liveblog
Treinongeluk
NOS NieuwsAangepast

Geen treinen tussen Leiden en Den Haag tot zeker 11 april • Drie gewonden op intensive care

  • In Voorschoten zijn afgelopen nacht een goederentrein en een passagierstrein tegen een kleine bouwkraan gereden.
  • De intercity met zo'n 50 mensen aan boord is ontspoord; drie gewonden liggen op de intensive care.
  • Een man is om het leven gekomen, hij was de bestuurder van de aangereden bouwkraan.
  • Het treinverkeer tussen Leiden en Den Haag ligt tot zeker 11 april stil.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten hierbij het liveblog over het treinongeluk bij Voorschoten. Nog even de belangrijkste punten op een rij:

  • Vannacht rond 03.30 uur botste bij Voorschoten een goederentrein van DB Cargo op een kraanvoertuig van BAM.
  • De bestuurder van het kraanvoertuig, een man van 65, kwam bij het ongeluk om het leven.
  • Het kraanvoertuig of brokstukken ervan kwamen terecht op een ander spoor. Een intercity van NS botste erop, en ontspoorde.
  • Dertig van de vijftig inzittenden van de NS-trein raakten gewond. Drie gewonden liggen op de intensive care.
  • Het treinverkeer tussen Leiden en Den Haag ligt tot zeker 11 april stil.

Lees in dit stuk nog dat het gaat om een uitzonderlijk incident. Dank voor de aandacht.

Treinongeluk Voorschoten

Slachtoffer treinongeluk is man van 65

De man die vanochtend om het leven kwam bij het treinongeluk in Voorschoten, is een man van 65 uit Beringe in Limburg. Dat hebben de politie en BAM bevestigd na een bericht erover in De Limburger. Het slachtoffer was de machinist van een bouwkraan waar een goederentrein op botste.

Het lichaam van de man is aan het einde van de middag geborgen.

Goederentrein botste eerst op kraanvoertuig, NS-trein botste daarna op kraan of brokstukken

Bij het spoorwegongeval van vanochtend vroeg bij Voorschoten botste eerst een goederentrein van DB Cargo op een kraanvoertuig van bouwbedrijf BAM. Het kraanvoertuig of brokstukken ervan kwamen daarna terecht op een ander spoor, waar op dat moment een NS-intercity reed. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen in een brief aan de Tweede Kamer.

Op het moment van het ongeval waren er werkzaamheden aan de gang, waardoor twee van de vier sporen niet beschikbaar waren voor treinen. Op de twee andere sporen konden er wel treinen rijden. Onderzocht wordt hoe de goederentrein en de kraan met elkaar in botsing hebben kunnen komen.

De machinist van de goederentrein is in het ziekenhuis onderzocht, maar hoefde daar niet te blijven. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een verkennend onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval.

Treinverkeer tussen Leiden en Den Haag ligt tot zeker 11 april stil

Het treinverkeer tussen Leiden en Den Haag ligt tot zeker dinsdag 11 april stil door het treinongeluk van vanochtend, zo verwacht de NS. Het spoorbedrijf zet vanwege het ongeval de komende week snel- en stopbussen in op het traject.

Reizigers moeten rekening houden met meer reistijd.

ProRail: bergen van de treindelen gaat dagen duren

Vanmiddag is er een begin gemaakt met het opruimen van de kalk die uit de goederentrein is gekomen. Het bergen van de vier NS-treinstellen kan pas beginnen als de politie, de inspectie en het Openbaar Ministerie de locatie hebben vrijgegeven. Zij zijn nog bezig met een onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

De hersteloperatie is complex. Een bergingsbedrijf moet met een kraan eerst een sloot over om bij de treinstellen te komen. Daarvoor moet eerst een brugconstructie worden gebouwd, en daar wordt morgen mee begonnen. Onderzocht wordt nog of de goederentrein zelf weg kan rijden, anders moet deze ook geborgen worden.

ProRail verwacht dat het bergen van de treindelen meerdere dagen zal duren. Pas daarna kan bekeken worden wat de schade aan de infrastructuur is en welke werkzaamheden noodzakelijk zijn. Ook bij station Voorschoten is ProRail begonnen met voorbereidende werkzaamheden, want ook daar is schade.

Berging van dodelijk slachtoffer, 'zeer gewaardeerde collega overleden'

Bij Voorschoten is eind van de middag het dodelijke slachtoffer van het ongeluk geborgen. In verband met het onderzoek kon het lichaam niet eerder worden geborgen, meldt een woordvoer van Veiligheidsregio Hollands-Midden.

De overledene was de bestuurder van de aangereden bouwkraan, "Wij hebben met groot verdriet kennisgenomen van het overlijden van een zeer gewaardeerde collega", laat het bouwbedrijf BAM weten in een bericht op sociale media.

Drie ernstig gewonden treinongeluk nog op intensive care

Drie slachtoffers die bij het treinongeluk zwaargewond zijn geraakt, liggen nog op de intensive care. Hun situatie is "zeer ernstig maar stabiel", meldt een woordvoerder van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).

De drie slachtoffers zijn opgenomen in de twee traumacentra in de regio. Twee van hen liggen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de derde in het HMC Westeinde in Den Haag. Alle drie zijn geopereerd.

In totaal zijn negentien gewonden overgebracht naar een ziekenhuis na het ongeluk. Van de vijf patiënten die in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp werden opgenomen, hebben vier inmiddels het ziekenhuis verlaten. Ook een slachtoffer dat naar het HMC Westeinde was gebracht, mocht naar huis.

Tien gewonden werden naar het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht gebracht. Vijf van hen mochten in de loop van de ochtend weer naar huis, de anderen zijn overgebracht naar reguliere afdelingen van het UMC Utrecht.

Website Slachtofferhulp met informatie en advies over treinongeval

Slachtofferhulp Nederland heeft een website geopend voor slachtoffers van de treinramp bij Voorschoten: treinongelukvoorschoten.nl.

Op de site vinden passagiers die in de trein zaten, hun naasten en andere betrokkenen informatie over wat Slachtofferhulp en overheidsinstanties voor hen kunnen doen. "Zo is er één centrale plek met alle informatie", meldt de organisatie.

"Veel mensen die iets heftigs meemaken, ervaren emotionele en lichamelijke reacties. Zo is het bijvoorbeeld heel normaal om hoofdpijn, spanningen, huilbuien en nare herinneringen te krijgen. Op de website staan tips over omgaan met stressklachten."

Ook goederentrein zwaar beschadigd

Op foto's is te zien hoe zwaar de goederentrein, die als eerste op de bouwkraan botste, is beschadigd.

  • ANP
    De zwaar beschadigde goederentrein
  • ANP
    De zwaar beschadigde goederentrein
  • NOS / Sander van Hoorn
    De zwaar beschadigde goederentrein

Burgemeester Voorschoten bedankt omwonenden

Burgemeester Nadine Stemerdink van Voorschoten heeft de bewoners bedankt die vannacht te hulp schoten na het treinongeluk. Ze roemde de huisarts die onmiddellijk eerste hulp verleende en slachtoffers thuis opving. "Dorpsgenoten stonden klaar voor alle mensen in nood, van boer Freek tot de huisarts. Ongelooflijk bedankt."

Nieuwe dronebeelden

Nieuwe dronebeelden van de plek van het ongeluk:

Dronebeelden van het dodelijk treinongeluk bij Voorschoten

Politie brengt plek ongeluk driedimensionaal in kaart, onderzoek gaat maanden duren

Met onder meer een 3D-camera is de politie bezig de plek van het treinongeluk in kaart te brengen. Die driedimensionale reconstructie kan worden gebruikt bij het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval en bij het beantwoorden van de vraag of er sprake is van verwijtbare schuld. Ook worden er met twee drones beelden gemaakt voor het onderzoek.

Met de virtuele reconstructie kunnen onderzoekers de plaats delict bekijken, ook nadat de ravage is opgeruimd en het spoor is hersteld, zegt een woordvoerder van de landelijke eenheid. De beelden kunnen ook gebruikt worden als er mogelijk een rechtszaak volgt.

De politie wil het onderzoek zo snel mogelijk afronden zodat het treinverkeer hervat kan worden. De woordvoerder benadrukt wel dat het onderzoek heel "secuur en zuiver" moet gebeuren. De verwachting is dat het onderzoek maanden gaat duren, zegt ook de Arbeidsinspectie, die samen met de politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoek naar het ongeluk.

Treinen tussen Leiden en Haarlem rijden weer

Het treinverkeer vanaf Leiden Centraal in noordelijke richting is weer opgestart. Sinds 13.30 uur rijden tussen Leiden en Haarlem de treinen weer volgens de dienstregeling, meldt NS. Er rijden ook nog bussen op dat traject.

Tussen Leiden en Hoofddorp rijden sprinters, maar voorlopig wel minder dan normaal. Dat kan reizigers een kwartier extra reistijd kosten.

Het treinverkeer in zuidelijke richting, vanaf Leiden Centraal naar Den Haag, zal nog dagen stilliggen. Op dat traject rijden snelbussen.

Rover 'erg geschrokken'

Reizigersvereniging Rover is "erg geschrokken" van het treinongeluk vanochtend. "Onze gedachten gaan uit naar de betrokkenen en nabestaanden", laat een woordvoerster weten.

Dat er de komende dagen nog geen treinen tussen Leiden en Den Haag rijden, maakt de impact van het ongeluk groot voor reizigers, maar mensen hebben daar begrip voor, gezien de omstandigheden, verwacht de woordvoerder. Rover wacht de resultaten van het onderzoek af en zal die dan goed bestuderen.

Ook vakbonden in de spoorsector en de bouwbranche hebben hun medeleven aan slachtoffers en nabestaanden betoond. "De spoorsector is in rouw", aldus bestuurder Henri Janssen van FNV Spoor.

Woordvoerder ProRail: kraan waarschijnlijk eerst geraakt door goederentrein

ProRail gaat ervanuit dat de bouwkraan op het spoor als eerste is geraakt door de goederentrein en daarna pas door de NS-passagierstrein. Dat zegt een woordvoerder desgevraagd.

De goederentrein vanuit Den Haag was onderweg richting Leiden. De passagierstrein reed in tegenovergestelde richting vanuit Leiden naar Den Haag. "Wij gaan ervan uit dat de goederentrein eerst de bouwkraan heeft geraakt", aldus de woordvoerder.

De ravage op en naast het spoor

Meer foto's van de treinwrakken en de kraan op en naast het spoor bij Voorschoten:

  • NOS / Sander van Hoorn
    De ravage in de cabine van de machinist van de passagierstrein
  • NOS / Sander van Hoorn
    Een deel van de kraan die werd geraakt ligt naast het spoor
  • ANP
    Een deel van de kraan die werd geraakt ligt naast het spoor
  • NOS / Sander van Hoorn
    Meer wrakstukken langs het spoor
  • NOS / Sander van Hoorn
    De goederentrein aan de andere kant van de kraan

Staatssecretaris: 'Wonder dat er niet meer doden zijn gevallen'

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat noemt het "een wonder" dat er bij het treinongeluk bij Voorschoten niet meer doden zijn gevallen. "Het is natuurlijk vreselijk indrukwekkend om te zien allemaal", zei ze bij een bezoek aan de plek van het ongeval.

Heijnen sprak mede namens het kabinet haar medeleven uit met de nabestaanden van de overledene en de gewonden. Over de oorzaak kon ook de staatssecretaris nog niks zeggen. "Er wordt volop onderzocht, door allerlei diensten vanuit hun eigen expertise en die moeten nu eerst goed hun werk doen. Daarna hopen we natuurlijk snel meer inzicht te hebben in hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Video: koning bezoekt plek ongeluk

De koning prees de hulpverlening en zei mee te leven met de nabestaanden en slachtoffers van het ongeluk.

Koning bezoekt plaats treinongeluk: 'Ik ben sprakeloos'

BAM: omgekomen medewerker was machinist bouwkraan

De medewerker van BAM die is omgekomen bij het treinongeluk in Voorschoten is een man die als machinist op de bouwkraan zat die door zowel een goederentrein als een passagierstrein werd geraakt. Dat heeft het bouwbedrijf laten weten.

Er werd bij Voorschoten aan het spoor gewerkt, onder meer met behulp van de kraan die over het spoor kon rijden. Twee van de vier sporen waren voor de werkzaamheden afgesloten, over de andere twee sporen werd gewoon gereden.

Deel station Voorschoten afgezet met schermen

Een deel van het perron van station Voorschoten is afgezet met schermen. De schermen worden voor een deel van de goederentrein gezet die betrokken was bij het treinongeval van vannacht. Het ongeluk gebeurde niet ver van station Voorschoten. Op en rond de plek van het ongeluk is het nog steeds een ravage. De twee gehavende treinen en een kapotte bouwkraan staan er nog en de bovenleiding hangt los.

Calamiteitennummer NS niet veel gebeld

Het is niet druk bij het calamiteitennummer 0800-6677888, dat de NS in het leven heeft geroepen na het treinongeluk. Familieleden van slachtoffers hebben nog niet gebeld met het speciale telefoonnummer.

Een medewerker van NS Publieksservice zegt tegen het ANP dat tot nu toe alleen wat ambassades hebben gebeld om informatie in te winnen. Die wilden informatie voor het geval ze vanuit het buitenland gebeld worden over het ongeluk.

Mensen die geen contact kunnen krijgen met verwanten die mogelijk in de verongelukte trein zaten, kunnen ook bellen met Verwantencontact op 088-2690000, een speciaal nummer van de overheid.

Ook in buurthuis De Boschbloem in Voorschoten is het rustig. Daar staat sinds 09.15 uur de koffie klaar voor omwonenden van het treinongeval, maar tot nu toe is er nog niemand geweest. In het buurthuis zijn medewerkers van Slachtofferhulp Nederland aanwezig voor een luisterend oor, evenals locoburgemeester en wethouder Paul de Bruijn.

Koning bezoekt plek treinbotsing

Koning Willem-Alexander, die vanochtend al zijn medeleven betuigde met de slachtoffers en nabestaanden, heeft een bezoek gebracht aan de plek van het ongeluk. Hij praatte er onder anderen met de burgemeester van Voorschoten en hulpverleners van de veiligheidsregio Hollands Midden. Hij sprak ook kort met journalisten. "Verschrikkelijk nieuws, zoveel slachtoffers en dan denk je: hoe kan dit?"

Volgens de koning hebben de hulpverleners fantastisch werk verricht. Hij wenste de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer, een werknemer van BAM, veel sterkte. Daarna nam de koning, in een oranje hesje van ProRail en met veiligheidsschoenen aan, een kijkje bij de bouwkraan en de verongelukte treinen op het spoor. "Je bent gewoon sprakeloos als je dit ziet, het had veel erger kunnen aflopen." Daarna sprak de koning nog met enkele bewoners langs het spoor.

  • NOS / Sander van Hoorn
  • NOS

Luchtfoto's van de plek van het ongeluk

  • NOS
    Dronebeeld van de situatie op de plek van het ongeluk
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Dodelijk slachtoffer ongeluk was werknemer BAM

Het dodelijk slachtoffer van het ongeluk bij Voorschoten is een werknemer van BAM. Dat heeft een woordvoerder van het bouwbedrijf bevestigd. De bouwkraan op het spoor die door de treinen werden geraakt, was ook van BAM. Er werd bij Voorschoten aan het spoor gewerkt. Twee van de vier sporen waren voor de werkzaamheden afgesloten, over de andere twee sporen werd gewoon gereden.

OM begint strafrechtelijk onderzoek, treinverkeer dagen ontregeld

Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt een onderzoek ingesteld naar het het treinongeluk bij Voorschoten. Daarbij wordt ook gekeken of er strafbare feiten zijn gepleegd, zo is bekendgemaakt op een persconferentie. De oorzaak van het ongeluk is nog niet duidelijk en wordt onderzocht, ook door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Vaststaat wel dat de schade aan het spoor zo groot is dat er de komende dagen geen treinen rijden tussen Leiden en Den Haag. Bij het treinongeluk viel één dode, de identiteit van dit slachtoffer is nog niet bekendgemaakt. Burgemeester Stemerdink van Voorschoten sprak haar medeleven uit met de slachtoffers. Verder bedankte ze onder anderen de buurtbewoners die slachtoffers hebben geholpen.

Patiënten weer weg uit calamiteitenhospitaal

De tien gewonden die naar het calamiteitenhospitaal in Utrecht waren gebracht, zijn daar weer weg en het calamiteitenhospitaal is weer gesloten. Vijf zijn er overgebracht naar reguliere verpleegafdelingen van het UMC Utrecht en vijf anderen konden naar huis, zei een woordvoerder. De eerste gewonde treinpassagiers kwamen om ongeveer 05.30 uur binnen bij het noodhospitaal. Om 09.00 uur waren ze weer vertrokken.

Persconferentie treinongeluk om 10.15 uur

De persconferentie over het treinongeluk bij Voorschoten, die om 09.30 uur zou worden gegeven, is uitgesteld naar 10.15 uur. Aanwezig is onder anderen de burgemeester van Voorschoten en de president-directeur van de NS, Wouter Koolmees. De persconferentie is te volgen via NPO 1, NOS.nl, de NOS-app, NPO Radio 1 en de kanalen van de NOS op sociale media.

Hele dag geen treinen tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal

Er rijden vandaag geen treinen meer tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal, meldt de NS. Op het traject bij Voorschoten wordt onderzoek gedaan, de treinen moeten worden geborgen en de schade moet worden hersteld. Aan het einde van de ochtend wordt het treinverkeer van Leiden in de richting van Utrecht, Haarlem en Schiphol weer opgestart.

Telefoonnummer voor vraag over verwanten

Wie geen contact kan krijgen met verwanten die mogelijk in de verongelukte trein zaten, kunnen bellen met verwantencontact. Het nummer is 088-2690000.

Station Leiden Centraal afgesloten, 'onverantwoorde drukte'

Station Leiden Centraal is gesloten omdat het er onverantwoord druk werd. Kennelijk wisten veel mensen niet dat er tot het einde van de middag geen treinen van en naar Leiden rijden. Mensen krijgen het advies alternatief vervoer te regelen. Het inzetten van bussen heeft volgens de woordvoerder geen zin, omdat het om te veel mensen gaat.

Buurt schrikt wakker en biedt helpende hand

Bewoners aan het spoor in Voorschoten werden vannacht wakker door luid getoeter, lichtflitsen en een klap. Een van de bewoners zei dat zijn huis trilde, de ontsporing leek wel een aardbeving. De hele buurt stond buiten. zegt een andere bewoner, iedereen belde 112. We zijn gaan kijken en we zagen de gekantelde trein. Mensen klommen in paniek door de ramen uit de trein. Een deel van hen is opgevangen met eten en drinken. "Zo met elkaar moet je toch helpen", zegt een bewoner.

Dronebeelden van ontspoorde trein in het weiland

Dronebeelden van het dodelijk treinongeluk bij Voorschoten

Machinist goederentrein 'in orde'

De machinist van de goederentrein die bij het ongeluk was betrokken, is medisch onderzocht en is in orde, zegt goederenvervoerder DB Cargo. Hij is op weg naar huis en krijgt nazorg. Eerder werd bekend dat de NS-machinist van de passagierstrein bij de botsing met een bouwkraan op het spoor gewond is geraakt. Het gaat om botbreuken. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Onderzoekraad voor Veiligheid stelt onderzoek in

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het treinongeluk, meldt het ANP. Onderzoekers van de OVV die piket hadden zijn meteen naar Voorschoten gegaan. "Ze doen een eerste verkenning en doen op de gebruikelijke manier onderzoek", zegt een woordvoerder tegen het persbureau. "Het is te vroeg om iets te zeggen over het ongeluk zelf, omdat het net gebeurd is, maar het onderzoek loopt."

Calamiteitenhospitaal UMC vangt deel gewonden op

Een deel van de gewonden is opgevangen in het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht. Regel bij een calamiteit zoals in Voorschoten is dat de mensen die er het slechtst aan toe zijn naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen worden gebracht. Andere gewonden zijn naar het calamiteitenhospitaal gebracht. Daar is ook hulpverlening om familie op te vangen. Een woordvoerder van het UMC kon niets zeggen over de aard van de verwondingen.

Persconferentie over het treinongeluk om 09.30 uur

Om 09.30 uur houden ProRail, de NS en de burgemeester van Voorschoten een persconferentie over het treinongeluk bij Voorschoten. Ze geven daar de laatste informatie. De persconferentie is te volgen via NPO 1, NOS.nl, de NOS-app, NPO Radio 1 en de kanalen van de NOS op sociale media.

NS-topman Koolmees: we zitten vol vragen

NS-topman Wouter Koolmees is geschokt door het treinongeluk bij Voorschoten. Hij zegt dat er degelijk onderzoek gedaan moet worden naar het ongeluk. "Zoals iedereen zit ik vol vragen en we willen precies weten wat er is gebeurd."

Bouwkraan op spoor was van BAM

De bouwkraan die bij Voorschoten voor werkzaamheden op het spoor stond, was van bouwbedrijf BAM, meldt een woordvoerder van het bedrijf. Over de toedracht van het ongeluk wil BAM nu niets kwijt. Een woordvoerder verwijst naar spoorwegbeheerder ProRail.

Passagiers vluchten uit de ontspoorde trein bij Voorschoten

Passagier filmt ongeluk bij Voorschoten vanuit de trein

Ooggetuige: 'Het leek wel een film, het was heel intens'

Een van de passagiers in de nachttrein was Anwar Akrouh (20). Hij zat in de tweede klasse op een loungebank toen het ongeluk gebeurde. "Het leek wel een film, het licht viel uit, het werd donker, mensen probeerden uit de trein te komen. Ik zag drie gewonden. Iemand schreeuwde, dat was de machinist. Ik heb ook iemand geholpen die erg veel pijn had. We belden 112, de hulpdiensten waren er na 10 minuten. Het was enorm intens. Heel lieve omwonenden hebben ons geholpen, heel veel dank daarvoor." Intussen is Anwar Akrouh weer thuis.

Bewindspersonen Infrastructuur: verschrikkelijk ongeluk

Minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat zijn erg geschrokken van het ongeluk. Zij spreken in een eerste reactie hun medeleven uit met de slachtoffers, nabestaanden en betrokkenen. Harbers spreekt van "een verschrikkelijk ongeluk". Hij spreekt waardering uit voor de hulpdiensten die direct ter plaatse waren.

Heijnen zegt dat de beelden laten zien hoe groot de omvang is. "Mijn gedachten zijn ook bij de spoor- en treinmedewerkers die tijdens hun werk dit verschrikkelijke ongeluk hebben meegemaakt. Ik wens hen heel veel sterkte."

Foto's van de plek van het ongeval

  • Mizzle Media
  • Mizzle
  • Mizzle Media
  • ANP
  • ANP

Machinist heeft botbreuken, wel aanspreekbaar

In de passagierstrein zaten een machinist en twee conducteurs. De machinist heeft botbreuken, maar is aanspreekbaar. De conducteurs hebben heel lichte verwondingen, zegt een woordvoerder van NS.

Op plek ongeluk werd gewerkt aan het spoor

Op de plek van het ongeluk werd vannacht door ProRail gewerkt aan het spoor, zegt ProRail-woordvoerder Jeroen Wienen. Twee van de vier sporen waren in verband daarmee buiten gebruik, over de andere twee sporen konden wel treinen rijden. Zowel de nachttrein als een goederentrein kwam met een kraan op het spoor in botsing.

Volgens een ooggetuige werd de kraan eerst door de goederentrein geraakt en daarna door de passagierstrein, die vervolgens ontspoorde. ProRail heeft dat nog niet bevestigd. Bij Voorschoten was er voldoende ruimte om nog twee van de vier sporen te gebruiken, ondanks de werkzaamheden, zegt ProRail. Onderzoek moet uitwijzen wat er is misgegaan.

Machinist gewond naar ziekenhuis

Bij het ongeluk is de machinist gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht, zegt NS-woordvoerder Carola Belderbos. Hoe de machinist eraan toe is, kon ze niet zeggen.

Tot ver in de middag geen treinverkeer bij Leiden

In verband met het ongeluk rijden er tot zeker 16.00 uur vanmiddag geen treinen van en naar Leiden. Er wordt onderzoek gedaan en de trein wordt door specialisten "veiliggesteld". Pas als de trein is weggehaald en mogelijk schade aan en bij het spoor is hersteld, kan het treinverkeer worden hervat.

Brandweer bevestigt dat er iemand is omgekomen

De brandweer bevestigt dat bij het ongeluk één dode is gevallen. Over wie dat is, is niets gezegd.

Eerste beelden van plek van het ongeluk

Ernstig treinongeluk in Voorschoten: Tientallen gewonden

Veiligheidsregio: 30 gewonden

In een update op de site van de veiligheidsregio staat dat er ongeveer dertig gewonden zijn. Elf van hen zijn opgevangen in omliggende woningen, de andere gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht.

Omroep West meldt dat er ook een dode is gevallen, maar een woordvoerder van de veiligheidsregio kan dat niet bevestigen.

Iedereen uit trein gehaald, zegt verslaggever Sander van Hoorn

Iedereen is nu uit de trein gehaald, zegt verslaggever Sander van Hoorn. De hulpdiensten zijn massaal aanwezig, maar er zijn geen ziekenauto's meer. Op weg naar Voorschoten zag Van Hoorn negen ziekenwagens naar Utrecht rijden, vermoedelijk naar het calamiteitenhospitaal. Van de ontspoorde trein staan twee wagons op de rails, daarachter liggen één of twee delen in het weiland.

Calamiteitenhospitaal geopend in Utrecht

In Utrecht is het calamiteitenhospitaal geopend voor de slachtoffers van de treinbotsing in Voorschoten. Het is een samenwerking tussen het UMC Utrecht, het ministerie van Defensie en het ministerie van VWS.

Tientallen gewonden

Er zijn tientallen gewonden. Zij worden ter plaatse behandeld en zo nodig naar het ziekenhuis gebracht, meldt de veiligheidsregio op Twitter.

Oproep: geef hulpdiensten de ruimte

De veiligheidsregio laat weten dat het druk is rondom het spoor en vraagt mensen weg te blijven om zo de hulpdiensten de ruimte te geven.

'Veel slachtoffers' bij treinbotsing Voorschoten

Rond 03.30 uur botste zowel een passagierstrein als een goederentrein op een kleine bouwkraan op het spoor. Er zijn meerdere gewonden en zwaargewonden, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Hollands Midden. Ze spreekt van "veel slachtoffers".

De hulpdiensten zijn massaal aanwezig.