Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Hamas laat 24 gijzelaars vrij, Israël 39 Palestijnen • 137 vrachtwagens in Gaza

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • 137 vrachtwagens met hulpgoederen in Gaza aangekomen
  • Hamas en Israël komen beiden afspraken na over ruilen van gegijzelden en gevangenen
  • Gevechtspauze Israël en Hamas ging om 06.00 uur in.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Gijzelaars met gejuich onthaald in Israël

De gijzelaars waren eerder op de dag in Gaza door Hamas overgedragen aan het Rode Kruis. Via Egypte zijn ze daarna naar een luchtmachtbasis in Israël gereden. Op de basis zijn ze met helikopters naar verschillende ziekenhuizen gebracht.

Gijzelaars juichend onthaald in Israël

Hamas deelt beelden van overdracht gijzelaars aan Israël

Op de beelden, gemaakt door Hamas op een niet nader genoemde locatie in Gaza, is te zien hoe enkele van de 24 gijzelaars naar klaarstaande busjes worden gebracht. Sommige mensen moeten gedragen worden.

Hamas deelt beelden van overdracht gijzelaars aan Israël

Zoeken tussen de puinhopen

Voor het eerst in zeven weken was het dankzij de gevechtspauze even relatief rustig in de Gazastrook. In Jabalia, in het noorden van Gaza, kregen inwoners de kans om naar hun bezittingen te zoeken tussen de puinhopen.

Tijdens de gevechtspauze op zoek naar overleden familieleden in Jabalia

Israël roept ambassadeurs Spanje en België op het matje na uitspraken

Israël heeft de ambassadeurs van België en Spanje ter verantwoording geroepen. Eerder vandaag riep de Belgische minister-president Alexander De Croo op de grens tussen Egypte en Gaza op tot een structurele oplossing voor het conflict tussen Israël en Hamas. Hij deed dat samen met zijn Spaanse ambtgenoot Pedro Sánchez tijdens een reis naar het Midden-Oosten. Spanje is momenteel EU-voorzitter, België vanaf 1 januari.

Sánchez veroordeelde het willekeurig doden van Palestijnen. "Het willekeurig doden van onschuldige burgers, inclusief duizenden jongens en meisjes, is volkomen onaanvaardbaar", aldus Sánchez. De Croo veroordeelde de aanvallen van Hamas, maar uitte kritiek op de aanvallen op de Palestijnen. "De vernietiging van Gaza is onaanvaardbaar. We kunnen niet accepteren dat een samenleving verwoest wordt zoals die verwoest wordt."

137 vrachtwagens met hulpgoederen in Gaza gearriveerd

Volgens de hulporganisatie OCHA van de Verenigde Naties zijn er vandaag 137 vrachtwagens met hulpgoederen in Gaza aangekomen. Dat is het grootste aantal sinds de terroristische aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog tussen Hamas en Israël.

Daarnaast zijn volgens OCHA ook vier vrachtwagens met gas om te koken en in totaal 129.000 liter brandstof vandaag de grens tussen Egypte en Gaza binnengekomen.

In de afgesloten Gazastrook zijn grote tekorten aan voedsel, water, medicijnen en andere hulpgoederen.

Lees hier het hele verhaal over de ruil tussen Israël en Hamas

Leger Israël: vrijgelaten gijzelaars naar ziekenhuizen

De Israëlische strijdkrachten laten weten dat alle gijzelaars nu in Israël zijn. Ze hebben een eerste medische controle gehad en worden in de loop van de avond naar ziekenhuizen gebracht, waar hun familie op ze wacht.

Qatar: 13 Israëliërs, 10 Thai en 1 Filipijn vrij

Bemiddelaar Qatar bevestigt het aantal van 24 uit Gaza vrijgelaten gijzelaars. Het gaat volgens de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar om 13 Israëliërs, 10 mensen uit Thailand en 1 Filipijn.

Qatar: 39 Palestijnse vrouwen en tieners vrijgelaten

Op de eerste dag van de gevechtspauze heeft Israël 39 Palestijnen vrijgelaten uit de Ofer-gevangenis. Het zijn volgens bemiddelaar Qatar 24 vrouwen en 15 tieners.

Rode Kruis noemt aantal van 24 gijzelaars

Op X meldt het Internationale Rode Kruis dat het geholpen heeft bij de overdracht van 24 mensen van Gaza naar de grensovergang met Egypte. De hulporganisatie zegt daar niet bij of het om Israëliërs gaat of ook om de Thai die vanmiddag onverwachts zijn vrijgelaten.

Beelden van bussen met gijzelaars aan de Egyptische kant van de grens

Eerste gegijzelden door Hamas vrijgelaten en aangekomen in Rafah

Rode Kruis bevestigt vrijlating, spreekt van 'meerdaagse operatie'

Het Rode Kruis heeft bevestigd dat medewerkers in het grensgebied tussen Egypte en Gaza bezig zijn om gijzelaars te herenigen met hun families. De organisatie beschrijft het werk als een "meerdaagse operatie", die onder meer de levering van humanitaire hulp aan Gaza omvat.

Groep Israëlische gijzelaars vrijgelaten

Bij de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte is een eerste groep Israëlische gijzelaars vrijgelaten, melden Israëlische media. Het gaat om 13 vrouwen en kinderen die op 7 oktober gevangengenomen zijn bij de terroristische aanval van Hamas op Israël. De Israëlische regering heeft dat nog niet bevestigd.

De gijzelaars werden van de Gazastrook naar Egypte begeleid door medewerkers van het Internationale Rode Kruis.

In ruil voor het vrijlaten van de groep gijzelaars laat Israël later vandaag 39 Palestijnse gevangenen vrij. Het gaat om vrouwen en tienerjongens die vastzitten in Israëlische gevangenissen, meldde een Palestijnse functionaris eerder vandaag aan persbureau Reuters.

Israëlische tv-zenders: 13 gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis

Israëlische tv-zenders melden dat de 13 Israëlische gijzelaars zijn overgedragen aan medewerkers van het Rode Kruis en onderweg zijn naar de grensovergang met Egypte.

Livestream van de grensovergang

Klik hier om live mee te kijken bij de grensovergang Gaza-Egypte bij Rafah. Hier hebben zich tientallen mensen verzameld nu de vrijlating van een groep gijzelaars nabij is.

Thaise premier: 12 Thaise gijzelaars vrijgelaten

Er zijn onverwachts ook twaalf Thaise gijzelaars vrijgelaten, meldt de Thaise premier op X. Ambassadepersoneel is volgens de premier onderweg om hen op te halen.

Foto's: Bussen met Palestijnse gevangenen arriveren voor gevangenenruil

Persbureau Reuters heeft foto's van busjes met Palestijnse gevangenen die aankomen bij de Israëlische militaire gevangenis Ofer, nabij Ramallah, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Deze gevangenen worden vanuit die gevangenis vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil tussen Israël en Hamas. Vandaag staat ook de bevrijding van gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden op de planning.

Naar verwachting worden er dertien Israëlische gijzelaars door Hamas vrijgelaten. Een Palestijnse functionaris meldde eerder aan persbureau Reuters dat vandaag 39 Palestijnse gevangenen, 24 vrouwen en 15 tienerjongens, worden vrijgelaten.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Minister van Defensie Israël: 'Wapenstilstand is korte pauze'

De lopende wapenstilstand met Hamas in Gaza is een "korte pauze". Na die pauze wordt de draad weer "met volledige militaire kracht" opgepakt. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant gezegd tegen zijn Italiaanse collega die op bezoek was in Tel Aviv, meldt zijn ministerie.

"Er zal een korte pauze zijn en dan zullen we met volledige militaire kracht doorgaan met opereren. We zullen niet stoppen totdat we onze doelen hebben bereikt: de vernietiging van Hamas en het terugbrengen van de gijzelaars van Gaza naar Israël. Er zijn 240 gijzelaars en het is iets we kunnen het niet accepteren en kunnen het niet tolereren', zei Gallant.

Het staakt-het-vuren ging vanochtend in. Het vrijlaten van gijzelaars en Palestijnse gevangenen en het toelaten van humanitaire hulp naar Gaza moet vier dagen doorgaan.

'Leger Israël doodt twee Palestijnen in noorden van Gaza'

Israëlische troepen hebben volgens persbureau AP twee Palestijnen doodgeschoten en elf anderen verwond. De Palestijnen waren op weg naar het belangrijkste gevechtsgebied in het noorden van Gaza, ondanks waarschuwingen van het Israëlische leger om tijdens het tijdelijke staakt-het-vuren op hun plek te blijven meldt het persbureau.

Een AP-verslaggever meldt dat hij de twee lichamen en de gewonden zag toen ze aankwamen bij een ziekenhuis in de stad Deir al Balah in de zuidelijke helft van Gaza. De gewonden waren in de benen geschoten. Dit gebeurde uren nadat het Israëlische leger ontheemde Palestijnen die hun toevlucht zochten in het zuiden had gewaarschuwd om tijdens de vierdaagse wapenstilstand niet terug te keren naar hun huizen in het noorden.

Sinds het tijdelijke staakt-het-vuren vanochtend inging, zijn honderden Palestijnen gezien die toch probeerden naar het noorden van Gaza te trekken.

Ontheemde Palestijnen keren terug naar huis in het zuidelijke Khan Younis tijdens de tijdelijke wapenstilstand tussen Hamas en Israël

Israël krijgt om 16.00 uur lijst met gijzelaars die worden vrijgelaten

Het Israëlische leger heeft meer informatie vrijgegeven over het proces van de vrijlating van gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden. Volgens het leger wordt er elke dag rond 16.00 uur Israëlische tijd (15.00 uur Nederlandse tijd) een lijst met namen aan Israël gegeven van degenen die naar verwachting zullen worden vrijgelaten. Vanaf dat moment informeert het leger familieleden met het nieuws of hun dierbaren worden vrijgelaten of niet.

De gijzelaars worden in de buurt van de grens opgevangen en van daaruit naar de luchtmachtbasis Hatzerim in het zuiden van Israël gebracht. Daarvandaan zullen de vrijgelaten gijzelaars naar ziekenhuizen worden gebracht, waar ze herenigd zullen worden met hun familie. Oudere vrouwen worden naar andere ziekenhuizen gebracht dan jonge kinderen. Alle vrijgelaten gijzelaars zullen naar verwachting minimaal twee dagen onder medisch toezicht blijven, meldt de krant Haaretz op basis van informatie van het leger.

'Hamas bereid om meer burgergevangenen vrij te laten, inclusief mannen'

Hamas-woordvoerder Ghazi Hamad zegt dat de militante groep bereid is om te onderhandelen om nog meer burgergevangenen vrij te laten die in Gaza worden vastgehouden, inclusief mannen.

In een gesprek met nieuwszender Al Jazeera maakt hij onderscheid tussen burgers en Israëlische militairen die gevangen worden gehouden. "Dat is een ander verhaal", zegt Hamad. "In deze fase hebben we het over de burgergijzelaars. Wat anderen betreft, zijn we op zoek naar een alomvattende ruil en uitwisseling om alle 7200 gevangenen in Israëlische detentiecentra vrij te laten. Dit is ons doel."

Hij zegt dat er afgewacht wordt. "We hebben het geduld, de kracht en de energie om ervoor te zorgen dat Israël alle gevangenen moet vrijlaten, en we zijn klaar om de Israëlische militairen vrij te laten."

Het is de bedoeling dat er de komende dagen vijftig gijzelaars worden vrijgelaten, allereerst een groep om 15.00 uur vanmiddag Nederlandse tijd. Dat gaat om dertien personen zijn, allen vrouwen en kinderen.

Rode Halve Maan ontvangt ambulances en hulp

De Palestijnse tak van de hulporganisatie Rode Halve Maan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis, heeft ook hulp ontvangen vanaf de grensovergang bij Rafah. Het gaat om twee ambulances en 85 vrachtwagens met goederen, waaronder voedsel, water, medische benodigdheden en medicijnen, meldt de hulpgroep op X.

'Zeven mensen gewond die naar noorden van Gaza trokken'

In Gaza zijn zeven mensen gewond geraakt toen ze werden beschoten door het Israëlische leger. De zeven probeerden terug te keren naar hun huis in het noorden van Gaza. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa, dat is gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever.

Het Israëlische leger heeft de inwoners van Gaza gewaarschuwd dat verplaatsingen vanuit het zuiden van de Gazastrook naar het noorden niet zullen worden toegestaan en noemt de noordelijke gebieden een oorlogsgebied.

Sirenes in Eilat waren vals alarm

De sirenes die eerder afgingen in Eilat waren vals alarm. Er zijn geen aanwijzingen voor een veiligheidsincident, zegt het Israëlische leger nu. De gemeente Eilat zegt dat er alarmen zijn geactiveerd vanwege "verdachte luchtbewegingen" en dat er uiteindelijk niets is onderschept, meldt Haaretz.

Luchtalarm gaat af in Eilat

In de zuidelijke badplaats Eilat aan de Rode Zee is het luchtalarm afgegaan. Het zou mogelijk gaan om een luchtaanval vanuit Jemen. Jemenitische Houthi-rebellen hebben eerder drones en raketten op Israël afgevuurd uit solidariteit met de Palestijnse militanten.

Video: Eerste hulpvrachtwagens rijden Gaza binnen

Eerste hulpvrachtwagens rijden Gaza binnen

'Israëlische gijzelaars worden opgevangen in Egypte'

Het Israëlische Haaretz meldt meer over hoe de vrijlating van de dertien Israëlische gijzelaars die naar verwachting om 16.00 uur aan Israël (15.00 uur Nederlandse tijd) worden overgedragen. Dat gebeurt volgens de krant hoogstwaarschijnlijk via de grensovergang bij Rafah. Hamas haalt de gijzelaars eerst op waar ze verborgen zijn en draagt ze dan over aan het Rode Kruis. Die hulporganisatie vergezelt ze dan naar de Egyptische grens.

Na het oversteken van de grens worden ze opgevangen door het leger van Israël in Egypte. Vervolgens is er tijd voor een eerste medisch onderzoek en een eerste telefoongesprek tussen hen en hun families. Vrijgelaten gijzelaars die dringend medische behandeling nodig hebben, zullen naar het Soroka-ziekenhuis in Beër Sjeva worden gevlogen, de rest zal worden verdeeld over de vijf medische centra waar speciale complexen zijn voorbereid om hen op te vangen.

Daar zullen hun familieleden op hen wachten, samen met een medisch en psychologisch team dat voor deze taak is opgeleid. Later zullen ze uitgebreide medische onderzoeken ondergaan. Volwassen gijzelaars zullen nog worden verhoord door medewerkers van de inlichtigendienst, meldt Haaretz.

'Israël gaat vrouwen en tienerjongens vrijlaten'

Israël gaat vandaag op de bezette Westelijke Jordaanoever 39 Palestijnse gevangenen vrijlaten, onder wie 24 vrouwen en 15 tienerjongens, in ruil voor 13 gijzelaars die door Hamas uit de Gazastrook worden vrijgelaten. Dat meldt een Palestijnse functionaris aan persbureau Reuters.

Foto's: vrachtwagens met hulp rijden Gaza binnen

Persbureau AFP heeft foto's van de eerste vrachtwagens met humanitaire hulp die de Gazastrook binnenkomen via de grensovergang bij Rafah met Egypte. De konvooi met hulp kwam op gang nadat de vierdaagse wapenstilstand tussen Israël en Hamas vanochtend was begonnen.

Tankwagens met brandstof en kookgas gearriveerd in het zuiden van Gaza

Vanochtend zijn vier tankwagens met brandstof en nog eens vier met kookgas via de grens van Egypte bij Rafah overgebracht naar humanitaire hulporganisaties van de VN in het zuiden van Gaza. Dit meldt het Israëlische leger op X.

"Dit werd goedgekeurd door de Israëlische regering als onderdeel van de pauze en de vrijlating van de gijzelaars, zoals overeengekomen met de VS en bemiddeld door Qatar en Egypte", schrijft het leger.

Gisteren meldde Hamas dat gedurende de wapenstilstand iedere dag vier vrachtwagens met brandstof en kookgas geleverd zullen worden aan de Gazastrook. Daarnaast zouden dagelijks nog eens 200 hulpvrachtwagens naar Gaza afreizen met "hulp- en medische voorraden", klonk het.

Hulpvrachtwagens rijden Gazastrook binnen

Ongeveer anderhalf uur nadat de wapenstilstand tussen Israël en Hamas is ingegaan zijn vanuit Egypte hulpvrachtwagens de Gazastrook binnengekomen. Dat meldt persbureau Reuters. Op twee van de vrachtwagens, die behoren tot Egyptische organisaties, stonden spandoeken met de tekst "Samen voor de mensheid". Op een ander stond: "Voor onze broeders in Gaza."

Leger Israël aan Gazanen: 'Noorden Gaza is oorlogsgebied'

Het noorden van de Gazastrook is ondanks het bestand een oorlogsgebied. Dat heeft de Arabisch sprekende woordvoerder van het Israëlische leger op X benadrukt aan de inwoners van Gaza. "De oorlog is nog niet voorbij. De humanitaire pauze is tijdelijk. De noordelijke Gazastrook is een gevaarlijk oorlogsgebied en het is verboden om naar het noorden te trekken."

"Voor uw veiligheid moet u in de humanitaire zone in het zuiden blijven. Het is alleen mogelijk om van het noorden van de strook naar het zuiden te reizen via de Salah al-Din-weg. De verplaatsing van bewoners van het zuiden van de strook naar het noorden is niet toegestaan en gevaarlijk."

Luchtalarm gaat af in Israël

Kort na het ingaan van het bestand tussen Israël en Hamas is in twee Israëlische dorpjes bij de grens het luchtalarm afgegaan. Het Israëlische leger waarschuwde daarmee voor een raketaanval uit Palestijnse gebied, maar het is niet duidelijk of er ook daadwerkelijk projectielen zijn afgeschoten vanuit Gaza. Er zijn vooralsnog ook geen meldingen van schade of slachtoffers binnengekomen.

Rook stijgt op in Gaza aan het begin van de wapenstilstand, gefilmd vanuit het zuiden van Israël

Bestand ingegaan

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is officieel ingegaan. Het bestand geldt voor de hele Gazastrook.

Onderdeel van de deal is ook een uitruil van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. Later vandaag worden dertien Israëlische gijzelaars die door Hamas werden ontvoerd vrijgelaten. Ook worden er Palestijnse gevangenen vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen.

Tot op het laatste moment werd er nog gevochten in de Gazastrook. Vannacht waren op webcambeelden van het gebied dikke rookpluimen te zien.

Israël informeert familie gijzelaars

In aanloop naar de gevangenenuitruil tussen Israël en Hamas heeft het kantoor van premier Netanyahu een lijst ontvangen van gijzelaars die worden vrijgelaten. Er is contact opgenomen met familieleden die wachten op hun vrijlating. In totaal gijzelt Hamas ongeveer 240 personen, vooral Israëlische burgers. Het is de bedoeling dat er de komende dagen vijftig van hen worden vrijgelaten, te beginnen een eerste groep als het bestand tot 15.00 uur vanmiddag Nederlandse tijd standhoudt. Het zullen dan dertien personen zijn, alleen vrouwen en kinderen.

De Israëlische legerwoordvoerder temperde in een aankondiging de verwachtingen. Volgens hem wachten er een aantal moeilijke dagen. "We moeten niet op de zaken vooruitlopen. Elk moment kan er nog een kink in de kabel komen. Laten we niet vergeten dat Hamas een wrede en meedogenloze vijand is. Er zullen moeilijke dagen volgen waarin vreugde met verdriet gemengd zal zijn."

Minister over periode na gevechtspauze: we blijven nog zeker twee maanden vechten

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft gezegd dat zijn land na de gevechtspauze van de komende dagen blijft vechten tegen Hamas in de Gazastrook. "We zullen de strijd nog zeker twee maanden moeten voortzetten", zei hij. "Na het korte uitstel zullen we druk blijven uitoefenen om meer gijzelaars terug naar Israël te brengen."

De Israëlische militaire woordvoerder Hagari zei eerder vandaag dat het overnemen van de controle over het noorden van Gaza door Israël "slechts de eerste fase is in een lange oorlog".

Vanmiddag meldde bemiddelaar Qatar dat beide partijen morgenochtend om 06.00 uur (Nederlandse tijd) tijdelijk de strijd staken. Het is de bedoeling dat er de komende dagen elke dag een aantal door Hamas gegijzelde Israëliërs wordt vrijgelaten. In ruil daarvoor laat Israël Palestijnen vrij die in Israëlische gevangenissen zitten en mogen elke dag 200 vrachtwagens met hulpgoederen Gaza in. Beide groepen bestaan uit vrouwen en kinderen.

De Israëlische minister van Defensie Gallant

Welkom!

In dit nieuwe liveblog houden we je weer de hele dag op de hoogte van alle ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren vind je hier .