liveblog
NOS NieuwsAangepast

Biden: Egypte gaat 20 trucks doorlaten naar Gaza • Twijfel over dodental bij ziekenhuis

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Haaretz: 'Pro-vrede-activisten aangehouden in Jeruzalem'

In Jeruzalem zijn "pro-vrede activisten" aangehouden, schrijft de Israëlische krant Haaretz. De activisten hingen posters op met de tekst "Samen, komen we hier doorheen" in het Hebreeuws en Arabisch.

Volgens de politie hebben de activisten een boete gekregen en zijn ze daarna vrijgelaten.

Eerder vanavond werd in de kustplaats Haifa een anti-oorlogsprotest uiteengedreven. Daarbij werden drie betogers gearresteerd.

Biden: Egypte gaat 20 trucks met hulpgoederen doorlaten naar Gaza

Egypte gaat twintig trucks met hulpgoederen doorlaten naar Gaza. De Amerikaanse president Biden zegt dat hij dit heeft afgesproken met de Egyptische president Sisi. Er moeten volgens Biden eerst nog wel wat reparaties gebeuren aan de weg voordat de noodhulp kan vertrekken.

De VS heeft al eerder gezegd dat Egypte de grens zal openen voor noodhulp, maar dat is tot op heden niet gebeurd. De Egyptische regering heeft ook nu nog niet bevestigd dat ze twintig trucks zal doorlaten. Wel wordt in een verklaring vermeld dat Biden en Sisi in hun telefoongesprek hebben gesproken over het versnellen van de humanitaire hulp naar Gaza.

Eerder vandaag zei Israël dat het Egypte toe zal staan om beperkte humanitaire hulp te leveren aan de Gazastrook. Als gevolg van bombardementen en de afsluiting van water, elektriciteit en brandstof woedt in Gaza een humanitaire crisis. Al dagen zijn de ogen gericht op de grensovergang bij Rafah, waar aan de andere kant van de grens in Egypte een rij met vrachtwagens klaarstaat. Maar tot nu toe is er geen humanitaire hulp toegelaten.

Vrachtwagens met hulp voor de Gazastrook staan klaar aan de Egyptische kant van de grens (foto van 17 oktober)

Experts: geen honderden maar tientallen slachtoffers bij ziekenhuis

Deskundigen hebben twijfels over het dodental dat de autoriteiten in Gaza hebben gemeld over de fatale explosie gisteravond bij een ziekenhuis. Vandaag stelden de door Hamas aangestuurde autoriteiten dat er 471 doden zijn.

Maar beelden van de schade op het binnenplein van het ziekenhuis wijzen volgens defensie-expert Peter Wijninga op "enkele tientallen of misschien honderd doden". Bellingcat-onderzoeker Foeke Postma gaat uit van tientallen slachtoffers, zei hij in Nieuwsuur.

Linkse Joodse vredesbeweging bezet gebouw van Capitool-complex

Een groep van tientallen Joodse demonstranten die oproepen tot een staakt-het-vuren in Gaza heeft een gebouw bij het Capitool in Washington bezet. De groep, veelal gekleed in zwarte T-shirts met daarop "Joden zeggen staakt-het-vuren" liep het Cannon House Office Building in en weigerde dat gebouw te verlaten. In dit gebouw zijn vooral kantoren gevestigd.

De demonstranten zongen liedjes, dansten en zaten op de grond in de hal van het gebouw. Ze worden verwijderd door beveiligers. Buiten staan nog honderden demonstranten.

De demonstratie wordt georganiseerd door de organisatie Jewish Voice for Peace, een linkse Joodse organisatie die zichzelf anti-Zionistisch noemt en opkomt voor de rechten van Palestijnen.

De demonstranten zitten in de hal van het gebouw

Zo kijken Israëliërs en Palestijnen naar ziekenhuisdrama en Biden

Op de scheidslijn van het Israëlische West-Jeruzalem en het Palestijnse Oost-Jeruzalem konden de reacties op het bloedbad bij het ziekenhuis in Gaza en het bezoek van president Biden aan Israël niet groter zijn. Onze verslaggever tekende het contrast op.

Een dag in verdeeld Jeruzalem: zo kijken Israëliërs en Palestijnen naar ziekenhuisdrama

VS sluit voorlopig consulaat in Turkse stad Adana

De Verenigde Staten sluiten hun consulaat in de Turkse stad Adana tot nader orde vanwege de grote demonstraties die de VS verwachten in verband met de gebeurtenissen in Israël en Gaza. "Elke bijeenkomst, zelfs als deze vreedzaam bedoeld was, kan escaleren en gewelddadig worden", zegt de Amerikaanse ambassade in hoofdstad Ankara.

Amerikaanse burgers kunnen voor hun afspraken wel terecht op de ambassade in Ankara.

Grimmige sfeer bij pro-Palestina-demonstratie in Den Haag

In Den Haag is een grimmige sfeer ontstaan bij een pro-Palestina-demonstratie. Op de Turfmarkt, vlak bij het Centraal Station, werd rond 20.00 uur met vuurwerk naar agenten gegooid. De politie gebruikte honden en paarden om de orde te herstellen.

Vanmiddag was er bij het Internationaal Strafhof een betoging die rustig verliep. Een aantal deelnemers trok daarna het centrum in, waarna de sfeer omsloeg. Er zijn aanhoudingen verricht, maar hoeveel is niet duidelijk.

Haagse Awni (34) probeert familie in Gaza via Egypte te bereiken

De 34-jarige Awni uit Den Haag is vandaag vertrokken naar de Egyptische hoofdstad Caïro, in een poging om vanuit Egypte zijn familie in Gaza te bereiken. De straat en het pand waar zijn familie woont werden drie dagen geleden gebombardeerd. Daarbij kwam zijn schoonzus om, vertelt Awni. Zijn neefje van acht ligt nog in het ziekenhuis.

De kans lijkt klein dat het Awni gaat lukken om de grens over te komen. Al dagen zit de grensovergang Rafah, tussen Egypte en Gaza, potdicht. "Maar ik ga er alles aan doen om daar te komen", zegt Anwi. "ik voel me zo ontzettend machteloos hier."

De NOS sprak Awni kort voor zijn vertrek:

Haagse Awni (34) probeert familie in Gaza via Egypte te bereiken

Pro-Palestijnse demonstratie in Beiroet: 'De beelden maken me heel verdrietig'

In de Libanese hoofdstad Beiroet werd vandaag een demonstratie georganiseerd door de militante beweging Hezbollah om hun steun uit te spreken voor de Palestijnse bevolking in de Gazastrook.

NOS-correspondent Daisy Mohr doet verslag vanuit Beiroet:

Pro-Palestijnse demonstratie in Beiroet: 'De beelden maken me heel verdrietig'

Bellingcat-onderzoeker: aannemelijk dat afzwaaier bloedbad in ziekenhuis veroorzaakte

Bellingcat-onderzoeker Foeke Postma acht het aannemelijk dat een afzwaaier uit Gaza heeft geleid tot het bloedbad in een ziekenhuis in Gaza, gisteravond. In het programma Khalid & Sophie zei Postma: "Dat is aannemelijker dan het verhaal dat gisteravond rondging, dat het een Israëlische luchtaanval zou zijn". Tegelijkertijd noemt hij het "te voorbarig om hier echte conclusies uit te trekken".

Bellingcat is een onderzoekscollectief dat op basis van openbare bronnen onderzoek doet naar de toedracht van rampen en aanslagen. De organisatie deed ook veel onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Sinds gisteravond keken onderzoekers intensief naar beelden van het Gazaanse ziekenhuis en wat er kort voor de inslag gebeurde.

Postma baseert zich in de uitzending op beelden van raketten die vanuit Gaza worden afgevuurd, kort voordat de inslag in het ziekenhuis te zien is, en op beelden van de schade overdag. Daarop is geen krater te zien, iets wat je wel zou verwachten bij een Israëlische luchtaanval. "Dit laat zien dat het eigenlijk te klein is voor wat een typische Israëlische luchtaanval is."

Voor harde conclusies is volgens Postma meer onderzoek nodig. Daarvoor zouden onder meer scherven van de gebruikte munitie moeten worden bekeken.

Dit is een van de foto's waarop Bellingcat zich baseert. Er is geen krater te zien, het ziekenhuis staat nog overeind

Israëlisch leger: honderden reservisten opgeroepen voor PR-strijd

Het Israëlische leger (IDF) heeft honderden reservisten opgeroepen om te helpen met de woordvoering van het leger, citeert The Times of Israël legerwoordvoerder Daniel Hagari.

Hagari zegt dat het leger een "grote uitdaging" heeft als het gaat om de legitimiteit om op te treden in de Gazastrook. Hagari noemde de strijd om legitimiteit "moeilijk, uitdagend en vaak frustrerend".

Ministerie van Buitenlandse Zaken: voorlopig geen repatriëringsvluchten meer vanuit Israël

De repatriëringsvlucht van vanavond is voorlopig de laatste vlucht waarmee Nederlanders worden teruggehaald uit Israël, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het aantal aanmeldingen voor de vluchten is sterk afgenomen, volgens het ministerie. In totaal zijn ongeveer 800 Nederlanders teruggehaald.

De zevende en laatste repatriëringsvlucht komt halverwege de avond aan in Keulen. Vanaf het Duitse vliegveld zullen de Nederlanders per bus naar Eindhoven worden gebracht.

Haaretz: Israëlische politie drijft anti-oorlogsprotest in Haifa uiteen

In de Israëlische kustplaats Haifa heeft de politie een anti-oorlogsprotest met geweld uiteengedreven, meldt de Israëlische krant Haaretz. Daarbij zijn drie betogers gearresteerd.

De politie had voorafgaand aan de demonstratie gewaarschuwd dat ze "geen enkele demonstratie zal toestaan van steun aan of identificatie met de terroristische organisatie Hamas of over buitenlands beleid en veiligheidskwesties", schrijft Haaretz.

De politie had aangekondigd met harde hand tegen dergelijke demonstraties op te treden.

Ruim vijfhonderd demonstranten voor het Internationaal Strafhof Den Haag

Bij de pro-Palestijnse demonstratie voor het gebouw van het Internationaal Strafhof in Den Haag is veel politie aanwezig, maar de sfeer is vreedzaam. Ruim vijfhonderd mensen zijn aanwezig om hun steun te betuigen aan de Palestijnen in de Gazastrook.

De demonstranten zwaaien onder meer met Palestijnse vlaggen. Er is ook een Syrische vlag te zien.

Demonstranten in Den Haag betuigen steun aan Palestijnen in Gazastrook

Luisteren: audiobericht dat Israël heeft vrijgegeven

Eerder vandaag kwam het Israëlische leger op een persconferentie met een audiobericht. Daarop zijn volgens een woordvoerder militanten te horen die lijken te bevestigen dat Islamitische Jihad verantwoordelijk is voor de raketinslag in een ziekenhuis in Gaza, gisteravond.

Op de persconferentie zei de legerwoordvoerder dat Israël niet achter het bloedbad zit. Het audiobericht moet die lezing ondersteunen. Dat Islamitische Jihad achter de raketinslag zit, is niet onafhankelijk geverifieerd.

Dit is het bewuste audiobericht, gedeeld op het X-account van het Israëlische leger:

Tunnels als troef: hoe sterk is Hamas?

Hamas publiceerde afgelopen weekend een video waarin Hamasstrijders te zien zijn die met flink wapentuig in en uit tunnels rennen en soldaten en tanks aanvallen. Hamas wil hiermee vooral laten zien dat zijn strijders klaar zijn voor de strijd met het Israëlische leger. Maar hoe sterk is Hamas? en hoe goed is Hamas voorbereid op het verwachte grondoffensief van het Israëlische leger?

Reddings- en bergingsoperatie na luchtaanval in Gaza-stad

Reddingswerkers hebben tussen het puin van een flat in Gaza-stad gezocht naar overlevenden. Het zou gaan om een wooncomplex van drie verdiepingen, dat volgens bewoners is geraakt door een Israëlische raket. Er zou geen waarschuwing zijn geweest.

Reddings- en bergingsoperatie na luchtaanval in Gaza-stad

Enquête: Meeste Nederlanders kiezen geen kant in conflict Israël-Palestijnen

Nederlanders twijfelen erover waar hun sympathie ligt in het opgelaaide conflict tussen Israël en de Palestijnen, schrijft Nieuwsuur. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos onder een representatieve groep stemgerechtigde Nederlanders. Een meerderheid van hen kiest geen kant.

De belangstelling voor het conflict is groot, blijkt uit de peiling. Zo'n 28 procent zegt het nieuws erover intensief te volgen, 52 procent doet dat een beetje. Slechts 15 procent volgt het helemaal niet, blijkt uit de Ipsos-peiling

Palestijns ministerie: Israël vuurde al eerder raketten af op ziekenhuis als waarschuwing

Volgens een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook heeft het Israëlische leger op 14 oktober, drie dagen voor de explosie in het ziekenhuis, als waarschuwing twee raketten op het ziekenhuis in Gaza-stad afgeschoten. Dat zegt de woordvoerder op een persconferentie. Een dag later werd een arts in het ziekenhuis volgens de woordvoerder opgebeld met de vraag waarom het ziekenhuis nog niet geëvacueerd was.

"Gaza is de enige plek ter wereld waar je door raketten gewaarschuwd wordt", zegt de woordvoerder. Hij impliceert hiermee dat Israël achter de aanval op het ziekenhuis zat. Kort na de aanval beschuldigde de Hamas-regering in de Gazastrook Israël al van de aanval op het ziekenhuis.

Israël vuurt vaker raketten af op het dak van een gebouw als waarschuwing, zodat mensen een pand kunnen verlaten voordat de echte bombardementen beginnen. Het Israëlische leger ontkent achter de aanval op het ziekenhuis te zitten en beschuldigt de in de Gazastrook actieve terreurbeweging Islamitische Jihad hiervan.

In de video is de persconferentie van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook te zien. Op de voorgrond houden mannen lichamen van overleden kinderen vast. De NOS heeft dit deel van de beelden geblurred.

Woordvoerder Palestijns ministerie: 'Israël bombardeerde eerder als waarschuwing'

Israël belooft humanitaire hulp via Egypte toe te laten

Israël zal Egypte toestaan om humanitaire hulp aan de Gazastrook te leveren. De Israëlische premier Netanyahu zegt dat hij tot die beslissing is gekomen nadat de Amerikaanse president Biden daarop had aangedrongen.

Het gaat om "kleine hoeveelheden water, voedsel en medicijnen", op voorwaarde dat de spullen Hamas niet bereiken. Netanyahu zei niets over brandstof. Daar is ook grote behoefte aan, voor onder meer het opwekken van elektriciteit. Netanyahu herhaalde dat hij geen humanitaire hulp zal toelaten vanuit Israël.

Israël heeft de toevoer van water en stroom aan de Gazastrook al dagen afgesloten. Het is nog niet duidelijk wanneer de hulp vanuit Egypte geleverd kan worden. Volgens Egypte is de grensovergang bij Rafah ernstig beschadigd door Israëlische luchtaanvallen.

Biden heeft vanmiddag tevens 100 miljoen dollar (ongeveer 95 miljoen euro) voor humanitaire hulp in Gaza en de Westelijke Jordaanoever beloofd.

Protesten in Libanon voor VS-ambassade

In Libanon zijn opnieuw demonstranten de straat op gegaan. Honderden demonstranten die zich hadden verzameld voor de Amerikaanse ambassade in Beiroet zijn uiteengedreven met traangas door de veiligheidstroepen.

Gisteren waren er ook pro-Palestijnse demonstraties in het Libanon.

Demonstratie in Beiroet

Biden in Israël: laat je niet door woede verteren

De Amerikaanse president Biden waarschuwt Israëliers om zich niet door "woede te laten verteren". Hij vergelijkt de aanval van Hamas op Israël met de aanslag van 11 september in New York. "Na 9/11 waren we woedend in de Verenigde Staten. We zochten gerechtigheid en we kregen gerechtigheid, maar we hebben ook fouten gemaakt", zei hij op een persconferentie in Tel Aviv.

Hij benoemde verder dat de grote meerderheid van de Palestijnen Hamas niet aanhangt. "Hamas vertegenwoordigt het Palestijnse volk niet."

In de persconferentie haalde hij ook de banden tussen de VS en Israël verder aan. Hij benoemde hoe de wereld bij de Holocaust "toekeek en niets deed". "Dat zullen we nu niet meer doen, niet vandaag, niet morgen, nooit." Hij herhaalde tevens de waarschuwing aan andere landen om de oorlog niet als aanleiding te zien om Israël aan te vallen.

Biden kwam vanochtend in Tel Aviv aan en sprak met de Israëlische premier Netanyahu en andere Israëlische prominenten.

Biden bij de persconferentie in Israël

Demonstratie Internationaal Strafhof Den Haag

In Den Haag is opnieuw een pro-Palestijnse demonstratie. Honderden demonstranten hebben zich verzameld voor het Internationaal Strafhof. Het gaat om een demonstratie met honderd personen die van te voren was aangemeld.

De demonstratie begon rond 16.00 uur. Betogers houden Palestijnse vlaggen en protestborden omhoog.

De afgelopen dagen waren er verschillende spontane pro-Palestijnse demonstraties in Nederlandse steden.

Demonstranten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag

Biden: 'lastige vragen' gesteld aan Netanyahu

De Amerikaanse president Biden zegt dat hij tijdens zijn bezoek in Tel Aviv "lastige vragen" heeft gesteld aan de Israëlische premier Netanyahu. Hij zegt dat hij dat heeft gedaan "als een vriend van Israël". "Wij zullen iedere partij die dit conflict wil verergeren, blijven afschrikken", zegt hij op X.

Biden zegt dat de twee hebben gesproken over veiligheidshulp, humanitaire behoeften en informatie over vermiste Amerikanen. Welke lastige vragen hij heeft gesteld, maakt hij niet bekend.

Biden: Amerikaanse inlichtingen bevestigen Israëlisch standpunt explosie ziekenhuis

De Amerikaanse president Biden heeft gezegd dat zijn uitspraak in Israël dat de explosie in het ziekenhuis in Gaza-Stad "door de andere partij, niet door jullie" was gebaseerd op inlichtingen van het Pentagon.

Kort na de explosie in het ziekenhuis, waarbij honderden doden zijn gevallen, beschuldigde Hamas Israël van een luchtaanval op het ziekenhuis.

Het Israëlische leger sprak de beschuldiging tegen en zei dat de terreurorganisatie Islamitische Jihad achter de explosie in het ziekenhuis zit. Ook die ontkent dat.

Demonstratie in Jordanië

In de Jordaanse hoofdstad Amman zijn opnieuw demonstranten de straat op gegaan om te protesteren voor de Israëlische ambassade. Betogers droegen daarbij Jordaanse en Palestijnse vlaggen. Jordaanse media schrijven dat er daarnaast ook een protestmars van honderden Jordaanse advocaten was.

Gisteren probeerden betogers ook om de ambassade binnen te komen. Israël zou het ambassadepersoneel een paar dagen geleden al hebben geëvacueerd.

Palestijns ministerie: twee Palestijnen gedood op Westelijke Jordaanoever

In Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, zijn twee Palestijnen gedood door het Israëlische leger, zegt het ministerie van Gezondheid van de Palestijnse autoriteit.

In de bezette Westelijke Jordaanoever waren gisteren en vandaag protesten naar aanleiding van de raketinslag op het ziekenhuis. Volgens de Palestijnse autoriteiten is er gisteren ook al zeker één Palestijn doodgeschoten.

Bekijk beelden van de demonstraties:

Palestijnen demonstreren op de bezette Westelijke Jordaanoever: 'Wij offeren onze ziel voor Gaza'

Ministers eerder terug uit Zuid-Afrika

De demissionair ministers Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie komen eerder terug van het staatsbezoek aan Zuid-Afrika. Vanwege de strijd tussen Israël en Hamas vliegen ze morgen in plaats van vrijdag terug naar Nederland, zegt een woordvoerder van Defensie naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Voor het weekend werd al besloten om de planning aan te passen, zegt de woordvoerder. Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Zuid-Afrika begon vandaag en duurt tot vrijdag.

Palestijnen over Bidens bezoek aan Israël: 'Ze zijn hielenlikkers'

Inwoners van Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, spreken schande van het bezoek van de Amerikaanse president Biden aan premier Netanyahu van Israël: "Hij speelt een grote rol in de agressie tegen ons".

Palestijnen over bezoek Biden aan Israël: 'Ze zijn hielenlikkers'

Sancties VS om financiering Hamas te verstoren

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft sancties aangekondigd tegen tien Hamas-leden en het financiële netwerk van de Palestijnse terroristische organisatie dat zich uitstrekt over Gaza, Sudan, Turkije, Algerije en Qatar. Reden is de aanval van Hamas op Israël en de burgers die zijn gedood of gegijzeld.

De sancties worden opgelegd aan Hamas-leden die investeringen van de organisatie beheren, een financiële instelling in Qatar die geldstromen van Hamas mogelijk maakt en nauwe banden heeft met het Iraanse regime, een Hamas-commandant op een sleutelpositie en een virtueel geldwisselkantoor in Gaza. Iran is de grootste sponsor van Hamas.

Het doel van de sancties is om de geldstromen van Hamas en daarmee de financiering van terroristische aanvallen te verstoren.

Netanyahu bedankt Biden voor steun

De Israëlische premier Netanyahu heeft de Amerikaanse president bedankt voor zijn "expliciete steun". Dat is te zien in een video op het X-account van Netanyahu. Hij spreekt over "een steun die de overweldigende wil van het Amerikaanse volk weerspiegelt". De premier zegt tevens dat samenwerking met Biden "ongekend" is.

Biden kwam vanochtend aan in Tel Aviv. Hij zei onder meer dat de raketinslag gisteren in een ziekenhuis in Gaza-Stad waarschijnlijk niet is veroorzaakt door Israël.

Hamas beschuldigt VS van vooringenomenheid

Hamas heeft de Verenigde Staten beschuldigd van "blinde vooringenomenheid" wat betreft Israël. De Amerikaanse president Biden suggereerde vandaag dat Israël niet verantwoordelijk is voor de raketinslag bij een ziekenhuis in Gaza-Stad. "De aanhoudende steun voor het verhaal van de zionisten maakt de Amerikaanse regering medeplichtig aan de moordpartijen van de bezetter", schrijft Hamas in een verklaring.

Palestijns ministerie: 471 doden bij ziekenhuis Gaza-Stad

Bij de raketinslag op een ziekenhuis in Gaza-Stad zijn volgens het door Hamas geleide ministerie van Gezondheid zeker 471 doden gevallen. Er zouden ook 314 gewonden zijn. Het ministerie sprak gisteren over ongeveer 500 slachtoffers, andere Palestijnse bronnen spraken van 300 doden.

Het ministerie spreekt nu over een "Israëlische slachtpartij". Volgens het Palestijnse ministerie is het ziekenhuis getroffen door een Israëlische luchtaanval. Israël spreekt dat tegen en zegt dat de explosie werd veroorzaakt door een mislukte raketlancering van Islamitische Jihad. Die terreurbeweging, die vaak als nog militanter dan Hamas wordt beschouwd, spreekt dat tegen.

Slachtoffers van de raketinslag worden geïdentificeerd

Slachtoffers in de strijd tussen Hamas en Israël

In de grafiek zijn de slachtoffers van de raketinslag in het ziekenhuis in Gaza-Stad nog niet meegenomen, omdat het precieze dodental nog niet bekend is.

Palestijnen demonstreren op de bezette Westelijke Jordaanoever

In Nablus, op de bezette Westelijke Jordaanoever, demonstreren Palestijnen na de raketinslag op een ziekenhuis in Gaza-Stad gisteravond.

  • Reuters
    Demonstratie in Nablus, op de bezette Westelijke Jordaanoever
  • Reuters
    Demonstratie in Nablus, op de bezette Westelijke Jordaanoever
  • Reuters
    Demonstratie in Nablus, op de bezette Westelijke Jordaanoever

Nederlandse militairen naar Cyprus in geval situatie verslechtert

Er vertrekt een groep Nederlandse militairen naar Cyprus voor het geval de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden verder verslechtert. Het gaat om zo'n 200 militairen, onder wie mariniers en ondersteunende manschappen die snel kunnen worden ingezet. "De ministeries van Buitenlandse zaken en Defensie bereiden zich voor op verschillende scenario's. Dit voor het geval de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden verder verslechtert", staat in een persbericht.

Ze worden vervoerd met twee C-130 Hercules-transportvliegtuigen en met een gecharterd passagiersvliegtuig. "Deze toestellen brengen in totaal ongeveer 200 militairen naar Cyprus, om vanaf die locatie snel te kunnen reageren."

De militaire vliegtuigen blijven op Cyprus zolang dat nodig is, zegt het ministerie van Defensie.

Pro-Palestina-demonstraties in Den Haag en Nijmegen

In Den Haag wordt vanmiddag opnieuw gedemonstreerd om steun te betuigen aan de Palestijnen, na de raketinslag op een ziekenhuis in Gaza-Stad gisteravond.

De demonstratie is aangemeld en er worden ongeveer honderd mensen verwacht, zegt een woordvoerder van de gemeente. Het protest vindt rond 16.00 uur plaats op de Oude Waalsdorperweg voor het Internationaal Strafhof. De demonstranten willen aandacht vragen voor de slachtoffers, maar ook voor de "stilte in de politiek".

"De reactie van de regering doet ons heel veel pijn. Waarom zegt niemand wat? Aan het begin sprak iedereen zich uit voor Israël, maar nu blijven politici stil", zegt de organisator.

In Nijmegen was aan het begin van de middag een protest. "We kunnen in Nederland niet langer enkel een toeschouwer zijn", zegt de organisator van dat protest. Bij het protest waren ongeveer dertig mensen aanwezig.

Er waren gisteravond ook al demonstraties in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

Militair toestel haalt weer mensen op in Tel Aviv

Vanaf de Duitse luchthaven Keulen is opnieuw een militair vliegtuig opgestegen om Nederlanders uit Israël te halen. Het gaat om de zevende repatriëringsvlucht. Het vliegtuig met de Nederlanders komt vanavond weer aan in Duitsland. Daarna worden de passagiers weer met bussen naar Eindhoven gebracht.

President Egypte wil geen Palestijnen opvangen

Egypte is niet van plan om Palestijnse burgers op te vangen op het schiereiland Sinaï, waar de Gazastrook aan grenst. President Sisi stelde op een persconferentie in Caïro dat Israël ze kan onderbrengen in zijn eigen Negev-woestijn, in het zuiden van het land.

"De Palestijnen kunnen naar de Negev-woestijn worden verplaatst, totdat Israël klaar is met zijn militaire operatie in de Gazastrook. Daarna kunnen ze weer worden teruggebracht", zei Sisi op de persconferentie, waar ook de Duitse bondskanselier Scholz bij aanwezig was.

De Egyptische leider waarschuwt dat de gevolgen jarenlang kunnen voortduren. "Als de Palestijnen naar Egypte worden verplaatst, zullen wij de consequenties daarvan blijven voelen. De Sinaï zal dan een militaire uitvalsbasis worden in de strijd tegen Israël. Israël zal in dat geval zijn militaire activiteit naar Egypte verplaatsen. Dat betekent in feite dat Egypte als een basis voor terroristen zal gelden."

Hij zegt dat het afsluiten van de toevoer van energie, water en elektriciteit naar de Gazastrook door Israël ertoe leidt dat Palestijnen hun toevlucht moeten zoeken in Egypte. "Dat wijzen wij volledig af."

Palestijns ministerie: dodental naar 3300

Het dodental van de luchtaanvallen van Israël op de Gazastrook is gestegen naar zeker 3300, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Ramallah. Ook zijn er volgens de Palestijnen meer dan 13.000 mensen gewond geraakt sinds het begin van de aanvallen op 7 oktober.

Het is onduidelijk of het ministerie bij dit aantal slachtoffers ook de doden heeft meegeteld die gisteren in het ziekenhuis in Gaza-Stad zijn gevallen.

In Gaza-stad rouwt een jongen naast het lichaam van een kind

Biden tegen Netanyahu: 'andere partij' lijkt achter explosie te zitten

De Amerikaanse president Biden heeft kort na zijn aankomst in Tel Aviv tegen de Israëlische premier Netanyahu gezegd dat de explosie in het ziekenhuis in Gaza-Stad veroorzaakt lijkt te zijn "door de andere partij, niet door jullie". Maar hij voegde daaraan toe dat er "nog veel mensen" zijn die niet weten wat de toedracht is.

Verder zei hij dat Hamas meer dan 1300 slachtoffers heeft gemaakt, onder wie 31 Amerikanen. Hij beloofde opnieuw Israël te steunen met "wat het land nodig heeft om zichzelf te verdedigen".

Biden wil vandaag van Netanyahu horen wat de plannen en doelen van Israël zijn in de huidige oorlog. De president wil verder Israëlische hulpverleners en de families van slachtoffers en gijzelaars te ontmoeten. Ook wil hij de leiders bewegen om te helpen humanitaire hulp in Gaza te krijgen.

Biden: explosie bij ziekenhuis mogelijk door andere partij, niet Israël

De ochtend na het bloedbad in Gaza-Stad

De ochtend na de raketinslag bij het ziekenhuis in Gaza-Stad is de schade goed te zien. Het plein voor het ziekenhuis waar na de aanval een grote brand woedde en honderden mensen omkwamen, ligt bezaaid met verbrande spullen en autowrakken. Een arts die in het ziekenhuis was tijdens de explosie, vertelt wat er gebeurde:

De ochtend na het bloedbad bij het ziekenhuis in Gaza

Islamitische Jihad ontkent stellig betrokkenheid bij aanval

De militante groep Islamitische Jihad ontkent nogmaals stellig de verantwoordelijkheid voor het bloedbad in Gaza-Stad. In een verklaring bij tv-zender Al Jazeera Arabic zegt de beweging dat "de vijand door leugens de verantwoordelijkheid voor zijn misdaad probeert te ontlopen".

In de verklaring wordt Israël beschuldigd van het verspreiden van pure laster. Hamas spreekt van flagrante leugens en zegt ook dat Israël verantwoordelijk is. Beide bewegingen leveren geen bewijs voor hun beweringen.

Israël komt met eigen lezing over raketinslag ziekenhuis

Het Israëlische leger heeft een persconferentie ingelast om uitleg te geven over de raketinslag in een ziekenhuis in Gaza-Stad, waarbij gisteravond honderden doden zijn gevallen. Legerwoordvoerder Hagari zegt dat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar de toedracht en dat hij concludeert dat Israël niet achter het bloedbad zit.

Zo zou uit eigen data blijken dat er vanaf land, zee en vanuit de lucht geen aanval is geweest op het ziekenhuis. Hagari zegt dat het Israëlische radarsysteem raketten heeft kunnen traceren die vanuit de Gazastrook werden afgevuurd. Hij zegt dat er om 18.59 uur lokale tijd tien raketten zijn afgevuurd door Islamitische Jihad vanaf een nabijgelegen begraafplaats. Rond hetzelfde tijdstip kwamen de eerste meldingen over een explosie in het ziekenhuis, stelt de legerwoordvoerder.

Verder deelde hij een audiobericht waarop volgens hem militanten te horen zijn, die lijken te bevestigen dat Islamitische Jihad verantwoordelijk is voor de raketinslag. Dat bericht is niet onafhankelijk geverifieerd.

Dit is het bewuste audiobericht, gedeeld op het X-account van het Israëlische leger:

Hamas beschuldigt Israël van het bloedbad, terwijl de beweging volgens Hagari "met absolute zekerheid wist dat Islamitische Jihad achter de raketlancering zit". Hij spreekt van een internationale mediacampagne tegen Israël. "Ze gingen zelfs zo ver dat ze het aantal slachtoffers hebben overdreven."

Biden ontmoet Netanyahu

Biden geland in Tel Aviv

Israëliërs hopen op steun van president Biden

Inwoners van Tel Aviv hopen dat de Amerikaanse president Biden, die daar net geland is, iets kan betekenen in het conflict met de Palestijnen:

Israëli's hopen op steun van president Biden

Biden geland in Tel Aviv

De Amerikaanse president Biden is geland in Tel Aviv. Hij gaat in Israël praten met premier Netanyahu. Woordvoerder John Kirby van het Witte Huis zei tegen journalisten aan boord van het regeringstoestel Air Force One dat Biden "van de Israëliërs een beeld wil krijgen van de situatie ter plaatse". Hij zal "een aantal lastige vragen stellen", voegde hij eraan toe.

Biden zou eigenlijk ook een bezoek brengen aan Jordanië voor een ontmoeting met Arabische leiders, maar die hebben gisteravond afgezegd na de zware raketinslag op het ziekenhuis in Gaza-Stad. De top zal pas plaatsvinden "wanneer het besluit is genomen om de oorlog te stoppen en een einde te maken aan deze bloedbaden", zei de Jordaanse minister Safadi van Buitenlandse Zaken.

Joods buurthuis in Berlijn bekogeld met molotovcocktail

In Berlijn is vannacht een Joods buurthuis in de wijk Mitte bekogeld met twee molotovcocktails. Er zijn geen mensen gewond geraakt en er is ook geen schade, omdat de projectielen hun doel misten. Volgens Tagesspiegel waren er bewakers ter plaatse, maar konden ze de aanval niet voorkomen. De dader of daders wisten te ontkomen.

In het gebouw zitten onder meer een synagoge en een Joodse school. De politie heeft de straat afgezet en doet ter plekke onderzoek.

Gisteravond was het onrustig op meerdere plekken in Berlijn, nadat het nieuws over de raketinslag in een ziekenhuis in Gaza-Stad bekend was geworden. Bij de Brandenburger Tor raakten betogers slaags met de politie. Ook in de wijken Neukölln en Kreuzberg waren er ongeregeldheden: daar werd onder meer met voorwerpen gegooid en werd brand gesticht.

Ochtendbeelden van de nasleep van de raketinslag op het ziekenhuis

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Rode Kruis: 'Chaotische situatie na raketinslag ziekenhuis'

Volgens het Rode Kruis heerst er chaos na de raketinslag op het ziekenhuis in Gaza-Stad. Ongeveer honderd gewonden moesten verdeeld worden over de andere ziekenhuizen in de omgeving. Hulpverleners van de organisatie hebben daarbij geholpen. "Er heerst woede, onbegrip en wanhoop, maar we willen blijven helpen", zegt hoofd Internationale Noodhulp Carla Jonkers in het NOS Radio 1 Journaal.

Het Rode Kruis zegt dat er vooral behoefte is aan brandstof in Gaza. Dat is belangrijk voor het opwekken van elektriciteit. Ook is er dringend behoefte aan drinkwater, daarom moet er een staakt-het-vuren komen, zegt Jonkers. "Zodat de grensovergang open kan en spullen naar binnen kunnen, maar ook dat we de watervoorziening kunnen herstellen. We hebben nu niet de mogelijkheid om die installaties te repareren en dat is heel nijpend."

Rutte: helderheid nodig over situatie ziekenhuis

Het is van groot belang om helderheid te krijgen over de toedracht van het bloedbad bij het gisteravond geraakte ziekenhuis in Gaza-Stad. Dat zegt premier Rutte. Hij noemt de beelden dramatisch.

"Het menselijk leed is onbeschrijflijk. Los van de toedracht staat het humanitaire leed van zo veel onschuldige slachtoffers voorop. Mijn gedachten gaan uit naar hen en hun geliefden."

Rutte zegt in nauw contact te staan met internationale partners om ervoor te zorgen dat humanitaire en medische hulp zo snel mogelijk de Gazastrook in kan.

Israëlisch leger: geen krater bij ziekenhuis

Het Israëlisch leger heeft luchtbeelden gedeeld die zouden bewijzen dat het niet verantwoordelijk is voor het bloedbad in het al-Ahli Baptist Hospital in Gaza-Stad.

Volgens Israël zou er bij het ziekenhuis een krater van een raketinslag te zien moeten zijn, als het inderdaad een Israëlische aanval was geweest. Daar is hier geen sprake van, zegt het leger in de video die op X is gedeeld. De beelden zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Bekijk hier de beelden:

Dit weten we tot nu toe over het bloedbad bij het ziekenhuis in Gaza-Stad

Bij een raketinslag op het al-Ahli Baptist Hospital in Gaza-Stad zijn gisteravond honderden mensen om het leven gekomen. Internationaal is er vol afschuw gereageerd op het bloedbad en wereldwijd zijn mensen uit protest de straat op gegaan.

Een overzicht van wat we tot nu toe weten, vind je in dit artikel:

Israël: humanitaire zone ingesteld in zuiden Gazastrook

Israël zegt een humanitaire zone te hebben ingesteld in het zuiden van de Gazastrook, waar mensen hulp zouden kunnen krijgen. Inwoners van de Gazastrook wordt opnieuw gevraagd naar het zuiden te trekken, dit keer richting al-Mawasi, ten westen van de stad Khan Younis. Daar is die humanitaire zone, aldus het Israëlische leger.

Wat er in deze zone gebeurt of hoe daar hulp naartoe kan worden gebracht, maakt Israël niet duidelijk.

Het Israëlische leger plaatste op X deze kaart met de locatie:

'Onbeschrijfelijke situatie bij ziekenhuis'

De situatie bij het ziekenhuis in Gaza is "ongeëvenaard en onbeschrijfelijk". Dat schrijft het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in een verklaring.

"Artsen voeren operaties uit op de grond en in de gangen. Sommige worden uitgevoerd zonder verdoving." Veel slachtoffers zijn volgens het ministerie vrouwen en kinderen en veel verwondingen gaan "de capaciteiten van onze medische teams te boven."

Artsen werken op de grond in het geraakte ziekenhuis

VN-secretaris-generaal geschokt door bloedbad

VN-secretaris-generaal Guterres is geschokt door het bloedbad in het Baptist Hospital in Gaza-Stad. Daar kwamen gisteravond honderden mensen om het leven bij een explosie. Onduidelijk is nog wie erachter zit: Israël beschuldigt terreurgroep Islamitische Jihad, maar die ontkent verantwoordelijkheid. Volgens de Palestijnen zit Israël achter de raketinslag.

Guterres roept Hamas op om alle gegijzelde Israëliërs vrij te laten. Ook doet hij een beroep op Israël om "ongelimiteerde" toegang tot humanitaire hulp voor mensen in de Gazastrook.

Scholz haastig uit vliegtuig gehaald vanwege raketdreiging

De Duitse bondkanselier Scholz moest gisteravond haastig zijn vliegtuig verlaten, toen hij na zijn bezoek aan Israël op het punt stond te vertrekken naar Egypte. Net toen zijn vliegtuig wilde opstijgen, ging het raketalarm af op het Ben Gurion-vliegveld in Tel Aviv. Scholz werd naar een schuilkelder gebracht, om kort daarna alsnog op te stijgen.

Beschietingen bij grens tussen Libanon en Israël

Israëlische troepen zijn in het noorden van het land, nabij de grens met Libanon, onder vuur genomen door een antitankwapen. Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt op X dat het vuur is beantwoord met artilleriebeschietingen. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël is het ook onrustiger geworden bij de grens tussen Israël en Libanon, waar de militante beweging Hezbollah actief is. Gisteren doodden Israëlische militairen nog vijf Hezbollah-strijders. Dat was het hoogste aantal sinds het begin van de oorlog.

Witte Huis-woordvoerder optimistisch over noodhulp

John Kirby, de woordvoerder van het Witte Huis, is optimistisch over het krijgen van noodhulp in de Gazastrook. Dat zei hij tegen journalisten aan boord van Air Force One, onderweg naar Israël.

Volgens Kirby is er bijna "een raamwerk" klaar, waarmee de hulp via de Rafah-grensovergang tussen Gaza en Egypte bij Gazanen terecht moet komen. Kirby zei verder dat de Amerikaanse president vandaag in Israël "lastige vragen" gaat stellen aan de Israëlische premier Netanyahu. Hij liet daarnaast weten dat het aantal Amerikaanse slachtoffers na de terreuraanval van Hamas anderhalve week geleden nu op 31 staat.

'Operaties in gangen van getroffen ziekenhuis'

Een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Gezondheid op de Gazastrook zegt dat de meeste slachtoffers bij de aanval op het Baptist Hospital in Gaza vrouwen en kinderen zijn. Dat schrijft tv-zender Al Jazeera, op basis van een bericht van de woordvoerder op Telegram.

De woordvoerder spreekt verder van een "vloed aan slachtoffers", met ernstige verwondingen. Artsen zouden in de gangen van het ziekenhuis operaties uitvoeren. De voorraden van het ziekenhuis zijn binnen enkele uren uitgeput, staat in het bericht, terwijl nog tal van mensen geopereerd moeten worden.

Dit waren de eerste beelden van het ziekenhuis, kort na de aanval:

Eerste beelden van getroffen ziekenhuis Gaza

Biden 'woedend en diep bedroefd' door aanval op ziekenhuis

De Amerikaanse president Biden zegt in een persverklaring dat hij "woedend en diep bedroefd" is door de aanval op het ziekenhuis in Gaza, waarbij zeker 500 doden vielen. Direct nadat hij had gehoord over de aanval belde Biden met de Jordaanse koning, staat in de verklaring. Biden zou naar Jordanië afreizen voor een ontmoeting vandaag met onder anderen de Palestijnse president Abbas en de Egyptische president Sisi, maar die top werd na de aanval geannuleerd. Ook belde hij met de Israëlische premier Netanyahu, waarmee Biden ook een gesprek heeft. Die ontmoeting gaat vooralsnog wel door.

In de korte persverklaring die het Witte Huis vrijgaf, deed Biden geen uitspraken over wie er volgens de VS achter de aanval zat. Wel heeft de president opdracht gegeven aan zijn veiligheidsteam om inlichtingen te verzamelen over wat er precies is gebeurd. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat Israël het ziekenhuis vanuit de lucht heeft aangevallen. Het Israëlische leger (IDF) stelde dat uit verzamelde inlichtingen zou blijken dat de Islamitische Jihad achter de aanval op het ziekenhuis zit.

Ook demonstratie in Amsterdam

Ook in Amsterdam hadden zich gisteravond enkele honderden mensen verzameld voor een spontane, pro-Palestijnse demonstratie na de aanval op het ziekenhuis in Gaza. De menigte kwam samen voor Amsterdam Centraal.

Pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam

Ook in Den Haag en Rotterdam waren soortgelijke betogingen.

Protesten tegen Israël in Den Haag en Rotterdam

Abbas spreekt van 'afschuwelijke oorlogsmisdaad'

De Palestijnse president Abbas heeft in een korte persconferentie stevig uitgehaald naar Israël. Er is volgens hem geen twijfel dat Israël het ziekenhuis in Gaza heeft aangevallen. Volgens hem kent Israël "geen rode lijnen" en is de aanval op het ziekenhuis een "afschuwelijke oorlogsmisdaad". Ook ging hij in op het afzeggen van zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Biden, morgen. Die had moeten plaatsvinden in Jordanië, maar na de aanval op het ziekenhuis vond Abbas dat hij op de Westelijke Jordaanoever moest blijven.

Abbas benadrukte verder dat de Palestijnen zich niet van "ons thuisland" laten verbannen.

Biden vertrokken naar Israël

De Amerikaanse president Biden is onderweg naar Israël. Hij vertrok rond middernacht (Nederlandse tijd) met Air Force One vanaf een vliegbasis bij Washington. Hij wordt aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) verwacht in Tel Aviv.

Biden heeft in Israël een ontmoeting met premier Netanyahu. Hij zou ook naar Jordanië reizen voor gesprekken met andere leiders uit de regio, onder wie de Palestijnse president Abbas, maar die top is afgeblazen.

Biden bij vertrek uit Washington

Nieuw liveblog

Welkom in een nieuw liveblog over de ontwikkelingen in de oorlog tussen Hamas en Israël. Het vorige blog is hier terug te lezen.