liveblog
NOS NieuwsAangepast

Everything, Everywhere, All at once viert uitbundig Oscarfeestje

Voor de 95ste keer worden vannacht de Oscars uitgereikt in Los Angeles.

 • 'Everything Everywhere All at once' heeft zes beeldjes binnen, waaronder Beste Film
 • De Duitse oorlogsfilm 'Im Westen Nichts Neues' heeft vier prijzen, inclusief Internationale Film
 • Er waren ook prijzen voor Brendan Fraser en de documentaire Navalny.
liveblog gesloten

Einde

Einde van de liveblog. Lees hier ons verhaal over de Oscarnacht terug en bekijk de lijst met alle winnaars. Fijne dag!

Beste Film: EEAAO maakt favorietenrol waar

Everything Everywhere All at once wint de belangrijkste prijs van de avond, hun zevende van de avond. Producer Jonathan Wang dankt de "weirdo's" met wie hij deze film kon maken en bedankt de studio dat ze alle gekkigheid een jaar lang toegelaten hebben. In een serieuzer moment dankt hij zijn vader, "die zoals zoveel immigrantenouders al vroeg is overleden". "Hij zou zo trots zijn geweest, niet om dit allemaal, maar omdat we in onze film uitleggen dat winst nooit belangrijker is dat een persoon en niemand beter is dan een ander."

Daniel Kwan heeft niet veel toe te voegen omdat hij al twee keer eerder het woord mocht nemen deze avond. Hij dankt alle filmmakers in de zaal en zegt dat "het beste wat we kunnen doen is een beetje beschutting bieden tegen deze gestoorde wereld".

Michelle Yeoh wint Beste Actrice

Michelle Yeoh zet de zegetocht van EEAAO voort met winst in deze categorie. Ze noemt haar overwinning, als eerste Aziatische actrice, symbolisch. "Aan alle kleine jongens en meisjes die op mij lijken en thuis kijken, dit is een baken van hoop, het bewijs dat als je groots droomt, je dromen kunnen uitkomen. En dames, laat niemand je ooit vertellen dat je je beste tijd hebt gehad.'

Ze draagt de winst op aan allen moeders wereldwijd, "de echte superhelden zonder wie niemand er hier geweest zou zijn". En vooral haar eigen meoder, die in Maleisië de uitzending kijkt. "Ik neem em mee naar huis!", belooft ze.

Michelle Yeoh wint haar Oscar

Comebackkid Brendan Fraser wint voor The Whale

Branden Fraser wint Beste Acteur voor The Whale. Bibberend en hevige geëmotioneerd komt het het beeldje ophalen. "Zo ziet een andere werkelijkheid er dus uit", zegt hij in een verwijzing naar het multiversum van EEAAO.

Hij gaat in op de lange periode waarin hij nauwelijks te zien was in Hollywood. "Ik ben dertig jaar geleden begonnen in Hollywood. Het ging niet makkelijk maar ik had toen niet door welke mogelijkheden ik toen allemaal had. Totdat het ophield. Dank voor deze erkenning."

Acteur Brendan Fraser met de Oscar in zijn hand

Beste Regie naar EEAAO

De Daniels winnen voor Beste Regie, nog maar het twee regisseursduo in de 95 jaren dat de Oscars bestaan (de eerste waren de Coen-broertjes voor No Country for Old Men).

Scheinert draagt de prijs op aan "alle moeders wereldwijd, en vooral onze moeders". Hij bedankt zijn ouders dat ze nooit zijn creativiteit beperkten, ook niet toen hij "nog verontrustende horrors en comedy's maakte".

Collega Kwam zegt dat "genialiteit uit het collectief voorkomt, we zijn het product van onze contekst". Hij roemt daarom de mensen die hem beïnvloed hebben, zoals zijn vader die hem de liefde voor film bijbracht omdat hijzelf "de werkelijkheid wilde ontvluchten". Hij sluit af met de belofte dat "in ieder een genie schuilt dat erop wacht om los te barsten. Zoek de juist mensen op die dat naar boven kunnen halen. Bedankt aan iedereen die dat voor mij gedaan heeft."

De Daniels winnen een van hun Oscars

Nog eentje voor EEAAO

Beste Montage wordt nu ook toegekend aan Everything, Everywhere, All at once. "Dit is echt te veel", zegt een verbijsterde Paul Rogers. "Het is nog maar mijn tweede film. Gestoord."

Presentator Kimmel roemt hem omdat het niet alleen nog maar zijn tweede film was, "maar hij zijn werk de hele tijd gedaan heeft high van de ayahuasca."

Emotioneel In memoriam

John Travolta wordt geëmotioneerd bij het aankondigen van het In memoriam. Hij heeft het over mensen met wie vriendschappen werden gesloten en aan wie we "hopelessely devoted to" bleven, een verwijzing naar zijn duet met de eerste ster die in beeld verschijnt, zijn Grease-tegenspeler Olivia Newton John. Daarna volgen nog andere sterren die het afgelopen jaar overleden, zoals acteur James Caan, regisseur Jean-Luc Godard en actrice Angela Lansbury.

Geluid Top Gun onderscheiden

Kimmel grapt dat er nu kan worden gestemd over de vraag of acteur/moordverdachte Robert Blake moet worden opgenomen in het In Memoriam-segment.

Hierna volgt de categorie Geluid. De Oscar gaat naar Top Gun: Maverick. De leider van het geluidsteam bedankt "iedereen die deze film zag, samen, in het theater". De film werd wel de reden genoemd dat het publiek na de coronapandemie de weg naar de bioscoop weer terug wist te vinden.

Vervolgens gaat het beste filmnummer naar het aanstekelijke Naatu Naatu (Dans, dans in het Telugu) uit de film RRR. Componist Keeravani zegt dat hij opgroeide met The Carpenters en nu bij de Oscars staat. Hij vervolgt zijn dankwoord op het ritme van Top of the World van het duo: "RRR heeft gewonnen, grote trots van elke Indiër. Dit brengt mij naar the top of the world."

Hier nog eens het winnende nummer:

Prijzen voor scenario's

"Laten we mijn moeder in The Matrix stoppen." Die zin was inspiratie voor het script voor Everything, Everywhere, All at once, dat net een Oscar in de wacht sleept. Uitgelaten bedankt Daniel Scheinert alle leraren die hem inspireerden schrijver te worden "en minder een butthead te zijn". Zijn collega Daniel Kwan zegt dat zijn imposter syndrome overuren draait. Hij geeft toe zelfwaardering moeilijk te vinden, maar bedankt zijn vrouw en Scheinert dat ze het beste in hem zagen. De twee lopen giechelend het podium af

Hierna verzilvert Sarah Polley haar kans voor Women Talking in de categorie Beste Aangepaste Script. "Bedankt Academy, dat jullie niet verontwaardigd zijn door de woorden 'women' en 'talking' zo dicht bij elkaar", grapt ze. Ze zegt dat haar film draait om de pogingen van een groep vrouwen om na een ingrijpend schandaal de draad weer op te pakken. "Ze zoeken zonder geweld een weg vooruit. Niet alleen door te praten, maar ook door te luisteren." Ze draagt de prijs op aan haar kinderen.

Fx Avatar in de prijzen

De special effects die de geanimeerde wezens uit Avatar tot leven brachten winnen Oscargoud. De winnaars danken de cast van de film. "We varen op de acteurs, hun optreden is alles."

De derde en vierde voor Im Westen Nichts Neues

Opnieuw winst voor Im Westen Nichts Neues, dit keer voor decorontwerp. De oneindige oorlogslandschappen en achterkamertjes waar over vrede werd gesproken viel blijkbaar in de smaak bij de Academy. In de vier van de negen categorieën waar de film die voorbij zijn gekomen, heeft de film er nu drie gewonnen. Alleen voor kostuums moest de films zijn meerdere erkennen in Wakanda Forever.

Beste Filmmuziek gaat daarna ook naar Im Westen Nichts Neues, voor de beklemmende score onder film over de Eerste Wereldoorlog. De film stevent af op grote winnaar van de avond, al maakt Everything, Everywhere, All at once straks nog kans op een paar grote prijzen.

Componist Volker Bertelmann haalt in zijn dankwoord een uitspraak aan van zijn moeder, dat "als je empathie wilt brengen je bij jezelf moet beginnen. Dan leer je en laat je zien hoe we samen kunnen leven." Met de winst van Bertelmann is Spielberg-componist John Williams er niet in geslaagd om op 91-jarige leeftijd de oudste Oscarwinnaar te worden.

Kort Film en Kort Documentaire

"Dit is het moment in de show dat je die klappen wat gaat missen", grapt Kimmel over de klap van vorig jaar. The Elephant Whisperers wint direct erna de prijs voor Korte Documentaire, een film over de opvang van een verweesde olifant. De Indiase winnaar zegt dat ze hier wil spreken "over de heilige band tussen ons en de natuurlijke wereld". Ze roept op tot meer empathie met andere levende wezens.

Korte Animatie gaat daarna naar The Boy, the Mole, the Fox and the Horse, de verfilming van het bekende prentenboek. Schrijver-regisseur Charlie Mackesy zegt er moed nodig is om een film te maken. "En er zijn veel dappere mensen in deze zaal." Hij bedankt zijn collega's en vraagt vergiffenis aan zijn familie en vrienden die hij veel minder gezien heeft vanwege het succes van de film. "En aan mijn hond, die ik achtergelaten heb in het hotel", gaat hij verder, met de halflachende toevoeging "Dat had ik niet willen zeggen."

Internationale Film naar Duitsland

België vist met Close achter het net bij Internationale Film. Het Duitse Im Westen Nichts Neues gaat ervandoor met het beeldje.

Regisseur Edward Berger neemt de tijd om zijn hoofdrolspeler Felix Kammerer te bedanken, die achter hem op het podium staat te stralen. "Het was je eerste film en je hebt ons op je schouders gedragen alsof het niets was. Zonder jou zouden we hier niet geweest zijn.

Regisseur Berger feliciteert Felix Kammerer

Black Panther: Wakanda Forever wint Beste Kostuum

Ruth Carter herhaalt haar winst voor de eerste Black Panther-film. Ze was toen in 2019 de eerste zwarte winnaar in deze categorie. "Bedankt dat jullie helpen de superheld te herkennen in zwarte vrouwen. Zij doorstaan alles, hebben lief en overwinnen. Ze is elke vrouw in deze film."

Carter haalt aan dat haar moeder afgelopen week is overleden op 101-jarige leeftijd. "Mabel Carter werd een voorouder. Deze film bereidde me voor op dit moment", zegt ze over de film die handelt over de dood van koning T'Challa, na de onverwachte dood van Black Panther-hoofdrolspeler Chadwick Boseman. Carter sluit af met: "Chadwick, zorg goed voor mam".

Ezel eregast

Jimmy Kimmel komt op met de ezel Jenny uit The Banshees of Inisherin, tot groot plezier van de cast in de zaal. Colin Farrell blaast een handkus, Brendan Fraser wuift met al zijn vingers. "Ze is niet alleen een acteur, maar ook officieel een support animal", zegt presentator Kimmel. "Althans dat hebben we de vliegtuigmaatschappij verteld waarmee ze uit Ierland werd gevlogen."

Hij nodigt iedereen die nerveus is of geëmotioneerd door winst of verlies om een knuffel te komen halen.

The Whale wint beste make-up en haar

De digitale make-up waarmee Branden Fraser in The Whale in een persoon met dodelijk overgewicht veranderde wint wordt onderscheiden met een gouden beeldje.

Im Westen Nichts Neues wint eerste prijs

Beste Cinematografie gaat naar Im Westen Nichts Neues, de eerste van negen kansen voor de oorlogsfilm. "Het is niet mijn verjaardag," zegt winnaar James Friend in een verwijzing naar de vorige winnaar, "maar zo voelt het wel".

Beste Documentaire en Korte Film

Navalny wint de prijs voor Beste Documentaire. De film behandelt de nasleep van de vergiftiging van de Russische oppositiepoliticus en criticus van de Russische president Poetin.

"We missen een persoon, de Russische oppositieleider Navalny, die eenzaam opgesloten zit voor wat hij noemt 'de onrechtmatige agressieoorlog van Vladimir Poetin in Oekraïne'", zegt regisseur Daniel Roher. "De wereld staat achter jullie", drukt hij de gezinsleden van Navalny die zijn meegekomen op het hart.

Echtgenote Joelia Navalny krijgt daarna het woord. "Mijn man zit gevangen omdat hij de waarheid vertelt. Mijn man zit gevangen omdat hij democratie verdedigt. Aleksej, ik droom van de dag dat je vrij bent. En ons land ook. Hou vol."

An Irish Goodbye krijgt daarna de prijs voor Beste Korte Film. De winnaars grijpen hun dankwoord aan om de zaal te vragen Happy Birthday te zingen voor hoofdrolspeler James Martin, die vandaag 31 geworden is.

Martin laat zich toezingen

Beste Bijrollen

Beste Bijrol is nu aan de beurt. Kimmel: "Voor deze categorie is een van mijn favorieten genomineerd. Judd Hirsh, die aanstaande woensdag 88 wordt. Dus we doen die eerst." Zoals verwacht gaat de prijs voor de man in deze categorie naar Ke Huy Quan voor Everhything, Everywhere, All at once. Hij schreef eerder al alle andere filmprijzen op zijn naam in deze categorie.

Ke omhelst zijn vrouw innig en daarna medespelers Jamie Lee Curtis en Michelle Yeoh. "Oh mijn God", schreeuwt hij in tranen als hij het beeldje krijgt onder ovationeel applaus. "Mijn moeder van 84 kijkt thuis. Mam, ik heb net een Oscar gewonnen", begint hij terwijl hij zijn tranen wegslikt. Hij dankt haar voor de offers die ze heeft gebracht, als vluchteling uit Vietnam.

"Mijn reis begon met een boot en een jaar in een vluchtelingenkamp. Toch ben ik hier beland, op het grootste podium in Hollywood. Ze zeggen dat dit soort verhalen alleen in films gebeuren. Ongelofelijk dat mij dit overkomt. Dit is de Amerikaanse Droom!"

Ke haalt aan dat hij als kindster in Indiana Jones en The Goonies speelde, maar daarna als Aziatisch acteur geen goede rollen meer kreeg. Zijn vrouw bleef hem steunen, zegt hij. "Maand in, maand uit, jaar na jaar zei ze me: 'Op een dag zal jouw tijd komen'." Het leidt tot een hoorbaar "awwww' uit de zaal. "Je moet vasthouden aan je dromen. Ik had de mijne bijna opgegeven, maar hou je dromen in leven. Dank dat jullie me terug hebben ontvangen."

Ke na zijn winst

Daarna verzilvert medespeler Jamie Lee Curtis na een lange carrière haar eerste Oscarnominatie. "Shut up", slaat ze verschrikt uit. Als ze het podium bereikt haalt ze diep adem om van het moment te genieten.

"Het lijkt of ik hier alleen sta, maar ik sta er met honderden anderen", zegt ze over de cast en crew van Everything, Everywhere, All at once. "We hebben net een Oscar gewonnen!" Daarna dankt ze alle fans die haar carrière gesteund hebben als screamqueen in genrefilms. "Wij hebben een Oscar gewonnen! Samen!" Tot slot haalt ze aan dat haar dat haar vader Tony Curtis en moeder Janet Leigh allebei een Oscarnominatie hadden. Het wordt haar even te kwaad voordat ze haar overleden ouders zegt "Ik heb net een Oscar gewonnen". Ze sluit af met een buiging.

Jamie Lee Curtis met haar Oscar

Beste Animatiefilm

De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro wint de eerste prijs van de avond voor zijn versie van Pinocchio. Hij grijpt de kans om een punt te maken. "Animatie is cinema, geen genre. We zijn klaar voor de volgende stap, blijf het gesprek gaande houden over tekenfilms."

Kimmel haalt The Slap aan

Kimmel gaat in op het incident tussen Will Smith en Chris Rock vorig jaar. "We hebben nu een strikt beleid. Als iemand gewelddadig wordt, krijg je de prijs voor Beste Acteur en mag je 19 minuten speechen." Hij geeft het publiek vol supersterren het advies als dat gebeurt hetzelfde te doen als vorig jaar: "Niets. Of misschien een knuffel voor de dader."

De presentator gaat ook in op de lengte van de show, die elk jaar uitloopt. "James Cameron is er vanavond niet bij. Je weet dat je show te lang is als zelfs hij er niet doorheen komt", lacht hij over de regisseur van lange films als Titanic en Avatar. De oplossing: als een winnaar te lang speelt wordt deze niet weggespeeld door het orkest, maar weggedanst met een choreografie uit de Indiase film RRR.

Jimmy Kimmel aan parachute het podium

Met een filmpje over Top Gun en twee straaljagers die over komen vliegen begint de show. Presentator Jimmy Kimmel komt aan een parachute het toneel op.

Hij herinnert de zaal eraan dat Ke Huy Quan en Brandan Fraser dertig jaar geleden samenwerkten aan de comedy Encino man en nu allebei kans maken op een Oscar. "Het zal een moeilijk avond zijn voor [Hoofdrolspeler] Pauly Shore."

Hij roemt de diversiteit van alle nominaties: "We hebben acteurs uit de vier windstreken .... van Dublin", zegt hij met een verwijzing naar The Banshees of Inisherin. "Er zijn vijf Ierse acteurs genomineerd, dus de kans dat het matten wordt op het podium is aanzienlijk."

Kimmel feliciteert ook de 91-jarige John Williams, de oudste Oscar-kanshebber ooit. "Alleen Walt Disney heeft meer nominaties. Williams heeft 53 nominaties, en vijf keer gewonnen. Best een slecht resultaat."

De show begint

Nog een herinnering dat de uitreikingsceremonie vannacht rechtstreeks wordt uitgezonden door FilmBox. Het programma is te zien bij tien providers in het basispakket, waaronder Ziggo op kanaal 100 en op hun eigen kanaal 13. Op maandag- en dinsdagavond om 20.30 uur zendt FilmBox de hoogtepunten uit.

Meer sterren

 • AFP
  Michelle Yeoh
 • AFP
  Bill Nighy
 • AFP
  Michelle Williams
 • AFP
  Ana de Armas

Genomineerde Michelle Yeoh zegt bij aankomst dat ze zich ondanks alle Hollywood-onrust vredig voelt. "Dit is de finishlijn. We zijn hier allemaal, dus laten we er allemaal maar van genieten."

Tijdens het interview wordt ze enthousiast begroet door de Daniels, haar regisseurs van Everything, Everywhere, All at once. Ze zegt dat het succes van de cultfilm cast en crew in familie heeft veranderd. "Het is heel speciaal. We hebben met z'n allen veel meegemaakt, maar het was allemaal vol liefde."

Austin Butler van Elvis zegt in een interview dat hij de afgelopen maanden een goede band ontwikkelde met zijn mede-genomineerden, die bij festivals, interviews en andere prijsuitreikingen opdoken. "Ik realiseerde me niet dat je echt een gemeenschapszin ontwikkelt met deze mensen. Colin Farrel, Angela Basset, wat een eer en een geluk om dit met iedereen te kunnen vieren."

Ke Huy Quan geniet nog steeds

Genomineerde voor Beste Bijrol Ke Huy Quan geniet zichtbaar van zijn moment op de loper, wuivend naar de fans en pers. "Eindelijk is het zover!", zegt hij enthousiast over het feit dat hij vannacht kans maakt op een gouden beeldje. Als kindster was hij te zien in Indiana Jones en The Goonies, maar door een gebrek aan goede rollen voor Aziatische acteurs stond hij twintig jaar lang niet meer voor de camera, totdat Everything, Everywhere, All at once voorbijkwam.

Ke maakte de afgelopen weken indruk met de enthousiaste dankwoorden die hij hield bij de verschillende filmprijzen die hij al mocht ophalen. Ook vanavond neemt hij het ervan: hij heeft zijn broertje uitgenodigd om mee te komen en heeft al een selfie met The Rock genomen. "Ik hoop dat ik Nicole Kidman nog kan inhalen, ik wil er ook graag eentje met haar."

De eerste sterren komen aan

De eerste sterren komen aan bij het Dolby Theatre in Hollywood. Er is dit jaar geen rode loper, maar een champagnekleurige, omdat volgens de producenten van de show de belichting van de arriverende sterren dan beter uitkomt. Het is voor het eerst sinds 1961 dat de loper niet rood is.

Presentator Jimmy Kimmel zag in de nieuwe kleur een garantie dat de infame klap van Will Smith vorig jaar niet herhaald zal worden: "Deze kleur laat zien hoe zeker we ervan zijn dat er geen bloed zal vloeien."

 • AFP
  Brendan Fraser
 • AFP
  Jamie Lee Curtis
 • AFP
  James Hong met de plakoogjes die een belangrijke rol spelen in 'EEAAO'
 • AFP
  Kerry Condon
 • AFP
  Stephanie Hsu
 • AFP
  Angela Bassett
 • AFP
  Austin Butler

Meer aandacht in Hollywood voor Azië

Als er één thema dit jaar de overhand heeft in de voorbeschouwingen over de filmprijs, dan zijn het wel de hoge ogen die films met Aziatische invloeden gooien dit jaar. Niet alleen Everything, Everywhere, All at once, maar ook de nominatie voor Hong Chau uit The Whale en Pixars Turning Red. Als er voor dit soort films na de baanbrekende winst van Parasite in 2020 een grotere markt is, dan komt dat mede door de generaties van regisseurs, acteurs en actrices die dit kantelmoment voorgingen, zegt CinemAsia-directeur Jia Zhoa.

Terugbik: de nominaties

Everything, Everywhere, All at once maakt kans op elf Oscars, waaronder Beste Film, Regie, Actrice (Michelle Yeoh) en Mannelijke Bijrol (Ke Huy Quan). Maar omdat de competitie in een aantal categorieën sterk is (Angela Bassett zou zomaar Jamie Lee Curtis kunnen verslaan, Cate Blanchett is een reëele kanshebber naast Yeoh), zou de grote winnaar vannacht wel eens uit Europa kunnen komen: oorlogsfilm Im Westen Nichts Neues kreeg negen nominaties, bijzonder veel voor een niet-Engelstalige film.

Voor Beste Acteur lijkt de race te gaan tussen Elvis' Austin Butler en comeback-kid Brendan Fraser voor The Whale. Nederland heeft geen kanshebbers meer, al maakt producent Topkapi uit ons land nog wel kans met het Belgische Close.

Zie hier ons overzicht van de nominaties: