liveblog
NOS VoetbalAangepast

AZ jubelt na strafschoppen • Ajax verliest, Bergwijn valt uit • Twente strijdend ten onder

liveblog gesloten

Kluivert uitgeschakeld met Adana Demirspor

Patrick Kluivert heeft zich met zijn Turkse club Adana Demirspor niet geplaatst voor de groepsfase van de Conference League. Zijn ploeg won door een goal van Papa Alioune N'Diaye met 1-0 van het Belgische KRC Genk. Door de 2-1 voor Genk in de heenwedstrijd was een verlenging daardoor noodzakelijk. Daarin werd niet gescoord en Genk nam de strafschoppen net beter (4-5). Younès Belhanda miste als enige een strafschop.

Patrick Kluivert

Wiegman draagt prijs op aan Spaanse elftal: 'Lange weg te gaan in het voetbal'

Wiegman draagt prijs op aan Spaanse elftal: Lange weg te gaan in het voetbal'

Ernst blessure Bergwijn nog niet duidelijk

Trainer Maurice Steijn kon na afloop van het duel met Loedogorets nog niets zeggen over de ernst van de blessure van Steven Bergwijn, die in de 7set minuut uitviel. "Ik weet het echt nog niet", zei hij. "Hij had afgelopen week op de training ook al een keer last. Hopelijk valt het mee, maar we moeten het even afwachten."

De blessure van Bergwijn is niet alleen mogelijk slecht nieuws voor Ajax, dat zondag op bezoek gaat bij Fortuna Sittard. Bondscoach Ronald Koeman moet de aanvaller mogelijk missen in de komende duels in de EK-kwalificatie tegen Griekenland (7 september) en Ierland (10 september).

De kans lijkt klein dat Koeman tijdens die duels kan beschikken over Memphis Depay. De aanvaller van Atlético Madrid heeft een spierblessure opgelopen, zo meldde de Spaanse club woensdag. Hij zal met een fysiotherapeut gaan werken aan zijn herstel "en wachten op vooruitgang", aldus Atlético.

Aanvoerder Hatzidiakos heeft laatste wedstrijd voor AZ gespeeld

Aanvoerder Pantelis Hatzidiakos vertrekt bij AZ. De Griekse verdediger zei zelf voor de camera van Veronica dat hij zijn laatste wedstrijd voor de Alkmaarse club heeft gespeeld. AZ plaatste zich in het Noorse Bergen voor de groepsfase van de Conference League door in de strafschoppenserie van SK Brann te winnen, nadat de wedstrijd na verlenging in 3-3 was geëindigd.

Hatzidiakos speelde sinds 2011 bij de Alkmaarse club waar hij begon in de jeugdopleiding. Hij debuteerde in 2015 in het eerste. "Ik heb afscheid genomen van de club waar ik als kleine jongen ben begonnen en als grote man wegga", zei hij, nadat AZ zich had geplaatst voor de groepsfase.

AZ heeft het vertrek van Hatzidiakos nog niet bevestigd. De Griekse international wordt in verband gebracht met een overgang naar Cagliari in de Serie A.

Alexandre Penetra en Pantelis Hatzidiakos

Penetra schiet AZ vanaf elf meter naar groepsfase Conference League

AZ heeft met hangen en wurgen de groepsfase van de Conference League bereikt. De Alkmaarders verspeelden tegen de Noorse nummer vijf SK Brann tot twee keer toe een voorsprong.

Na de verlenging waarin niet werd gescoord, miste de Noor Frederik Børsting de elfde penalty. AZ-doelman Matthew Ryan kreeg een hand tegen zijn inzet, waarna de jonge Portugese aanwinst Alexandre Penetra de zenuwslopende strafschoppenserie besliste.

Mathew Ryan

BRA-AZ | AZ door!

Frederik Børsting mist en de Portugees Alexandre Penetra schiet AZ naar de groepsfase van de Conference League!

BRA-AZ | Stand strafschoppenserie: 5-5

Geen van de eerste tien strafschoppen wordt gemist. Na Joachim Soltvedt, schiet ook Djordje Mihailovic raak.

SK Brann - AZ: 5-5 (3-3 na verlenging, eerste duel 1-1)

Ondertussen in Amsterdam: Slap Ajax verliest van Loedogorets

Een inspiratieloos Ajax heeft de groepsfase van de Europa League bereikt. Na de 4-1 zege vorige week in Bulgarije won Loedogorets in Amsterdam met 1-0.

Ajax drong vanaf de aftrap gelijk aan en gaf Loedogorets weinig kans om van de eigen helft af te komen. Tot grote kansen leidde dat niet voor de Amsterdammers. Kenneth Taylor was een afstandsschot nog het gevaarlijkst, maar zijn poging ging net naast.

Jorrel Hato en Jakov Medic balen na de tegentreffer van Loedogorets

BRA-AZ | Stand strafschoppenserie: 4-4

Het is ongemeen spannend bij strafschoppenserie bij SK Brann - AZ: 4-4 (3-3 na verlenging, eerste duel 1-1)

Dani de Wit, Yukinari Sugawara, Jens Odgaard en Sven Mijnans schieten raak voor AZ.

Mathew Ryan

BRA-AZ | Strafschoppen moeten beslissing brengen

Het komt na twee wedstrijden (1-1 en 3-3) aan op strafschoppen bij SK Brann - AZ voor een plek in de groepsfase van de Conference League. De Australiër Mathew Ryan heeft AZ een goede penaltystopper, maar kan hij het ook nu in Noorwegen?

BRA-AZ | 119' ROOD!

Felix Horn Myhre krijgt eerst geel voor een harde tackle op het been van Mees de Wit, maar dan grijpt de VAR in. Het wordt rood. Helaas is de tijd voor AZ om hiervan te profiteren erg kort.

Verlenging: SK Brann - AZ 3-3 (eerste duel 1-1)

BRA-AZ | 117' Strafschoppen?

Nog geen goals in de verlenging bij SK Brann tegen AZ. De Alkmaarders waren het dichtst bij een goal. Een uithaal van Mijnans wordt met moeite gekeerd door Dyngeland en Poku schiet in het zijnet.

Verlenging: SK Brann - AZ 3-3 (eerste duel 1-1)

Ernest Poku

AJA-LOE | 70' Bergwijn valt uit

Steven Bergwijn lijkt zich te verstappen en gaat met ogenschijnlijk knieklachten naar de kant. Het 18-jarige Belgische talent Mika Godts komt voor hem in de ploeg.

Ajax - Loedogorets 0-1 (eerste duel 4-1)

Steven Bergwijn

AJA-LOE | 62' DOELPUNT LOEDOGORETS!

Ajax slaat een modderfiguur in de Johan Cruijff Arena. De Bulgaren komen via de Argentijn Matiás Tissera zowaar op voorsprong. De eerste inzet van dichtbij van Tissera wordt door doelman Gorter gekeerd, maar in tweede instantie gaat de bal binnen.

Ajax - Loedogorets 0-1 (eerste duel 4-1)

BRA-AZ | Einde eerste verlenging

AZ is de controle over de wedstrijd kwijt. De beste kans in de eerste verlenging is voor de Noren via Ulrik Mathisen. Naast.

Verlenging: SK Brann - AZ 3-3 (eerste duel 1-1)

Twente kan niet stunten tegen Fenerbahçe, Europees avontuur ten einde

FC Twente heeft niet kunnen stunten in de return van de Conference League play-offs tegen Fenerbahçe. Na de 5-1 nederlaag in Istanbul was een wonder nodig, maar dat bleef uit in een opgefokt duel in de Grolsch Veste.

Waar de thuisploeg meerdere kansen kreeg, benutte Fenerbahçe een penalty. 0-1 was dan ook de eindstand, in een duel dat met name in de eerste helft ontsierd werd door veel incidenten.

Een opstootje tijdens FC Twente-Fenerbahçe

BRA-AZ | Verlenging

SK Brann en AZ gaan verlengen in Bergen en dat was niet nodig geweest voor de Alkmaarders, die een 1-3 voorsprong weggeven.

Verlenging: SK Brann - AZ 3-3 (eerste duel 1-1)

AJA-LOE | Rust

Het is rust in Amsterdam. De hoogtepunten zijn schaars in de eerste helft en het tempo laag. Met de 4-1 zege van het eerste duel op zak is Ajax op weg naar de groepsfase van de Europa League, maar aan klantenbinding doet de ploeg van coach Maurice Steijn niet.

Ajax - Loedogorets 0-0 (eerste duel 4-1)

Steven Bergwijn (l) in actie tegen Loedogorets

BRA-AZ | 83' DOELPUNT BRANN!

Hoe is het mogelijk? AZ geeft een 1-3 voorsprong weg. Weer staat er een Brann-speler compleet vrij om in te koppen. Japhet Sery Larsen kopt binnen uit een corner. Voor de derde keer scoort Brann uit een standaardsituatie (2x corner, 1x vrije trap). Een verlenging dreigt met deze stand of wordt het nog erger voor AZ?

SK Brann - AZ 3-3 (eerste duel 1-1)

Japhet Sery Larsen kopt de 3-3 binnen

TWE-FEN | 72' DOELPUNT FENERBAHCE!

Een geweldige rush van eigen helft van de razendsnelle Joshua King wordt met een (domme) tackle gestuit door Robin Pröpper.

Strafschop Fenerbahçe en die wordt door Edin Dzeko benut.

FC Twente - Fenerbahçe 0-1 (eerste duel 1-5)

Fenerbahçe viert de goal van Edin Dzeko

AJA-LOE | 30' Niets te beleven in Amsterdam

Ajax - Loedogorets kabbelt voort. Geen flitsende aanvallen en geen goals.

Ajax - Loedogorets 0-0 (eerste duel 4-1)

BRA-AZ | 66' DOELPUNT BRANN!

In Bergen schiet Joachim Soltvedt een vrije trap precies in de kruising. Brann is opnieuw weer helemaal terug in de wedstrijd.

SK Brann - AZ 2-3 (eerste duel 1-1)

TWE-FEN | 63' Weer paal!

Een prachtige vrije trap van Vlap eindigt op de bovenkant van de paal, de kruising kan je het bijna noemen. Twente wordt weer niet beloond met een doelpunt,

FC Twente - Fenerbahçe 0-0 (eerste duel 1-5)

TWE-FEN | 61' Szymanski voor Tadic

Oud-Feyenoorder Sebastian Szymanski komt bij Fenerbahçe in de ploeg voor oud-Ajacied Dusan Tadic.

FC Twente - Fenerbahçe 0-0 (eerste duel 1-5)

'Gravenberch verruilt Bayern München voor Liverpool'

De transfermarkt sluit op 1 september en dus kan er vanavond nog van alles gebeuren. Verschillende Duitse en Engelse media melden dat de Ryan Gravenberch zijn transfer van Bayern München naar Liverpool heeft afgerond.

Volg het laatste nieuws in ons transferblog.

Ryan Gravenberch

PSV-directeur Brands blij met loting: 'Doelstelling om te overwinteren'

PSV-directeur Brands blij met loting: 'Doelstelling om te overwinteren'

TWE-FEN | 52' Paal!

Na een lange bal van Pröpper van achteruit legt Steijn de bal in één keer schietklaar en haalt uit: paal! Knap staaltje. Dichter bij een goal was Twente nog niet.

FC Twente - Fenerbahçe 0-0 (eerste duel 1-5)

BRA-AZ | 50' DOELPUNT AZ!

Een goed uitgespeelde aanval van AZ. Lahdo speelt zijn man uit, zet voor en Van Bommel plaatst de bal heel bekeken in de hoek.

SK Brann - AZ 1-3 (eerste duel 1-1)

Tweede helft in Bergen en Enschede

Bij SK Brann - AZ (1-2) en FC Twente - Fenerbahçe (0-0) begint de tweede helft. Bij deze standen zijn de Alkmaarders door en de Tukkers uitgeschakeld.

AJA-LOE | Aftrap

Ook in Amsterdam rolt de bal bij Ajax - Loedogorets in de play-offs van de Europa League.

Ajax voor de aftrap

Reactie Trauner op CL-loting

"Een moeilijke groep, maar dat wisten we van te voren". Het zijn de woorden van Feyenoord-aanvoerder Gernot Trauner nadat hij zag dat Feyenoord het in de groepsfase mag opnemen tegen Atlético Madrid, Lazio en Celtic.

"De Champions League is van een ander niveau en ik denk dat wij niet de favoriet zijn in deze groep", erkent Trauner.

Feyenoord-aanvoerder Trauner: 'Een moeilijke groep, maar we willen meedoen'

Ondertussen in Monaco: Wiegman draagt prijs op aan Spanje

Sarina Wiegman is uitgeroepen tot Europees coach van het jaar bij de vrouwen. Dat werd bekendgemaakt op het gala van de UEFA, waar ook de loting voor de groepsfase van de Champions League werd verricht.

Na het ontvangen van de prijs ging Wiegman in op de situatie rond de Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales, die na de gewonnen WK-finale door Spanje een kus op de mond gaf aan Jennifer Hermoso.

"Er is nog steeds een lange weg te gaan in het voetbal, en in de samenleving. Ik draag deze prijs op aan het Spaanse team, dat fantastisch speelde en waar iedereen van genoot."

Wiegman na de gewonnen halve finale tegen Zweden op het WK

Ruststanden

  • SK Brann - AZ 1-2 (eerste duel 1-1)
  • FC Twente - Fenerbahçe 0-0 (eerste duel 1-5)

TWE-FEN | 45' Kopstoot

Het blijft een fel potje in Enschede en ondanks de ruime voorsprong houdt Fenerbahçe zich wat dat betreft niet in. Nu geeft Rodrigo aan Wolfswinkel een kopstoot. Arbiter Fabio Maresca geeft er slechts geel voor. De Braziliaanse verdediger ontsnapt.

FC Twente - Fenerbahçe 0-0 (eerste duel 1-5)

Rodrigo deelt een kopstoot uit aan Ricky van Wolfswinkel

BRA-AZ | 45+1' DOELPUNT SK BRANN!

Fredrik Pallesen Knudsen krijgt alle ruimte om uit een corner de aansluitingstreffer binnen te koppen. Een slecht moment voor een tegengoal voor AZ. Uit het niets zijn de Noren terug in de wedstrijd.

SK Brann - AZ 1-2 (eerste duel 1-1)

BRA-AZ | 40' Rots raakt doelman Egribayat

Rots gaat hard door op doelman Irfan Can Egribayat. De rechtsbuiten raakt de Turkse keeper met de knie. In eerste instantie staat Egribayat woedend op, maar nu ligt de doelman toch enkele minuten duizelig op het gras. Kan Egribayat door? Ja, dat lukt.

FC Twente - Fenerbahçe 0-0 (eerste duel 1-5)

BRA-AZ | 29' DOELPUNT AZ!

Mijnans haalt uit van de rand van het strafschopgebied en scoort! Het tweede doelpunt voor AZ is daar, weer een schot van afstand.

Eerder scoorde Lahdo al van afstand, raakte Van Bommel de lat en waagden Sugawara en Van Bommel ook al een poging van afstand voor de 0-2.

SK Brann - AZ 0-2 (eerste duel 1-1)

Sven Mijnans viert zijn goal

TWE-FEN | 28' Opstootje

Reuring in de Grolsch Veste. Bright Osayi-Samuel raakt zijn schoen kwijt in een duel met Van Wolfswinkel en Michal Sadílek denkt vervolgens tijd te winnen door de schoen buiten de lijnen te gooien. Daar is Fenerbahçe niet van gediend en er wordt wat getrokken en geduwd. Uiteindelijk schiet Sadílek er niets mee op. Hij krijgt zelfs geel voor zijn actie. Nog geen goals in Enschede.

FC Twente - Fenerbahçe 0-0 (eerste duel 1-5)

FC Twente - Fenerbahçe

Opstelling Ajax: geen Berghuis, wel Van den Boomen

Ajax begint zonder Steven Berghuis aan de thuiswedstrijd tegen Loedogorets in de play-offs van de Europa League. De 45-voudig international van het Nederlands elftal miste woensdag de laatste training voor de return omdat hij ziek was. Hij zit wel op bank als het duel om 20.00 uur van start gaat.

Trainer Maurice Steijn wilde Berghuis het liefst laten beginnen tegen de bezoekers uit Bulgarije. Hij zit komende zondag zijn derde en laatste duel van een schorsing uit als Ajax op bezoek gaat bij Fortuna Sittard. Kenneth Taylor, Branco van den Boomen en Benjamin Tahirovic vormen het middenveld van Ajax, dat een voorsprong van 4-1 verdedigt. Carlos Forbs vervangt de vertrokken Mohammed Kudus op de rechterflank.

Nieuwelingen Chuba Akpom, Josip Sutalo, Gastón Ávila en Georges Mikautadze zijn nog niet speelgerechtigd. Zij kunnen zondag tegen Fortuna Sittard debuteren.

Opstelling Ajax

BRA-AZ | 16' Lat!

Daar is bijna de tweede goal. Ruben van Bommel plaatst de bal op de lat.

SK Brann - AZ 0-1 (eerste duel 1-1)

BRA-AZ | 12' DOELPUNT AZ!

AZ komt op voorsprong in Noorwegen. Lahdo schiet de bal van buiten het strafschop over de grond in het net. Doelman Matias Dyngeland is verrast door de schuiver.

SK Brann - AZ 0-1 (eerste duel 1-1)

AZ viert de goal van Mayckel Lahdo

TWE-FEN | 5' Van Wolfswinkel dichtbij

Een vroeg doelpunt heeft FC Twente nodig en dat valt bijna. Al in de tweede minuut een voor Van Wolfswinkel na een voorzet van Rots. De inzet gaat net naast. Daarna nog meer dreiging van Twente, maar niet die vroege goal.

FC Twente - Fenerbahçe 0-0 (eerste duel 1-5)

Aftrap in Enschede en Bergen

Het startsignaal klink in Enschede: FC Twente - Fenerbahçe (eerste duel 1-5) is begonnen. Na een korte vertraging vanwege een extra check van het doelnet gaat ook SK Brann - AZ 0-0 (eerste duel 1-1) van start.

Feyenoord loot Atlético Madrid in Champions League, PSV naar Arsenal

Atlético Madrid, de club van Memphis Depay, Lazio en Celtic zijn de tegenstanders van Feyenoord in groep E.

PSV wordt gekoppeld aan Sevilla, Arsenal en Lens in groep B.

Champions League

CL-loting: Bayern in groep A met Manchester United

Groep A: Bayern München, Manchester United, FC Kopenhagen, Galatasaray

Groep B: Sevilla, Arsenal, PSV, RC Lens

Groep C: Napoli, Real Madrid, SC Braga, Union Berlin

Groep D: Benfica, Internazionale, Red Bull Salzburg, Real Sociedad

Groep E: Feyenoord, Atlético Madrid, Lazio, Celtic

Groep F: Paris Saint-Germain, Borussia Dortmund, AC Milan, Newcastle United

Groep G: Manchester City, RB Leipzig, Rode Ster Belgrado, Young Boys

Groep H: FC Barcelona, FC Porto, Sjachtar Donetsk, Antwerp

Opstelling AZ: Lahdo in de basis

AZ begint de returnwedstrijd in de Conference League tegen het Noorse SK Brann met Mayckel Lahdo in de basis. Trainer Pascal Jansen heeft de Zweed, die vorige week nog inviel, een plek in de aanval gegeven met Vangelis Pavlidis en Ruben van Bommel.

Jansen heeft voor dezelfde verdediging gekozen als een week eerder in Alkmaar; Yukinari Sugawara, Riechedly Bazoer, Pantelis Hatzidiakos en David Møller Wolfe. Op het middenveld spelen Sven Mijnans, Dani de Wit en Kenzo Goudmijn. Djordje Mihailovic, die vorige week nog begon tegen Brann, zit nu op de bank, net als Jens Odgaard.

Opstelling AZ

Opstelling FC Twente

FC Twente-trainer Joseph Oosting heeft dniet de beschikking over Mees Hilgers. De 22-jarige verdediger kampt met een liesblessure. Daarom begint Max Bruns in het centrum van de verdediging. Verder start ook Ricky van Wolfswinkel.

Bij Fenerbahçe hebben ex-Twente-spelers Dusan Tadic en Jayden Oosterwolde een basisplaats.

Opstelling FC Twente

Nog nooit zoveel Nederlandse trainers in Champions League: 'Ze hebben hun lesjes geleerd'

Een record. Nog nooit waren zoveel Nederlandse trainers actief in de Champions League als dit jaar het geval zal zijn. Peter Bosz (PSV), Arne Slot (Feyenoord), Erik ten Hag (Manchester United), Mark van Bommel (Royal Antwerp) en Patrick van Leeuwen (Sjachtar Donetsk) zien we terug in de groepsfase van het miljoenenbal.

Patrick van Leeuwen is de hoofdtrainer van Sjachtar Donetsk

Feyenoord in pot 1 bij Champions League-loting, PSV in pot 3

Voor het eerst in vijf jaar spelen er dit seizoen twee Nederlandse ploegen in de Champions League. Feyenoord en PSV gaan donderdag om 18.00 uur in de koker bij de loting van het miljoenenbal.

Landskampioen Feyenoord zit in pot 1 en ontloopt sterke tegenstanders als FC Barcelona, Bayern München, Paris Saint-Germain en titelverdediger Manchester City. PSV zit in pot 3 en treft daardoor wel op papier veel zwaardere tegenstanders.

Feyenoord en PSV kunnen overigens niet tegen elkaar loten. Clubs uit hetzelfde land worden niet in dezelfde poule geplaatst.

Potindeling loting Champions League

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Manchester City (ENG) Real Madrid (SPA) Sjachtar Donetsk (OEK) Young Boys (ZWI)
Sevilla (SPA) Manchester United (ENG) Red Bull Salzburg (OOS) Real Sociedad (SPA)
FC Barcelona (SPA) Internazionale (ITA) AC Milan (ITA) Galatasaray (TUR)
Napoli (ITA) Borussia Dortmund (DUI) Braga (POR) Celtic (SCH)
Bayern München (DUI) Atlético Madrid (SPA) PSV (NED) Newcastle United (ENG)
PSG (FRA) RB Leipzig (DUI) Lazio (ITA) Union Berlin (DUI)
Benfica (POR) FC Porto (POR) Rode Ster Belgrado (SER) Antwerp (BEL)
Feyenoord (NED) Arsenal (ENG) FC Kopenhagen (DEN) Lens (FRA)

Steijn waakt voor 'misplaatste arrogantie' bij spelers: 'Honderd procent focus'

Steijn waakt voor 'misplaatste arrogantie' bij spelers: 'Honderd procent focus'

Twente-Fenerbahçe is thuiskomen voor Oosterwolde: 'Het voelt een beetje gek'

"Het voelt een beetje gek. Ik zag het stadion net weer na een lange tijd. Het voelt als thuis", spreekt Fenerbahçe-speler Jayden Oosterwolde haast vertederd aan de vooravond van de return in de Conference League-voorronde tegen FC Twente. In Enschede werd de verdediger volwassen.

Oosterwolde 'voelt zich beetje gek' bij FC Twente: 'Wordt voor mij bijzondere wedstrijd'

FC Twente wil 'remontada' tegen Fenerbahçe: 'Lelijke uitslag rechttrekken'

FC Twente-trainer Joseph Oosting kent personele problemen in aanloop naar de return tegen Fenerbahçe SK donderdagavond. Naast de geblesseerde Gijs Smal en geschorste Youri Regeer, viel vandaag centrale verdediger Mees Hilgers weg.

"Hij heeft een liesblessure en kan niet starten morgen", zo maakte Oosting duidelijk.

FC Twente-trainer Oosting houdt hoop na 'pijnlijke uitslag': 'Rechttrekken'

Welkom!

Welkom op deze Europese avond. Door het succes van PSV woensdag tegen Rangers (5-1) twee Nederlandse clubs in de kokers bij de loting voor de groepsfase Champions League. Na de loting verleggen we ons aandacht in dit liveblog naar de beslissingen in de play-offs van de Europa League en Conference League met om 19.00 uur FC Twente - Fenerbahçe (eerste duel 1-5) en SK Brann - AZ (eerste duel 1-1) in de Conference League en om 20.00 uur Ajax - Loedogorets (eerste duel 4-1) in de Europa League.

Vreugde bij de spelers van PSV