liveblog
NOS WielrennenAangepast

Carapaz boekt tweede ritzege • Roglic pakt 52 seconden op Evenepoel

liveblog gesloten

Tot morgen in Sierra Nevada!

We houden ermee op hier op de Sierra de la Pandera. Morgen trekken we in de vijftiende Vuelta-etappe opnieuw de bergen in, en wordt het allemaal zelfs nog een beetje zwaarder.

Met een verschil van 1.49 tussen Remco Evenepoel en Primoz Roglic passeert het peloton een berg van de derde en van de eerste categorie, alvorens de slotklim van de buitencategorie volgt naar Sierra Nevada. Met een slotklim van 19,3 kilometer à 7,9 procent wordt het ongetwijfeld genieten voor de kijkers.

En die kijkers kunnen ook morgen weer terecht bij de NOS. De vijftiende etappe is vanaf 14.45 uur live te zien op NPO 2 en deze livestream. Hasta mañana!

Vuelta.es
Het profiel van de vijftiende etappe van de Vuelta

Algemeen klassement na etappe 14

Remco Evenepoel blijft aan de leiding, maar het verschil met Primoz Roglic is nog maar 1.49. En dan gaan we morgen ook nog eens naar de Sierra Nevada.

Wilco Kelderman zakt twee plekken en staat nu achtste.

NOS

Uitslag veertiende etappe

Richard Carapaz boekt zijn tweede ritzege, Primoz Roglic deelt een tikje uit aan Remco Evenepoel, én twee Nederlanders in de top-10.

NOS

CARAPAZ WINT VEERTIENDE ETAPPE

Richard Carapaz wint de veertiende etappe van de Vuelta! Het is de tweede ritzege van de Ecuadoraan van Ineos.

Op een seconde of acht komen Roglic en López over de finish. Het wachten is nu op Evenepoel.

Een kleine 50 seconden achter Roglic komt de rode trui van Evenepoel over de streep.

Getty
Richard Carapaz boekt zijn tweede ritzege in de Vuelta

1,2 km - Mas lost

Mas moet lossen bij Roglic en López. Evenepoel rijdt 45 seconden achter Roglic. Carapaz is er ondertussen bijna, met 15 seconden voorsprong op Roglic.

2,5 km - Problemen voor Evenepoel

Het gat tussen Roglic en Evenepoel is opgelopen tot 45 seconden. De Vuelta lijkt vandaag weer een beetje spannender geworden. Caparaz rijdt op kop, maar heeft ook nog maar 18 seconden voorsprong op Roglic, die gezelschap heeft van Mas en López.

In het algemeen klassement heeft Roglic 2.41 achterstand op Evenepoel.

4 km - Roglic danst weg

Roglic versnelt uit het uitgedunde peloton. De Sloveen danst voorzichtig weg, Evenepoel ziet hem langzaam wegrijden.

Aan de voorkant rijdt Carapaz weg bij zijn voormalige mede-koplopers.

En ook met Ayuso gaat het niet lekker: de nummer 5 van het klassement rijdt lek.

5 km - Het zwaarste deel

De vier koplopers - Carapaz, Sánchez, Champoussin en Conca, zijn begonnen aan het zwaarste deel van de slotklim. "Twee keer de Muur van Hoei", aldus analist Stef Clement.

Het uitgedunde peloton rijdt op 1.18.

7 km - Peloton uitgedund

Het peloton is flink uitgedund door het harde werk van Gesink . De rode trui van Evenepoel heeft nog maar één knecht over. Ook Kelderman zien we van achteren van de grote groep.

Op kop: Carapaz, Sánchez en inmiddels ook weer Champoussin. En ook die dekselse Conca is er weer bij. Voorsprong: 1.55.

9 km - Carapaz gaat ervoor op slotklim

Carapaz heeft het sprongetje gemaakt naar Sánchez. Het duo heeft ruim 10 seconden voorsprong op de voormalige vluchtmakkers.

Vanaf nu gaat het alleen nog maar omhoog: we zijn begonnen aan de Sierra de la Pandera, derde categorie, 8,4 kilometer à 7,8 procent.

Het peloton rijdt op 2.40.

vuelta.es
Het profiel van de veertiende etappe van de Vuelta

13 km - Sánchez slaat gaatje

Sánchez doet ondertussen stiekem een poging om weg te rijden bij de kopgroep, waar Elissonde, Armirail en García ook weer bij zijn aangesloten.

Sánchez slaat een klein gaatje en gaat als eerste over de top van de berg. Hij pakt 5 bergpunten, Caparaz 3 en Elissonde 1'tje.

Het peloton, dat nog bestaat uit een man op 35, rijdt op 2.44.

15 km - Gesink meldt zich van voren

Gesink meldt zich nu aan de kop van het peloton, met drie QuickStep-renners en Evenepoel in zijn wiel. Is Jumbo-Visma nog iets van plan met Roglic?

De Nederlander, die in 2009 nog tweede werd op de Sierra de la Pandera achter Valverde, snoept meteen een halve minuut af van de voorsprong van de vijf koplopers. Nog ruim 3 minuten zijn er over.

De kopgroep: Richard Carapaz (Ineos), Aleksej Loetsenko (Astana), Luis Léon Sánchez (Bahrain), Clément Champoussin (AG2R), Filippo Conca (Lotto Soudal).

18 km - Kopgroep valt uiteen

De kopgroep begint uit elkaar te vallen op de voorlaatste beklimming van de dag. Carapaz, Loetsenko, Sánchez en Champoussin hebben een gaatje geslagen.

En ook Conca weet weer aan te haken. Ze zijn nu met z'n vijven. Het gat met het peloton is weer iets opgelopen naar 3.35.

21 km - Pedersen lost

Voor Pedersen gaat het allemaal te snel in de kopgroep. De groene trui moet lossen en rijdt meteen al een halve minuut achter zijn voormalige vluchtmakkers.

Aan de kop van het peloton heeft Cavagna het stokje overgedragen aan Deveneyns, beiden uiteraard van de QuickStep-ploeg van rodetruidrager Evenepoel.

23 km - De tweede klim van de dag

De tweede beklimming van de dag: here we go!

De Puerto de Los Villares is van de tweede categorie, 10,4 kilometer lang à 5,5 procent. De kopgroep van tien heeft 3,5 minuut voorsprong op het peloton.

De kopgroep: Richard Carapaz (Ineos), Aleksej Loetsenko (Astana), Luis Léon Sánchez (Bahrain), Clément Champoussin (AG2R), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Filippo Conca (Lotto Soudal), Kenny Elissonde en Mads Pedersen (Trek), Raúl García Pierna (Kern Pharma) en Marco Brenner (DSM).

vuelta.es
Het profiel van de veertiende etappe van de Vuelta

31 km - Pedersen wint tussensprint

De tussensprint in Jaén is een prooi voor Pedersen, die 20 punten pakt en de groene trui steviger om de schouders zal voelen. García komt als tweede over de streep (17 punten), Carapaz is de nummer drie (15 punten).

De voorsprong van de groep van tien ligt iets boven de 4 minuten.

40 km - Voorsprong loopt op

Carapaz was als eerste boven op de eerste klim. De voorsprong van de kopgroep van tien is weer iets opgelopen: 4.27.

De kopgroep: Richard Carapaz (Ineos), Aleksej Loetsenko (Astana), Luis Léon Sánchez (Bahrain), Clément Champoussin (AG2R), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Filippo Conca (Lotto Soudal), Kenny Elissonde en Mads Pedersen (Trek), Raúl García Pierna (Kern Pharma) en Marco Brenner (DSM).

54 km - O'Brien stapt af

We hebben een afstapper: Kelland O'Brien, de Australiër van BikeExchange, houdt het voor gezien in deze Vuelta. O'Brien had het gisteren al moeilijk. Hij stond 143ste in het algemeen klassement op bijna 3 uur van Evenepoel.

55 km - Bijna boven

De kopgroep van tien is bijna boven op de eerste klim. De situatie is ongewijzigd: de groep-Carapaz heeft 3.45 voorsprong op het peloton.

Van de kopgroep staat Caparaz er het beste voor in het algemeen klassement. De Ineos-renner staat 19de, op 14.52 van Evenepoel.

De kopgroep: Richard Carapaz (Ineos), Aleksej Loetsenko (Astana), Luis Léon Sánchez (Bahrain), Clément Champoussin (AG2R), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Filippo Conca (Lotto Soudal), Kenny Elissonde en Mads Pedersen (Trek), Raúl García Pierna (Kern Pharma) en Marco Brenner (DSM).

Getty
Richard Carapaz aan kop van de kopgroep in de veertiende etappe van de Vuelta

Carapaz had het al aangekondigd: 'Een schitterende kans'

Richard Carapaz, de ritwinnaar van donderdag, had voor de start al aangekondigd dat hij in de ontsnapping wilde zitten.

"Vandaag is een belangrijke dag en ik denk dat het een schitterende kans. Ik ga proberen in de ontsnapping te zitten. En als het niet lukt, heb ik ploeggenoten die voor het algemeen klassement strijden. Dus het wordt hoe dan ook een mooie dag."

"Mocht het me lukken om nog een etappe te winnen, dan zou dat geweldig zijn voor mij en mijn team", aldus de Ecuadoraanse renner van Ineos.

Bekijk nog eens hoe Richard Carapaz in de twaalfde etappe Wilco Kelderman te snel af was.

Carapaz toont zich de sterkste in twaalfde etappe Vuelta

67 km - Vier minuten

De voorsprong van de tien is opgelopen tot 4 minuten. We beginnen bijna aan de eerste klim van de dag: de Puerto de Siete Pilillas van de derde categorie, 9,9 kilometer à 3,5 procent.

vuelta.es
Het profiel van de veertiende etappe van de Vuelta

75 km - Tien man

De acht hebben gezelschap gekregen van Pierna en Brenner. De kopgroep telt dus tien mannen, met een voorsprong van inmiddels al 2,5 minuut op het peloton.

De kopgroep: Richard Carapaz (Ineos), Aleksej Loetsenko (Astana), Luis Léon Sánchez (Bahrain), Clément Champoussin (AG2R), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Filippo Conca (Lotto Soudal), Kenny Elissonde en Mads Pedersen (Trek), Raúl García Pierna (Kern Pharma) en Marco Brenner (DSM).

80 km - Is het dan eindelijk gelukt?

Dit zou de vlucht van de dag weleens kunnen zijn. Carapaz en Loetsenko hebben gezelschap gekregen van Sánchez, Champoussin, Elissonde, Armirail, Conca en Pedersen. De acht hebben een minuutje voorsprong op het peloton.

Pierna en Brenner proberen er ook nog bij te komen.

89 km - En weer een poging

Wordt er nog een beetje ontsnapt in de Vuelta? Zeker wel. Alle vorige pogingen zijn mislukt, maar nu weten Carapaz en Loetsenko een gaatje te slaan. We zijn benieuwd.

95 km - UAE-peloton sluit aan, zeven wagen de sprong

Het tweede deel van het peloton, met het UAE Emirates-team, is eindelijk aangesloten bij het eerste deel. Van voren zijn de mislukte vluchtpogingen bijna niet meer bij te houden.

Nu heeft een groep van zeven een gaatje van 15 seconden. We wilden net opschrijven wie het zijn (er zaten geen Nederlanders bij) maar ze zijn alweer teruggepakt, dus laat maar.

EPA
Een felle strijd om de ontsnapping in de veertiende etappe van de Vuelta

108 km - Weer De Gendt

De Gendt heeft een nieuwe poging gedaan en Stannard en Fedorov met zich meegekregen. Chaves en Pardoen hebben de achtervolging ingezet. De voorsprong is echter niet meer dan 14 seconden.

Het verschil tussen het eerste peloton en het tweede UAE-peloton ligt nog altijd op 12 seconden.

Ondertussen in de Ladies Tour: Cordon-Ragot wint tijdrit

Audrey Cordon-Ragot heeft de vijfde etappe in de Simac Ladies gewonnen. De Française van Trek-Segafredo bleef in de tijdrit over 17,8 kilometer Riejanne Markus 0.03 voor. Lorena Wiebes werd vijfde op 0.21 en bleef zo klassementsleidster.

Op het glooiende en bochtige parcours van Windraak naar Watersley, in de gemeente Sittard-Geleen, noteerde de zesvoudig tijdritkampioen van Frankrijk halverwege al de snelste tijd. De nummer vier van de EK was toen al zes seconden rapper dan Markus, die vrijdag de vierde etappe won en op de EK het brons greep.

Zondag staat de slotrit in Arnhem op de rol. Wiebes, die de eerste twee etappes won en daarna twee keer tweede werd, staat nog 0.06 voor op Cordon-Ragot.

122 km - Nieuwe kandidaten

Thomas De Gendt en Jasha Sutterlin zijn de tweede nieuwe kandidaten voor de vlucht van de dag. Het duo slaat een gaatje van een tiental seconden, maar het peloton blijft maar voortrazen. Eens zien of ze het halen.

Het tweede deel van het peloton, waarin ook de gisteren positief op corona geteste maar toch nog aanwezige Ayuso zit, rijdt nog altijd op 10 seconden achterstand.

130 km - UAE in de penarie

De UAE Emirates-ploeg is in het tweede deel van het peloton verzeild geraakt en werkt hard om terug te komen. Maar het verschil is opgelopen tot ruim 30 seconden.

Van voren blijven de vergeefse vluchtpogingen komen en gaan.