Jude Bellingham was met twee treffers de grote man in de Clásico.
NOS Voetbal

'Beatle' Bellingham verpest Stones-feestje Barcelona in tamme Clásico: 1-2

Je krijgt niet altijd wat je wil. De 255ste El Clásico tussen FC Barcelona en Real Madrid had een Catalaanse ode aan de Rolling Stones moeten worden, maar uiteindelijk gingen de Barcelona-fans niet met al te veel 'satisfaction' naar huis.

Rolling Stones-legendes Mick Jagger en Ronnie Wood konden op de tribune na amper zes minuten al juichen toen Ilkay Gündogan Barcelona op voorsprong zette. Na rust zorgde Jude Bellingham op fraaie wijze voor 1-1 en in blessuretijd maakte de jonge Engelsman ook nog de 1-2.

En laat Bellingham nu uitgerekend 'Hey Jude' van The Beatles als lijflied hebben.

Vijftig jaar na Cruijff

De eerste Clásico van dit seizoen werd gespeeld op de dag dat Johan Cruijff vijftig jaar geleden zijn debuut maakte voor Barcelona. Cruijff vierde zijn debuut in 1973 met twee treffers tegen Granada in een uitverkocht Camp Nou.

Vanwege de verbouwing van het iconische stadion waren nu 'slechts' 50.112 toeschouwers present in het winderige Olympisch Stadion op de Montjuïc. Het was de eerste keer sinds 1957 dat een Clásico in de Catalaanse hoofdstad buiten Camp Nou werd gespeeld.

Een van die toeschouwers was Frenkie de Jong, die vrijdag de training hervatte na zijn enkelblessure, maar nog niet fit genoeg is om mee te doen. Robert Lewandowski, ook net terug van een blessure, en Raphinha begonnen op de bank.

Ook over de fysieke gesteldheid van Real-revelatie Bellingham bestonden twijfels, maar de topscorer van La Liga was er gewoon bij. Luka Modric zat wel op de bank en moest zodoende nog even wachten op zijn 500ste wedstrijd in het shirt van De Koninklijke.

  • EPA
    Ilkay Gündogan zet Barcelona na amper zes minuten op 1-0 tegen Real Madrid.
  • Pro Shots
    Ilkay Gündogan viert zijn openingstreffer in El Clásico.

Na amper zes minuten profiteerde Ilkay Gündogan al van een slordigheidje in de opbouw bij Real Madrid. De Duitser, die deze zomer overkwam van Manchester City ging de combinatie aan met Fermin López.

De bal werd onderweg aangeraakt door Aurélien Tchouameni en belandde precies in de loop van Gündogan die de bal vervolgens koeltjes onder doelman Kepa Arrizabalaga in het doel schoof.

Stones in Barcelona

Het was pas de eerste competitietreffer van de middenvelder in het shirt van Barcelona, een shirt dat eenmalig getooid was met de beroemde tong van de Rolling Stones. Die actie was een stunt van streamingdienst Spotify, normaal de shirtsponsor.

Dat in de jaren negentig ook wekelijks een spandoek met de beroemde Stones-tong te zien was tussen de harde kern van Barcelona, was een aardige bijkomstigheid voor de marketingstunt.

  • AFP
    Mick Jagger en Ron Wood van de Rolling Stones op de tribune bij El Clásico.
  • EPA
    Supporters van Barcelona tonen het Stones-logo voor de Clásico, iets wat in de jaren 1990 ook al de gewoonte was.

Niet veel later ging ook de ervaren Toni Koos in de fout: de Duitser aarzelde te lang, werd door Gavi van de bal gezet en zo kon Fermín - een van de vele spelers uit eigen opleiding die in dit prille seizoen uitblinken - vrij uithalen. Zijn geplaatste schot belandde echter op de paal.

Tempo zakt

Daarna zakte het tempo ver terug. Alleen João Félix kreeg de handen op elkaar met fenomenale passeerbewegingen, waaronder een heerlijke panna door de benen van Antonio Rüdiger. Kansen leverde dat echter niet op.

Even sloeg de vlam in de pan toen Vinicius het langs de lijn aan de stok kreeg met trainer Xavi, maar ook dat werd al snel gesust. De frustratie bij Real Madrid was begrijpelijk, want op een harde knal van Carvajal in het zijnet na speelden de Madrilenen niets klaar in de eerste helft.

Vinicius heeft het even aan de stok met Barcelona-trainer Xavi, Real-coach Carlo Ancelotti kijkt toe.

Na rust kwam Real met andere intenties uit de kleedkamer en werd meteen gevaarlijk via Rodrygo. De Braziliaanse aanvaller zag de vrijstaande Vinicius echter over het hoofd en schoot wild in het zijnet.

De eerste de beste tegenstoot van Barcelona leverde bijna de 2-0 op. Inigo Martínez kopte een hoekschop op de paal en de rebound van Ronald Araujo werd door Kepa uit de hoek gewerkt.

Aan de andere kant greep Gavi net op tijd in om Bellingham te beletten te scoren.

Na een uur maakten Lewandowski en Modric toch hun opwachting in het veld. Voor de Kroatische spelmaker betekende dat zijn 500ste wedstrijd in het shirt van Real Madrid.

Beauty Bellingham

Eerst testte Bellingham doelman Marc-André ter Stegen met een ziedend schot van afstand, maar de Duitse doelman stond op zijn post. Dat bleek slechts een waarschuwing, want een minuut later werd Ter Stegen alsnog geklopt door Bellingham, wiens afstandspegel in de bovenhoek binnensloeg.

Jagger, in het verleden vaak gepassioneerd aanhanger van de Engelse ploeg bij cruciale WK-duels, reageerde stoïcijns op de negende competitietreffer van zijn landgenoot.

Jude Bellingham viert zijn eerste treffer tegen Barcelona.

De wedstrijd leek daarna af te stevenen op een remise, tot Bellingham in blessuretijd voor zijn tegenstander kroop en de bal van dichtbij nogmaals in het doel werkte: 1-2.

Of de Engelsman neurieënd het stadion verliet ('na na na na na na naaaa, na na na naaa...hey Jude') weten we niet, maar dat de verwijzing naar The Beatles niet aan Bellingham voorbij ging, bleek uit een post die hij na de wedstrijd op X plaatste.

Zonder toelichting plaatste hij namelijk een afbeelding van hemzelf tussen ploeggenoten Valverde, Camavinga en Tchouameni op het zebrapad van Abbey Road. En dat verwees natuurlijk naar de cover van het Beatles-album Abbey Road uit 1969.

Real aan kop met Girona

De Madrilenen komen dankzij de zege op 28 punten, evenveel als het verrassende Girona. De ploeg van Daley Blind won vrijdag met 1-0 van Celta de Vigo.

De stand in La Liga.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl