Israël/Gaza-blog
NOS NieuwsAangepast

Vliegtuig met Nederlanders uit Gaza in Eindhoven • Protesten in hoofdsteden

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

VS en Arabische landen niet eens over wapenstilstand Gaza

Gesprekken tussen de Verenigde Staten en Arabische landen over de oorlog tussen Hamas en Israël hebben niet direct tot een resultaat geleid. De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken was vandaag in Jordanië in gesprek met leiders uit verschillende Arabische landen. Ze zijn het niet eens geworden over de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Lees hier verder:

Demonstratie in Tel Aviv voor gijzelaars

In Tel Aviv gingen vanavond veel mensen de straat op om de regering te bewegen meer te doen voor de gegijzelde Israëliërs. Er werd onder meer opgeroepen tot het aftreden van premier Netanyahu. In Israël is veel kritiek op Netanyahu, onder meer omdat hij het land niet heeft kunnen beschermen tegen de aanslagen van 7 oktober.

Demonstratie voor Israëlische gijzelaars in Tel Aviv: 'Breng ze thuis'

Grootschalige pro-Palestijnse demonstratie in Washington

In Washington DC zijn veel mensen de straat op gegaan om steun te betuigen aan de Palestijnen. Op beelden uit de Amerikaanse stad is een grote menigte te zien. Op X wordt gesproken over duizenden demonstranten.

Volgen The New York Times worden er tienduizenden demonstranten verwacht in Washington en andere steden in de VS. Ook in New York, Seattle, San Francisco en kleinere steden staan voor vandaag protesten gepland. De demonstranten roepen op tot een staakt-het-vuren in Gaza.

De VS is de belangrijkste bondgenoot van Israël. Maar nu Israël de aanvallen op de Gazastrook opvoert en het aantal slachtoffers daar stijgt, neemt de steun voor de Palestijnen onder Amerikanen toe, schrijft The New York Times.

'Evacuaties uit Gaza stopgezet na Israëlische aanval op ambulance'

Na de Israëlische aanval op een ambulance gisteren zijn evacuaties uit de Gazastrook stopgezet. Dat meldt het Duitse persbureau DPA op basis van veiligheidsbronnen binnen Gaza. Volgens die bronnen worden vooral Palestijnen met een buitenlands paspoort getroffen. Die kunnen de Gazastrook via de grens met Egypte niet meer verlaten.

Een bron dicht bij de Egyptische tak van de hulporganisatie Rode Halve Maan bevestigde aan DPA dat de hulpdienst het bevel heeft gekregen van de autoriteiten om voorlopig te stoppen met het vervoeren van gewonde Palestijnen.

Bij de aanval op een ambulance gisteren voor de ingang van een ziekenhuis in Gazastad zijn volgens het Palestijnse ministerie voor Gezondheid, dat onder controle staat van Hamas, vijftien mensen omgekomen en nog eens zestien mensen gewond geraakt. Israël zegt de ambulance te hebben aangevallen omdat er volgens het leger leden van Hamas in zaten. Volgens het Israëlische leger gebruikt Hamas ambulances om strijders en wapens te vervoeren.

Het Palestijnse gezondheidsministerie zei gisteren dat de ambulance onderdeel was van een konvooi dat gewonden van het ziekenhuis naar de grens met Egypte zou vervoeren, zodat ze in Egypte konden worden behandeld. Dat konvooi zou zijn aangemeld bij het Rode Kruis.

Vliegtuig met Nederlanders uit Gaza geland in Eindhoven

Het vliegtuig komt aan op Eindhoven

In Eindhoven is een vliegtuig geland met aan boord vijftien Nederlanders, mensen met een Nederlandse verblijfsstatus en hun gezinsleden die vastzaten in Gaza. Oorspronkelijk zouden er zestien Nederlanders terugvliegen, maar één van hen vloog al met een lijnvlucht naar Schiphol.

De groep stak donderdag vanuit Gaza de grens naar Egypte over en kwam gisteren aan bij de Nederlandse ambassade in Caïro. Aan boord van het vliegtuig zijn volgens het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken ook ongeveer twintig Belgen, die met een bus naar Brussel zullen worden gebracht.

Een woordvoerder van de luchtmacht zei tegen persbureau ANP dat de mensen aan boord vol emoties zitten. "De mensen komen uit een oorlogsgebied."

De groep werd op vliegbasis Eindhoven opgewacht door minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot. "Het is natuurlijk een heel traumatische tijd die deze mensen achter de rug hebben", zei de minister. Zij hebben volgens haar medische en psychische begeleiding gekregen.

Op dit moment zijn er volgens Bruins Slot nog 22 Nederlanders in Gaza:

Nederlanders die in Gaza vastzaten aangekomen op vliegveld Eindhoven

Overzicht: het belangrijkste nieuws van vandaag

  • In het noorden van de Gazastrook zijn volgens Palestijnse autoriteiten en de VN meerdere doden gevallen bij een aanval op een school die wordt gerund door de Verenigde Naties.
  • De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken sprak in Jordanië met leiders van de Arabische landen.
  • Aan de grens tussen Israël en Libanon was het opnieuw onrustig. Volgens de Israëlische luchtmacht zijn Hezbollah-doelen aangevallen als reactie op het schieten vanuit Libanon.
  • Israël heeft een raket afgevuurd op een huis van Hamas-leider Ismail Haniyeh in de Gazastrook, meldt de aan Hamas gelieerde radiozender Al Aqsa Radio.
  • Turkije heeft zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen vanwege de humanitaire crisis in Gaza en de Israëlische aanvallen op de regio.
  • Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël zijn 421 vrachtwagens met noodhulp de Gazastrook binnengereden, zeggen Palestijnse hulporganisaties.

Pro-Palestijnen-demonstratie Berlijn trekt duizenden betogers

In Berlijn zijn duizenden mensen de straat op gegaan om steun te betuigen aan de Palestijnen. Rond 15.30 uur meldt de politie dat er 6500 mensen aanwezig waren, schrijft de Berliner Zeitung.

De demonstratie vindt onder streng toezicht van de politie plaats. Lokale autoriteiten hebben van tevoren gewaarschuwd dat antisemitische teksten en het ontkennen van het bestaansrecht van Israël verboden is. Ook is het verboden om uitingen van de militante Palestijnse beweging Hamas te verkondigen. Zo mag de controversiële uitspraak "van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn" niet worden uitgesproken of meegedragen.

De demonstranten dragen borden met de leuzen als 'Stop de genocide in Gaza' en er zijn veel Palestijnse vlaggen. Ook wordt er vuurwerk afgestoken.

Volgens de Berlijnse krant heeft de politie tot nu toe één persoon gearresteerd. Een vrouw zou een journalist hebben aangevallen.

De Duitse regering heeft herhaaldelijk zijn onvoorwaardelijke steun uitgesproken voor Israël. De Duitse loyaliteit aan Israël wordt sterk bepaald door het Duitse oorlogsverleden en met name de Holocaust. Pro-Palestijnse betogingen waren, uit vrees voor antisemitisme, na de terreuraanslagen van Hamas van vorige maand lange tijd verboden.

Ook in Londen waren vandaag ook duizenden mensen op de been om te demonstreren voor de Palestijnen. In Nederland zijn vandaag eveneens mensen de straat op gegaan om steun aan Palestijnen te betuigen. Onder meer in Amsterdam, Zwolle en Groningen werd gedemonstreerd. In totaal ging het om ongeveer 600 demonstranten.

Blinken: staakt-het-vuren geeft Hamas mogelijkheid op nieuwe aanval

Een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas geeft Hamas de mogelijkheid om zich te hergroeperen en een nieuwe aanval uit te voeren, dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken gezegd bij zijn ontmoeting met Arabische leiders in Jordanië. Wel moet Israël volgens Blinken elke mogelijke maatregel treffen om burgerslachtoffers te voorkomen. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bondgenoot van Israël.

De Amerikaanse minister pleit voor humanitaire gevechtspauzes, die minder ver gaan dan een staakt-het-vuren. Die kunnen volgens hem een belangrijk middel zijn om burgers te beschermen, hulp Gaza in te krijgen en buitenlanders het gebied uit te krijgen. Blinken sprak naar eigen zeggen ook met de Arabische leiders over manieren om de hulplevering aan Gaza te versnellen en uit te breiden. Nu gaan er volgens Blinken elke dag zo'n honderd vrachtwagens de grens over van Egypte naar Gaza, maar dat is niet genoeg.

De landen in het Midden-Oosten hebben tot nu toe een essentiële rol gespeeld bij het voorkomen van een uitbreiding van het conflict tussen Israël en Hamas, zei Blinken. De VS en Arabische landen zijn het er volgens Blinken over eens dat Gaza niet onder controle van Hamas kan blijven. Hij zou met de landen hebben gesproken over de weg naar een tweestatenoplossing.

Verder maakt de VS zich grote zorgen over extreem geweld door Joodse kolonisten tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Het geweld is volgens Blinken erger geworden sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken met vijf Arabische leiders in Jordanië

Qatar: aanhoudende bombardementen Gaza bemoeilijken bemiddelen gijzelaars

De aanhoudende bombardementen op de Gazastrook bemoeilijken de pogingen van Qatar om te bemiddelen over de vrijlating over de gijzelaars die worden vastgehouden door Hamas. Dat heeft het Qatarese minister van Buitenlandse Zaken gezegd.

Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani deed de uitspraak tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken. De Amerikaanse minister is in Jordanië, waar hij spreekt met verschillende Arabische leiders.

Turkije roept ambassadeur in Israël terug vanwege situatie in Gaza

Turkije heeft zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen vanwege de humanitaire crisis in Gaza en het Israëlische bombardement op de regio. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat ambassadeur Sakir Ozkan naar Ankara komt "voor overleg".

De stap is een reactie op het feit dat "Israël de oproepen tot een staakt-het-vuren niet accepteert, de aanvallen op burgers voortzet en geen ononderbroken en voortdurende toegang van humanitaire hulp toestaat", aldus de verklaring. De Israëlische diplomatieke gezanten in Turkije verlieten het land vorige maand om veiligheidsredenen.

De Turkse president Erdogan zei eerder dat hij de Israëlische premier Netanyahu niet meer als gesprekspartner ziet, meldden Turkse media. "Netanyahu is niet langer iemand waar we mee kunnen praten. We hebben hem afgeschreven", zei Erdogan. De president benadrukte dat Turkije niet alle diplomatieke banden met Israël zal verbreken en dat Turkije alle initiatieven zal steunen waardoor Israël verantwoordelijk wordt gesteld voor wat hij omschreef als oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.

421 vrachtwagens in Gaza aangekomen sinds uitbreken oorlog

Sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël zijn 421 vrachtwagens met noodhulp de Gazastrook binnengereden, zeggen Palestijnse hulporganisaties. Gisteravond staken 47 vrachtwagens vanuit Egypte de grens over.

De eerste oversteek was op 21 oktober. Tot die tijd blokkeerde Israël de Gazastrook volledig en vond Egypte de situatie te onveilig om de grens te openen voor de noodhulp, waardoor er geen water, voedsel en brandstof het gebied binnenkwamen.

Reddingsoperatie na Israëlische luchtaanval op Khan Younis

Bij een Israëlische luchtaanval is vanochtend een huis verwoest in het centrum van Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Eerstehulpverleners haastten zich naar het huis op zoek naar doden en mogelijke overlevenden onder het puin:

Reddingsoperatie na Israëlische luchtaanval op Khan Younis

Israëlische luchtmacht publiceert beelden van 'aanvallen op Hezbollah-doelen'

Het is opnieuw onrustig aan de grens tussen Israël en Libanon. De Israëlische luchtmacht meldt op X dat het afgelopen uur Hezbollah-doelen zijn aangevallen als reactie op het schieten vanuit Libanon.

Het leger publiceerde beelden die de aanvallen op Hezbollah-posities in Zuid-Libanon lijken te tonen. De luchtaanvallen werden "tegelijkertijd met aanvallen met artillerievuur en tanks" uitgevoerd, aldus de luchtmacht. Volgens het Israëlische leger waren "terroristische infrastructuur en raketopslagplaatsen" doelwit.

De uitwisselingen van beschietingen tussen de twee landen komen een dag nadat de leider van de Libanese militante groepering Hezbollah zijn eerste publieke toespraak hield sinds het begin van de oorlog. Hassan Nasrallah uitte dreigende taal richting Israël en de VS, maar zei ook dat Hezbollah voorlopig niet al zijn middelen in de strijd zal werpen.

Lees daar meer over in onderstaand artikel:

'15 doden bij aanval op VN-school in Gaza'

Persbureau Reuters meldt dat er bij een aanval op een school die wordt gerund door de VN 15 mensen zijn omgekomen. Reuters citeert de directeur van het al Shifa-ziekenhuis in Gaza, die ook een woordvoerder is van Hamas. Israël heeft het bericht niet bevestigd.

De school staat in het vluchtelingenkamp Jabalia, waar het Israëlische leger afgelopen week luchtaanvallen heeft uitgevoerd. Tientallen Palestijnen werden gedood.

Beelden van na de aanval op de VN-school

'Raketaanval op huis Hamas-leider Haniyeh'

Israël heeft een raket afgevuurd op een huis van Hamas-leider Ismail Haniyeh in de Gazastrook, meldt de aan Hamas gelieerde radiozender Al Aqsa Radio. Hij zou momenteel niet in de Gazastrook zijn.

Het is onduidelijk of zich familieleden van Haniyeh of andere mensen in het huis bevonden tijdens de raketaanval die zou zijn uitgevoerd met een drone. Over schade of slachtoffers is niets bekendgemaakt.

De politiek leider van Hamas woont niet in Gaza, hij verbleef de afgelopen jaren onder meer in Turkije en Qatar. Hij verweet Israël deze week zich "barbaars" te gedragen tegenover ongewapende burgers in de Gazastrook.

VS: nog zo'n 350.000 mensen in noorden Gaza

In het noorden van Gaza zitten nog zo'n 350.000 tot 400.000 mensen, is de inschatting van de Amerikaanse gezant voor de regio, David Satterfield. Volgens hem zijn de afgelopen tijd 800.000 tot 1 miljoen mensen van het noorden van Gaza naar het zuiden gevlucht. Eerder meldde de VN al dat meer dan een miljoen Gazanen zijn ontheemd.

De afgelopen tijd riep het Israëlische leger Palestijnen in Noord-Gaza op het gebied te ontvluchten "voor hun eigen veiligheid". Er werden sms'jes gestuurd en vanuit de lucht flyers over het gebied verspreid om te waarschuwen voor bombardementen en aanvallen.

Verder zegt Satterfield dat Israël gesprekken voert met andere landen over het toelaten van hulpschepen om gewonden uit Gaza te behandelen.

Trudeau: 'Humanitaire pauze is hard nodig'

De Canadese premier Trudeau heeft opgeroepen tot een "humanitaire pauze" in Gaza. Dat deed hij in Washington, na een ontmoeting met de Amerikaanse president Biden:

Trudeau: 'Humanitaire pauze is hard nodig'

Libanese premier hamert op staakt-het-vuren bij Blinken

De Libanese premier Mikati heeft in Jordanië een ontmoeting gehad met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken. Hij benadrukte het belang van het streven naar een bestand in Gaza "en het stoppen van de Israëlische agressie in Zuid-Libanon". De premier riep de internationale gemeenschap op om Israël onder druk te zetten, meldt het Libanese staatspersbureau.

Blinken zei op zijn beurt zich in te spannen om militaire operaties stop te zetten om humanitaire redenen. De Amerikaan is in Jordanië, waar hij verschillende Arabische leiders ontmoet. Ook sprak hij met vertegenwoordigers van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA.

Minister Blinken (links) met de Libanese premier Mikati

Fotograaf Motaz doet verslag uit Gaza: 'Die man is zijn hele gezin kwijt'

Fotograaf Motaz doet verslag uit Gaza: 'Die man is zijn hele gezin kwijt'

Israëlisch leger: tientallen Hamasstrijders gedood bij grondoperatie

Het Israëlische leger zegt dat het vannacht tientallen "terroristen" heeft gedood bij een grondoperatie tegen Hamas in de Gazastrook. Het leger maakte bekend dat Hamasleden "meerdere keren" hebben geprobeerd om Israëlische militairen aan te vallen vanuit tunnelschachten en militaire faciliteiten in de noordelijke Gazastrook. De aanvallen zouden zijn voorkomen. Drie observatieposten van Hamas zijn vernietigd, zegt het leger.

Ook zouden aanvallen zijn uitgevoerd in het zuidelijke deel van de Gazastrook, waarbij een aantal gebouwen zijn vernietigd en explosieven onschadelijk zijn gemaakt. Tijdens de operatie kwamen de militairen een groep Hamasstrijders tegen die uit een tunnelingang tevoorschijn kwamen, zegt het leger. De Israëliërs hebben raketten afgevuurd, waardoor de strijders werden gedood.

VN-baas geschokt door Israëlische aanval op ambulance

VN-chef Guterres is geschokt door de Israëlische aanval gisteren op een ambulance bij een ziekenhuis in de Gazastrook. Vlak buiten het Al Shifa-ziekenhuis kwamen daardoor volgens de Palestijnse Rode Halve Maan vijftien mensen om het leven. Meer dan zestig anderen raakten gewond.

"De beelden van lichamen die buiten het ziekenhuis op straat liggen, zijn schrijnend", zegt Guterres.

VS hoopt op gevechtspauze om gijzelaars te bevrijden

Een hoge Amerikaanse functionaris zegt tegen het Britse persbureau Reuters dat er indirect contact met Hamas is over de gijzelaars die de terreurgroep in de Gazastrook vasthoudt. De VS hoopt dat een "een significante pauze in het conflict" tot hun vrijlating kan leiden, maar benadrukt dat er nog geen indicatie is dat het gaat lukken of zo ja wanneer.

"Er wordt serieus en actief over gesproken", aldus de anonieme hoge medewerker van het Witte Huis. "Er zijn nog geen afspraken, maar we werken er keihard aan." De vrijlating van twee Amerikaanse gijzelaars twee weken geleden zou daarbij als voorbeeld kunnen dienen.

Hamas houdt meer dan 240 Israëliërs vast. Israël heeft altijd gezegd dat de strijd tegen Hamas voorrang heeft, maar de bevrijding van de ontvoerden direct daarna prioriteit heeft. De Israëlische premier Netanyahu zei gisteren nog dat er niet kan worden gesproken over een gevechtspauze zolang Hamas niet iedereen heeft laten gaan.

De Amerikaanse functionaris zei verder nog dat ook wordt gepraat over een veilig vertrek van buitenlanders uit Gaza. Volgens hem verloopt dat moeilijk omdat Hamas zou hebben geprobeerd gewonde strijders met deze groep mee te krijgen. Details daarover gaf hij niet. Volgens The New York Times zou het om ongeveer een derde van het totaal aantal aangemelde personen gaan.

Wake voor de gijzelaars

Israël bevestigt aanval op ambulance, 'werd gebruikt door Hamas'

Het Israëlische leger heeft gisteravond erkend dat een Israëlisch vliegtuig een ambulance heeft aangevallen in de buurt van het al-Shifa Ziekenhuis in de Gazastrook. Volgens het leger zaten er Hamas-terroristen in. De ambulance zou in de buurt zijn gekomen van Israëlische militairen in de gevechtszone.

Volgens het leger is een aantal Hamas-strijders om het leven gekomen bij de aanval. Israël stelt dat Hamas ambulances gebruikt om strijders en wapens te vervoeren.

Het Palestijnse Gezondheidsministerie, dat onder bewind staat van Hamas, zegt dat het ambulances met gewonden naar de grens met Egypte wilde sturen toen de aanval plaatsvond. Het ambulancekonvooi was bij het Rode Kruis aangemeld.

Bij de aanval op een ambulance zijn volgens het Palestijnse ministerie voor gezondheid vijftien mensen omgekomen en nog eens zestien mensen gewond geraakt. De aantallen zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

Welkom

Welkom in ons liveblog van vandaag. Dat van gisteren kun je hier teruglezen.