liveblog
NOS VoetbalAangepast

Goudhaantje Joselu voorkomt verlenging • Oranje treft Italië in troostfinale

liveblog gesloten

Tot zondag!

We houden ermee op hier in Enschede. De finalisten van de Nations League 2023 zijn bekend: Kroatië en Spanje. Oranje en Italië gaan spelen om de derde plek.

De finale kijk je zondag live bij de NOS. De wedstrijd begint om 20.45 uur en is te zien in de NOS-app, op NOS.nl en op NPO 1.

De troostfinale tussen Nederland en Italië is zondag om 15.00 uur in Enschede en is ook live te volgen in de app, op de site en op NPO 1. Op NPO Radio 1 kun je luisteren naar een liveverslag.

Zondagmiddag zijn we uiteraard ook terug met een liveblog. Tot dan!

Spanje treft Kroatië in eindstrijd Nations League na late zege op Italië

De Spanjaarden zijn blij met de snelle 1-0

Spanje speelt zondag in Rotterdam de finale van de Nations League tegen Oranje-bedwinger Kroatië. Door een late treffer van goudhaantje Joselu kreeg Italië met 2-1 klop.

Daardoor speelt het Nederlands elftal de troostfinale tegen de Italianen, die in Enschede onderuit gingen.

Het topaffiche in het oosten van ons land ontbrandde donderdagavond razendsnel. Al na drie minuten lag de bal in het net bij de Italianen, na een fatale opbouw van achteruit.

Lees via onderstaande link het wedstrijdverslag:

Wat is 'goudhaantje' in het Spaans?

Joselu is een gallo d'oro, een vrije Spaanse vertaling van 'goudhaantje'. De 33-jarige in Stuttgart geboren Spanjaard van Espanyol prikte vier minuten nadat hij was ingevallen de winnende goal binnen.

Dit was pas zijn derde interland en hij maakte vanavond zijn derde doelpunt.

Joselu viert de 2-1

SPA-ITA | 90+4' Klaar!

Het is afgelopen in Enschede. Italië kon niks meer klaarspelen in die laatste minuten.

Spanje wint, met 2-1, en dat is al met al verdiend. Het was even sprankelend, in het begin, maar daarna kakte het allemaal lelijk in. De Italianen maakten zeer weinig indruk, de Spanjaarden haalden een heel behoorlijk niveau.

Lees via onderstaande link het hele wedstrijdverslag:

SPA-ITA | 90' Vier minuten extra

Nog vier minuten! En plots dringt de tijd enorm voor Italië...

Spanje - Italië: 2-1

SPA-ITA | 88' GOAL SPANJE

De Groslch Veste schrikt wakker! Het is 2-1 voor Spanje. Invaller Joselu frommelt de tweede Spaanse goal binnen.

De aanval was toch ineens weer heel snel van Spanje, een vlotte combinatie die eindigt met een weggewerkte voorzet, zo voor de voeten van Rodri. Zijn schot raakt allerlei Italiaanse benen en eindigt voor de voeten van de 33-jarige Joselu. En nee, die stond geen buitenspel, omdat Acerbi niet snel genoeg naar voren sprint.

Spanje - Italië: 2-1

Joselu viert de 2-1

SPA-ITA | 87' Verlenging komt dichtbij

We kunnen nog een half uur zo doorvoetballen en dan nog valt er geen goal. Toevallig gaan we dat ook doen als het nog zo blijft.

SPA-ITA | Zomerse voetbalavond in Enschede

Zomerse avond in Enschede

SPA-ITA | 76' Komen daar de Italianen?

Marco Verratti is ingevallen bij Italië. Ja, die stond wonderbaarlijk genoeg niet in de basis. Begint Italië onder aanvoering van de kleine PSG-spelverdeler aan een heus slotoffensief? Of blijft het loeren op een counter? Intussen is de linke Chiesa ook ingevallen.

SPA-ITA | 65' Madre mia, die had erin gemogen

Pfoe, uit het niets een gigantische kans voor Italië. Frattesi duikt voor zijn man in de Spaanse zestien en haalt - mogen we zeggen: vrij blind - uit. Snoeihard op de handen van doelman Simon, die gelukkig voor de Spanjaarden nog scherp is.

Bijna de 2-1 voor Italië.

Spanje - Italië: 1-1

SPA-ITA | 62' Spaanse storm ligt

De bevlogen Spanjaarden doen het na een stormachtig begin van de tweede helft nu erg rustig aan. En dat heeft het duel er niet leuker op gemaakt. Bij het eeuwige rondtikken, dommel je zo weg.

Spanje moet oppassen dat het niet ook zichzelf in slaapt sust.

Spanje - Italië: 1-1

SPA-ITA | 52' Goal hangt in de lucht

Donnarumma grabbelt naar de bal

Spanje wil het snel afmaken, dat is wel duidelijk. Wéér een enorme kans, nu nadat Donnarumma opnieuw de bal niet goed wegwerkt. Grabbelwerk. Stuiterend valt de bal voor de voeten van Rodri, die omhaalt, en net over schiet.

Spanje - Italië: 1-1

Rodri haalt om en schiet over

SPA-ITA | 48' Hoe krijg je 'm naast

Is Italië wel wakker? Opnieuw ligt de bal er weer heel snel in na de aftrap. Mikel Merino ziet zijn kopbal nog net gestopt door de grote handen van Donnarumma. Het scheelt niks. In de rebound krijgt Morata de bal uiteindelijk toch nog naast, hoe is het mogelijk? Moeten we het anders zelf komen doen. Oké, toegegeven, het was niet heel makkelijk, met de rug naar het doel.

Spanje - Italië: 1-1

Morata uit de draai, maar mikt naast

SPA-ITA | 46' Gaan we weer!

In Enschede is afgetrapt voor de tweede helft.

Twee wissels aan Italiaanse kant:

  • Spinazzola en Bonucci eruit; Dimarco en Darmian erin.

Eén wissel bij de Spanjaarden:

  • Asensio erin; Rodrigo eruit.

Zaniolo, 'posterboy' uit de meest besproken voetbalfamilie van Italië

Na de Europese titel twee jaar geleden, is Italië zichzelf een beetje opnieuw aan het uitvinden. Met een aantal jonge talenten, zoals de 23-jarige Nicolò Zaniolo. De 'posterboy' uit Massa, een jaar geleden volgens de befaamde trainer Fabio Capello nog gezien als potentiele Gouden Bal-winnaar, werd al vaak geveld door vreselijke knieblessures, maar nu is hij fit.

Maar zoals Capello hem een grootse toekomst toedicht, zo gemakkelijk wordt hij door anderen vergeleken met de knettergekke Mario Balotelli. Want Zaniolo is vanwege zijn kleurrijke persoonlijkheid een bijna onuitputtelijke bron van sensatie voor de roddelpers.

Nicolo Zaniolo

Terwijl Italianen midden in coronatijd nog keurig volgens de regels met mondkapjes lopen, wordt Zaniolo in een bomvolle uitgaansgelegenheid gefotografeerd, met een sigaret in zijn mondhoek. De bravoure die hij uitstraalt, zou hij van zijn vader hebben. Of zijn moeder? Die gaat op Instagram inmiddels zowat als een bekend fotomodel door het leven en verzamelde als hippe voetbalmoeder ook een enorme achterban.

Francesca Costa gebruikt haar populaire kanalen ook om de escapades van haar zoon streng te veroordelen. Want daar was volgens haar alle noodzaak toe: Zaniolo ruilde zijn zwangere vriendin Sara Scaperrotta twee jaar geleden in voor het Roemeense model Madalina Ghenea, die twaalf jaar ouder is dan de voetballer.

SPA-ITA | 45+1' Rust

Het is rust, 1-1, na een eerste helft die in het begin alle kanten op ging en tegen de rust ietwat inkakte. Het belooft nog wel wat voor na de pauze.

SPA-ITA | 44' En dan Italië

En dan mag Italië eindelijk weer even. Ze staan in een oogwenk voor het Spaanse zestienmetergebied, een voorzet, en de afvallende bal komt voor de voeten van Toloi. Zijn dropkick, aardig gedrukt, suist met veel spin richting de bovenhoek, maar wel een meter te hoog.

Spanje - Italië: 1-1

SPA-ITA | 43' Lang Spaans balbezit

Dat was een goal geweest hoor, als Morata die aanval had afgerond. Het moet minuten lang balbezit zijn geweest voor Spanje, geduldig spelen ze de bal rond, het aantal schijven waarover de aanval gaat is ontelbaar, tot Gavi ineens een gaatje vindt waar Morata in was gedoken. Maar op het moment dat hij wil schieten wordt hij lichtjes in z'n rug gelopen.

Spanje - Italië: 1-1

SPA-ITA | 37' De la Fuente versus Mancini

Toch fijn twee trainers die aanvallend willen spelen. Zowel De la Fuente als Mancini hebben hun mannen het veld in gestuurd met een simpele boodschap: naar voren voetballen.

Spanje doet het op met het herkenbare rondspelen van de bal, wachtend op een gaatje. Voor Italië zit er weinig anders op dan wachten tot ze de bal hebben en dan vliegensvlug eruit. Ze proberen de Spanjaarden soms echt wel onder druk te zetten waar het kan. Maar dat Spaanse positiespel lamleggen is niet eenvoudig.

  • Pro Shots
    De Spaanse coach De la Fuente
  • Pro Shots
    De Italiaanse coach Mancini

SPA-ITA | 27' Spanje gevaarlijk en Italië loert

De bezieling waarmee de Spanjaarden spelen is prettig om te zien. Vroeg druk zetten, korte, strakke inspeelpasses, zoeken naar de tweede man, alle ingrediënten van het Spaanse spel zien we terug. Het levert kansjes op, zoals net een nipt gemiste kopbal van Gavi, of het schot zojuist van Morata vanaf een meter of 18, waar Donnarumma nog alle moeite mee heeft.

In balverlies zijn de Spanjaarden wel zorgwekkend kwetsbaar, en dat is dan ook wel weer typisch Spaans, terwijl de Italianen loeren op een moment om toe te slaan.

Spanje - Italië: 1-1

SPA-ITA | 21' Goal Italië?

En daar is de 2-1 voor Italië ook al! Frattesi rent op een steekpassje van Jorginho en schuift de bal doodeenvoudig onder Simón heen. Zo makkelijk kan het gaan. Maar wacht...

Dat lijkt akelig veel op buitenspel. En dat klopt. Scheids Vincic hoort de VAR in zijn oortje en keurt de goal af.

Spanje - Italië: 1-1

Scheidsrechter Vincic keurt de goal af

SPA-ITA | 11' Goal Italië

En het is alweer 1-1, dankzij een benutte penalty van Immobile. Prima binnengeschoten. Unai Simon duikt de verkeerde hoek in.

Het spel golft op en neer. Beide ploegen willen aanvallen en doen dat met lekker hoog baltempo.

Spanje - Italië: 1-1

Immobile juicht na de 1-1

SPA-ITA | 9' Penalty Italië? Si

De Italiaanse 'posterboy' Zaniolo krijgt de bal achter de laatste linie gelepeld en peert in een keer op het doel. Althans, 'het doel', de bal was in de tweede ring beland als de hand van de Spaanse verdediger Le Normand niet in de weg zat.

Op de hand ja, maar hands? De Sloveense scheidsrechter Vincic vindt van wel en wijst naar de stip.

Spanje - Italië: 1-0

SPA-ITA | 3' Goal Spanje

Dat is wel erg snel: 1-0 voor Spanje, Yeremy Pino prikt 'm binnen. Wat staan ze te prutsen achterin bij Italië. Donnarumma speelt Bonucci in met een man in zijn rug. En dat is te veel gevraagd want de ervaren verdediger verliest de bal waardoor Yeremy plots oog in oog staat met Donnarumma. Simpel binnengetikt.

De Spanjaarden beginnen vurig. Zijn de Italianen al op de Spaanse helft geweest?

Spanje - Italië: 1-0

Yeremy juicht na zijn 1-0

SPA-ITA | 1' Aftrap!

Spanje en Italië zijn begonnen aan de tweede halve finale van de Nations League 2023

SPA-ITA | Minuut stilte voor Berlusconi

Het was geen volle minuut en het helemaal stil was het zeker niet, maar toch was er even een moment van stilte ingepland voor de deze week overleden Silvio Berlusconi, de voormalig Italiaanse premier en eigenaar van AC Milan.

Berlusconi: geliefd, gehaat en lang onaantastbaar

SPA-ITA | Kusjes van Donnarumma

De Spaanse en Italiaanse sterren staan in de tunnel klaar. Grote namen, hoor, in Enschede. Champions League-winnaar Rordi, Barca-ster Gavi en Morata bij Spanje. En wat te denken van de Italianen: Inter-spelverdeler Barella, de oude veldheer Bonucci en de boomlange PSG-keeper Donnarumma, die al zijn teamgenoten nog een kusje geeft en succes wenst vlak voor ze het veld betreden.

SPA-ITA | Warming-up

  • Pro Shots
    Champions League-winnaar Rodri in de Grolsch Veste
  • Pro Shots
    Bonucci (rechts) en Barella (midden) warmen zich op
  • Pro Shots
    Spanjaard Mikel Merino rekt de liezen

Even terug naar 6 oktober 2021

Spanje en Italië stonden zo'n twee jaar geleden ook tegenover elkaar in de halve finales van de Nations League.

Hoe dat verliep? Na 37 ongeslagen duels velde Spanjaard Torres de Italianen.

Duizenden Spanjaarden en Italianen in Enschede

Supporters maken zich op voor Nations League in Enschede

Hoe ging het Oranje ook alweer af gisteravond?

Bekijk de samenvatting van Nederland - Kroatië

UEFA neemt voor Nations League De Grolsch Veste over: 'Ach, weekje aanpassen'

Er komt dezer dagen nog geen muis ongezien De Grolsch Veste binnen. De Twentse club ligt voor even volledig in de machtige, maar welwillende houdgreep van de UEFA. "Gelukkig mag ik nog wel naar binnen", zegt de algemeen directeur van FC Twente Paul van der Kraan grappend tegen RTV Oost.

Hij maakte daarom al zijn afspraken deze week buiten de deur van het FC Twente Stadium, zoals het stadion deze week heet. "Er wordt heel erg streng gecontroleerd. Ach ja, even een weekje aanpassen. Daarna is het weer voorbij. Voor ons is het geen enkel punt", aldus de nuchtere directeur.

Wéér geen prijs voor Oranje, dat het steeds maar weer aflegt tegen de toplanden

Het leek zo dichtbij, een prijs voor het Nederlands elftal. De eerste prijs voor Oranje sinds het EK van 1988.

Een huldiging op het Museumplein en een rondvaart door de grachten waren het misschien niet geworden, maar het winnen van de Nations League was zeker een feestje waard geweest. "We spelen om een prijs, dat besef moet er zijn", zei aanvoerder Virgil van Dijk. "We moeten er alles aan doen om die beker te winnen."

Frenkie de Jong

Twee wedstrijden moesten daarvoor nog maar worden gewonnen bij de Final Four in eigen land. Het bleek een illusie. Een prijs is ver weg. Om prijzen te pakken, moet je van toplanden winnen en dat blijkt lastig voor het huidige Oranje. Tegen de echte toplanden legt Nederland het af.

'Schoolmeester' De la Fuente moet Spaans voetbal er weer bovenop helpen

Minder polemiek, meer succes. De opdracht waarmee de Spaanse voetbalbond Luis de la Fuente op 8 december 2022 aan het roer zette van het nationale elftal was kraakhelder.

Na een half jaar blijkt La Roja voor de onervaren kapitein evenwel een galjoen dat zich ondanks een fikse koerswijziging nog altijd moeilijk laat sturen.

De la Fuente geeft Gavi wat aanwijzingen

De la Fuente kreeg bij zijn aanstelling als seleccionador nacional absoluto zekerheid tot en met het Europees kampioenschap van 2024. Maar het vertrouwen in de Spaanse keuzeheer kwam in eigen land te voet en vertrok te paard.

De relatief onbekende De la Fuente (61) begon zijn proyecto, een meerjarenplan om het Spaanse elftal toekomstbestendig te maken en na een decennium van droogte weer een prijs te bezorgen, nog uitermate voortvarend.

Drie dagen gingen voorbij toen het hoofd van De la Fuente alsnog richting hakblok ging.

Wonderkind Gnonto (19) kan Italië verlossen van zijn eeuwenoude stempel

Gnonto naast Di Lorenzo en Cristante

Na twee gemiste WK's op rij kan het Italiaanse voetbal wel weer wat nieuwigheid gebruiken. Hoewel twee jaar geleden nog de Europese titel werd gepakt, hoopt bondscoach Roberto Mancini dat hij zijn elftal kan vernieuwen.

En dat wil hij doen met tienersensatie Wilfried Gnonto. De 19-jarige is een van de spelers om in de gaten te houden tijdens het Nations League-duels van Italië met Spanje straks om 20.45 uur.

Gnonto werd de jongste doelpuntenmaker ooit in de nationale ploeg, bij zijn debuut een jaar geleden tegen Duitsland. "Hij gaf daarmee een sterk signaal af, zowel bij mij als bij andere jongeren. We hopen dat vele anderen zullen volgen", zei Mancini daarover.

Welkom!

Een fabelachtig affiche vanavond in Enschede, waar toplanden Spanje en Italië de degens kruisen. Waar spelen we om? Een plek in de finale van de Nations League. Woensdag plaatste Kroatië zich al voor die eindstrijd door Oranje na verlenging te verslaan.

Volg alle ontwikkelingen in Enschede in ons liveblog of via flitsen op NPO Radio 1. In het late journaal, rond de klok van 23.25 uur, is er op NPO1 een samenvatting van de wedstrijd te zien.