Martens helpt PSG aan CL-ticket • Ajax naar groepsfase, Twente grijpt mis

De beslissingen zijn gevallen in de laatste voorronde van de Champions League voor vrouwen.

liveblog gesloten

Bedankt voor het volgen!

Hiermee sluiten we het Champions League-blog af. Ajax heeft zich geplaatst voor de groepsfase van het Europese toernooi, maar voor FC Twente zat het er niet in.

De loting, met Ajax in één van de balletjes, is vrijdagmiddag en de eerste wedstrijden worden gespeeld op 14 en 15 november.

Samenvatting Ajax-FC Zürich

Ajax wint ook thuis van Zürich en gaat naar groepsfase Champions League

Ajax-spits Leuchter verheugt zich op topduels

Voor het eerst is Ajax van de partij in de groepsfase van de Champions League. Dat is "ontzettend belangrijk" voor het team, meent Romée Leuchter.

"We gaan topwedstrijden spelen, tegen toptegenstanders. Iedereen kan zich laten zien voor heel Europa", aldus Leuchter, die in de return tegen FC Zürich (2-0) beide goals maakte.

Bekijk hieronder meer reacties na Ajax-FC Zürich.

Vreugde bij vrouwen Ajax: 'We gaan topwedstrijden spelen in Champions League'

Paris Saint-Germain gaat naar Champions League

Lieke Martens en Jackie Groenen zijn zeker van deelname aan de groepsfase van de Champions League. Met Paris Saint-Germain zijn ze met 3-1 te sterk voor Manchester United.

Martens vervulde een belangrijke rol voor de thuisploeg, met twee goals.

Lieke Martens juicht na haar tweede goal

'Harde conclusie' voor FC Twente, dat naast ticket grijpt

De speelsters van FC Twente beseften na de thuisnederlaag tegen BK Häcken dat ze een gouden kans op plaatsing voor de Champions League hadden laten liggen.

"Wij willen in die groepsfase spelen en als we ons niveau halen, vind ik dat we daar ook thuishoren", zei trainer Joran Pot. "Maar dat hebben we niet laten zien. Harde conclusie, maar dat is hoe het is."

Doelpuntenmaker Vliek baalt

Leonie Vliek zette Twente in de eerste helft nog wel op voorsprong. "Dan denk je: die gaan we over de streep trekken. Dit moeten we volhouden, maar dat gebeurt niet. We hebben onszelf tekortgedaan", aldus Vliek.

Bekijk hieronder meer reacties na de uitschakeling van FC Twente.

FC Twente in mineur na uitschakeling Champions League: 'We doen onszelf tekort'

Ajax speelt CL-duels in Johan Cruijff Arena

Toch Champions League-voetbal in de Johan Cruijff Arena dit seizoen. Ajax laat weten dat de vrouwenploeg de thuiswedstrijden in het Europese toernooi niet op de Toekomst, maar in het stadion af zal werken.

De loting voor de groepsfase van de Champions League is vrijdagmiddag.

Martens en Groenen op CL-koers

Het ziet er goed uit voor Paris Saint-Germain, dat inmiddels op een 3-1 voorsprong staat tegen Manchester United. Er zijn nog ruim twintig minuten te spelen.

Nadat Lieke Martens in de eerste helft voor de 1-0 had getekend, kwamen de bezoekers kort na rust langszij. Een minuut later zette Martens PSG met haar tweede doelpunt echter alweer op het goede spoor.

Feest in Amsterdam, waar Ajax Champions League haalt

• ANP
    De speelsters van Ajax vieren het behalen van de Champions League
  • ANP
    Romée Leuchter maakte beide Ajax-goals

Verrassing in Duitsland: Wolfsburg ligt eruit

"We kunnen het niet geloven", schrijft VfL Wolfsburg op X, het voormalige Twitter. De club, vorig seizoen nog verliezend finalist, ontbreekt dit seizoen in de Champions League.

Na een 3-3 gelijkspel in het heenduel verliest Wolfsburg, met Dominique Janssen en Lynn Wilms, thuis met 2-0 van Paris FC. Janssen miste bij een 1-0 achterstand een penalty.

Martens belangrijk voor PSG

Het is rust bij de kraker tussen Paris Saint-Germain en Manchester United, waar Lieke Martens een belangrijke rol heeft vervuld.

De Oranje-international zette de ploeg uit Parijs na ruim een kwartier op voorsprong.

Lieke Martens viert de openingstreffer

AJA-ZÜR | 90+4' Ajax gaat naar Champions League!

Het kon eigenlijk al niet meer mis, maar het is nu een feit: Ajax plaatst zich voor de groepsfase van de Champions League. Een unicum voor een Nederlandse club.

Het returnduel met FC Zürich eindigt in 2-0.

Ajax - FC Zürich 2-0

TWE-BKH | 90+6' Twente ligt eruit

Het is afgelopen in Enschede. Op wat speldenprikjes na komt FC Twente niet meer in de buurt van de gelijkmaker.

De club uit Enschede grijpt naast een plek in de groepsfase van de Champions League.

FC Twente - BK Häcken 1-2

TWE-BKH | 86' Slotoffensief nog niet van de grond

FC Twente is nog niet in staat om BK Häcken onder druk te zetten. Krijgen ze nog een kans op de gelijkmaker of zit het Champions League-avontuur er na vanavond op?

AJA-ZÜR | 78' Opnieuw goal Leuchter!

Snel na de 1-0 is het ook 2-0 voor Ajax. Het is opnieuw Romée Leuchter die scoort.

AJA-ZÜR | 73' Leuchter scoort!

Ajax neemt de leiding tegen FC Zürich. Romée Leuchter zet de thuisploeg op voorsprong.

Ajax - FC Zürich 1-0

TWE-BKH | 75' Häcken laat Twente in leven

FC Twente mag nog altijd hopen op de gelijkmaker, maar dat heeft de ploeg vooral aan BK Häcken te danken.

De bezoekers verzuimen de wedstrijd nu al een aantal keer in het slot te gooien.

AJA-ZÜR | 69' Leuchter dicht bij 1-0

In een rustig tempo gaat Ajax op weg naar plaatsing voor de Champions League. Doelpunten zijn er nog niet gevallen in Amsterdam, maar de thuisploeg is er nu wel dicht bij.

Romée Leuchter krijgt na goed werk van Soraya Verhoeve van dichtbij een kopkans, maar krijgt de bal niet tussen de palen.

Ajax - FC Zürich 0-0

TWE-BKH | 65' Häcken scoort weer

Alles is plotseling anders in Enschede. Vier minuten na de gelijkmaker komt BK Häcken op voorsprong.

Felicia Schroder maakt de goal, op aangeven van Anna Anvegard. FC Twente moet in de achtervolging.

Felicia Schroder (links) heeft BK Häcken op voorsprong gezet

TWE-BKH | 61' Gelijkmaker voor Häcken

FC Twente had in de eerste fase van de tweede helft niets van BK Häcken te vrezen, maar plots komen de bezoekers terug tot 1-1.

Caitlin Dijkstra lijdt balverlies en de Zweden profiteren in de omschakeling van gaten in de Twentse verdediging. Anna Anvegard tekent voor de gelijkmaker.

FC Twente - BK Häcken 1-1

Groenen en Martens op jacht naar Champions League

In Frankrijk is ook de wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Manchester United begonnen.

Bij de thuisploeg staan Jackie Groenen en Lieke Martens in de basis. Het heenduel eindigde in 1-1.

TWE-BKH | 53' Scheelt niks voor Peddemors

Daar is bijna de 2-0 voor FC Twente. Liz Rijsbergen zet voor en bereikt invalster Ella Peddemors. Zij krijgt de bal er in de kluts tot haar eigen ongeloof niet in.

FC Twente - BK Häcken 1-0

AJA-ZÜR | 45' Ook Ajax weer bezig

Ook in Amsterdam staan de speelsters weer op het veld. Champions League-plaatsing kan Ajax niet meer ontgaan, maar de ploeg zal die prestatie graag op willen luisteren met een zege.

Ajax-aanvoerder Sherida Spitse

TWE-BKH | 45' Tweede helft van start

FC Twente en BK Häcken voetballen weer. Heeft de club uit Enschede over 45 minuten een Champions League-ticket in handen?

Stunt op komst in Wolfsburg?

In Duitsland lijkt een daverende verrassing in de maak. VfL Wolfsburg, met Dominique Janssen en Lynn Wilms, staat vroeg in de tweede helft met 1-0 achter tegen Paris FC.

Na het 3-3 gelijkspel in het heenduel moet de Champions League-finalist van afgelopen seizoen vrezen voor een vroege uitschakeling.

AJA-ZÜR | 45+1' Tijd voor thee

Ook Ajax en FC Zürich zoeken de kleedkamers op. Er is nog niet gescoord op sportpark de Toekomst.

TWE-BKH | 45+1' Rust

De eerste helft zit erop voor FC Twente, dat met een 1-0 voorsprong gaat rusten.

De thuisploeg is er nog niet, want BK Häcken zorgde ook in de slotfase van de eerste helft nog een aantal keer voor dreiging.

AJA-ZÜR | 39' Nog geen goals in Amsterdam

Na een sterke start blijven grote kansen voor Ajax nu al een tijdje uit.

De thuisploeg zoekt geduldig naar een opening bij FC Zürich, dat in aanvallend opzicht nauwelijks een vuist maakt.

TWE-BKH | 33' Vliek scoort!

Juist op het moment dat BK Häcken de controle in de wedstrijd overneemt, komt FC Twente op voorsprong via Leonie Vliek.

Vliek, die vorige week in Zweden ook al trefzeker was, slaat bij de tweede paal toe na een strakke voorzet van Renate Jansen.

De speelsters van FC Twente vieren de openingstreffer van Leonie Vliek

AJA-ZÜR | 21' Ajax dicht bij 1-0

Opnieuw een kansrijk moment voor Ajax, dat van FC Zürich nog weinig te vrezen heeft.

Een voorzet van Tiny Hoekstra is bijna op maat voor Romée Leuchter, maar keeper Noemi Benz zit ertussen en maakt de aanval onschadelijk.

AJA-ZÜR | 15' Leuchter sticht gevaar

Ajax zit na de 6-0 zege in Zwitserland op rozen, maar speelt in de return in Amsterdam vooralsnog niet met de rem erop.

Romée Leuchter brengt de verdediging van FC Zürich in de problemen met een gevaarlijke voorzet, maar Quinty Sabajo slaagt er niet in om te scoren.

Chasity Grant valt aan namens Ajax

TWE-BKH | 10' Jansen probeert het

Er gebeurt genoeg in Enschede, waar FC Twente en BK Häcken er een leuke openingsfase van maken.

De Zweedse ploeg zet Twente onder druk, maar in de tegenstoot kan Renate Jansen worden weggestuurd. Haar schot mist echter precisie.

FC Twente - BK Häcken 0-0

TWE-BKH | 3' Twente valt direct aan

De klanken van het 'You'll Never Walk Alone' zijn amper weggestorven in Enschede of FC Twente creëert de eerste kans.

Een gevaarlijk schot van Liz Rijsbergen wordt gepareerd door de keeper van BK Häcken.

Afgetrapt bij FC Twente en Ajax

De bal rolt in Enschede en Amsterdam. Zijn FC Twente en Ajax over negentig minuten zeker van een plek in de groepsfase van de Champions League?

De speelsters van FC Twente poseren voor de elftalfoto

Grote bedragen lonken voor FC Twente en Ajax

Over een klein kwartier beginnen FC Twente en Ajax aan de wedstrijden die ze een plekje in de groepsfase van de Champions League voor vrouwen op moeten leveren.

Bij plaatsing zijn beide clubs sowieso verzekerd van 400.000 euro. Dat bedrag kan door goede prestaties nog verder oplopen.

"Dat is natuurlijk een smak geld. Voor de club en de vrouwenafdeling zou het fantastisch zijn als we dat binnen kunnen halen, maar we zijn er als groep niet mee bezig", aldus FC Twente-coach Joran Pot.

Opwarmen in Enschede

De speelsters van FC Twente en BK Häcken warmen zich op in Enschede. Bij de thuisploeg zijn er geen wijzigingen in de basisopstelling.

De elf van Ajax

Dit is de opstelling van Ajax, dat om 19.00 uur begint aan de return tegen FC Zürich. Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van het heenduel van vorige week.

Groenen en Martens spelen kraker in Parijs

Het is niet alleen een avond van groot belang voor FC Twente en Ajax. Zo strijden Paris Saint-Germain en Manchester United vanaf 20.00 uur in Frankrijk om een ticket voor de groepsfase. Het eerste duel eindigde in 1-1.

Bij de Franse ploeg spelen Oranje-internationals Lieke Martens en Jackie Groenen. Voor Groenen is het een weerzien met haar oude club. Ze verhuisde in de zomer van 2022 van Manchester naar Parijs.

"Ik gun Manchester United álles, maar op dit moment wil ik met PSG naar de Champions League", vertelde Groenen in een vooruitblik.

Groenen: 'Jammer dat clubs die veel investeren in vrouwenvoetbal alsnog vroeg eruit gaan'

Zeker 7.500 fans steunen FC Twente

FC Twente kan vanaf 19.00 uur rekenen op de steun van duizenden supporters. Voor het duel met BK Häcken in de Grolsch Veste waren dinsdag al 7.500 kaartjes verkocht. Dat is het hoogste aantal toeschouwers in acht jaar.

"Een warm gevoel", volgens trainer Joran Pot. "Met dik 7.000 toeschouwers die er nu al komen, gaat dat zeker zo zijn."

Bekijk hieronder een voorbeschouwing op het cruciale Champions League-duel van FC Twente.

Vrouwen FC Twente één duel verwijderd van Champions League

Terug naar vorige week

Even terug naar vorige week, toen Ajax en FC Twente het eerste duel in de laatste voorronde speelden.

Ajax hield in Zwitserland weinig heel van FC Zürich. "Ik houd hier een enorm goed gevoel aan over: we hebben een grote stap gezet", zei coach Suzanne Bakker na de 6-0 zege.

FC Twente kwam in Zweden terug van een achterstand tegen BK Häcken en speelde met 2-2 gelijk. "Er had op basis van de eerste helft wel meer ingezeten. Volgende week moeten we onze kansen afmaken", gaf aanvoerder Renate Jansen na afloop aan.

FC Twente viert de openingstreffer op bezoek bij BK Häcken

Welkom op Champions League-avond!

Het is de avond van de laatste wedstrijden in de voorrondes van de Champions League voor vrouwen. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Sinds de nieuwe opzet van het toernooi (2021) is er nog geen Nederlandse club doorgedrongen tot de groepsfase. Ajax en FC Twente hopen daar vanavond verandering in te brengen.

Voor Ajax kan dat eigenlijk niet meer fout. De Amsterdamse club verdedigt thuis tegen FC Zürich een 6-0 voorsprong. FC Twente moet vol aan de bak na het gelijkspel (2-2) in het heenduel met BK Häcken.