liveblog
NOS SportAangepast

Horner: 'Verstappen blijft mij verbazen' • Nederlander naast Lauda, Piquet en Senna

De 17de grand prix van het seizoen wordt verreden in Qatar.

Updates ontvangen van dit blog? Druk dan op het belletje

liveblog gesloten

Einde blog

Daarmee komen we aan het einde van dit liveblog. Morgen zijn we terug met het blog van de hoofdrace in Qatar. Die begint zondag om 19.00 uur.

Fijne avond!

De reactie van Max Verstappen zelf

Uiteraard sprak verslaggever Matthijs Weststrate ook met Max Verstappen over zijn titel.

"Dit is natuurlijk super. Kijkend naar de dominantie is dit de beste titel tot nu toe", zegt de Nederlander, die als kleine jongen niet had kunnen bevroeden dat hij drie keer de wereldtitel in de koningsklasse van de autosport zou veroveren.

"Die dingen kun je nooit weten, dit is allang veel beter dan ik ooit had durven dromen. Ik ben het meest trots op de constante prestaties van dit seizoen. Dat is heel moeilijk in de Formule 1. Daar ben ik heel blij mee."

Zoals verwacht gaat hij de komende races nog vol voor de winst. "Hopelijk kunnen we er nog een paar winnen. Dat is wel het doel."

Verstappen blij met dominant seizoen: 'Dit is beste titel tot nu toe'

Esteban Ocon feliciteert Verstappen

Esteban Ocon, die zijn race niet kon afmaken door een botsing met Pérez en Hülkenberg, feliciteert Verstappen met zijn prestaties:

"Allereerst mijn felicitaties aan Max voor zijn ongelooflijke seizoen. Wat hij de afgelopen jaren heeft bereikt is ongelooflijk en ik ben er trots op om het circuit te delen met iemand die zo goed en indrukwekkend is."

Jos verstappen: Trots op hoe normaal hij blijft

Jos Verstappen, vader van Max, is uiteraard dolblij met de titel van zijn zoon. "Ik ben het meest trots op hoe hij is en hoe normaal hij blijft", aldus de Limburger. "En zijn eerlijkheid, zeggen waar het op staat. Dat heeft hij echt van zichzelf. Hoe vaak je ook kampioen wordt, maar als je blijft wie je bent. Dat vind ik het allermooiste."

Wie denkt dat Max verstappen, nu hij wereldkampioen is, het lekker rustig aan gaat doen in de komende races, zit verkeerd. "Absoluut niet", zegt Jos, die ook nog even ingaat op de positie van Sergio Pérez bij het Red Bull-team.

"Het is belangrijk dat ze goed samenwerken en punten scoren. En dat hij (Pérez, red.) iets moet verbeteren. Dan wordt alles veel makkelijker. In de races is hij redelijk sterk maar hij moet het ook een beetje loslaten dat hij Max kan verslaan. Daar is hij dit jaar wel achter gekomen."

Ook Prins Bernhard jr. is in Qatar

Prins Bernhard jr. over derde titel Verstappen: 'Max heeft iedere teamgenoot gek gemaakt'

Horner: 'Hij verbaast mij nog iedere week'

Horner: 'Max verbaast mij nog iedere week'

Ook Verstappens teambaas Christian Horner laat van zich horen. "Hij voegt zich nu bij hele grote namen, hij hoort daar nu voor honderd procent bij. Hij verbaast mij nog steeds iedere week."

"Max is nog jong en verbetert zich nog steeds. Hij was geweldig dit jaar."

Marko: 'Max leek dit seizoen van een andere planeet'

Helmut Marko, adviseur en talentscout van Red Bull Racing, is vol over de prestaties van Verstappen na het behalen van zijn derde wereldtitel.

"Dit was de opwindendste", zegt de Oostenrijker. "Omdat het op zo'n hoog niveau was. Max deed niks verkeerd. En alle records die we dit seizoen hebben verbroken zijn toe te schrijven aan de ongelofelijke prestaties die Max heeft neergezet. Dit jaar deed hij het met zoveel gemak en soevereiniteit. Hij leek wel van een andere planeet."

"Hij is nog maar 26. Wat hij de afgelopen tien jaar bij ons heeft bereikt is ongelofelijk. Dat brengt hem op hetzelfde niveau als de groten in de sport."

De nieuwe WK-stand

De WK-stand na de sprintrace bij de GP van Qatar

GP van Qatar (sprint) | Verstappen over de race: 'Ik zie jullie straks wel weer'

Nog een reactie van Verstappen en waarschijnlijk niet de laatste van de avond. Dit keer blikt hij vooral terug op de race. "Lando (Norris, red.) en ik verloren bij de start veel op mediums. Dat was even lastig. De safetycar kwam mij ook slecht uit. Ik heb daardoor veel tijd verloren achter Russell."

"Ik heb nooit overwogen op de zachte band te starten. Ik was verrast dat anderen daarvoor kozen. Ik dacht: 'gaan jullie maar er vandoor met je softs, ik zie jullie straks wel weer.'"

GP van Qatar (sprint) | Verstappen: 'Ongelofelijk blij'

Max Verstappen vindt het 'ongelofelijk' om drievoudig wereldkampioen Formule 1 te zijn. Na afloop van de sprintrace sprak over "Een fantastisch gevoel. Het was een ongelofelijk jaar met veel goede races. Ik ben natuurlijk trots, ook op het team. Het is zo leuk om bij die groep mensen te horen."

"Vandaag was het een spannende race. Het was jammer van de safetycars, maar over het algemeen was het leuk. Ik ben ongelofelijk blij."

GP van Qatar (sprint) | Verstappen op gelijke hoogte met Lauda, Piquet en Senna

De coureurs met de meeste wereldtitels

GP van Qatar (sprint) 19/19 | Piastri wint, Verstappen tweede

De Australiër rijdt sterk naar de zege in de sprintrace. Verstappen eindigt als tweede, Norris komt als derde over de streep.

GP van Qatar (sprint) 19/19 | Nog twee seconden

Verstappen komt niet echt dichterbij aan Piastri. De Nederlander lijkt genoegen te nemen met een tweede plaats. Daarachter is het een goot gevecht tussen Russell, Norris, Sainz, Leclerc, Hamilton en Leclerc.

GP van Qatar (sprint) 16/19 | Russell voorbij

Verstappen is Russell voorbij en kan nu gaan jagen op Piastri. Het verschil is nog 2,5 seconden.

GP van Qatar (sprint) 14/19 | Verstappen moet geduld hebben

De safetycar komt naar binnen en dus kan Verstappen weer gaan proberen de race te winnen. Zijn banden worden wel minder en via de boordradio wordt hem gezegd dat hij voorzichtig moet zijn en geduld moet hebben.

GP van Qatar (sprint) 12/19 | Pérez eruit na botsing met Hülkenberg en Ocon

Ocon, Hülkenberg en Pérez strijden om hun plekje op de baan, maar uiteindelijk is het Hülkenberg die Ocon aantikt en die op zijn beurt Pérez de grindbak in glijdt.

GP van Qatar (sprint) 11/19 | Crash Pérez, Verstappen wereldkampioen

Max Verstappen is voor de derde keer wereldkampioen in de Formule 1 geworden. Zijn ploeggenoot en enige overgebleven concurrent Sergio Pérez schiet van de baan en is uitgeschakeld.

GP van Qatar (sprint) 9/19 | verstappen Leclerc en Sainz voorbij

Met DRS gaat Verstappen Leclerc en even later Sainz voorbij. Over de boordradio krijgt hij te horen voorzichtig te zijn aangezien meerdere coureurs worstelen met hun banden.

GP van Qatar (sprint) 7/19 | Race weer onderweg

Russell zet op het juiste moment aan voor de herstart van de race en rijdt meteen ver weg bij Piastri. Verstappen jaagt op plek 4 achter Leclerc.

GP van Qatar (sprint) 5/19 | Pérez valt terug

Sergio Pérez, die bij de eerste drie moet eindigen om Verstappen van zijn derde wereldtitel te houden, is na de start teruggevallen naar de elfde plek. Bij de pitcrew van Verstappen wordt de champagne al uit de koelkast gehaald.

GP van Qatar (sprint) 4/19 | Oh nee toch niet...

Dit keer staat Logan Sargeant in het grind. De Amerikaan is in bocht tien van de baan geschoten en de safetycar is weer op de baan gekomen.

GP van Qatar (sprint) 3/19 | We rijden weer

De safetycar is weer naar binnen en Verstappen kan zijn weg naar voren beginnen. Alonso en Norris zijn in gevecht om de zesde plek achter Verstappen. Vooraan is Russell Piastri voorbij voor P1.

Ondertussen krijgt Verstappen over de boordradio te horen dat hij vooral kalm moet blijven en dat zijn tijd wel gaat komen.

GP van Qatar (sprint) 1/19 | Lawson van de baan, Verstappen valt terug

Een geweldige start van Carlos Sainz en George Russell. Verstappen was niet goed weg. De twee coureurs gingen hem voorbij waarna een paar bochten later Liam Lawson van de baan schoot. De Nieuw-Zeelander is klaar met zijn race en omdat hij vast staat in de grindbak moet de safetycar op de baan komen.

David Beckham komt even koekeloeren

Oud-voetballer David Beckham is ook aanwezig bij de Grand Prix van Qatar, al heeft hij alle moeite om zich voort te bewegen door de paddock.

Ook Beckham wil derde wereldtitel van Verstappen van dichtbij meemaken

Verstappen is er ook klaar voor

Max Verstappen

Pérez ook van de partij

Sergio Pérez

En daar de auto van de 'man of the hour' zelf

De auto en crew van Verstappen

De McLarens voor Verstappen

De McLarens die voor Verstappen staan

Oscar Piastri op weg naar P1

Oscar Piastri

De startopstelling van de sprintrace

Startopstelling sprintrace GP Qatar

Horner: 'Max niet geïnteresseerd in drie punten'

Verstappen heeft aan drie punten genoeg om de wereldtitel voor zich op te eisen, maar volgens zijn teambaas Christian Horner zal Verstappen meer willen.

"Hij is niet geïnteresseerd in drie punten, hij is geïnteresseerd in de maximale punten", aldus de Brit. "Hij is een racer, zo valt het team dit weekend ook aan. We gaan ons best doen en ik denk dat het een interessante race gaat worden."

Vooruitblik: Hamilton maakt diepe buiging voor Verstappen: 'Weet hoe hard je ervoor moet werken'

Lewis Hamilton

Ze zouden liever over andere dingen praten. Vragen beantwoorden over hun eigen successen, de aanstaande oogst in de Grand Prix van Qatar en hoopvolle prognoses voor de resterende vijf raceweekends. Maar de overige negentien Formule 1-coureurs snappen dat er aan de vooravond van de ontknoping van de WK-strijd maar één coureur echt de schijnwerpers verdient: Max Verstappen.

De WK-strijd is dit seizoen immers geen strijd. Verstappen, die vorig seizoen al het recordaantal zeges per seizoen brak, is in 2023 een klasse apart en gaat zeer waarschijnlijk op het Lusail International Circuit zijn wereldtitel prolongeren.

Verslaggever Weststrate blikt vooruit vanuit Qatar

Vlak bij het stadion waar Oranje verloor van Argentinië, kan Verstappen nu wereldkampioen worden

Zo ging de kwalificatie voor de sprintrace

Verstappen derde in sprintkwalificatie, maar kan wereldtitel bijna niet ontgaan

Het moet heel gek lopen, wil Verstappen vanavond niet voor de derde keer wereldkampioen worden. Hij start weliswaar 'slechts' als derde aan de sprintrace in Qatar, maar zijn teamgenoot en laatste concurrent Sergio Pérez deed het met een achtste plaats nog een stuk beroerder.

De sprintrace begint om 19.30 uur. Als Verstappen bij de eerste zes eindigt, is zijn derde kampioenschap een feit. Ook als Pérez niet in de top drie eindigt, dan prolongeert Verstappen zijn titel.

Verstappen haalde zonder problemen de laatste tien in de kwalificatie. Maar daarin werd zijn eerste snelle rondetijd weggestreept, omdat hij de tracklimits had overschreden.

Welkom!

Een hele goede middag! Het is de dag waarop Max Verstappen op jacht gaat naar zijn derde wereldtitel in de Formule 1. De Nederlander heeft aan een plek in de topzes van de sprintrace genoeg om zichzelf weer wereldkampioen te noemen. Verstappen start als derde.

Mocht zijn ploeggenoot en naaste belager Sergio Pérez buiten de topdrie vallen, is dat ook genoeg.

De sprintrace, die over 19 rondes gaat, begint om 19.30 uur.

De stand in de Formule 1 op dit moment