liveblog
NOS VoetbalAangepast

Zeges voor Twente en AZ in voorronde Conference League • Tadic belangrijk voor Fenerbahçe

Derde voorronde Conference League:

liveblog gesloten

Aftellen naar Oranjevrouwen

Hierbij sluiten we dit liveblog af. Bedankt voor het volgen. Vanaf nu is het aftellen naar de kwartfinale tussen Nederland en Spanje op het WK voetbal. De wedstrijd is LIVE te volgen bij de NOS.

De voorbeschouwing begint om 2.30 uur op NPO 1, op NOS.nl en via de NOS-app. De wedstrijd is op deze kanalen vanaf 3.00 uur live te zien. Ook op NPO Radio 1 is de wedstrijd 's nachts te volgen.

Doelpuntenmaker Rots: 'Eigenlijk moet je gewoon met 3-0, 4-0 winnen'

Doelpuntenmaker Rots: 'Eigenlijk moet je gewoon met 3-0, 4-0 winnen'

Twente-trainer Oosting: 'Qua uitslag hadden we meer verdiend'

Twente-trainer Oosting: 'Qua uitslag hadden we meer verdiend'

Twente-aanvoerder Pröpper: 'Lastig te zeggen waar we precies staan'

Twente-aanvoerder Pröpper: 'Lastig te zeggen waar we precies staan'

Terugkijken: de samenvatting van FC Santa Coloma-AZ

AZ boekt nauwelijks verdiende zege bij Santa Coloma

Arouca wint nipt van Brann

Het Portugese FC Arouca won de eerste wedstrijd van SK Brann uit Noorwegen. In de Portugese stad werd het 2-1 voor de thuisploeg dankzij treffers van Rafa Mújica en Cristo Gonzalez. Magnus Warming scoorde voor de Noren. De winnaar van de twee clubs is mogelijk de tegenstander van AZ in de play-offs, als de Alkmaarders zich weten te ontdoen van FC Santa Coloma.

Kluivert leidt Adana Demirspor naar ruime zege

Met Patrick Kluivert als coach op de bank heeft het Turkse Adana Demirspor in de derde voorronde van de Conference League een ruime overwinning geboekt op het Kroatische NK Osijek: 5-1. Jonas Svensson (ex-AZ), Yusuf Sari, Papa Alioune N'Diaye (2x) en Yusuf Erdogan scoorden voor de ploeg van Kluivert. Sime Grzan maakte uit een strafschop de tegengoal.

Dylan Vente scoorde bij zijn debuut voor het Schotse Hibernian. De van Roda overgenomen aanvaller maakte het tweede doelpunt in de 3-1-zege van de Schotten op FC Luzern.

Tadic scoort voor Fenerbahçe

De eventuele tegenstander van FC Twente in de play-offs van de Conference League komt uit het duel tussen het Turkse Fenerbahçe en het Sloveense NK Maribor. Fenerbahçe won het eerste duel in Istanbul donderdag met 3-1. Na de 1-0 van Rodrigo, de 2-0 van Irfan Kahveci en de 2-1 van Mark Strajnar schoot ex-Twente-speler Dusan Tadic, die Ajax deze zomer verliet, de Turken met een strafschop in blessuretijd naar 3-1.

TWE-RIG | Klaar in Enschede

FC Twente is dicht bij het bereiken van de play-offs van de Conference League. In de derde voorronde werd in eigen huis afgerekend met Riga FC: 2-0. Alfons Sampsted en Daan Rots namen de Enschedese treffers voor hun rekening. Volgende week donderdag is de return.

Alfons Sampsted

TWE-RIG | 90+3' Twente ontsnapt

In blessuretijd is Riga in de tegenstoot dicht bij een goal. Gauthier Mankenda kapt zich vrij en wil de bal dan in de verre hoek plaatsen. De bal gaat ruim naast.

FC Twente - Riga FC 2-0

United begint seizoen zonder Deense spits Højlund

Manchester United-trainer Erik ten Hag kan maandag bij de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen niet beschikken over de Deen Rasmus Højlund. United neemt het in de Premier League op tegen Wolverhampton Wanderers. De club van Ten Hag meldt niet wat voor blessure de 20-jarige Højlund heeft, maar volgens Engelse media kan het herstel wel een aantal weken in beslag nemen.

"Het is lastig te zeggen wanneer hij aansluit. Het gaat de goede kant op. We moeten het van dag tot dag bekijken", zei Ten Hag voor de camera van Sky Sports. "We verwachten dat hij niet zo snel al 100 procent fit is. We zullen dus even moeten wachten."

Højlund werd door United overgenomen van het Italiaanse Atalanta. Voor zijn periode bij Atalanta speelde Højlund voor het Oostenrijkse Sturm Graz, dat hem overnam van FC Kopenhagen. Vermoedelijk komt het duel met de Wolves ook te vroeg voor Tyrell Malacia. De linksback is op de weg terug na een blessure.

TWE-RIG | 67' DOELPUNT FC TWENTE!

Een schot van Ünüvar wordt nog gekeerd, maar Rots schiet de rebound met links hoog en hard binnen.

FC Twente - Riga FC 2-0

FC Twente viert de 2-0 van Daan Rots

TWE-RIG | 65' Wissels

Met Youri Regeer (voor Kjølø) en Naci Ünüvar ( voor Vlap) brengt FC Twente-coach Joseph Oosting twee e x-Ajacieden in de ploeg. Regeer is gekocht, Ünüvar gehuurd.

TWE-RIG | 64' Doelman Purins op dreef

Nadat een hard schot van afstand van Vlap knap wordt gekeerd door Purins is het nu verdediger Pröpper die de doelman tot een uiterste redding dwingt.Dan lijkt een schot van Vlap toch echt de korte hoek in te gaan, maar duikt de keeper de bal uit de hoek. Purins is op dreef.

FC Twente - Riga FC 1-0

Manfred Ugalde

TWE-RIG | Tweede helft

FC Twente en Riga FC beginnen aan de tweede helft in Enschede. De Nigeriaan Abdulrahman Taiwo is bij de Letten in de ploeg gekomen voor aanvaller Marko Regža.

SAN-AZ | Klaar in Andorra

AZ is de nieuwe Europese campagne matig begonnen. In de derde voorronde van de Conference League, waarin de Alkmaarders vorig seizoen tot de laatste vier reikten, werd weliswaar FC Santa Coloma met 1-0 verslagen, maar het vertoonde spel in Andorra stemde geenszins vrolijk.

Volgende week volgt de return, waarna mogelijk de play-offs voor een plek in de groepsfase volgen.

Djordje Milhailovic en Yukinari Sugawara

TWE-RIG | Rust

Twente heerst in de openingsfase en komt via Sampsted vroeg op voorsprong. Daar blijft het echter bij na een minder tweede deel van de eerste helft.

FC Twente - Riga FC 1-0

TWE-RIG | 35' Uitbraak Riga

Na een sterk begint zakt Twente wat weg. Uit een tegenaanval zijn de Letten gevaarlijk. Doelman Unnerstall voorkomt een goal van Contreras.

FC Twente - Riga FC 1-0

SAN-AZ | 75' DOELPUNT AZ!

Eindelijk de bevrijdende goal van AZ. Een vrije trap van Sugawara van links gaat via Mihailovic in het doel.

FC Santa Coloma - AZ 0-1

Djordje Milhailovic (l) en Yukinari Sugawara (r) vieren de goal

SAN-AZ | 68' Eerste wissels

Met nog ruim twintig minuten te gaan de eerste wissels bij AZ. Poku, Mihailovic en Goudmijn komen voor Dani de Wit, Lahdo en Mijnans. Kunnen de invallers het tij keren?

FC Santa Coloma - AZ 0-0

TWE-RIG | 18' Meer kansen Twente

Vlap is dicht bij de 2-0, maar keeper Nils Purins tikt het van richting veranderde schot uit het doel. Even later kopt Ugalde naast.

FC Twente - Riga FC 1-0

SAN-AZ | 54' Schot Sugawara

Sugawara haalt uit. Het schot van de Japanner gaat net naast. Nog steeds geen goal voor AZ. Een afgang dreigt voor de Alkmaarders.

FC Santa Coloma - AZ 0-0

TWE-RIG | 11' DOELPUNT FC TWENTE!

Rechtsback Alfons Sampsted stoomt op en wipt de bal keurig over Riga-doelman Nils Purins in het doel. De beloning voor een sterke opening van de thuisploeg.

FC Twente - Riga FC 1-0

Alfons Sampsted

TWE-RIG | 5' Goed begin

FC Twente begint goed en dominant aan de eerste helft met een voorzet van rechts van Daan Rots, even later een kopkans voor Ugalde bij de tweede paal.

FC Twente - Riga FC 0-0

SAN-AZ | Tweede helft

AZ en FC Santa Coloma beginnen aan de tweede helft. Met een schot van Iván Garrido in de handen van AZ-doelman Ryan is het verrassend genoeg de thuisploeg met het eerste wapenfeit. Even later heeft Ryan alle moeite met een vrije trap van ver van aanvoerder Daniel Toribio.

FC Santa Coloma - AZ 0-0

TWE-RIG | Aftrap in Enschede

Voor deels lege tribunes, vanwege de ongeregeldheden in de vorige ronde tegen het Zweedse Hammarby, begint FC Twente tegen Riga. De Letse kampioen trapt af.

SAN-AZ | Rust

Na een matige eerste helft zonder kansen voor AZ klinkt het rustsignaal: FC Santa Coloma - AZ 0-0.

FC Santa Coloma - AZ

SAN-AZ | 38' Nog geen kans

Het loopt inmiddels al tegen de rust en nog steeds heeft AZ geen kans gecreëerd tegen de nummer drie van afgelopen seizoen in de hoogste divisie van Andorra. Een vrije trap van Karlsson gaat ruim over.

FC Santa Coloma - AZ 0-0

Opstelling FC Twente: Sampsted en Van Wolfswinkel starten

FC Twente-trainer Joseph Oosting kiets voor Joshua Brenet als linksback op de positie van de geblesseerde Gijs Smal. Daardoor begint de IJslander Alfons Sampsted als rechtsback op de plek van Brenet. Ricky van Wolfswinkel speelt in plaats van de geblesseerde Sem Steijn, die in de vorige ronde twee keer scoorde tegen Hammarby.

Opstelling FC Twente

SAN-AZ | 23' Zoeken

Het is zoeken naar een gaatje in de defensie van Santa Coloma voor AZ en dat lukt tot nu niet. Erg magertjes is het wat AZ laat zien. Het niveau van de Alkmaarders moet omhoog.

FC Santa Coloma - AZ 0-0

Sven Mijnans en Miguel Lopez

SAN-AZ | 6' Eerste doelgevaar van Santa Coloma

Het is zowaar Santa Coloma met het eerste doelgevaar in Andorra. Mayckel Lahdo geeft een corner wegen uit de hoekschop kopt spits Eloy Gila een meter naast.

FC Santa Coloma - AZ 0-0

SAN-AZ | Aftrap

Pavlidis trapt af, de bal rolt in Andorra. AZ begint het seizoen 2023/2024 met de wedstrijd tegen FC Santa Coloma in de derde voorronde van de Conference League.

Pascal Jansen

Uitstekende voorbereiding

Voor AZ begint nu het echte werk na een uitstekende voorbereiding die afgelopen zaterdag werd afgesloten met een 1-0 oefenzege op Bologna. Ernest Poku maakte vlak na rust het enige doelpunt. De ploeg van trainer Pascal Jansen won de afgelopen weken ook van Club Brugge (2-1), Standard Luik (4-3), Lech Poznan (4-0) en Southampton (1-0) en speelde gelijk tegen Sjachtar Donetsk (3-3) en Norwich City (1-1).

Ernest Poku

Opstelling AZ: Lahdo krijgt voorkeur boven Odgaard

Vanwege blessures ontbreken Myron van Brederode, Wouter Goes, Tiago Dantas, Lewis Schouten, Mees de Wit en Bruno Martins Indi bij AZ. Trainer Pascal Jansen kiest voor Riechedly Bazoer centraal in de verdediging. Op rechtsbuiten krijgt Mayckel Lahdo de voorkeur boven Jens Odgaard en Ernest Poku.

Opstelling AZ

Strijdtoneel: Estadi Nacional van Andorra

Het strijdtoneel van vanavond, het Estadi Nacional. Dit stadion in de Andorrese hoofdstad Andorra la Vella, ook de thuishaven van het Andorrese voetbalelftal, werd gebouwd tussen 2013 en 2014 en heeft een capaciteit van 3.306 zitplaatsen.

Het Nederlands elftal speelde nog niet in dit stadion. Oranje speelde in september 2013 voor het laatst in en tegen Andorra in het Estadi Comunal d'Andorra la Vella en plaatste zich dankzij twee goals van Robin van Persie met een 0-2 zege voor het WK in Brazilië.

Het Estadi Nacional voor Andorra-Zwitserland in juni

AZ neemt kleine opponent uit Andorra serieus: 'Net zo benaderen als Lazio'

AZ-spelers wanen zich vanavond in een voetbalparadijs, wanneer ze over het veld stiefelen van het Estadi Nacional in het piepkleine Andorra. De locatie bevindt zich te midden van de Pyreneeën, op ongeveer duizend meter hoogte. Omringd door tal van schitterende, groene bergen.

Het kleine FC Santa Coloma, de Andorrese nummer drie van het vorige seizoen, is daar de eerste horde voor AZ in de strijd om een groepsticket voor de Conference League. "Een ploeg die weleens verrassend uit de hoek kan komen", aldus Pascal Jansen, trainer van de Alkmaarders.

AZ-trainer Jansen: 'Santa Coloma kan verrassend uit de hoek komen'

Twente mist goudhaantje Steijn tegen Riga en wil niet over Fenerbahçe praten

Ricky van Wolfswinkel staat bij FC Twente in de basis. De geroutineerde aanvaller (34) vervangt in Enschede de niet fitte Sem Steijn. De 21-jarige Steijn was in de tweede voorronde nog van grote waarde voor Twente door in beide duels te scoren tegen Hammarby IF.

"Sem ging tegen Hammarby door zijn enkel. Het is voor hem nu te kort dag om hem te laten spelen", vertelde trainer Joseph Oosting, die wel verwacht de aanvallende middenvelder snel terug te hebben. "Maar ik ben geen arts", hield hij een slag om de arm.

De eredivisionist schakelde de Zweedse club uit door afgelopen donderdag na verlenging met 1-1 gelijk te spelen in Stockholm. Dat was voor Twente voldoende na de 1-0 zege in Enschede.

Twente wil het nog niet over Fenerbahçe hebben: 'Riga niet onderschatten'

Welkom!

Welkom bij ons liveblog. In afwachting van de kwartfinale van het WK voetbal tussen Nederland en Spanje vannacht om 3.00 uur kijken we hier nog vooral naar alle actie in de derde voorronde van de Conference League. AZ gaat op avontuur bij FC Santa Coloma uit Andorra (19.00 uur) en FC Twente ontvangt het Letse Riga FC (20.00 uur).

FC Twente viert de 1-0 tegen Hammarby