liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax weer koploper, maar AZ speelt zondag nog • Zevende remise op rij voor NEC

Drie wedstrijden in de eredivisie vanavond

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje!

liveblog gesloten

Tot morgen!

En dan houden we ermee op hier in Hilversum. Morgen om 12.15 uur gaat de bal weer rollen bij Go Ahead Eagles-SC Cambuur en dan zijn wij er ook weer bij. Tot morgen!

De stand in de eredivisie

Ajax is, in ieder geval tot 16.15 uur morgenmiddag, de koploper in de eredivisie. AZ kan weer over de Amsterdammers heenwippen als de Alkmaarder winnen bij FC Utrecht.

FC Emmen en FC Volendam verliezen weer, dus blijven de onderste plekken van de eredivisie bezetten.

De uitslagen en het programma

NEC-EXC | Klaar in Nijmegen

Een late treffer van Excelsior-aanvaller Lazaros Lamprou heeft NEC het zevende gelijkspel op rij opgeleverd. Door een goal van Landry Dimata en een uitstekend keepende Jasper Cillessen leek NEC te gaan winnen, maar dat lukte uiteindelijk dus weer niet.

0-0, 0-0, 0-0, 1-1,1-1, 1-1 en nu dus weer 1-1. Het zijn de uitslagen van de laatste zeven duels van NEC, dat de vierde club in de geschiedenis van de eredivisie is die zeven keer op rij gelijk speelt, na Sparta (1992, kwam uiteindelijk op 8), FC Groningen (1982) en Feyenoord (1970).

Bekijk de samenvatting van NEC - Excelsior

NEC-EXC | 88' DOELPUNT EXCELSIOR

De Kralingers creëerden nauwelijks iets na rust, maar vlak voor tijd schiet invaller Lamprou de gelijkmaker binnen tegen NEC.

En dat doet de Griek op knappe wijze via de binnenkant van de paal. De uitstekend keepende Cillessen is deze wedstrijd dan toch te verschalken.

NEC-Excelsior 1-1

NEC-EXC | 76' Laatste kwartier

Het laatste kwartier loopt in Nijmegen, waar het spel in deze fase behoorlijk op en neer gaat. NEC was nog dicht bij een doelpunt: Tannane schoot een vrije trap richting kruising, maar keeper Van Gassel redde met een mooie duik.

NEC-Excelsior 1-0

NEC-EXC | 66' Weer knappe redding Cillessen

Cillessen laat zich opnieuw zien: Driouech stormt alleen op het doel af, maar de NEC-keeper brengt knap redding. Er werd bovendien gevlagd wegens buitenspel, hoewel uit de beelden blijkt dat dat misschien toch niet het geval was. Hoe dan ook: de VAR hoeft niet te kijken, want de bal ging naast.

NEC-Excelsior 1-0

NEC-EXC | 59' DOELPUNT NEC

De NEC-fans waren helemaal niet blij met Dimata, maar dan slaat de spits toch toe en het is 1-0 voor NEC.

Dimata raakte tot nu toe geen pepernoot en het geduld bij het publiek was hoorbaar op. Maar ineens is de Belg de held: hij kopt raak uit een voorzet van Tannane.

NEC-Excelsior 1-0

Landry Dimata is heel blij met zijn goal tegen Excelsior

NEC-EXC | 55' NEC wil penalty, VAR zegt nee

De tweede helft kwam tamelijk geruisloos op gang, maar na tien minuten is er enige opwinding als Tannane in het strafschopgebied van Excelsior ten val wordt gebracht, of lijkt te worden gebracht door Horemans. Tout NEC schreeuwt om een strafschop, maar scheidsrechter Van der Eijk wil er niets van weten. En de VAR ook niet. Er werd wel wat geduwd en getrokken, maar niet penaltywaardig, is het besluit.

NEC-Excelsior 0-0

NEC-EXC | Tweede helft

De bal rolt weer in Nijmegen. Eén wissel bij Excelsior: Lamprou is in de ploeg gekomen voor Azarkan.

NEC-EXC | Rust in Nijmegen

NEC en Excelsior gaan een kwartiertje rusten. We hebben best wel wat kansen gezien, en zelfs een afgekeurde goal, maar op het scorebord prijkt nog de brilstand.

NEC-EXC | 42' Kansen, geen goal

Daar was weer een kans voor NEC: Tannane schiet, doelman Van Gassel redt met veel moeite. Even later levert El Yaakoubi aan de andere kant een fraai afstandsschot af, dat door Cillessen met een glanzparade over de lat wordt getikt.

En weer even later zien we twee kansen voor Dimata: de eerste wordt afgeblazen wegens buitenspel (Van Gassel redde sowieso), de tweede helpt de Belg zelf om zeep na een prima voorzet van Tannane.

NEC-Excelsior 0-0

NEC-EXC | 34' Doelpunt Mattsson afgekeurd

NEC leek op voorsprong te komen door een goal van Mattsson, die de bal kon binnentikken na uitstekend voorwerk van Tavsan. Maar tot verbazing van iedereen wordt scheidsrechter Van der Eijk ineens door de VAR na de monitor geroepen.

Tavsan kreeg de bal van Proper, en die maakte bij de aanname hands, zo blijkt als je de beelden een tijdje terugspoelt. In het tijdperk voor de VAR was dit een doelpunt geweest, maar eerlijk is eerlijk: NEC had voordeel van de handsbal. De goal telt niet.

NEC-Excelsior 0-0

NEC-EXC | Einde wedstrijd Ayoub

Ai, Ayoub was deze wedstrijd lekker op dreef, maar ligt ineens kermend van de pijn op het gras. Een hamstringblessure zo lijkt, en dus einde wedstrijd. Zijn vervanger is Eijgenraam.

NEC-Excelsior 0-0

NEC-EXC | 27' Kansjes voor NEC

De kansjes zijn tot nu toe voor NEC. Márquez was opnieuw dicht bij een doelpunt met een kopbal. De Spaanse verdediger, clubtopscorer met twee goals, is in de aanval doorgaans veel gevaarlijker dan spits Dimata, die weinig klaarspeelt en af en toe een Nijmeegs fluitconcert te verduren krijgt.

Ook Schöne zorgde voor enige dreiging met een verraderlijke vrije trap.

NEC-Excelsior 0-0

NEC-EXC | 13' NEC begint beter

NEC heeft in de beginfase het betere van het spel. Met één serieuze mogelijkheid tot nu toe: Márquez kopte over na een hoekschop van Schöne, tot zijn eigen ergernis.

Even later krijgt Excelsior een gigantische kans: Driouech staat helemaal vrij en heeft de bal voor het inkoppen, maar Cillessen redt.

NEC-Excelsior 0-0

Iván Márquez baalt na zijn gemiste kans

NEC-EXC | Aftrap in Nijmegen

We zijn begonnen in Nijmegen met het toetje van de zaterdagavond: NEC-Excelsior.

Bekijk de samenvatting van Sparta-FC Emmen

Bekijk de samenvatting van Sparta - FC Emmen

Dortmund sleept gelijkspel uit vuur in topper tegen Bayern

De topper tussen Borussia Dortmund en Bayern München heeft een gelijkspel opgeleverd, dat in Dortmund werd gevierd als overwinning. De thuisploeg stond een kwartier voor tijd 2-0 achter, maar in de laatste seconden kopte Anthony Modeste de gelijkmaker binnen: 2-2.

Anthony Modeste in extase na zijn gelijkmaker

Om 21.00 uur: NEC-Excelsior

De laatste wedstrijd van deze eredivisiezaterdag is NEC-Excelsior.

Dit zijn de opstellingen.

SPA-EMM | Klaar op het Kasteel

FC Emmen heeft opnieuw niet weten te winnen in de eredivisie. De nummer zeventien van de ranglijst boekte dit seizoen nog slechts één overwinning en ging zaterdagavond ook tegen Sparta onderuit. Het werd 3-1 op Het Kasteel.

SPA-EMM | 90+6' DOELPUNT SPARTA

Na een slotfase vol trammelant slaat Sparta alsnog toe via invaller Engels: 3-1 tegen FC Emmen.

Even daarvoor leek Romeny namens FC Emmen de 2-2 binnen te werken. Maar de Emmenaar werd afgevlagd wegens buitenspel. De VAR is een hele tijd bezig want er gebeurde van alles in het Spartaanse strafschopgebied, met ook nog een handsbal, maar uiteindelijk blijft het oordeel staan: geen doelpunt.

Maar dus wel aan de andere kant. De wedstrijd is beslist.

Sparta-FC Emmen 3-1

SPA-EMM | 82' DOELPUNT SPARTA

Een goal van Van Crooij werd afgekeurd wegens buitenspel, maar even later is het alsnog raak: Vriends kopt de 2-1 binnen, de assist is van Van Crooij.

Sparta-FC Emmen 2-1

Bart Vriends juicht na zijn 2-1 tegen FC Emmen

SPA-EMM | 79' Doelpunt Van Crooij afgekeurd

Vito van Crooij zet Sparta opnieuw op voorsprong, opnieuw op aangeven van Pinto. Althans, zo leek het.

Het Kasteel viert feest, maar de VAR gooit roet in het eten. Niet Van Crooij stond buitenspel, maar ietsje eerder in de aanval stond er wel iemand buitenspel.

Sparta-FC Emmen 1-1

SPA-EMM | 70' RODE KAART

Araujo is te laat, raakt de enkel van Verschueren en de Peruaan van FC Emmen krijgt zijn tweede gele kaart. Emmen moet met tien man verder, en dat terwijl de ploeg zich net had teruggeknokt in de wedstrijd.

Een paar minuten later komt Emmen in ondertal toch ineens tot een prima aanval, waarbij Mendes op de lat schiet. Maar de Portugees stond sowieso buitenspel.

Sparta-FC Emmen 1-1

SPA-EMM | 67' Sparta eventjes van slag

Na de onverwachte gelijkmaker van Emmen was Sparta even van slag en leek de ploeg van Dick Lukkien zowaar door te gaan stoten. Er stond in ieder geval een heel ander Emmen dan voor rust.

Maar inmiddels hebben de ingedutte Spartanen het heft weer in handen genomen. Dit allemaal zonder serieuze kansen te creëren, overigens.

Sparta-FC Emmen 1-1

Bekijk de reacties na Volendam-Ajax

SPA-EMM | 51' DOELPUNT EMMEN

Romeny schiet de gelijkmaker binnen tegen Sparta na een prachtige aanval. Het gaat eventjes van tiki-taka voor het doel van Sparta, met invaller Bouchouari die het laatste tikkie geeft aan Romeny.

Het is de vierde goal van het seizoen voor Romeny en daarmee heeft hij driekwart van de totale doelpuntenproductie van Emmen achter zijn naam staan.

Sparta-FC Emmen 1-1

Een bescheiden feestje bij FC Emmen na de goal van Ole Romeny

SPA-EMM | Tweede helft

De tweede helft van Sparta-FC Emmen is begonnen en 7 seconden later schiet Verschueren al in het zijnet van Emmen. Misschien belooft dat wel wat.

Twee wissels bij Emmen: Bernadou en Zivkovic zijn vervangen door Bouchouari en El Messaoudi.

SPA-EMM | Rust in Rotterdam

Sparta en FC Emmen gaan naar binnen voor een bekertje thee. De Spartanen leiden met 1-0, Emmen bakt er weinig van.

Ondertussen in de rust:

Huwelijksaanzoek in de rust bij Sparta-FC Emmen

SPA-EMM | 35' Niet veel om het lijf

FC Emmen heeft veel balbezit, maar weet geen kansen te creëren. Sparta lukt dat ietsje beter. Mijnans scoorde net, maar stond buitenspel. Verder heeft de wedstrijd nog niet heel veel om het lijf.

Sparta-FC Emmen 1-0

SPA-EMM | 23' Emmen zoekt een antwoord

Wat is het antwoord van FC Emmen op de vroege voorsprong van Sparta? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Sinds de goal hebben de Emmenaren nog niets kunnen creëren. Wel was er aan de andere kant een schietkans van De Guzman, de dirigent van dit Sparta. Maar die poging ging naast.

Sparta-FC Emmen 1-0

Bekijk de samenvatting van FC Volendam-Ajax

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - Ajax

SPA-EMM | 13' DOELPUNT SPARTA

De eerste kans was voor FC Emmen, de eerste goal voor Sparta. Van Crooij kopt de 1-0 binnen uit een prima voorzet van Pinto. De VAR kijkt de beelden nog uitgebreid na vanwege mogelijk buitenspel, maar daarvan blijkt geen sprake.

Het is alweer het vijfde doelpunt voor Van Crooij van het seizoen. Nog eentje erbij en hij heeft net zo vaak gescoord als heel FC Emmen.

Sparta-FC Emmen 1-0

Vito van Crooij rent juichend weg na zijn doelpunt

SPA-EMM | 11' Eerste kans voor Emmen

De beginfase in Rotterdam is rommelig en slordig, er zit weinig lijn in het spel van beide ploegen.

Desondanks hebben we een eerste kans kunnen noteren: een schot van Diemers werd onderweg aangeraakt door een Spartaan, maar doelman Olij is alert en brengt redding.

Sparta-FC Emmen 0-0

SPA-EMM | Aftrap!

De bal rolt bij Sparta-FC Emmen.

Sparta-trainer Maurice Steijn

Om 18.45 uur: Sparta-FC Emmen

De eredivisie gaat om 18.45 uur verder met het duel tussen Sparta en FC Emmen. Dit zijn de opstellingen.

Bij Sparta gaat het alleszins prima: de ploeg van Maurice Steijn staat keurig nog net in het linkerrijtje, met 11 punten uit 8 duels en won zijn laatste twee thuiswedstrijden. FC Emmen is de nummer voorlaatst en won dit seizoen nog maar één keer.

VOL-AJA | Klaar in Volendam

Ajax heeft er met hangen en wurgen drie punten uitgesleept op bezoek bij FC Volendam. De Amsterdammers gaven een 3-0 voorsprong bijna weg en moest alles op alles zetten om de overwinning veilig te stellen: 2-4.

VOL-AJA | 90+6' DOELPUNT AJAX

Diep in blessuretijd maakt Klaassen er toch nog 4-2 van voor Ajax. Op aangeven van Conceição scoort hij eenvoudig, aangezien Volendam druk bezig was met de jacht op de gelijkmaker.

FC Volendam-Ajax 2-4

VOL-AJA | 90' Toch niet de 3-3

Volendam staat op zijn kop als Veerman de 3-3 lijkt binnen te schieten, maar de vlag gaat omhoog. En de VAR bevestigt: de spits stond buitenspel.

Wat een onverwachte apotheose in deze wedstrijd. Er komen nog vijf minuten blessuretijd bij.

FC Volendam-Ajax 2-3

VOL-AJA | 86' DOELPUNT VOLENDAM

Eiting scoort tegen zijn oude club en het is nog maar 3-2 voor Ajax. Hij staat helemaal vrij en schiet knap binnen. Dat wordt een spannende slotfase.

FC Volendam-Ajax 2-3

City heeft geen kind aan Southampton en voert druk op Arsenal op

Manchester City heeft zich in eigen huis simpel ontdaan van Southampton. De nummer twee van de Premier League leidde de dans van begin tot eind: 4-0.

João Cancelo viert de openingstreffer voor Manchester City

VOL-AJA | 74' DOELPUNT VOLENDAM

Invaller Zeefuik maakt er, met hulp van de grabbelende Pasveer, 1-3 van. Hij stormt alleen op het doel af, Pasveer lijkt redding te brengen maar laat de bal toch onder zich doorglippen.

Na het doelpunt lijkt Ajax even helemaal van slag en er volgen nog twee enorme kansen voor de thuisploeg. Bij de eerste brengt Pasveer redding op een poging van Van Mieghem, even later schiet Veerman rakelings voorlangs.

FC Volendam-Ajax 1-3

Lequincio Zeefuik wordt bedankt voor zijn goal

VOL-AJA | 64' DOELPUNT AJAX

Brobbey staat drie minuten binnen de lijnen en scoort meteen: 3-0 tegen FC Volendam. Het is de derde keer dat hij scoort in zijn vierde invalbeurt.

Op aangeven van Timber schiet de invaller de bal snoeihard in het dak van het doel.

FC Volendam-Ajax 0-3

Brian Brobbey schiet de 3-0 binnen tegen FC Volendam

VOL-AJA | 61' Wisselen geblazen

Het is even wisselen geblazen. Bij Volendam worden Douiri en Mühren vervangen door Van Mieghem en Veerman. Bij Ajax maken Tadic en Kudus plaats voor Klaassen en Brobbey.

Ondertussen blijft Ajax op zijn tijd kansen creëren. Bassey was heel dicht bij zijn tweede goal, maar zijn schot van dichtbij bij de tweede paal wordt knap gepareerd door Stankovic.

FC Volendam-Ajax 0-2

VOL- AJA | 55' Drie kansen op rij Berghuis

De eerste kans na rust is voor Volendam, dat onverdroten de aanval blijft zoeken tegen Ajax. Een schot van El Kadiri zeilt rakelings over de lat.

Ajax speelt bepaald niet de pannen van het dak, maar laat af en toe wel zien dat het nog kan voetballen. Zo was Berghuis drie keer achter elkaar dicht bij een goal. Bij zijn eerste kans gaat de bal op de paal, bij zijn tweede brengt Mbuyamba redding op de lijn en de derde poging wordt met moeite gekeerd door Stankovic.

FC Volendam-Ajax 0-2

VOL-AJA | Tweede helft

Daar gaan we weer, de tweede helft van Volendam-Ajax is begonnen.

Volendam-trainer Wim Jonk heeft één wissel doorgevoerd: Buur is vervangen door Benamar.

Ondertussen in de Bundesliga: Frimpong luistert debuut Xabi Alonso op

Xabi Alonso heeft zijn eerste wedstrijd als trainer van Bayer Leverkusen achter de rug. En de Spanjaard kan tevreden zijn: tegen Schalke 04 wordt het liefst 4-0, met twee goals van Jeremie Frimpong. Ook Mitchel Bakker speelde hele wedstrijd, Daley Sinkgraven keek toe vanaf de reservebank.

Thomas Letsch heeft als trainer van VfL Bochum ook succes geboekt: zijn ploeg verslaat Eintracht Frankfurt met 3-0.

Jeremie Frimpong viert zijn 2-0 met (vanaf de rug gezien) ploeggenoot Moussa Diaby

VOL-AJA | Rust in Volendam

Het is rust bij FC Volendam-Ajax, de stand is 0-2.

Ajax kan met een comfortabel gevoel de kleedkamer in, maar heel overtuigend was het allemaal niet. Ook Volendam kreeg kansen, met name via Oristanio. Opvallend is dat Tadic in zijn element lijkt op zijn vertrouwde linkerkant. Van Bergwijn hebben we weinig gezien.

VOL-AJA | 39' DOELPUNT AJAX

Uit een fraaie pass van Berghuis kopt Bassey de 2-0 binnen tegen FC Volendam. Het is het eerste doelpunt van Bassey in het shirt van Ajax. De Amsterdammers zullen opgelucht adem halen.

Kort daarvoor zagen we bijna een geweldig doelpunt van FC Volendam: Oristanio gooide er een acrobatische omhaal tegenaan, maar de bal ging recht op Pasveer af.

FC Volendam-Ajax 0-2

Calvin Bassey bedankt na zijn doelpunt Steven Berghuis voor zijn assist

VOL-AJA | 30' Bijna de gelijkmaker

Daar was bijna de gelijkmaker van Volendam, dat geregeld dreigend voor het doel van Pasveer opduikt. Oristanio springt het hoogst en kopt snoeihard op doel, maar ook recht op Pasveer af, die zelf nauwelijks doorheeft dat hij een belangrijke redding verricht.

Een paar minuten later is het bijna raak voor Ajax: uit een hoekschop kopt Álvarez rakelings naast het Volendamse doel.

FC Volendam-Ajax 0-1

VOL-AJA | 23' Kansen voor Kudus

Ajax, en met name Kudus, laat het na de strafschop na om de score te verdubbelen. De Ghanees krijgt eerst een open kopkans na een voortreffelijke voorzet van Tadic, maar de bal gaat over. Even later is er een prima schietkans voor Kudus (weer na een pass van Tadic), maar keeper Stankovic brengt redding.

FC Volendam-Ajax 0-1

VOL-AJA | 17' DOELPUNT AJAX

Na een handsbal van Plat gaat de bal op de stip. Aanvoerder Tadic benut de penalty onberispelijk en de Amsterdammers leiden met 1-0.

Verdediger Plat nam de bal onhandig met de hand mee na een prima actie van Berghuis op het randje van het strafschopgebied. Voor Tadic is het zijn eerste doelpunt voor Ajax sinds april. Toen maakte hij de 1-0 in de 3-0 zege op PEC Zwolle. Dat was alweer 1385 speelminuten geleden.

FC Volendam-Ajax 0-1

De felicitaties zijn voor Dusan Tadic na zijn benutte penalty

VOL-AJA | 10' Ajax slordig, Volendam dreigend

Ajax heeft het meeste balbezit, maar is slordig heeft nog niets kunnen creëren. Aan de andere kant was Volendam in de vijfde minuut wel even dreigend na een voorzet, die de Ajax-defensie maar lastig kon verwerken.

In de tiende minuut noteren we de eerste kans voor Ajax. Tadic stuurt Bassey weg over links, diens voorzet wordt naast getikt door Kudus, die bovendien achteraf buitenspel bleek te hebben gestaan.

FC Volendam-Ajax 0-0

Steven Bergwijn in duel met Carel Eiting

VOL-AJA | Aftrap!

De bal rolt bij FC Volendam-Ajax. Zowel de hekkensluiter als de aangeslagen landskampioen kunnen wel een oppepper gebruiken op deze zonnige zaterdagmiddag.

De eerste kans is al heel snel voor de thuisploeg, maar spits Mühren produceert niet meer dan een rollertje waar keeper Pasveer weinig moeite mee heeft.

Schreuder: 'Drie weken geleden nog goed samen'

"Iedereen kan er wat van vinden", zei Alfred Schreuder bij ESPN over zijn positiewisselingen. "Maar deze jongens speelden drie weken geleden nog goed samen. Ik vind dat deze spelers recht op revanche hebben. We moeten goed spelen en winnen. Dat is het belangrijkste."

Alfred Schreuder

Opstelling FC Volendam

Bij FC Volendam treffen we één basisdebutant aan: de Deense verdediger Oskar Buur.

Zelfde namen in Ajax-basis, wel positiewisselingen

Ajax-trainer Alfred Schreuder stuurt vanmiddag dezelfde elf namen het veld in als afgelopen dinsdag tegen Napoli. Wel een aantal positionele wijzigingen...

De jarige Steven Bergwijn staat op '10' en Dusan Tadic verhuist naar de hem zo vertrouwde linkerflank. Steven Berghuis is rechtsbuiten. In de defensie start Calvin Bassey als linksback. Daley Blind vormt samen met Jurriën Timber het centrale duo.

De opstelling van Ajax tegen Volendam

Herstelde De Jong terug in wedstrijdselectie Barcelona

Frenkie de Jong is hersteld van zijn hamstringblessure en fit genoeg om mee te doen in de competitiewedstrijd tegen Celta de Vigo. Coach Xavi heeft de international van Oranje opgenomen in zijn wedstrijdselectie voor de thuiswedstrijd zondag.

De Jong liep eind vorige maand in de interland met Polen in de Nations League een verrekking op in een van de spieren in zijn linkerdijbeen. De middenvelder hervatte deze week de groepstraining. Hij miste twee duels.

Het vlotte herstel van de oud-Ajacied is een meevaller voor Xavi, want de coach heeft een fors aantal geblesseerde spelers, onder wie aanvaller Memphis Depay en de verdedigers Andreas Christensen, Ronald Araújo, Jules Koundé en Héctor Bellerín.

Huntelaar spreekt voor het eerst over roerige transferperidoe

Klaas-Jan Huntelaar is samen met Gerry Hamstra deze zomer verantwoordelijk voor het technisch beleid bij Ajax. Na een heftige transferperiode gaat het momenteel moeizaam met de Amsterdamse club. De 1-6 nederlaag afgelopen week tegen Napoli is het voorlopige dieptepunt. Ajax is al vier duels zonder overwinning. Voor het eerst sinds de transferperiode praat Huntelaar over de situatie bij Ajax.

"We hebben vertrouwen in de nieuwe spelers. Martinez en Antony hebben ook de tijd gekregen om zich te ontwikkelen tot de spelers die ze hier zijn geworden. Wij zijn overtuigd van de kwaliteiten van elke speler in deze selectie. Een deel staat aan het begin van hun loopbaan. Zij krijgen de tijd te groeien. Als je ziet wie en hoeveel er zijn vertrokken, kun je spreken van de opbouw van een nieuw team", zegt Huntelaar tegen De Telegraaf.

"Ik denk dat we geconfronteerd zijn met een vertrek van meerdere basisspelers, al dan niet transfervrij. Je weet dat er bij Ajax elke zomer spelers vertrekken. Maar dat Antony kort voor het einde vertrok, bracht ons in een situatie die je liever voorkomt."

Ajax investeerde 105 miljoen in nieuwe spelers, maar alleen Bergwijn en Bassey zijn momenteel basisspelers. Huntelaar: "Het gaat ons er niet om hoeveel basisspelers wij hebben aangetrokken. Het gaat ons om de kwaliteit en de potentie van de selectie. Sommige spelers hebben wij ook niet gekocht met het idee dat ze gelijk basisspeler zouden zijn."

Klaas-Jan Huntelaar

Volendam-Ajax: wat feiten op een rij

- Volendam ontving Ajax 25 keer eerder en stapte drie keer lachend van het veld. Ajax won 18 keer, waaronder de laatste 4 edities. Daley Blind maakte eind 2008 in het laatste treffen zijn eredivisiedebuut voor Ajax.

- FC Volendam, dat in de laatste 5 duels 1 punt pakte, staat laatste. Ajax is na verlies tegen AZ en de 1-1 tegen Go Ahead geen koploper meer.

- Bilal Ould-Chikh (FC Volendam) is geschorst.

In de auto met ex-Ajacied Eiting naar Volendam: 'Wil hier automatisch rechtsaf'

Bij oud-Ajacied Eiting in auto naar Volendam: 'Wilde hier automatisch rechtsaf'

Problemen voor Bosz houden aan

De positie van trainer Peter Bosz bij Olympique Lyon is verder onder druk komen te staan. Bosz moest gisteravond toezien hoe zijn ploeg in de Franse voetbalcompetitie ook niet kon winnen van nieuwkomer Toulouse en op 1-1 bleef steken. Lyon heeft nu al vijf wedstrijden op rij niet gewonnen.

De clubleiding van Lyon sprak na de nederlaag van Lyon tegen PSG voor de interlandperiode nog het vertrouwen uit in Bosz, maar benadrukte dat de resultaten wel beter moesten worden. De ploeg van de Nederlandse trainer heeft sindsdien uit twee duels één punt gepakt.

Zorgen voor Peter Bosz

Herstel voor Van Bommel en Antwerp

Antwerp heeft zich vrijdagavond in de Belgische voetbalcompetitie hersteld van de eerste nederlaag van vorige week, bij KV Kortrijk. De ploeg van coach Mark van Bommel won met 2-0 van STVV. Antwerp staat na elf wedstrijden op dertig punten, vijf punten meer dan Genk dat zaterdag tegen Kortrijk speelt.

Van Bommel had een basisplaats voor de Nederlanders Jurgen Ekkelenkamp, Calvin Stengs en Vincent Janssen.

Vreugde bij de spelers van FC Antwerp, rechts Calvin Stengs

En zo in de Keuken Kampioen Divisie

Heracles grijpt periodetitel in eerste divisie, concurrent Zwolle hard onderuit

De eerste periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie is gewonnen door Heracles Almelo.

Terwijl concurrent PEC Zwolle in de tiende speelronde op pijnlijke wijze verloor bij FC Dordrecht (3-0), wisten de Almeloërs in een doelpuntrijk duel af te rekenen met De Graafschap: 3-2.

Zo ging het gisteravond in de eredivisie

Groningen vecht met tien man voor wat het waard is, maar verliest van RKC

Eén moment van onachtzaamheid heeft FC Groningen opgebroken tegen RKC Waalwijk. Radinio Balker pakte bij een 1-0 voorsprong rood, waarna de wedstrijd kantelde. Het werd in de Euroborg 3-2 voor RKC.

Groningen verliest daarmee voor de derde keer op rij, maar met de manier waarop vanavond werd verloren valt wellicht beter te leven dan met de wijze waarop de eerdere nederlagen tot stand kwamen.

Programma en stand eredivisie

  • NOS
  • NOS
    De stand in de eredivisie

Welkom!

Vandaag drie wedstrijden in de eredivisie, te beginnen met FC Volendam-Ajax om 16.30 uur. Ajax zal er alles aan willen doen om de kater van de Champions League-nederlaag tegen Napoli weg te willen spoelen. Volendam is naarstig op zoek naar punten.

Verder speelt Sparta om 18.45 uur thuis tegen FC Emmen en is het om 21.00 uur NEC-Excelsior.