liveblog
NOS VoetbalAangepast

Inter wint derde Derby della Madonnina van het seizoen • Milan vestigt hoop op Leão

Vanavond volgen we de tweede wedstrijd in de halve finales van de Champions League:

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Hilversum. Morgen richten we onze pijlen uiteraard vooral op de Conference League. Dan speelt AZ in de halve finale tegen West Ham United.

De Alkmaarders zijn er klaar voor!

Milan vestigt hoop op Leão

Voor de derde keer in de historie wint Inter drie keer in één seizoen de Derby della Madonnina. Milan miste overduidelijk de creativiteit van Leão en voor de Rossoneri is het te hopen dat de smaakmaker er weer bij is over zes dagen.

MIL-INT | Afgelopen

Inter wint overtuigend op bezoek bij Milan. De Vrij en Dumfries zijn dus dicht bij een plek in de finale van de Champions League.

Lees hieronder het wedstrijdverslag.

MIL-INT | 85' Weinig actie

De wedstrijd kabbelt voort richting het einde. Milan ging na rust voortvarend van start, maar inmiddels heeft Inter de zaken weer goed voor elkaar. Inter verdedigt de 2-0 voorsprong en doet dat overtuigend.

MIL-INT | 70' De Vrij komt erin

Stefan de Vrij komt binnen de lijnen. De verdediger vervangt Dimarco. En nog een wissel bij Inter: Lukaku komt erin voor doelpuntenmaker Dzeko.

MIL-INT | 63' Milan raakt de paal

Palo! Na een mooie aanval schiet Tonali de bal op de buitenkant van de paal. Onana kon de bal alleen maar nakijken.

Milan komt na rust een stuk beter voor de dag. Met invallers Origi en Thiaw voor Kjaer en Saelemakers heeft Milan nieuwe energie gekregen.

MIL-INT | 50' Milan dringt aan

Daar is de volgende kans voor de thuisploeg. Messias wordt weggestuurd, maar schiet veel te gehaast ruim naast. Hier zat meer in voor Milan.

Een paar minuten later is Dzeko aan de andere kant dicht bij de 0-3, maar doelman Maignan redt knap.

MIL-INT | 48' Kans Milan

Milan heeft uiteraard nog niet opgegeven en gaat op zoek naar de aansluitingstreffer. Díaz probeert met een bekeken schot Onana te verschalken, maar de bal eindig een halve meter naast.

MIL-INT | 45' Tweede helft begonnen

Milan heeft afgetrapt voor de tweede helft.

Milan-legende Van Basten mist creativiteit

Van Basten met de Europa Cup I (1990)

Milan is niet best en het zit Inter niet tegen. Ze missen Leão, wie moet het nu doen voor Milan?

Ziggo Sport

MIL-INT | Rust

Het is rust in San Siro en daar zal vooral Milan blij mee zijn. De thuisploeg wordt volledig weggespeeld door Inter en mag van geluk spreken dat het nog maar 0-2 staat.

De statistieken zeggen alles: Milan heeft met 0 schoten op doel Inter-doelman Onana nog niet aan het werk gezet. Trainer Stefano Pioli heeft een hoop recht te zetten in de rust.

MIL-INT | 32' Penalty teruggedraaid

Een penalty tegen blijft Milan bespaard. Inter-spits Lautaro gaat neer in de zestien en de scheidsrechter wijst gedecideerd naar de stip. De VAR grijpt echter in en na het bekijken van de beelden oordeelt de scheidsrechter dat het een schwalbe is.

Even later maakt Lautaro bijna alsnog de 0-3, maar zijn harde schot zeilt naast. Het is een schiettent in San Siro. Milan staat erbij en kijkt ernaar.

MIL-INT | 18' Volgende domper Milan

Wat een horrorbegin voor AC Milan. Na de vroege 2-0 achterstand valt nu ook Bennacer, een belangrijke middenvelder, uit. Messias is zijn vervanger. Misschien is hij wel de verlosser voor de thuisploeg.

MIL-INT | 16' Calhanoglu op de paal

Palo! Inter laat er geen gras over groeien en is heel dicht bij de 0-3. Calhanoglu met een uitstekend schot van buiten de zestien, maar de bal knalt op de paal.

MIL-INT | 11' Doelpunt Inter!

Dumfries viert feest met doelpuntenmaker Mkhitaryan

Wat een droomstart voor de ploeg van Dumfries. Mkhitaryan zet Inter op 0-2.

AC Milan-Internazionale 0-2

MIL-INT | 8' Doelpunt Inter!

Dzeko viert het openingsdoelpunt tegen Milan

Het is na acht minuten al raak. Dzeko, die de voorkeur krijgt boven Lukaku, volleert de bal heel knap binnen.

AC Milan-Internazionale 0-1

MIL-INT | 1' Aftrap

De Derby della Madonnina is onderweg in San Siro!

Game Face on: Denzel Dumfries

Denzel Dumfries

Supporters van Milan en Inter gebroederlijk naast elkaar

Supporters van Milan en Inter

MIL-INT | Opstelling Milan

Smaakmaker en aanvaller Rafael Leão ontbreekt bij AC Milan. Stefano Pioli had de hoop dat hij de wedstrijd zou halen, maar Leão is niet fit genoeg en zit niet eens op de bank

MIL-INT | Opstelling Inter

Bij Inter staat Oranje-international Dumfries in de basis, Stefan de Vrij en Gosens beginnen op de bank. Verder kiest Inzaghi voor Dzeko in de spits, Lukaku begint daarom als wissel.

Voor AZ-trainer Jansen is duel met West Ham extra speciaal: 'Voelt vertrouwd'

AZ-trainer Jansen terug op Londense geboortegrond: 'Voelt vertrouwd'

Vanavond dus de Champions League, morgen houdt AZ de Nederlandse eer hoog in de halve finale van de Conference League.

Voor AZ-trainer Pascal Jansen is de uitwedstrijd donderdag tegen West Ham United niet alleen op sportief gebied bijzonder. Hij speelt met zijn team in Londen, de stad waar hij vijftig jaar geleden werd geboren. "Het voelt vertrouwd."

Onana vergaart faam bij Internazionale: 'Keept als in zijn gloriejaren bij Ajax'

Keeper Andre Onana (Inter) viert feest

Waar André Onana afgelopen zomer na veel tumult zijn hielen lichtte bij Ajax, poetst de doelman bij Internazionale nu flink zijn blazoen op. De 27-jarige keeper speelt vanavond met Inter de halve finale van de Champions League tegen stadgenoot AC Milan.

Hij was ooit zo geliefd bij de fans van Ajax. De goalie mocht zich zelfs bij de beste keepers uit de wereld scharen tijdens de fameuze Champions League-campagne in 2019, de Amsterdammers wonnen van Real Madrid en Juventus, maar werden uitgeschakeld in de halve finale tegen Tottenham Hotspur.

Trainers over Derby della Madonnina: 'Niet een derby, dé derby'

Het gouden beeld: de Madonnina

"Het is niet een derby, het is dé derby", zei Inter-trainer Simone Inzaghi vooraf over Derby della Madonnina, die zo genoemd wordt vanwege het Maagd Maria-beeld op de top van de Duomo, die bekend staat als de Madonnina.

"Het is de belangrijkste wedstrijd voor ons, voor de fans."

Trainers over Milanese Champions League-confrontatie: 'Niet een derby, dé derby'

Een keer eerder Milanese derby in de halve finale

Clarence Seedorf in duel met Javier Zanetti

Het is niet de eerste keer dat AC Milan en Inter elkaar treffen in de halve finale van de Champions League. In 2003 ging Milan over twee wedstrijden uiteindelijk door op basis van gemaakte uitdoelpunten (0-0 en 1-1).

Heel anders dan nu was het een tijd waarin het Italiaanse voetbal nog tot de grootste competities behoorde. Bij AC Milan stonden onder andere Clarence Seedorf, Andrei Sjevtsjenko, Andrea Pirlo, Paolo Maldini en Alessandro Nesta in de basis. Ook bij Inter speelde met Hernán Crespo, Álvaro Recoba, Fabio Cannavaro en Javier Zanneti genoeg spelers die de harten van de voetballiefhebbers sneller doen kloppen.

Benvenuto!

Oude tijden herleven, want AC Milan en Internazionale staan in de halve finale van de Champions League. Ooit hele grote clubs in Europa, maar de afgelopen tijd flink afgezakt. De clubs uit Milaan krabbelden op en staan nu verrassend weer op het hoogste podium.