liveblog
NOS VoetbalAangepast

Twee wedstrijden even stilgelegd na bier op veld • Twente legt NEC over de knie

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Hilversum. Morgen gaat de 32ste speelronde verder met drie wedstrijden en wij zijn er dan ook weer bij met een liveblog.

Tot morgen!

Heracles blijft PEC op doelsaldo voor; volgende week ontknoping eerste divisie

Ook bij PEC Zwolle-Roda JC werden de teams in de slotfase even naar de kleedkamers gestuurd nadat er bier op het veld was terechtgekomen. Dat gebeurde vlak na de 3-1 van PEC.

Heracles Almelo gaat als koploper de laatste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie in. De Almeloërs wonnen net als concurrent PEC Zwolle en staan op basis van doelsaldo nog steeds bovenaan.

Op bezoek bij NAC Breda won de koploper met 3-0, terwijl PEC zoals gezegd voor eigen publiek met 3-1 te sterk was voor Roda JC Kerkrade.

Na 37 speelronden hebben Heracles en PEC Zwolle beide 82 punten. Het doelsaldo van de koploper valt met 59 echter net wat hoger uit dan dat van PEC (55).

Heracles viert een feestje met supporters na de zege op NAC

De stand in de eredivisie

Voor NEC zijn de play-offs om Europees voetbal verder uit zicht geraakt na de 4-0 nederlaag bij FC Twente.

Stand in de eredivisie

TWE-NEC | Afgelopen!

Het is klaar in Enschede, waar FC Twente zijn publiek verwende met een galavoorstelling en een 4-0 zege op NEC. Met de korte onderbreking vanwege de bekers bier op het veld als minpuntje.

Bekijk de samenvatting van FC Twente - NEC

TWE-NEC | 83' DOELPUNT TWENTE

Ook invaller Van Wolfswinkel pikt zijn doelpuntje mee. Hij loopt een vrije trap van Cerny binnen voor de 4-0 tegen NEC. De Tsjech staat er met twee assists en een doelpunt prima voor vanavond.

FC Twente-NEC 4-0

TWE-NEC | 76' DOELPUNT TWENTE

De thuisploeg is niet te houden vanavond en komt door een mooie goal van Misidjan op 3-0 tegen NEC.

Het schot van Misidjan vanaf de linkerkant komt onderweg nog tegen Van Wolfswinkel aan, de VAR kijkt nog even goed of het niet met zijn hand was, maar het doelpunt wordt goedgekeurd.

FC Twente-NEC 3-0

TWE-NEC | 70' Blessure Vlap

Bij FC Twente moet Vlap het veld geblesseerd verlaten. Hij wordt vervangen door Steijn, die op de eerste speeldag het enige doelpunt van FC Twente tegen NEC maakte bij de 1-0 zege.

Ook Ugalde gaat naar de kant. Zijn vervanger is Van Wolfswinkel.

FC Twente-NEC 2-0

TWE-NEC | 64' Spreekkoren tegen Cillessen

Een deel van het publiek van FC Twente zingt al geruime tijd beledigende spreekkoren over NEC-doelman Cillessen. In het stadion wordt nu omgeroepen dat de fans daarmee moeten stoppen.

FC Twente-NEC 2-0

TWE-NEC | 62' Wedstrijd hervat

De spelers van FC Twente en NEC zijn terug op het veld en de wedstrijd is hervat! FC Twente leidt met 2-0 tegen NEC, er is nog een half uur te spelen.

TWE-NEC | 62' Wedstrijd stilgelegd

Meteen na de goal van FC Twente wordt er bier op het veld gegooid. Scheidsrechter Makkelie legt de wedstrijd tijdelijk stil.

Het gaat, als we de herhaling goed bekijken, om twee bekertjes bier.

Makkelie moest het duel volgens de aangescherpte regels van de KNVB tijdelijk onderbreken. "Ik heb zelf niet gezien dat er minimaal een bekertje werd gegooid", zei de arbiter bij ESPN. "Maar mijn assistent wel en de VAR ook. Doelman Jasper Cillessen kon die beker maar net ontwijken. Dit is gewoon een signaal. We hebben afgesproken dat we dit niet willen. Iedereen heeft gevraagd om deze aanpak. Dus we moeten de regels naleven."

Het stond toch duidelijk aangegeven

TWE-NEC | 61' DOELPUNT TWENTE

NEC mist een grote kans op de gelijkmaker en in de tegenstoot maakt Misidjan er 2-0 van voor FC Twente.

Na een spaarzame aanval van NEC denkt Dimata de bal te kunnen binnentikken, maar Unnerstall redt met de hand. In de omschakeling tovert Cerny, maker van de 1-0, een prachtige pass tevoorschijn op Misidjan. Die faalt niet oog in oog met Cillessen en tekent voor de 2-0.

FC Twente-NEC 2-0

Doelpuntenmaker Virgil Misidjan en Vaclav Cerny

TWE-NEC | 53' Twente heeft de controle

NEC begon de tweede helft met goede moed en offensieve bedoelingen, maar Twente heeft de controle alweer snel overgenomen. We zagen onder meer een afstandsschot van Vlap dat onderweg kunstig van richting werd veranderd door Pleguezuelo. Maar Cillessen was alert.

Een paar minuten later krijgt Midisjan een enorme kopkans, maar hij knikt de bal naast.

FC Twente-NEC 1-0

TWE-NEC | Tweede helft

De bal rolt weer in Enschede. Beide teams zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.

Ondertussen in de Keuken Kampioen Divisie

In de eerste divisie staat vanavond een complete speelronde op het programma. De strijd om de titel is bloedstollend in de KKD, want Heracles en PEC hebben allebei 79 punten. De Almelmoërs hebben wel een iets beter doelsaldo.

PEC Zwolle staat bij rust op een 1-0 voorsprong thuis tegen Roda JC. Bij NAC Breda-Heracles staat de brilstand op het scorebord. Blijft het zo, dan zou PEC de koppositie weer overnemen, met nog één duel te gaan.

TWE-NEC | Rust

Na een minuutje blessuretijd is het pauze. Beide teams gaan de kleedkamers in voor een bakje thee. Twente leidt verdiend met 1-0.

In de slotfase dacht Ugalde nog een penalty voor Twente te kunnen versieren, maar scheidsrechter Makkelie kon zijn Schwalbe niet waarderen en presenteerde de Costaricaan een gele kaart.

TWE-NEC | 38' DOELPUNT TWENTE

Cerny zet Twente met het hoofd op een verdiende 1-0 voorsprong tegen NEC. Na goed voorwerk van Misidjan volgt een voorzet, die door de Tsjech snoeihard op doel wordt gekopt. Cillessen is kansloos.

Cerny viert de goal vervolgens door een shirt omhoog te houden van Jody Lukoki, de voormalige FC Twente-speler die een jaar geleden overleed.

FC Twente-NEC 1-0

Vaclav Cerny eert na zijn goal de vorig jaar overleden Jody Lukoki

TWE-NEC | 33' Zwabberbal Tannane

Het is Twente wat de klok slaat, maar na ruim een half uur zien we het beste moment voor NEC. Pröpper maakt een overtreding (en krijgt geel), de vrije trap van een meter of 25 wordt door Tannane snoeihard en zwabberend op doel gevuurd.

Unnerstall heeft veel moeite met de bal, maar weet hem uit het doel te frommelen. In de rebound kopt Mattson over.

FC Twente-NEC 0-0

TWE-NEC | 23' Twente domineert, jubileumkaart Tannane

Halverwege de eerste helft is het spelbeeld hetzelfde: FC Twente is de baas en in de aanval, NEC kan het hoge tempo van de Enschedeërs maar moeilijk volgen.

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Tannane van NEC na een overtreding op Misidjan. Het is een jubileumkaart, want het is de veertigste voor Tannane in de eredivisie. Dit seizoen staat hij alweer op zeven. Dat is geen persoonlijk record: in het seizoen 2020/2021 verzamelde hij negen kaarten.

FC Twente-NEC 0-0

TWE-NEC | 11' Cillessen redt knap

Een paar minuten na zijn bijna fatale misser laat Cillessen zien dat hij ook nog altijd uitstekend kan keepen. Brenet duikt na een mooie combinatie voor de doelman op, maar Cillessen redt knap. Ugalde kan net niet bij de rebound.

FC Twente kwam moeizaam op gang, maar heeft het Nijmeegse doel inmiddels omsingeld. De ene kans volgt de ander nu op.

FC Twente-NEC 0-0

TWE-NEC | 6' Cillessen weer in de problemen

Oh oh Jasper Cillessen.. daar gaat de Oranje-doelman bijna opnieuw gigantisch in de fout. Hij heeft de bal aan de voet en lijkt niet door te hebben dat Ugalde eraan komt gesneld, en schiet tegen de NEC-aanvaller op. De bal carambolleert - gelukkig voor Cillessen - niet in het doel.

Het zijn niet de gelukkigste weken voor Cillessen. Vorige week blunderde hij nog tegen Heerenveen, met een doelpunt als gevolg.

FC Twente-NEC 0-0

Jasper Cillessen ontsnapt tijdens een duel met Manfred Ugalde

AFTRAP - De bal rolt in Enschede

FC Twente en NEC hebben de 32ste speelronde afgetrapt. na een minuut stilte voor de eind vorige maand overleden Joeri Petrov, oud-speler van Twente.

Een halve minuut later is er al een geweldige kans voor NEC: de bal belandt na een vlotte aanval meteen na de aftrap voor de voeten van Schöne en de aanvoerder knalt rakelings naast.

Waar gaat het eigenlijk over?

FC Twente staat vijfde met 55 punten. De vierde plaats lijkt onneembaar en Twente is al zeker voor de play-offs om Europees voetbal.

NEC is de nummer tien met 38 punten. De achtste plek geeft recht op Europese play-offs, daar zijn de Nijmegenaren drie punten van verwijderd. Voor NEC staat er dus nog het nodige op het spel.

Fraser in gesprek met RKC, maar heeft nog niet getekend

Henk Fraser is nadrukkelijk in beeld om de nieuwe trainer van RKC Waalwijk te worden. De Waalwijkers zoeken voor komend seizoen een nieuwe coach omdat Joseph Oosting naar FC Twente vertrekt.

Diverse media melden vandaag dat Fraser zelfs al een contract heeft getekend bij RKC, maar zover is het nog niet, meldt Fraser aan de NOS. Hij bevestigt wel in gesprek te zijn, maar getekend is er nog niet.

Henk Fraser vertrok eerder dit seizoen bij FC Utrecht

Witsel stopt als Rode Duivel

Axel Witsel neemt na 130 interlands afscheid van de nationale voetbalploeg van België. De 34-jarige middenvelder speelde geen hoofdrol meer in de plannen van de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco van de Rode Duivels.

Eden Hazard, Toby Alderweireld en Simon Mignolet namen na een teleurstellend verlopen WK in Qatar ook al afscheid van hun nationale ploeg. Zij maakten lang deel uit van een gouden generatie Belgische voetballers die nooit een hoofdprijs wonnen. Vincent Kompany, Marouane Fellaini, Thomas Vermaelen en Mousa Dembélé namen al eerder afscheid.

Feyenoord krijgt weer forse geldstraf van UEFA

Feyenoord heeft opnieuw een forse boete van de UEFA gekregen. De vermoedelijk aanstaande kampioen moet in totaal 39.625 euro overmaken naar de Europese voetbalbond.

De UEFA straft Feyenoord voor diverse incidenten tijdens de thuiswedstrijd tegen AS Roma in de kwartfinales van de Europa League. Feyenoord moet 30.000 euro betalen omdat tijdens de wedstrijd niet iedereen op zijn stoeltje zat waardoor trappen op de tribunes waren geblokkeerd. Ook werd vuurwerk afgestoken (5.500 euro) en belandden er voorwerpen op het veld (en dat is 4.125 euro).

Feyenoord werd door AS Roma uitgeschakeld in de kwartfinales. Fans van de club uit Rotterdam waren niet welkom bij de return in de hoofdstad van Italië. Feyenoord kreeg het afgelopen seizoen ook al veel boetes van de UEFA voor incidenten met supporters rond Europese wedstrijden.

Er werd tijdens de wedstrijd nog gewaarschuwd voor het afsteken van vuurwerk

Guardiola positief over herstel Aké

Trainer Pep Guardiola van Manchester City is positief over het herstel van Nathan Aké. "Het gaat echt veel beter met hem", zei hij op een persconferentie voor het competitieduel van zondag met Everton. "We gaan zo weer trainen en dan weten we wellicht meer."

Aké viel vorige week geblesseerd uit tijdens een competitieduel met Leeds United. Hij miste dinsdag de uitwedstrijd tegen Real Madrid in de halve finales van de Champions League. Beide ploegen spelen woensdag een beslissend duel om een plek in de finale van de koningsklasse van het Europese voetbal. Mogelijk is Aké dan weer inzetbaar.

Manchester City is koploper van de Premier League, met een voorsprong van één punt op Arsenal dat een duel meer heeft gespeeld. Arsenal speelt zondag voor eigen publiek tegen Brighton & Hove Albion.

Nathan Aké (links) tijdens de wedstrijd tegen Leeds United, waarin hij geblesseerd raakte

Simons wisselt van zaakwaarnemer

Het is nog onduidelijk of Xavi Simons ook volgend seizoen in het shirt van PSV speelt. De talentvolle aanvallende middenvelder van de Eindhovenaren heeft volgens transferexpert Fabrizio Romano in ieder geval een nieuwe zaakwaarnemer in de arm genomen: de Brit Darren Dein.

Dein is eigenaar van makelaarsbureau DOUBLED. De 20-jarige Simons is een klap de belangrijkste voetballer uit de stal van de makelaar, die verder een aantal klinkende namen uit het verleden in onder contract heeft.

Dein was in het verleden ook verantwoordelijk voor de megadeal tussen FC Barcelona en muziekstreamingsdienst Spotify.

Simons heeft bij PSV nog een verbintenis tot en met 2027, maar kan op eigen initiatief voor een gelimiteerde transfersom terugkeren naar Paris Saint-Germain. PSV hoopt Simons op zijn beurt met verbeterd contract in Eindhoven te houden.

Feyenoord waarschuwt voor zwarthandel

Feyenoord laat weten korte metten te maken met de zwarthandel in toegangskaarten voor de kampioenswedstrijd van komende zondag tegen Go Ahead Eagles.

De club heeft inmiddels geconstateerd dat vele toegangsbewijzen voor het uitverkochte duel "op illegale wijze" worden aangeboden.

"Inmiddels zijn al diverse illegale aanbieders van kaarten geïdentificeerd. De betreffende kaarten zijn geblokkeerd en geven dan ook geen toegang meer tot de wedstrijd. Ook zullen de aanbieders worden voorgedragen voor een stadionverbod bij de KNVB", zo meldt Feyenoord.

"Supporters worden met oog hierop nadrukkelijk geadviseerd om geen toegangsbewijzen aan te schaffen via externe aanbieders of online verkoopdiensten zoals Marktplaats. De Feyenoord Ticket Exchange is de enige legale veilingsite om toegangskaarten te verkopen."

Feyenoord-fans namen op zondag 7 juli bij de Hofpleinfontein een voorschot op de landstitel

Messi terug in PSG-selectie

Lionel Messi keert na een week interne schorsing terug nadat hij een training miste vanwege promotie-werkzaamheden in Saudi-Arabië. In eerste instantie was de schorsing voor twee weken.

PSG-trainer Christophe Galtier geeft tekst en uitleg.

PSG-trainer Galtier over eerdere terugkeer Messi: 'Hij was vastberaden om te spelen'

Pasveer ook volgend seizoen bij Ajax

Doelman Remko Pasveer behoort ook komend seizoen tot de selectie van Ajax. De 39-jarige reservekeeper heeft met de Amsterdamse club een akkoord bereikt over een nieuw contract.

Pasveer speelt sinds 2021 voor Ajax en haalde op basis van zijn prestaties bij de club zelfs de WK-selectie van het Nederlands elftal.

De Tukker speelde in het verleden voor FC Twente, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles, PSV en Vitesse.

Remko Pasveer

Madueke neemt zondag afscheid bij PSV

Noni Madueke neemt zondagavond in de rust van PSV-Fortuna Sittard afscheid van de supporters van de Eindhovense club. De Engelse aanvaller vertrok in de winterstop bij PSV voor een bedrag van ongeveer 35 miljoen euro naar Chelsea.

De 21-jarige Madueke speelde sinds zijn vertrek bij PSV acht wedstrijden voor Chelsea en was daarin één keer trefzeker.

Noni Madueke en Chelsea-trainer Frank Lampard

Feyenoord mist Trauner in kampioensduel

Feyenoord leeft met een nagenoeg fitte selectie toe naar de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Trainer Arne Slot kan alleen geen beroep doen op de geblesseerde Gernot Trauner. De gekwetsten Patrik Walemark en Mimeirhel Benita komen dit seizoen niet meer in actie.

Trauner was ook dit seizoen een basisspeler van Feyenoord. "Voor hem is het ontzettend jammer dat hij er niet bij is", zei Slot. "En voor ons ook, want we hebben hem er graag bij. Maar het is helaas niet anders. We moeten het zonder hem doen."

Gernot Trauner

Trainer Slot zwijgt nog over toekomst bij Feyenoord

Trainer Arne Slot wil niet in de toekomst kijken in aanloop naar de kampioenswedstrijd van Feyenoord zondag tegen Go Ahead Eagles. "Ik ben nu alleen maar met die wedstrijd bezig", zei de coach voordat hij benadrukte dat hij nog twee seizoenen bij de club uit Rotterdam onder contract staat.

Slot is bijna twee volledige seizoenen hoofdtrainer van Feyenoord. Onder zijn leiding is de club van de vijfde naar de eerste plaats van de ranglijst geklommen. Hij loodste zijn ploeg vorig seizoen naar de finale van de Conference League en strandde vorige maand met Feyenoord in de kwartfinales van de Europa League.

De prestaties van Slot zijn ook opgevallen in het buitenland. Engelsen kranten brengen hem al weken in verband met Tottenham Hotspur. Trainers Xabi Alonso, Mauricio Pochettino en Julian Nagelsmann zouden echter ook in beeld zijn bij de kapitaalkrachtige club uit Londen. Afgelopen week meldden Duitse media dat Eintracht Frankfurt interesse zou hebben in de succesvolle coach van Feyenoord.

Berghuis en Kudus waarschijnlijk fit voor uitduel met Groningen

Ajax-trainer John Heitinga kan zondag vermoedelijk weer beschikken Steven Berghuis en Mohammed Kudus in het uitduel met degradant FC Groningen (aftrap 14.30 uur).

Berghuis hield aan de verloren bekerfinale tegen PSV een nader te noemen blessure over en miste daardoor het thuisduel met AZ (0-0). De aanvaller deed vandaag voor het grootste gedeelte mee aan de training, zo vertelt Heitinga op de persconferentie.

Kudus maakte tegen AZ zijn rentree na een hamstringblessure en lijkt daar geen terugslag van te hebben ondervonden.

Heitinga: 'Nog geen nieuws'

Volgens Heitinga valt er nog niets nieuws te melden over zijn positie voor komend seizoen. "Het is belangrijk dat er wordt gekeken naar de lange termijn, maar als er nieuws te melden is, dan doen we. Ik spreek regelmatig met Mislintat (de nieuwe technisch directeur, red.).

"We hebben het niet gehad over het feit dat ik op poleposition zou staan voor komend seizoen. We hebben het wel over de selectie van komend seizoen gehad. Maar zolang ik niks hoor ben ik trainer van Ajax."

Nieuwe trainer of niet, 'kritisch' meedenken doet Heitinga graag

Slot: 'Zondag wordt spannend, maar benadering hetzelfde'

Arne Slot bespeurt geen spanning of iets vergelijkbaars wat de Feyenoord-selectie uit zijn evenwicht kan brengen in aanloop naar de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles van zondag.

"Het is wel spannend, maar we benaderen het wel als elke andere wedstrijd", zegt de trainer. Je proeft nu bij meerdere clubs spanning. Go Ahead speelt bijvoorbeeld nog voor play-offs voor Europees voetbal. Dat is een andere druk dan wel of niet kampioen kunnen worden".

"Maar dat betekent niet dat er op het trainingsveld hele andere dingen zichtbaar zijn bij de spelers. Dan zouden we snel moeten ingrijpen, maar dat hebben we niet gezien."

Slot voegt eraan toe dat hij dit weekend niet van plan is om met de Feyenoord-selectie in een hotel te gaan. "Dat doen we nooit met thuiswedstrijden, tenzij het Europees voetbal of bekervoetbal betreft. Dus nu doen we dat ook niet."

'Ervaringen van Santiago niet gebruikt'

Feyenoord-spits Santiago Gimenez vierde in 2021 met Cruz Azul de Mexicaanse titel. "Het is niet zo dat ik Santiago voor de groep gooi en hem laat vertellen hoe zoiets nou allemaal werkt. Elke situatie is weer anders namelijk", aldus Slot.

"De spelers moeten de wedstrijd tegen Go Ahead gewoon spelen zoals ze dat ook in de voorgaande 31 wedstrijden hebben gedaan: heel fanatiek en heel agressief."

Feyenoord speelt komende zondag om 16.45 uur tegen Go Ahead Eagles in De Kuip. Bij een zege is Feyenoord zeker van het kampioenschap.

Slot in aanloop naar kampioenswedstrijd: 'Dit is niet business as usual'

Messi terug bij Paris Saint-Germain

Lionel Messi staat morgen 'gewoon' in de basis bij Paris Saint-Germain in de competitiewedstrijd tegen Ajaccio. Dat zegt zijn trainer Christophe Galtier.

Vorige week miste de Messi een training van PSG omdat hij voor promotie-werkzaamheden naar Saudi-Arabië was vertrokken. Daarop werd de Argentijn door de club uit Parijs in eerste instantie voor twee weken geschorst. Nu keert hij toch een week eerder al terug op het wedstrijdformulier, en zelfs in de basis.

Galtier: "Ik heb Messi dinsdag gesproken om te kijken hoe hij erin stond, en ik vond het zeer vastberaden om te spelen. Hij zal morgen starten."

Messi vandaag op de training bij PSG

Van Nistelrooij: 'Schepje erbovenop tegen Fortuna'

PSV moet zondag van Fortuna Sittard (aftrap 20.00 uur) zien te winnen om weer een stap dichter bij het veiligstellen van de tweede plaats te zijn.

Trainer Ruud van Nistelrooij hamert erop dat PSV, inmiddels 14 wedstrijden op rij ongeslagen, geconcentreerd moeten blijven. "Er mag nu geen verslapping optreden en misschien nu moeten we zondag wel een schepje erbovenop doen", zegt de Brabander op de persconferentie.

Van Nistelrooij is wel trots op de serie die hij met PSV heeft neergezet. "Het is ons gelukt om iedereen aan boord te houden, scherp te houden. We houden ook de spelers betrokken die niet of weinig aan spelen toekomen", zegt hij.

"We zien ook in wedstrijden dat we ook op de bank sterke spelers kunnen inbrengen, om een wedstrijd te kunnen laten kantelen. Dat is ook een compliment voor het team en de staf."

'Nog steeds teleurgesteld over Fortuna-uit'

De uitwedstrijd tegen Fortuna was een van de bananenschillen waar PSV over uitgleed dit seizoen. PSV verzuimde die wedstrijd vroegtijdig te beslissen door veel kansen op zeep te helpen en zag Fortuna in blessuretijd alsnog gelijkspelen (2-2).

Als ik daaraan terugdenk, ben ik nog steeds teleurgesteld. We hebben daar toen twee punten verloren. Het is belangrijk om zondag die teleurstelling weg te spoelen", aldus Van Nistelrooij.

Van Nistelrooij vindt dat koploper Feyenoord dit seizoen veel minder uitglijders heeft gehad, zoals PSV die in januari Sittard beleefde

"Je ziet het aan Feyenoord: je moet nu gewoon een compleet seizoen draaien om kampioen te worden. Je mag gewoon niet meer dan een x-aantal punten verliezen, of dat nou in de toppers of in andere wedstrijden is."

Van Nistelrooij waakt voor verslapping bij PSV: 'Tegen Fortuna schepje erbovenop'

Journalisten: Haaland en Kerr speler van het jaar

Erling Haaland van Manchester City is door de Engelse vereniging van voetbaljournalisten uitgeroepen tot speler van het jaar. Bij de vrouwen won Sam Kerr van Chelsea de jaarlijkse verkiezing.

De 22-jarige Haaland, die dit seizoen al 51 doelpunten maakte, kreeg liefst 82 procent van de stemmen. Arsenal-spelers Bukayo Saka en Martin Ødegaard werden respectievelijk tweede en derde.

Kerr weer de beste

De Australische Kerr werd voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste speelster. Rachel Daly (Aston Villa) en Lauren James (Chelsea) eindigden op de tweede en derde plaats. De prijzenceremonie is op 25 mei.

De prestigieuze verkiezing wordt sinds het seizoen 1947-1948 gehouden. Vorig seizoen werd Mohamed Salah van Liverpool uitgeroepen tot winnaar.

Oud-winnaars

Frans Thijssen, Dennis Bergkamp en Robin van Persie zijn de enige Nederlanders die in het verleden werden verkozen tot beste speler van het jaar door de Engelse voetbaljournalisten.

De verkiezing bij de vrouwen, die sinds het seizoen 2017-2018 wordt gehouden, werd drie jaar geleden door Vivianne Miedema van Arsenal gewonnen.

De topscorer aller tijden van Oranje miste een groot deel van het huidige seizoen vanwege een gescheurde kruisband.

Feyenoordfans kijken uit naar kampioenschap: 'Niet zo beladen als 2017, wel veel gekker'

Zondag moet het gebeuren: de zestiende landstitel voor Feyenoord. Rotterdam is er helemaal klaar voor blijkt wel uit de reacties op straat. Stadsdichter Mark Boninsegna heeft zelfs een speciaal gedicht geschreven.

Feyenoordfans kijken uit naar kampioenschap: 'Niet zo beladen als 2017, wel veel gekker'

Hazard maakt waarschijnlijk rentree in PSV-selectie

Als hij geen terugslag krijgt maakt Thorgan Hazard dit weekend zijn rentree in de selectie van PSV voor het thuisduel van zondagavond met Fortuna Sittard (aftrap 20.00 uur).

De Belgische aanvaller had na de bekerfinale van PSV tegen Ajax last van een enkelblessure en miste daardoor het competitieduel met Sparta, maar is inmiddels weer fit genoeg.

De langer geblesseerden Mauro Júnior (knie), Armando Obispo (knie) en Ismael Saibari ontbreken wel voor komende zondag.

Thorgan Hazard

Programma en stand

Feyenoord stevent op de landstitel af, PSV heeft de tweede plaats stevig in handen en SC Cambuur en FC Groningen zijn inmiddels gedegradeerd.

Waar ligt de spanning op dit moment dan wel in de eredivisie?

De strijd tussen Ajax en AZ om de derde plaats, die recht geeft op een plaats in de voorronde van de Europa League, is nog springlevend. De vierde plaats is goed voor een plek in de derde voorronde van de Conference League.

Plaatsen 5 tot en met 8 geven recht op een plek in de play-offs voor een ticket in de tweede voorronde in de Conference League.

FC Twente (5), Sparta (6) en FC Utrecht (7) zijn nu de aangewezen kandidaten, maar de strijd om plaats acht is nog niet beslist. RKC (41 punten), sc Heerenveen (41) en NEC (38) maken nu het meeste aanspraak op het vierde een laatste ticket.

Onderin hopen Execelsior, FC Emmen, FC Volendam en Vitesse de zestiende plaats te vermijden. De club die als zestiende eindigt, moet play-offs gaan spelen voor promotie/degradatie.

De stand in de eredivisie.

Gemeente Rotterdam: geef kinderen vrij voor kampioensfeest

De gemeente Rotterdam heeft scholen verzocht om leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs op maandag de mogelijkheid te geven om het eventuele kampioensfeest van Feyenoord bij te wonen.

De gemeenteraad ging akkoord met de ingediende motie van D66 en GroenLinks. 27 personen stemden voor, 12 stemden tegen.

"De huldiging is een prachtig feest waar jong en oud bij moet kunnen zijn", zegt raadslid Judith Bokhove van GroenLinks tegen het AD. "Zo voorkomen we ook spijbelen, en smoesjes als 'ziek'."

De motie haalde het overigens niet zonder slag of stoot, zo schrijft het AD.

Onderwijswethouder Said Kasmi was aanvankelijk tegen het plan omdat hij vond dat de gemeenteraad zich niet met dergelijke zaken moet bemoeien. De VVD ging daarin mee, maar Kasmi's eigen partij D66 stond wél achter de oproep.

De huldiging staat gepland voor maandagmiddag om 12.00 uur op de Coolsingel.

Burger krijgt nieuwe trainer bij Basel

Wouter Burger krijgt vanaf komend seizoen een nieuwe trainer bij FC Basel. De Duitser Timo Schultz gaat dan aan de slag als nieuwe trainer van de Zwitserse club. Schultz tekende een contract voor twee jaar.

De Duitser volgt interim-trainer Heiko Vogel op, die FC Basel onder zijn hoede heeft na het ontslag van Alex Frei. Oud-voetballer Schultz werkte tot eind december bij St. Pauli.

Basel won donderdag de eerste wedstrijd in de halve finale van de Conference League tegen en bij Fiorentina (1-2).

Timo Schultz in zijn periode als coach van St. Pauli

Bielsa nieuwe bondscoach van Uruguay

De voetbalbond van Uruguay heeft de Argentijn Marcelo Bielsa aangesteld als de nieuwe bondscoach. Hij neemt de nationale ploeg onder zijn hoede tot en met het WK in 2026.

Bielsa volgt Diego Alonso op, van wie het contract niet werd verlengd na de uitschakeling in de groepsfase op het WK van vorig jaar in Qatar. De 67-jarige Bielsa zal in juni voor het eerst bij Uruguay op de bank zitten bij twee vriendschappelijke wedstrijden tegen Nicaragua en Cuba.

Bielsa werkte eerder als bondscoach bij Argentinië (1998-2004) en Chili (2007-2011). Als clubcoach stond hij onder contract bij onder meer Athletic Club, Olympique Marseille en OSC Lille. Hij leidde Leeds United in 2020 na zestien jaar opnieuw naar de Premier League. In februari vorig jaar werd hij bij de Engelse club ontslagen.

Marcelo Bielsa als trainer van Leeds United

Hoe gaat het eigenlijk met...?

Kevin Strootman.

De voormalig international kent een goed seizoen bij het Italiaanse Genoa, waarmee hij in de Serie B promotie naar het hoogste niveau afdwong.

We pakten de telefoon en bespraken het goede seizoen van de voormalig speler van onder meer Sparta, FC Utrecht, PSV, AS Roma, Olympique Marseille en Cagliari.

Burger dicht bij finale met FC Basel

Wouter Burger heeft donderdagavond met FC Basel een eerste stap gezet richting de finale van de Conference League in Praag (7 juni).

De oud-verdediger van Feyenoord, Excelsior en Sparta won met de Zwitserse club de uitwedstrijd bij Fiorentina met 2-1.

De return in Basel is komende donderdag en de winnaar daarvoor treft dan AZ of West Ham United.

Wouter Burger (midden met het witte shirt) donderdag in actie tegen Fiorentina

AZ gesteund door indrukwekkende Europese thuisreeks

De 2-1 nederlaag in Londen was een domper voor AZ, maar bij de return in Alkmaar is alles nog mogelijk. De club kan namelijk op een indrukwekkende statistiek leunen.

AZ is namelijk al 25 Europese thuiswedstrijden ongeslagen. De laatste Europese thuis thuisnederlaag van AZ dateert van 16 februari 2017. toen Olympique Lyonnais te sterk was (1-4) in de Europa League.

AZ viert de 0-1 van Tijjanni Reijnders tegen West Ham United

Optimisme bij AZ, ondanks nederlaag

De reacties bij AZ waren donderdag na de kleine nederlaag bij West Ham United eensgezind: dit is even slikken, maar in Alkmaar is alles nog mogelijk.

"Al met al overheerst het goede gevoel", sprak verdediger Sam Beukema na afloop. "Met onze supporters achter ons kunnen we het rechtzetten."

Bekijk hieronder de reacties van trainer Pascal Jansen, Sam Beukema en Tijjani Reijnders:

AZ-coach Jansen: 'Het is nu rust, gaan ons voorbereiden op tweede helft'
Beukema geniet ook een beetje in Londen: 'Beetje kippenvel bij het clublied'
Doelpuntenmaker Reijnders: 'Gemiste kans, twee spelhervattingen doen je de das om'

Net niet voor AZ, maar er nog niets verloren

AZ leek donderdagavond bij West Ham United opnieuw te gaan verrassen in de Conference League, maar de Alkmaarders konden in het London Stadium een voorsprong niet vasthouden en verloren na rust met 2-1.

De return is komende donderdag om 21.00 uur in Alkmaar.

Welkom!

Het is het weekend waarin Feyenoord-minnend Nederland hoopt op het zestiende landskampioenschap uit de geschiedenis van de club.

We blikken in dit liveblog uitgebreid vooruit op de kampioenswedstrijd van de Rotterdammers, die zondag om 16.45 uur Go Ahead Eagles treffen in De Kuip.

En hoe staan PSV, Ajax en het nog Europees actieve AZ ervoor?

We praten je hier helemaal bij!