Arensman wint koninginnenrit in Vuelta • Evenepoel verliest wat terrein op Roglic en Mas
- Thymen Arensman wint de 15de etappe in de Vuelta, de koninginnenrit van de Vuelta in de Sierra Nevada.
- Remco Evenepoel moet Primoz Roglic in de slotkilometer laten gaan, maar verliest slechts 0.15.
- Maandag is een rustdag in de Vuelta. Dinsdag begint de beslissende derde week met een klassieke sprintersrit.
¡Hasta el martes!
Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot dinsdag!
Morgen rustdag, dinsdag verder met sprintersrit
Thymen Arensman krijgt een dag om na te genieten van zijn eerste zege in een grote ronde (en pas zijn tweede WorldTour-zege na de tijdrit in de Ronde van Polen een maand geleden). Maandag is het namelijk rustdag, een dag die renners zullen doorbrengen in Jerez de la Frontera.
Dinsdag begint de beslissende derde week met een buitengewoon vlakke etappe van Sanlúcar de Barrameda naar Tomares, een buitenwijk van Sevilla. We blijven nog even in Andalusië, kortom.
Het verhaal van Arensman: geleidelijk naar de top
Thymen Arensman kwam bij wielerliefhebbers in het vizier met zijn tweede plaats in de ronde van de Toekomst van 2018, waar hij als tweede eindigde achter ene Tadej Pogacar. Zijn ontwikkeling verloopt iets geleidelijker dan die van de Sloveen: in het coronajaar 2020 reed hij zijn eerste Vuelta voor Sunweb en viel meteen door in twee succesvolle ontsnappingen mee te glippen.
Daar leerde hij ook wat nodig is om te winnen, iets wat Tim Wellens beide etappes met speels gemak deed.
In de Vuelta van 2021 was de onbevangenheid verdwenen. Wat volgde was een stroeve ronde, met een uitschieter: de derde plaats in de individuele tijdrit op de slotdag in Santiago de Compostela. Voor Arensman was dat wel de bevestiging dat hij tot de top van het tijdritgilde zou kunnen behoren en dus was hij afgelopen winter meer dan ooit op die tijdritfiets te zien.
De Giro van dit jaar reed Arensman in dienst van kopman Romain Bardet, maar toen de Fransman in kansrijke positie moest opgeven verdween ook de focus van Arensman. Hij viel aan op zoek naar een ritzege, soms zelfs tegen zijn zin. Zo belandde hij in de voorlaatste rit met aankomst op de Passo Fedaia naar eigen zeggen per ongeluk in de kopgroep.
De wisselwerking tussen de plannen van de ploegleiding en zijn eigen ambities zorgde vaker voor ruis op de lijn. Ook deze Vuelta was dat het geval. Een week geleden zat Arensman namelijk ook in een kansrijke kopgroep, maar liet zich ondanks de voorsprong van ruim 2.30 op het peloton hoofdschuddend terugzakken. Het interview na afloop was veelzeggend. 'We hebben dit samen besloten en dus heb ik me laten terugzakken", zei Arensman keer op keer op keer.
Volgend jaar rijdt Arensman in Britse dienst bij Ineos, de ploeg die hij verkoos boven Jumbo-Visma. Sommigen zeggen dat hij daar bevrijd wordt van de rigide structuren van DSM. Maar wie Arensman vandaag over de streep zag komen, beseft dat hij de ploeg die hem zijn eerste stappen in het profwielrennen liet zetten heel graag dit afscheidscadeau wilde geven.
Klassement | Arensman achtste
Thymen Arensman komt ook met stip de toptien binnen en nestelt zich op de achtste plaats, vlak achter João Almeida. Dat gaat wel ten koste van de onfortuinlijke Wilco Kelderman, die aan het begin van de rit hard ten val kwam en als 29ste binnen kwam op 10.42 van zijn landgenoot.
Kelderman is nu veertiende in het klassement.
Toptien | Verschillen tussen favorieten klein
Thymen Arensman win de koninginnenrit in de Vuelta! Remco Evenepoel ziet rivalen Roglic (0.15) en Mas (0.36) dichterbij komen, maar zal tevreden zijn.
Laatste kilometer van Arensman in koninginnenrit
Arensman: 'Koninginnenrit in Vuelta, kan het niet geloven'
"Ik kan het niet geloven", stamelde de welbespraakte voormalig geschiedenisstudent Arensman na afloop. "Iedereen had het over deze rit in de Sierra Nevada, op hoogte. toen ik alleen was hoorde ik mijn ploegleider Matt Winston in mijn oortje. Ik dacht alleen maar: 'Duw meer dan 400 watts!'. En het lukte."
Precies een week geleden moest Arensman zich nog tegen zijn zin laten terugzakken uit een veelbelovende kopgroep, maar vandaag was daar geen sprake van. Arensman spaarde zich niet en sloeg toe op de slotklim. Op de streep wees hij zelfs dankbaar naar de sponsor op zijn shirt, bij wijze van afscheidscadeau. Volgend jaar rijdt Arensman voor Ineos.
Zijn status zal na vandaag zeker anders zijn. "Het leek of Marc Soler op me wachtte en ik dacht, hij is zo'n grote renner. Maar toen hij brak hij toch. Ongelooflijk."
Wedstrijdverslag: Arensman maakt belofte waar in koninginnenrit!
Thymen Arensman heeft de vijftiende etappe in de Vuelta a España op zijn naam geschreven. In de koninginnenrit over 142,6 kilometer naar Alto de la Hoya in de Sierra Nevada ontsnapte de Nederlander op ruim zes kilometer voor de meet en reed hij solo naar de streep.
FINISH | Roglic pakt 15 tellen terug op Evenepoel
Roglic is in de laatste kilometer toch nog weggereden bij Evenepoel en snoept aan de streep weer een seconde of vijftien af van zijn achterstand.
Ook Mas doet goede zaken.
Maar de beste zaken vandaag zijn gedaan door Thymen Arensman!
FINISH | ARENSMAN WINT!
Thymen Arensman slaat de handen voor de ogen en komt juichend over de streep! Hij wint de koninginnenrit!
1,3 km | Arensman gaat winnen!
Lopez en Mas zijn een beetje aan het ruziën en dat is natuurlijk in het voordeel van Arensman! Hij gaat het halen! De koninginnenrit in de Vuelta!
2 km | Arensman, wat doe je?!
Zijn achtervolgers komen nauwelijks dichter bij de 22-jarige Arensman.
Lopez, Mas en Vine zijn nu de eerste achtervolgers op 1.18.
3,5 km | Arensman loopt uit!
Arensman verliest niets in de laatste kilometer met de wind in de rug. Kan hij hier voor een heel bijzondere ritzege zorgen?
Koploper: Arensman
Achtervolgers +1.27: Mas, Lopez, Meintjes, Hindley
Evenepoel, Roglic, O'Connor +1.52.
Ayuso +2.12
4,5 km | Arensman heeft een aardig gaatje!
Het ziet er best goed uit voor Arensman, die nog altijd 1.18 heeft op Mas en López. Van zijn medevluchters heeft hij niets te vrezen, want die worden nu ingerekend door Mas en Lopez.
En Roglic, Evenepoel en O'Connor zitten ook niet ver daarachter: 1.50 van Arensman.
8 km | Arensman demarreert!
Arensman demarreert! De jonge Nederlander rijdt weg uit de kopgroep en gaat op weg naar Soler! Hij kan hem al zien! Nog maar 0.20!
9 km | Mas demarreert en rijdt naar López, Roglic pokert
En nu gaat ook Enric Mas ervandoor. Roglic wacht rustig af en laat Evenepoel het gat dichten. Maar of dat lukt?
Mas is intussen op weg naar López, die hulp heeft gekregen van de wachtende De la Cruz.
10 km | Aanval Superman López!
Daar gaat de winnaar van deze etappe in 2017: Miguel Ángel López! De Colombiaanse 'Superman' is bijna op 1.800 meter en dat is voor hem het sein om aan te vallen.
12 km | Ook Almeida keert terug bij Ayuso en Rodriguez
Hoe kan het ook anders: ook João Almeida rijdt in eigen tempo terug naar ploeggenoot Ayuso, Rodriguez en Carapaz.
Vooraan is hun ploegmaat Marc Soler weer bezig aan een sterk staaltje: hij heeft 0.49 op Arensman en co en 2.13 op Evenepoel, Roglic, Mas, López en O'Connor.
13 km | Ayuso komt bij Rodriguez, die hulp krijgt van Carapaz
Juan Ayuso komt bij Carlos Rodriguez, zo'n 0.25 achter het groepje favorieten. Daar zien we Evenepoel, Roglic, Mas, López en O'Connor. En kijk nou: ze krijgen hulp van Carapaz, die zich laat terugzakken uit de kopgroep.
15 km | Roglic houdt kruit droog
Primoz Roglic rijdt nu al een tijdje in laatste gelid van de groep met favorieten en laat het kopwerk aan Evenepoel. Maar de Sloveen oogt prima. Zint Roglic op een coup als we boven de 2.000 meter komen?
16 km | Soler loopt iets uit
We zien Thymen Arensman vaak aan kop van de groep achtervolgers op Marc Soler, maar die loopt toch een klein beetje uit: 0.40 heeft hij op Arensman, Urán, Mäder, Hindley, Meintjes en De la Cruz.
17 km | Ayuso bijna terug
Juan Ayuso ziet de favorieten voor zich rijden en lijkt te gaan terugkeren. De zwaarste kilometers van deze slotklim zitten er zometeen op en dan vlakt het iets af. Hoewel, dat afvlakken is zeer relatief.
18 km | Ayuso knokt zich terug naar groep-Evenepoel
Ayuso knokt en knokt en rekent nu Landa en Taaramäe, die de favorieten hebben moeten laten gaan, in.
De Spanjaard rijdt nog wel voor ploeggenoot Almeida.
Koploper: Soler (UAE)
Achtervolgers (9): Vine (Alpecin), Arensman (DSM), De la Cruz (Astana), Mäder (Bahrain), Hindley (Bora), Urán (EF), Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché).
Groep Roglic/Evenepoel (7) +2.40: Evenepoel (QuickStep), Roglic (Jumbo), Mas (Movistar), López (Astana), Rodriguez, Geoghegan Hart (Ineos), O'Connor (AG2R)
19 km | Arensman houdt knap stand
Arensman houdt trouwens stand in de kopgroep, 0.39 achter Soler.
Koploper: Soler (UAE)
Achtervolgers (9): Vine (Alpecin), Arensman (DSM), De la Cruz (Astana), Mäder (Bahrain), Hindley (Bora), Urán (EF), Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché).
Groep Roglic/Evenepoel +2.59: Evenepoel (QuickStep), Roglic (Jumbo), Mas (Movistar), López (Astana), Rodriguez, Geoghegan Hart (Ineos), O'Connor (AG2R), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché)
19 km | Ayuso, Almeida en Kelderman kunnen niet mee
Wie zijn gelost? Ayuso, Almeida en Kelderman kunnen het tempo niet volgen, maar rijden ook niet heel ver achter de favorieten.
Daar is Rodriguez net weer aangesloten trouwens.
20 km | Nog zes man over
De tempoversnelling van Oomen heeft er wel voor gezorgd dat de groep met favorieten uiteen is gespat, inclusief zijn eigen ploeg.
Roglic, Evenepoel, O'Connor, Mas en López kunnen mee. En ook Harper is sterk, hij meldt zich bij kopman Roglic.
21 km | Bommetje van Oomen
Tegenslag voor Evenepoel, want Fausto Masnada mist een bocht.
Intussen rijdt Oomen veel te hard voor de rest en peoft zo weg bij de favorieten.
Dat kan niet de bedoeling zijn. Dat is het ook niet, want nu staat Oomen stil.
21 km | Soler valt aan bij begin moordende slotklim
De steile kilometers van de moordend lange slotklim zijn begonnen en dan zien we een aanval van de eerder geloste Marc Soler.
Louis Vervaeke lost intussen en wacht met flink wat bidonnen op zijn kopman Remco Evenepoel.
23 km | Oomen en Dennis maken tempo voor Roglic
Kijk, het masterplan van Jumbo-Visma kan in werking worden gesteld.
Sam Oomen en Rohan Dennis hebben zich laten terugzakken en gaan op kop rijden van het peloton.
Daar heeft Roglic nu nog vier helpers, Evenepoel staat onder druk.
27 km | Gesink houdt tempo hoog, toch ontsnapt Geoghegan Hart
Robert Gesink houdt het tempo hoog in het peloton als de weg omhoog loopt, maar de echte slotklim nog moet beginnen. Hij kan niet voorkomen dat Tao Geoghegan Hart er in zijn eentje vandoor gaat. De voormalig Giro-winnaar is 9de in het klassement op 6.56 van Evenepoel.
Vooraan zit ook nog zijn ploeggenoot Richard Carapaz in de groep met Thymen Arensman. Die groep heeft Vine en Craddock weer ingerekend en ook van achteren zijn er wat mannen teruggekomen.
Koplopers (2): Vine (Alpecin), Craddock (BikeExchange), Arensman (DSM), De la Cruz (Astana), Mäder (Bahrain), Hindley (Bora), Urán (EF), Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché), Soler (UAE), Vervaeke (QuickStep).
Peloton +3.42
32 km | Wat doet Tiberi nou?
Het Italiaanse talent Antonio Tiberi (Trek) kwam in de groep van Arensman, Hindley en Carapaz boven, maar maakt een foutje in de afdaling. Hij rijdt een stukje door de berm, maar blijft knap overeind.
Koplopers (2): Vine (Alpecin), Craddock (BikeExchange)
Achtervolgers +0.50 Arensman (DSM), De la Cruz (Astana), Mäder (Bahrain), Hindley (Bora), Urán (EF), Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché)
Peloton +4.47
33 km | Roglic zet druk in afdaling, Van Baarle langs de kant
Primoz Roglic zelf neemt de kop in de afdaling en daarmee zet hij Evenepoel dus al wat onder druk,
In die afdaling zagen we Dylan van Baarle net langs de weg staan.
Waarschijnlijk heeft hij pech gehad.
36 km | Peloton boven op bijna vijf minuten
Ook het peloton (dat nog maar uit een man of 30 bestaat) is boven op Alto del Purche, op 4.53 van Vine en Craddock.
Jungels, Gesink en Van Baarle bepaalden daar het tempo, maar vlak onder de top nemen de mannen van Alejandro Valverde het over.
Sterker, het is Bala zelf!
42 km | Vine passeert Craddock en pakt volle mep
Vlak onder de top gaat het toch weer steil omhoog en Vine kijkt Craddock in de rug. Hij gaat de Amerikaan passeren en de volle mep pakken op deze klim. Ja hoor, dat lukt.
1, Vine 10 pnt
2. Craddock 6 pnt
3. Carapaz 4 pnt
4. Arensman 2 pnt
5. Hindley 1 pnt
44 km | Vine gaat op zoek naar Craddock
Bergkoning Jay Vine vindt het genoeg geweest en gaat alleen op zoek naar koploper Craddock. Arensman probeerde mee te springen, maar moet Vine laten gaan. De klim duurt nog 2 kilometer, maar het laatste deel loopt vooral naar beneden.
46 km | Stand van zaken
De achtervolgende groep op Craddock begint ook steeds kleiner te worden. Hindley bepaalt het tempo, voor Vine, Arensman en Carapaz.
Daarna volgen nog een man of acht, maar dat is het wel zo'n beetje. Oomen en Dennis zien we niet meer.
Koploper: Craddock (BikeExchange)
Achtervolgers +0.50 Arensman (DSM), De la Cruz (Astana), Mäder (Bahrain), Hindley (Bora), Urán (EF), Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché), Vine (Alpecin)
Peloton +4.12
47 km | Evenepoel nu al alleen
Robert Gesink rijdt nog altijd in het wiel van Bob Jungels van Ag2R, maar toch moeten al heel veel renners lossen uit het peloton. We zien zelfs Ilan Van Wilder lossen, de jongeling die Remco Evenepoel zou moeten bijstaan in de bergen. Hoewel, hij bijt zich nog even vast in het laatste wiel.
Duidelijk is dat Evenepoel weinig steun heeft en dat met nog zoveel klimwerk voor de boeg! Maar hij heeft natuurlijk nog wel Masnada en Vervaeke in de kopgroep.
47 km | Hindley en Vine hebben plannen!
Jai Hindley en Jay Vine zijn weggereden in de groep achtervolgers, maar inmiddels ook alweer ingerekend. De achterstand van het peloton op die groep is nog maar 3.00.
Craddock intussen houdt best goed stand. Hij heeft 1.14 op zijn achtervolgers.
48 km | Jumbo-Visma meldt zich!
Kijk eens aan! In het peloton zien we Robert Gesink en Chris Harper op kop sleuren. Het masterplan van Jumbo-Visma ontvouwt zich: de koers hard nu al hard maken. En dan hebben ze Oomen en Dennis nog in de kopgroep!
49 km | Arensman bepaalt tempo bij achtervolgers
Arensman bepaalt het tempo op de Alto del Purche!
De jonge Betuwenaar oogt sterk!
50 km | Klimmen geblazen!
Het is zover: de renners zijn begonnen aan de Alto del Purche.
Vanaf hier is het nog een beetje dalen, maar vooral heel veel klimmen!
53 km | Voorsprong Arensman en co loopt terug
Koploper Craddock rijdt nu al een hele tijd op wegen die smerig omhoog lopen, maar de echte klim naar de top van de Alto del Purche moet nog beginnen. Hij loopt iets uit op zijn 28 achtervolgers. Het peloton loopt op hun beurt in op Arensman en co: verschil nog zo'n 4.00
Koploper: Craddock (BikeExchange)
Achtervolgers (28) +1.24 Arensman (DSM), Oomen en Dennis (Jumbo-Visma), Prodhomme (AG2R), De la Cruz (Astana), Mäder, Wright (Bahrain), Hindley (Bora), Férnandez (Cofidis), Urán, Carthy (EF), Molard, Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché), Goldstein (Israel PT), Nelson Oliveira (Movistar), Masnada, Vervaeke (QuickStep), Pedersen, Tiberi (Trek), Soler, McNulty (UAE), Meurisse, Vine (Alpecin), Azparren (Euskaltel), Gesbert (Cofidis), Nibali (Astana)
Peloton +5.20
54 km | Het Alhambra!
We krijgen een blik op het wereldberoemde Alhambra, het Moorse fort met de prachtige architectuur en de schitterende waterpartijen. Voor de renners is dat het teken dat het echte klimwerk gaat beginnen.
TUSSENSPRINT | Pedersen pakt weer punten
Lawson Craddock rijdt in zijn eentje door de tussensprint in Granada en pakt de premie en de 20 punten. Op 1.10 zijn de 17 punten uiteraard voor groene trui Mads Pedersen.
Fred Wright - die we per abuis aanduidden als Jasha Sütterlin - wordt derde in de tussensprint, pakt 15 punten en is nu alleen tweede in dat puntenklassement. Maar Pedersen nog inhalen, dat zal niet gebeuren.
Tussenstand puntenklassement
1. Pedersen (Trek) | 284 pnt | |
2. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) | 111 pnt | |
3. Marc Soler (UAE) | 96 pnt | |
4. Fred Wright (Bahrain) | 96 pnt |
65 km | Ploeg O'Connor komt helpen in de achtervolging
Rémi Cavagna krijgt hulp van de mannen van AG2R, die de 10de plaats van kopman Ben O'Connor bedreigd ziet worden door onder anderen Thymen Arensman, De voorsprong van Arensman en co is al een tijdje stabiel rond 5.20. Koploper Craddock rijdt daar een minuutje voor.
Koploper: Craddock (BikeExchange)
Achtervolgers (28) +0.58 Arensman (DSM), Oomen en Dennis (Jumbo-Visma), Prodhomme (AG2R), De la Cruz (Astana), Mäder, Wright (Bahrain), Hindley (Bora), Férnandez (Cofidis), Urán, Carthy (EF), Molard, Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché), Goldstein (Israel PT), Nelson Oliveira (Movistar), Masnada, Vervaeke (QuickStep), Pedersen, Tiberi (Trek), Soler, McNulty (UAE), Meurisse, Vine (Alpecin), Azparren (Euskaltel), Gesbert (Cofidis), Nibali (Astana)
Peloton +6.12
Wat staat de renners allemaal te wachten?
Laten we eens kijken naar wat de renners in de laatste 60 kilometer te wachten staat. Na de tussensprint in Granada beginnen ze aan de Alto del Purche (eerste categorie). En dat is ook een klim, die je niet moet onderschatten met ruim 9 kilometer aan een gemiddelde van 7,6 procent.
Maar dat percentage vertekent door een korte afdaling vlak onder de top. In werkelijkheid is het onregelmatige stijgingspercentage meestal boven de 8 procent, met uitschieters naar 15 en 17 procent.
En dan die slotklim naar Alto Hoya de la Mora (buitencategorie). Met een lengte van ruim 22 kilometer is die klim te vergelijken met de Mont Ventoux, maar dan nog net iets steiler. Vooral de eerste vijf kilometers zijn lood- en loodzwaar. Wie daar een gaatje kan slaan, kan vervolgens de voorsprong misschien wel uitbreiden met hulp van een ploeggenoot in de kopgroep.
Iemand als Rohan Dennis of Sam Oomen bijvoorbeeld. Of Louis Vervaeke of Fausto Masnada.
Wiebes stelt eindzege Simac Tour veilig, Bredewold
Lorena Wiebes heeft de 24ste editie van de Simac Ladies Tour op haar naam geschreven. De winnares van de eerste twee ritten moest in de slotetappe in Arnhem de winst aan Mischa Bredewold laten, maar haar derde plaats volstond ruimschoots voor de eindzege.
Wiebes (DSM) en Bredewold (Parkhotel Valkenburg) zijn volgend jaar ploeggenoten bij SD Worx.
Mountainbikester Terpstra loopt eindzege wereldbeker mis door bacterie
Voor mountainbikester Anne Terpstra is het wereldbekerseizoen geëindigd in een drama. In de laatste wereldbekerrace van het jaar verspeelde ze haar koppositie in de strijd om de wereldbeker algemeen. Ze moest opgeven wegens fysieke problemen.
De ellende was donderdag al begonnen; Terpstra voelde zich niet goed en zag haar wangen door een speekselklierinfectie opzwellen.
Ze miste de korte cross op vrijdag, reed zondag anoniem in de achterhoede en gaf ten slotte op.
77 km | Craddock solo op kop
Voor Lawson Craddock gaat het niet hard genoeg in de kopgroep en dus gat hij er in zijn eentje vandoor. Dat lijkt een kansloze missie, maar goed. Als iemand een potje kan tijdrijden, dan is het Craddock wel.
Koploper: Craddock (BikeExchange)
Achtervolgers (28) +0.14: Arensman (DSM), Oomen en Dennis (Jumbo-Visma), Prodhomme (AG2R), De la Cruz (Astana), Mäder, Wright (Bahrain), Hindley (Bora), Férnandez (Cofidis), Urán, Carthy (EF), Molard, Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché), Goldstein (Israel PT), Nelson Oliveira (Movistar), Masnada, Vervaeke (QuickStep), Pedersen, Tiberi (Trek), Soler, McNulty (UAE), Meurisse, Vine (Alpecin), Azparren (Euskaltel), Gesbert (Cofidis), Nibali (Astana)
Peloton +5.50
81 km | Pedersen voor de puntjes
Ook Mads Pedersen is weer meegeslopen in de kopgroep en dat doet hij natuurlijk met het oog op de tussensprint, die ligt aan de voet van de voorlaatste beklimming op 60 kilometer van de finish. Niet dat de Deen het echt nodig heeft, want zijn voorsprong is meer dan riant.
Zijn drie naaste belagers (Primoz Roglic, Marc Soler en Fred Wright) hebben alle drie 96 punten.
Tussenstand puntenklassement
1. Pedersen (Trek) | 267 pnt | |
2. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) | 96 pnt | |
3. Marc Soler (UAE) | " | |
4. Fred Wright (Bahrain) | " |
Kijk nu live mee op NPO 2 of de livestream!
De uitzending van de koninginnenrit in de Vuelta op NPO 2 en de livestream is begonnen. Het commentaar is van Joris van den Berg en Stef Clement.
Ervaringsdeskundige duidt Keldermans duimpje
93 km | Voorsprong kopgroep groeit
We rijden inmiddels in de provincie Granada, waar het spektakel straks echt zal losbarsten op de Alto del Purche (eerste categorie) en natuurlijk de slotklim naar Alto Hoya de la Mora (buitencategorie). Het verschil tussen de 29 koplopers en het peloton loopt nog altijd op. Inmiddels hebben Arensman en co 5.19 op het peloton.
Arensman is 11de in het klassement met een achterstand van 9.14 op Remco Evenepoel.
Kopgroep (29): Arensman (DSM), Oomen en Dennis (Jumbo-Visma), Prodhomme (AG2R), De la Cruz (Astana), Mäder, Sutterlin (Bahrain), Hindley (Bora), Férnandez (Cofidis), Urán, Carthy (EF), Molard, Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché), Goldstein (Israel PT), Nelson Oliveira (Movistar), Masnada, Vervaeke (QuickStep), Craddock (BikeExchange), Pedersen, Tiberi (Trek), Soler, McNulty (UAE), Meurisse, Vine (Alpecin), Azparren (Euskaltel), Gesbert (Cofidis), Nibali (Astana)
Peloton +4.35
Vanaf 14.40 uur: Vuelta live op NPO 2 en NOS.nl
Om 14.40 kun je inschakelen op NPO 2 of de livestream op NOS.nl voor de koninginnenrit in de Vuelta. Gezien wat er allemaal al gebeurd is in de eerste 50 kilometer zou ik dat zeker doen! Kan Arensman zijn slag slaan vanuit de kopgroep? En houdt Evenepoel stand?
113 km | Arensman kan goede zaken doen
In het peloton heeft Remco Evenepoel zijn locomotief Rémi Cavagna op kop gezet om het gat met de kopgroep niet te groot te laten worden, ook al heeft hij met Vervaeke en Masnada twee ploegmaten in de kopgroep. Dat moet ook, want Thymen Arensman staat op 9.14 van de rode trui en ook Jai Hindley (11.40) en Louis Meintjes (11.45) moet je niet zomaar tien minuten geven.
Kopgroep (29): Arensman (DSM), Oomen en Dennis (Jumbo-Visma), Prodhomme (AG2R), De la Cruz (Astana), Mäder, Sutterlin (Bahrain), Hindley (Bora), Férnandez (Cofidis), Urán, Carthy (EF), Molard, Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché), Goldstein (Israel PT), Nelson Oliveira (Movistar), Masnada, Vervaeke (QuickStep), Craddock (BikeExchange), Pedersen, Tiberi (Trek), Soler, McNulty (UAE), Meurisse, Vine (Alpecin), Azparren (Euskaltel), Gesbert (Cofidis), Nibali (Astana)
Peloton +4.35
Bestgeklasseerde koplopers
1. Evenepoel | ||
11. Arensman (DSM) | +9.14 | |
13. Hindley (Bora) | +11.40 | |
14. Meintjes (Intermarché) | +11.45 | |
16. De la Cruz (Astana) | +13.28 | |
17. Carapaz (Ineos) | +13.44 |
118 km | Vine pakt de bergpunten
Deze etappe is een sleutelrit in de strijd om de bergtrui en dan is de doorkomst op de eerste klim van de derde categorie meteen een goede indicatie. Jay Vine pakt de drie punten en merkt dat Richard Carapaz, zijn naaste belager in het bergklassement niet meesprint.
Vine staat eerste in dat klassement met 43 punten, Carapaz is tweede met 26 punten. Vandaag zijn maximaal 33 punten te verdienen, nu nog 30 dus.
120 km | Zwaar geschaafde Kelderman steek duimpje op
De kopgroep krijgt de zegen van het peloton, want op drie ploegen na zijn alle ploegen vertegenwoordigd. Alleen Kern Pharma, Burgos-BH en Lotto-Soudal hebben geen renner vooraan.
Wilco Kelderman is intussen - flink geschaafd, maar met een opgestoken duim - terug in het peloton.
124 km | 28 koplopers: Arensman best geklasseerd
De achtervolgers zijn bij de drie koplopers gekomen en dus hebben we 28 renners op kop, waaronder Thymen Arensman en Sam Oomen.
Kopgroep (29): Arensman (DSM), Oomen en Dennis (Jumbo-Visma), Prodhomme (AG2R), De la Cruz (Astana), Mäder, Sutterlin (Bahrain), Hindley (Bora), Férnandez (Cofidis), Urán, Carthy (EF), Molard, Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché), Goldstein (Israel PT), Nelson Oliveira (Movistar), Masnada, Vervaeke (QuickStep), Craddock (BikeExchange), Pedersen, Tiberi (Trek), Soler, McNulty (UAE), Meurisse, Vine (Alpecin), Azparren (Euskaltel), Gesbert (Cofidis), Nibali (Astana)
Peloton +3.49
126 km | Arensman in achtervolging op kopgroep
Achter Dennis, Nibali en Carthy is een groep van een man of dertig in de achtervolging, met onder meer Carapaz, Meintjes en Arensman!
En nu valt het peloton wel stil.
Terugkijken: de valpartij van Kelderman
136 km | Dennis, Carthy en Nibali blijven over
Dennis stampt echt hard door als de weg omhoog loopt en alleen Carthy en Nibali kunnen volgen.
Gino Mäder is op komst vanuit het peloton.
Kopgroep (3): Carthy (EF), Nibali (Astana), Dennis (Jumbo-Visma)
Peloton +0.20
141 km | Kopgroep komt niet weg, Hindley valt aan
De kopgroep krijgt niet veel ruimte, een seconde of twaalf, en dus proberen meerdere renners over te steken. Zoals de nummers een en twee van de afgelopen Giro, Jai Hindley en Richard Carapaz. Opvallend, terwijl Kelderman op achterstand rijdt na zijn valpartij, demarreert ploeggenoot Hindley van voren.
Kopgroep (6): Carthy (EF), Hagen (Israel-Premier Tech), Nibali (Astana), Dennis (Jumbo-Visma), Maté (Euskaltel) en Repa (Kern Pharma)
Peloton +0.10
142 km | Opgave Pozzovivo
We hebben Domenico Pozzovivo niet gezien bij de valpartij van Wilco Kelderman, maar nu wordt wel de opgave van Doctor Pozzo gemeld. Spijtig voor de nummer acht van de Giro, die in deze Vuelta niet echt potten wiste te breken.
144 km | Kelderman bij de dokter
Het gaat niet goed met Wilco Kelderman, die met twee helpers nu al op zo'n twee minuten van het peloton rijdt.
Hij meldt zich bij de dokter en wordt behandeld aan een fikse schaafwond op zijn elleboog.
146 km | Ook Hamilton schuift zomaar onderuit
En weer een valpartij. Nu is het Lucas Hamilton (DSM) die op een rotonde onderuit glijdt.
Wat gebeurt er allemaal hier?
147 km | Kelderman onderuit!
Valpartij in het peloton met (helaas) Wilco Kelderman als voornaamste slachtoffer.
De nummer acht van het peloton moet even bijkomen, maar kan zijn weg vervolgen.
Laten we hopen dat het meevalt!
149 km | Wat een heerlijk begin!
Wat een heerlijk begin van deze etappe. Want behalve Carthy en Dennis zien we ook Nibali, Pedersen en Mäder meeschuiven.
De renner van Euskaltel is trouwens Maté, de man van de streek. Voor elke km in de vlucht van Maté wordt een boom geplant in zijn regio.
150 km | Dennis en Carthy in de aanval!
Schijn bedriegt, want zodra de weg omhoog loopt zien we ook de eerste aanvallers.
En niet de minsten: Hugh Carthy reageert op een aanval van een renner van Euskaltel.
En even later sluit ook Rohan Dennis aan! Is hij de eerste pion in het schaakspel van Jumbo-Visma?
SALIDA | Koninginnenrit begonnen!
En nu zijn de renners ook officieel vertrokken in de koninginnenrit.
De monsterlijke slotklim boezemt angst in, want in deze eerste dalende kilometers zien we nog niemand met aanvalsplannen.
VUELTA | Alberto Fernández Blanco
De slotklim gaat dus naar 2.510 meter, het hoogste punt van deze Vuelta, en net als in de Tour is daar een speciale prijs aan verbonden. In de Vuelta is die vernoemd naar oud-wielrenner Alberto Fernández Blanco, een man met een bijzonder verhaal.
Fernández, bijnaam El Galleta (het biscuitje), werd geboren in Cantabrië en brak aan het begin van de jaren 1980 door als ronderenner. Hij werd tiende in de Tour van 1982, derde in de Giro en de Vuelta van 1983 en strandde in 1984 op 6 (!) seconden van eindwinnaar Éric Caritoux in de Vuelta, nog altijd het kleinste verschil ooit in het eindklassement van een grote ronde.
Een eindzege leek in de sterren geschreven voor Fernández, die in 1984 uitgeroepen werd tot beste wielrenner van Spanje. Maar op weg naar die prijsuitreiking raakte de 29-jarige Fernández betrokken bij een auto-ongeluk. Hij overleed ter plekke, net als zijn echtgenote.
Het echtpaar liet een drie jaar oude zoon achter, die later ook profwielrenner werd. Alberto Fernández Sainz reed van 2008 tot 2011 voor de Galicische ploeg Xacobeo Galicia, die ook nog even gesponsord werd door de Russcische profvoetballer Valeri Karpin.
SALIDA NEUTRALIZADA | Renners onderweg
Het lintje is doorgeknipt in startplaats Martos, de renners zijn begonnen aan de vijf geneutraliseerde kilometers van de koninginnenrit van deze Vuelta! Er zijn trouwens geen uitvallers voor de start vandaag.
VUELTA | Opluchting: met gevallen verzorger Luc gaat het prima!
Oplettende kijkers zagen gisteren hoe een verzorger van QuickStep een nare val beleefde bij het aangeven van bidons aan Remco Evenepoel en diens helper Ilan Van Wilder. Bekijk het ongelukkige moment in onderstaande tweet.
Een groot deel van de wielerwereld verbleef urenlang in spanning hoe het met die ongelukkige soigneur verder was vergaan. Vanochtend kwam het antwoord: met Luc (geen vaste soigneur, maar een trouwe volger van de ploeg) en zijn echtgenote Annie gaat het prima.
VUELTA | Déjà vu voor Superman López
De etappe van vandaag is trouwens bijna een kopie van de 15de etappe van de Vuelta in 2015. Steven Kruijswijk kleurde die etappe met zijn aanvalslust, Wilco Kelderman werd knap derde, maar de etappe werd gewonnen door de toen nog niet zo bekende Miguel Àngel López.
Een dag eerder werd López trouwens tweede in de rit naar Sierra de la Pandera. Net als gisteren...
VUELTA | Live op NPO 2 en NOS.nl
De etappe van vandaag is vanaf 14.40 uur live te zien op NPO 2 en via de livestream op NOS.nl.
VUELTA | Waarheen leidt de weg?
De Sierra Nevada, na de Alpen het bergmassief met de hoogste toppen in West-Europa, is bekend terrein voor vrijwel alle renners. Elke renner met klassementsambities heeft weleens een trainingskamp doorgebracht in de Andalusische bergen en weet dus precies welke wattages er mogelijk zijn.
Maar of dat vandaag voldoende is, dat is de vraag. Wie Remco Evenepoel vandaag wil breken, zal dat waarschijnlijk moeten doen in de eerste vijf kilometer van de monsterlijk lange (22 kilometer) slotklim, want daar komen de renners stijgingspercentages van 20, 18 en 17 procent tegen.
Of durft iemand al een bommetje te gooien op de voorlaatste klim, de Alto del Purche? Ook die berg is namelijk niet voor de poes.
VUELTA | Evenepoel zwaarder gekwetst dan gedacht?
Het tijdsverschil van zaterdag en vooral ook de wijze waarop Remco Evenepoel na afloop van de fiets stapte, doet vermoeden dat de glijpartij van donderdag misschien toch meer invloed heeft dan hij doet voorkomen. Aan de andere kant, Evenepoel moest passen op de steilste stukken van de slotklim, maar hield de schade verder beperkt.
VUELTA | Klassement en truitjes
Rode trui: Remco Evenepoel (QuickStep)
Groene trui: Mads Pedersen (Trek-Segafredo)
Bolletjestrui: Jay Vine (Alpecin-Deceuninck)
Witte trui: Evenpoel (gedragen door Juan Ayuso, UAE)
Ploegenklassement: UAE-Emirates
VUELTA | Even terug naar gisteren: Evenepoel niet langer ongenaakbaar
Twee weken lang was Remco Evenepoel ongenaakbaar, maar zaterdag - twee dagen na zijn valpartij - kreeg het Belgische wonderkind op de Sierra de la Pandera toch een flinke tik te verwerken. Naaste belager Primoz Roglic viel aan en pakte 52 seconden (48 seconden en 4 bonificatieseconden) terug en staat nog 1.49 achter op leider Evenepoel in het klassement.
En dus ligt de strijd om de eindzege weer open! De etappe van zaterdag terugkijken (in samenvatting)? Dat kan hieronder!
VUELTA | Bienvenido de Martos!
Welkom vanuit het Andalusische plaatsje Martos, waar de temperaturen vandaag weer boven de 30 graden stijgen. En dat terwijl het profiel van de 15de etappe al genoeg vuurwerk belooft. In de koninginnenrit van 152,6 kilometer wordt namelijk gefinisht op de Alto de la Hoya in de Sierra Nevada op een hoogte van 2.510 meter.
Sommige renners zullen sterretjes zien op die hoogte, andere sterren zullen stralen. Maar wie? Welkom bij het liveblog!