liveblog
NOS VoetbalAangepast

Fan laat boze Messi tatoeëren • Amrabat naar Liverpool? 'We gaan het zien'

Dit is het WK-blog van maandag 12 december

  • Morgen om 20.00 uur de eerste halve finale van dit WK: Argentinië - Kroatië
  • Woensdag om 20.00 uur de tweede halve: Frankrijk - Marokko
liveblog gesloten

Tot morgen!

We sluiten het liveblog voor vandaag.

Morgen wordt er weer gevoetbald in Qatar: Argentinië en Kroatië staan tegenover elkaar in de eerste halve finale.

Graag weer tot dan!

Argentijn laat gescheld Messi tatoeëren

Een Argentijnse fan heeft deze tatoeage van Lionel Messi laten zetten. Hij loopt nu voor eeuwig met deze beeltenis op zijn been rond, waarop te zien is hoe Messi provocerend juicht richting Oranje-bondscoach Louis van Gaal en assistent Edgar Davids.

Naast Messi is de tekst "Anda palla, bobo!" te lezen. Dat waren de woorden die de kwade Messi sprak richting Wout Weghorst: "Loop door, dwaas!"

Modric blikt vooruit op de halve finale

Lukt het Kroatië om net als vier jaar geleden de finale van het WK te halen. De inmiddels 37-jarige dirigent Luka Modric is vol vertrouwen voor de wedstrijd tegen Argentinië.

Arbeidsmigranten spelen tegen FIFA legends

De arbeidsmigranten poseren met de FIFA legends

Een groep arbeidsmigranten heeft in het Al Thumama Stadion in Doha een wedstrijd mogen spelen met het FIFA legends-team.

Bij de FIFA legends stonden spelers als Clarence Seedorf, Roberto Carlos, Cafu, John Terry, Claude Makélélé, Javier Zanetti, Alessandro Del Piero en Youri Djorkaeff binnen de lijnen. De oud-topvoetballers waren over beide teams verdeeld, zodat er een mix ontstond tussen hen en de arbeidsmigranten.

De wedstrijd werd gefloten door FIFA-voorzitter Gianni Infantino. De Zwitser haalde aan het begin van dit WK hard uit naar enkele westerse landen die kritiek hadden op de mensenrechtensituatie in Qatar.

Seedorf duelleert met een arbeidsmigrant

Mexicaan Ramos fluit Frankrijk - Marokko

De Mexicaan César Ramos is aangewezen als scheidsrechter voor de halve finale tussen Frankrijk en Marokko op woensdag. Zondag werd al bekend dat de Italiaan Daniele Orsato morgen de wedstrijd tussen Argentinië en Kroatië fluit.

Het is de tweede keer dat de FIFA Ramos indeelt op een wedstrijd van Marokko. Eerder floot hij het duel met België (2-0 voor Marokko). De pas 38-jarige arbiter was ook de leidsman bij Denemarken - Tunesië (0-0) en Portugal - Zwitserland (6-1).

Danny Makkelie behoort tot de laatste twaalf arbiters die zijn overgebleven op het WK. De 39-jarige scheidsrechter maakt nog altijd kans om de eerste Nederlander te worden die een WK-finale mag fluiten.

Cesar Ramos bij de wedstrijd tussen Portugal en Zwitserland

Geblesseerde Harit voegt zich bij Marokkaanse ploeggenoten

Amine Harit heeft zich vandaag bij de Marokkaanse ploeg gevoegd, als steun voor de halve finale van woensdag tegen Frankrijk. De middenvelder van Olympique Marseille zat aanvankelijk zelf in de WK-selectie, maar moest door een knieblessure afzeggen.

"Zoals je je kunt voorstellen is het pijnlijk om je WK-droom te zien vervliegen", schreef de 25-jarige Harit op Twitter.

"Eindelijk ben je bij ons", schreef de Marokkaanse aanvoerder Romain Saiss. "Moge god jou helen. Dit WK-avontuur is ook van jou."

Elke speler kwartfinalist gemiddeld 4,5 keer op doping getest

Op het WK zijn tot nu toe 369 dopingtests uitgevoerd, zo meldt de FIFA. In samenwerking met de nationale antidopingagentschappen en de zes deelnemende confederaties zijn er sinds het begin van dit jaar in aanloop naar het WK 2846 dopingcontroles uitgevoerd.

Elke speler van de acht kwartfinalisten is gemiddeld 4,5 keer getest sinds januari. Voor de start van het WK werden vijf spelers geschorst vanwege overtreding van het antidopingreglement. Dat waren Erick Alejandro Rivera uit El Salvador, Sabri Ali Mohamed uit Djibouti, de Ivoriaan Sylvain Gbohouo, de Hondurees Wisdom Niayitey Quaye July en Orlando Moisés Galo Calderón uit Costa Rica.

Amrabat naar Liverpool? Zaakwaarnemer Sinouh kan (nog) niets vertellen

Met zijn goede spel op het WK zou Sofyan Amrabat de interesse van Liverpool gewekt hebben. Mo Sinouh, de zaakwaarnemer van de middenvelder van Marokko, kan er niet veel over vertellen.

"Het WK is een goed podium en hij heeft zich laten zien. We gaan zien waar het toe leidt. Maar hij heeft nog een contract bij Fiorentina, en dat respecteren we."

Pelé aan de beterende hand

De gezondheid van Pelé gaat vooruit, zo laten de artsen van de 82-jarige Braziliaanse voetballegende weten. Of hij ook binnen afzienbare tijd het ziekenhuis mag verlaten, is nog onduidelijk.

Pelé werd eind november opgenomen in een ziekenhuis van São Paulo, waar hij behandeld wordt aan een luchtweginfectie. "Zijn toestand blijft verbeteren, met name de luchtweginfectie", verklaarden zijn dokters. Pelé verblijft op een standaardkamer, is goed bij de tijd en zijn vitale functies worden stabiel genoemd.

Bij de drievoudig wereldkampioen werd vorig jaar darmkanker geconstateerd. Volgens Braziliaanse media heeft hij uitzaaiingen in zijn lichaam. Twee dochters ontkenden de berichten dat hun vader palliatieve zorg krijgt omdat de chemotherapie tegen kanker niet zou aanslaan.

Pelé werd in 1958, 1962 en 1970 wereldkampioen met zijn land. Hij wordt gezien als een van de beste voetballers ooit.

Willem II ontslaat trainer Hofland na nederlaag tegen NAC

De eredivisie ligt vanwege het WK stil, in de eerste divisie is het business as usual.

Willem II heeft trainer Kevin Hofland de laan uitgestuurd. Het ontslag volgt een dag na de 2-1 nederlaag in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda.

"Hij heeft zich met hart en ziel voor de club ingezet", erkent technisch directeur Teun Jacobs, "en qua manier van werken valt hem niets te verwijten. De sportieve prestaties vallen tot op heden echter tegen en ons doel om rechtstreeks terug te keren naar de eredivisie is vooralsnog uit zicht geraakt."

Kevin Hofland

Hofland volgde in maart Fred Grim op en kreeg als opdracht de Tilburgers te behoeden voor degradatie. Dat mislukte, waarna de gehoopte rol bovenin de eerste divisie ook uitbleef. Willem II staat op dit moment achtste.

Argentijnse bondscoach Scaloni verdedigt ploeg: 'Wij zijn geen slechte winnaars of verliezers'

"Het moet klaar zijn met het beeld dat wij onsportief zijn", reageert de Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni als hem - tijdens de persconferentie in aanloop naar de halve finale tegen Kroatië - gevraagd wordt naar de emoties rond het WK-duel met het Nederlands elftal van afgelopen vrijdag.

"We hebben, net als Nederland, gespeeld zoals we moesten spelen", begint Scaloni zijn tirade. "Dit is voetbal. Soms gebeuren zulke dingen. Daarom is er een scheidsrechter, om alles in goede banen te leiden."

Het, volgens hem, verkeerde beeld dat over zijn elftal is ontstaan, irriteert de bondscoach duidelijk. "Ik ben klaar met dit onderwerp. We respecteren alle teams, ook Nederland. Dat vinden wij belangrijk. We zijn geen slechte winnaars of verliezers."

Kroatische bondscoach verzekert: 'Hebben nog steeds veel energie'

Kroatië moest al een paar keer diep gaan op het WK. De Kroaten wonnen de achtste finale tegen Japan (1-1) en kwartfinale tegen Brazilië (1-1) pas na een strafschoppenserie.

"Maar we hebben nog steeds veel energie", benadrukte bondscoach Zlatko Dalić. "Het is zeer bijzonder dat we voor de tweede keer op rij in de halve finale van een WK staan. Maar we willen meer."

"We spelen tegen Argentinië en hun grote vedette Lionel Messi. Maar ik ben een optimistische trainer. Ik geloof in mijn spelers en een plek in de finale."

'Halfbroer' of niet, Mbappé kent geen genade met Hakimi

Kylian Mbappé en Achraf Hakimi staan normaal gesproken met, maar woensdag tegenover elkaar in het veld.

De halve finale op het WK is een ontmoeting waarop ze al ruim voor het toernooi vooruitblikten.

Marokkaanse bondscoach heeft goede hoop op meedoen Mazraoui

De Marokkaanse bondscoach Walid Regragui heeft goede hoop dat hij woensdag tijdens de halve finale tegen Frankrijk weer een beroep kan doen op Noussair Mazraoui en Nayef Aguerd.

Beide spelers waren onvoldoende fit voor de gewonnen kwartfinale tegen Portugal (1-0).

Regragui benadrukte na de winst op de Portugezen hoe belangrijk Mazraoui voor zijn ploeg is. "Ik heb hem eigenlijk nodig voor het systeem dat we graag willen spelen." Mazraoui, van origine rechtsback, speelt bij zijn nationale ploeg vaak links in de defensie.

Ook Hakim Ziyech lijkt inzetbaar tegen Frankrijk. Hij liet zich tijdens het duel met Portugal met fysieke klachten vervangen. Achter de naam van Romain Saïss staat nog wel een groot vraagteken.

Messi passeert Ronaldo

Na de wedstrijd tussen Argentinië en Nederland staat de teller van overtredingen op Lionel Messi in WK-duels op 65. Hij speelde tot nu toe 24 wedstrijden op het wereldkampioenschap.

Door het duel in de kwartfinales is Messi de Portugees Cristiano Ronaldo voorbij en staat hij tweede op de lijst, die door statistiekenbureau Opta wordt bijgehouden met statistieken vanaf 1966.

Zijn landgenoot Diego Maradona staat met stip op nummer een met 152 overtredingen tegen hem. Hij speelde één WK minder dan Messi.

Bij het imagineren van Van Gaal heeft iedereen baat: 'Je bereidt je hersenen voor'

Nu de WK-campagne van Oranje ten einde is, echoot één woord nog altijd na: imagineren, een van de stokpaardjes van Louis van Gaal. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde techniek die al jarenlang wordt toegepast in de topsport.

Hoe kan het Nederlands elftal daar de volgende keer beter van profiteren? En hoe pas je die techniek in je eigen leven toe?

"Als je je kunt inbeelden dat je wereldkampioen wordt, dan kun je het ook op het veld bereiken", zei Van Gaal in Qatar. Hij heeft het over het trainen van de hersenen door imaginatie, oftewel de kunst van het hanteren van beelden.

Wetenschap

Zo toonde de gerenommeerde Franse neurowetenschapper Denis Le Bihan met MRI-scans aan hoe je hersenen geprikkeld worden door inbeelding. Kort gezegd: als je je mentaal een kat voorstelt, wordt de visuele cortex geactiveerd. Als je het woord 'woensdag' in je hoofd hoort, wordt de auditieve cortex geactiveerd. En als je je voorstelt dat je je vinger beweegt, wordt de motorische cortex geactiveerd.

Scheidsrechter Makkelie maakt nog kans op vervolg op WK

Scheidsrechter Danny Makkelie maakt nog kans om een van de laatste vier wedstrijden op het WK te leiden. De 39-jarige Makkelie is nog in Doha en zit bij de laatste twaalf kanshebbers, bevestigt de KNVB.

De FIFA heeft de Italiaan Daniele Orsato aangesteld voor de eerste halve finale, tussen Argentinië en Kroatië morgen. Wie woensdag de andere halve finale tussen Marokko en Frankrijk leidt, is nog niet bekendgemaakt.

Of de Spanjaard Antonio Mateu Lahoz in Qatar blijft, is de vraag. Het gerucht gaat dat hij naar huis moet. Lahoz had vrijdag de leiding bij Argentinië tegen Oranje en kreeg na afloop veel kritiek te verduren, vanuit beide kampen.

Na de halve finales volgen er nog twee duels, naast de eindstrijd (zondag) de strijd om de derde plaats (zaterdag).

Engelse WK-gangers adopteren Dave the Cat

De Engelse selectie werd in hun hotel in Doha frequent bezocht door een zwerfkat, die zij 'Dave the Cat' doopten. Vooral Manchester City-spelers Kyle Walker en John Stones waren dol op Dave.

De twee besloten hem te adopteren, staat in The Guardian. Dave moet vier maanden in quarantaine en verhuist dan naar Manchester. Of hij bij Walker of Stones gaat wonen, is nog onbekend.

Walker: "Hij was er opeens en wat ons betreft was hij welkom. Ik en Stonesy adopteren 'm. Sommige spelers hadden helemaal niks met Dave, maar ik hou van 'm."

'Ajax wil Noppert aantrekken'

Volgens Voetbal International en De Telegraaf heeft Ajax interesse in Andries Noppert. De keeper die alle WK-wedstrijden met Oranje speelde moet dan concurreren met Remko Pasveer, Maarten Stekelenburg en Jay Gorter.

Laatstgenoemde zou eventueel de omgekeerde weg kunnen bewandelen.

Noppert en Messi

Qatarese journalist overleden tijdens WK-werkzaamheden

De Qatarees Khalid al-Misslam is overleden tijdens zijn werkzaamheden als fotojournalist bij de eindronde, aldus The Gulf Times. Al-Misslam werkte voor de Qatarese tv-zender Al-Kass.

Vrijdag overleed de bekende Amerikaanse journalist Grant Wahl tijdens de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië. De 48-jarige verslaggever was werkzaam voor CBS Sports.

Messi vs. Modric

De vedettes van beide landen, Lionel Messi bij Argentinië en Luka Modric bij Kroatië, troffen elkaar in totaal 26 keer in hun carrière. 22 daarvan waren El Clásicos, de Spaanse klassieker tussen FC Barcelona en Real Madrid.

Modric won twaalf ontmoetingen, Messi won er negen en vijf keer bleef het onbeslist.

Luka Modric (links) en Lionel Messi

Derde keer Argentinië - Kroatië op WK

Een aantal statistieken op een rij over de eerste halve finale van dit WK, die morgen gespeeld wordt:

  • Argentinië en Kroatië treffen elkaar dinsdag voor de derde keer op een WK voetbal. Op het WK van 1998 won Argentinië in de groepsfase van de Kroaten. In 2018 was Argentinië - Kroatië ook een pouleduel en wonnen de Kroaten met 3-0.
  • Argentinië kan voor de zesde keer in de geschiedenis de WK-finale halen. De Zuid-Amerikanen deden dat eerder in 1930, 1978, 1986, 1990 en 2014. Twee keer werden ze wereldkampioen: in 1978 en 1986.
  • Kroatië kan het eerste land worden dat meerdere WK-finales op rij speelt sinds Brazilië. De Brazilianen bereikten drie WK's op rij de finale (1994, 1998 en 2002). De Kroaten kunnen dat nu voor de tweede keer op rij doen. In de vorige editie, in 2018, verloor Kroatië in de finale van Frankrijk.
  • Als het op strafschoppen aankomt, doen beide landen niet veel voor elkaar onder. Kroatië won tot nu toe alle vier de penaltyseries op een WK. De Argentijnen kwamen vijf van de zes keer als winnaar uit de bus na strafschoppen.
2018: Kroaten juichen na de 3-0 tegen Argentinië

'FIFA neemt nog altijd geen verantwoordelijkheid'

De FIFA voldoet nog steeds niet aan haar verantwoordelijkheden op het gebied van mensenrechten door te weigeren arbeidsmigranten en hun families te vergoeden voor misstanden tijdens de voorbereiding en uitvoering van het WK 2022 in Qatar. Dat melden Human Rights Watch, Amnesty International, FairSquare en Equidem maandag in een persbericht.

Sinds juni 2022 heeft wereldvoetbalbond FIFA in een reeks mededelingen aangegeven dat zij vastbesloten was manieren te vinden arbeidsmigranten en hun families, die te maken kregen met doden, gewonden en loondiefstal, te compenseren. Maar aan de vooravond van het toernooi was de FIFA er niet in geslaagd een plan hiervoor te maken en kondigde ze in plaats daarvan een nieuw compensatiefonds aan.

Nu het WK 2022 zijn laatste week ingaat, hebben de organisaties de FIFA opgeroepen om het fonds te gebruiken compensatie te financieren voor werknemers en de families van degenen die zijn omgekomen.

'Ontsnappen aan verantwoordelijkheid'

"FIFA's uitgesproken vergoelijking van ernstige misstanden tegen migrerende werknemers in Qatar is zowel een wereldwijde schande als een duistere tactiek te ontsnappen aan haar mensenrechtenverantwoordelijkheid duizenden arbeiders en de families van degenen die stierven om dit WK mogelijk te maken te compenseren", zei Tirana Hassan, waarnemend uitvoerend directeur bij Human Rights Watch.

"De FIFA blijft miljarden dollars aan inkomsten binnenhalen, maar weigert ook maar één cent uit te keren aan de families van arbeidsmigranten die zijn overleden of de arbeiders die hun loon zijn afhandig gemaakt."

Kroatië zet geen extra mandekker op Messi

Kroatië gaat in de eerste halve finale van het WK in Qatar niet proberen de Argentijnse sterspeler Lionel Messi af te stoppen door mandekking. De vice-wereldkampioen wil het héle team van de tegenstander zien te ontregelen, laten ze weten.

"We hebben geen specifiek plan voor Messi. Normaal richten we ons niet op één speler, maar op het hele team van de tegenstander", zegt aanvaller Bruno Petkovic tijdens de persconferentie in aanloop naar het duel van dinsdag. "We gaan proberen ze als een team tegen te houden. Argentinië is niet alleen Messi, de ploeg heeft meerdere geweldige spelers."

.

'KNVB gaat kinderlijk naïef met penalty's om'

Johan Cruijff zei ooit dat strafschoppen niets met voetbal te maken hebben. Misschien is het daar al misgegaan, met een penaltytrauma voor het Nederlandse voetbal tot gevolg.

Weer werd Oranje na elfmetertrappen uitgeschakeld, nu door Argentinië in de kwartfinales van het WK. Hoewel bondscoach Louis van Gaal er uitgebreid aandacht aan had besteed, bestrijdt Gyuri Vergouw de bijna wetenschappelijke benadering waar ze bij de voetbalbond KNVB mee pochen.

"Basisregel één, de aanloop moet zeker vijf meter zijn. Hoe korter de aanloop, hoe meer kracht de nemer moet zetten. En dat gaat ten koste van de zuiverheid van de trap", ergerde Vergouw zich al aan de eerste penalty.

Steven Berghuis baalt na zijn gestopte penalty

Welkom!

Welkom in het WK-liveblog van maandag 12 december.

Net als gisteren wordt er ook vandaag niet gevoetbald in Qatar. De eerste halve finale staat dinsdag 20.00 uur op het programma. Dan spelen Argentinië en Kroatië tegen elkaar. Een dag later om 20.00 uur strijden Frankrijk en Marokko om een finaleplaats.

We blikken in dit blog alvast vooruit en houden je op de hoogte van al het WK-gerelateerde nieuws.

De knock-outfase op het WK