Israël/Gaza-blog
NOS NieuwsAangepast

Leger Israël: zware beschietingen gaande, aanval op Gaza-Stad binnen 48 uur

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Oppositieleider verontwaardigd over 'reservisten-uitspraak' Netanyahu

Oppositieleider Gantz in Israël vindt dat premier Netanyahu moet terugkomen van een uitspraak. Volgens Israëlische media suggereerde Netanyahu dat de maandenlange protesten tegen hem, ook door reservisten, een extra motivatie waren voor Hamas om over te gaan tot de aanslagen van 7 oktober.

Een aantal reservisten verklaarde destijds niet meer te zullen dienen vanwege de omstreden juridische hervormingen van Netanyahu. De premier zou gezegd hebben dat er mogelijk een onderzoek komt of dit heeft bijgedragen aan het besluit van de terreurorganisatie.

"Verantwoordelijkheid afschuiven en laster" noemt Gantz de suggestie van Netanyahu. Critici beschuldigen de oppositieleider weer van campagne voeren in oorlogstijd. Gantz zit samen met Netanyahu in een regering van nationale eenheid.

Amerikaanse minister Blinken onaangekondigd in Irak

Minister van Buitenlandse Zaken Blinken van de VS was vandaag onaangekondigd op bezoek in Irak. Hij sprak zich uit tegen de aanvallen op Amerikaanse militairen in Irak en Buurland Syrië. Ook ging hij in gesprek met de Iraakse premier Al-Sudani.

Blinken was vrijdag in Israël, waar hij vooralsnog zonder resultaat aandrong op een humanitaire gevechtspauze. Vandaag sprak hij op de Westelijke Jordaanoever met de Palestijnse president Abbas. Vervolgens is hij per vliegtuig naar Bagdad gegaan.

De afgelopen weken zijn Amerikaanse bases in Irak en Syrië aangevallen door een groep die zichzelf het Islamitische verzet in Irak noemt. "Ik heb het duidelijk gemaakt dat de aanvallen komen van milities die gelieerd zijn aan Iran", zei Blinken. Analisten denken dat die raket- en drone-aanvallen vooral als dreigement bedoeld zijn:

Bewoner van vluchtelingenkamp na aanval: 'Vier van mijn kinderen zijn dood'

"Vier van mijn kinderen zijn dood en mijn dochter ligt nog onder het puin. We kunnen haar niet vinden", vertelt Jamal Alaoul (69) die met zijn vrouw en kinderen in vluchtelingenkamp al-Maghazi in de Gazastrook woont.

Bewoners vluchtelingenkamp overvallen door luchtaanval

Rode Kruis: geen contact meer met reddingswerkers in Gaza

Hulporganisatie Palestijnse Rode Halve Maan is opnieuw het contact kwijt met reddingswerkers en artsen in Gaza. Volgens de zusterorganisatie van het Rode Kruis is het de derde keer deze oorlog dat internet en telefonie nagenoeg volledig zijn platgelegd in de Gazastrook.

Leger Israël: zware beschietingen gaande, aanval op Gaza-Stad binnen 48 uur

Het Israëlische leger voert zware beschietingen uit op Hamas-doelen in Gaza Stad, zo bevestigt een woordvoerder. Israëlische grondtroepen hebben volgens de woordvoerder inmiddels ook de zee bereikt en daarmee zou de omsingeling van de stad voltooid zijn. Het leger schat dat de grondaanval op Gaza-Stad binnen 48 uur begint, schrijft krant Haaretz.

De beschietingen worden uitgevoerd met artillerie, marineschepen en legervliegtuigen. Sinds het begin van het grondoffensief zijn er volgens de woordvoerder 2500 Hamas-doelen getroffen. Het aantal gedode Israëlische militairen sinds 7 oktober staat op 347.

Sinds vandaag "is er een Gaza-Noord en een Gaza-Zuid", zegt de legerwoordvoerder naar aanleiding van het het bereiken van de kust. Hij roept de bevolking andermaal op zuidwaarts te gaan. De woordvoerder beweerde dat dat mogelijk zal zijn via een evacuatiecorridor. De beruchte Hamas-tunnels worden beschoten, maar het leger is volgens de woordvoerder niet van plan ze te betreden. Het risico op hinderlagen en boobytraps is te groot.

Volgens het Palestijnse Wafa-news wordt momenteel een "ongekend" zwaar Israëlisch bombardement uitgevoerd. Waarschijnlijk zijn er volgens het persbureau vele tientallen doden en gewonden. Eerder vandaag meldde het door Hamas-aangestuurde ministerie voor Volksgezondheid dat inmiddels bijna 10.000 Palestijnen zijn gedood in Gaza.

Zware gevechten gaande in Gaza-Stad

Diverse media melden dat er zware gevechten gaande zijn in Gaza-Stad en het noorden van de Palestijnse enclave. Volgens Haaretz gaat het om aanvallen vanuit de zee, de lucht en over land. Al Jazeera meldt dat er hevige luchtaanvallen en beschietingen worden uitgevoerd.

Sinds ruim een uur liggen internet en telefonie grotendeels plat in Gaza. Volgens analisten is dat een aanwijzing dat Israël mogelijk een grote aanval wil uitvoeren. "We horen veel Israëlische luchtaanvallen nu", meldt een Al Jazeera-verslaggever vanuit Gaza. "Ze proberen de weg vrij te maken voor de tanks. Maar de tanks worden met zwaar vuur ontvangen."

Zware explosies in Gaza

Libanon: vrouw en drie kinderen gedood door Israël, klacht indienen bij VN

Libanon gaat een klacht indienen bij de VN over een Israëlische luchtaanval in het zuiden van het land, zegt minister voor Buitenlandse Zaken Bou Habib. Volgens Libanese media zijn vier burgers, een vrouw en drie kinderen, bij de luchtaanval gedood.

Het Israëlische leger zegt tegen Reuters dat het later vanavond komt een verklaring over de beschuldiging. Volgens het leger kwam vandaag een Israëlische burger om het leven door een raketaanval vanuit Libanon door Hezbollah.

Als reactie op de Israëlische luchtaanval heeft Hezbollah een reeks raketten gelanceerd richting Israël. In de Noord-Israëlische stad Kyriat Shmona is brand ontstaan door brokstukken van een raket, meldt krant Haaretz. Er is volgens de eerste berichten geen sprake van gewonden.

Commissie: Europese Joden leven weer in angst

De recente toename van antisemitisch geweld wordt vanuit Brussel sterk veroordeeld. Het doet volgens de Europese Commissie denken "aan een aantal van de donkerste momenten uit de geschiedenis. Europese Joden leven weer in angst."

De commissie noemt voorbeelden als de molotovcocktails die werden gegooid tegen een synagoge in Duitsland en de vernielingen die werden aangericht op een joodse begraafplaats in Oostenrijk. Ook de aanvallen op Joodse winkels en synagogen in Spanje worden veroordeeld.

In de verklaring laat de Commissie weten dat "de EU zijn Joodse gemeenschappen bijstaat". Behalve antisemitisme moet ook anti-moslimgeweld wat Brussel betreft worden aangepakt.

Telecombedrijf: internet en telefonie liggen plat in Gaza

Het Palestijnse telecombedrijf Paltel meldt dat telefoon en internet platliggen in de Gazastrook. "De verbindingen die recent waren aangesloten zijn weer afgesneden vanuit Israël", citeert Reuters uit een verklaring van het bedrijf.

Traangas ingezet tegen betogers bij luchtmachtbasis VS in Turkije

In Turkije heeft de politie traangas en waterkanonnen ingezet tegen demonstranten bij een Amerikaanse luchtmachtbasis. Pro-Palestijnse betogers probeerden door de barricade te breken, schrijft persbureau Reuters.

Bij de demonstratie in de zuidelijke stad Incirlik waren vele duizenden mensen aanwezig. Een deel van hen probeerde de basis te bestormen. De oproerpolitie raakte slaags met relschoppers, die gooiden met voorwerpen.

Turkije is een van grootste critici van Israëls oorlog in Gaza. Er zijn regelmatige grote pro-Palestijnse demonstraties, soms op aansporing van de regering.

Betogers in de Turkse stad Incirlik

'Drie doden in Libanon door Israëlische drone-aanval'

In Zuid-Libanon zijn drie mensen gedood bij een Israëlische drone-aanval op een burgerauto, zo melden Libanese media. Eerder vandaag werd Israël beschuldigd van een luchtaanval op een ambulance over de grens in Libanon.

Al Jazeera heeft details gepubliceerd over de raketaanvallen van Hezbollah op Israël. Het Israëlische leger zou hebben bevestigd dat een legervoertuig is geraakt door een anti-tankraket. Hezbollah beweert dat de inzittende militairen zijn gedood of verwond. Het Israëlische leger heeft niets gezegd over slachtoffers.

Ook zijn een aantal raketten neergehaald met het Iron Dome-luchtafweersysteem van Israël.

Leger Israël: Hamas frustreert evacuatiecorridor

Het Israëlische leger beschuldigt Hamas ervan de evacuatiecorridor te dwarsbomen. "Hamas valt onze militairen aan, net als gisteren. Dit was de reden waarom we de corridor gisteren moesten stoppen", zegt woordvoerder Hagari in een video op X.

Uit de presentatie wordt niet duidelijk in hoeverre er vandaag een vrije doorgang is geweest voor Gazanen die zuidwaarts willen vluchten. Het Israëlische leger had aangekondigd dat er tussen 10.00 en 14.00 uur een corridor zou worden ingesteld. Israël zegt nu dat zijn militairen in het gebied zijn aangevallen, maar het is onduidelijk of de corridor open is geweest.

Hamas houdt vluchtelingen tegen bij wegblokkades en stuurt ze terug noordwaarts, zegt legerwoordvoerder Hagari. Ook beweert hij dat de terreurbeweging zich verschuilt bij ziekenhuizen. Op een videoscherm achter hem werden beelden vertoond die dat zouden bewijzen.

Eerder meldde een verslaggever van Al Jazeera dat Palestijnen de evacuatiecorridor niet serieus nemen vanwege aanhoudende Israëlische luchtaanvallen op vluchtelingenkampen. Ook vandaag meldden de door Hamas aangestuurde autoriteiten in Gaza tientallen doden door zulke bombardementen. Israël blijft erop wijzen dat Hamas burgers gebruikt als levend schild.

Ondanks aandringen door bondgenoot VS tot een humanitaire gevechtspauze zegt Israël door te gaan met de lucht- en grondaanvallen in Gaza.

Saudi-Arabië veroordeelt kernbomuitspraak Israëlische minister

Saudi-Arabië veroordeelt de uitspraak van een Israëlische minister dat de inzet van een kernbom op de Gazastrook niet is uitgesloten. Volgens het koninkrijk laat de situatie zien hoe extremisme is doorgedrongen in de Israëlische regering.

De Israëlische premier Netanyahu heeft de betreffende minister geschorst vanwege zijn uitspraak. De omstreden bewering staat volgens Netanyahu "los van de werkelijkheid". De oppositie heeft opgeroepen om Amihai Eliyahu, de minister voor Erfgoed, gelijk te ontslaan.

Israël beschikt als enige land in het Midden-Oosten over kernwapens.

Gezondheidsministerie Gaza: niet 4800 maar 4008 kinderen gedood

Het door Hamas aangestuurde ministerie van Gaza heeft een fout gemaakt in het vandaag doorgegeven dodental. In een nieuwe verklaring staat dat in de oorlog 4008 kinderen zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen, en niet 4800 zoals vanmiddag naar buiten werd gebracht.

Weer luchtaanval op vluchtelingenkamp Gaza gemeld 'men neemt corridor niet serieus'

Al Jazeera meldt dat er opnieuw een vluchtelingenkamp in Gaza is getroffen door een Israëlische luchtaanval. Volgens de nieuwszender zijn huizen geraakt en zouden er twintig doden zijn gevallen. Israël heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging.

De inslag werd gemeld in Bureij in Centraal-Gaza. Afgelopen week zijn regelmatig luchtaanvallen op zulke vluchtelingenkampen gemeld, die niet bestaan uit tenten maar uit dicht op elkaar gebouwde panden. "Deze herhaaldelijke luchtaanvallen zijn de reden waarom Palestijnen de door Israël aankondigde evacuatiecorridor om zuidwaarts te gaan niet serieus nemen", schrijft een correspondent van Al Jazeera.

Israël verdedigt aanvallen op vluchtelingenkampen met het argument dat er Hamas-strijders actief zijn. Terroristen gebruiken burgers als levend schild, aldus het Israëlische leger.

Een door het Israëlische leger vrijgegeven foto van tanks in Gaza, foto vandaag

Gewonden bij beschietingen over en weer tussen Israël en Libanon

Ook vandaag zijn er aanvallen tussen Hezbollah in Libanon en het Israëlische leger. Volgens Libanese media heeft een Israëlische drone een ambulance getroffen in de zuidelijke stad Tayr Harfa. Israëlische media melden dat een voertuig bij een kibboets is geraakt in de Israëlische stad Yiftah.

Het Israëlische leger voert luchtaanvallen uit op Hezbollah- en Hamas-doelen in Zuid-Libanon. Volgens Libanese media zijn daarbij twee Hezbollah-strijders gedood. Vier ambulancemedewerkers zouden raakten gewond zijn geraakt toen ze de lichamen probeerden te bergen. Het bericht over de explosie bij de ambulance is niet onafhankelijk bevestigd.

Bij de raketaanval op een voertuig bij Yiftah is volgens Israëlische media een persoon gewond geraakt. Hezbollah heeft de aanval opgeëist. Ook zou een drone van de terroristische beweging zijn neergehaald.

Al sinds het begin van de oorlog zijn er beschietingen tussen de twee landen. Vrijdag dreigde Hezbollah-leider Nasrallah dat er meer beschietingen zullen volgen.

Palestijnse Autoriteit wil rol in Gaza na oorlog

De Palestijnse Autoriteit is bereid om "de volle verantwoordelijkheid" voor de Gazastrook te nemen zodra de oorlog tussen Israël en Hamas voorbij is en er een alomvattende politieke regeling is getroffen voor Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Dat zegt de Palestijnse president Abbas.

Bij de ontmoeting van Abbas met de Amerikaanse minister Blinken benadrukte de president dat er wel eerst een einde moet worden gemaakt aan "Israëls militaire heerschappij over de gebieden van de Palestijnse staat" en dat Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad wordt erkend.

Abbas benadrukte dat de Palestijnse Autoriteit, die het voor het zeggen heeft op de Westelijke Jordaanoever, de enige wettige vertegenwoordiger is van het Palestijnse volk en de enige autoriteit die besluiten kan nemen. Abbas zei in dit verband niets over Hamas. De Palestijnse Autoriteit werd in 2007 door Hamas uit de Gazastrook verdreven na een bloedige burgeroorlog.

Blinken bezoekt Abbas in Ramallah, Palestijnen de straat op

Ministerie Gaza: inmiddels 9770 Palestijnen gedood

Sinds de luchtaanvallen op Gaza vorige maand begonnen, zijn tot nu toe 9770 Palestijnen gedood, onder wie 4008 kinderen. Dat heeft een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Gezondheid bekendgemaakt.

Pro-Palestijnse demonstraties in VS en Indonesië

Zowel in de VS als in Indonesië gingen duizenden mensen gisteren de straat op om te demonstreren tegen de Israëlische aanvallen op Gaza.

Pro-Palestijnse demonstraties in VS en Indonesië

Abbas en Blinken praten tijdens ontmoeting over situatie in Gaza

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft de Palestijnse president Abbas ontmoet in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Ze spraken een uur met elkaar over onder meer over de situatie in Gaza.

Blinken zei in het gesprek onder meer dat Gazanen niet onder dwang verplaatst moeten worden. Hij herhaalde verder dat de VS streeft naar het waarborgen van de waardigheid en veiligheid van zowel Palestijnen als Israëliërs. Ook benadrukte de minister dat de VS zich inzet voor het verlenen van humanitaire hulp en de hervatting van essentiële diensten in de Gazastrook. Hij zegt dat de VS achter het Palestijnse streven staat naar een eigen staat.

Abbas zei op zijn beurt dat er een onmiddellijke staakt-het-vuren moet komen en de doorgang van humanitaire hulp naar Gaza. Blinken zei niets over de wens voor een staakt-het-vuren. Wel bedankte hij Abbas voor het bewaren van de rust op de Westelijke Jordaanoever.

Blinken is in het Midden-Oosten voor een rondreis waar hij verschillende leiders spreekt. Hij is nu onderweg naar Turkije.

Woede in Israël om uitspraak Israëlische minister over inzet kernwapens

Een minister van het Israëlische kabinet is in opspraak geraakt vanwege een uitspraak op de radio. De minister van Erfgoed Amihai Eliyahu zei dat Israël een kernaanval op de Gazastrook niet uitsluit. Premier Netanyahu zegt in een reactie dat die uitspraak "losstaat van de werkelijkheid". Eliyahu mag voor onbepaalde tijd geen kabinetsbijeenkomsten bijwonen, bericht de krant Haaretz.

De uitspraken kwamen Eliyahu, lid van de uiterst rechtse Otsma Jehudit, ook bij andere politici op kritiek te staan. Ze vinden bovendien dat de schorsing weinig voorstelt. Oppositieleider Yair Lapid riep Netanyahu op de bewindsman meteen te ontslaan. Hij noemde de uitspraken van Eliyahu "afschuwelijk en gestoord" en schadelijk voor het internationale aanzien van Israël.

Amichai Eliyahu

'21 mensen van één familie gedood bij aanval in Gaza'

Het ministerie van Gezondheid in de Gazastrook zegt dat bij een Israëlische luchtaanval 21 mensen van één familie zijn gedood. "De Israëlische beschietingen troffen een huis vol vrouwen en kinderen", zegt het ministerie dat dat onder gezag staat van Hamas. Of het daadwerkelijk om een Israëlische aanval gaat is nog niet uit onafhankelijke bron bevestigd. De Israëlische strijdkrachten hebben nog niet op de beschuldiging gereageerd.

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat er vannacht ook een moskee is gebombardeerd ten oosten van vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van Gaza.

Israëlisch leger zegt vannacht Hamas-doelen te hebben geraakt

Het Israëlische leger zegt dat er in Gaza vannacht verschillende doelen van Hamas zijn gebombardeerd. Het gaat onder meer om een militair complex van Hamas dat onder meer dient als operationeel hoofdkwartier en als observatiepost.

In de dagelijkse briefing schrijft het leger verder dat sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël 2500 doelen in Gaza zijn geraakt.

Westerse journalisten lopen mee met Israëlisch leger in Gaza

Westerse journalisten zijn gisteren meegegaan met het Israëlische leger in het noorden van de Gazastrook. Onder meer CNN en de Australische nieuwszender ABC News trokken mee met militairen die de noordelijke grens met de Gazastrook passeerden.

Een journalist van ABC News zegt in zijn beschrijving dat de verwoesting groot is. "Elk gebouw is verwoest en zwartgeblakerd door de bombardementen", zegt de journalist. Ook een CNN-verslaggever beschrijft dat de schade groot is.

Het is voor het eerst dat Westerse journalisten in het gebied zijn sinds de start van de oorlog op 7 oktober. Tot nu toe deden alleen Palestijnse journalisten binnen Gaza verslag van de situatie daar voor internationale media.

CNN schrijft dat als voorwaarde om Gaza onder IDF-escorte binnen te komen, media alle materialen en beelden ter beoordeling aan het Israëlische leger moeten voorleggen voordat ze worden gepubliceerd.

Demonstraties in Tel Aviv

In Tel Aviv hebben honderden mensen gedemonstreerd voor de vrijlating van de gijzelaars die door Hamas gevangen zijn genomen. In de Israëlische stad werden lege stoelen neergezet, één voor elke gegijzelde die nog vast wordt gehouden.

Ook protesteerden linkse activisten tegen premier Netanyahu. Zij willen dat er een wapenstilstand komt.

 • AFP
  In Tel Aviv werden lege stoelen neergezet, één voor elke gegijzelde die nog vast wordt gehouden
 • AFP
  Demonstranten houden foto's omhoog van gegijzelden
 • AFP
  Linkse activisten willen dat er een wapenstilstand komt

'30 doden bij luchtaanval op vluchtelingenkamp al-Maghazi'

Bij een Israëlische luchtaanval gisteravond op het vluchtelingenkamp al-Maghazi in het midden van de Gazastrook zijn minstens 30 doden gevallen. Dat meldt het door Hamas gecontroleerde Palestijnse gezondheidsministerie.

Het Palestijnse nieuwsagentschap WAFA meldt 51 doden, onder wie vooral vrouwen en kinderen zouden zijn. Ook zou er een groot aantal gewonden zijn. Beide berichten konden niet onafhankelijk worden geverifieerd.

De Israëlische krant Jerusalem Post meldt dat Palestijnen vroeg in de ochtend Israëlische militairen met antitankraketten hebben aangevallen, in het zuiden van de Gazastrook nabij de grens. Over doden of gewonden is niets bekend.

Evacuatieroute Gazastrook open tussen 10.00 en 14.00 uur

Tussen 10.00 en 14.00 uur opent het Israëlische leger een evacuatieroute zodat burgers van Noord- naar Zuid-Gaza kunnen uitwijken. Dat schrijft het hoofd van de Arabische media-afdeling van de Israëlische strijdkrachten op X.

Gisteren meldde de Amerikaanse gezant voor de regio dat er naar schatting 350.000 tot 400.000 mensen in Noord-Gaza verblijven. Het Israëlische leger riep inwoners van het noorden de afgelopen tijd op naar het zuiden te vluchten, en begon daarna met bombardementen.

Overzicht: het belangrijkste nieuws van zaterdag

 • Na de Israëlische aanval op een ambulance zijn evacuaties uit de Gazastrook stopgezet, meldt het Duitse persbureau DPA op basis van veiligheidsbronnen binnen Gaza. Palestijnen met een buitenlands paspoort kunnen daardoor de Gazastrook via de grens met Egypte niet meer verlaten.
 • In Eindhoven is een vliegtuig geland met aan boord vijftien Nederlanders, mensen met een Nederlandse verblijfsstatus en hun gezinsleden die vastzaten in Gaza.
 • In het noorden van de Gazastrook zijn volgens Palestijnse autoriteiten en de VN meerdere doden gevallen bij een aanval op een school die wordt gerund door de Verenigde Naties.
 • De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken sprak in Jordanië met leiders van de Arabische landen.
 • Aan de grens tussen Israël en Libanon was het opnieuw onrustig. Volgens de Israëlische luchtmacht zijn Hezbollah-doelen aangevallen als reactie op het schieten vanuit Libanon.
 • Israël heeft een raket afgevuurd op een huis van Hamas-leider Ismail Haniyeh in de Gazastrook, meldt de aan Hamas gelieerde radiozender Al Aqsa Radio.
 • Turkije heeft zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen vanwege de humanitaire crisis in Gaza en de Israëlische aanvallen op de regio.
 • Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël zijn 421 vrachtwagens met noodhulp de Gazastrook binnengereden, zeggen Palestijnse hulporganisaties.

Welkom

Welkom in ons liveblog van vandaag. Dat van gisteren kun je hier teruglezen.