liveblog
NOS WielrennenAangepast

Vine wint weer mistetappe: 'Zo'n leuke dag' • Roglic en Mas blijven bij Evenepoel

liveblog gesloten

Hasta mañana! Dan gaan we weer de hoogte in

NOS
Het profiel van de negende etappe in de Vuelta.

De negende etappe in de Vuelta start in Villaviciosa en eindigt 171,4 kilometer later boven op Les Praeres. Weer finish bergop, ja. Weer een kans voor de klassementsrenners om Remco Evenepoel uit de rode leiderstrui te rijden. Maar de 22-jarige Belg toonde aan dat hij zeer sterk is in de bergen. Primoz Roglic en Enric Mas wacht een grote opgave.

De etappe van zondag biedt in ieder geval genoeg kansen voor een masterplan. Het peloton moet vijf gecategoriseerde beklimmingen bedwingen, waarvan vooral de onregelmatige Mirador del Fito (9 km à 6%, met platte delen maar ook stukken van 10%) en de helse slotklim naar Les Praeres (3,9 km à 12.9%, met uitschieters naar 24%) enorm lastig zijn.

  • lavuelta.es
    Het profiel van de Mirador del Fito (eerste categorie) in de negende etappe van de Vuelta.
  • lavuelta.es
    Het profiel van de slotklim naar Les Praeres.

Een loodzware bergetappe dus. Maar maandag heeft het peloton een rustdag, dus niemand hoeft zich in te houden.

Dinsdag is er een individuele tijdrit. Tot morgen!

Samenvatting van etappe 8

Vine boekt opnieuw dagsucces in bergrit Vuelta

Kraak zo dichtbij!

Amber Kraak heeft net naast de zege in de Classic Lorient Agglomération, een koers in de Women WorldTour, gegrepen. De renster van Jumbo-Visma boog na 158 kilometer koers in de sprint voor Mavi García.

Oud-roeister Kraak maakte eind 2019 de overstap naar het wielrennen en tekende vorig jaar zomer een contract bij Jumbo-Visma.

Pro Shots
Amber Kraak

Even naar Duitsland

Adam Yates heeft in de derde etappe in de Ronde van Duitsland de macht gegrepen. De 30-jarige Brit kwam solo over de meet in de 148 kilometer lange bergrit door Zuid-Duitsland en nam de leiderstrui over van Alberto Bettiol.

In de stromende regen ontbond Yates zijn duivels halverwege de slotklim van de dag: de Schauinsland (11 km à 6,5%). Alleen de Spanjaard Antonio Pedrero kon de Ineos-coureur volgen, maar toen Yates op zes kilometer van de finish nogmaals aanzette, moest ook de Movistar-renner lossen.

AFP
Adam Yates

Evenepoel: 'Goed om Roglic zo sterk te zien'

Rodetruidrager Remco Evenepoel behield zonder al te veel moeite de leiding in het algemeen klassement. "Het doel was om geen tijd te verliezen en als er een mogelijkheid was dan om wat tijd winnen. Ik pakte op veel renners tijd, behalve op de twee belangrijkste: Primoz Roglic en Enric Mas." De Sloveen staat op 1.01 achterstand, de Spanjaard op 0.28.

De rodetruidrager had mooie woorden over voor concurrent Roglic, die net op tijd weer fit was voor de Vuelta. "Het was goed om Primoz zo sterk te zien vandaag. Dat is goed voor de race."

NOS
Evenepoel reageert na afloop van etappe 8

Evenepoel bedankt ook zijn ploeg voor het harde werk. Onder andere Julian Alaphilippe deed veel werk. "Zij duwden mij naar dit resultaat. Een perfecte dag."

"Het team is erg sterk en we zullen proberen de trui te houden morgen. En een ritzege zou heel mooi zijn", blikte Evenpoel alvast vooruit naar morgen.

Ritwinnaar Vine: 'Het was zo'n leuke dag'

Jay Vine zei na afloop van de race dat het veroveren van de bergtrui geen doel was vanochtend. Eenmaal in de kopgroep dacht hij: "Als ik de bergpunten kan krijgen zonder te veel ervoor te hoeven strijden, ga ik ervoor, maar de rit winnen was het hoofddoel."

Op de slotklim plaatste Loetsenko als eerste een versnelling en Vine kon mee. "Ik was min of meer in het wiel. Met nog ongeveer 25 minuten te gaan, net als twee dagen geleden (bij zijn ritwinst in Pico Jano, red.), besloot ik de druk erop te houden. En anderhalve minuut later keek ik naar beneden en zag geen wiel, dus toen bleef ik maar gaan."

Het is de tweede ritzege van Vine deze Vuelta. "Het is ongelofelijk. Ik heb zoveel meer vertrouwen in mezelf na die eerste. Alle druk is eraf. Ik heb genoten. Het was zo'n leuke dag."

AFP
Jay Vine

Vine boekt tweede dagsucces in Vuelta, Evenepoel nog altijd in het rood

De achtste etappe van de Vuelta is gewonnen door Jay Vine. De Australiër van Alpecin meldde zich als eerste bovenop de Colláu Fancuaya, waar de streep na een tien kilometer lange klim van de eerste categorie bereikt werd, en boekte zijn tweede ritzege van deze Ronde van Spanje.

Na de start 154 kilometer eerder in La Pola Llaviana had zich direct een groep van acht renners losgemaakt. Ze kregen niet veel later gezelschap van twee man van FDJ, waardoor die ploeg drie troeven in de voorste gelederen had.

Getty
Jay Vine

Evenepoel houdt rood

NOS
Het algemeen klassement na etappe acht

De rituitslag: weer Vine

NOS
Uitslag van etappe 8

Evenpoel houdt makkelijk stand

Je moet goed kijken, maar hier komen Evenepoel, Mas en Roglic binnen op anderhalve minuut achterstand op ritwinnaar Vine.

Het drietal loopt daarmee wat uit op de concurrentie.

NOS
Evenepoel komt aan met Roglic en Mas

FINSH | Vine wint!

Jay Vine wint de achtste etappe, het is zijn tweede ritzege deze Vuelta. En hij pakt de bergtrui. Soler wordt tweede. Taaramäe derde.

Even daarachter probeert Evenepoel Roglic en Mas nog te lossen, maar die weten nog aan te haken.

NOS
Evenepoel kijkt hoe Mas en Roglic eraan toe zijn

800 m | Evenepoel sterk

Vine gaat winnen! Maar wat gebeurt daarachter? Het is lastig te ontrafelen, maar als ze uit de mist opdoemen, blijkt dat Evenepoel ervandoor is gegaan met Roglic en Mas.

1,1 km | Vine op kop, Soler erachter

Vine rijdt nog steeds op kop. Soler rijdt een halve minuut erachter.

Daarachter komen Evenepoel, Roglic, Mas, O'Connor, Hindley, Carthy Geoghegan Hart en Yates heel snel dichtbij. Dat zijn de nog overgebleven mannen uit de groep met favorieten. Ze pikken onder meer Loetsenko al op.

1,8 km | Vine is er al bijna

Het beeld uit Spanje was lange tijd verdwenen, ongetwijfeld door het slechte weer op de top. Geen beeld van de motoren, net toen Tao Geoghegan Hart versnelde. Maar duidelijk is dat Vine op weg is naar de overwinning.

3,9 km | 'Peloton' dunt volledig uit

De groep met klassementsfavorieten is volledig uitgedund door het hoge tempo van Evenepoel en zijn mannen.

NOS
Groep met klassementsrenners

5,9 km | Vine demarreert!

Jay Vine trekt ineens heel hard door en de Australiër rijdt iedereen eraf in de kopgroep. Pinot, Landa, Loetsenko, ze moeten allemaal lossen.

De top van de Colláu Fancuaya ligt vanmiddag al in de mist. En daar houdt Vine wel van...

Dolgelukkige Vine wint rit 6 van de Vuelta

7,3 km | Alaphilippe trekt door

Het gaat nu toch wel hard met de voorsprong van de kopgroep. INEOS sleurde op kop van het peloton, net als wereldkampioen Alaphilippe. Er is al meer dan een minuut afgereden.

Kopgroep (8): Loetsenko, Landa, Taaramäe, Hamilton, Soler, Vine, Pinot en Reichenbach

Peloton: +2.18

9,9 km | Kopgroep begonnen aan slotklim

Daar gaat de kopgroep de Colláu Fancuaya op. Het is smal, het is groen, het is erg steil op sommige plekken. Ga er maar voor zitten.

Het peloton draait even later ook de slotklim op. Met eerst INEOS op kop, inclusief Van Baarle, maar al snel gaat de wereldkampioen op kop rijden. Alaphilippe aan het werk voor Evenepoel. De voorsprong van de kopgroep loopt nu toch wel erg hard terug.

Kopgroep (8): Loetsenko, Landa, Taaramäe, Hamilton, Soler, Vine, Pinot en Reichenbach

Peloton: +2.37

14 km | INEOS en Movistar melden zich

In volle vaart op weg naar de slotklim laten INEOS en Movistar zich voor het eerst zien vandaag. Wat gaan we straks zien op de lastige Colláu Fancuaya?

De voorsprong van de kopgroep blijft wel gelijk. Armirail moet daar lossen overigens, hij heeft zijn werk voor Pinot gedaan. Nog acht renners op kop dus.

Kopgroep (8): Loetsenko, Landa, Taaramäe, Hamilton, Soler, Vine, Pinot en Reichenbach

Peloton: +3.33

Groep Bennett: +8.40

17 km | Pedersen lost

Neem het hem eens kwalijk... Pedersen laat het voor wat het is en laat zich terugzakken uit de kopgroep. Zijn doel van de dag is bereikt: Bennett uit het groen rijden.

Er blijven nog negen koplopers over! En de slotklim is officieel nog niet eens begonnen. Reichenbach sleurt namens FDJ flink op kop. Ploegmaat Pinot zit in zijn wiel.

Kopgroep (9): Loetsenko, Landa, Taaramäe, Hamilton, Soler, Vine, Armirail, Pinot en Reichenbach

Peloton: +3.33

Groep Bennett: +8.40

NOS
Pedersen lost

23 km | Karren naar slotklim

Nog zo'n tien kilometer te gaan tot de slotklim: de lastige, onregelmatige Colláu Fancuaya. Ruim 10 kilometer lang à gemiddeld 7,8 procent. Pittig met stukken van gemiddeld 11,8 procent. En een uitschieter van zelfs 19 procent. De laatste twee kilometer hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 9 procent.

De kopgroep rijdt 3.29 voor het peloton. Het is nog maar de vraag of dat genoeg is. In de kopgroep zitten wel mannen die goed genoeg kunnen klimmen om die voorsprong te behouden.

NOS
Het profiel van de slotklim in de achtste etappe van de Vuelta.

Kopgroep (10): Loetsenko (Astana), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché), Hamilton (BikeExchange), Pedersen (Trek), Soler (UAE), Vine (Alpecin), Armirail, Pinot en Reichenbach (FDJ)

Peloton: +3.29

Groep Bennett: +7.40

26 km | Groen Pedersen

Nu heeft ook de groene trui een nieuwe eigenaar. Pedersen (147) pikt 20 punten op in de tussensprint en lost Bennett (142) af als leider in het puntenklassement. Pedersen in het groen morgen!

NOS
Het puntenklassement

37 km | Evenepoel oogt koel

NOS
Remco Evenepoel

38 km | Vine puntjes, Pedersen is er nog

Het wordt een beetje eentonig: Vine komt als eerste boven en schrijft drie punten bij in het bergklassement.

Het peloton dunt intussen een beetje uit op het een na laatste klimmetje van de dag. Het hoge tempo, de vele hoogtemeters, het is menig renner te veel. Ongeveer een derde van het peloton is eraf gereden. Quickstep rijdt daar nog steeds op kop. Maar het verschil met de kopgroep blijft nagenoeg gelijk.

Kopgroep (10): Loetsenko (Astana), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché), Hamilton (BikeExchange), Pedersen (Trek), Soler (UAE), Vine (Alpecin), Armirail, Pinot en Reichenbach (FDJ)

Peloton: +4.01

43 km | Nog één pittig klimmetje voor Pedersen

De kopgroep begint aan de Puerto de Perlavia (3,8km à 7,8%), kort maar steil. Pedersen moet deze nog zien te overleven en dan komt straks de tussensprint van de dag, waar de Deen genoeg punten kan pakken om over Bennett heen te gaan in de strijd om de groene trui.

Op de streep liggen twintig punten op hem te wachten. Maar Pedersen zit achteraan de kopgroep te harken om maar niet te lossen...

Kopgroep (10): Loetsenko (Astana), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché), Hamilton (BikeExchange), Pedersen (Trek), Soler (UAE), Vine (Alpecin), Armirail, Pinot en Reichenbach (FDJ)

Peloton: +4.18

NOS
Pedersen (nummer 167) harkt zich omhoog

48 km | Live kijken?

We zitten intussen in de laatste 50 kilometer van deze etappe. De kopgroep heeft nog steeds ruim vier minuten voorsprong. Het lijkt erop dat we straks op de laatste klim een strijd op twee fronten krijgen: een voor de dagzege, en een voor het klassement.

Live kijken? Dat kan hier!

55 km | Vine morgen in bollen

Boven op de Puerto de Tenebredo is het officieel: Jay Vine begint morgen in de bollentrui. Hij komt als eerste boven, schrijft drie punten bij en komt in totaal op 27.

57 km | Bennett lost

Zo zwaar is de klim ook weer niet, maar de geklommen kilometers tellen lelijk op. Voor groenetruidrager Sam Bennett is het allemaal even te veel. Hij moet lossen uit het peloton en rijdt iets meer dan een halve minuut achter het peloton.

62 km | Ervaring op kop, mist op de top

Aan de voet van de Puerto de Tenebredo (5,9km à 5,4%) is het gat met het peloton nog ruim vier minuten. Kunnen de mannen in de kopgroep al dromen van de ritwinst? Er rijden in ieder geval mannen met genoeg ervaring met Vuelta-finales.

Pinot won twee etappes in de editie van 2018. Landa won een etappe in die van 2015. Taaramäe deed het in 2011 en 2021. Soler won in 2020 en drie dagen geleden nog in Bilbao. Loetsenko pakte een ritzege in 2017. En twee dagen geleden won Vine zijn eerste zege als professional. Alleen zag niemand dat, vanwege dichte mist op de top.

De finish van vandaag ligt overigens weer in de wolken...

71 km | Even vlak, maar het gaat hard

In de relatief vlakke oversteek van de derde naar de vierde klim van de dag blijft het tempo erg hoog. We zitten op het snelste tijdschema. Na iets meer dan twee uur koers ligt de gemiddelde snelheid iets boven de 40 km/h. Nogal slopend in dit landschap.

Kopgroep (10): Loetsenko (Astana), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché), Hamilton (BikeExchange), Pedersen (Trek), Soler (UAE), Vine (Alpecin), Armirail, Pinot en Reichenbach (FDJ)

Peloton: +4.17