liveblog
NOS WielrennenAangepast

Cort wint kletsnatte en koude Giro-etappe • Arensman komt toptien binnen

  • Giro-etappe 10
  • 196 kilometer en twee beklimmingen
  • Van Scandiano naar Viareggio
  • Verwachte finish: 17.15 uur
  • Thomas nieuwe leider na vertrek Evenepoel
liveblog gesloten

A domani

Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen zijn we terug met de elfde etappe van deze Giro d'Italia.

De start van de 219 kilometer lange etappe is om 11.54 uur in Camaiore. De finish wordt rond 17.15 uur verwacht. De streep is getrokken in Tortona.

Profiel etappe 11

Bekijk hier de samenvatting van de etappe

Beestenweer in tiende Giro-etappe: peloton komt te laat, vluchter Cort wint

Arensman komt top-10 binnen

Thymen Arensman is na de tiende etappe de toptien van het klassement binnengekomen. De Nederlander van Ineos staat tiende, op 2.32 van leider Geraint Thomas.

Algemeen klassement Giro

1. Geraint Thomas
2. Primoz Roglic +0.02
3. Tao Geoghegan Hart +0.05
4. João Almeida +0.22
5. Andreas Leknessund +0.35
6. Damiano Caruso +1.28
7. Lennard Kämna +1.52
8. Pavel Sivakov +2.15
9. Eddie Dunbar +2.32
10. Thymen Arensman +2.32

Etappeverslag

Magnus Cort heeft de tiende rit in de Ronde van Italië gewonnen. In een kletsnatte, koude etappe wist de Deen met zijn twee medevluchters uit de greep van het uitgedunde peloton te blijven. In de sprint rekende hij af met Derek Gee en Alessandro De Marchi.

De sprint in het peloton werd gewonnen door Mads Pedersen, maar toen stond zijn landgenoot al te juichen.

Geraint Thomas, die na het vertrek van Remco Evenepoel vandaag voor het eerst de roze leiderstrui aan mocht trekken, kwam niet in de problemen.

Lees hier het hele etappeverslag:

De top-10 van vandaag

Top-10 etappe

FINISH - Cort wint

De koplopers houden stand! Gee besluit op anderhalve kilometer van de eindstreep te demarreren, maar Cort kan het gaatje dichten en even later sluit ook De Marchi weer aan.

Magnus Cort toont zich daarin de sterkste. Na etappezeges in de Tour en de Vuelta is dit de eerste ritwinst in de Giro voor de 30-jarige Deen.

Magnus Cort

5 km - Dubbeltje op z'n kant

Het peloton trekt inmiddels flink door, maar de drie koplopers weten het gat stabiel te houden. Nog altijd moet het peloton 43 seconden overbruggen om de vluchters te pakken.

15 km - Redt De Marchi het nu wel?

Alessandro De Marchi zit niet voor het eerst deze Giro in de kopgroep. Ook in de zesde etappe deed hij al een gooi naar de ritzege. Toen strandde de Italiaan met de streep al in zicht en ook vandaag lijkt het erop dat hij het niet gaat redden. Samen met zijn twee medevluchters Gee en Cort heeft hij nog slechts 45 seconden voorsprong op het peloton.

30 km - Vine op achterstand

Terwijl het peloton jacht maakt op de drie koplopers, die nog een voorsprong van 1.53 minuten hebben, is achter de groep met rozetruidrager Geraint Thomas UAE Team Emirates aan het koersen. Jay Vine, de nummer elf van het algemeen klassement, is na zijn valpartij namelijk nog altijd niet aangesloten en heeft de hulp van zijn ploeggenoten hard nodig. Ook Kaden Groves, de winnaar van etappe 5 van deze Giro, zit in die groep.

45 km - Botsing met mecanicien

Twee renners liggen op de grond achteraan het peloton. Iemand van Jayco AlUla probeert te helpen, maar ziet daarbij Alberto Bettiol over het hoofd. De renner van EF Education-EasyPost knalt tegen hem op en eindigt ook op het asfalt. Zijn woede richt zich vervolgens op de mecanicien.

Valpartij

55 km - Voorsprong wordt kleiner

Het leek er even op dat de kopgroep om de ritzege zou kunnen gaan strijden, maar nu de lange afdaling achter de rug is, slinkt de voorsprong snel. De drie hebben nog 2.22 minuten op het peloton, waar enkele sprinters weer zijn aangesloten.

Mads Pedersen, Mark Cavendish en Pascal Ackermann zullen toch hopen op een sprint aan de finish in Viareggio.

67 km - Gee als eerste boven

Op het tweede klimmetje van de dag is Derek Gee als eerste boven. Hij pakt dus drie punten voor het bergklassement. Daarmee zijn alle punten die vandaag te verdienen waren voor de strijd om de blauwe trui vergeven en ziet het klassement er nu als volgt uit:

Stand van zaken in bergklassement in de Giro

75 km - Glibberend naar beneden

In de lange en vooral vandaag natte afdaling is het oppassen geblazen voor de renners. In een van de bochten liggen twee Movistar-renners op het asfalt. Een van de fietsen is dubbelgeklapt en duidelijk niet meer bruikbaar. Will Barta en Jay Vine kunnen hun weg wel vervolgen.

Valpartij in de afdaling

84 km - Moeilijke dag voor Gaviria

Fernando Gaviria liet zijn ploeg Movistar een tijdje op kop rijden en leek dus goed in orde te zijn vandaag, maar bergop kwam de sprinter toch wat in de problemen. En in de afdaling, in een poging weer aan te sluiten bij het peloton, zien we hem plots tegen de vangrail staan.

95 km - Bais steviger in blauw

Davide Bais komt, net als de rest van het peloton, helemaal verregend aan op de top van de Passo delle Radici en loopt achttien punten uit op Thibaut Pinot in het bergklassement.

Na de top laat de Italiaan de andere drie koplopers gaan. De paar punten die nog op de laatste klim, van de vierde categorie, op te rapen zijn, heeft Bais niet nodig om voorlopig in het blauw te mogen blijven rijden.

Davide Bais

103 km - Bais pakt 18 bergpunten

Doorkomst op de top van de eerste klim van de dag

108 km - Vier koplopers

Derek Gee en Alessandro De Marchi, die bergop gezelschap hebben gekregen van achtervolgers Magnus Cort en Davide Bais, rijden nu 4.35 minuten voor het peloton uit. Ze komen dan ook als eerste aan op de top van de eerste klim van de dag.

125 km - Vlasov geeft op

En daar is ook uitvaller nummer vier: Aleksandr Vlasov stapt uit de koers.

De Rus stond op de zesde plaats van het algemeen klassement en werd gezien als een van de favorieten. Maar hij maakte al geen beste indruk vandaag.

131 km - Ook Petilli geeft op

Ook Simone Petilli geeft er de brui aan vandaag.

145 km - Tussensprint Villa Minozzo

Davida Bais pakt de twaalf punten bij de tussensprint in Villa Minozzo.

Jonathan Milan zet even flink aan om er daarachter nog het maximale uit te halen, om zijn leidende positie in het puntenklassement te verstevigen.

De punten voor de tussensprint

152 km - Mollema achter het peloton

Bauke Mollema zit, net als Aleksandr Vlasov, in de problemen. De Nederlander heeft het peloton moeten laten gaan en rijdt dus op achterstand.

154 km - Duo wacht niet op achtervolgers

Derek Gee en Alessandro De Marchi willen het samen gaan doen vandaag. Ze wachten niet op achtervolgers Magnus Cort en Davide Bais, die inmiddels op ruim een minuut van het tweetal rijden.

162 km - Rust terug in peloton

De rust lijkt te zijn teruggekeerd in het peloton. Daardoor kunnen Derek Gee en Alessandro De Marchi verder uitlopen en rijden ze nu ruim drie minuten voor het peloton uit. Magnus Cort en Davide Bais zwemmen daar nog ergens tussenin.

166 km - Vlasov in de problemen

Achter het peloton zit Aleksandr Vlasov al snel in de etappe in de problemen. De Rus, die op de zesde plaats van het algemeen klassement staat, lijkt zich niet fit te voelen.

Vooraan laat klassementsman Tao Geoghegan Hart zich zien. Hij probeert mee te sluipen in een ontsnapping, maar wordt teruggepakt door het peloton. De voorsprong van Gee en De Marchi is inmiddels bijna drie minuten. Tussen het leidende tweetal en het peloton rijden nog Magnus Cort en Davide Bais.

176 km - Ploegbussen naar de finish

De ploegbussen hebben het bericht gekregen dat ze naar de finish kunnen gaan rijden. Daarmee lijkt het mogelijke scenario van een ingekorte etappe van tafel te zijn.

180 km - Veel renners willen in de kopgroep

Er wordt behoorlijk hard gekoerst in het begin van de etappe en het peloton heeft nog geen van de kopgroepen echt laten gaan. Mattia Cattaneo, Louis Vervaeke, Derek Gee, Alessandro De Marchi en Amanuel Ghebreigzabhier blijven het proberen met het peloton op slechts 30 seconden achter zich.

Van die kopgroep zijn Gee en De Marchi de sterkste rijders. De twee laten de andere drie achter zich.

190 km - Ook Riesebeek niet van start

Bij de start zien we ook dat Oscar Riesebeek niet meer van de partij is. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck is ziek.

196 km - Officiële start

In de geneutraliseerde kilometers wisselt Primoz Roglic al meerdere keren van fiets. Omdat hij dat nog voor de officiële start doet, wordt er gewacht met het startsignaal totdat de Sloveen terug is in het peloton.

Inmiddels zijn de renners wel officieel vertrokken en zien we al direct demarrages.

Voorzorgsmaatregel

Volgens de laatste berichten gaat de etappe gereden worden zoals gepland. De ploegbussen rijden wel achter het peloton aan, zodat de renners in kunnen stappen als de omstandigheden te slecht worden.

Dit geldt vooral voor de berg van de tweede categorie, waar het op dit moment -2 graden is.

Wordt ook de rit van vandaag ingekort?

Er is momenteel overleg gaande over de etappe van vandaag. Mogelijk wordt die ingekort, vanwege de kou en de regen.

Eerder vandaag werd al bekend dat de etappe van komende vrijdag korter zal zijn door de hevige sneeuwval.

Peloton dunt verder uit

Het Giro-peloton is nog verder uitgedund na de eerste rustdag. Tijdritspecialist Stefan Küng, Domenico Pozzovivo (kopman van Israel-Premier Tech), Mads Würtz Schmidt, Rein Taaramäe, Callum Scotson en Sven Erik Bystrøm gaan niet meer van start.

Bystrøm testte gisteren positief op corona, maar dacht nog wel van start te kunnen gaan. "Als iedereen die positief is getest uit koers moet, hebben we bijna niemand meer over tegen de tijd dat we in Rome arriveren", aldus de Noor. Na een nacht slapen heeft hij dus toch besloten de koers te verlaten.

Wat staat de renners te wachten vandaag?

Al direct vanuit de start loopt de weg omhoog. Na 87,5 kilometer koers wordt de top van de Passo delle Radici, een berg van de tweede categorie, bereikt. Vlak na de afdaling ligt er nog een klimmetje van 2,6 kilometer à 8 procent naar Monterperpoli, waarna het nog 75 kilometer tot de finish is.

Profiel van de tiende etappe

Wat gebeurde er voor de rustdag

Voordat Evenepoel positief testte op corona had hij nog wel de tijdrit gewonnen zondag. Daarmee had hij de roze leiderstrui veroverd, maar de leider in het algemeen klassement zal vandaag dus niet meer aan de start verschijnen.

De nieuwe nummer een is Geraint Thomas en de Brit laat via Twitter weten dat hij ook daadwerkelijk in het roze zal rijden in de tiende etappe.

Evenepoel wint zenuwslopende tijdrit Giro en herovert leiderstrui

Etappe 13 aagepast

Nog voordat we aan de tiende etappe beginnen, is er nieuws over de dertiende etappe, die vrijdag op het programma staat. Het parcours is namelijk aangepast.

De rit zou eigenlijk over de 2.469 meter hoge Col du Grand Saint-Bernard gaan, maar door hevige sneeuwval en een hoog risico op lawines vindt de organisatie dat te gevaarlijk. De renners rijden nu door een tunnel, waardoor de top op 1.878 meter hoogte ligt.

Mondkapjesplicht terug

Koersdirecteur Vegni erkende dat de Giro misschien "iets te vroeg" de teugels heeft laten vieren. "We moeten op onze hoede blijven. Vanaf deze week draaien we een aantal afgeschafte beperkingen terug, zoals de verplichting om een mondmasker te dragen wanneer je in contact komt met renners bij de start of finish. Niemand zal gehinderd worden bij het werken, maar men zal wel een masker moeten dragen in contacten met renners."

Corona gesprek van de dag op de rustdag

Tijdens de eerste rustdag van de Giro d'Italia is het gesprek van de dag niet de sportieve prestaties van de renners. Het gaat vooral over het coronavirus, waardoor de droom van topfavoriet Remco Evenepoel in duigen viel.

Dat Soudal-QuickStep Evenepoel naar huis stuurde, vindt Jumbo-Visma-directeur Richard Plugge volkomen logisch. "Voor ons team geldt ook: gezondheid van de renners staat bovenaan. Zo'n tijdrit zoals die van gisteren of een bergrit zoals twee dagen daarvoor moet je niet willen rijden met een griepje onder de leden en lichte koorts."

Buongiorno!

Welkom vanuit Scandiano. Na de eerste rustdag van deze Giro staat vandaag de tiende etappe op het programma.

De start is in de regio Emilia Romagna, waar komend weekend een Formule 1-grand prix wordt verreden. Het circuit van Imola, waar Max Verstappen zondag om de winst zal strijden, is ook voor het wielerpeloton geen onbekend terrein. In 2020 werd daar al eens het wereldkampioenschap beslist. Julian Alaphilippe was daar toen de beste.