liveblog
NOS WielrennenAangepast

Thomas draagt roze trui over aan Armirail · Denz juicht weer in Giro d'Italia

  • Duitser Nico Denz wint de veertiende etappe en boekt zijn tweede ritzege deze Giro.
  • Fransman Bruno Armirail is de nieuwe leider in het klassement omdat Ineos het bewust rustig aan deed.
  • Zondag staat er een lastige etappe op het programma: de rit van Seregno naar Bergamo wordt vergeleken met de Ronde van Lombardije.
liveblog gesloten

A domani!

Dit was het voor vandaag, morgen zijn we er weer. Op de laatste dag voor de rustdag kunnen de renners nog even flink aan de bak. Op het programma staat namelijk een lastige rit van 195 kilometer, met vier beklimmingen. De rit van Seregno en Bergamo wordt vergeleken met de Ronde van Lombardije.

De renners stappen om 11.45 uur op en dan zijn wij er ook weer met een liveblog. Tot morgen!

Het klassement

Bruno Armirail zal het niet hebben durven dromen, maar het is toch echt zo: de Franse kampioen tijdrijden gaat aan de leiding in het algemeen klassement. Hij verdedigt morgen een voorsprong van 1.41 op Geraint Thomas, die blij zal zijn dat hij geen mediaverplichtingen heeft en snel onder een warme douche kan stappen.

Het algemeen klassement na etappe 14

Armirail nieuwe rozetruidrager

Een verrassende wending in de etappe van vandaag: we hebben een nieuwe rozetruidrager! De Fransman Bruno Armirail van FDJ neemt de leiderstrui over van Geraint Thomas omdat Ineos het vandaag erg rustig aan heeft gedaan. Het peloton komt maar liefst 21.10 minuten na winnaar Denz over de streep.

Klap in het gezicht van Gee

Arme Derek Gee. De Canadees wordt voor de derde keer tweede deze Giro d'Italia. En dan wordt hij op de streep ook nog eens (per ongeluk) in zijn gezicht geslagen door Denz.

De toptien

DENZ WINT ETAPPE 14

Het is officieel: Nico Denz heeft de veertiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Duitser dichtte het gat op de kopgroep net op tijd en sprintte naar zijn tweede ritzege deze Giro. Derek Gee wordt voor de derde keer tweede. Alberto Bettiol komt als derde over de streep.

Het bewijs: Denz wint de veertiende etappe

Denz met zijn tweede, of toch Gee?

Is het Denz of Gee? Wat een spannende finale was dat! Nico Denz leek de rit te gaan winnen, hij was al aan het juichen, maar toen kwam Gee nog gevaarlijk dichtbij. Het is wachten op de finishfoto.

Oldani ging erg vroeg aan en viel toen helemaal stil. Denz dichtte zelf het gat en vloog vervolgens over de koplopers heen.

Nico Denz (r) wint, Derek Gee baalt (l)

1,5 km - Geen tijd om te pokeren

De achtervolgers kunnen de drie koplopers nu zien. Er is geen tijd voor spelletjes vooraan, wie gaat als eerste de sprint aan? We gaan kijken.

3 km - Laatste kilometer niet vlak

Koplopers Skujins, Oldani en Ballerini hebben nog maar een voorsprong van 13 seconden op de achtervolgers.

De laatste kilometer loopt ook nog iets omhoog, met zo'n 2%. Komen Denz, Bettiol, Gee, Mayrhofer en Rex nog terug?

4 km - Armirail virtueel in het roze

Ondertussen heeft Bruno Armirail de roze trui bijna te pakken. Hij gaat nu virtueel aan de leiding in het algemeen klassement, maar het is afwachten of dat zo blijft in de slotfase.

5 km - Drie tegen vijf

Oldani, Skujins en Ballerini hebben een voorsprong van 20 seconden op het eerste achtervolgende groepje met Denz, Bettiol, Gee, Mayrhofer en Rex.

Mollema rijdt in de derde groep, op zo'n 35 seconden van de koplopers.

Een spannende, ietwat chaotische finale. Wie wint de rit?

10 km - Rex lost, viertal op komst

Rex heeft medevluchters Skujins, Oldani en Ballerini laten gaan op een lastig stuk van het parcours.

Bettiol, Denz, Mayrhofer en Gee zijn op komst. De achtervolgers moeten nog 18 seconden overbruggen.

11 km - Armirail bijna virtueel in het roze

Ondertussen staat Geraint Thomas op het punt om zijn roze trui te verliezen aan Bruno Armirail. Ineos lijkt het wel prima te vinden en laat het verschil oplopen tot bijna 19 minuten.

12 km - Actie achter de koplopers

Actie in de achtervolgende groep: Derek Gee demarreert, Alberto Bettiol houdt hem in de smiezen. De voorsprong van het viertal vooraan is nog maar 25 seconden.

16 km - Oldani en Ballerini snelsten vooraan

Oldani en Ballerini zijn op papier de snelste renners uit de kopgroep. Oldani sprintte deze Giro al eens naar een vijfde plaats in een massasprint, Ballerini werd een keer achtste.

Skujins en Rex zijn wat minder snel en zullen het liever niet op een sprint laten aankomen.

22 km - 50 seconden voor koplopers

Koplopers Ballerini, Rex, Oldani en Skujins rijden langzaam iets verder weg bij de 25 achtervolgende renners. Het kwartet heeft een voorsprong van 50 seconden.

Het peloton laat het nu echt lopen. De groep met rozetruidrager Thomas rijdt op bijna 18 minuten. Zo komt het (virtuele) roze voor Armirail wel erg dichtbij.

33 km - Peloton op ruim 15 minuten

Ineos rijdt op kop van het peloton niet bepaald hard. De voorsprong van de koplopers is nu al opgelopen naar ruim 15 minuten. Of zou Thomas de roze trui graag kwijt willen aan Bruno Armirail, die op 18.37 van de kopman van Ineos staat?

38 km - Movistar werkt voor Gaviria

In de achtervolgende groep moet Movistar aan de bak. De Spaanse ploeg heeft met Fernando Gaviria een goede troef voor de sprint in handen, maar dan moeten de vier koplopers natuurlijk wel teruggepakt worden. Movistar heeft met Will Barta en Carlos Verona twee knechten voor Gaviria. Ook Jasha Sütterlin helpt namens Bahrain een handje, voor sprinter Andrea Pasqualon.

De voorsprong van Skujins, Rex, Oldani en Ballerini: 30 seconden.

49 km - Skujins komt bij drietal

Toms Skujins, ploeggenoot van Bauke Mollema bij Trek, heeft in zijn eentje de oversteek naar het drietal vooraan gemaakt.

Vier koplopers nu dus: Davide Ballerini (Soudal-Quick Step), Laurenz Rex (Intermarché-Circus-Wanty), Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck) en Toms Skujins (Trek). Het kwartet heeft een voorsprong van 20 seconden.

52 km - Ballerini sluit aan

Davide Ballerini, de rappe Italiaan van Soudal-Quick Step, is aangesloten bij Rex en Oldani. Het drietal heeft een voorsprong van 10 seconden.

58 km - Bettiol terug, nieuwe poging Rex en Oldani

Bettiol is weer terug bij zijn medevluchters. Nu proberen Laurenz Rex en Stefano Oldani het met z'n tweeën.

62 km - Bettiol vooruit

Alberto Bettiol begint er vroeg aan. De Italiaan van EF is in zijn eentje gedemarreerd uit de kopgroep.

Wiebes wint weer

In Spanje heeft Lorena Wiebes de derde etappe van de Ronde van Burgos gewonnen. Dankzij het werk van haar ploeg SD Worx kon de Nederlandse topsprinter de vluchters nét voor de streep nog voorbij steken met een machtige jump. Elisa Balsamo werd tweede, Sheyla Guttiérrez kwam als derde over de streep.

In de spannende finale van de 112,7 kilometer lange rit met lichtglooiend parcours leek een groep van zeven rensters te gaan strijden om de winst. Het zevental, met onder anderen Gutiérrez en Karolina Kumiega, had met nog 10 kilometer te rijden een marge van een minuut op het door SD Worx geleide peloton. Mede door een uiterste krachtinspanning van Wiebes' ploeggenote Demi Vollering, werd de kopgroep toch nog gepakt.

Wiebes won ook al de eerste etappe in de vierdaagse WorldTour-wedstrijd. Gisteren kwam ze in de tweede rit ook als eerste over de streep, maar na de etappe werd Wiebes twee plaatsen teruggezet voor het duwen van Chloé Dygert in de finale.

77 km - Armirail best geklasseerde renner in kopgroep

De voorsprong van de kopgroep blijft verder oplopen: ruim 12 minuten is het gat nu.

Goed om te weten: Bruno Armirail is de best geklasseerde renner in de kopgroep. De Fransman van FDJ staat op 18.37 van klassementsleider Geraint Thomas.

83 km - Grappen in de kopgroep: Rex 'zwemt'

Laurenz Rex houdt wel van een geintje. Terwijl de Belg op kop rijdt, doet hij met zijn armen een zwembeweging na. Want ja, het regent nog steeds.

89 km - Hoera voor Froome

De winnaar van de Giro d'Italia van 2018 is vandaag jarig! Chris Froome is 38 jaar geworden.

Vijf jaar geleden zette de Brit de Ronde van Italië op zijn kop met een zeldzaam huzarenstukje. Hij demarreerde op tachtig kilometer van de aankomst en soleerde naar de finish. Tom Dumoulin moest na die ongelooflijke solo genoegen nemen met de tweede plaats in het eindklassement.

92 km - Mayrhofer wint tussensprint

Bij de tussensprint in Villadossola pakt Marius Mayrhofer de volle buit. De Duitser van DSM houdt Toms Skujins en Derek Gee voor zich en mag 12 punten bijschrijven.

99 km - Tien minuten voor koplopers

De voorsprong van de 29 koplopers is in de afdaling verder opgelopen. Het peloton rijdt nu op 10 minuten. Het zou een klein wonder zijn als de winnaar van de rit straks niet uit de kopgroep komt.

117 km - Terug in Italië

Na het uitstapje naar Zwitserland zijn de renners nu weer terug in Italië. Ze zijn bezig nu aan de afdaling van de Simplonpas.

Als ze beneden zijn, is de grootste hindernis achter de rug. Hoewel... in de slotfase loopt de weg weer wat omhoog en ook de finish is met 2% niet helemaal vlak.

139 km - Bais weer bergkoning

Davide Bais komt als eerste boven op de Simplonpas. Daarmee pakt de Italiaan van Eolo 40 punten voor het bergklassement, waardoor hij Thibaut Pinot weer voorbij gaat in het bergklassement.

Bruno Armirail, ploeggenoot van Pinot bij FDJ, deed nog een poging om Bais te dwarsbomen, maar de Fransman verloor de sprint naar de top. Verder zijn er vandaag geen bergpunten meer te verdienen, dus Bais mag morgen weer in het blauw starten.

Bergklassement na etappe 14

1. Davide Bais 144 punten
2. Thibaut Pinot 114 punten
3. Einer Rubio 68 punten

143 km - Rustig in peloton

Het peloton rijdt heel rustig de Simplonpas op. Renners hebben zelfs alle tijd om even een petje onder hun helm op te zetten. De voorsprong van de 29 koplopers is opgelopen naar 7 minuten.

146 km - Regenjasjes weer aan

Het is weer zover: de regenjasjes worden aangetrokken, want het regent nu flink op de Simplonpas. Het is 4 graden op de top.

Thomas trekt een regenjas aan

147 km - Eolo-renners met een missie

Twee renners van Eolo-Kometa hebben ook nog de oversteek naar de kopgroep weten te maken: Mattia Bais en Mirco Maestri.

Hun ploeggenoot Davide Bais zat er al bij. Hij zal straks op de top van de Simplonpas de punten voor het bergklassement willen pakken. Bais verloor zijn trui gisteren aan Thibaut Pinot, maar hij staat slechts 10 punten achter. Op de top zijn maximaal 40 punten te verdienen.

Stand in bergklassement

1. Thibaut Pinot 114 punten
2. Davide Bais 104 punten
3. Einer Rubio 68 punten

145 km - Gaviria met beenstukken

Gaviria is de enige renner in de kopgroep die beenstukken draagt. De Colombiaan zal blij zijn met die keuze, want het is inmiddels weer gaan regenen op de Simplonpas.

151 km - Movistar op kop

Carlos Verona, ploeggenoot van Fernando Gaviria, rijdt op de Simplonpas op kop in de kopgroep.

Gaviria is een van de snelste mannen in de kopgroep, dus hij hoopt waarschijnlijk dat het niet al te hard zal gaan op de lange klim. De andere renners in de kopgroep weten natuurlijk ook dat de Colombiaan snelle benen heeft, dus zij zullen liever niet met hem naar de streep rijden.

DSM heeft met Marius Mayrhofer ook een snelle man vooruit. De Duitser sprintte deze Giro al naar een vijfde, achtste en zevende plaats.

155 km - Koud en nat op de Simplonpas

De renners zijn op weg naar de top van de Simplonpas (op 2.005 meter hoogte). Het wegdek is daar nat, zien we op deze foto van Arkéa Samsic.

156 km - Samensmelting vooraan

De 9 achtervolgers (Skujins, Oldani, Clarke, Gee, Williams, Barta, Verona, Barguil en Guernalec) zijn aangesloten bij de 18 koplopers. We hebben nu dus een grote kopgroep van 27 renners.

Het peloton heeft het verschil al laten oplopen naar ruim 6 minuten.

157 km - Simplonpas

De koplopers zijn begonnen aan de Simplonpas: een klim van de eerste categorie, ruim 20 kilometer lang en 6,5% gemiddeld. De top ligt net boven de 2.000 meter.

Het peloton vindt het prima en heeft het verschil al laten oplopen naar ruim 3 minuten.

De 9 achtervolgers rijden op een halve minuut.

164 km - Arensman terug in peloton

Arensman en Kämna hebben zich terug laten zakken uit de achtervolgende groep, die nu nog uit 9 renners bestaat. Onder anderen Toms Skujins, Stefano Oldani en Warren Barguil proberen de oversteek naar de kopgroep te maken. En, we misten hem al, Derek Gee is er ook weer bij!

168 km - Arensman in de tegenaanval

Een groep van zo'n tien renners probeert de oversteek te maken naar de koplopers. Thymen Arensman (8e in het klassement) is meegeslopen, want ook Lennard Kämna (6e in het klassement) zit in het groepje. Jumbo-Visma moet aan de slag om het gat dicht te rijden.

172 km - Ook Gaviria in kopgroep

We tellen 18 renners in de kopgroep. Naast Nederlander Bauke Mollema is ook sprinter Fernando Gaviria - tot nu toe ongelukkig deze Giro - mee. Ook Nico Denz, winnaar van etappe 12, is erbij. Michael Matthews en Mark Cavendish zitten er niet bij, hoewel ze eerder wel lieten zien die ambitie te hebben.

De groep heeft een voorsprong van zo'n 40 seconden, maar in het peloton zijn ze nog niet helemaal tevreden. Meerdere renners proberen de oversteek nog te maken.

178 km - Mollema in grote groep vooruit

Er is een groep van zo'n 20 renners weggereden en Bauke Mollema zit erbij. Is dit dan de vlucht van de dag? Het gat wordt langzaam groter.

184 km - Bahrain dicht het gat

De groep met Cavendish en Matthews krijgt toch geen ruimte van het peloton: Bahrain-Victorious, de ploeg van sprinter Jonathan Milan, dicht het gat.

185 km - Matthews en Cavendish sluipen mee

Rex is niet meer alleen vooruit, want er zijn veel meer renners die een dag in de kopgroep wel zien zitten. Michael Matthews, misschien wel de grootste favoriet vandaag, is meegeslopen.

En wie zien we daar? Mark Cavendish! De sprinter hoopt vandaag op een laatste sprintkans voordat hij (waarschijnlijk) afstapt om zich voor te bereiden op de Tour de France.

194 km - Andiamo!

De renners mogen los. Laurenz Rex (Intermarché-Circus-Wanty) is de eerste die een klein gaatje heeft. Wie gaat er mee met de Belg?

Neutrale start in de zon

De renners zitten op de fiets. De eerste zes kilometers zijn geneutraliseerd, daarna mogen ze los.

Goed nieuws: de zon schijnt!

Zwarte rand aan startplaats Sierre

Startplaats Sierre heeft een zwarte rand, want in maart 2012 vond in de Zwitserse plaats een vreselijke ramp plaats. Een bus met basisschoolkinderen reed op hoge snelheid tegen de wand van een tunnel. Er vielen 28 doden, onder wie zeven Nederlandse kinderen.

De truien

Geraint Thomas gaat weer van start in de roze leiderstrui. Zijn voorsprong op Primoz Roglic is slechts 2 seconden.

Jonathan Milan draagt de paarse puntentrui.

Thibaut Pinot veroverde gisteren de blauwe bergtrui, een schrale troost na de frustrerende rit waarin hij vooral wilde voorkomen dat Cepeda zou winnen.

Joao Almeida draagt als leider in het jongerenklassement de witte trui.

Pinot kreeg vrijdag de bergtrui uitgereikt, maar was vooral gefrustreerd

Het algemeen klassement

Na de ingekorte etappe van gisteren veranderde er weinig in het algemeen klassement. Alleen Thibaut Pinot, die als tweede over de streep kwam, kwam de toptien binnen.

Of toch een dag voor de vluchters?

Bora-hansgrohe, dat eerder deze week met Nico Denz al succes had vanuit de vroege vlucht, denken ze dat het een dag voor de avonturiers wordt. Ook Israel-Premier Tech denkt er zo over.

Bahrain heeft vertrouwen in sprinter Milan

Bij Bahrain hebben ze met Jonathan Milan een kanshebber voor de ritzege vandaag. Maar dan moet de sprinter natuurlijk wel de Simplonpas overleven. "Ik heb vertrouwen in de kwaliteiten van Jonathan", vertelde zijn ploeggenoot Damiano Caruso voor de start. "Het is een lange klim, dus hij kan tempo rijden. Als hij gelost is, kan hij in de afdaling terugkomen. Als hij de klim kan overleeft, dan kunnen we met hem voor de etappezege gaan."

"Het zal zwaar worden in het begin, want veel renners zullen voor de vroege ontsnapping gaan", voorspelt de leider van Bahrain-Victorious.

Milan heeft al een ritzege op zak en draagt ook de paarse puntentrui.

Nog een afmelding

Ook Stefan de Bod verschijnt straks niet meer aan de start. De Zuid-Afrikaan van EF heeft eerder deze Giro een wond opgelopen bij een valpartij. Die wond is gaan ontsteken, waardoor hij niet verder kan.

Bewolkt en regen(?)

Ook vandaag kunnen de renners niet rekenen op een zonnetje bij de start: in Sierre is het bewolkt en zo'n 11 graden. Op de Simplonpass is het op dit moment 3 graden en, het is inmiddels geen verrassing meer, er is ook kans op regen.

Battistella stapt niet meer op

We starten vandaag met weer een renner minder in het peloton: Samuele Battistella heeft zich afgemeld. De Italiaan van Astana Qazaqstan Team heeft koorts en last van zijn darmen. Zijn ploeg benadrukt dat hij een negatieve coronatest heeft afgelegd.

Mark Cavendish heeft door de afmelding van Battistella dus een ploeggenoot minder.

Dit gebeurde er gisteren

De rit van gisteren werd vanwege de extreme weersomstandigheden ingekort. In plaats van 199 kilometer reden de renners 75 kilometer. De finish bergop zorgde niet voor een strijd tussen de klassementsmannen, maar het spel tussen de vluchters was wel erg vermakelijk. Na flink gekibbel tussen Thibaut Pinot en Jefferson Cepeda, die tot grote frustratie van zijn medevluchters weigerde om kopbeurten te doen, ging Einer Rubio er met de ritzege vandoor.

Kijk de samenvatting hieronder terug:

Rubio wint drastisch ingekorte Giro-etappe

Waarheen leidt de weg?

De renners beginnen vandaag in het Zwitserse Sierre. De enige hindernis komen ze al na zo'n 35 kilometer tegen. De Simplonpas, of de Passo del Sempione in het Italiaans, is een klim van 20,2 kilometer. De top ligt net boven de 2.000 meter.

Met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 en steile stukken van maximaal 14% is het geen makkelijke klim. Zeker niet voor de sprinters, die zullen hopen dat het niet al te hard gaat in het peloton, zodat ze in de lange afdaling eventueel terug kunnen komen. Na het afstappen van Mads Pedersen zijn er echter niet zo veel ploegen meer die op het vlakke het gat met een mogelijke kopgroep kunnen dichten. De aanvallers zullen hun kans ruiken.

Vanaf de top van de Simplonpass is het nog 138 kilometer naar de streep in het Italiaanse Cassano Magnago. Afgezien van wat vals plat in de slotfase, zijn de laatste 100 kilometers vlak. De slotkilometer naar de finish loopt licht omhoog (2,0-2,8%).

Buongiorno!

Welkom bij het liveblog over de veertiende etappe van de Giro d'Italia. Om 12.05 uur stappen de renners in Zwitserland op voor een rit van 194 kilometer. De finish wordt rond 17.15 uur verwacht in het Italiaanse Cassano Magnago.

Andiamo!

Mark Cavendish zal vandaag hopen om nog een keer te kunnen sprinten