Mensen staan bij slachtoffers bij het ziekenhuis in Gaza-Stad
NOS NieuwsAangepast

Dit is wat we nu weten over het bloedbad bij het ziekenhuis in Gaza

Bij een raketinslag op het al-Ahli Baptist Hospital in Gaza-Stad, ook wel bekend als het al-Ahli Arab Hospital, zijn gisteravond volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid 500 mensen om het leven gekomen. Andere Palestijnse bronnen spreken van 300 doden. Internationaal is er vol afschuw gereageerd op het bloedbad en wereldwijd zijn mensen uit protest de straat op gegaan. Een overzicht van wat we nu weten.

Wat is er gebeurd?

  • Vroeg in de avond kwamen er vanuit Gaza-Stad berichten over een explosie bij een ziekenhuis in de stad. Het was op dat moment druk in het al-Ahli Baptist Hospital. Er lagen vele gewonden in het ziekenhuis, na tien dagen oorlog tussen Israël en Hamas. Ook was het ziekenhuis een toevluchtsoord voor mensen die in de veronderstelling waren dat ze daar relatief veilig waren voor Israëlische bombardementen. Het is daardoor onduidelijk hoeveel mensen er precies waren in het ziekenhuis.
  • Op de eerste, geverifieerde beelden van kort na de inslag is te zien dat er een grote brand woedt op het verwoeste ziekenhuisterrein. Hulpverleners kunnen niet meer doen dan slachtoffers wegtillen. Op andere beelden is te zien hoe gewonden - sommigen niet meer bij kennis - elders worden opgevangen.
  • Kort daarna meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, dat onder controle staat van Hamas, dat het ziekenhuis is getroffen door een Israëlische luchtaanval en dat daarbij meerdere Palestijnen zijn omgekomen. Een half uur later wordt een aantal van ten minste 200 doden gemeld, wat daarna door het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid is bijgesteld naar ten minste 500 doden.
  • In de nacht is er weinig naar buiten gekomen over de situatie in het getroffen ziekenhuis. Een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid schreef in een bericht op Telegram dat de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen zijn. Verder zijn er zorgen over de voorraden van het ziekenhuis en moesten artsen in de hallen van het ziekenhuis operaties uitvoeren, schreef hij.

De eerste beelden van de inslag:

Eerste beelden van getroffen ziekenhuis Gaza

Wie zit erachter?

  • De Palestijnse gezondheidsautoriteiten in Gaza meldden direct dat het ziekenhuis is getroffen door een Israëlische luchtaanval. Het Israëlische leger zei na die eerste berichten eerst nog de zaak te onderzoeken.
  • Later op de avond zei het Israëlische leger dat Islamitische Jihad achter de inslag zit, op basis van geanalyseerde inlichtingen. Het zou gaan om een mislukte raketlancering. Volgens een woordvoerder van het leger werd er een raketaanval uitgevoerd op Israël. De projectielen vlogen in de buurt van het ziekenhuis toen het werd geraakt, aldus het leger. Een woordvoerder van Islamitische Jihad noemde de lezing van Israël tegenover Reuters onzin.

Hoe is er internationaal gereageerd?

  • In meerdere steden braken protesten uit. Zo waren er op de bezette Westelijke Jordaanoever rellen, waarbij volgens de Palestijnse autoriteiten zeker één Palestijn is doodgeschoten. In Turkije en Jordanië is bij ambassades en consulaten van Israël geprotesteerd. Bij de ambassade van de VS in Libanon gebruikte de politie traangas bij ongeregeldheden. Ook in Berlijn en Iran gingen mensen de straat op.
  • In Nederland verzamelden mensen zich in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met onder meer Palestijnse vlaggen. Deze betogingen verliepen grotendeels rustig.
  • Tal van landen in de regio, zoals Jordanië, Syrië, Saudi-Arabië, Irak en Egypte, hebben het bloedbad fel veroordeeld. De Egyptische president Sisi sprak van een "duidelijke schending van het internationale recht".
  • De Palestijnse president Abbas heeft een ontmoeting met de Amerikaanse president Biden, die hij vandaag zou hebben in de Jordaanse hoofdstad Amman, geannuleerd. Vervolgens werd de gehele top - waaraan ook de Egyptische president Sisi en de Jordaanse koning zouden deelnemen - geschrapt. In een persverklaring zei Abbas dat er voor Israël "geen limieten" zijn. Hij sprak van een "afschuwelijke oorlogsmisdaad".
  • Biden is ondanks het annuleren van de top in Jordanië alsnog naar het Midden-Oosten gereisd, waar nu alleen nog een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu op de agenda staat. Voor vertrek zei hij dat hij "woedend en diep bedroefd" is. In een korte persverklaring van het Witte Huis deed hij geen uitspraken over wie er volgens de VS achter de aanval zit. Wel heeft de president opdracht gegeven aan zijn veiligheidsteam om inlichtingen te verzamelen over wat er precies is gebeurd.

Protesten in Den Haag en Rotterdam:

Protesten tegen Israël in Den Haag en Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl