NOS SportAangepast

Verstappen derde in sprintkwalificatie, maar kan wereldtitel bijna niet ontgaan

Zorgen bij Pirelli om bandenslijtage in Qatar, wegens piramidevormige kerbstones

Het moet heel gek lopen, wil Verstappen vanavond niet voor de derde keer wereldkampioen worden. Hij start weliswaar 'slechts' als derde aan de sprintrace in Qatar, maar zijn teamgenoot en laatste concurrent Sergio Pérez deed het met een achtste plaats nog een stuk beroerder.

De sprintrace begint om 19.30 uur. Als Verstappen bij de eerste zes eindigt, is zijn derde kampioenschap een feit. Ook als Pérez niet in de top drie eindigt, dan prolongeert Verstappen zijn titel.

Verstappen haalde zonder problemen de laatste tien in de kwalificatie. Maar daarin werd zijn eerste snelle rondetijd weggestreept, omdat hij de tracklimits had overschreden.

Verstappen en zijn collega's mochten zaterdag een korte extra training rijden vanwege de bandenslijtage in QatarAFP

Terwijl de klok naar nul tikte, had de Limburger nog één kans om poleposition te pakken. Verstappen kwam niet verder dan de derde tijd, achter het McLaren-duo Oscar Piastri (pole) en Lando Norris (tweede).

Extra training

De kwalificatie voor de sprintrace begon twintig minuten later dan gepland. De Formule 1-coureurs mochten zaterdagmiddag voor aanvang van de kwalificatie namelijk een extra vrije training afwerken. De FIA maakte zich zorgen over de bandenslijtage, nadat de training op vrijdag scheuren aan de zijkant van de banden opleverde.

Verstappen zette nog wel de snelste tijd neer in de extra sessie, die slechts tien minuten duurde. In de korte training deden zich geen bijzonderheden voor.

De aanleiding voor de extra training zijn de nieuwe piramidevormige kerbstones die op het circuit van Losail zijn aangebracht. Deze geribbelde randen herinneren de coureurs eraan binnen de lijnen te blijven. De auto's rijden hier veelvuldig overheen.

De FIA en bandenleverancier Pirelli zijn van mening dat de coureurs gevaar lopen als ze meer dan twintig ronden met dezelfde banden rijden. De grand prix telt zondag 57 ronden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl