liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Tour de Danemark: Pedersen wint in Saint-Étienne en zorgt voor derde Deense ritzege

  • Mads Pedersen wint de 13de etappe in de Tour de France van Bourg d'Oisans naar Saint-Étienne.
  • De Deen is de eerste aanvaller van de dag en rekent uren later af met medevluchters Fred Wright en Hugo Houle.
  • De Avondetappe is vanavond om 21.25 uur NPO 1 en de livestream op NOS.nl.
  • Automatisch updates ontvangen op je telefoon? Klik dan op het belletje hierboven.
liveblog gesloten

Tot morgen!

De Tour begon met een overweldigend applaus op een zomeravond in het pretpark Tivoli in Kopenhagen. Vervolgens stookte Magnus Cort de bollenkoorts flink op. Daarna was er de dubbele Deense zege van Cort en Jonas Vingegaard in de Alpen.

Met Vingegaard stevig in het geel zorgt Mads Pedersen nu ook voor de derde Deense ritzege in de Tour. Deze Tour de France is steeds meer de Tour de Danemark aan het worden! Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

  • AFP
    Mads Pedersen wordt gehuldigd als winnaar van de 13de etappe van de Tour de France.
  • AFP
    Jonas Vingegaard straalt voor de derde dag op het podium in de gele trui.

Straffen uitgedeeld: geldboete voor Cornelisse, minuut tijdstraf voor Ewan

Inmiddels zijn ook de straffen bekend die de jury heeft uitgesproken naar aanleiding van het stayeren van Caleb Ewan achter de auto van Michel Cornelisse. De ploegleider van Alpecin-Deceuninck krijgt twee keer een boete van 500 Zwitserse frank voor stayeren en voor het negeren van de aanwijzingen van de commissaris.

Ewan zelf moet 200 Zwitserse frank aftikken en krijgt een tijdstraf van een minuut in het algemeen klassement, 10 strafpunten in het puntenklassement én 1 strafpunt in het bergklassement. Daar zal de Australiër vast niet van ondersteboven liggen.

Cornelisse ook niet trouwens.

Terug naar 2018: Herman buigt zich over de brandstof van Laurent Jalabert

Herman van der Zandt nam de herkomst van de Montée Jalabert (en de brandstof die de Franse sprinter opeens transformeerde tot een klimmer) onder de loep.

Herman over de Côte de la Croix Neuve en de benzine van Jalabert

Dag van morgen: klimmen en dalen met spectaculair slot

Zaterdag zal er zeker geen sprinter winnen. Want dan staat de 14de etappe met aankomst in Mende op het programma. In de 195 kilometer van Saint-Étienne naar Mende wemelt het van de korte en venijnige klimmetjes, met ongetwijfeld de slotklim naar het vliegveld van Mende (3 km à 10,2 procent) als scherprechter.

Die steile slotklim heet officieel Côte de la Croix Neuve, maar staat in wielerkringen bekend als de Montée Jalabert. Dat heeft alles te maken met de eerste keer dat de finishplaats in het parcours werd opgenomen in 1995.

De winnaar toen? Je raadt het vast.

Het profiel van de veertiende etappe van de Tour

De officiële start is zaterdag om 12.30 uur, aankomst wordt verwacht rond 17.15 uur.

Bekijk de samenvatting

Samenvatting etappe 13: kopgroep blijft peloton voor, Pedersen wint

21.25 uur: De Avondetappe

De Avondetappe is vanavond om 21.25 uur te zien op NPO 1 en de livestream op NOS.nl. Te gast zijn Fien Vermeulen (presentator Q-Music), die zich heeft ondergedompeld in het Tourcircus, een wereld die de Vlaamse verslaggever Maarten Vangramberen (Sporza) al van binnen en buiten kent.

En dat kun je zeker ook zeggen van Danny Nelissen, natuurlijk.

Cornelisse bracht concurrent Ewan terug met volgauto en verwacht straf: 'Zal het wel lezen vanavond'

En dan het verhaal van een andere ploegleider. Michel Cornelisse, vandaag in de volgauto van Alpecin-Deceuninck, speelde een bijzondere rol na de valpartij van concurrent Caleb Ewan. De Australiër leek na zijn val eerst niet veel zin te hebben om door te rijden, maar in het zog van een blauwe auto wist hij het gat van ruim anderhalve minuut toch te dichten.

Achter het stuur van die blauwe auto zat Cornelisse. "Dat Ewan viel was een flinke streep door de rekening voor ons, want wij waren de enige ploegen die wilden achtervolgen", legt de geslepen ploegleider, die vandaag wilde sprinten met Jasper Philipsen, uit. "Toen hij viel en er geen auto's in de buurt dacht ik: waarom niet?".

Alpecin-ploegleider Cornelisse wilde concurrent Ewan helpen: 'Waarom niet?'

De Amsterdammer Cornelisse zit al een mensenleven in het wielrennen en draait zijn hand niet om voor een staaltje hogere wielertactiek. Want terwijl hij Ewan terug reed naar het peloton, was het zijn ploeg die op kop van het peloton aan het beuken was. De reden: zonder Ewan zou Lotto-Soudal zeker de achtervolging staken. Concurrenten in de sprint, bondgenoten in de achtervolging dus.

Het kwam de ploegleider op een woedende jurycommissaris te staan, maar ook op een duimpje vanuit de ploegleidersauto van Lotto-Soudal. Cornelisse houdt rekening met een straf van de jury. "Ik zal het wel lezen vanavond."

Ploegleider De Jongh zei het al tegen zijn vrouw: 'Vandaag gaat het tij keren'

Ploegleider Steven de Jongh ziet Mads Pedersen, de kopman van zijn ploeg, de dertiende etappe van de Tour winnen. Tot nu toe kwam zijn ploeg, Trek-Segafredo, niet helemaal lekker uit de verf. "Deze rit hadden we heel goed verkend, vooral de laatste 50 kilometer. Mads heeft het perfect gedaan."

"Vanochtend had ik mijn vrouw even aan de lijn", vertelde De Jongh ook nog. "Ik zei: vandaag gaat het tij keren. De druk is eraf."

De Jongh 'opgelucht' na ritzege Pedersen: 'Er mag er nog een komen nu'

Kruijswijk heeft afgezien: 'Zo'n dag wil je niet na twee van die Alpenritten'

Steven Kruijswijk kijkt terug op de dertiende etappe van de Tour de France, die volgens de Nederlander snel, lastig en warm was.

Kruijswijk heeft afgezien: 'Zo'n dag wil je niet na twee van die Alpenritten'

Ewan en Jakobsen binnen op twintig minuten van de winnaar

Caleb Ewan is uiteindelijk als voorlaatste binnengekomen in gezelschap van onder anderen Fabio Jakobsen op 20.05. De Fransman Benjamin Thomas werd zeven seconden later laatste.

Door het afstappen van diens Cofidis-ploeggenoot Victor Lafay onderweg zijn er nog 157 renners over.

Van der Hoorn speelde alles of niks, het werd niks

Taco van der Hoorn probeerde in de dertiende etappe van de Tour de France mee te zitten in de kopgroep, maar dat lukte uiteindelijk niet. Hij eindigde als 125ste in een groepje met onder anderen Danny van Poppel, Martijn Tusveld, Nils Eekhoff en Quinn Simmons (de laatste zat wél in de kopgroep, maar werd eraf gereden) op 13.13.

Ook Rigoberto Urán en Dani Martínez zaten trouwens in die groep. Maar beide Colombianen speelden toch al geen rol meer in het klassement.

Van der Hoorn wilde in vlucht van de dag zitten: 'Alles of niks gespeeld'

Groenewegen baalt: 'Dit is een gemiste kans'

Dat Dylan Groenewegen deze Tour beter klimt dan ooit werd vandaag weer duidelijk. Hij was met Wout van Aert de enige topsprinter, die de klimmetjes overleefde. Maar tot sprinten kwam hij niet, want zijn ploeg begon te laat met achtervolgen. "Die call had ik eerder moeten maken, die steek ik in eigen boezem. We zijn gewoon te laat begonnen en die kopgroep was te sterk. Dit was een gemiste kans. Er komen er nog twee en die wil ik grijpen."

Groenewegen klimt beter dan ooit, maar mag niet sprinten: 'Kans laten liggen'

Zelfs een winnaar twijfelt weleens

Winnaar Pedersen twijfelde: 'Dacht dat het een foutje was in de vlucht te zitten'

Puntenklassement

Wout van Aert was bij de tussensprint en aan de meet de snelste achter de koplopers. Inmiddels heeft hij ruim twee keer zo veel punten als zijn naaste belager Tadej Pogacar.

De toptien van het puntenklassement na de dertiende etappe van de Tour de France.

Algemeen klassement

In de toptien van het algemeen klassement verandert niets. Steven Kruijswijk blijft beste Nederlander op plek 12, 14.50 achter zijn kopman Jonas Vingegaard.

De toptien van het algemeen klassement na de 13de etappe van de Tour de France.

Tevreden blikken bij Jumbo-Visma

Voor Jumbo-Visma en geletruidrager Jonas Vingegaard was het een prima dag. De ploeg reed de hele dag attent voorin en wist zo uit de problemen te blijven. Of was dit ook een gemiste kans voor Van Aert om zijn derde etappe te winnen?

Jonas Vingegaard en Wout van Aert tijdens hun cooling down op de rollers.

Toptien etappe 13

De toptien van de dertiende etappe in de Tour de France.

De toptien in de dertiende etappe van de Tour de France.

Bekijk de slotfase van de 13de etappe

Pedersen is de snelste van de kopgroep en sprint naar etappezege Tour

How it started. How it ended.

Hij was vandaag de eerste aanvaller. En hij maakt het af. Mads Pedersen wint de 13de etappe in de Tour de France.

  • NOS
    Mads Pedersen is vanuit de start de eerste aanvaller van de 13de etappe.
  • NOS
    Mads Pedersen brengt het publiek in Saint-Etienne in vervoering.

FINISH | Van Aert wint sprint om plek 7

Op 5.46 van winnaar Mads Pedersen sprint Wout van Aert naar de zevende plek.

Dat peloton - met alle belangrijke klassementsrenners - is nog flink groter geworden in de laatste kilometers. Maar er moeten ook nog heel veel renners binnen komen.

FINISH | Mads Pedersen wint!

De Deense oud-wereldkampioen rijdt Fred Wright en Hugo Houle op fietslengten in de sprint. Voor Mads Pedersen is het de eerste zege in de Tour de France.

Küng wordt vierde, Jorgenson vijfde en Ganna zesde.

Mads Pedersen brengt het publiek in Saint-Etienne in vervoering.

500 m | Houle op kop, Pedersen nog altijd op rozen

Houle rijdt op kop, Pedersen loert en Wright volgt het wiel van de Deen.

1,5 km | Pedersen op rozen

Gaan we sprinten? Of heeft Houle nog iets in petto?

3 km | Wright loert en valt aan

Daar gaat Fred Wright. Hij was al iets aan het sparen en op een hellend strookje demarreert hij. Maar dat laat Pedersen niet gebeuren en springt op het wiel. Ook Houle keert terug.

6 km | Pedersen, Houle en Wright gaan door!

Pedersen, Houle en Wright werken goed samen en hebben 23 seconden op Ganna, Jorgenson en Küng. Op papier is Pedersen de snelste, maar ook Wright kan behoorlijk sprinten. Tijdrijder Houle moet wat verzinnen.

Fred Wright, Hugo Houle en Mads Pedersen op kop in de dertiende etappe.

12 km | Aanval Pedersen, Wright en Houle kunnen mee

Zou Mads Pedersen gehoord hebben in zijn oortje dat het pelotonstopt met achtervolgen? Precies op dat moment demarreert de op papier snelste man van de kopgroep: Pedersen. En niet de grote motoren Ganna en Küng kunnen mee, maar Fred Wright en Hugo Houle.

Ze zijn nog met zijn drieën.

Mads Pedersen rijdt weg uit de kopgroep

13 km | Peloton geeft het op

Het peloton geeft het op! De zes koplopers gaan uitmaken wie de 13de etappe van deze Tour de France gaat winnen.

Ganna, Küng, Pedersen, Jorgenson, Houle en Wright. Een van hen gaat voor het eerst een Touretappe winnen!

Finish naast stadion Saint-Étienne

We finishen trouwens naast het stadion van voetbalclub AS Saint-Étienne, de ooit zo vermaarde groene grootmacht van het Franse voetbal. De club werd tien keer landskampioen, schakelde PSV ooit uit in de UEFA Cup en bereikte de Europa Cup I-finale van 1976. Afgelopen seizoen degradeerde de club en niet zonder slag of stoot: veel supporters misdroegen zich.

De grootste naam van Les Verts is zonder twijfel Michel Platini. Maar ook Johnny Rep wordt nog altijd herinnerd.

Ondertussen in de Ladies Tour: Wiebes wint weer!

Lorena Wiebes heeft ook de tweede etappe in de Baloise Ladies Tour op haar naam geschreven. Ellen van Dijk kwam als tweede over de streep, de Duitse Lianne Lippert maakte het podium compleet. Wiebes behoudt daarmee de leiderstrui.

20 km | Koplopers houden stand

We slechten de kaap van de laatste 20 kilometer en het kat-en-muisspel lijkt in het voordeel van de koplopers uit te draaien. De zes rijden rond met tegen 55 kilometer per uur en meer en houden wat over is van het peloton zo op ruim twee minuten.

Daar is het nog altijd alleen BikeExchange in de achtervolging en dat is niet zo gek. Want Groenewegen is samen met Van Aert de enige sprinter die zich heeft weten te handhaven.

Kopgroep (6): Ganna (Ineos), Küng (Groupama), Jorgenson (Movistar), Pedersen (Trek), Houle (Israel), Wright (Bahrain).

Peloton +2.15

De kopgroep van ze op weg naar de streep in Saint-Étienne.

Asfalt smelt in Franse hitte!

Het asfalt is op veel plekken gesmolten. Oppassen dus!

Sebastiaan Timmerman, onze verslaggever op de motor

2019: Groenewegen neemt Grondahl Jansen in de maling

Drie jaar geleden reden Dylan Groenewegen en Amund Grondahl Jansen nog samen bij Jumbo-Visma en nam de sprinter zijn adjudant aan de vooravond van de Tour de France flink in de maling.

De kersvers Noors kampioen kreeg zijn kampioensshirt uit handen van Groenewegen. Alleen klopte er iets niet helemaal met die trui.

33 km | Wat een save van Grondahl Jansen!

Oei! Dat was bijna het einde van de Tour voor Amund Grondahl Jansen. De Noorse adjudant van Groenewegen, die in de derde etappe zijn sprinter hoogstpersoonlijk in staat stelde om te sprinten voor de zege, blokkeert zijn achterwiel in een afdaling en komt zelfs los van de grond.

Wonder boven wonder loopt het goed af.

Amund Grondahl Jansen gaat bijna onderuit in een afdaling van de 13de etappe in de Tour.

36 km | Weer breekt peloton in groepen

Er wordt hard doorgereden door de ploeg van Groenewegen en dat zorgt weer voor veel breuken in het peloton. Jumbo-Visma met Van Aert en Vingegaard rijdt attent voorin, net als UAE en Ineos. Maar die laatste ploeg probeert, in d epersoon van Luke Rowe, vooral het tempo te drukken.

En als het zo weer op de kant gaat, zitten ze voorin!

38 km | De klimbenen van Groenewegen

Groenewegen koos voor een opmerkelijke voorbereiding op de Tour door vooral heel veel bergen te beklimmen in de Dauphiné en de Ronde van Slovenië. En dat lijkt echt te lonen. Want waar Jakobsen er opnieuw af moet in het peloton en Ewan al ver van achteren rijdt, zit Groenewegen nog hartstikke fris voorin. Zelfs Michael Matthews werkt mee in de achtervolging!

Dat belooft wat, al is de kloof met de kopgroep nog fors. En daarin zitten een paar van de beste tijdrijders ter wereld.

Groenewegen: 'Alpe d'Huez was tunnel van Nederlandse aanmoedigingen, supergaaf'

43 km | Pedersen als eerste boven

Weer is Mads Pedersen als eerste boven en krijgt er nog twee bergpuntjes bij. Zonder Ewan is de vaart er in het peloton trouwens helemaal uit: 3.32 is de voorsprong van de zes koplopers al.

Maar nu zien we de knechten van Dylan Groenewegen op kop!

Kopgroep (6): Ganna (Ineos), Küng (Groupama), Jorgenson (Movistar), Pedersen (Trek), Houle (Israel), Wright (Bahrain).

Peloton +3.30

44 km | Simmons lost uit kopgroep

Hij deed enorm veel werk voor zijn ploeggenoot Mads Pedersen in de kopgroep, maar dat Quinn Simmons nu al moet lossen hadden ze vast niet bedacht bij Trek.

De voorsprong van de zes koplopers loopt nu trouwens gestaag op: 3.00.

Quinn Simmons lost uit de kopgroep.

48 km | Jakobsen lost...en komt terug

Ook voor Fabio Jakobsen ligt het tempo van Silvan Dillier en Steven Kruijswijk te hoog. Hij lost, maar bijt op de tanden en als de grote klassementsploegen op een rij op kop gaan rijden kan hij zowaar terugkeren!

Fabio Jakobsen lost in de derde beklimming van de 13de etappe.

49 km | Arme Ewan geeft het op

Terwijl Steven Kruijswijk tempo maakt aan kop van het peloton op de Côte de Saint-Romain-en-Gal (6,6 km à 4,5 procent) zien we dat de net weer aangesloten Caleb Ewan alweer moet lossen. Dit was het dan voor de Australische sprinter. Niet zijn Tour tot nu toe.

Caleb Ewan lost op de derde berg richting Saint-Etienne.

Abandon: Lijdensweg Lafay ten einde

Na zijn knappe ritzege in de Giro van vorig jaar - een etappe die nog wat meer klimkilometers had dan vandaag - voorspelde velen Victor Lafay een prominente rol in deze Tour de France. Maar de 26-jarige Fransman van Cofidis worstelde al vanaf de eerste dag met zijn vorm en reed ook vandaag al de hele dag in het laatste wiel.

Zijn lijdensweg is voorbij: Lafay is in de ploegleidersauto gestapt.

57 km | Gaan we weer: waaiers!

Elk open stukje weg wordt nu gebruikt om te proberen waaiers te trekken en dat zorgt voor slachtoffers. Caleb Ewan is aangesloten bij het laatste groepje met onder anderen Peter Sagan en Max Schachmann, maar dat is nog wel ruim 0.35 achter de voorste waaier met de voornaamste klassementsrenners.

De kopgroep van zeven heeft trouwens ook weer opgeschakeld en houdt het verschil knap op 2.00.

Kopgroep (7): Ganna (Ineos), Küng (Groupama), Jorgenson (Movistar), Simmons, Pedersen (Trek), Houle (Israel), Wright (Bahrain).

Peloton +2.00

Groep-Ewan +2.36

65 km | QuickStep maakt het Ewan moeilijk

Ewan rijdt anderhalve minuut achter het peloton achter zijn ploegleidersauto. Of beter, het is de ploegleiderswagen van Alpecin-Deceuninck. En dat is toch de concurrent?

In het peloton zien we nu ook de mannen van Jakobsen vooraan. Zij willen Ewan niet laten terugkeren of in ieder geval het gat met de kopgroep niet laten oplopen. Of gaat het weer op de kant?

70 km | Ewan valt!

Terwijl zijn ploeg Lotto-Soudal de hele dag op kop rijdt om een sprint af te dwingen gaat Caleb Ewan in een bocht zelf onderuit. Hij verbijt de pijn en gaat door, maar moet wel achtervolgen.

Zijn ploeg werkt zich kapot voor een sprint en dan gaat Ewan zelf onderuit

Tour 1985: Hinault met hoofdwond over de streep in Saint-Étienne

In de Tour de France van 1985 was Saint-Étienne de plek waar de gele trui van Bernard Hinault rood kleurde. De Franse legende was hard op weg naar zijn vijfde Tourzege, maar kwam ten val en rolde met bijna zes minuten achterstand op winnaar Lucho Herrera en een bloedende hoofdwond over de streep.

Hinault geeft bijna twee minuten prijs op ploeggenoot Greg LeMond, maar houdt in Parijs 1.42 over op de Amerikaan.

Tour 1985: Hinault met hoofdwond over de streep in Saint-Étienne

82 km | Harmonica

Op diezelfde lange weg ging het weer op de kant onder impuls van Lotto-Soudal en Alpecin-Deceuninck en meteen zien we dat het peloton in verschillende groepen uiteenvalt. Maar dan gaan de renners de bocht, loopt de weg omhoog en schuift het peloton weer in elkaar.

Waaiers in de 13de etappe naar Saint-Étienne.

84 km | Peloton kijkt kopgroep in de rug

Op een golvende, kaarsrechte weg ziet het peloton de volgwagens van de zeven koplopers in de rug. Een gevalletje telelens, maar toch ook een indicatie dat het voor de kopgroep penibel begint te worden.

Het verschil is nog maar 1.23.

Het peloton ziet de kopgroep op ruim 80 kilometer van de finish de kopgroep al in de rug.

103 km | Waaieralarm!

Terwijl de wedstrijd in de plooi leek, is daar toch opeens paniek in het peloton! De reden? De wind waait hard en schuin in de rug en dat is reden om de boel op de kant te trekken. En meteen zien we achteraan scheurtjes ontstaan.

Echte waaiers kunnen we het niet noemen en inmiddels is het alweer rustig. Maar het peloton is gewaarschuwd!

  • NOS
    Ineos rijdt eerst een gaatje dicht en trekt door...
  • NOS
    De wind staat gunstig in de 13de etappe en dus wordt er een poging gedaan tot het trekken van waaiers.

110 km | Pedersen als eerste boven

Voor de volledigheid, de doorkomst op de Col de Parménie (tweede categorie):

1. Pedersen 5 pnt
2. Küng 3 pnt
3. Ganna 2 pnt
4. Simmons 1 pnt

De voorsprong van de 7 koplopers: 2.19.

115 km | Bebaarde ex-duivel meets bebaarde Tourduivel

Zo'n drie kilometer onder de top komt de bebaarde Quinn Simmons een bebaarde gestalte met een driepoot tegen. We herkennen Dieter 'Didi' Senft, de inmiddels 70-jarige Duitse Tourduivel die sinds 1993 jaarlijks in zijn duivelskostuum de renners in de Tour de France komt aanmoedigen.

Ook Simmons werd trouwens een tijdlang gezien als een duivel. De toen pas 19-jarige Amerikaan - destijds een uitgesproken aanhanger van Donald Trump - ging in 2020 de fout in op sociale media door op ongepaste wijze op een bericht van de Nederlandse wielercommentator José Been te reageren.

Simmons werd zelfs geschorst door zijn ploeg Trek-Segafredo wegens 'uitingen die niet passen bij de waarden van de ploeg'. Hij miste daardoor het najaar van 2020.

Quinn Simmons kijkt geamuseerd naar de Duitse Tourduivel.

Tragisch ongeval Andrej Kivilev redde vele levens

Zo'n 15 kilometer voor de finish in Saint-Étienne doorkruisen we Saint-Chamond, een plek met een zwartomrande plek jn de wielergeschiedenis. In dit stadje kwam de Kazach Andrej Kivilev in 2003 na een val in Parijs-Nice om het leven. Kivilev droeg geen helm, maar redde toch het leven van talloze nakomers. De dood van Kivilev was namelijk het begin van de helmplicht voor profwielrenners.

Al moest voormalig Formule I-coureur Alain Prost, geboren op ene steenworp van de plek waar Kivilev om het leven kwam, daar weinig van hebben.

Etappe 13: F1-kampioen Prost fietste zonder, maar op Kivilevs dood volgde de helmplicht

123 km | Op weg naar volgende klim

De zeven koplopers gaan op weg naar de Col de Paménie (5,1 km à 6,6 procent) van tweede categorie en daarmee de zwaarste klim van vandaag.

Alpecin en Lotto-Soudal houden het verschil binnen de 2 minuten trouwens. Dus, er is nog niets beslist in deze etappe.

Het profiel van de dertiende etappe van de Tour

127 km | Fraaie beelden

We rijden langs het Massif du Vercors en dat levert prachtige beelden op.

De renners rijden langs het massief van Vercors in de 13de etappe van de Tour.

128 km | Pech voor Jorgenson

Pech voor Matteo Jorgenson! De Amerikaan in Spaanse dienst heeft een lekke band en moet in de achtervolging. Maar dat zal wel lukken, want de koplopers rijden niet vol door.

Het peloton ook niet trouwens: de voorsprong van de kopgroep is gegroeid naar 2.05.

Matteo Jorgenson heeft een lekke band en moet in de achtervolging.

Pidcock geniet na en twijfelt nog over

Daalduivel Pidcock relativeert genoment riscio's en twijfelt nog over klassement

Met de beresterke Filippo Ganna is Ineos opnieuw vertegenwoordigd in de kopgroep. Gisteren was het natuurlijk Tom Pidcock die alle aandacht op zich vestigde in de etappe naar L'Alpe d'Huez.

Na een korte nacht blikt het wonderkind uit Leeds even terug op die bijzondere dag. En hij denkt na over de rest van de Tour. In het klassement staat hij inmiddels weer achtste. "Het klassement? Ja, nee, misschien, denk het...."

De toptien van het algemeen klassement na de twaalfde etappe

Kijk mee op NPO 1 en NOS.nl

Kijk nu ook live mee naar de 13de etappe op NPO 1 en de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Het commentaar is van Joris van den Berg en Maarten Ducrot.

136 km | Doull valt terug, kopgroep weg

We vreesden er al voor en die vrees komt uit: het kaarsje gaat uit bij Owain Doull en hij valt terug in het peloton. Dat lijkt tevreden met deze kopgroep, al zal het niet meevallen om zoveel geweldige tijdrijders binnen schootsafstand te houden.

Kopgroep (7): Ganna (Ineos), Küng (Groupama), Jorgenson (Movistar), Simmons, Pedersen (Trek), Houle (Israel), Wright (Bahrain).

Peloton +1.38

141 km | Zeven koplopers

Ganna, Küng en Jorgenson hebben gewacht op de vier achtervolgers en zo krijgen we een kopgroep van zeven: Ganna, Küng, Jorgenson, Simmons, Pedersen, Houle, Wright. Het was dus niet Jasper Stuyven, maar opnieuw de Deense oud-wereldkampioen in de tegenaanval.

Owain Doull (EF) lijkt gevangen in de chasse patate.

143 km | Simmons en Stuyven krijgen gezelschap

Simmons en Stuyven hebben gezelschap gekregen van de Canadees Hugo Houle en opnieuw de Engelsman Fred Wright. Ook Welshman Owain Doull probeert nog aan te sluiten. Maar of ze het gat naar de drie koplopers kunnen dichten?

Kopgroep (3): Ganna (Ineos), Küng (Groupama), Jorgenson (Movistar)

Achtervolgers (4) +0.20: Simmons, Stuyven (Trek), Houle (Israel), Wright (Bahrain)

Achtervolger +0.30: Doull (EF)

146 km | Koppeltijdritje Simmons en Stuyven

Kijk eens aan, Trek-Segafredo is echt wat van plan vandaag. Quinn Simmons en Jasper Stuyven proberen in een koppeltijdritje het gat naar Ganna, Küng en Jorgenson te dichten.

In Grenoble wordt er gekoerst met het mes tussen de tanden om in de kopgroep te komen.

147 km | Achtervolgers ingerekend

De ploeg van Jasper Philipsen brengt het peloton in de straten van Grenoble terug bij de 19 achtervolgers en meteen gaan ze van kop af. Ganna, Küng en Jorgenson hebben nog een klein half minuutje voorsprong, maar nu zijn er weer veel andere ploegen die de oversteek willen maken.

Kopgroep (3): Ganna (Ineos), Küng (Groupama), Jorgenson (Movistar)

Peloton +0.28

153 km | De namen van de 19 achtervolgers

De achtervolgende groep bestaat uit 19 renners. De namen: Soler (UAE), Konrad, Politt (Bora), Cattaneo, Honoré (QuickStep), Périchon (Cofidis), Caruso, Wright (Bahrain), Hamilton, Leknessund (DSM), Bettiol (EF), Kron (Loot-Soudal), Pedersen, Mollema (Trek), Boasson Hagen (Total), Houle, Neilands (Israel), Schultz (BikeExchange), Mozzato (B&B).

Er is geen man van Alpecin mee en die ploeg zien we nu ook op kop van het peloton.

Kopgroep (3): Ganna (Ineos), Küng (Groupama), Jorgenson (Movistar)

Achtervolgers (19) + 0.25: Soler (UAE), Konrad, Politt (Bora), Cattaneo, Honoré (QuickStep), Périchon (Cofidis), Caruso, Wright (Bahrain), Hamilton, Leknessund (DSM), Bettiol (EF), Kron (Lotto-Soudal), Pedersen, Mollema (Trek), Boasson Hagen (Total), Houle, Neilands (Israel), Schultz (BikeExchange), Mozzato (B&B).

Peloton +0.50

158 km | Mollema bij achtervolgers

Achter de drie koplopers is een achtervolgende groep ontstaan met veel mooie namen, waaronder Bauke Mollema! Zij rijden 0.22 achter het trio. Het peloton volgt op 0.43 van de kopgroep.

160 km | Ganna, Küng en Jorgenson vertrokken

Het zijn de grote motoren die het gat weten te slaan op de eerste klim van vandaag. Wereldkampioen tijdrijden Ganna en Europees kampioen Küng krijgen Jorgenson mee.

Ganna pakt trouwens 2 bergpunten, Küng 1.

Filippo Ganna, Stefan Küng en Matteo Jorgenson rijden weg in de rit naar Saint-Étienne.

163 km | Kopgroep ingerekend, Ganna valt aan

De kopgroep is inmiddels ingerekend en nu probeert Filippo Ganna een gaatje te slaan. Hij krijgt Stefan Küng en Matteo Jorgenson met zich mee.

In het peloton zien we intussen Victor Lafay en Peter Sagan al lossen. En ook Taco van der Hoorn zakt helemaal naar achteren.

163 km | Van der Hoorn en Van Poppel lossen op eerste klim

Oei, op de Côte de Brié moet Taco van der Hoorn meteen lossen uit de kopgroep. Of laat hij zich bewust terugzakken? Het peloton zit namelijk vlak achter de kopgroep.

165 km | Van der Hoorn en zieke Van Poppel in kopgroep

Nu is Taco van der Hoorn op pad met vier metgezellen, waaronder de zieke Danny van Poppel. Opmerkelijk, want de Bora-renner zei vanochtend nog dat het voor hem een dag van overleven zou worden.

Kopgroep (5): Van der Hoorn (Intermarché), Van Poppel (Bora), Mozzato (B&B), Pedersen (Trek), Périchon (Cofidis)

169 km | Van der Hoorn zeer actief

Taco van der Hoorn wil koste wat het kost in de vlucht van de dag vandaag. Net was hij een van de aanstichters van een kopgroep van zes, met onder meer Duits kampioen Nils Politt. Op vijf kilometer van de eerste klim van de dag werden zij ingelopen.

En dan probeert Taco het gewoon opnieuw.

Taco van der Hoorn wil koste wat het kost mee in de aanval in de rit naar Saint-Étienne.

Langs de bar van de tragische bergkoning Claveyrolat in Vizille

Waarschijnlijk blijven we deze onrust zien tot we aankomen in het plaatsje Vizille, waar de Côte de Brié (derde categorie, 2,4 km à 6,9 procent) waarschijnlijk voor de eerste schifting zal zorgen.

Onder wielerliefhebbers staat Vizille bekend als het dorp waar Thierry Claveyrolat na zijn loopbaan als wielrenner een bar uitbaatte. Claveyrolat, bijgenaamd L'aigle de Vizille, was een begenadigd klimmer, won twee etappes in de Tour de France en bracht in 1990 de bolletjestrui naar Parijs.

De bar is er niet meer. In augustus 1999 veroorzaakte Claveyrolat in beschonken toestand een auto-ongeval, waarbij een man en diens zoon om het leven kwamen. Kort daarna maakte Claveyrolat een einde aan zijn leven.

Thierry Claveyrolat wint op 10 juli 1990 de rit naar Saint-Gervais Mont Blanc.

182 km | Dewulf slaat een gaatje...nee toch niet

De Belg Stan Dewulf (AG2R) is de eerste met een echt gaatje op het peloton. Oh wacht, hij is alweer ingerekend.

185 km | Van der Hoorn, Ganna of Küng...voorlopig mag niemand weg

De eerste 27 kilometer gaan in dalende lijn en dan is het lastig ontsnappen. Taco van der Hoorn probeert het toch en ook grote motoren als Filippo Ganna en Stefan Küng zien we vooraan. Maar voorlopig krijgt niemand de ruimte.

Taco van der Hoorn in de aanval in de eerste kilometers van de 13de etappe.

Départ réel | Pedersen trekt peloton op gang

De eerste aanvaller van de dag luistert naar de naam Mads Pedersen!

Een man die een massasprint zou kunnen winnen, maar het liefst dus in de vlucht van de dag zit.

Dat zegt alles over de rit van vandaag.

Départ fictif | Adieu les Alpes!

De renners zijn vertrokken voor de 13de etappe in de Tour, een overgangsrit van Bourg d'Oisans naar Saint-Étienne.

En dat betekent dat we de Alpen gedag zeggen!

Jonas Vingegaard zegt de voor hem zo succesvolle Alpen gedag.

Van der Hoorn heeft plannetje klaar

Taco van der Hoorn bereidt zijn aanvallen in de Tour de France meestal minutieus voor. Voor de etappe van vandaag heeft hij een plannetje klaar.

Van der Hoorn heeft zijn plannetje klaar: 'Ga het proberen vandaag'

Lampaert geschaafd en gebutst na val over hond

Lampaert geschaafd en gebutst na val over hond: 'Zal vandaag niet in de aanval gaan'

Jakobsens ploeggenoot Yves Lampaert denkt voorlopig helemaal niet aan aanvallen. De eerste geletruidrager deze Tour de France viel gisteren in de eerste kilometers (met Steven Kruijswijk) over een loslopende hond en reed gebutst en geschaafd naar boven op L'Alpe d'Huez.

Later op de avond deed Lampaert een geagiteerde oproep op Instagram om 'Alsjeblieft uw hond thuis te laten.'

Yves Lampaert doet een oproep op Instagram om geen honden mee te nemen naar de Tour.

De vraag is wat Hugo Hofstetter daarvan vind. De sprinter van Arkea heeft zijn hond Petrus al de hele ronde aan zijn zijde.

Petrus, de hond van Hugo Hofstetter, heeft een eigen Instagrampagina.

Jakobsen ziet 'sprintkansje' in Saint-Étienne: 'Kleine kans is ook een kans'

Fabio Jakobsen overleefde de twee loodzware bergritten in de Alpen en zou vandaag heel misschien voor de zege kunnen sprinten. Al lijkt het erop dat zijn ploeg mee wil in de vlucht. "Een kleine kans is ook een kans".

Jakobsen ziet 'sprintkansje' in Saint-Étienne: 'Kleine kans is ook een kans'

Philipsen over afgestapte Van der Poel: 'Mathieu is ook maar een mens'

Zonder blikvanger Mathieu van der Poel zijn bij Alpecin-Deceuninck vandaag alle ballen gericht op Jasper Philipsen. Van der Poel zelf heeft nog geen toelichting gegeven, nadat hij na een vroege aanval met Wout van Aert afstapte in de rit naar Col du Granon. Volgens Philipsen moeten we er niet te zwaar aan tillen.

Philipsen moet Van der Poel missen: 'Geen paniek, Mathieu is ook maar een mens'

Ook Van Poppel ziek, maar corona is het niet

Danny van Poppel was heel goed in de eerste week van de Tour de France, maar kampt de laatste dagen met een flinke verkoudheid. Na een slechte nacht is het vandaag vooral een kwestie van overleven.

Overigens wezen verschillende sneltesten uit dat de toekomstige beste leadout-man van de wereld niet getroffen is door het coronavirus.

Zieke Van Poppel denkt alleen aan overleven: 'Geen corona, ze zijn heel streng bij ons'

'Wawa' Barguil toch een beetje erbij

Gevallen Barguil start niet...vanwege corona!

Het hoogtepunt van de etappe naar Alpe d'Huez was natuurlijk de fenomenale afdaling van Tom Pidcock van de Galibier. Dat afdalen ook gevaarlijk is, merkte Warren Barguil. De Bretonse kopman van Arkéa, woensdag tot vijf kilometer onder de top van de Col du Granon, nog koploper nam iets te veel risico, ging onderuit en nam bovendien zijn ploeggenoot Maxime Bouet mee in zijn val.

Genoeg reden voor een abandon zou je zeggen. En die mededeling kwam ook vanochtend, maar met een verrassende reden: Barguil verlaat de Tour vanwege een coronabesmetting.

Even terug naar gisteren: afscheid van Alpe d'Huez met een kater en pijn in de kuiten

Samenvatting etappe 12: Pogacar krijgt Vingegaard er niet af op Alpe d'Huez

Waarheen leidt de weg?

De dertiende rit is 192 kilometer lang en voert de renners van Bourg d'Oisans, aan de voet van Alpe d'Huez, over drie beklimmingen naar de finish in Saint-Étienne. De etappe kent drie gecategoriseerde beklimmingen, twee van de derde en eentje van de tweede categorie.

Het profiel van de dertiende etappe van de Tour

Bienvenue de Bourg d'Oisans

Aan de voet van L'Alpe d'Huez zegt het peloton de Alpen gedag. Want vandaag verlaten de renners de bergen en zetten koers richting Saint-Étienne. Helemaal vlak is het niet, want onderweg moeten nog bijna 2.000 hoogtemeters overwonnen worden.

Een typische rit voor sterke en vooral slimme aanvallers, zoals Thomas De Gendt in de Tour van 2019. Of willen de sprinters deze spaarzame kans niet voorbij laten gaan?

Tour 2019: De Gendt is 200 kilometer in de aanval en houdt net genoeg over