liveblog
NOS VoetbalAangepast

Dost redt Utrecht • Gakpo wijst PSV de weg • Brobbey belangrijk voor Ajax

liveblog gesloten

Tot morgen!

Met zestien doelpunten en een aantal goals van oude bekenden was het zeker geen saaie, eerste zaterdag van dit nieuwe eredivisie-seizoen.

Dat belooft wat voor morgen, dan zijn we er uiteraard weer met een nieuw liveblog. Deze sluiten we nu af, bedankt voor het lezen en tot morgen!

Yilmaz en Dost laten zich zien en Kieftenbeld klungelt: samenvattingen eredivisie

Uitslagen, programma en stand

Uitslagen en programma van speelronde 1
De stand na zaterdag in speelronde 1

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk-FC Utrecht

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk-FC Utrecht

Stormram Dost behoedt Utrecht voor nederlaag op bezoek bij RKC

Bas Dost was nog niet fit genoeg voor een basisplaats, maar de spits van FC Utrecht kan ook als invaller van grote waarde zijn. De meest prominente aanwinst van het vernieuwde FC Utrecht boog tegen RKC Waalwijk hoogstpersoonlijk een 2-0 achterstand om in een 2-2 gelijkspel.

Dost gaat met een grijns het veld af

Mertens naar Galatasaray

De Belg Dries Mertens gaat naar Turkije. Galatasaray bevestigt de komst van de rappe buitenspeler in een tweet. In Istanboel ligt naar verluidt een contract van een jaar te wachten op Mertens, met een optie tot nog een jaar.

Mertens komt transfervrij over van Napoli, waar hij na tien jaar vertrekt. Eerder deze week nam hij al afscheid van de fans in Napels. "Mijn vertrek ging niet zoals ik had gehoopt, maar voor mij is dit geen vaarwel. Wel een tot ziens. Napoli, wat een tijd hebben wij gehad",

RKC-UTR | 90+5' Einde wedstrijd in Waalwijk!

Het zit erop: RKC Waalwijk-FC Utrecht eindigt in 2-2, een lekker duel.

Fraser kijkt niet blij, hij voelt dat er meer in had gezeten. Dost loopt met een kleine grijns rond: de lange spits redt FC Utrecht met twee goals.

RKC-UTR | 90+2' Dost? Dost? Dost!

Dost vangt de bal op de knie op op zestien meter van het doel en haalt uit... de bal vliegt het stadion uit!

RKC-UTR | 90' Vijf minuten extra tijd

We gaan nog even door: vijf minuten extra tijd...

RKC-UTR | 85' WEER DOST!

U had een lange bal op Bas Dost besteld? U wordt bediend. En Dost kopt direct de 2-2 binnen. Kan hij het ook een derde keer? Een heerlijk debuut van Dost.

Het gaat nog spoken de laatste vijf á tien minuten...

Dost kopt de 2-2 binnen

Samenvatting en reacties na PSV-FC Emmen

Bekijk de samenvatting van PSV - FC Emmen

RKC-UTR | 73' Utrecht kan niet doordrukken

Na de 2-1 is Utrecht er niet in geslaagd door te drukken. Doelpuntenmaker Dost wordt maar moeilijk gevonden en Fraser staat druk te gebaren langs de lijn.

Intussen wordt RKC meer de baas op het veld. Utrecht heeft het onder meer lastig met de Spaanse invaller Julen Lobete.

RKC Waalwijk-FC Utrecht: 2-1

Dost is niet blij

RKC-UTR | 64' Veel pijntjes

We zijn een uur onderweg en langzaam gaat het licht uit bij een aantal spelers op het veld. Knieën, enkels, hamstrings, van alles wat bij de spelers van RKC en Utrecht.

Bel Hassani moet naar de kant met pijn, ook Van der Hoorn is gewisseld na inspectie aan de linkerknie en Daneels moet zich laten wisselen na pijn aan de hamstring.

Negentig minuten spelen, zit er nog niet voor iedereen in...

Daneels (RKC) en Van den Hoorn (Utrecht) in duel

RKC-UTR | 52' GOAL DOST!

Dat duurde niet lang! Bas Dost schiet zowat bij zijn eerste balcontact de 2-1 binnen. Dost had slechts zeven minuten nodig.

Dost viert de 2-1

RKC-UTR | 46' Dost erin

De bal rolt weer in Waalwijk. Bij Utrecht heeft Henk Fraser spits Bas Dost in de ploeg gebracht. Dat wordt opletten geblazen voor RKC.

PSV-EMM | 90' PSV wint!

Een goed debuut van Ruud van Nistelrooij met PSV. Thuis verslaan de Eindhovenaren FC Emmen met 4-1. Het ging in de eerste minuten niet vanzelf, maar aan de hand van Gakpo wist PSV eenvoudig te winnen.

RKC-UTR | 45' GOAL RKC!

Het is misschien een beetje tegen de verhoudingen in, maar Bel Hassani geeft Utrecht nog even een lelijk tikkie vlak voor rust. Zijn schot zwabbert naar de verre hoek, zo via de binnenkant van de paal erin. En het is gelijk rust.

RKC-FC Utrecht: 2-0

Bel Hassani zet RKC op 2-0

RKC-UTR | 36' Viergever in duel

Nick Viergever gaat de lucht in om het kopduel te winnen van Michiel Kramer. Dat is lastig, want Kramer is twee koppen groter. Viergever zet voor de gelegenheid maar zijn elleboog op Kramers achterhoofd.

Viergever is wel wat gewend: hij speelde in Duitsland tegen de wereldsterren Robert Lewandowski en Erling Haaland - om er maar een paar te noemen. Na een jaar bij SpVgg Greuther Fürth, in de Bundesliga, is hij terug in de eredivisie. Bij FC Utrecht werd hij zelfs meteen aanvoerder.

Viergever en Kramer in duel

PSV-EMM | 63' Zivkovic eruit, Assehnoun erin

China, Sheffield, Servië? Geef Zivkovic maar Emmen. De spits, die vanavond na vijf jaar zijn rentree op de Nederlandse velden maakte, "wil gewoon lekker voetballen." Een gedenkwaardige rentree werd het niet, maar Zivkovic is blij dat hij weer thuis is in Nederland.

Lees hier een interview met de speler die ooit werd neergezet als (een van de) grootste talent(en) van Nederland.

Richairo Zivkovic

PSV-EMM | 63' GOAL EMMEN

Romeny doet wat terug namens FC Emmen. Gutiérrez verliest de bal, te gemakzuchtig in de opbouw, en Emmen scoort de eerste goal van het seizoen.

PSV-FC Emmen: 4-1

PSV-EMM | 60' Gakpo eruit, Saibari erin

Ooit was hij lui en te zwaar, nu is hij 'een knetterharde werker'. Ismael Saibari is de verfrissende verrassing van PSV. De 21-jarige middenvelder maakt in Eindhoven indruk met zijn balvaardige en koele spel. En hij had afgelopen dinsdag tegen Monaco misschien wel de winnende treffer op zijn schoen. Wie is deze geboren Spanjaard die ooit bij Anderlecht is weggestuurd?

Ismael Saibari

RKC-UTR | 15' GOAL RKC!

RKC kwam al iets beter in de wedstrijd na een wat wankel begin. Van den Buijs zet de thuisploeg nu op een 1-0 voorsprong.

RKC Waalwijk-FC Utrecht: 1-0

Van den Buijs viert zijn 1-0

Samenvatting en reacties na SC Cambuur-Excelsior

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur-Excelsior
Cambuur-coach De Jong baalt van gemiste kansen, Excelsior-keeper: 'We kunnen lelijk ploegje zijn'

PSV-EMM | 54'GOAL PSV!

Je kunt Gakpo niet zo vrij laten staan. Luuk de Jong stuurt hem de diepte in en Gakpo plaatst de bal met beheersing in de verre hoek. Het wordt een pijnlijke rentree voor Emmen in de eredivisie zo.

PSV-FC Emmen: 4-0

Gakpo viert zijn tweede goal

RKC-UTR | 6' Utrecht durft

Een bal op de paal, een complete afzwaaier vanaf vijf meter en een schotje voorlangs. We zijn ruim vijf minuten onderweg in Waalwijk en Utrecht had al op 1-0 kunnen staan. Wakker worden, RKC!

PSV-EMM | 46' Tweede helft begonnen

Wat gaat PSV doen na rust: gas terugnemen voor Monaco of werken aan het doelsaldo? En kan Emmen nog iets? De tweede helft is begonnen.

RKC-UTR | 1' Aftrap in Waalwijk!

Ook RKC en FC Utrecht zijn begonnen aan hun seizoen. Hopelijk vallen hier ook wat doelpunten.

Samenvatting en reacties na Fortuna Sittard-Ajax

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard-Ajax

PSV-EMM | 45' Rust in Eindhoven!

Alles verloopt volgens plan bij PSV: het staat bij rust met 3-0 voor tegen FC Emmen.

Terugkeer Henk de Jong bij Cambuur overschaduwd door nederlaag tegen Excelsior

De terugkeer van trainer Henk de Jong heeft SC Cambuur niet geïnspireerd tot grootse daden. De Friezen verloren thuis met 0-2 van Excelsior, dat zijn eerste eredivisieduel sinds 2019 speelde.

Bij De Jong werd in december een cyste in het hoofd ontdekt. Terwijl de 57-jarige trainer aan zijn herstel werkte, nam assistent Pascal Bosschaart een half jaar lang de honneurs meer dan verdienstelijk waar. Onder zijn leiding eindigde de club op de negende plaats in de eredivisie, de hoogste klassering in de clubgeschiedenis.

Excelsior, dat speelde met liefst zes spelers van 20 jaar, was eigenlijk constant de onderliggende partij. Maar de Rotterdammers waren zeer effectief bij de weinige kansen die ze creëerden.

Excelsior viert de 0-2 van Julian Baas

Opstellingen RKC Waalwijk en FC Utrecht

Opstelling van RKC Waalwijk
Opstelling van FC Utrecht

CAM-EXC | 90+4' Excelsior wint!

De Rotterdammers houden op wonderlijke wijze stand in Leeuwarden. Cambuur kreeg veel kansen, maar schoot er geen enkele in.

PSV-EMM | 37' GOAL PSV!

En daar is ook al de 3-0. Nu van Gakpo. Na een tamme start lijkt de wedstrijd voor rust al beslist. Goed werk van Obispo.

Cody Gakpo

PSV-EMM | 26' GOAL PSV!

De knulligste eigen goal van het seizoen is al gemaakt: Kieftenbeld is de (on)gelukkige. Hij schiet op de eigen doellijn tegen zijn eigen standbeen.

Daarvoor oogde het ook behoorlijk klungelig achterin bij Emmen, na een scrimmage tussen doelman Eric Oelschlägel en een van zijn verdedigers.

PSV-FC Emmen: 2-0

PSV-EMM | 18' GOAL PSV!

Daar is dan toch de 1-0! Een counter, ingezet na goed druk zetten en een lange dribbel van Xavi Simons, eindigt bij Bakayoko, die met wat geluk afwerkt. PSV op voorsprong thuis tegen Emmen.

PSV-FC Emmen: 1-0

Gakpo knuffelt Bakayoko

PSV-EMM | 12' Tamme start in Eindhoven

PSV begint rustig aan het duel met promovendus FC Emmen. Het tempo is niet al te hoog en Emmen houdt gemakkelijk stand. Zelf een uitgekookte aanval opzetten, is nog wel wat te veel gevraagd.

Maar van PSV hoeft het vooralsnog niet veel te vrezen.

PSV-FC Emmen: 0-0

CAM-EXC | 64' Wachten op Cambuur-goal?

Excelsior komt er in de tweede helft nauwelijks aan te pas. Cambuur blijft proberen, maar de bal wil maar niet goed vallen.

Intussen een driedubbele wissel bij Excelsior, onder anderen de van Panathinaikos overgekomen Yassine Ayoub komt erin.

SC Cambuur-Excelsior: 0-2

Yassine Ayoub

PSV-EMM | 1' PSV en Emmen begonnen!

PSV en Emmen zijn begonnen aan hun duel in Eindhoven! PSV begint het eredivisieseizoen na een slijtageslag tegen Monaco. FC Emmen is na een jaar terug in de eredivisie.

CAM-EXC | 46' Ze spelen weer!

Cambuur aast vast en zeker op een snelle aansluitingstreffer. De jacht is geopend, de tweede helft is begonnen. Maar het blijft uitkijken voor de snel counterende Rotterdammers.

PSV start met Simons, Emmen met Zivkovic

Zou PSV wat spelers rust geven in aanloop naar het tweede duel tegen Monaco? Dat was de vraag vooraf. Op twee posities vallen er dingen op: Van Nistelrooij begint zonder Sangaré en zonder Til. Hun vervangers zijn Xavi Simons en Erick Gutiérrez. Ook Saibari, die toch indruk maakte, start niet, Bakayoko krijgt de voorkeur.

Bij FC Emmen, dat na een jaar afwezigheid terugkeert in de eredivisie, kiest trainer Dick Lukkien in de spits voor de opvallende aanwinst deze zomer: Richairo Zivkovic, die na vijf jaar zijn rentree maakt op de Nederlandse velden.

Opstelling van PSV
Opstelling van FC Emmen

CAM-EXC | Rust in Leeuwarden

Excelsior staat bij rust met 2-0 voor en er klinkt een kort, maar striemend fluitconcert vanaf de tribune van de Cambuur-fans.

CAM-EXC | 44' GOAL EXCELSIOR!

Of het nou een eigen goal van Hoedemakers is of een goal van Baas, het staat 2-0 voor Excelsior. En dat is tegen de verhoudingen in, gezien de kansen die Cambuur kreeg in de eerste helft.

SC Cambuur-Excelsior: 0-2

Excelsior viert de 2-0

CAM-EXC | 26' Cambuur rukt op

Cambuur neemt de touwtjes iets meer in handen en dat leidt tot de eerste mogelijkheden. Alex Bangura bedient Jamie Jacobs midden in het strafschopgebied, maar de middenvelder kan de bal niet genoeg drukken. Geen gelijkmaker, maar Excelsior wordt een beetje teruggedrongen - al loert het op een tweede uitval.

SC Cambuur-Excelsior: 0-1

AS Monaco boekt in aanloop naar duel met PSV uitzege op Strasbourg

AS Monaco kent een goede generale voor de return met PSV, komende dinsdag in de derde voorronde van de Champions League. De ploeg won zijn openingsduel in de Ligue 1 met 2-1 op bezoek bij Strasbourg.

Monaco was de dominante ploeg en noteerde liefst 24 doelpogingen. PSV, dat straks om 20.00 uur FC Emmen ontvangt, is gewaarschuwd.

Lees hieronder het wedstrijdverslag van Monaco:

CAM-EXC | 20' Levendig duel in Leeuwarden

Heel goed voetbal is het niet, maar er is wel degelijk veel inzet van beide ploegen. Het levert een levendig duel op met veel duels, veel foutjes, veel kleine overtredingen en zo nu en dan een verrassend hoogstandje.

Voor scheidsrechter Van de Graaf is het opletten. Voor de toeschouwers in Leeuwarden ook, je hebt het gevoel alsof er ieder moment iets kan gebeuren.

SC Cambuur-Excelsior: 0-1

CAM-EXC | 10' GOAL EXCELSIOR!

Daar is al het eerste doelpunt van de wedstrijd. Excelsior countert snel uit een hoekschop van Cambuur en Marouan Azarkan maakt de aanval af, na een subtiel passje van Couhaib Driouech.

Azarkan maakt de 1-0

CAM-EXC | 1' De bal rolt in Leeuwarden!

Cambuur en Excelsior zijn het nieuwe seizoen begonnen. Kijken of het net zo'n spektakel oplevert als in Sittard.

Ajax begint eredivisie met zege op Fortuna dankzij reparatie in de rust

Ajax is het eredivisieseizoen begonnen met een zege op bezoek bij Fortuna Sittard. Na een zwakke eerste helft stelden de Amsterdammers mede dankzij de gouden wissels van trainer Alfred Schreuder orde op zaken in Limburg: 2-3.

Ondanks de nederlaag konden de supporters van Fortuna toch enigszins tevreden naar huis. Vlak voor tijd ontplofte het stadion toen de ingevallen sensatie Burak Yilmaz een vrije trap heerlijk binnenschoot. De aansluitingstreffer kwam echter te laat.

Brian Brobbey

Opstelling Cambuur en Excelsior

Bij Cambuur staat de 19-jarige Milan Smit in de basis. Hij maakte drie van de acht goals van Cambuur in de voorbereiding.

De 19-jarige Floris Smand maakt zijn debuut centraal achterin. Ook doelman Joao Virginio die overkam van Sporting Portugal maakt zn debuut

Opstelling van SC Cambuur
Opstelling van Excelsior

FOR-AJA | 90+4' Einde wedstrijd in Sittard

Ajax wint met 3-2 bij Fortuna Sittard, maar het is met hangen en wurgen. Yilmaz maakte Ajax nog behoorlijk nerveus in de slotfase. Een mooi debuut van de Turkse superspits.

FOR-AJA | 90' 4 minuten extra tijd

Krijgt Yilmaz nog een bevlieging? Hij heeft nog vier minuten...

FOR-AJA | 87' GOAL YILMAZ!

Hij doet het! Yilmaz eist de vrije trap op, stuurt aanvoerder Seuntjes weg en krult de vrije trap vervolgens fraai over de muur de hoek in: 2-3. Dat is een lekker debuut.

Yilmaz scoort de 2-3

FOR-AJA | 83' Bijna Yilmaz!

Ja, Yilmaz! Nee, Timber gooit zich ervoor.

Strakke voorzet van rechts en de Turkse spits haalt uit met een halfvolley vanaf een meter of elf. Timber reageert net op tijd en blokt de inzet.

Yilmaz wil de bal

FOR-AJA | 79' Goal Ajax? Wat zegt de VAR?

Bergwijn is ervandoor en scoort! Toch? Nee, er wordt gefloten. De VAR gaat kijken. Wat blijkt: Bergwijn staat net op de helft van de tegenstander. Geen 4-1 dus.

FOR-AJA | 76' Kan Fortuna nog iets?

Fortuna kreeg in een mum van tijd drie goals om de oren. Kom daar maar eens van terug. Het is niet dat Ajax groots speelt in de tweede helft, dus met een aansluitingstreffer is er wellicht nog iets mogelijk, maar dan moet het wel snel gebeuren.

Een bevlieging van Yilmaz misschien?

Fortuna Sittard-Ajax: 1-3

FOR-AJA | 65' Yilmaz valt in

Daar is-ie echt: Burak Yilmaz valt in bij Fortuna Sittard.

Yilmaz valt in en laat nog even weten hoe vaak hij toen scoorde tegen Oranje

FOR-AJA | 63' GOAL AJAX!

Brobbey scoort! Op aangeven van Tadic. Ajax stelt heel snel orde op zaken in Sittard. Het is 3-1. De invallers draaien de achterstand om.

Fortuna Sittard-Ajax: 1-3

Bryan Brobbey

FOR-AJA | 51' GOAL AJAX!

Oei, dat is snel omgedraaid. Hij werd eerst afgekeurd wegens buitenspel, maar de goal van Rensch telt gewoon! De VAR trok wat lijntjes en zag dat het Rensch net geen buitenspel stond.

Allebei de Ajax-invallers zijn betrokken bij de goals, goed gewisseld van Schreuder zeggen we dan.

Fortuna Sittard-Ajax: 1-2

FOR-AJA | 48' GOAL AJAX!

Taylors voorzet wordt nog net door Klaassen aangetikt en daar is de gelijkmaker al vroeg in de tweede helft. Door invaller Klaassen dus.

Klaassen zet Ajax op 1-1

FOR-AJA | 46' Tweede helft begonnen: Schreuder grijpt in

Alfred Schreuder heeft ingegrepen: Schuurs en Berghuis blijven achter in de kleedkamer, Klaassen en Brobbey staan erin.

Voor Fortuna zal de tactiek niet veranderen: tegenhouden, tegenhouden, tegenhouden.

Fortuna Sittard-Ajax: 1-0

Becker scoort in Berlijnse derby, Flekken houdt de nul

Sheraldo Becker en zijn ploeggenoten kunnen voorlopig niet meer stuk bij de aanhang van Union Berlin. In de eerste speelronde van de Bundesliga won de club de derby tegen Hertha BSC met 3-1, mede dankzij een treffer van de oud-speler van ADO en PEC Zwolle.

Ook viervoudig Oranje-international Mark Flekken kende een voortvarend begin van het seizoen. De doelman hield de nul voor Freiburg, dat met 4-0 won op bezoek bij het Augsburg van aanvoerder Jeffrey Gouweleeuw.

Lees meer via onderstaande link:

Matig begin Van Dijks Liverpool tegen promovendus

Liverpool heeft op de eerste speeldag direct twee punten verspeeld. Op bezoek bij Fulham kwam de ploeg van trainer Jurgen Klöpp niet verder dan 2-2.

Fulham kwam het eerste half uur vrij gemakkelijk door en besloot toen om de schroom van zich af te gooien. Al snel leverde dat de 1-0 van Aleksandr Mitrovic op; een knappe kopbal uit een voorzet van Kenny Tete.

Nadat Liverpool-speler Luis Díaz en Neeskens Kebano van Fulham beiden de paal hadden geraakt, kreeg Darwin Núnez het op zijn heupen. Hij bekroonde een goede invalbeurt met een fraaie goal. Nuñez kwam deze zomer voor 75 miljoen euro over van Benfica.

Fulham stond op instorten, maar kreeg plots een penalty. Virgil van Dijk raakte Mitrovic licht en de spits bracht de teller op twee. Salah redde vervolgens een punt. Aanvoerder Jordan Henderson had vervolgens zelfs nog de winnende treffer op z'n voet, maar hij raakte de lat.

Virgil van Dijk

FOR-AJA | 45' Rust in Sittard

Ajax heeft de bal (75%) en valt aan, maar echte kansen levert het niet op. Fortuna had er slechts eentje nodig en staat voor dankzij Gladon.

Bij Ajax staan de blikken steeds norser: 1-0 voor Fortuna Sittard.

FOR-AJA | 44' Guth verdedigt

Nee, hoor, Ajax moet een tandje bijschakelen wil het Fortuna echt pijn doen vandaag. Antony draait een voorzet gevaarlijk in, zo richting het hoofd van Tadic, maar debutant Guth gooit zijn hoofd er heldhaftig voor.

Antony gaat steeds bozer kijken en geeft Blind een uitbrander. Het wil maar niet lukken bij de Amsterdammers.

FOR-AJA | 34' Schuurs met schrik vrij

Gladon wordt nu wel precies goed de diepte in gestuurd en hij is ervandoor! Schuurs moet erachteraan en loopt 'm in de rug. Is dat niet gewoon een rode kaart? Gladon was ervandoor. Minimaal geel.

Nee, niks van dat alles: Gladon stond al buitenspel. Het scheelde maar een haartje.

FOR-AJA | 34' Ajax blijft breien, Fortuna peert weg

Met deze 1-0 voorsprong voor Fortuna zal het nog wel even het spelbeeld blijven: Ajax blijft maar breien richting de goal van Fortuna, dat een handbalverdediging heet opgeworpen rondom het eigen doel, en iedere bal die een Sittard-speler voor de voeten krijgt, wordt naar voren gepeerd - in de hoop dat de eenzame Gladon daar staat. Dat is negen van de tien keer niet het geval.

Bij Ajax lopen Klaassen, Regeer en Kudus zich inmiddels warm. Fortuna blijft stevig en geconcentreerd verdedigen.

Fortuna Sittard-Ajax: 1-0

Van Osch geeft complimentjes aan zijn defensie

Ajax met negen Nederlanders in basis

Terwijl Ajax zich meer en meer naar het Fortuna-doel tikt, even een feitje tussendoor: Ajax speelt met negen Nederlanders in de basis. Dat is sinds 7 augustus 2016 niet meer gebeurd.

Alleen Tadic en Antony zijn niet Nederlands.

FOR-AJA | 24' Eerste kans Ajax

Ajax komt steeds iets dichter bij de goal van Fortuna. Halverwege de eerste helft leidt het tot de eerste echte kans: Blind speelt Taylor strak in, die de bal meeneemt in zijn aanname het strafschopgebied in en - een beetje slap - inschiet. Van Osch redt zonder al te veel moeite.

Taylor schiet, maar mist

FOR-AJA | 15' Ajax probeert, Fortuna aast

Ajax heeft het meeste de bal en zoekt naar de 1-1, maar het is druk voor de goal van Van Osch. De combinaties zijn niet vlijmscherp en Fortuna kan er een aantal keer gevaarlijk uitkomen. Alleen is Fortuna voorin ook nogal slordig.

Fortuna Sittard-Ajax: 1-0

Bergwijn

FOR-AJA | 6' GOAL FORTUNA!

Eén uitbraak, één goal, het eerste doelpunt dit seizoen is voor Fortuna! Ze komen heel vroeg op voorsprong thuis tegen Ajax.

Steven Bergwijn verspeelt de bal op het middenveld, Blind staat iets te hoog en in de omschakeling stuurt Arianit Ferati Paul Galdon de diepte in. Gladon glipt aan de binnenkant voorbij Schuurs en blijft oog in oog met Pasveer koel: zo de linkerhoek in.

Een matige start van de competitie voor de regerend landskampioen.

Fortuna Sittard-Ajax: 1-0

Gladon scoort de 1-0

FOR-AJA | 1' Begonnen in Sittard!

Fortuna Sittard en Ajax zijn begonnen aan hun eerste wedstrijd in de eredivisie dit seizoen.

Hamstra over komst Mexicaan Jorge Sánchez naar Ajax: 'Ziet er goed uit'

Dat Ajax achterin nog wat versterking kan gebruiken, is bekend. De Mexicaanse rechtsback van Club América komt dat hoogstwaarschijnlijk doen. Gerry Hamstra, samen met Klaas Jan Huntelaar de technische man bij Ajax, geeft duidelijkheid.

Hamstra over komst Mexicaan Jorge Sánchez naar Ajax: 'Ziet er goed uit'

Hij is er echt!

Burak Yilmaz in de warming-up tegen Ajax

Van Taylor tot Van Duijl: de tien revelaties van de voorbereiding op het nieuwe seizoen

De eredivisie is de kraamkamer van het Europees topvoetbal. Ook deze zomer trokken weer diverse spelers de grens over naar grotere clubs. Jonge talenten staan te trappelen om hun plek in te nemen.

De tien revelaties van de voorbereiding op het nieuwe seizoen

Ajax-doelmannen in warming-up

  • Pro Shots
    Remko Pasveer
  • Pro Shots
    Jay Gorter
  • Pro Shots
    Maarten Stekelenburg

Ooit was Saibari lui en te zwaar, nu is hij 'een knetterharde werker' bij PSV

Ismael Saibari is de verfrissende verrassing van PSV. De 21-jarige middenvelder maakt in Eindhoven indruk met zijn balvaardige en koele spel. En hij had afgelopen dinsdag tegen Monaco misschien wel de winnende treffer op zijn schoen. Wie is deze geboren Spanjaard die ooit bij Anderlecht is weggestuurd?

Ismael Saibari

De hoofdpijndossiers van Ajax: gammele achterhoede en zorgen onder de lat

Ajax begint tegen Fortuna Sittard aan de jacht op de vierde landstitel op rij. Er is veel veranderd in Amsterdam ten opzichte van de succesjaren en dat brengt onzekerheden met zich mee. De verloren strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (3-5) maakte pijnlijk duidelijk dat er werk aan de winkel is voor Alfred Schreuder.

Ajax zag deze zomer het halve basiselftal én trainer vertrekken. Noussair Mazraoui, Ryan Gravenberch, Sébastien Haller, Nicolás Tagliafico, Lisandro Martínez en Erik ten Hag hebben Amsterdam verlaten. Het technische duo Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar, pas net begonnen, gaf maar liefst 85 miljoen euro uit aan vervangers.

Alfred Schreuder

'Senesi naar Bournemouth'

Feyenoord heeft verdediger Marcos Senesi verkocht. Dat meldt Voetbal International. De Argentijn zet zijn loopbaan verder bij Bournemouth, dat deze zomer promoveerde naar de Premier League.

Pasveer op doel in Sittard, Yilmaz op de bank

Keeper Remko Pasveer krijgt voor voorkeur van Alfred Schreuder boven Jay Gorter. Gorter maakte afgelopen zaterdag een slechte indruk in het verloren duel met PSV (3-5) om de Johan Cruijff Schaal. Gorter was schuldig aan twee doelpunten en ging ook niet vrijuit bij een derde tegentreffer.

Perr Schuurs speelt centraal achterin naast Jurriën Timber. Daley Blind schuift een linie naar voren als vervanger van de geschorste Edson Álvarez, die te veel gele kaarten kreeg.

Opstelling van Ajax

In de basisopstelling bij Fortuna Sittard is Burak Yilmaz nog niet te bekennen. Hij begint op de bank. Guth en Dogan maken hun debuut voor Fortuna.

Opstelling Fortuna Sittard

Suárez scoort meteen bij rentree in Uruguayaanse competitie

Luis Suárez heeft bij zijn rentree in de Uruguayaanse competitie voor voetbalclub Nacional meteen gescoord. De ploeg uit hoofdstad Montevideo won de wedstrijd mede dankzij het doelpunt van de 35-jarige aanvaller met 3-0 van Rentistas.

In de tweede helft kwam Suárez in de ploeg en maakte in de 58e minuut uit een corner van Brian Ocampo met zijn hoofd de 3-0.

Goals online en samenvattingen op tv

De doelpunten van de eredivisiewedstrijden zijn na afloop al te zien op NOS.nl of de NOS-app. Volledige samenvattingen van alle duels zijn te zien bij NOS Studio Sport op NPO 1 om 22.57 uur.

Televisiecamera tijdens de Nederlandse eredivisie wedstrijd tussen FC Twente en N.E.C.

Kuijt had zijn debuut anders voorgesteld: 'Verschrikkelijke avond'

Dirk Kuijt had zich een ander debuut als hoofdtrainer in het betaald voetbal voorgesteld. De 42-jarige Katwijker ging bij de start van de Keuken Kampioen Divisie met ADO Den Haag hard onderuit bij Heracles Almelo (4-0). "Je kan hier verliezen van Heracles. Maar de manier waarop dat gebeurde, is wel heel zuur", zei Kuijt bij ESPN. "Dit doet pijn, moet ik zeggen."

"Ik had het me anders voorgesteld. Maar zo zie je maar dat je op basis van de voorbereiding niets kan zeggen. We hebben de afgelopen vijfenhalve week goed gewerkt, het elftal stond er goed op. Maar we lieten ons met name het eerste kwartier overrompelen door Heracles. Dit was een verschrikkelijke avond. Een 'very bad day at the office', zoals ze in Engeland zeggen. Maar ik heb nog steeds heel veel vertrouwen in deze ploeg. We gaan onze ambities zeker niet in de koelkast zetten."

Dirk Kuijt beleeft een slechte start als trainer van ADO Den Haag

'Geen basisplaats voor Yilmaz bij Fortuna'

Burak Yilmaz verschijnt namens Fortuna Sittard niet aan de aftrap tegen Ajax. De Turkse spits zit wel bij de wedstrijdselectie. Trainer Sjors Ultee: "Voor een basisplaats is het nog te vroeg. Zeker tegen Ajax, waarin het tempo vrij hoog zal liggen. Burak wordt elke dag beter, maar hij is er nog niet."

Gisteravond: bekijk de samenvatting van Heerenveen-Sparta

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen-Sparta Rotterdam

PSV: Max en Sangaré "in principe" beschikbaar

Philipp Max en Ibrahim Sangaré zijn "in principe" beschikbaar in de thuiswedstrijd van PSV. Beide spelers deden vrijdag mee aan de groepstraining. Linksback Max en middenvelder Sangaré vielen dinsdag uit tijdens de ontmoeting met AS Monaco in de derde voorronde van de Champions League (1-1).

Ajax: geen Álvarez en Calvin Bassey

Trainer Alfred Schreuder kan geen beroep doen op Edson Álvarez en Calvin Bassey. De Mexicaanse middenvelder en de Nigeriaanse verdediger zijn geschorst. Álvarez liep die schorsing op in de laatste competitiewedstrijd van vorig seizoen. Bassey werd afgelopen zaterdag als invaller met rood van het veld gestuurd in de verloren wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (3-5).

Het programma van dit weekend

Het programma van de eerste speelronde van de eredivisie

Welkom!

Ajax begint het nieuwe seizoen vanmiddag (16.30 uur) in Sittard. De andere kampioenskandidaat, PSV, ontvangt vanavond (20.00 uur) het gepromoveerde FC Emmen. Er zijn nog twee duels: Cambuur-Excelsior, RKC-Utrecht.