liveblog
NOS VoetbalAangepast

Argentinië met Messi op stoom in oefenwedstrijd WK • Nieuwe operatie Haller

  • Nog vier dagen tot de start van het WK in Qatar
  • Oranje traint in warm Doha
  • Van Gaal stoort zich op persconferentie aan vragen over Cillessen
  • 'Rugnummers Oranje gekozen op basis van leeftijd'
  • Lees hier het WK-nieuws van dinsdag 15 november
liveblog gesloten

Nieuwe operatie voor Haller

Sébastien Haller van Borussia Dortmund wacht een nieuwe operatie vanwege een kwaadaardige tumor die is ontdekt in een teelbal. De voormalig Ajacied meldt zelf op Twitter dat hij "de nieuwe operatie moet ondergaan om een einde te maken aan deze tumor, die me weghoudt van het voetbalveld".

Bij Haller werd in juli een tumor in een teelbal geconstateerd. De Ivoriaanse international had toen net Ajax verruild voor Dortmund. Hij werd in juli geopereerd en heeft ook enkele maanden lang chemotherapie ondergaan.

Zijn club zegt verder niets over het revalidatieproces van Haller. Dortmund wenst hem wel veel sterkte via Twitter. Sportdirecteur Sebastian Kehl van Borussia zei vorige week nog dat er nog geen duidelijk tijdplan was voor de comeback van Haller, die een deel van zijn revalidatie afwerkt bij Ajax.

Engels spits Toney, die WK net misliep, overtreedt gokregels 232 keer

Brentford-spits Ivan Toney is aangeklaagd door de Engelse voetbalbond FA. De 26-jarige Engelsman overtrad tussen 2017 en vorig jaar 232 keer de gokreglementen. Het is nog onduidelijk hoe hoog de straf voor Toney zal zijn.

In 2020 en 2021 werden Daniel Sturridge en Kieran Trippier voor respectievelijk vier maanden en zes weken geschorst voor het overtreden van de gokregels.

Ivan Toney stond op de nominatie om met Engeland mee te gaan naar het WK. Hij scoorde in de Premier League 10 keer in 14 wedstrijden en werd bij de vorige interlandperiode nog opgeroepen.

Zaroury vervangt Harit bij Marokko

De Marokkaanse bondscoach Hoalid Regragui heeft Anass Zaroury opgeroepen als vervanger van Amine Harit. Die laatste liep afgelopen zondag een knieblessure op bij de wedstrijd tussen zijn ploeg Olympique Marseille en AS Monaco.

Vleugelaanvaller Zaroury is in het Belgische Mechelen geboren en speelt voor Burnley, de koploper van het Championship (het tweede niveau in Engeland).

Marokko speelt morgen nog een oefenwedstrijd tegen Georgië en speelt volgende week de eerste WK-wedstrijd tegen Kroatië.

KNVB steunt FIFA-voorzitter Infantino bij herverkiezing, Duitse bond niet

De KNVB steunt Gianni Infantino bij zijn herverkiezing als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Wel verbindt de Nederlandse bond voorwaarden aan zijn herverkiezing. De belangrijkste voorwaarde is dat dat de FIFA de de mensenrechtencriteria nog beter verankert in de toewijzing van toekomstige eindtoernooien. Dit staat in een brief die de KNVB samen met de voetbalbonden van België, Engeland, Wales en Zweden verstuurde.

De Duitse voetbalbond DFB weigert om Infantino te steunen. Volgens de DFB moet er een compensatiefonds voor arbeidsmigranten worden opgericht.

De herverkiezing van Infantino lijkt een formaliteit, want er is geen tegenkandidaat. De herverkiezing zal op 16 maart 2023 plaatshebben in Rwanda.

Polen wint met Feyenoorder Szymanski van Chili

Feyenoorder Sebastian Szymanski heeft met Polen de laatste oefenwedstrijd voor het EK winnend afgesloten. Chili werd met 1-0 verslagen door een late goal van Krzysztof Piatek. Szymanski deed de hele wedstrijd mee.

Piotr Zielinski van Napoli en Barcelona-spits Robert Lewandowski bleven de hele wedstrijd op de bank.

De Poolse topschutter kreeg vandaag ook te horen dat hij na het WK de eerste drie wedstrijden van zijn club mist vanwege minachting van de scheidsrechter. Op 8 november werd hij van het veld gestuurd en maakte hij gebaren naar de arbiter.

Debutant Füllkrug voorkomt Duitse zeperd

Duitsland heeft een zeer zuinige zege geboekt op Oman (1-0). Werder Bremen-spits en debutant Niclas Füllkrug maakte in de slotfase van de wedstrijd de enige treffer. De 29-jarige aanvaller, die vorig seizoen nog op het tweede niveau in Duitsland speelde, kende een goede eerste seizoenshelft. In de Bundesliga scoorde hij 14 keer in tien wedstrijden.

Een andere debutant bij Duitsland was Youssoufa Moukoko. De zeventienjarige aanvaller van Borussia Dortmund is sinds Uwe Seeler in 1954 de jongste speler die voor Duitsland speelde. Bondscoach Hansi Flick stuurde met Manuel Neuer, Leon Goretzka, Leroy Sané en Kai Havertz ook een aantal gearriveerde namen het veld in.

Ronaldo ontbreekt op training van Portugal

Op de eerste training van Portugal in Qatar ontbrak Cristiano Ronaldo. De aanvaller kampt volgens bondscoach Fernando Santos met buikgriep. Hierdoor mist Ronaldo de afsluitende oefenwedstrijd tegen Nigeria.

Ronaldo maakt de laatste dagen sowieso de tongen los. In het Britse tv-programma Piers Morgan Uncensored leek hij aan te sturen op een vertrek bij Manchester United. Ook zei hij dat hij zich verraden voelde door Erik ten Hag. "Ze willen me eruit hebben. Niet alleen de coach, maar ook twee of drie anderen uit het bestuur".

Om deze reden werd Ronaldo al van de gevel van Old Trafford, het stadion van Manchester United, verwijderd.

Manchester United verwijdert poster Ronaldo van stadion

Messi kent met Argentinië goede generale repetitie

Argentinië heeft de laatste wedstrijd voor het WK overtuigend gewonnen. In Abu Dhabi werden de Verenigde Arabische Emiraten met 5-0 verslagen. Julián Álvarez, Ángel Di Maria (2x), Lionel Messi en Joaquin Correa maakten de doelpunten.

De motor van "La Albiceleste" begint al flink warm te draaien, want er waren meerdere mooie aanvallen te zien. De eerste groepswedstrijd van Argentinië is volgende week dinsdag tegen Saudi-Arabië.

Jubileum voor de Knipoogkroaat

Kroatië heeft door een doelpunt van Andrej Kramaric een oefenduel met 1-0 gewonnen van Saudi-Arabië. Er werden ook nog twee goals van de verliezend finalist van het vorige WK vanwege buitenspel afgekeurd.

Bij de Kroaten speelde verdediger Domagoj Vida, ook wel bekend als de Knipoogkroaat, zijn honderdste interland.

Franse aanvoerder Lloris doet niet mee aan OneLove-actie

De Franse doelman Hugo Lloris heeft bevestigd dat hij niet de OneLove-aanvoerdersband zal dragen tijdens het WK voetbal. Meerdere captains, onder wie Virgil van Dijk van Oranje, dragen in Qatar de speciale band, die staat voor verbinding en een signaal is tegen alle vormen van discriminatie.

"Ik ben duidelijk genoeg geweest en ik heb hier niets aan toe te voegen", verklaarde Lloris tegen persbureau AFP. De keeper van Tottenham Hotspur gaf eerder aan dat hij respect wilde tonen richting gastland Qatar. "Wanneer we buitenlandse bezoekers verwelkomen in Frankrijk willen we ook dat zij onze regels en cultuur respecteren. Ik zal hetzelfde doen als ik naar Qatar ga."

Lloris wil zich nu richten op het voetbal in Qatar. "Zo voorkomen we dat we hier vragen over moeten beantwoorden voor en tijdens het toernooi, want er komt een tijd dat je de focus op het voetbal moet houden en je geen energie kunt besteden aan zaken die niet onze verantwoordelijkheid zijn."

In Nederland ontstond vorige maand opschudding omdat aanvoerders Orkun Kökcü en Redouan El Yaakoubi van respectievelijk Feyenoord en Excelsior de band niet wilden dragen in de eredivisie om religieuze overwegingen.

België neemt zekere voor onzekere: Denayer als reserve bij Rode Duivels

Topscorer Romelu Lukaku van België heeft op de eerste trainingsdag met de WK-selectie van zijn land de groepstraining overgeslagen. De van een blessure herstellende spits werkte in Koeweit net als Jan Vertonghen en Thorgan Hazard een individueel programma af. Reservedoelman Koen Casteels is ziek en moest de training overslaan.

Jason Denayer is voor de zekerheid al naar Koeweit afgereisd om eventueel als reserve aan te sluiten. De 27-jarige verdediger van Shabab Al-Ahli maakt officieel nog geen deel uit van de selectie van bondscoach Roberto Martínez.

Reservespelers kunnen tot 24 uur voor de aftrap van het openingsduel opgeroepen worden, als vervanger van een geblesseerde speler.

België speelt vrijdag nog een oefenduel met Egypte in Koeweit. De Belgen beginnen het WK op woensdag 23 november tegen Canada. Marokko en Kroatië zijn de andere tegenstanders in de groep.

Op het afgelopen WK, vier jaar geleden in Rusland, eindigde België als derde.

Deense televisieploeg bedreigd door Qatarese beveiliging

Het WK voetbal is nog niet begonnen, maar het heeft er alle schijn van dat Qatar alles scherp in de gaten wil houden.

Een live-uitzending van de Deense televisie werd onderbroken door een aantal beveiligers dat de verslaggever meldde dat er op de desbetreffende locatie niet mocht worden gefilmd.

De verslaggever liet daarop zijn media-accreditatie zien en vertelde dat zijn cameraman mag filmen op openbare locaties. De Qatarese beveiliging dreigde daarna om de camera van de Deense filmploeg "te breken".

Het incident bleef uiteindelijk zonder gevolgen. Even later kreeg de Deense televisieploeg excuses van het WK-organisatiecomité.

Een verslaggever van het Algemeen Dagblad meldde eerder dat de aankomst van het Nederlands elftal bij het St. Regis hotel in Doha op dinsdag ook scherp geregisseerd was.

Zo mochten journalisten de aankomst van de bus van Oranje louter vanuit een voor de pers bedoeld vak aanschouwen.

Oranje traint in warm Doha

Oranje is inmiddels bezig aan de eerste volledige training in Doha. Onder anderen Memphis Depay en Denzel Dumfries staan op het veld van de Qatar University.

Depay is na een hamstringblessure weer helemaal fit en moet wedstrijdritme opdoen. Dumfries raakte afgelopen zondag bij Internazionale geblesseerd aan zijn knie, maar is naar eigen zeggen fit.

  • ANP
    Virgil van Dijk, Nathan Aké, Wout Weghorst en Vincent Janssen tijdens de training van Oranje in Doha
  • ANP
    Het Nederlands elftal werkt voor het eerst een volledige training af in Doha
  • ANP
    Oranje tijdens de warming-up in aanloop naar de eerste volledige training van het Nederlands elftal in Doha
  • ANP
    Oranje tijdens de warming-up in aanloop naar de eerste volledige training van het Nederlands elftal in Doha

Oranje oefent onder een strakblauwe lucht en het is al ruim 32 graden. De training was een kwartier toegankelijk voor de media.

Tijdens het openbare gedeelte van de trainingssessie was te zien dat de spelers in groepjes van twee een spelvorm hand in hand afwerkten, vooral ter bevordering van het groepsgevoel.

Van Gaal stoort zich aan vragen over Cillessen

Louis van Gaal reageert geprikkeld als hij van De Telegraaf-journalist Valentijn Driessen een vraag krijgt of hij keeper Jasper Cillessen nog persoonlijk had moeten bellen over diens afwezigheid op het WK. Nu bracht keeperstrainer Frans Hoek het nieuws over.

"Alleen jij kan deze vraag stellen, dat blijkt wel", aldus Van Gaal, die daarna wel antwoord geeft op de vraag. De journalist vraagt daarna nog door over Cillessen, waarna Van Gaal het wel genoeg vindt geweest. "Hoeveel vragen mag Valentijn Driessen stellen? Het is iedere keer hetzelfde met jou."

Van Gaal weigert vervolgens om nog een vraag over Memphis Depay te beantwoorden en loopt de perszaal uit.

Van Gaal over rugnummers Oranje: 'Op basis van leeftijd gekozen'

Louis van Gaal vertelt dat de spelers van het Nederlands elftal geen stem hebben gehad in de keuze van de rugnummers voor het WK.

"Normaal gesproken bespreek ik dit met de spelers, maar nu niet", aldus Van Gaal. "Ik heb nu de spelers een rugnummer gegeven dat past bij hun leeftijd."

Van Gaal: nu drie dagen acclimatiseren

Louis van Gaal heeft tijdens zijn eerste persconferentie in Qatar laten weten dat de eerste drie dagen vooral in het teken staan van acclimatiseren.

"Ik ben hier al met Bayern geweest, toen ik daar trainer was. Ik weet gewoon dat alles hier perfect geregeld is, daar ligt het niet aan", zei Van Gaal. "Het hotel is fantastisch. De faciliteiten zijn geweldig. Het trainingsveld is top, beter kan gewoon niet."

Over de hoge temperaturen maakt hij zich geen zorgen. "Die hebben we ook in Nederland tegenwoordig."

Eintracht-aanvaller Kolo Muani vervangt geblesseerde Nkunku

Bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk heeft aanvaller Randal Kolo Muani van Eintracht Frankfurt op het laatste moment opgeroepen als vervanger van Christopher Nkunku, die dinsdag op de training van Les Bleus geblesseerd was geraakt.

De 23-jarige Kolo Muani maakte op 22 september zijn debuut voor de Franse ploeg in het Nations League-duel met Oostenrijk. Hij is dit seizoen dienst van Eintracht goed voor acht goals en elf assists.

Oranje traint om 10.30 uur

Louis van Gaal zal er om 10.00 uur geen uitgebreide persconferentie van kunnen maken. De training van het Nederlands elftal staat namelijk gepland om 10.30 uur Nederlandse tijd (12.30 in Doha).

Oranje arriveerde dinsdagavond in Qatar. Direct na aankomst mochten de 26 internationals even uitlopen bij de Qatar University, de trainingsaccommodatie van Nederland tijdens het WK. De nationale ploeg reisde vervolgens naar het spelershotel St. Regis.

Ook de nationale selecties van Argentinië en Spanje trainen tijdens het WK op het complex van de Qatar University.

Bondscoach Ghana vindt Europese kritiek hypocriet

Otto Addo, de bondscoach van Ghana, vindt de Europese kritiek op het WK in Qatar hypocriet en verwijt met name Duitsland dubbele standaarden.

"Ik vind het buitengewoon belangrijk dat de misstanden in Qatar worden aangekaart, vooral als er mensen sterven", laat Addo weten aan het Duitse persbureau DPA.

"Desalniettemin is het een heel Europees standpunt als je denkt dat je veel beter bent dan Qatar", aldus de 47-jarige Addo, die geboren is in Hamburg en onder meer op het WK van 2006 voor Ghana uitkwam.

"Voor de kust van de Europese Unie, waartoe ook Duitsland behoort, sterven dagelijks mensen omdat ze niet geaccepteerd worden. En ze vluchten om economische redenen, waarvoor wij deels verantwoordelijk zijn en deels in de geschiedenis hebben veroorzaakt. In Afrika sterven elke dag duizenden mensen van de honger en in Duitsland worden elke dag tonnen voedsel weggegooid."

Volgens Addo, die ook als coach werkt voor de talenten van Borussia Dortmund, is kritiek op het WK in Ghana "helemaal niet aan de orde" omdat "er nog veel meer problemen zijn".

Otto Addo

Bondscoach Qatar: 'We willen meedoen op het hoogste niveau'

Felix Sánchez

De bondscoach van Qatar heeft zich uitgesproken over de doelen en kansen van zijn team op het WK. De 46-jarige Spanjaard Felix Sánchez heeft vertrouwen in de aanloop naar het WK-debuut van zijn team.

"In 2019 was het heel moeilijk voor te stellen dat we de Asian Cup zouden winnen en dat is gelukt. Ik heb het niet over wereldkampioen worden, maar mee kunnen strijden op het hoogste niveau is zeker ons doel", aldus Sánchez.

"We ontmoeten teams die in de WK-finale stonden of Afrikaans kampioen zijn. Veel spelers zijn de beste ter wereld op hun positie, met WK- en Champions League-ervaring", aldus Sánchez.

Het team van de gastheer is internationaal relatief onervaren, de spelers spelen in de Qatar Stars League. De enige WK-gastheer die in de voorronde werd uitgeschakeld, was Zuid-Afrika 2010.

Qatar begint komende zondag het WK om 17.00 uur met de openingswedstrijd tegen Ecuador. Dit duel is live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Persconferentie Louis van Gaal vanaf 10.00 uur live op NOS.nl, NOS-app, Facebook en YouTube

Bondscoach Louis van Gaal geeft vandaag zijn eerste persconferentie in Qatar. Vanaf 10.00 uur kun je live meekijken via NOS.nl, de NOS-app, Facebook of YouTube.

Persconferentie Louis van Gaal

Goedemorgen!

Nog vier dagen tot de start van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Hier houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.