FC Twente knokt zich in verlenging naar gelijkspel in Stockholm en treft nu Riga FC

Met pijn en moeite heeft FC Twente de derde voorronde van de Conference League bereikt. In de Zweedse hoofdstad Stockholm sleepten de roodhemden tegen Hammarby IF een 1-1 gelijkspel uit het vuur. De gelijkmaker van Sem Steijn, vorige week al matchwinner in Enschede, viel pas in de verlenging.

Volgende week ontvangt Twente het Letse Riga FC, dat zich over twee duels ontdeed van het Hongaarse Kecskemeti TE. Op donderdag 17 augustus is de return in Letland.

Steijn wordt geknuffeld door ploeggenoten

In aanloop naar het treffen in Zweden ging het toch vooral over de ongeregeldheden van vorige week in Enschede en de nasleep daarvan. Twente besloot na lang wikken en wegen om de 1.500 fans met kaartje uit veiligheidsoverwegingen niet af te laten reizen.

Zodoende moest de formatie van trainer Joseph Oosting het op het kunstgras in Stockholm op eigen kracht doen. Voor de opvolger van de vertrokken Ron Jans was er geen noodzaak om zijn basiselftal te wijzigen na de 1-0 zege in Enschede.

De intimiderende ambiance in de Tele2 Arena, na een indrukwekkende sfeeractie, leek aanvankelijk een verlammende uitwerking te hebben op Twente. Met name de passing was soms onnauwkeurig, waardoor Hammarby IF af en toe dreigend voor de goal van Lars Unnerstall kon verschijnen.

Sfeeractie in het stadion in Stockholm

Twente herpakte zich enigszins, kreeg via Michel Vlap een kans, maar doelman Oliver Dovin pareerde zijn inzet. Na 38 minuten spelen ging het dan toch mis aan Enschedese zijde, met een hoofdrol voor de uiterst ongelukkige Robin Pröpper.

De aanvoerder beroerde een op het oog kansloze poging van Jusef Erabi met zijn voet, waardoor de bal plots met een boog over de verraste Unnerstall in het net belandde. De 1-0 zorgde voor een explosie van vreugde op de tribunes.

Onder het oog van mede-eigenaar Zlatan Ibrahimovic kwam Hammarby IF kort na rust met de schrik vrij, want Manfred Ugalde verzuimde een fout van de Nederlandse verdediger Shaquille Pinas af te straffen. De spits kreeg vrije doortocht en stuitte op Dovin.

Ugalde verzuimt Twente op gelijke hoogte te brengen

Twente had veelvuldig balbezit en bleef zoeken naar de gelijkmaker. Dat leverde weinig op en na een uur ontsnapten de roodhemden zelfs aan een 2-0 achterstand. Na een snel genomen vrije trap schoot Adi Nalic de bal maar net naast.

Oosting wisselde Daan Rots en Vlap en bracht Alfons Sampsted en Ricky van Wolfswinkel. Een kwartier voor tijd haakte linksback Gijs Smal af met een blessure. Hij werd vervangen door de van Ajax gekomen Youri Regeer.

De tijd verstreek en een verlenging leek onvermijdelijk. Hammarby IF creëerde nauwelijks iets, terwijl Twente ook onder zijn niveau bleef.

In de eerste helft van de verlenging kreeg Joel Nilsson namens de thuisploeg een behoorlijke kans, maar de invaller zag zijn poging net naast het doel van Unnerstall verdwijnen. De Duitse doelman hield even later Viktor Djukanovic, een andere invaller, van scoren af.

Steijn knalde kort voor het verstrijken van de eerste helft van de verlenging naast.

Hij kon vijf minuten voor het einde van de tweede helft van de verlenging op aangeven van Joshua Brenet alsnog juichen. Met zijn harde schot voorkwam Steijn een zenuwslopende penaltyserie.