liveblog
NOS WielrennenAangepast

Groves wint chaotische sprint in Vuelta • Van den Berg en Kelderman vallen in finale

liveblog gesloten

Buenas noches

De rit van morgen staat in het routeboek beschreven als 'hilly', maar ook in de etappe naar Burriana wordt de sprinters een goede kans toegedicht. De finale is namelijk vlak. De vijfde Vuelta-rit begint om 13.11 uur en dan zijn wij er ook weer met een liveblog. Tot morgen!

Het profiel van de vijfde etappe in de Vuelta

Bekijk de samenvatting

Van den Berg valt in laatste bocht, waarna Groves naar zege in vierde Vuelta-rit sprint

Groves verovert ook puntentrui, Evenepoel behoudt rode trui

Dankzij zijn ritzege heeft Groves ook de leiding in het puntenklassement gegrepen.

De rode trui blijft om de schouders van Remco Evenepoel, die veilig in het peloton over de streep kwam.

Kelderman is door zijn val zijn plaats in de toptien wel kwijt, net als Buitrago. Arensman is nu de beste Nederlander op de twaalfde plaats (+45).

Eduardo Sepúlveda is de nieuwe eigenaar van de blauwe bollentrui.

'Geen blessures Van den Berg'

Volgens EF, de ploeg van Marijn van den Berg, heeft de valpartij van de Nederlander geen ernstige gevolgen. "Hij zal er op een andere dag weer voor gaan", schrijft het Amerikaanse team op X.

Kelderman betrokken bij val

Ook Wilco Kelderman was betrokken bij de val in de finale, meldt Jumbo-Visma. Volgens de ploeg stapte hij snel weer op en heeft hij de etappe uitgereden.

De toptien

KADEN GROVES WINT VIERDE ETAPPE

Kaden Groves wint de rit! De Australiër verslaat Juan Sebastián Molano, die meteen na de val van Van den Berg aan ging, in de laatste meters.

Voor Groves is het zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje. Vorig jaar won hij ook al een rit.

Groves wint de vierde etappe van de Vuelta

Nog 500 meter | Val Van den Berg

Oef, Van den Berg schuift onderuit! De Nederlander gaat als eerste de laatste lastige bocht in, maar zijn snelheid is te hoog. Hij kan hem niet houden en schuift de hekken in. Kans verkeken.

Nog 3 km | Treintjes ontregeld

Door de val is het peloton niet meer compleet. We gaan kijken naar de sprint, wie wint er in Tarragona?

Van den Berg zit er nog bij, net als Groves en Molano.

Nog 4 km | Val Coquard, Buitrago

Ai, een valpartij middenin het peloton: onder anderen sprinter Bryan Coquard en Santiago Buitrago, de nummer 8 in het klassement, liggen erbij.

Coquard (linksvoor) na zijn val

Nog 7 km | Klassementsploegen

Over een lange, rechte weg rijden de renners naar kustplaats Tarragona. Het zijn nu nog de ploegen van de klassementsrenners die vooraan rijden: ook Jumbo-Visma heeft zich inmiddels gemeld, om Roglic en Vingegaard veilig naar de laatste drie kilometer te loodsen.

Nog 13 km | Ganna op kop

Het peloton rijdt hard, op weg naar Terragona. De afgelopen 20 minuten was het gemiddelde ruim 54 kilometer per uur. Hardrijder Filippo Ganna rijdt op kop namens Ineos, de ploeg van Thymen Arensman en Geraint Thomas. Rodetruidager Remco Evenepoel wordt vooraan gehouden door zijn ploeggenoten.

Nog 19 km | Alle vluchters teruggepakt

Ook vroege vluchters Okamika en Gonzales zijn teruggepakt. Dat gebeurde vlak na de tussensprint, waar Okamika als eerste over de streep kwam. Daarmee pakte hij naast 20 punten voor het puntenklassement ook 6 bonificatieseconden, maar daar zal hij het niet voor hebben gedaan. Okamika staat al op meer dan een kwartier van klassementsleider Evenepoel.

En wie kwam er na Okamika en Gonzales als eerste over de streep in het peloton? Marijn van den Berg. De Nederlander pakt zo 15 punten en 2 boni's.

Nog 21 km | Argentijnse wielergeschiedenis

Het avontuur van Sepúlveda zit erop. De Argentijn is bijgehaald door het peloton, terwijl Gonzalez en Okamika nog wat langer vooruit proberen te blijven.

Met het veroveren van de bergtrui heeft Sepúlveda in ieder geval geschiedenis voor zijn land geschreven; hij wordt de eerste Argentijn die een klassement in een grote ronde aanvoert.

Nog 29 km | Ook peloton boven

Ook het peloton is boven op de tweede en laatste klim van vandaag. Het peloton reed in een 'normaal' tempo omhoog en we hebben geen sprinters zien lossen. Op naar een massasprint in Tarragona, dus?

Nog 30 km | Sepúlveda nu echt bergkoning

Ook op de tweede en laatste beklimming van deze etappe mag Eduardo Sepúlveda de 3 punten pakken van zijn medevluchters.

Daardoor is de Argentijn van Lotto-Dstny nu echt eigenaar van de bollentrui, die hij vandaag al als voorproefje mocht dragen.

Stand in bergklassement

1. Eduardo Sepúlveda 16 punten
2. Remco Evenepoel 10 punten
3. Damiano Caruso 6 punten

Nog 34 km | Col de Lilla

De drie koplopers zijn begonnen aan de Col de Lilla (4,5 kilometer à 5,5%). Het peloton rijdt er een halve minuut achter.

De drie koplopers in de vierde Vuelta-etappe

Nog 41 km | Trein voor Groves

De renners zijn op weg naar de voet van de tweede en laatste klim, de Col de Lilla (derde categorie). Het peloton komt nu wel erg snel dichter bij de drie koplopers; Sepúlveda, Gonzalez en Okamika hebben nog een half minuutje over.

Alpecin-Deceuninck (voor sprinter Groves) rijdt inmiddels met een treintje van vijf renners vooraan. Daartussen zit één man van DSM (voor sprinter Dainese) en daarachter zit Jumbo-Visma, met kopmannen Vingegaard en Roglic. Voor de klassementsrenners is het vooralsnog een rustige dag.

Nog 53 km | Alto de Belltall

Eduardo Sepúlveda pakt de volle buit op de top van Alto de Belltall. De koplopers strijden er niet om en de Argentijn mag drie punten bijschrijven in het bergklassement. Daarin gaat hij nu aan de leiding.

Ook op de volgende klim, waar de renners na de afdaling meteen aan beginnen, kan hij nog maximaal drie punten pakken.

Stand in bergklassement

1. Eduardo Sepúlveda 13 punten
2. Remco Evenepoel 10 punten
3. Damiano Caruso 6 punten

Van den Berg: 'Denk dat ik wel een kans heb'

We hadden het net al even over Marijn van den Berg. Het zou wel eens een dag voor hem kunnen zijn, dachten we. Gelukkig denkt hij dat zelf ook. "We gaan ervoor vandaag. Ik denk dat het een goede finale voor mij is. De beklimmingen en de licht oplopende finish liggen me goed. Ik denk dat ik wel een kans heb", zei de Nederlander voor de start.

"We hebben niet de sterkste lead-out hier, maar met Stefan Bissegger en Julius van den Berg hebben we goede jongens die me naar voren kunnen brengen. En dan moet ik het zelf doen."

Marijn van den Berg

Nog 64 km | Voorsprong nog een minuut

De voorsprong van de kopgroep slinkt verder: Sepúlveda, Okamika en Gonzales hebben nog iets meer dan een minuut over.

Het drietal begint bijna aan de eerste beklimming. Vooral Sepúlveda zal koste wat kost vooruit willen blijven, om zo de bergtrui voor morgen veilig te stellen.

Laatste 350 meter vals plat

De laatste meters zijn niet vlak, meldt Arkéa-Samsic vanuit Tarragona. De Franse ploeg schrijft op X dat de weg de laatste 350 meter "vals plat" omhoog loopt.

Dainese vertrekt bij DSM

Dainese, de sprinter van DSM, is bezig aan zijn laatste grote ronde met de Nederlandse ploeg. De Italiaanse sprinter rijdt volgend jaar bij Tudor, de Zwitserse ploeg van Fabian Cancellara. Daar wordt hij ook ploeggenoten met Matteo Trentin, die in 2017 de laatste ritwinnaar in Tarragona was. Dat weet Dainese ook. "Hopelijk kan ik vandaag hetzelfde doen", zei hij voor start.

Dainese won dit jaar een rit in de Giro

Nog 80 km | Nog 20 kilometer tot de eerste klim

Erg enerverend is de etappe nog niet. De voorsprong van de drie koplopers schommelt wat tussen de 1.30 en 1.45 minuut, terwijl Alpecin-Deceuninck en DSM op kop rijden.

Het is nog 20 kilometer tot de eerste klim, de Alto de Belltall. Met 9,3 kilometer à 3,7% is dat geen zware hindernis. Na een afdaling volgt dan de Col de Lilla, een klim van 4,5 kilometer à 5,5%.

Dit zijn de sprinters in de Vuelta

De échte sprinttop ontbreekt in deze Ronde van Spanje. Ook de rappe Nederlanders Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Olav Kooij zijn niet van de partij. En toch is er een landgenoot die kans maakt bij een sprint vandaag: Marijn van den Berg.

De 24-jarige renner van EF is dit seizoen echt aan het doorbreken; hij won in januari al een sterk bezette koers op Mallorca en was begin augustus de sterkste in een zware rit in de Ronde van Polen, waar hij grote namen als Matej Mohoric en Joao Almeida versloeg. Daar boekte hij zijn eerste WorldTour-zege. Van den Berg is op zijn best in de sprint na een zware etappe. En laat het vandaag precies zo'n rit zijn...

Marijn van den Berg

De grote favoriet voor de ritzege in Tarragona komt echter uit Australië. Kaden Groves werd afgelopen zondag tweede op de Montjuïc, achter Andreas Kron. Ook Groves is een sprinter die goed uit de voeten kan op een lastig parcours. De Australiër won vorig jaar een rit in de Vuelta en dit jaar schreef hij een rit in de Giro bij.

Ook Alberto Dainese is een kanshebber in de sprint. De Italiaan van DSM won deze maand de openingsrit in de Ronde van Noorwegen en kon ook juichen in de Giro d'Italia.

Andere snelle mannen om rekening mee te houden zijn Juan Sebastian Molano (UAE), Bryan Cocquard (Cofidis), Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic), Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty), Edward Theuns (Lidl-Trek), Milan Menten (Lotto Dstny) en Ivan Garcia Cortina (Movistar).

Beelden van de verijdelde sabotage-actie

Spaanse politie: 'Viertal wilde 400 liter olie op weg gooien'

Nog 109 km | Ploeg Groves op kop

De voorsprong van de drie koplopers loopt langzaam maar zeker terug. Het drietal kreeg in het begin van de rit ruim 2 minuten, nu is daar nog 1.30 van over.

Alpecin-Deceuninck rijdt op kop en ook DSM, Intermarché-Circus-Wanty en EF Education EasyPost hebben zich vooraan gemeld. Allemaal ploegen met een sprinter, maar daarover later meer.

Nog 118 km | Over de koplopers

Eduardo Sepúlveda is de bekendste naam in de kopgroep: de 32-jarige Argentijn draait al heel wat jaren mee. Dit jaar won hij de Ronde van Castilië en Leon.

De 30-jarige Ander Okamika is pas bezig aan zijn derde jaar als profwielrenner. Voordat hij in 2021 een contract tekende bij Burgos-BH was hij triatleet. De Bask won nog nooit op het hoogste niveau, maar rijdt wel zijn derde Vuelta op rij.

In onze zoektocht naar meer informatie over David Gonzalez stuitten we eerst op een professionele skateboarder uit Colombia, maar de Gonzales van Caja Rural rijdt toch echt op twee wielen. De 27-jarige Spanjaard maakt zijn debuut in een grote ronde. Hij kon dit jaar al wel een keer juichen: in juli won hij een etappe in een Portugese rittenkoers.

Okamika zat vorig jaar ook meerdere keren in de vroege vlucht

Nog 129 km | Snelle start

In het eerste deel van de etappe liep de weg licht naar beneden. Het tempo zit er dan ook flink in: in het eerste uur hebben de koplopers maar liefst 47,8 kilometer afgelegd.

Nu begint de weg weer licht op te lopen.

Profiel etappe 4

Evenepoel: 'Alles gaat prima'

Evenepoel heeft aan zijn botsing na de finish alleen een snee boven zijn rechteroog overgehouden. "Alles gaat prima", zei hij voor de start tegen de Vuelta-organisatie. De Belg hintte er ook op dat hij de rode trui wel weg zou willen geven, maar vandaag en morgen wordt dat lastig. "De dag na morgen is er een grote kans."

Evenepoel voor de start van de vierde etappe

Nog 148 km | Bollentrui in kopgroep

Sepúlveda zat gisteren ook in de kopgroep en draagt vandaag de bollentrui. Hij gaat niet aan de leiding in het bergklassement, maar omdat leider Remco Evenepoel de rode trui al draagt, mocht de Argentijnse klimmer de blauwwitte bollentrui toch aantrekken.

Zijn doel vandaag is dus duidelijk: de renner van Lotto-Dstny wil punten sprokkelen, zodat hij het truitje morgen nog een keer aan mag trekken - dan als échte bergkoning. Sepúlveda en Evenepoel hebben beiden 10 punten. Op de twee beklimmingen van vandaag (derde categorie) zijn twee keer maximaal 3 punten te verdienen.

Voor de rode trui van Evenepoel vormt Sepúlveda geen bedreiging. Zijn achterstand in het klassement is 9.41 en daarmee is hij de best geklasseerde man vooraan.

Sepúlveda (uiterst links) voor de start van de etappe, in de bollentrui

Nog 155 km | Sprintersploegen op kop

Alpecin-Deceuninck en DSM-firmenich rijden op kop van het peloton. Niet geheel verrassend zijn dat ook de ploegen met een sprinter in de gelederen. Alpecin mikt in de sprints op Kaden Groves, afgelopen zondag al tweede op Montjuïc. DSM heeft Alberto Dainese als snelle man.

De voorsprong van de drie koplopers wordt al een tijdje niet veel groter dan 2 minuten.

Vooralsnog verloopt deze etappe dus volgens het klassieke sprintrit-scenario.

Nog 176 km | Drie koplopers

Meteen na de start zijn er drie renners ontsnapt uit het peloton: de Argentijn Eduardo Sepúlveda (Lotto Dstny) en de Spanjaarden Ander Okamika (Burgos-BH) en David Gonzalez (Caja Rural-Seguros) hebben al snel een voorsprong van 2 minuten bijeen gefietst.

Het peloton vindt het wel prima, zo lijkt het.

Start!

Na een neutralisatie van ruim 13 kilometer is het officiële startsein gegeven: de vierde etappe is begonnen.

Sabotage met olie bij etappe van gisteren voorkomen

De Spaanse politie heeft vier mensen aangehouden die van plan waren de etappe van gisteren te saboteren. Ze wilden vermoedelijk olie vanaf een viaduct op de route gooien.

"Met dit mechanisme probeerden ze de Ronde van Spanje te saboteren", luidt het bijschrift op X (voorheen Twitter) van de nationale politie bij een video. "'Het gaat om twee containers met 400 liter vloeistof, bedoeld om op het peloton te laten vallen. Vier mensen zijn aangehouden in Lleida."

Op het filmpje is te zien hoe een slang vanaf een viaduct direct op de weg beneden is gericht. De slang is verbonden aan tanks, die verderop verborgen staan tegen een bergwand.

Adil wil eerste Saudische profrenster worden

De Saudische oliedollars nemen in rap tempo de sportwereld over, ook in het wielrennen. Maar zelfs met al het geld van de wereld ben je niet zomaar prof. Die weg is nog heel lang, zeker voor Saudische vrouwen.

In 2013 werd per koninklijk decreet pas toegestaan dat vrouwen in het land mochten fietsen, onder begeleiding. Nog altijd zijn er maar een handvol vrouwen die aan wielerwedstrijden meedoen. Onder wie Adil.

Lees haar verhaal hier:

Evenepoel als Youtuber

Remco Evenepoel is ondertussen ook aan een tweede carrière begonnen. De Belgische ster lanceerde vorige week zijn eigen Youtube-kanaal, waarop hij nu twee video's heeft gepubliceerd. Een vlogger kunnen we hem niet noemen, want hij wordt gevolgd door een professionele cameraman, maar een interessant inkijkje bieden zijn video's wel.

Zo is in onderstaande video te zien hoe hij de etappe van gisteren - die hij won - voorbereidde.

Het algemeen klassement

Remco Evenepoel start straks voor het eerst deze Vuelta in de rode leiderstrui. Zijn voorsprong op zijn grootste concurrenten, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic, is meer dan een halve minuut.

Wilco Kelderman is de beste Nederlander op plek 9, maar hij focust zich op het ondersteunen van Vingegaard en Roglic. Thymen Arensman staat 14e, op 45 tellen van Evenepoel. Hij zei gisteren dat hij wel tevreden was met zijn optreden in de eerste pittige bergrit, waarin hij 21 seconden verloor, omdat hij meestal moeite heeft met de eerste dagen en naarmate een grote ronde vordert steeds beter wordt.

Algemeen klassement voor etappe 4

1. Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
2. Enric Mas (Movistar) +5
3. Lenny Martinez (Groupama-FDJ) +11
4. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +31
5. Aleksandr Vlasov (Bora) +33
6. Cian Uijtdebroeks (Bora) +33
7. Romain Bardet (DSM) +35
8. Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) +35
9. Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) +37
10. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) +37
11. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +38
14. Thymen Arensman (Ineos) +45

Kijk de ontknoping van de rit van gisteren hier terug

Evenepoel eindigt Vuelta-bergrit in Andorra met ritwinst, rode trui én hoofdwond

Vuelta-baas zegt sorry na botsing Evenepoel

De Vuelta-organisatie heeft excuses aangeboden voor wat er gisteren na de finish van de derde etappe gebeurde. Remco Evenepoel botste na zijn zege in Arinsal op een vrouw in de menigte en liep daarbij een hoofdwond op. "Het spijt ons dat dit is gebeurd en we bieden onze excuses aan. We gaan het verder onderzoeken", reageerde Vuelta-baas Javier Guillén in de Spaanse krant Marca.

Evenepoel richtte zijn frustratie na de botsing gisteren opnieuw tot de Vuelta-organisatie. "Het is nu al de derde dag op rij dat er iets moet gebeuren. It's breaking my balls", aldus Belg, die vandaag in de rode trui van start gaat.

Met de schade bij Evenepoel viel het mee. Later schreef hij op Instagram dat hij hoopte dat het met de vrouw waar hij op botste ook oké gaat.

Kans voor de sprinters

De sprinters krijgen niet veel kansen deze Vuelta, maar vandaag is er één. Volgens parcoursbouwer Fernando Escartín zal deze etappe "waarschijnlijk" in een sprint eindigen.

In de laatste zestig kilometer moeten de renners twee beklimmingen van de derde categorie over, waarvan de top van de laatste op dertig kilometer van de streep ligt. "Deze zullen niet voor problemen zorgen bij de sprinters, want ze zijn relatief makkelijk en liggen ver voor de finish", aldus Escartín. De laatste meters lopen licht op.

Om 13.20 stappen de renners op in Andorra la Vella. Dan trekt het peloton zuidwaarts, terug naar Spanje en richting de Catalaanse kustplaats Tarragona. De finish wordt rond 17.30 uur verwacht.

Profiel etappe 4

¡Buenos días!

Welkom vanuit Andorra la Vella, de hoofdstad van ministaatje Andorra, waar om 13.20 uur de vierde etappe van de Vuelta a España van start gaat.

Het parcours voert de renners terug naar Catalonië, waar rond 17.30 uur zal worden gesprint om de ritzege.

Althans, dat is de verwachting. Met dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de koers. Vamos!

Roglic en Kelderman