eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

El Ghazi ontslagen bij Mainz na steun aan Palestijnen • Directeur Gudde vertrekt bij Groningen

Een vooruitblik op het komende voetbalweekend in de eredivisie en daarbuiten.

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Met het nieuws over Anwar El Ghazi besluiten we dit liveblog. Zaterdag pikken we de draad weer op met Heracles Almelo - PSV. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen.

Mainz ontslaat El Ghazi na pro-Palestijnse post

Anwar El Ghazi

Anwar El Ghazi is ontslagen bij FC Mainz 05. Het contract van Anwar El Ghazi bij FSV Mainz is met onmiddellijke ingang ontbonden. De oud-speler van Ajax en PSV raakte vorige week in opspraak nadat hij berichten op social media over de oorlog in Gaza had gezet.

De aanvaller was geschorst omdat hij op sociale media de zin "From the river to the sea, Palestine will be free" had geschreven. Een leus die door sommigen als antisemitisch wordt opgevat.

De club noemde de berichten van El Ghazi "onacceptabel". Maandag kwam de Duitse club met een verklaring dat El Ghazi berouw had getoond en zich nadrukkelijk gedistantieerd had van terrorisme. Daardoor zou hij binnenkort terugkeren in de selectie.

Ook trainer Svensson

Gisteren ontdeed de hekkensluiter in de Bundesliga zich ook al van trainer Bo Svensson, maar dan vanwege de slechte resultaten. Hoofd jeugopleiding Jan Siewert neemt voorlopig de honneurs waar in Mainz.

Eredivisie vrouwen: koploper Utrecht ontvangt titelhouder Ajax

De vijf Utrecht-speelsters met een Ajax-verleden: Marthe Munsterman, Elisha Kruize, Joni Paliama, Eshly Bakker en Liza van der Most.

De topper in de zevende speelronde van de eredivisie voor vrouwen dit weekend is het duel tussen de verrassende koploper FC Utrecht en titelhouder Ajax. Zondag om 12.15 uur is de aftrap op De Toekomst.

FC Utrecht keerde dit seizoen terug in de eredivisie, met liefst vijf voormalig Ajacieden (Liza van der Most, Eshly Bakker, Marthe Munsterman, Elisha Kruize en Joni Paliama) in de selectie.

"We zijn geen Ajax-kliekje, hoor", bezwoer Eshley Bakker voorafgaand aan het seizoen. Maar feit is dat het voor de vijf, die vaak met z'n allen in de auto van Amsterdam naar Utrecht 'carpoolen', een bijzondere wedstrijd wordt. Aan kennis over de speelwijze van de Amsterdamse ploeg is in ieder geval geen gebrek.

Ajax is de nummer vier van de eredivisie, maar heeft wel de minste verliespunten van allemaal. Bovendien is het vertrouwen groot nadat het als eerste Nederlandse club de groepsfase van de Champions League bereikte. Daarin wacht in de komende maanden Paris Saint-Germain, AS Roma en Bayern München.

Alle duels van Ajax in de Champions League zijn live te zien bij de NOS.

De stand in de eredivisie vrouwen.

Nederlands onderonsje in de Serie A

Davy Klaassen met nieuwe haardos in actie voor Internazionale tegen Sassuolo.

Zaterdag om 18.00 uur kun je eens lekker gaan zitten voor een echt Nederlands onderonsje in de Serie A. Koploper Internazionale - met Denzel Dumfries en Davy Klaassen - neemt het dan namelijk op in Bergamo tegen Atalanta. De thuisploeg, met Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Hans Hateboer en Mitchel Bakker, is de nummer vier van Italië op zes punten van Inter.

Man-in-vorm Joshua Zirkzee, goed voor treffers tegen Inter en Sassuolo in de laatste drie wedstrijden, opent de speelronde vrijdagavond met een thuisduel tegen Lazio, de opponent van Feyenoord in de Champions League.

De stand in de Serie A.

Directeur Gudde en twee RvC-leden maken plaats bij FC Groningen

Wouter Gudde stopt uiterlijk aan het einde van dit seizoen als algemeen directeur van FC Groningen. De voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) Erik Mulder en commissaris Berend Rubingh leggen per direct hun functie neer. FC Groningen kwam tot dat besluit "om de rust bij de club te laten terugkeren", zo schrijft de eerstedivisionist op de clubwebsite.

"Het lijkt mij het beste voor de continuïteit van de club dat ik mijn vertrek aankondig," licht Gudde toe. "Alle hoofdverantwoordelijken voor de degradatie zijn weg of gaan weg. Het enige en allerbelangrijkste is daarom nu dat alles en iedereen zich achter de spelers en de nieuwe technische staf gaat scharen om met elkaar de weg naar boven te vinden."

Mocht de club voor het einde van het jaar een nieuwe algemeen directeur vinden, dan zal Gudde eerder plaats maken.

Gudde, zoon van oud-KNVB-directeur Eric Gudde en voormalig profvoetballer bij Sparta, RKC Waalwijk en Excelsior, werd in 2019 directeur van FC Groningen als opvolger van Hans Nijland. In zijn eerste seizoenen deed Groningen nog mee in de middenmoot van de eredivisie, maar vorig jaar eindigde het stijf onderaan in de eredivisie.

Dit seizoen gaat het een niveautje lager in de eerste divisie niet veel beter. FC Groningen is na 12 duels pas 13de met 14 punten. De achterstand op koploper Roda JC is 14 punten.

Blessure De Ligt zorgt voor kopzorgen bij Bayern voor 'Klassiker' tegen Dortmund

Matthijs de Ligt wordt behandeld in het bekerduel met FC Saarbrücken.

Het zijn lastige dagen voor Bayern München-coach Thomas Tuchel. Woensdag keerde hij met een beschamende bekernederlaag tegen FC Saarbrücken (derde niveau) terug naar Beieren. En bovendien verloor hij Matthijs de Ligt in dat duel met een knieblessure.

Die blessure komt niet gelegen, aangezien ook Dayot Upamecano en Léon Goretzka - twee mogelijke alternatieven als partner van de Zuid-Koreaan Kim Min-jae in het hart van de defensie - terugkomen van blessures. Tegen Saarbrücken speelde Joshua Kimmich centraal achterin, maar Kimmisch is in de topper tegen Borussia Dortmund geschorst.

Dortmund heeft sinds 2019 niet meer van Bayern gewonnen. Afgelopen seizoen verspeelde BVB - met Donyell Malen - de titel op de laatste speeldag nog aan de grote rivaal.

De stand in de Bundesliga.

Barcelona nog altijd zonder De Jong

Frenkie de Jong tijdens de warming-up van het duel met Celta de Vigo, de wedstrijd waarin hij geblesseerd raakte.

Frenkie de Jong mist ook het lastige uitduel van FC Barcelona in San Sebastian tegen Real Sociedad. De Jong liep op 23 september een enkelblessure op tijdens een duel met Celta de Vigo. Hij liet zich voor de Clásico tegen Real Madrid weer zien op het trainingsveld, maar ontbreekt net als tegen Real Madrid in de wedstrijdselectie

Trainer Xavi kan zaterdag tegen Real Sociedad (21.00 uur) wel weer een beroep doen op Pedri, die weer fit is na een dijbeenblessure. Door de late nederlaag van Barcelona tegen Real Madrid is het afgezakt de vierde plaats in La Liga, met een achterstand van vier punten op koploper Real Madrid. Real Sociedad staat vijfde, maar heeft wel vijf punten minder dan Barcelona.

Nummer drie Atlético Madrid opent de speelronde vanavond op Gran Canaria met een uitwedstrijd tegen Las Palmas. De verrassende nummer twee Girona (met Daley Blind) gaat zaterdag om 14.00 uur op bezoek bij Osasuna Pamplona. Real Madrid sluit het weekend zondag af met de stadsderby tegen Rayo Vallecano (21.00 uur).

De stand in La Liga.

Slot volgt voormalig assistent Pusic nog op de voet: 'Vanavond tegen Dinamo Kiev, ben benieuwd'

Ook ging het in de persconferentie van Arne Slot nog even over zijn staf. Vandaag bracht de club naar buiten dat John de Wolf zijn contract met twee jaar verlengd heeft in Rotterdam tot medio 2027. "Mooi", vond Slot. "We hebben een heel fijne samenwerking met de hele staf. Daarin is natuurlijk onlangs een wijziging geweest, dus dan is het des te mooier dat hij twee jaar heeft bijgetekend. Voor mij, maar zeker ook voor de club. John ademt Feyenoord."

Vorige week raakte Slot met Marino Pusic een vertrouweling kwijt in zijn staf. Als hoofdtrainer van Sjachtar Donetsk zat Pusic kort daarna al op de bank tegen het grote Barcelona. Voor die vacature neemt de club de tijd, gaf Slot aan. "Met Marino heb ik echt al heel veel jaren samengewerkt. Dus dan heb je wel zorgvuldigheid nodig als het gaat om wie je voor hem terughaalt."

Heeft Slot eigenlijk nog contact gehad met Pusic. "Zeker. Als je komt vanuit een situatie als assistent en dan opeens hoofdtrainer bent, dan komt er heel wat op je af. En helemaal als je naar een land gaat dat in oorlog is met Rusland, ook al is de plek waar gevochten wel heel ver verwijderd van waar hij zich bevindt. Natuurlijk zijn dat dingen waar je het over hebt, los van de kwaliteit van de selecties. Het gaat goed met hem. Hij speelt vanavond tegen Dinamo Kiev, ik ben benieuwd."

Trauner ontbreekt nog bij Feyenoord door 'tegenvallertje'

Feyenoord moet het zaterdag in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk nog stellen zonder Gernot Trauner. Trainer Arne Slot had gehoopt dat zijn Oostenrijkse aanvoerder er alweer bij zou zijn, maar dat feest gaat nog niet door.

De verdediger liep in het Champions League-duel met Lazio op 25 oktober een knieblessure op. Slot kon op de persconferentie niet zeggen wanneer Trauner weer terug is.

"We hadden de hoop dat het vandaag zou zijn, maar zoals dat bij een revalidatie gaat, kan er weleens een tegenvallertje bijzitten. Hij heeft een aantal dagen getraind, maar was vandaag niet goed genoeg om weer te trainen. Dus hij heeft een stapje terug moeten doen. We hopen en verwachten dat hij er in de loop van volgende week weer bij kan zijn."

Slot had twee dagen nodig om verlies bij Twente te verwerken: 'Op elk terrein teleurgesteld'

Na een moeizame start leek Feyenoord de laatste weken weer de vorm te hebben, die vorig jaar resulteerde in de landstitel. De 2-1 nederlaag bij FC Twente vorige week kwam daarom extra hard aan. Of Slot die nederlaag inmiddels verwerkt heeft? "Inmiddels wel. Maar daar had ik wel een, twee dagen voor nodig. Eigenlijk op elk terrein waarop ik teleurgesteld kan zijn, was ik teleurgesteld. Dan gaat het om hoe we hebben opgebouwd en hoe je druk zet. Over beide was ik zachtst gezegd niet tevreden. Dat moeten we structureel op een hoger niveau brengen en dat is nodig om een moeilijke uitwedstrijd als die tegen Twente tot een goed einde te brengen. Toch kwamen we nog heel dichtbij en dat is best bijzonder als je zo zwak speelt."

De achterstand op koploper PSV is door de nederlaag gegroeid van vier naar zeven punten. Toch straalt Slot vooral rust uit, na een week zonder wedstrijden waarin hij in alle rust heeft kunnen trainen. "Je moet dingen gewoon beter doen, dan we afgelopen zondag gedaan hebben."

Slot had twee dagen nodig om verlies bij Twente te verwerken: 'Op elk terrein teleurgesteld'

Eerste divisie: fraai affiche in Doetinchem

Alexander Büttner en Adam Kayed tijdens NAC - De Graafschap afgelopen maart.

De 13de speelronde in de Keuken Kampioen Divisie wordt vanwege het bekertoernooi vooral komende maandag gespeeld. Blikvanger van de drie duels die vanavond worden gespeeld is De Graafschap - NAC Breda. Beide clubs bivakkeren ondanks de reputatie in de middenmoot van de eerste divisie: De Graafschap is zevende, NAC Breda tiende.

Nummer acht VVV-Venlo ontvangt vrijdag Jong AZ. En nummer negen Helmond Sport neemt het op tegen Telstar.

Koploper Roda JC reist maandagavond af naar Eindhoven voor het duel met de plaatselijke FC.

Programma Keuken Kampioen Divisie

vrijdag, 20.00 uur VVV-Venlo - Jong AZ
Helmond Sport - Telstar
De Graafschap - NAC Breda
zaterdag, 18.45 uur FC Den Bosch - Jong FC Utrecht
zondag, 14.30 uur FC Groningen - FC Dordrecht
maandag, 20.00 uur Jong PSV - ADO Den Haag
Jong Ajax - Willem II
TOP Oss - SC Cambuur
MVV Maastricht - FC Emmen
FC Eindhoven - Roda JC

Nog meer tegenslag voor Ten Hag: Casemiro weken aan de kant

Casemiro

Manchester United moet het de komende weken doen zonder de Braziliaanse sterkhouder Casemiro. De 31-jarige controlerende middenvelder liep in het met 3-0 verloren League Cup-duel met Newcastle United een hamstringblessure op.

Casemiro, die vorig seizoen voor ruim 70 miljoen euro overkwam van Real Madrid en al snel een steunpilaar werd voor Ten Hag, mist in ieder geval de Premier League-duels met Fulham, Luton Town en het Champions League-duel met FC Kopenhagen. Ook de WK-kwalificatieduels met Brazilië tegen Colombia (16 november) en Argentinië (21 november) zullen voor hem te vroeg komen.

Sinds het afzwaaien van Thiago Silva na het afgelopen WK is Casemiro aanvoerder van de Seleção.

Liverpool-coach Klopp gunt Luis Díaz de tijd: 'Mag zelf bepalen of hij erbij is'

Liverpool-coach Klopp hoopt op goed nieuws rond ontvoerde vader Díaz: 'Hij slaapt weinig'

Trainer Jürgen Klopp laat Luis Díaz zelf beslissen of hij zondag voor FC Liverpool wil uitkomen in het uitduel met Luton Town. De aanvaller verkeert nog steeds in onzekerheid over het lot van zijn ontvoerde vader. Zijn moeder is wel vrijgelaten.

De ouders van de spits werden vorige week ontvoerd in het noorden van Colombia. Een guerrillabeweging liet donderdag weten dat de vader van Díaz snel vrijkomt, maar zover is het nog niet. "Maar dat nieuws geeft ons wel een beetje hoop", zei Klopp. "Díaz moet zelf bepalen of hij zich goed voelt en wil voetballen. Ik zie dat hij slecht heeft geslapen, maar ik laat het aan hem."

Liverpool staat vierde in de Premier League. Virgil van Dijk, Cody Gakpo, Ryan Gravenberch en hun ploeggenoten hebben een achterstand van drie punten op koploper Tottenham Hotspur.

  • AFP
    Luis Diaz miste op 18 oktober een strafschop voor Colombia in het WK-kwalificatieduel met Ecuador.
  • AFP
    Cilenis Marulanda, de moeder van Luis Díaz (derde links), werd kort na haar ontvoering vrijgelaten en na, op 31 oktober deel aan een portestdemonstratie in Barrancas.
  • EPA
    Vorige week eerde Diogo Jota ploeggenoot Díaz al na zijn openingstreffer in het duel met Nottingham Forest.

Bosz kan rekenen op Boscagli op Almeloos kunstgras, nog geen Lang

Het eredivisieduel met Heracles morgenmiddag in Almelo komt voor PSV-aanvaller Noa Lang te vroeg, zo meldde trainer Peter Bosz bij de persconferentie. De buitenspeler, die een spierblessure opliep tegen Sparta, heeft de training hervat, maar traint nog niet met de groep.

Trainer Bosz kan in Almelo wel gewoon een beroep kon doen op Olivier Boscagli. Vorig jaar liet de Fransman de uitwedstrijd met Volendam nog schieten, omdat hij de risico's van kunstgras te groot vond. Boscagli scheurde in april 2022 tegen RKC Waalwijk een knieband en was bijna een jaar uit de relatie.

Olivier Boscagli, Noa Lang en Peter Bosz tijdens het Champions League-duel met Sevilla.

Sparta in beroep tegen schorsing goalgetter Verschueren

Sparta kan zondag tegen Almere City gewoon beschikken over Arno Verschueren. De Belgische middenvelder maakte afgelopen weekend tegen RKC de 2-0 voor Sparta, maar kreeg vlak daarna een directe rode kaart na een harde tackle op Zakaria Bakkali.

De tuchtcommissie van de KNVB legde Verschueren een schorsing van drie duels op, maar dat vindt Sparta te zwaar. De club gaat in beroep tegen de schorsing en kan tot de behandeling van de beroepszaak beschikken over de veelscorende middenvelder, die al wel het midweekse bekerduel met IJsselmeervogels miste.

Moeten we het nog wel over bekerstunts hebben?

De afgelopen dagen stonden natuurlijk ook in het teken van bekervoetbal. In de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi slaagden vijf amateurclubs erin om een profclub pootje te lichten. HHC uit Hardenberg en het Amsterdamse AFC bekerden zelfs door ten koste van eredivisieclubs: respectievelijk Heracles Almelo en PEC Zwolle.

Zaterdagavond, na de laatste eredivisieduels, wordt geloot voor de tweede bekerronde. Op 16 november wordt het eersterondeduel tussen Excelsior Maassluis en FC Volendam nog gespeeld.

Geplaatst voor tweede ronde KNVB-beker

eredivisie eerste divisie tweede divisie derde divisie
Go Ahead Eagles De Graafschap Spakenburg DEM
Almere City ADO Den Haag GVVV Hercules
Vitesse FC Dordrecht Quick Boys RKAV Volendam
sc Heerenveen FC Groningen De Treffers
FC Utrecht SC Cambuur HHC Hardenberg
Sparta Rotterdam FC Eindhoven AFC
Fortuna Sittard Willem II Katwijk
Excelsior
NEC
Feyenoord
PSV
AZ
FC Twente
Ajax
Excelsior Maassluis / FC Volendam

De KNVB mag dan een scheidslijn aanbrengen tussen profs en amateurs, in de praktijk is dat een grijs gebied. Ook bij de amateurs wordt betaald, bij Quick Boys (deze week te sterk voor NAC Breda) en GVVV (dat Telstar pootje lichtte) ook, bij de een wat meer dan de ander. Hoeveel precies houden de amateurclubs graag in het midden.

"Stunt?", zegt voorzitter Bart van Kruistum van Quick Boys vol enigszins gespeelde verbazing aan de andere kant van de lijn. "Dit was geen stunt. Dat HHC Hardenberg met 2-0 wint van Heracles Almelo, dat was echt een stunt. De verschillen tussen onderste helft eerste divisie en bovenste helft tweede divisie zijn niet zo groot."

Gouden Bal wordt UEFA-feestje

Messi en Bonmati krijgen de Ballon d'Or uitgereikt

De verkiezing van de Gouden Bal zal vanaf volgend jaar medegeorganiseerd worden door de UEFA. De Europese voetbalbond gaat een samenwerking aan met de Franse Groupe Amaury, dat de jaarlijkse verkiezing organiseert. In 1956 werd de Ballon d'Or voor het eerst uitgereikt als initiatief van het Franse tijdschrift France Football. Dat tijdschrift maakt tegenwoordig deel uit van het Franse mediaconglomeraat van de familie Amaury, dat als ASO ook onder meer jaarlijks de Tour de France organiseert.

Van 2010 tot 2016 werd de Ballon d'Or georganiseerd in samenwerking met de FIFA. Sindsdien organiseert de wereldvoetbalbond zijn eigen verkiezing. Afgelopen maandag werden Lionel Messi en Aitana Bonmatí de Gouden Bal als beste speler en speelster van het afgelopen seizoen. Voor Messi was het al voor de achtste keer.

'Sacked in the morning...?': Ten Hag lijkt tijd te krijgen bij Manchester United

Ten Hag in het nauw bij United: 'Ik ga deze strijd aan'

Vorig jaar was de 2-0 zege op Newcastle United in de finale van de Carabao Cup (ook wel bekend als League Cup) voor veel volgers van Manchester United het signaal dat hun club onder trainer Erik ten Hag eindelijk weer de weg naar boven heeft gevonden.

Woensdag verloor Ten Hag in de vierde ronde van het tweede bekertoernooi van Engeland op eigen veld afgetekend van Newcastle (3-0). Het is een understatement om te stellen dat het dit seizoen niet erg wil vlotten bij Manchester United.

Maar volgens Simon Stone, namens de BBC volger van de Engelse voetbalgrootmacht, hoeft manager Erik ten Hag nog niet te vrezen voor zijn hachje."Ik heb het gevoel dat de club hem tijd wil geven. Maar voor elke manager geldt: resultaten helpen."

Lees hieronder een analyse van de positie van Ten Hag op Old Trafford.

Assistent De Wolf verlengt contract bij Feyenoord

John de Wolf aan het werk in het Champions League-duel van Feyenoord met Lazio.

John de Wolf heeft zijn contract bij Feyenoord met twee jaar verlengd. De oud-verdediger is nu tot medio 2027 aan de landskampioen verbonden.

De 60-jarige De Wolf werkt sinds 2019 als assistent-trainer bij Feyenoord. "Ik heb het al vaker gezegd, hier ben ik op mijn plek", zegt hij op de website van de club uit Rotterdam. "Feyenoord is mijn tweede thuis. Ik heb het hier met de spelers, de staf en de andere mensen in de organisatie ontzettend naar mijn zin. Er is weinig mooiers dan dagelijks in de weer zijn met een groep gemotiveerde voetballers en verder bouwen aan nog meer successen voor de mooiste voetbalclub van Nederland."

De Wolf groeide in de jaren negentig uit tot lieveling van het publiek in De Kuip. De stoere verdediger won een keer de landstitel en driemaal de KNVB-beker met Feyenoord. De technische staf van Feyenoord bestaat op dit moment naast De Wolf uit hoofdtrainer Arne Slot, assistent-trainer Sipke Hulshoff en keeperstrainer Jyri Nieminen.

Feyenoord is nog op zoek naar een opvolger voor Marino Pusic, die vorige week als hoofdtrainer bij Sjachtar Donetsk aan de slag is gegaan.

De stand in het land

De stand in de eredivisie.

Even terug naar gisteren: opluchting bij Ajax

Met interim-coach John van 't Schip voor het eerst aan het roer heeft Ajax de verfoeide laatste plaats in de eredivisie verlaten. De Amsterdammers wonnen door goals van Steven Bergwijn en Chuba Akpom in de tweede helft met 2-0 van FC Volendam.

Het was pas de tweede eredivisiezege van het seizoen voor Ajax en de eerste sinds die tegen Heracles (4-1) op 12 augustus in de eerste speelronde. En dat zorgde voor veel opluchting in de hoofdstad.

Welkom!

Voor het eerst in weken zullen de Ajacieden weer met een glimlach het trainingsveld van De Toekomst opstappen. Na de 2-0 zege op Volendam donderdagavond kan de ploeg van trainer John van 't Schip rustig toewerken naar het thuisduel met sc Heerenveen op zondag om 16.45 uur.

Dit eredivisieweekend begint trouwens op zaterdag, want er is geen vrijdagavondwedstrijd deze week. Koploper PSV bijt zaterdag het spits af in Almelo tegen Heracles (16.45 uur). Titelverdediger Feyenoord reist af naar Waalwijk voor het treffen met RKC (18.45 uur) en AZ trapt op hetzelfde moment af in Kralingen tegen Excelsior (18.45 uur).

Op zondag neemt nummer drie FC Twente het om 12.15 uur op in de Galgenwaard tegen FC Utrecht. Welkom bij het liveblog.

Het programma van de elfde speelronde in de eredivisie.