liveblog
NOS VoetbalAangepast

FC Utrecht komt ook niet voorbij NEC • Van Gaal: 'Laatste kans jongens te zien'

  • Bondscoach Louis van Gaal heeft selectie Nations League bekendgemaakt
  • FC Utrecht en NEC spelen gelijk: 0-0
  • Zondag PSV-Feyenoord en AZ-Ajax

Alle updates van dit liveblog ontvangen op je smartphone? Vink dan het belletje aan.

liveblog gesloten

Morgen verder!

De eredivisie gaat morgen: Sparta-FC Groningen (16.30 uur), Vitesse-FC Volendam (18.45 uur),RKC-Cambuur (20.00 uur) en Fortuna Sittard-Excelsior (21.00 uur).

Keepers Cillessen en Barkas maken het verschil bij FC Utrecht-NEC

FC Utrecht en NEC hebben vrijdagavond het publiek in de Galgenwaard vermaakt, maar doelpunten vielen er niet te noteren in de eerste wedstrijd van de zevende speelronde van de eredivisie. Vooral dankzij puik keeperswerk bleef het 0-0.

Vasilis Barkas redt op Magnus Mattsson

UTR-NEC | 90' En het is voorbij

De wedstrijd in Utrecht eindigt zoals-ie begon. In 0-0. Dat klinkt saai, maar dat was het eigenlijk niet. FC Utrecht en NEC hadden kansen genoeg, maar doelmannen Barkas en Cillessen speelden prima wedstrijd.

UTR-NEC | 45' Rust in Utrecht

Het is nog geen gedenkwaardige wedstrijd in de Domstad. Beide ploegen kregen kleine kansjes, maar de bezoekers uit Nijmegen maken iets meer aanspraak op de openingsgoal.

FC Utrecht-NEC: 0-0

UTR-NEC | 1' Aftrap!

Het eredivisieweekend is begonnen! FC Utrecht en NEC hebben afgetrapt in de Galgenwaard.

Jasper Cillessen klapt naar de meegereisde fans

Bozdogan in basis bij Utrecht, geen Tannane bij NEC

Over een uurtje trappen in de Galgenwaard FC Utrecht en NEC af. En zojuist zijn de basisopstellingen bekend gemaakt.

Opvallendste naam bij de thuisploeg: Can Bozdogan, die terugkeert in de basis.

Opvallendste afwezige bij de bezoekers: Oussama Tannane, die al de hele week ziek is.

AZ-trainer Jansen kijkt uit naar zondag: Ajax is Europese top

AZ-trainer Pascal Jansen is benieuwd hoe zijn elftal zich zondag staande houdt tegen Ajax. "Ajax is Europese top", zei de coach vrijdag in zijn vooruitblik op de topper in de eredivisie. "De wedstrijd tegen Ajax is altijd interessant. Het is een mooie clash tussen twee teams die mooi voetbal nastreven, maar ook een wedstrijd die een hoop emotie meebrengt."

Bruno Martins Indi kan normaal gesproken tegen Ajax meespelen. De verdediger maakte tegen Vaduz, na een blessure, zijn rentree. "Bruno heeft een aangepast programma gedraaid in aanloop naar Vaduz", zei Jansen. "De wedstrijd was haalbaar, maar ook wetende dat we zondag weer een wedstrijd spelen moet je wel voorzichtig blijven. We hadden ingezet op drie kwartier tot een uur en dat heeft hij prima kunnen volmaken. Vandaag heeft hij vooralsnog geen reactie gehad, dus het ziet ernaar uit dat hij weer volledig beschikbaar is."

UTR-NEC | Wat feitjes op een rij

- Utrecht won 21 van de 38 thuisduels met NEC dat 10 keer de punten meenam. Utrecht, dat vorig jaar met 1-0 won (doelpunt van Douvikas) bleef in de laatste vier edities ongeslagen. NEC won voor het laatst in 2003:0-3.

- Utrecht is na de 1-0 zege op Vitesse gestegen naar de achtste plaats, met één punt meer dan nummer 10 NEC.

- Tannane (NEC) speelde 2018-2019 in de eredivisie 15 duels voor FC Utrecht.

- Dost (Utrecht) scoorde al vijf keer.

Chili verliest zaak tegen FIFA en Ecuador, niet naar WK

De FIFA heeft de zaak die Chili had aangespannen tegen Ecuador ook in hoger beroep afgewezen. Daarmee in de deelname van Ecuador aan het WK bekrachtigd. Op het WK in Qatar is het Zuid-Amerikaanse land bij Oranje in de groep ingedeeld.

Chili had bezwaar gemaakt, omdat Ecuador in WK-kwalificatiewedstrijden een niet- speelgerechtigde speler opgesteld zou hebben: Byron Castillo zou al in 1995 in Colombia zijn geboren en niet, zoals op de documenten staat, in 1998 in Ecuador.

Met de zaak hoopte Chili alsnog een plek op het WK te kunnen verdienen.

Eindhovens Dagblad: 'PSV wil snel breken met technisch directeur John de Jong'

Volgens het Eindhovens Dagblad overweegt PSV om afscheid te nemen van technisch directeur John de Jong. Dat bevestigen meerdere betrouwbare bronnen aan de krant. De Jong wordt volgens de krant onder meer verweten dat hij aan het einde van de afgelopen transferperiode voor de verkoop van Cody Gakpo is gaan liggen. Daarnaast stagneert bij PSV de sportieve voortgang en dat kan ook aan de technisch directeur worden toegeschreven, klinkt door vanuit de club.

De onlangs bij Feyenoord vertrokken Frank Arnesen moet de opvolger worden van De Jong. Tussen 1994 en 2004 diende de Deen als technisch eindverantwoordelijke al de belangen van PSV.

John de Jong

Transfersommen in het vrouwenvoetbal: 'Langzaam worden we volwassen'

Jill Roord in Camp Nou voor Wolfsburg

Met 150.000 euro werd Jackie Groenen donderdag de duurste Nederlandse transfer ooit in het vrouwenvoetbal. "Een record!' werd er geroepen. Een Nederlands record dan, want wie een blik werpt op het buitenland ziet dat die 150.000 euro lang niet in de buurt komt van het record wereldwijd.

Deze zomer verkaste de Britse Keira Walsh voor een bedrag van 400.000 euro van Manchester City naar FC Barcelona. Vergeleken met het mannenvoetbal zijn het geen duizelingwekkende bedragen, toch zijn de transfersommen een impuls voor het vrouwenvoetbal.

Schreuder blij met 'geweldige beloning' voor Pasveer en jonge Taylor

De een vond het supergaaf, de ander reageerde wat nuchterder. Ajax-trainer Alfred Schreuder is niet verrast dat Kenneth Taylor en Remco Pasveer zijn opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal.

"Ik heb ze gesproken en ze waren natuurlijk hartstikke blij. Voor beiden is het prachtig om er voor de eerste keer bij te zijn", zegt Schreuder op een persconferentie in aanloop naar de eredivisietopper tegen AZ van aanstaande zondag. "Remco is wat ouder", verklaart hij de nuchtere reactie van zijn 38-jarige doelman, "maar in zijn hart zal hij ook heel blij en trots zijn."

Schreuder blij met 'geweldige beloning' voor Pasveer en jonge Taylor

Slot: 'Ontzettend jammer voor Justin'

Feyenoord-trainer Arne Slot wil er niet al te veel woorden aan vuil maken dat zijn keeper Justin Bijlow niet is opgeroepen door bondscoach Louis van Gaal. "Ik vind het voor Justin ontzettend jammer, maar ik ben niet verantwoordelijk voor het selectiebeleid van het Nederlands elftal."

"We hebben acht wedstrijden gespeeld en daarin heeft hij vijf keer de nul gehouden. Ik beoordeel Justin op wat ik zie en ik ben tevreden over hoe het gedaan heeft. Maar ik vind het niet in het belang van Justin om nu te gaan spreken over de verhouding ten opzichte van de andere keepers en wat ik daarvan vind. Dat is ook niet relevant."

Jordi Cruijff officieel in dienst van Barcelona

Jordi Cruijff was al sinds 1 juli actief als technisch directeur bij FC Barcelona, maar nu heeft de oud-speler van de Catalanen zijn benoeming officieel gemaakt. Als speler stond de 9-voudig international tussen 1993 en 1996 onder contract bij Barcelona.

Voorzitter Joan Laporta (l) samen met Jordi Cruijff

De directeur die bier drinkt met NEC-fans: 'Hun zorgen zijn vaak ook de mijne'

Wilco van Schaik had ooit een eigen reclamebureau, toen hij ineens op gesprek mocht komen bij FC Utrecht. Trots vertelde hij zijn vrouw dat Frans van Seumeren hem had gevraagd om algemeen directeur te worden van de club.

"Je hebt toch wel nee gezegd, hè?", vroeg ze retorisch. "We hebben een goed leven zo, in het voetbal worden zoveel mensen beschadigd."

Inmiddels is Van Schaik (55) elf jaar sportbestuurder. Bijna dagelijks zit hij al vroeg in de auto richting Nijmegen, waar voetbalclub NEC hem werkweken van zeventig à tachtig uur bezorgt. "Ik heb nooit het gevoel dat dit werk is. Het is mijn passie. Ik mag mensen verbinden, inspireren, ontwikkelen en plezier geven. En samen met hen dan uitdagende doelen nastreven."

Van Gaal: 'Laatste mogelijkheid de jongens aan het werk te zien'

Bondscoach Louis van Gaal heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de Nations League-wedstrijden met Polen en België, de laatste twee duels van Oranje voor het WK begint in november. Opvallende namen zijn de keepers Andries Noppert (sc Heerenveen) en Remko Pasveer (Ajax) en middenvelder Kenneth Taylor (Ajax), die voor het eerst zijn opgeroepen voor het Nederlands elftal.

Feyenoord-doelman Justin Bijlow behoort niet tot de selectie voor de twee Nations League-wedstrijden. De huidige selectie zal zeer waarschijnlijk de basis zijn van de definitieve WK-selectie die Van Gaal uiterlijk 14 november moet inleveren.

"Voor ons is dit de laatste mogelijkheid de jongens aan het werk te zien, voor we onze WK-selectie bekend moeten maken", aldus Van Gaal.

Noppert, Pasveer en Taylor in selectie Nederlands elftal richting WK

  • NOS
    Selectie Oranje voor Nations League 1/3
  • NOS
    Selectie Oranje voor Nations League 2/3
  • NOS
    Selectie Oranje voor Nations League 3/3

Boete en voorwaardelijke straf voor Kramer en Vaessen, RKC niet blij

RKC Waalwijk-aanvoerder Michiel Kramer en -keeper Etienne Vaessen waren niet mals in hun kritiek na de verloren wedstrijd tegen PSV vorige week. In de slotfase van dat duel kregen de Eindhovenaren een strafschop, die Kramer en Vaessen hevig ter discussie stelden.

De twee zijn daarvoor door de KNVB nu berispt. Kramer en Vaessen moeten allebei een boete betalen van 1.000 euro en hebben een voorwaardelijke straf van één wedstrijd schorsing gekregen. Als ze binnen een jaar weer over de schreef gaan, moeten ze één duel toekijken.

De Waalwijkers gaan niet in beroep tegen de straffen. "Ondanks het feit dat wij deze straf buitenproportioneel vinden, hebben wij besloten om hiermee akkoord te gaan", aldus de club op de eigen website, die twijfelt of het de twee nog beschikbaar wil stellen voor media-optredens.

"Hoe spijtig dit ook is, wij kunnen het risico niet lopen dat wij een belangrijke speler gaan missen vanwege de voorwaardelijke straf die gegeven is door de manier waarop de aanklager schijnbaar naar deze interviews kijkt."

Van Nistelrooij blikt vooruit op topper tegen Feyenoord

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij zag flink wat voordelen na het uitvallen van de Europa League-wedstrijd tegen Arsenal vanwege de begrafenis van Koningin Elizabeth. "Als je weet dat Arsenal eruit is, dan weet je ik kan een trainingsweek maken zoals ik wil", zei de trainer op de persconferentie zojuist. "Dan heb je geen rekening te houden met reizen en de wedstrijd in Londen."

Feyenoord had wel Europese verplichtingen en stapte na een klinkende 6-0 zege op Sturm Graz in de Europa League met een flinke dosis zelfvertrouwen van het veld af. "Ik vond Feyenoord heel goed spelen. We kunnen onze borst natmaken, maar dat wisten we al met Feyenoord."

Van Nistelrooij met vertrouwen richting PSV-Feyenoord: 'Geloof in eigen kunnen'

Om 12.00 uur: selectie Oranje

Nog even wachten en dan weten we welke spelers bondscoach Louis van Gaal meeneemt voor de Nations League-wedstrijden tegen Polen en België. Oranje speelt donderdag 22 september in Warschau tegen Polen. Zondag 25 september zijn in de Johan Cruijff Arena de Belgen te gast.

Brian Brobbey, Kenneth Taylor, Andries Noppert, Pascal Struijk en Joey Veerman maakten begin september voor het eerst deel uit van de voorlopige selectie. Of zij er definitief bij zijn horen we dus om 12.00 uur.

Nederland bekleedt de koppositie in groep 4 van de A-divisie met tien punten uit vier wedstrijden. Nummer twee België heeft zeven punten.

Programma en stand eredivisie

  • NOS
    Programma speelronde 7 eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie

Welkom!

Het is weer tijd voor de wekelijkse dosis voorbeschouwen op het nationale en internationale voetbalweekend.

We houden je op de hoogte van al het laatste nieuws en blikken vooruit op de wedstrijden.