Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Leger Israël: 17 gijzelaars overgedragen en onderweg naar ziekenhuizen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • 'Hamas laat vandaag dertien gijzelaars vrij'
  • Containerschip Israëlische miljardair aangevallen met drone
  • Hamas: Israël schendt afspraken

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Leger Israël: 17 vrijgelaten gijzelaars aangekomen in Israël

Volgens het Israëlische leger zijn 17 vrijgelaten gijzelaars van Hamas overgedragen aan Israël. Het zou gaan om dertien Israëliërs en vier Thai. Ze worden naar ziekenhuizen in Israël gebracht voor een medische controle. Daar zullen ze ook hun familie ontmoeten.

Hun vrijlating liep eerder vertraging op omdat Israël zich volgens Hamas niet hield aan gemaakte afspraken over de toegang van hulpgoederen. Na bemiddeling van Qatar en Egypte ging de vrijlating toch nog door. In ruil laat Israël 39 Palestijnen vrij uit Israëlische gevangenissen.

Op beelden gemaakt door het Israëlische leger is te zien hoe de bus met de gijzelaars Israël binnenrijdt.

Beelden van vrijlating

Op deze beelden is te zien hoe de dertien Israëlische gijzelaars en vier buitenlanders in auto's van het Rode Kruis aankomen bij de grensovergang Rafah, tussen Gaza en Egypte. De groep wordt eerst naar Egypte gebracht en gaat van daar naar Israël.

Hun vrijlating liep eerder vertraging op; volgens Hamas hield Israël zich niet aan gemaakte afspraken. Na bemiddeling van Qatar en Egypte ging de vrijlating toch nog door. In ruil laat Israël 39 Palestijnen vrij uit Israëlische gevangenissen.

Beelden van vrijlating tweede groep gegijzelden

Israëlische gijzelaars overgedragen aan Rode Kruis

Hamas heeft dertien Israëlische gijzelaars en vier buitenlanders overgedragen aan het Rode Kruis, zegt Qatar. Het Rode Kruis brengt hen naar Rafah, aan de grens met Egypte, waar het Israëlische leger ze overneemt.

Een auto van het Rode Kruis met daarin gegijzelden bij de grens van Gaza met Egypte

Vrijlating tweede groep gijzelaars aan de gang

De operatie om een tweede groep Israëlische gijzelaars vrij te krijgen is momenteel gaande. Dat heeft woordvoerder Daniel Hagari van het Israëlische leger gezegd. In een persconferentie zei hij dat er al "significante vooruitgang" is geboekt.

Volgens Qatar, dat eerder vanavond als bemiddelaar optrad tussen Hamas en Israël, zullen 8 kinderen en 5 vrouwen worden vrijgelaten, maar dat is door het Israëlische leger niet bevestigd.

Eerder op de avond hadden de emir van Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani, en de Amerikaanse president Biden telefonisch contact over de situatie. Hamas weigerde de groep te laten gaan omdat het van mening was dat Israël afspraken over de gevechtspauze niet nakwam.

In het telefoongesprek werd door Qatar aan het Witte Huis bevestigd dat de vrijlating door zou gaan, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse regering. Ook bevestigde Qatar dat het Internationale Rode Kruis gemobiliseerd werd om de Israëliers op te halen. Dat gebeurde gisteren ook, toen de eerste groep Israëlische gijzelaars werd vrijgelaten.

Bemiddelaars: 13 Israeliërs komen alsnog vrij

Hamas zal vandaag alsnog 13 Israëliërs en 7 mensen met een andere nationaliteit vrijlaten. In ruil daarvoor komen 39 Palestijnen uit Israëlische gevangenissen vrij.

De terreurgroep zou eerder vandaag al Israëlische burgers laten gaan, maar zag daarvan af omdat Israël zich niet zou houden aan de wederzijdse afspraken. Egypte en Qatar bemiddelden vervolgens tussen de partijen.

Hamas heeft in een persverklaring de twee landen bedankt en stelt dat dankzij de bemiddeling, Israël zich aan de afspraken over onder meer het doorlaten van hulpgoederen zal houden. Israël heeft nog niets laten weten.

Verslaggever Sander van Hoorn in Israël over hoe het verdergaat:

'Qatar en Egypte melden dat uitwisseling van gevangenen wordt hervat'

Qatar: problemen rond vrijlating gijzelaars opgelost

Volgens Qatar zijn de "obstakels" rond de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas verdwenen na bemiddeling door Qatar en Egypte. Daarmee kunnen de Israëlische gijzelaars vrijkomen, aldus een woordvoerder. Wanneer dat gebeurt, is nog onduidelijk.

Eerder vandaag had Hamas 13 of 14 Israëliërs vrij zullen laten die sinds 7 oktober vast worden gehouden, maar dat gebeurde niet. Hamas wilde de groep niet laten gaan omdat het land afspraken over de gevechtspauze niet nagekomen zou zijn. Israël spreekt dat tegen.

Vijf aanhoudingen bij pro-Palestina-betoging in Londen

Bij een pro-Palestina-betoging in Londen zijn zeker vijf mensen gearresteerd op verdenking van haatzaaien. Dat heeft de politie in de hoofdstad bekendgemaakt. Agenten pakten onder meer een man op die een protestbord met daarop nazisymbolen bij zich had.

Voorafgaand aan de mars had de politie flyers uitgedeeld met daarop aanwijzingen over wat wel en niet was toegestaan. "Wie zich racistisch gedraagt of aanzet tot haatzaaien tegen welke groep dan ook, kan op een aanhouding rekenen. Dat geldt voor wie Hamas steunt", aldus een politiechef.

Tienduizenden mensen waren voor de mars in het centrum van Londen op de been. Tijdens de betoging werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Hamas-woordvoerder: Israël komt afspraken gevangenenruil niet na

Een woordvoerder van Hamas gaf vanavond deze verklaring af over waarom de ruil van gijzelaars en gevangenen vandaag is uitgesteld:

Hamas-woordvoerder: Israël komt afspraken gevangenenruil niet na

Qatar bemiddelt bij vrijlating: 'zo snel mogelijk oplossen'

Qatar bemiddelt in de gesprekken tussen Israël en Hamas over de vrijlating van Israëlische gijzelaars. Een hooggeplaatste Qatarese bron zegt tegen persbureau Reuters dat wordt gewerkt om de situatie "zo snel mogelijk" op te lossen. Het persbureau meldt tevens dat Egypte bij de bemiddeling betrokken is.

Op een persconferentie heeft Hamas meer gezegd over de situatie. Volgens een woordvoerder zijn sinds gisteren 340 vrachtwagens met hulpgoederen door Israël doorgelaten naar Gaza. 65 daarvan hebben het noorden van de Gazastrook bereikt, waar hulp het hardst nodig is. Volgens Hamas is dat aantal amper de helft van wat was afgesproken.

Hamas: 3 van 100 vrachtwagens met hulpgoederen doorgelaten

Een hooggeplaatste bron bij Hamas zegt tegen de BBC dat Israël slechts drie van de honderd vrachtwagens met daarin hulpgoederen heeft doorgelaten naar het noorden van Gaza. De Britse zender sprak met de bron naar aanleiding van het besluit van Hamas om een nieuwe groep Israëlische gijzelaars vooralsnog niet vrij te laten, zoals wel was afgesproken.

Volgens Hamas zou Israël bovendien boven het zuiden van de Gazastrook met drones hebben gevlogen. Daarmee zijn de afspraken van de ingelaste vierdaagse gevechtspauze volgens de terreurgroep geschonden. Israël ontkent dat dit het geval is. Of het klopt dat er maar een beperkt aantal trucks is doorgelaten, is op dit moment niet te verifiëren.

Familie Ofir Engel houdt hoop

Ofir Engel, de 18-jarige jongen met zowel de Israëlische als de Nederlandse nationaliteit die sinds 7 oktober wordt vastgehouden door Hamas, zit niet bij de groep gijzelaars die vandaag zou worden vrijgelaten. Engels familie volgt de situatie op de voet en houdt hoop:

Familie Engel over nog altijd gegijzelde neef Ofir

Duur uitstel onbekend, nog geen reactie Israël

Israël heeft nog niet gereageerd op het uitstel van de vrijlating van een tweede groep Israëlische gijzelaars door Hamas. De gewapende tak van Hamas meldde even na 17.00 uur dat daartoe is besloten omdat Israël trucks nog geen hulpgoederen toelaat in het noorden van de Gazastrook.

Gisteren was de eerste uitruil van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. Hamas liet 13 Israëlische gijzelaars gaan, in ruil liet Israël 39 Palestijnen vrij uit gevangenissen. Vanmiddag stond dus opnieuw zo'n uitruil op het programma.

Hamas: we stellen vrijlating gijzelaars uit

De gewapende tak van Hamas zegt dat besloten is de vrijlating van een tweede groep Israëlische gijzelaars uit te stellen tot Israël trucks met hulpgoederen toelaat in het noorden van de Gazastrook.

Gisteren kwamen 13 Israëlische gijzelaars vrij, en aan het begin van de middag zou een vergelijkbare groep worden vrijgelaten, maar op het afgesproken tijdstip gebeurde er niets.

Nog niets duidelijk over vrijlating nieuwe groep Israëlische gijzelaars

Er is nog altijd niets duidelijk over de Israëlische gijzelaars die vandaag vrij moeten komen. Waarom hun vrijlating op zich laat wachten, is niet bekend.

Ook over het aantal Israëli's dat Hamas vrijlaat bestaat onduidelijkheid: aanvankelijk meldde Israël dat het om 14 mensen ging, maar volgens de BBC gaat toch om 13 burgers. Omgekeerd komen er aan de Palestijnse kant 39 mensen vrij.

Als onderdeel van de vierdaagse gevechtspauze worden vijftig Israeliërs vrijgelaten die op 7 oktober door Hamas gevangen zijn genomen. Dat gebeurt in groepjes van vier en gaat enkel om vrouwen en kinderen. Andersom komen uit Israëlische gevangenissen 150 Palestijnen op vrije voeten.

Gisteren droeg Hamas de eerste dertien burgers in de Gazastrook over aan het Rode Kruis.

Politie deelt waarschuwingsflyers uit bij pro-Palestijnse betoging Londen

Deelnemers aan een pro-Palestijnse betoging in Londen krijgen van de Britse politie flyers uitgereikt waarop staat wat er wel en niet mag tijdens de mars. De flyers waarschuwen volgens The Guardian dat het verboden is racistische taal te gebruiken en dat openlijke steun aan Hamas niet is toegestaan. Hamas staat in het Verenigd Koninkrijk namelijk op de lijst van terroristische organisaties.

De politie wil met de pamfletten "absolute duidelijkheid" geven over wat beschouwd wordt als misdrijf. Volgens de krant staan er 1500 agenten paraat vanwege de demonstratie, waarbij duizenden betogers worden verwacht.

Eerder deze maand kwamen er in Londen al 300.000 mensen samen voor een pro-Palestijnse betoging. De politie greep in om te voorkomen dat uiterst rechtse demonstranten de betoging verstoorden. 120 van hen werden opgepakt. Na de mars kreeg de politie kritiek dat niet hard genoeg opgetreden zou zijn tegen mensen die controversiële of antisemitische leuzen riepen. Dat leidde uiteindelijk tot het gedwongen vertrek van minister van Binnenlandse Zaken Braverman.

Palestijnse Rode Halve Maan: hulp bereikt noorden

De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) zegt dat 61 trucks met hulpgoederen het noorden van de Gazastrook hebben bereikt. De trucks hebben onder meer voedsel, water en medicijnen afgeleverd. Het zijn goederen uit opslagplaatsen van de organisatie in het zuiden van de Gazastrook en materieel dat via de grensovergang bij Rafah is binnengekomen.

De verklaring van de PRCS staat haaks op uitspraken van Hamas. Die zei eerder dat Israël zich niet houdt aan de gemaakte afspraken over het afleveren van hulpgoederen.

Hamas: Israël schendt afspraken

Een Hamas-functionaris zegt tegen Al Jazeera dat Israël de bestandovereenkomst schendt. Hij stelt onder meer dat Israël zich niet houdt aan de afspraak om hulpgoederen door te laten naar het noorden van de Gazastrook.

Hamas stelt verder dat Israëlische militairen op verschillende plaatsen het vuur hebben geopend. Twee mensen zouden daardoor om het leven zijn gekomen. Ook de vrijlating van Palestijnse gevangenen verloopt niet volgens afspraak, zegt Hamas.

Delegatie uit Qatar landt in Israël

In Israël is een delegatie aangekomen uit Qatar, het land dat nauw betrokken is bij de onderhandelingen over de gegijzelden die in handen zijn van Hamas. Israël en Hamas praten niet rechtstreeks met elkaar. Onder meer via Qatar leggen ze hun eisen op tafel. De premier van Qatar sprak enkele dagen geleden de hoop uit dat de gevechtspauze leidt tot het staken van de gevechten en het begin van een alomvattend en eerlijk vredesproces.

Aangenomen wordt dat Hamas mondjesmaat gegijzelden laat gaan en dat de terreurgroep, als de gevechtspauze voorbij is, nog een grote groep gijzelaars in handen heeft. Zowel gisteren als vandaag stond tegenover de vrijlating van één Israëliër de vrijlating van drie Palestijnen.

Palestijnen gisteren na vrijlating eerste groep gevangenen

Blijdschap op Westelijke Jordaanoever na vrijlating Palestijnse gevangenen

Tweede uitwisseling gijzelaars en gevangenen aanstaande

De tweede uitwisseling van gijzelaars en gevangenen is aanstaande. Verwacht wordt dat rond 13.30 uur Nederlandse tijd 39 Palestijnen worden vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen. Die worden naar de Westelijke Jordaanoever gebracht. Dat zal naar verwachting samenvallen met de vrijlating van dertien gegijzelden die op 7 oktober vanuit Israël door Hamas naar de Gazastrook werd ontvoerd. Onder de dertien die vrijkomen zouden acht kinderen zijn.

Hamas doodt drie Palestijnen wegens spionage voor Israël

Op de Westelijke Jordaanoever zijn drie Palestijnen geëxecuteerd die zouden hebben gespioneerd voor Israël. In een verklaring zegt Hamas dat de drie een bekentenis hadden afgelegd en dat ze vervolgens zijn terechtgesteld door een vuurpeloton.

Twee werden om het leven gebracht in Tulkarm, de derde in Jenin, zo melden Israëlische media. Op beelden is te zien dat de twee Palestijnen in Tulkarm, na te zijn gedood, op straat zijn opgehangen aan een elektriciteitsmast. Een menigte scandeert 'Verraders!'

'Gegijzelde Nederlander vandaag niet op lijst'

Ofir Engel, de 18-jarige Israëlische Nederlander die door Hamas wordt vastgehouden, staat niet op de lijst van veertien gijzelaars die vandaag worden vrijgelaten. Dat heeft zijn opa Jucha Engel gezegd tegen het ANP. Hij zegt "helaas" nog geen nieuwe informatie te hebben ontvangen over zijn kleinzoon.

Engel werd op 7 oktober door Hamas ontvoerd uit de kibboets Be'eri. Kort daarna kreeg hij na een spoedprocedure de Nederlandse nationaliteit. Het idee daarachter was dat hij zo een grotere kans zou hebben om vrij te komen.

Familieleden van de ontvoerde Ofir Engel vragen eind oktober in Kopenhagen aandacht voor zijn lot

'Containerschip Israëlische miljardair op zee aangevallen met drone'

Een containerschip dat eigendom zou zijn van een Israëlische miljardair is op de Indische Oceaan in internationale wateren aangevallen, vermoedelijk met een drone van Iraanse makelij. Dat meldt AP. Het Amerikaanse persbureau baseert zich op informatie van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook Arabische bronnen maken melding van de aanval, zonder een precieze locatie te noemen. Ook is niet duidelijk wie er achter de aanval zit.

Bijna een week geleden werd op de Rode Zee een schip met 25 opvarenden gekaapt door Houthi-rebellen en meegenomen naar een haven in Jemen. Het zou gaan om een schip uit Israël, maar dat is door Israël tegengesproken. Dat schip is eigendom van een Brits bedrijf met een Brits-Israëlische mede-eigenaar. De reder is NYK Line uit Japan.

Hulpkonvooi wacht op groen licht om Gazastrook binnen te gaan

De uitwisseling tussen Israël en Hamas gaat vandaag net als gisteren gepaard met een nieuwe aanvoer van hulpgoederen voor de bevolking van de Gazastrook. Aan de grens bij Rafah staat opnieuw een konvooi vrachtwagens dat wacht op toestemming om Palestijns gebied binnen te gaan.

Gisteren waren het 200 vrachtwagens die hulpgoederen afleverden, hoeveel er vandaag naar binnen mogen, is nog niet bekend. Als de gevechtspauze standhoudt, hebben hulporganisaties een paar dagen de tijd om op grote schaal voedsel, water, medicijnen en brandstof naar de Gazastrook te brengen.

Vrachtwagens die gisteren de Gazastrook binnen mochten

Vandaag 14 gegijzelden vrij, tegen 42 Palestijnse gevangenen

De Israëlische regering meldt dat op de tweede dag van de gevechtspauze met Hamas 14 gegijzelden vrijkomen in ruil voor 42 Palestijnen die vastzitten in Israëlische gevangenissen. Israëlische media meldden eerder dat de nieuwe groep in de loop van de middag vrijkomt. Bij de terreuraanval van Hamas op 7 oktober werden meer dan 240 mensen naar de Gazastrook ontvoerd. De mensen die nu worden vrijgelaten zijn vooral vrouwen en kinderen.

Nog twintig Thaise burgers gegijzeld

Hamas houdt nog altijd twintig Thaise burgers gegijzeld. Dat heeft het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt na de vrijlating van de Thai, gisteren. Volgens het ministerie keren de vrijgelaten Thai na 48 uur in het ziekenhuis weer terug naar huis.

Uit een foto die is vrijgegeven door het ministerie blijkt dat er één vrouw onder de vrijgelaten Thaise gijzelaars is. De vrijlatingen zouden niet direct verband houden met de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen door Israël en Hamas.

Het Thaise ministerie bedankt de regeringen van Qatar, Israël, Egypte, Iran en Maleisië. Ook het Internationale Rode Kruis wordt bedankt.

De tien vrijgelaten gijzelaars en een lid van de Thaise missie om de groep vrij te krijgen

Biden: nog tientallen gijzelaars zullen vrijkomen, ook Amerikanen

De Amerikaanse president Biden reageert verheugd op de vrijlatingen van gisteren. Hij zegt tegelijk stil te staan bij de mensen die nog altijd gevangen worden gehouden door Hamas. "We zullen niet stoppen totdat ze weer thuis zijn, dat heeft mijn hoogste prioriteit", schrijft hij op X.

Biden zegt te verwachten dat er nog tientallen anderen worden herenigd met hun families in de komende dagen, onder wie ook Amerikaanse gijzelaars. Wanneer hij de vrijlating van Amerikanen verwacht, zegt hij niet.

'Hamas laat vandaag dertien gijzelaars vrij'

Vandaag, op de tweede dag van het tijdelijke bestand, laat Hamas naar verwachting dertien gijzelaars vrij, melden Israëlische media. Israël zou een lijst hebben ontvangen met hun namen, en naar verwachting zullen de vrijlatingen voor 16.00 uur plaatsvinden. Familieleden zouden op de hoogte zijn gebracht, maar de regering vraagt de namen niet bekend te maken totdat de groep terug is in Israël.

Andersom heeft Israël een lijst met namen van Palestijnse gevangenen naar Hamas gestuurd. Zij zullen in ruil voor de Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten. Hoeveel Palestijnen vrijkomen, is niet bekendgemaakt.

Buitenlandse vrijgelaten gijzelaars vannacht nog in ziekenhuis

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken staat in nauw contact met de autoriteiten in Thailand en de Filipijnen naar aanleiding van de vrijlating van een aantal buitenlandse gijzelaars door Hamas. Gisteren liet Hamas tien Thai en een Filipijnse gijzelaar vrij.

Naar verwachting zal de groep vannacht nog in het ziekenhuis blijven, maar daarna op korte termijn worden herenigd met hun families in hun thuisland. De Thaise minister van Buitenlandse Zaken, Bahiddha-Nukara, zegt dolblij te zijn met het nieuws. Thailand zou de vrijlatingen geregeld hebben via Iran, dat een bondgenoot is van Hamas.

Onder de buitenlandse gijzelaars waren de Thai de grootste groep. Relatief veel inwoners van Thailand en de Filipijnen werken in Israël op het land of in de tuinbouw, of bijvoorbeeld in de zorg.

Vrijgelaten Israëlische gijzelaars lijken er goed aan toe

De meeste van de Israëlische gijzelaars die zijn vrijgelaten, zijn er fysiek naar omstandigheden goed aan toe. De directeur van het Schneider Kinderziekenhuis in Petah Tikva meldt dat "vier kinderen, drie moeders en één grootmoeder" in het ziekenhuis zijn opgevangen en dat uit een eerste controle valt op te maken dat ze het goed maken.

In totaal zijn er gisteren dertien Israëlische gijzelaars vrijgelaten door Hamas. Ze worden in drie verschillende ziekenhuizen in het hele land behandeld.

Hoewel de vrijgelaten gijzelaars in het kinderziekenhuis het goed lijken te maken, zijn ze wel uitgeput. Het ziekenhuis verwacht niet dat ze vandaag al naar huis kunnen terugkeren.

Gisteravond waren er beelden te zien van de gijzelaars die met gejuich werden onthaald in Israël:

Gijzelaars juichend onthaald in Israël

Welkom

In dit nieuwe liveblog houden we je weer de hele dag op de hoogte van alle ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren vind je hier.