Max Verstappen in Qatar
NOS Sport

Verstappen pakt zijn tiende pole in 2023: 'We zullen zondag naar hem zwaaien'

De nieuwe asfaltlaag was nog spekglad en het vele woestijnzand, in combinatie met de wind, zorgde voor lastige omstandigheden tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Qatar. Ondanks de uitzonderlijke situatie pakte Max Verstappen 'gewoon' de poleposition voor de race van zondag.

"Het was moeilijk, er was weinig grip door het nieuwe asfalt. Het was lastig om de grens te vinden op een baan die steeds sneller werd. De auto wilde steeds uitbreken", vertelt Verstappen over de listige omstandigheden.

Zijn rivalen bij Mercedes weten wat ze zondag tijdens de race te wachten staat: "Tegen Max kunnen we niets beginnen", stelt George Russell vast.

"Het was een goede en hectische dag. Het resultaat was uiteindelijk beter dan ik had verwacht. We moeten hier een beetje om de problemen heenrijden", zegt Verstappen, die tijdens de sprintrace op zaterdag zijn derde wereldtitel in de Formule 1 kan pakken. "Ik weet dat er een titel aankomt, maar ik beschouw dit zoveel mogelijk als een normaal weekend."

Eén vrije training

De GP van Qatar heeft een sprintweekend. Daarom is de kwalificatie voor de race op vrijdag na slechts één vrije training. Op zaterdag worden alleen de sprintkwalificatie en de sprintrace zelf verreden. Een uitdaging, volgens Verstappen. "Zo'n sprintweekend is lastig en hectisch omdat je heel weinig tijd hebt om de auto perfect af te stellen. Daarom denk ik dat we het behoorlijk goed hebben gedaan vandaag. We hebben wel eens de plank misgeslagen in een sprintweekend."

"Als je op vrijdag een foute afstelling kiest, kun je dat het hele weekend niet meer corrigeren. Daar moet de F1-leiding iets aan doen, als we doorgaan met deze sprintraces."

Nadat Lando Norris en Oscar Piastri allebei buiten de baan kwamen en hun snelste rondetijd verloren, pakten Mercedes-coureurs George Russell en Lewis Hamilton de tweede en derde startposities. Een onverwachte opsteker voor Russell. "We staan veel hoger dan verwacht, hoewel ik zie dat we eigenlijk langzamer zijn dan McLaren. Maar ons echte gevecht is met Ferrari en in die strijd staan we nu goed."

Ook Hamilton is verrast door de goede uitgangspositie van Mercedes. "De eerste plek weten weten we vooraf altijd al en dat is frustrerend, maar dat we hier zo dichtbij Max staan is een aangename verrassing. Mijn beste ronde kwam op het verkeerde moment: in Q2. Die ronde had ik in de laatste minuten nodig gehad, maar toen lukte het niet."

Lewis Hamilton op het circuit van Lusail

Hamilton verwacht niet dat Mercedes Verstappen tijdens de race kan aanvallen. "Max zal waarschijnlijk weer verdwijnen zondagmiddag. Maar ik ga toch proberen om de race te winnen, zoals altijd. Misschien kunnen we verrassen. Ik ben niet bezig met wat achter me gebeurt."

Russell sluit zich bij de woorden van zijn teamgenoot aan: "We zullen naar hem zwaaien na de eerste bocht als hij aan de horizon verdwijnt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl