NOS NieuwsAangepast

Een dode door treinongeval bij Voorschoten, 19 mensen naar het ziekenhuis

In Voorschoten is vannacht een passagierstrein ontspoord na een botsing met een kraan op het spoor. Er zijn één dode en ongeveer dertig gewonden, zegt de Veiligheidsregio Hollands Midden. Negentien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, onder wie de machinist van de trein.

De hulpdiensten rukten vannacht massaal uit, onder meer met een traumahelikopter. Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio liggen twee van de vier treinwagons naast de rails. Het gaat om een intercity waarin vijftig tot zestig mensen zaten, zegt NS. Iedereen is uit de trein gehaald. Een deel van de trein kwam in het weiland terecht, het deel dat nog op het spoor staat, is zwaar gehavend.

Dit zijn beelden van de locatie van het ongeluk:

Treinongeluk bij Voorschoten: Tientallen gewonden

Volgens een woordvoerder van de spoorwegen was de trein op weg van Leiden naar Den Haag toen hij rond 03.25 uur op een kleine bouwkraan botste. In een wagon brak brand uit die snel kon worden geblust. Onduidelijk is hoe het ongeluk kon gebeuren. Op de plek van het ongeluk werd vannacht door ProRail aan het spoor gewerkt, zegt een woordvoerder. Ook een goederentrein kwam in botsing met het bouwmaterieel. De machinist was als enige aan boord van die trein, hij raakte licht gewond.

Gewonden opgevangen

Elf van de dertig gewonden zijn opgevangen in omliggende woningen. Zwaargewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht. In de passagierstrein van NS waren een machinist en twee conducteurs aan het werk. De machinist heeft botbreuken en ligt in het ziekenhuis, maar is aanspreekbaar. De conducteurs hebben lichte verwondingen.

Vanwege het ongeval ving het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht tien gewonden op. Inmiddels zijn zij daar weer weg. Vijf van hen zijn overgebracht naar reguliere verpleegafdelingen van het UMC Utrecht en de vijf anderen konden naar huis, laat een woordvoerster weten.

Een passagier filmde de nasleep na het ongeval vanuit de trein:

Passagier filmt ongeluk bij Voorschoten vanuit de trein

Zeker tot 16.00 uur vanmiddag rijden er geen treinen van en naar Leiden. Daarna wordt het treinverkeer vanaF Leiden naar Schiphol, Utrecht en Haarlem weer opgestart. Het traject Leiden - Den Haag blijft waarschijnlijk nog dagen gestremd.

Onderzocht wordt wat er precies is misgegaan en de trein wordt door specialisten "veiliggesteld". Pas als de trein is weggehaald en de schade aan en bij het spoor is hersteld, kan het treinverkeer ook daar worden hervat.

Geschokte reacties

De topman van ProRail John Voppen spreekt van een "zwarte dag voor het Nederlandse spoor". Premier Mark Rutte spreekt in een reactie op Twitter van een "vreselijk treinongeluk bij Voorschoten".

Minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat zijn ook erg geschrokken van het ongeluk. Zij spreken in een eerste reactie hun medeleven uit met de slachtoffers, nabestaanden en betrokkenen. Harbers spreekt van "een verschrikkelijk ongeluk". Hij spreekt waardering uit voor de hulpdiensten die direct ter plaatse waren.

Heijnen zegt dat de beelden laten zien hoe groot de omvang is. "Mijn gedachten zijn ook bij de spoor- en treinmedewerkers die tijdens hun werk dit verschrikkelijke ongeluk hebben meegemaakt. Ik wens hen heel veel sterkte."

  • Regio15
    De bouwkraan waarop de treinen botsten
  • Regio15
    De trein is doormidden geknakt
  • Regio15
    Ook een goederentrein botste tegen het bouwmaterieel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl