NOS Voetbal

Irritatie bij Scaloni na vragen over clash met Oranje: 'We zijn niet onsportief'

  • Thierry Boon

    NOS-redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    NOS-redacteur in Qatar

Gevraagd naar de emoties rond het WK-duel met het Nederlands elftal moet de Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni iets van het hart. "Het moet klaar zijn met het beeld dat wij onsportief zijn", stelt hij.

De vele kaarten, de opstootjes en de emoties na afloop, waarbij de Argentijnen na de winnende strafschop, onder aanvoering van Lionel Messi, verhaal gingen halen bij de spelers en staf van Oranje, baarden nogal opzien.

"We hebben, net als Nederland, gespeeld zoals we moesten spelen", begint Scaloni zijn tirade. "Dit is voetbal. Soms gebeuren zulke dingen. Daarom is er een scheidsrechter, om alles in goede banen te leiden."

Lionel Messi zoekt na de strafschoppenserie de confrontatie met Louis van Gaal

Het, volgens hem, verkeerde beeld dat over zijn elftal is ontstaan, irriteert de bondscoach duidelijk. "Ik ben klaar met dit onderwerp. We respecteren alle teams, ook Nederland. Dat vinden wij belangrijk. We zijn geen slechte winnaars of verliezers."

Het Argentijnse elftal kan in Qatar rekenen op het grootste supporterslegioen. En die gekte uit zich niet alleen in de tienduizenden fans, maar ook in de aandacht van de pers. Langs het trainingsveld, maar ook zeker bij de persconferenties.

Allergrootste zaal

De vorige, in aanloop naar de kwartfinale tegen Nederland, werd op het laatste moment al verplaatst naar een grotere ruimte. Dit keer is de allergrootste zaal geboekt. Het zogenaamde Virtual Stadium in het IBC, het internationale perscentrum in Doha.

Argentijnse persconferentie

Een soort megatheaterzaal, inclusief balkons en tweede en derde ring, met als hoofdrolspelers Scaloni en Nicolás Tagliafico, de oud-Ajacied.

Hoe getergd en fel hij op het veld is, zo rustig zit Tagliafico - tussen 2018 en 2022 goed voor 169 duels voor Ajax - achter de tafel. Hij prijst leider en aanvoerder Messi, houdt zich bij algemeenheden over komende tegenstander Kroatië en blijft kalm als ook hij moet terugblikken op het verhitte duel met Oranje.

"Dat gebeurt in voetbal. Wij spelers zijn geen machines en voelen ook emoties. Dat gebeurde tegen Nederland en dat zal in de toekomst ook nog gebeuren. We praten over een kwartfinale op een WK met twee landen die vechten voor dezelfde droom. We proberen het duel met Oranje te vergeten en ons te richten op de volgende wedstrijd."

De linksback, 46-voudig international, kent veel spelers van het Nederlandse team goed, door zijn periode bij Ajax. Met jongens als Daley Blind en Jurriën Timber deelde hij lange tijd de kleedkamer.

Of hij ze, in de hete minuten na de wedstrijd, heeft gesproken? "Nee", is het snelle antwoord. "Dat is nog niet gebeurd, maar ik denk wel dat er nog een moment komt om erover na te praten."

Een boze Lionel Messi, een boze Emiliano Martínez: de woorden en daden van Louis van Gaal bleken olie op het vuur voor de Argentijnen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl