liveblog
NOS WielrennenAangepast

Verkrampte Pogacar: 'Ik dacht even: het is klaar' • Val velt Evenepoel, Roglic derde

Zo verliep de 117de editie van de najaarsklassieker Ronde van Lombardije

liveblog gesloten

Tot 2024!

Met de Ronde van Lombardije is een lang seizoen op World Tour-niveau ten einde gekomen. Of nee, nog niet helemaal: op 12 oktober begint in China nog de allerlaatste koers op het hoogste niveau van het jaar, de Ronde van Guangxi.

Dit was ons laatste wielerliveblog van het fietsjaar 2023. In 2024 zijn we weer terug met live wielerkoersen verslaan. Graag, tot dan!

De monumenten van 2023

Met de Ronde van Lombardije is de laatste van vijf monumenten van dit wielerseizoen gereden. Bekijk hieronder wie welke klassieker won:

  • Milaan-San Remo: MATHIEU VAN DER POEL
Van der Poel zegeviert in wielermonument Milaan-Sanremo
  • Ronde van Vlaanderen: TADEJ POGACAR
Pogacar onnavolgbaar op Oude Kwaremont en wint Ronde van Vlaanderen
  • Parijs-Roubaix: MATHIEU VAN DER POEL
Uitgebreide samenvatting van Parijs-Roubaix 2023
  • Luik-Bastenaken-Luik: REMCO EVENEPOEL
Evenepoel soleert opnieuw naar zege in Luik, Pogacar valt uit met breuken in hand
  • Ronde van Lombardije: TADEJ POGACAR

Lees hier het verslag van de koers

Pogacar kan ondanks de kramp lachen na de finish

In Lombardije kan niemand Tadej Pogacar bijhouden. De Sloveen van UAE heeft voor de derde keer op rij de Ronde van Lombardije gewonnen. De 25-jarige Sloveen kwam solo aan in Bergamo, nadat hij in de afdaling van de laatste grote beklimming van de dag, de Passo di Ganda, was weggereden uit een kopgroep met onder meer zijn grote concurrent Primoz Roglic.

Roglic verloor de sprint van de achtervolgende groep, achter nummer twee Andrea Bagioli. Pogacars andere concurrent voor de zege in het vijfde en laatste monument van dit wielerseizoen, Remco Evenepoel, kwam als negende op flinke achterstand binnen. De Belgisch kampioen loste snel op de Passo di Ganda, nadat hij al vroeg op de dag hard ten val was gekomen en een wond aan de elleboog opliep.

Lees verder via onderstaande link:

Pogacar wint met verkrampte dijen

In de laatste 26 kilometer die Pogacar solo reed, leek het bijna nog mis te gaan toen de Sloveen op zijn dijen begon te slaan. Kramp in de finale. De UAE-ploegwagen kwam erbij en even later ging het weer.

Pogacar bevestigde na de finish dat het inderdaad kramp was. "Eerst in mijn rechter", grinnikte de winnaar. "Maar ik duwde door, ik probeerde mij zo aerodynamisch mogelijk te maken en voor te bereiden op de laatste spurt omhoog." Op die Colle Aperto, een puistje in het slot van de 238 kilometer lange koers, bouwde Pogacar zijn voorsprong zelfs uit.

"Het is een droom om solo aan te komen", zei Pogacar, die nu naast Coppi en Binda staat in de geschiedenis van Lombardije. "Ik genoot van de laatste kilometers ook al was het heel pijnvol. Het is ongelooflijk."

Pogacar heeft dit seizoen twee wielermonumenten gewonnen. Na de Ronde van Vlaanderen in het voorjaar, nu de Ronde van Lombardije. Hij is de tweede renner in de geschiedenis die 'De Klassieker van de Vallende Bladeren' drie keer achter elkaar (2021, 2022, 2023) heeft gewonnen. Alleen Fausto Coppi (1946, 1947 1948 en 1949) en Alfredo Binda (1925, 1926 en 1927) deden het eerder.

Pogacar zit aan zijn verkrampte rechterdij

FINISH | POGACAR WINT!

Pogacar wint voor de derde keer op rij de Ronde van Lombardije. En hij pakt zijn tweede monument van het jaar, na de Ronde van Vlaanderen.

Roglic verliest de sprint van de achtervolgers en wordt derde . Bagioli finisht als tweede.

Nog 1 km | Laatste kilometer Pogacar

Pogacar zit in de laatste kilometer...

Nog 3,1 km | Pogacar boven

Pogacar gaat winnen, dat kan toch haast niet fout gaan. De Sloveen is boven op de Colle Aperto en nu is het drie kilometer lang buffelen naar de streep. De voorsprong is riant, ruim een minuut.

Daarachter vallen de broertjes Yates nog een keer aan, maar ze gaan Pogacar niet meer terughalen.

Nog 4,9 km | Pogacar op Colle Aperto

Nog vijf kilometer voor Pogacar en hij heeft een minuut. Maar deze klim naar Colle Aperto is niet mals hoor, zitten nog wat behoorlijk steile stroken in, zeker als je net kramp hebt gehad. Maar hij loopt nog altijd uit.

Nog 6,7 km | Pogacar nog altijd solo

Zou de kramp uit de benen geslagen zijn? Hij kachelt weer lekker door, koploper Pogacar. Hij heeft nu bijna een minuut te pakken op zijn zeven achtervolgers. Het gat wordt alleen maar groter.

Nog 11 km | Kramp Pogacar?

Pogacar slaat op zijn bovenbenen en roept de ploegwagen bij zich. Heeft hij kramp? Zijn voorsprong is 45 seconden, maar er komt nog een venijnig klimmetje aan.

Daarachter wordt het onrustig bij de achtervolgers, want ze komen niet dichter bij Pogacar. Er demarreren er een paar. Onder wie Bagioli.

Op anderhalve minuut van Pogacar rijdt een groepje achtervolgers met onder anderen Evenepoel.

Nog 14 km | Pogacar heeft ruim halve minuut

Pogacar is los. Onderaan de afdaling van de Ganda heeft de Sloveen 38 seconden te pakken op de zeven achtervolgers Roglic, Carapaz, Vlasov, Rodriguez, Bagioli, Adam Yates, Simon Yates.

Voordeel voor Pogacar is dat ploegmaat Adam Yates in de achtervolgende groep zit om de jacht te ontregelen.

Het wordt een tijdrit tussen Pogacar en de achtervolgers.

Nog 26 km | Pogacar solo, Roglic sukkelt

Pogacar in Lombardije

Pogacar, de winnaar in Lombardije in 2021 en 2022, is in de afdaling van de Passo di Ganda weggereden uit de kopgroep. Vol gas stort Pogacar zich de afdaling naar de finish in Bergamo in.

Pogacar heeft een tientallen seconden te pakken op zijn zes achtervolgers Roglic, Carapaz, Vlasov, Rodriguez, Bagioli, Adam Yates, Simon Yates

Daarachter is toch iets vreemds aan de gang. In de afdaling leek het alsof Roglic moest lossen uit de achtervolgende groep, maar even later sluit hij toch weer aan bij de groep die jaagt op Pogacar.

Nog 31 km | Vijf man voorop

De aanval van Pogacar was niet goed genoeg om Roglic te kraken. Roglic is vlak voor de top van de Ganda terug vooraan aangesloten. En de Jumbo-renner trok andere renners mee in zijn wiel.

Dit zijn de vijf renners op kop van de koers: Pogacar, Roglic, Vlasov, Simon Yates, Bargioli en Rodriguez.

Ze zitten in de afdaling van de Ganda.

Nog 32 km | Aanval Pogacar

Aanval Pogacar! Hij ziet dat Roglic in moeilijkheden zit en springt ervandoor. Serieuze aanval. Kan er iemand mee? Ja, één renner. Het is Vlasov. Ze hebben een gaatje van enkele seconden.

Roglic probeert het gat te dichten.

Pogacar en Vlasov op kop

Nog 33 km | Raar spel Pogacar en Roglic

Vreemd spel dat Pogacar en Roglic daar spelen. Pogacar laat ploegmaat Yates wegrijden en Pogacar blifjt hangen achterin bij Roglic. Maar als Pogacar merkt dat Roglic niet echt sterk is, of in ieder geval moeite heeft, springt Pogacar naar de koplopers vooraan, die hij ervoor even liet gaan.

Roglic komt ook vooraan terug, dat nog wel, maar in welke staat...

Nog 36 km | Elf man voorop, geen Evenepoel

De mannen worden nu heel snel van de jongens gescheiden. De aanval van Yates heeft de koers laten ontploffen. Min of meer. Healy is alweer bijgehaald en van het peloton kunnen er nog maar 11 renners aanhaken.

We zien Adam Yates dus, maar ook Roglic en Pogacar. En wie zien we níét? Evenepoel. Die moest lossen bij Yates' versnelling.

Dit zijn de elf namen vooraan: Pogacar, Roglic, Adam Yates, Simon Yates, Harper, Masnada, Bargioli, Woods, Rodriguez, Carapaz, Vlasov en Tiberi.

Nog 38 km | Aanval Adam Yates, Alaphilippe mee

Aanval van UAE. Adam Yates gaat ervandoor in de eerste kilometers van de Passo di Ganda. Gaat hij een springplank vormen voor Pogacar? Alaphilippe springt mee met Yates.

En Evenepoel kan niet mee, misschien dat Alaphilippe wel voor eigen kansen mag gaan. Het lijkt erop dat Evenepoel zich niet helemaal fris meer voelt door de valpartij eerder vandaag.

Nog 40 km | Klimmen maar: Passo di Ganda

Het profiel van de Passo di Ganda

De twee koplopers Healy en Marcellusi zijn begonnen aan de Passo di Ganda. Ruim 9 kilometer klimmen met een gemiddelde van 7.3 procent.

Healy is intussen alleen op kop. En vooraan het peloton hebben UAE en zojuist Quickstep (met Alaphilippe) even de leiding genomen.

Er broeit iets in de bergen rond Bergamo...

Nog 42 km | Healy en Marcellusi nog over

Het gaat hard nu, de finale komt eraan. We zijn bijna bij de laatste grote klim, de Passo di Ganda. Nog twee renners op kop - Ben Healy (EF) en Martin Marcellusi - en de rest is opgeslokt door het bulderende peloton. Het gat? Nog 45 seconden.

Nog 45 km | Hé, Mollema!

Hé, eindelijk zien we hem in beeld: Bauke Mollema! Het heeft bijna 200 kilometer geduurd, maar de Nederlander van Lidl-Trek zit gewoon in het peloton. Zou Mollema, die de Ronde van Lombardije voor de vijftiende keer rijdt, vandaag nog iets kunnen?

Zo niet, dan kan het geen kwaad om even terug te gaan naar 2019:

Mollema soleert naar monumentale zege in Ronde van Lombardije

Nog 63 km | Val Landa en Carapaz, Pinot gestuit

Het is een vreemde koers, onrustig vooral, want nu is er plots een valpartij in het peloton. Mikel Landa (Bahrain), de nummer drie van vorig jaar, gaat tegen de vlakte en blijft liggen, maar stapt even later wel weer op. Ook Richard Carapaz (EF) gaat tegen de grond. Ook hij staat weer op, maar de achterstand die ze hebben opgelopen is flink hoor. Gaan die nog terugkeren? Misschien in de afdaling van de Zambla?

En wie zien we daar? Pinot, de man die nog 63 kilometer over heeft in zijn fietscarrière (hij stopt), is betrokken bij de crash. Hij lijkt niet gevallen, maar hij staat wel stil. Fietsen, Thibaut!

De valpartij van Landa en Carapaz

Nog 65 km | Vier of zeven vooraan?

De weg omhoog de Crocetta op reden er op een gegeven moment vier man vooraan. Met steeds Healy sleurend op kop. In het kleine afdalinkje naar de Zambla Alta sloten er weer wat renners aan en waren er toch plots weer zeven man op kop. Maar nu de kopgroep op de Zambla rijdt, moeten er toch gelijk weer wat lossen. Dan zijn het er weer drie, dan vier en dan weer zeven vooraan. Een ding is zeker: Healy is goed en fietst hard door.

Op ruim een minuut kijkt Jumbo-Visma en hun concurrenten het rustig aan.

Nog 72 km | Healy en Onley al op kop

Ben Healy en Oscar Onley demarreerden op 82 kilometer voor de streep en hebben tien kilometer later al de kop van de koers bereikt. Met hun frisse benen trappen ze gelijk hard door en dat leidt ertoe dat de originele kopgroep gelijk uit elkaar valt.

Een nieuwe situatie dus vooraan. Met vier renners - Ben Healy (EF), Oscar Onley (DSM), Nicolas Prodhomme (AG2R) en Martin Marcellusi (Green Project-Bardiani) - en het peloton fietst er een minuutje achter. Ertussenin zwemmen nog wat renners, gelosten, misschien dat zij nog kunnen aansluiten bij de koplopers.

Nog 79 km | Gaat Jumbo vluchters al terughalen?

Waar het zo even vooral Quickstep was die de regie nam, trekt nu Jumbo-Visma serieus door op kop van het peloton. Gaan ze de laatste overgebleven vluchters al terugpakken? Het gat is minder dan een minuut.

Er zijn nog zeven renners over in de kopgroep. Met wat zwemmende zielen ertussenin, die langzaam worden opgeslokt door Jumbo-Visma.

Nog 82 km | Aanval Healy, opgave Mas

Het wordt onrustig in het peloton. We zien de eerste demarrages. Ben Healy valt aan, samen met Oscar Onley.

En we hebben ook een opgave. Niet van de minste. Enric Mas (Movistar) houdt het voor gezien.

Nog 87 km | Klimmen maar: Crocetta en Zambla

Het profiel van de Crocetta en Zambla

Het gat tussen de kopgroep en het peloton was even 1 minuut en 20 seconden door hard doortrekken van Quickstep op de Berbenno, maar erna is de voorsprong toch weer opgelopen naar iets meer dan 2,5 minuut.

Nu is de kopgroep begonnen aan een dubbele klim. eerst de Passo della Crocetta (11 km à 6,2 %) en dan gelijk door de Zambla Alto (9,5 km à 3,5 %).

Inmiddels gaat het enkele vluchters in de kopgroep te hard. Van de 16 renners fietsen er nu nog 10 vooraan:

Nog 94 km | Bovenbeenbreuk Bax

De Nederlander Sjoerd Bax, knecht van Pogacar in de UAE-ploeg, ging eerder vandaag tegen het asfalt en moest stoppen. Nu blijkt dat Bax, de nummer tien van de EK tijdrijden, een breuk heeft in zijn bovenbeen.

Nog 100 km | Pinots laatste 100

Thibaut Pinot is begonnen aan de laatste 100 kilometer uit zijn indrukwekkende wielercarrière. De 33-jarige Fransman, een held in Frankrijk geboren in het noordoosten, stopt met wielrennen en zit vandaag voor de laatste keer op het zadel. Rond het hotel van de Fransman was het vannacht druk: zijn fans met vuurwerk onder zijn hotelraam te zingen. Op de slotklim in Bergamo hebben ze alvast een heuse bocht gereserveerd. De Curva Pinot.

Vanochtend bij de start in Como werd Pinot geëerd. Hij kreeg een knuffel, een geit. Wilden ze ermee zeggen dat Pinot een goat is? Of konden ze geen ezelknuffel vinden? De Fransman is namelijk helemaal gek van ezels. In Lombardije waarderen ze het dat Pinot er zijn carrière afsluit.

Thibaut Pinot vanochtend voor de start

Het is de negende keer dat Pinot de Ronde van Lombardije fietst. Het enige monument waar hij als profrenner aan de start verscheen. In 2018 won 'Pinot Noir', zoals zijn bijnaam luidt, de najaarsklassieker in Como. De grootste overwinning uit zijn carrière. Of zouden zijn grootste overwinningen de drie etappezeges (2012, 2015 en 2019) in de Tour de France zijn? Of zijn twee ritzeges (2018) in de Vuelta? Of toch zijn ene ritzege (2017) in de Giro?

Allemaal zijn ze mooi. Pinot reed in totaal 3 keer de Giro, 5 keer de Vuelta en dit jaar reed hij voor de 10de en laatste keer de Tour de France. Het afscheid was groots.

Pinot-bocht

Even zal Pinot, in de voorlaatste rit op 22ste juli naar Le Markstein, gedroomd hebben van de perfecte afsluiting van zijn Tourcarrière. Een ritzege in zijn eigen regio, in de bergen die hij zo goed kent. Pinot trotseerde die dag zijn laatste bergen in de ronde van zijn vaderland.

Fanatieke fans stonden in een speciale Pinot-bocht die zaterdagochtend al vroeg klaar op de Petit Ballon, de voorlaatste klim van de dag. Die klim opdraaiend, kon Pinot zich in de kopgroep niet meer inhouden en stoof ervandoor. De hele klim reed hij solo omhoog. Omringd door zijn dolenthousiaste volgelingen braken er twee witte vleugels door zijn donkerblauwe FDJ-shirtje.

Pinots fans hadden hem het liefst met fiets en al de lucht in gehesen en naar de finish bovenop de Col du Platzerwasel gedragen. Maar halverwege de slotklim werd Pinot bijgehaald door achtervolgers Thomas Pidcock en Warren Barguil.

Even later sloten de drie sterkste mannen van de dag, Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar en Felix Gall, ook al aan. Pinot loste direct. Het einde van Pinots Tourcarrière.

Nog 113 km | Quickstep neemt regie op Berbenno

Terwijl de koplopers al even begonnen zijn aan de Berbenno (6,8 kilometer van gemiddeld 4,6 procent) neemt Soudal-Quickstep, de ploeg van Evenepoel, de kop van het peloton over op het moment dat zij de Berbenno op draaien.

Een opvallend moment, de ploeg van de Belgisch kampioen wil de koers hard gaan maken. Nu gaan we zien hoe lang de voorsprong van de kopgroep nog stand houdt.

Het profiel van de Berbenno

Nog 115 km | Voorsprong kopgroep slinkt, bijna 41 km/u gemiddeld

Hoe staat het ervoor in de koers? De kopgroep van 16 fietst nog steeds vooraan. Ze hadden op het maximum 4,5 minuut voorsprong, maar intussen is dat gat geslonken naar zo'n 2,5 minuut. Dat is allemaal gebeurd op de tweede klim van de dag, de Roncola. Daar moesten ook de eerste renners al lossen uit het peloton.

Want het gaat nogal hard, eigenlijk is het geen moment rustig geweest in deze 117de Ronde van Lombardije. De gemiddelde snelheid is bijna 41 kilometer per uur.

Nog 126 km | Afscheidscadeau Roglic in geel-zwart?

Roglic (rechts) langs het Comomeer, met twee UAE-renners in zijn wiel

Primoz Roglic rijdt vandaag voor de laatste keer in een shirt van Jumbo-Visma. De Sloveen vertrekt aan het eind van dit seizoen bij de Nederlandse ploeg. Vrijdag werd bekend dat Roglic volgend jaar fietst voor Bora-hansgrohe. Dat bevestigde de Duitse ploeg. De 33-jarige Roglic stond de afgelopen acht jaar onder contract bij Jumbo-Visma.

Roglic, die bij Jumbo het kopmanschap moest delen met tweevoudig Tour de France-winnaar Jonas Vingegaard en ook nog te maken had met kersvers Vuelta-winnaar Sepp Kuss, had eerder al laten weten de Nederlandse ploeg te gaan verlaten, onder meer omdat hij in 2024 een gooi wil doen naar de eindzege in de Tour de France.

Roglic won in het shirt van Jumbo onder meer drie keer de Vuelta, de Giro d'Italia, Tirreno-Adriatico, het Critérium du Dauphiné en Luik-Bastenaken-Luik. Winst in de Ronde van Lombardije zou het perfecte afscheidscadeao zijn Roglic.

Nog 136 km | Jumbo op kop

Jumbo-Visma trekt op kop van het peloton

Jumbo-Visma kachelt vooraan het peloton de Roncola op. En dat gaat best hard, want aan de achterkant moeten wat arme zielen al lossen. Het gat met de koplopers is ook flink teruggelopen. Van rond de vier minuten naar drie minuten en een tiental seconden. UAE (voor Pogacar) meldt zich ook vooraan het peloton. Dan kan het nooit lang meer duren voordat we Quickstep (voor Evenepoel) ook gaan zien.

Geen fusie

En dat brengt ons bij het nieuws dat we wielerwereld bezig hield afgelopen weken. De fusie tussen Jumbo-Visma en Wuickstep die er nooit kwam. De leiding van Jumbo maakte vrijdag bekend dat er geen fusie komt tussen de twee wielerploegen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step.

"Vanmiddag is het team ingelicht dat van een fusie geen sprake zal zijn", zei een woordvoerder van de Nederlandse ploeg. "Het was één van onze opties die we onderzochten."

Jumbo-Visma is op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor, sinds supermarktketen Jumbo heeft aangegeven dat het contract met de wieler- en schaatsploeg aan het einde van 2024 niet zal worden verlengd. De laatste dagen werd er veel gespeculeerd over een mogelijke fusie met Soudal Quick-Step.

Nog 145 km | Kopgroep op Roncola

Het profiel van de Roncola

De 16 koplopers zijn met een voorsprong van zo'n vier minuten begonnen aan de tweede klim van de dag: de Roncola.

Het is 9,4 kilometer klimmen met een stijgingspercentage van gemiddeld 6,6 procent.

Nog 157 km | Gevaarlijke mannen

Iedereen kijkt vandaag naar de grote drie: Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Primoz Roglic. Maar er rijden meer grote namen in het peloton. En die heren maken ook best kans, als ze het slim spelen. Op wie moet je letten?

  • Enric Mas (Movistar)
  • Richard Carapaz (EF)
  • Mikel Landa (Bahrain)
  • Jai Hindley (Bora)
  • Adam Yates (UAE)
  • Simon Yates (Jayco AlUla)
  • Julian Alaphilippe (Quickstep-Soudal)

Daarachter is er nog een linie met (verre) outsiders, denk aan:

  • Carlos Rodriguez (Ineos)
  • Aleksandr Vlasov (Bora)
  • Romain Bardet (DSM)
  • Thibaut Pinot, Romain Gregoire, Valentin Madouas en Lenny Martinez (FDJ)
  • Rui Costa en Louis Meintjes (Intermarché)
  • Bauke Mollema (Lidl-Trek), winnaar in 2019

Nog 161 km | Pogacars terrein

Jumbo controleert en houdt het gat met de kopgroep op vier minuten. Meer willen ze ook niet geven want er fietsen geen koekenbakkers vooraan. Denk aan Geschke, Swift en De Gendt.

Maar vier minuten achter die heren rijdt de grote baas van deze koers: Tadej Pgacar. De Sloveen won de laatste twee edities van deze najaarsklassieker.

Pogacar kan vandaag de derde renner in de wielergeschiedenis worden die de rit in Lombardije drie keer achter elkaar wint. Fausto Coppi deed het in 1946, 1947, 1948 en 1949 (overigens ook nog in 1954, waarmee Coppi recordhouder is) en Alfredo Binda won in 1925, 1926 en 1927 (en ook nog in 1931).

Bekijk hier de samenvatting van de etappes van 2022 en 2021, die Pogacar won:

Pogacar opnieuw sterkste in Ronde van Lombardije
Debuterende Pogacar wint Ronde van Lombardije en schaart zich in illuster rijtje

Nog 168 km | Mooiste bijnaam?

Terwijl Jumbo-Visma wat hulp krijgt van EF in het controleren van de koers - het gat blijft zo'n vier minuten - wijzen we je even - voor sommigen wel bekend - op de schitterende bijnaam van de Ronde van Lombardije:

  • La Classica delle Foglie Morte, de klassieker van de dode bladeren

De bijnamen van de andere monumenten zijn overigens ook niet verkeerd:

  • Ronde van Vlaanderen: Vlaanderens Mooiste
  • Parijs-Roubaix: De Hel van het Noorden
  • Milaan-San Remo: La Primavera
  • Luik-Bastenaken-Luik: La Doyenne

Nog 178 km | Jumbo-trein komt op gang

Jumbo-Visma vindt dat het tijd is om iets aan het gat met de koplopers. Meerdere renners van de Nederlandse ploeg rijden vooraan het peloton, inclusief Sam Oomen, die volgend jaar vertrekt bij Jumbo. Ze trekken flink door: de Jumbo-trein is op gang gekomen.

Van het gat dat 4,5 minuut was, is al een minuut af gereden. En daar blijft het nu al een aantal kilometer op hangen.

Nog 201 km | Evenepoel bij medische wagen

Evenepoel krijgt een verbandje

De elleboog van Evenepoel is weer gaan bloeden dus hij laat zich vanuit het peloton afzakken naar de medische wagen voor een verbandje. Evenepoel viel in het begin van de koers, net toen de rust in het peloton was teruggekeerd na een onstuimige start.

Het is niet de eerste keer dat Evenepoel valt in de Ronde van Lombardije. In 2020. Het was de grootste crash uit zijn carrière. Op een kilometer of 40 kilometer van de streep ging het mis. Hij ging over de reling van een brug een ravijn in en brak zijn bekken. Maandenlange revalidatie volgde.

Zo ging het mis voor Evenepoel in 2020:

Zware val Evenepoel in ravijn in Ronde van Lombardije

Nog 206 km | Deze renners rijden voorop

Op kop van de koers rijden 16 renners met 4,5 minuut voorsprong op het peloton. Dit zijn de namen:

Nicolas Prodhomme (AG2R), Tobias Bayer, Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Samuele Battistella (Astana), Nicolo Buratti (Bahrain), Simon Geschke (Cofidis), Mattia Bais (EOLO), Martin Marcellusi, Alex Tolio (Green Project-Bardiani), Ben Swift (Ineos), Asbjorn Hellemose (Lidl-Trek), Thomas de Gendt (Lotto Dstny), Kamil Malecki (QR36.5), Paul Ourselin (TotalEnergies), Jacob Eriksson en Nils Brun (Tudor).

Wat valt op?

  • Geen renners van de drie grootste ploegen die vandaag vertrokken zijn (Jumbo-Visma, UAE en Quickstep).
  • Toch een Ineos-renner vooraan: Ben Swift. Lang probeerde Ganna (Ineos) in de kopgroep te komen. Hij zat nog even in een achtervolgend groepje in de eerste kilometers, maar dat liet het peloton niet gebeuren. Ook Ben Turner probeerde het, maar Turner miste ironisch genoeg een bocht. Hij viel niet, maar de achtervolging was wel voorbij.
De kopgroep in de Noord-Italië

Nog 208 km | Eerste klim van de dag

De voorste renners zijn begonnen aan de eerste klim van de dag, de Madonna del Ghisallo. 8.8 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 3.9 procent.

Op de top van de Ghisallo staat een beroemd kerkje uit 1632 en direct ernaast is in 2006 een futuristisch fietsmuseum gebouwd. Met gebruikte fietsen van Bartali, Coppi en Merckx, met gele, roze en gele truien en een vlam die 'eeuwig' brandt voor alle overleden wielrenners. Noem het gerust een wielerbedevaartoord.

Het kerkje en fietsmuseum op de top van de Ghisallo

Nog 217 km | Bax stapt af

De UAE-renner die betrokken was bij de valpartij van zo even was de Nederlander Sjoerd Bax. Zojuist komt binnen dat hij niet verder kan. Bax, die op de EK wielrennen nog knap tiende werd in de tijdrit, stapt af.

Het is een tegenvaller voor de ploeg van Pogacar, want ze verliezen een belangrijke man voor het controleren van de race.

Nog 217 km | Valpartij peloton, crash Evenepoel

In het peloton was net de rust teruggekeerd, maar dan is er een lelijke valpartij. Vrij ver van voren in het peloton. En Remco Evenepoel ligt erbij. De Belgisch kampioen blijft lang zitten op de grond. Met wat ploeggenoten om hem heen, die vragen hoe het gaat.

Een renner van UAE en eentje van Bora zitten nog op de grond, als Evenepoel even later weer op zijn fietst stapt. Er stroomt bloed uit de elleboog van Evenepoel. Zo wil je deze koersdag niet beginnen.

De bebloede elleboog van Evenepoel

Nog 222 km | De zes bergen

De koers vandaag heeft 4646 hoogtemeters. De renners moeten zes grote en minder grote bergen over. We gaan ze even langs:

  • Madonna del Ghisallo (8.8 km à 3.9%)
  • Roncola (7.5 km à 7.3%)
  • Berbenno (6.9 km à 5%)
  • Passo della Crocetta (11 km à 6.2%)
  • Zambla Alta (9.5 km à 3.5%)
  • Passo di Ganda (9,2 km à 7,3%)

Op enkele kilometers van de finish ligt er nog een naar puistje. De Colle Apert, die in de finale waarin iedereen moe is, nog wel eens van grote betekenis kan zijn.

Nog 232 km | Volle bak

Vanaf de eerste seconden zien we aanvallen. Het is gelijk vol gas. Eerst vertrok een grote groep, van enkele tientallen renners. Maar dat vonden de grote ploegen toch niet zo fijn. Ze kregen geen ruimte. Toen ging ook Filippo Ganna, de Italiaanse motor, nog mee en dat willen de grote ploegen al helemaal niet. Want dan zou het een lange zware dag koersen worden.

Nu zien we vier man op kop: Prodhomme, Battistella, De Gendt en Ourselin. Mogen zij er wel vandoor? Het gat met het peloton is meer dan een halve minuut en ertussenin rijden nog wat avonturiers. Kijken wie er aan kunnen sluiten vooraan.

De renners zijn onderweg!

Officiële start | Andiamo!

En de renners zijn onderweg! De 117de Ronde van Lombardije is begonnen.

Gelijk de eerste aanvallen. We gaan zien hoe snel de eerste groep zich zal vormen en wie daar in geraken.

Praatjes met Pinot

Thibaut Pinot pakt voor de allerlaatste keer zijn fiets

Veel renners komen in de neutrale kilometers even naar de renner met rugnummer 101. Voor een praatje met Thibaut Pinot. De 33-jarige Fransman rijdt vandaag de laatste race uit zijn wielercarrière.

Later meer over Pinot

Dit staat de renners te wachten

Het profiel van de Ronde van Lombardije

Wat krijgen de renners vandaag voor de wielen?

  • 238 kilometer, start in Como, finish in Bergamo
  • Zes grotere en kleinere beklimmingen
  • 4646 hoogtemeters

Geneutraliseerde start | Peloton onderweg

De renners zijn al onderweg, voor zes neutrale kilometers, even warmdraaien. Het wordt een lange dag in het zadel.

Heeft deze man plannen?

Remco Evenepoel

Buongiorno!

Welkom in het noorden van Italië! De wielerwereld is vanochtend wakker geworden aan het Comomeer en het peloton stapt op de fiets voor het laatste monument van dit wielerseizoen. De Ronde van Lombardije.

Il Lombardia is bijna 240 kilometer lang met start in Como en finish in Bergamo. Iedereen verwacht een strijd tussen Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Primoz Roglic. Maar doen nog meer grote namen mee.

Blijf hier op de hoogte van alles wat in en rond de koers gebeurt.