liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Hamas-kopstuk gedood bij luchtaanval' • Hamas deelt video van gijzelaar

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. De belangrijkste feiten in dit blog:

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Israël: 'Hamas-kopstuk Osama Mazini gedood door luchtaanval'

Bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook is een Hamas-leider gedood, zo meldt het Israëlische leger via sociale media. Osama Mazini was het hoofd van de 'Shura-raad', het orgaan binnen Hamas dat het dagelijks bestuur van de organisatie kiest. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor terroristische aanslagen in Israël, en hield hij zich bezig met de ontvoering door Hamas van Israëliërs.

Mazini was de hoofdonderhandelaar bij de ontvoering van Gilad Shalit, de Israëlische militair die in 2006 werd ontvoerd door Hamas. Shalit werd pas in 2011 weer vrijgelaten, in ruil voor de vrijlating van ruim 1000 Palestijnse gevangenis door de Israëlische overheid.

Het Israëlische leger gaf videobeelden vrij van de luchtaanval waarbij Mazini zou zijn omgekomen:

Palestijnse vlag op Domtoren in Utrecht geprojecteerd door klimaatactiegroep

De Palestijnse vlag was vanavond korte tijd op de Domtoren in Utrecht geprojecteerd. De gemeente Utrecht had geen toestemming gegeven voor de actie.

Volgens RTV Utrecht is de actie een initiatief van een splintergroepering van Extinction Rebellion die het onterecht vindt dat er op meerdere plekken in de wereld pro-Palestinademonstraties werden verboden.

Hamas deelt video van gijzelaar

Hamas heeft een video vrijgegeven van een van de mensen die zijn ontvoerd tijdens de terreuractie in Israël. Op de video is een jonge vrouw te zien met een een verband om haar arm. In een fragment van ongeveer een minuut spreekt ze direct in de camera. Ze zegt dat ze 21 jaar oud is en uit Shoham komt, een gemeente in de buurt van Tel Aviv.

Volgens The Times of Israel werd de vrouw ontvoerd van het muziekfestival dat in het zuiden van Israël werd gehouden en waar Hamas een bloedbad aanrichtte. In de video is ook te zien hoe zij wordt behandeld aan een verwonding aan haar arm.

Het Israëlische leger bevestigt dat het gaat om Mia Schem en dat haar familie al vorige week ervan op de hoogte is gebracht dat zij in de Gazastrook wordt vastgehouden. Hamas houdt in het gebied zo'n 200 gegijzelden vast. Een onbekend aantal wordt vastgehouden door splintergroeperingen in Gaza, meldde Hamas eerder.

Dorpen in Noord-Israël ontruimd voor mogelijke aanval Hezbollah: 'God beschermt ons'

28 dorpen in Noord-Israël liggen nu in het gebied dat is aangemerkt als militaire zone. Ze liggen tegen Libanon aan en moeten daarom uit voorzorg geëvacueerd worden. Ook buiten de zone kiezen inwoners ervoor om het gebied te verlaten, maar dat doet lang niet iedereen.

Dorpen in Noord-Israël ontruimd voor mogelijke aanval Hezbollah: 'God beschermt ons'

Zesde repatriëringsvlucht geland in Keulen

Het vliegtuig van Defensie dat Nederlanders uit Israël heeft opgehaald, is geland in Keulen. Aan boord waren 83 mensen. De Nederlanders aan boord worden per bus naar Vliegbasis Eindhoven gebracht.

Het was de zesde vlucht die door de Nederlandse regering was georganiseerd. Er staat voor morgen geen nieuwe repatriëringsvlucht gepland, omdat het aantal aanmeldingen afneemt. "Voor de komende dagen verkennen we de mogelijkheden voor een nieuwe vlucht", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. "Daarover zullen de mensen die het betreft nader geïnformeerd worden."

Oorlog in Gaza: speler Nice 'verheerlijkt terrorisme', Bayern in gesprek met Mazraoui

De openbare aanklager in het Franse Nice is een vooronderzoek gestart naar Nice-voetballer Youcef Atal op verdenking van het "verheerlijken van terrorisme" na een vermeend antisemitisch bericht op sociale media. Afgelopen weekend was er ook commotie over Marokkaanse voetballers die zich uitten over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hamas: tussen de 200 en 250 gegijzelden

Hamas zegt tussen de 200 en 250 mensen vast te houden in de Gazastrook die tijdens de terreuraanslag uit Israël zijn ontvoerd.

Volgens woordvoerder Abu Obeida van de gewapende tak van Hamas, de Al Qassam-brigade, worden 200 van hen vastgehouden door Hamas en de rest door splintergroeperingen. 22 gegijzelden kwamen volgens hem om het leven bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Israël heeft dit niet bevestigd.

Volgens hem wist Hamas toen de gijzelaars werden ontvoerd niet wat de nationaliteit was van de mensen. Zij worden vrijgelaten "wanneer de omstandigheden dat toestaan", stelt hij. Eerder sprak Israël al over 199 gegijzelden, maar dat aantal is mogelijk dus nog groter.

Oud-Hamas-chef Khaled Meshaal, die in Qatar woont, meldt dat onder de gijzelaars ook hoge officieren zijn. Volgens hem worden de gijzelaars gebruikt als ruilmiddel voor de bevrijding van Palestijnen die in Israëlische gevangenissen zitten.

Ingezoomd: de verwoesting in Gaza

Al tien dagen vallen er raketten in de Gazastrook. Israël slaat hard terug nadat Hamas terroristische aanvallen uitvoerde in Israël, met grote verwoesting en veel doden tot gevolg.

Ingezoomd: de verwoesting in Gaza

EU begint luchtbrug met hulp voor Palestijnen

Brussel wil een luchtbrug opzetten om hulpgoederen naar de Gazastrook te krijgen. "De eerste twee vluchten zullen deze week worden uitgevoerd", staat in een verklaring. Die vluchten moeten onder meer tenten, medicijnen en toiletartikelen naar de regio brengen.

De bedoeling is dat de spullen naar Egypte worden gevlogen en van daaruit naar de Gazastrook worden vervoerd. Vooralsnog is dat niet mogelijk, omdat de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook dicht is. Diplomatieke pogingen om de grens tijdelijk te openen om grote hoeveelheden hulpgoederen het gebied in te laten, hebben nog niets opgeleverd.

"De Palestijnen in Gaza hebben humanitaire hulp nodig. Het kan niet zo zijn dat zij de prijs betalen van het brute gedrag van Hamas", laat voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen weten op X. Zij bracht vrijdag een bezoek aan Israël.

Von der Leyen: 'Humanitaire hulp voor Gaza'

VN-organisatie ontkracht geruchten over plunderingen van opslagplaatsen

VN-hulporganisatie UNRWA ontkracht dat een van zijn opslagplaatsen in de Gazastrook is geplunderd. Op sociale media gaan beelden rond waarop te zien is dat spullen uit een opslagplaats worden gehaald. Volgens de hulporganisatie zijn dat medische voorraden die vanuit een magazijn naar hulpverleners worden gebracht.

In een bericht dat eerder op de dag op de website van de organisatie stond en weer werd verwijderd, schreef UNRWA dat er berichten waren dat er gisteren brandstof en medische voorraden uit een opslagplaats in Gaza-stad waren verwijderd. Dat zou zijn gedaan door "een groep mensen die zich voordeden als medewerkers van het ministerie van Gezondheid in Gaza", schreef de organisatie. Nu ontkracht de organisatie die berichten dus.

Luchtalarm in Jeruzalem, parlementariërs naar schuilkelders

Een zitting van de Knesset, het Israëlisch parlement, is vandaag tweemaal onderbroken omdat in Jeruzalem het luchtalarm klonk. Ministers en parlementsleden moesten naar de schuilkelders. Nadat de zitting was hervat zei de parlementsvoorzitter dat er raketten uit de lucht waren geschoten.

Op deze beelden is te zien dat de vergadering werd stilgelegd:

Parlementsleden Knesset naar schuilkelder als luchtalarm af gaat

Poetin betuigt zijn meeleven aan Netanyahu

De Russische president Poetin heeft gebeld met premier Netanyahu van Israël. Hij heeft volgens Russische staatsmedia zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van omgekomen Israëliërs.

Poetin zou ook opnieuw hebben aangeboden om te bemiddelen. De Russen onderhouden niet alleen betrekkingen met Israël, maar ook met Hamas, Hezbollah en Iran. Eerder zei Poetin dat het mislukte beleid van de VS ten grondslag ligt aan de oorlog tussen Israël en Hamas.

Over het conflict zei de Russische president eerder dat elke vorm van geweld tegen burgers onacceptabel is. Poetin zelf wordt verantwoordelijk gehouden voor duizenden burgerdoden in Oekraïne.

De Russische president maakt volgens het Kremlin vandaag een belrondje langs meer leiders in de regio. Hij zou ook spreken met de Syrische president Assad, de Egyptische president Sisi en president Abbas van de Palestijnse Autoriteit.

Zesde repatriëringsvlucht vertrokken uit Israël

De zesde vlucht met Nederlanders die terugkeren uit Israël is vertrokken uit Tel Aviv, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoeveel mensen er aan boord zijn, wordt bekendgemaakt als het toestel is geland in Keulen.

Het vliegtuig van defensie komt daar naar verwachting rond 22.30 uur aan. De passagiers worden met bussen van Keulen naar vliegbasis Eindhoven gebracht.

Een eerdere repatriëringsvlucht van een Nederlands militair vliegtuig

Hoofd inlichtingendienst Israël erkent fouten

Het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël, Shin Bet, erkent dat er fouten zijn gemaakt voorafgaand aan de aanval van Hamas op 7 oktober. "Ondanks een aantal acties die we die zaterdag hebben uitgevoerd, hebben we niet genoeg gewaarschuwd om de aanval te kunnen verijdelen", zei Shin Bet-directeur Ronen Bar.

Hij neemt daarvoor zelf de verantwoordelijkheid. "Als degene die deze organisatie leidt, ligt de verantwoordelijkheid bij mij. Er komt een tijd dat we onderzoek gaan doen. Nu gaan we vechten", aldus de directeur in een verklaring.

Enkele uren voor de aanval op 7 oktober waren er op hoog niveau signalen binnengekomen over ongebruikelijke bewegingen in de Gazastrook, maar dat leidde niet tot grootschalige actie. Bar zelf ging volgens Israëlische media wel naar het hoofdkantoor van Shin Bet. Daar zou hij opdracht hebben gegeven om een klein team naar de grens met Gaza te sturen omdat hij een kleine aanval van Hamas verwachtte.

Eerder zei de nationale veiligheidsadviseur van Israël al dat Shin Bet steken had laten vallen. Zelf moest hij ook door het stof: enkele weken geleden had hij gezegd dat Hamas weinig gevaar meer opleverde. "Dat was mijn fout, ik meende dat Hamas geleerd had van eerdere operaties."

Doodgestoken Franse leraar herdacht

In Frankrijk is vandaag stilgestaan bij de dood van een leraar in de Noord-Franse stad Arras, afgelopen vrijdag. Dominique Bernard (57) werd op zijn school vermoord door een oud-leerling. Bij de aanslag raakten drie mensen gewond.

De 20-jarige verdachte staat op een lijst van mensen die banden hebben met de radicale islam. Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin legde een direct verband tussen de aanslag en de oorlog tussen Israël en Hamas. Na de moord werd het dreigingsniveau in Frankrijk verhoogd naar de hoogste categorie.

Op middelbare scholen in Frankrijk werd een minuut stilte gehouden voor Dominique Bernard en Samuel Paty, die vandaag precies drie jaar geleden werd onthoofd in een voorstad van Parijs. Hij werd vermoord omdat hij spotprenten van de profeet Mohammed liet zien in een les over de vrijheid van meningsuiting.

  • AFP
    Een herdenking op een school in Lyon
  • AFP
    Bloemen bij de school in Arras waar de vermoorde docent werkte
  • AFP
    Scholieren in Marseille herdenken de vermoorde leraar

Bernard wordt donderdag begraven. De uitvaartdienst wordt gehouden in de kathedraal van Arras. President Macron en zijn vrouw zullen daarbij aanwezig zijn. Macron bezocht vrijdag ook al de school waar de docent was doodgestoken.

Op die school in Arras werd vandaag geen les gegeven. Leerlingen en leraren konden er wel terecht om steun bij elkaar te zoeken. De school werd vanochtend ontruimd vanwege een bommelding, maar dat bleek loos alarm.

Biden annuleert trip in eigen land, speculaties over bezoek aan Israël

De Amerikaanse president Biden heeft een bezoek aan de staat Colorado op het laatste moment afgeblazen. In Amerikaanse media wordt erop gespeculeerd dat de president binnenkort naar Israël reist. CNN meldde gisteren dat Biden door premier Netanyahu is uitgenodigd.

Het Witte Huis houdt het erop dat Biden in Washington blijft zodat hij vergaderingen over de nationale veiligheid kan bijwonen. De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, zegt dat Biden "zich richt op wat er gaande is tussen Israël en Hamas". Biden zou naar Colorado gaan om een windturbinefabriek te bezoeken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken arriveerde donderdag in Israël en kwam daar vandaag opnieuw aan, na een bezoek aan een aantal andere landen in het Midden-Oosten. Hij sprak herhaaldelijk zijn steun uit voor Israël in de strijd tegen Hamas.

Hamas en Hezbollah: doelen in Israël onder vuur genomen

De gewapende tak van Hamas, ook bekend als de Al Qassam-brigades, zegt een serie raketten te hebben afgevuurd op Jeruzalem en Tel Aviv. In een verklaring staat dat het een reactie is op Israëls "gerichte aanvallen op burgers". Vanwege de beschieting ging het luchtalarm af en in Jeruzalem werd een bijeenkomst van de Knesset, het Israëlisch parlement, onderbroken.

Hezbollah zegt vanuit Libanon vijf Israëlische posities in het noorden van Israël onder vuur te hebben genomen. Bij de grens tussen Libanon en Israël zijn al dagen schermutselingen. Het geweld in dat gebied is opgelaaid na de aanval van Hamas op Israël, negen dagen geleden.

Hezbollah is een van de bondgenoten van Hamas. In dit artikel is meer te lezen over de banden tussen Hamas en Hezbollah:

Sunak: zes Britten omgekomen, tien worden nog vermist

Bij de aanvallen van Hamas op Israël zijn minstens zes Britse burgers omgekomen, zei premier Sunak in het Lagerhuis. Ook worden nog tien mensen vermist. Gevreesd wordt dat een aantal van hen ook is omgekomen.

Sunak veroordeelde de aanval van Hamas. "We moeten het noemen wat het is: een pogrom", aldus de premier. Het Russische begrip pogrom wordt vooral gebruikt voor een plotselinge, georganiseerde uitbarsting van geweld tegen Joden.

De Britse premier zei verder dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen, maar dat dat wel moet gebeuren conform het internationaal humanitair recht. "We blijven Israël oproepen om al het mogelijke te doen om burgerslachtoffers te voorkomen", zei Sunak.

Hij maakte ook bekend dat de humanitaire hulp aan de Palestijnen met een derde wordt opgeschroefd. De extra hulp heeft een waarde van 10 miljoen pond, ruim 11,5 miljoen euro. "We moeten de Palestijnse bevolking steunen omdat die ook slachtoffer is van Hamas", zei Sunak.

De Britse premier Rishi Sunak

TUI annuleert tot eind dit jaar alle reizen naar Israël

Reisorganisatie TUI schrapt voor de rest van het jaar alle reizen naar Israël. Door dat besluit worden met name de deelnemers getroffen van vijf groepsreizen van het christelijke Goed Idee Reizen, dat onderdeel is van TUI. Om hoeveel mensen het gaat, wil het bedrijf niet kwijt.

Ook de vakanties van individuele reizigers gaan niet door. Volgens TUI gaat het niet om een heel grote groep en zijn het met name citytrips naar Tel Aviv. Voor Israël geldt op dit moment een oranje reisadvies. Dat betekent dat Nederland alle niet-noodzakelijke reizen naar het land afraadt. Hoelang dat advies van kracht blijft, is niet te zeggen.

"We willen mensen duidelijkheid geven tot het eind van het jaar", zegt een woordvoerder van TUI. "Nu hebben we wat meer tijd om met hen te kijken naar een alternatief." Alle reizigers kunnen hun geld terugkrijgen of hun reis omboeken naar een later moment of andere bestemming.

Leiders Rusland en Iran spreken over situatie Midden-Oosten

De Russische president Poetin en zijn Iraanse ambtgenoot Raisi hebben elkaar gesproken over de situatie in het Midden-Oosten, meldt het Iraanse staatspersbureau Irna op X. Over de inhoud van het gesprek is niets bekendgemaakt.

Iran is de belangrijkste bondgenoot van Hamas en heeft de aanvallen op Israël door de terreurbeweging toegejuicht, maar Teheran ontkent directe betrokkenheid. Westerse landen stellen dat Iran Rusland in de oorlog in Oekraïne ondersteunt, onder meer door de levering van drones. Ook dat wordt door het Iraanse regime weersproken.

Nederland staat in contact met 22 mensen in Gaza

Nederland heeft contact met 22 mensen in Gaza, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij hebben een Nederlands paspoort of verblijfspapieren voor Nederland of horen bij het gezin van die mensen.

Het contact met de groep wordt bemoeilijkt door de slechte omstandigheden in Gaza, zegt het ministerie. Wel wordt er "via diplomatieke kanalen" alles aan gedaan om mensen daar weg te krijgen. Mogelijk kan dat als Egypte de grens opent voor mensen met een buitenlands paspoort. Vooralsnog zijn daarover geen concrete afspraken gemaakt.

Uit Israël heeft Nederland tot en met gisteren 702 Nederlanders en 105 mensen uit andere landen opgehaald. Vandaag wordt een zesde repatriëringsvlucht uitgevoerd.

Israëlische vrijwilligers bergen lichamen Hamasstrijders

Een organisatie van Israëlische vrijwilligers haalt in het grensgebied met Gaza lichamen van omgekomen strijders op, zodat ze kunnen worden teruggeven aan hun nabestaanden. Het valt ze zwaar.

Israëlische vrijwilligers bergen lichamen Hamas: 'Emotioneel heel zwaar'

Podcast De Dag: verslaggever Sander van Hoorn terug in Israël

Sander van Hoorn woonde en werkte als Midden-Oostencorrespondent van de NOS jarenlang in Israël en Libanon, maar vertrok daar naar eigen zeggen vanwege de uitzichtloze situatie. Nu is hij voor even teruggekeerd om verslag te doen van de oorlog, die hem nog somberder stemt. Hij reist nu een week door Israël en schetst in zijn reportages een portret van een land dat fundamenteel is veranderd, maar - vertelt hij in podcast De Dag - tegelijkertijd juist ook blijft vastzitten in de oude dynamieken.

CIDI begint campagne voor Israëlisch optreden in Gaza

Het CIDI laat langs twintig snelwegen in Nederland posters zien ter ondersteuning van het Israëlische offensief in Gaza. De organisatie zegt met de actie aandacht te willen vragen voor de "noodzaak van de operatie in Gaza". De actie is opgezet in samenwerking met andere Joodse organisaties. Op de posters zijn afbeeldingen te zien van onder meer kinderen die uit Israël zijn ontvoerd door Hamas.

Op X publiceerde het CIDI een foto van hoe de posters eruit gaan zien:

Het CIDI zegt in een vervolgbericht op X met de actie te willen aangeven "dat het voor Israël essentieel is dat de gegijzelden terug naar huis komen".

'Niet genoeg lijkzakken in Gaza'

Er zijn op dit moment niet genoeg lijkzakken in de Gazastrook om alle doden te bergen, meldt de UNRWA, de VN-organisatie die hulpverlening levert aan Palestijnse vluchtelingen. Volgens de organisatie verslechtert de situatie sterk als gevolg van de Israëlische bombardementen en de blokkade van de Gazastrook waardoor er geen voedsel, water, stroom en brandstof het gebied binnen kunnen.

Door een gebrek aan schoon drinkwater drinken mensen brak water dat voor de landbouw bedoeld is. Dit vergroot de zorgen over de verspreiding van ziekten.

Volgens de UNRWA zijn er inmiddels meer dan een miljoen ontheemden, bijna de helft van de totale bevolking van de Gaza. 400.000 van hen bevinden zich in faciliteiten van de UNRWA. Dat is ruim meer dan de capaciteit van de organisatie.

De organisatie meldt ook de dood van veertien medewerkers van de UNRWA die zijn omgekomen door de bombardementen.

Een hulpverlener aan het werk in Gaza

Zesde repatriëringsvlucht richting Israël

Vandaag is er een zesde repatriëringsvlucht vertrokken naar Israël. Dat meldt het ministerie van Defensie. Het toestel vertrok opnieuw vanaf Keulen, daar zal ook weer geland worden. Vanaf daar worden passagiers met de bus naar Eindhoven gebracht.

Gisteren zaten er zo'n 119 passagiers aan boord van de vijfde repatriëringsvlucht.

Een repatriëringstoestel eerder in Eindhoven

Palestijnen melden 2750 doden in Gaza

Ruim een week na het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël is het aantal omgekomen Palestijnen in de Gazastrook gestegen naar 2750, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Ook zijn 9700 mensen gewond geraakt. Het gaat om slachtoffers van luchtaanvallen van Israël.

Aan Israëlische kant staat het dodental door de aanvallen van Hamas op 1400 en het aantal gewonden op ongeveer 4000. Ook zijn volgens het leger 199 mensen ontvoerd naar de Gazastrook.

Zoektocht naar slachtoffers na een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook

Egypte: grensovergang met Gaza kan niet open

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Shoukry heeft gezegd dat Israël nog geen besluit heeft genomen voor de opening van de grens bij Rafah tussen Egypte en de Gazastrook. Volgens hem zou Israël het nalaten om de benodigde toezeggingen over een bestand te doen.

Shoukry zegt dat Egypte sinds het uitbreken van de oorlog ernaar gestreefd heeft om de grensovergang operationeel te houden. Hij noemt de situatie in Gaza gevaarlijk.

Eerder vandaag ontkende Israël dat er een akkoord is voor een wapenstilstand in het zuiden van de Gazastrook, om zo de grens tijdelijk open te stellen. Ook Hamas sprak de berichten tegen dat de grenspost opengesteld gaat worden na een staakt-het-vuren.

Bodycam doodgeschoten Hamas-lid laat aanval op kibboets in Sufa zien

Beelden van bodycams van Hamas-leden laten zien hoe de terroristen te werk gingen bij hun aanvallen op kibboetsen. De Israëlische organisatie South First Responders heeft de beelden van doodgeschoten Hamasstrijders vrijgegeven.

Zelf zeggen ze daarover: "Het valt ons vreselijk zwaar deze video's te posten. Maar we vinden dat de wereld moet weten hoe wreed de terroristen zijn die Israël aanvielen."

Let op: het gaat om schokkende beelden

Bodycam doodgeschoten Hamas-lid laat aanval op kibboets in Sufa zien

'Bondskanselier Scholz reist naar Israël'

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zal morgen naar Israël reizen, melden Duitse media. Afgelopen vrijdag was de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock al in Israël, waar ze steun uitsprak voor Israël.

Inmiddels is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken vanochtend opnieuw aangekomen in Israël. Naar verwachting zal hij vandaag wederom met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreken.

Blinken was de afgelopen week ook in Jordanië, Qatar, Bahrein, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte om te te spreken over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Situatie aan de grens blijft onduidelijk

De grensovergang tussen Gaza en Egypte bij de stad Rafah in het zuiden van Gaza lijkt voorlopig niet open te gaan. De situatie blijft onduidelijk.

Lees alles over de ontwikkelingen van vanochtend in het het onderstaande artikel:

Aantal gegijzelden hoger dan gedacht

Volgens het Israëlische leger worden er in de Gazastrook 199 mensen vastgehouden door Hamas-strijders. Dat aantal is hoger dan eerder werd gedacht.

Eerder werd gedacht dat Hamas bij de grootschalige terroristische aanvallen van zaterdag zo'n 100 tot 150 mensen ontvoerd had.

Hoeveel gijzelaars er nog in leven zijn is onbekend. Enkele dagen geleden zei Hamas dat er 22 gijzelaars om het leven zijn gekomen door Israëlische bombardementen, maar dat is niet geverifieerd.

Kijken: aan de grens in Rafah

  • Reuters
    Deze man wacht bij de grens in Rafah totdat het hek opengaat
  • Reuters
    Veel Palestijnen met een dubbele nationaliteit en buitenlanders hebben zich bij de grens verzameld
  • Reuters
    Vooralsnog is niet duidelijk of en wanneer de grens met Egypte wordt geopend
  • Reuters
    Ook deze vrouw komt nu niet verder

Ook Hamas ontkent akkoord wapenstilstand en openen grensovergang

Hamas-functionarissen hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat er niks waar is van de berichten dat er een wapenstilstand is en dat de grens met Egypte tijdelijk open gaat. Die berichten kwamen eerder van Egyptische bronnen die zeiden dat de grenspost vanaf 08.00 uur Nederlandse tijd tijdelijk open zou gaan.

Eerder zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken dat de grensovergang geopend zou worden, onder meer om noodhulp de Gazastrook in te krijgen. Ook liet secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres via X weten dat er in Egypte, Israël, de Westelijke Jordaanoever en Jordanië voorraden voedsel, water, medicijnen en brandstof klaarstaan om naar Gaza te brengen wanneer dit veilig en zonder belemmeringen kan.

Tot op heden lijkt op beelden de grenspost dicht.

Israël evacueert inwoners aan de grens met Libanon

Israël heeft aangekondigd dat het inwoners die binnen een straal van 2 kilometer van de grens met Libanon wonen gaat evacueren. Het evacuatieplan geldt voor 28 dorpen in de noordelijke grensregio. Het besluit volgt na verschillende vuurgevechten met Hezbollah deze week, waardoor ook de spanning in het noorden van Israël oploopt.

Bij een van de aanvallen van Hezbollah, een Libanese militante groepering die Hamas steunt, kwam zondag een Israëlische burger om het leven en raakten drie anderen gewond. De aanval was op Shtula, een van de dorpen die nu worden geëvacueerd.

De geëvacueerde inwoners zullen tijdelijk worden opgevangen in pensions en hotels die door de staat worden betaald. Het plan is goedgekeurd door defensieminister Yoav Gallant en is al meegedeeld aan de lokale autoriteiten, aldus het Israëlische leger. Om hoeveel inwoners het gaat is niet bekend.

Kaart van het noorden van Israel

Israël ontkent wapenstilstand in zuiden Gazastrook

Israël ontkent dat er een wapenstilstand is om de grens tussen de Gazastrook en Egypte tijdelijk open te stellen. "Er is momenteel geen wapenstilstand en humanitaire hulp in Gaza in ruil voor het weghalen van buitenlanders", staat in een verklaring van het kantoor van premier Netanyahu.

Op beelden bij de grenspost in Rafah is ook nog niet te zien dat er mensen de Gazastrook verlaten of in komen. De hekken zijn vooralsnog dicht. Mensen verzamelen zich voor de hekken. De situatie lijkt vooralsnog rustig.

Bekijk hier beelden van de grenspost bij Rafah:

Mensen wachten bij grensovergang naar Egypte

Egyptische bronnen melden akkoord over wapenstilstand zuiden Gazastrook

In het zuiden van de Gazastrook zou om 08.00 uur Nederlandse tijd de grens met Egypte geopend worden. De opening zou volgen op een mogelijk akkoord tussen de VS, Israël en Egypte over een staakt-het-vuren in het zuiden van de Gazastrook, meldt persbureau Reuters op basis van Egyptische veiligheidsbronnen in de regio. Of de grens inderdaad al open gaat is nog niet bevestigd. Ook is er geen bevestiging van het akkoord over de gedeeltelijke wapenstilstand.

Met het openen van de grens zouden buitenlanders en Palestijnen met een dubbel paspoort de Gazastrook kunnen verlaten. Ook zouden hulpgoederen vanuit Egypte de Gazastrook in kunnen.

'Meest gewelddadige nacht in Gazastrook'

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht opnieuw verschillende doelwitten in de Gazastrook gebombardeerd. Volgens Palestijnse bronnen was het de meest gewelddadige nacht sinds het begin van de oorlog.

Voornamelijk rond Gaza-stad, in het noorden van de regio, zouden urenlang luchtaanvallen zijn uitgevoerd. De gehele nacht zouden er voortdurend explosies te zien zijn geweest in bepaalde delen van het gebied.

De raketten zijn te zien Gazastrook

VN-ambassadeur: 'Israël heeft geen belang bij bezetten Gaza'

Volgens de Israëlische VN-ambassadeur Gilan Erdan heeft zijn land "geen belang" bij het bezetten van de Gazastrook, maar "zal het wel alles doen wat nodig is om Hamas te elimineren". Erdan reageert op de waarschuwing die de Amerikaanse president Joe Biden zondag deed. Volgens hem maakt Israël een grote fout als het de Gazastrook opnieuw zou bezetten.

"We vechten voor ons voortbestaan en, zoals Biden ook al gezegd heeft, is de enige manier om dat te doen door Hamas uit te roeien", zo zegt Erdan bij CNN.

Bij de Amerikaanse nieuwszender reageerde ook de Israëlische ambassadeur in de VS. "Wij hebben geen wens om Gaza te bezetten of opnieuw te bezetten. Wij hebben geen zin om te heersen over de levens van meer dan twee miljoen Palestijnen", zei hij.

Biden zei in het interview ook dat de Palestijnen een weg geboden moet worden naar een Palestijnse staat. Op de vraag of Israël daarvoor openstaat antwoordde hij "niet nu", om eraan toe te voegen dat Israël begrijpt dat "een aanzienlijk deel" van de Palestijnen niet de opvattingen deelt van Hamas en Hezbollah.

Biden waarschuwt Israël voor het bezetten van Gaza

Israël zou een grote fout maken als het de Gazastrook opnieuw zou bezetten. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gisteravond gezegd in een interview op de Amerikaanse zender CBS. Het gebied moet volgens hem worden bestuurd door "een Palestijnse overheid".

Biden zei dat Hamas geëlimineerd moet worden maar dat er een pad moet zijn naar een Palestijnse staat. Volgens hem steunen niet alle Gazanen de acties van Hamas. "Ik denk dat Israël begrijpt dat een aanzienlijk deel van het Palestijnse volk de standpunten van Hamas en Hezbollah niet deelt", zei Biden.

Michael Herzog, de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, zei gisteren dat Israël niet van plan is Gaza te bezetten.

'Buitenlanders die vastzitten in Gaza mogen maandag grens met Egypte over'

Maandagochtend om 09.00 uur lokale tijd (08.00 uur Nederlandse tijd) mogen buitenlanders die vastzitten in Gaza de grens met Egypte oversteken. Dat meldt de Amerikaanse tv-zender NBC News op basis van Palestijnse functionarissen die dat aan de televisiezender bevestigd hebben.

Gisteren meldde de VS al dat de grensovergang tussen Egypte en Gaza bij Rafah zal worden geopend voor noodhulp. Minister voor Buitenlandse Zaken Blinken had dat gezegd bij zijn vertrek uit Caïro waar hij op bezoek was. Blinken zei dat er druk samengewerkt wordt met de VN, Egypte, Israël en andere landen om noodhulp in Gaza te krijgen.

NBC meldt dat de levering van noodhulp tegelijktijdig plaatsvindt met het openen van de grens voor buitenlanders die vastzitten in Gaza. Er zitten zeker tien Nederlanders vast in de Gazastrook. Onder hen zijn zeker twee gezinnen, die daar weg willen.

Gisteren spraken we met Mohammed uit Doorn. Zijn eerste poging om weg te komen uit de Gazastrook liep op niets uit:

Nederlandse Mohammed (16) nog niet weg uit Gaza: 'We dachten het is klaar, maar blijkbaar niet'

Vijfde repatriëringsvlucht met Nederlanders aangekomen

Op het vliegveld van Keulen is gisteravond een Nederlands militair transportvliegtuig aangekomen uit Tel Aviv met aan boord een groep van 119 passagiers. Met bussen zijn de passagiers van de repatriëringsvlucht in ongeveer drie uur naar Eindhoven gebracht, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vlucht met de Airbus A330 was de vijfde repatriëringsvlucht sinds donderdag.

Vandaag wordt nog een zesde repatriëringsvlucht uitgevoerd, als de veiligheidssituatie dat toelaat. Mogelijk is het transport van vandaag de laatste repatriëringsvlucht die Nederland zelfstandig organiseert. Volgens het ministerie hebben de meeste gestrande reizigers inmiddels de gelegenheid gekregen om terug te keren.

De vijfde repatriëringsvlucht met Nederlanders kwam aan in Keulen

VN-topman: Midden-Oosten staat op rand van afgrond

VN-Topman António Guterres zegt dat het Midden-Oosten "op de rand van de afgrond" staat nu Palestijnen in de Gazastrook zonder drinkwater en medicijnen zitten, en tegelijkertijd meer dan 150 Israëlische gijzelaars in het gebied worden vastgehouden. Hij roept op om die twee zaken niet als ruilmiddel te gebruiken.

"Elk van de doelen moet op zichzelf staan, en we moeten ze uitvoeren omdat het het juiste is om te doen." Hij roept Hamas op om "onmiddellijk en zonder voorwaarden" alle gijzelaars vrij te laten.

'Ziekenhuizen Gaza hebben nog voor 24 uur brandstof'

Ziekenhuizen in de Gazastrook raken door hun brandstofvoorraad heen. De humanitaire tak van de Verenigde Naties, OCHA, verwacht dat ziekenhuizen in het hele gebied binnen 24 uur al hun reserves hebben opgebruikt.

"Het uitvallen van de back-up-generatoren zou het leven van duizenden patiënten op het spel zetten", meldt persbureau Reuters die OCHA citeert.

Mensen verzamelen zich in Deir al Balah voor een uitvaart

In de centraal gelegen stad Deir al Balah in Gaza verzamelde zich vandaag een grote menigte voor een uitvaart van meerdere leden van dezelfde familie. Gisteren meldden de Palestijnse autoriteiten dat zij waren omgekomen bij een Israëlische luchtaanval.

Mensen verzamelen zich in Deir al Balah voor een uitvaart

2670 doden en bijna 10.000 gewonden in Gaza

De Palestijnse autoriteiten melden dat er sinds vorige week 2670 Palestijnen in Gaza zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen. 9600 mensen zijn gewond geraakt. Minder dan twee uur geleden stond het dodental in Gaza nog op 2450.

Het dodental in Israël is nog niet naar boven bijgesteld. Dat stond vanmiddag op 1400. Ruim 120 Israëliërs zijn ontvoerd door Hamas.

Het is onduidelijk hoeveel doden burgers zijn en hoeveel strijders en militairen.

VS: grensovergang bij Rafah zal opengaan voor noodhulp

De grensovergang tussen Egypte en Gaza bij Rafah zal worden geopend voor noodhulp, meldt de VS. Minister voor Buitenlandse Zaken Blinken heeft dat gezegd bij zijn vertrek uit Caïro.

Het is nog onduidelijk wanneer de grensovergang geopend kan worden. Maar volgens persbureau AFP heeft Blinken er vertrouwen in dat het gaat lukken. Blinken zegt dat er druk samengewerkt wordt met de VN, Egypte, Israël en andere landen om noodhulp in Gaza te krijgen.

Als gevolg van zware bombardementen en de afsluiting van stroom, water en brandstof wordt gevreesd voor een humanitaire ramp in Gaza. Israël heeft burgers in het noorden opgeroepen de afgesloten enclave te verlaten, omdat er een grondoffensief nadert. Maar Palestijnen kunnen Gaza niet verlaten. Daarom zijn de ogen gericht op Egypte, het enige buurland dat grenst aan Gaza.

De grens bij Rafah ligt helemaal in het zuiden van de Gazastrook

Nieuw liveblog

Welkom in een nieuw liveblog over de ontwikkelingen in de oorlog tussen Hamas en Israël. Het vorige blog is hier terug te lezen.