liveblog
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne bevestigt Russische inname Lysytsjansk • 'Zes doden bij aanvallen op Slovjansk'

  • Welkom in het liveblog van zondag 3 juli over de oorlog in Oekraïne
  • Oekraiense ambassadeur: Turkije houdt Russisch schip met graan tegen
  • 'Zes doden bij raketaanvallen op Slovjansk'
  • Rusland: Lysytsjansk en daarmee regio Loegansk in handen
  • Oekraïne: Russische basis in Melitopol aangevallen
liveblog gesloten

Laatste Oekraïense troepen weg uit Lysytsjansk

De laatste Oekraïense troepen uit de oostelijke stad Lysytsjansk zijn daar vertrokken, zegt het Oekraïense leger. Volgens de legerleiding zou voortzetting van de verdediging van de stad "fatale gevolgen" hebben. "Om de levens van de Oekraïense troepen te sparen, hebben we besloten ons terug te trekken", meldt de legerleiding in een verklaring.

De stad werd de afgelopen dagen fel bestookt door Russische wapens. Rusland zei eerder vandaag dat het leger de hele stad in handen heeft, en daarmee ook de volledige provincie Loegansk. Vorige week veroverde het Russische leger ook de nabijgelegen stad Severodonetsk.

Verwoestingen in Lysytsjansk

Australië belooft extra voertuigen aan Oekraïne te leveren

Australië gaat Oekraïne nog eens 34 legervoertuigen leveren. Ook legt het land de import van goud uit Rusland aan banden, heeft premier Albanese gezegd bij een bezoek aan Kiev.

De gepantserde voertuigen die Australië gaat leveren zijn bedoeld om militairen veilig te vervoeren. Verder komen er sancties en inreisverboden voor nog eens zestien Russische ministers en oligarchen. De Australiërs hebben daarmee in totaal 843 Russen op de sanctielijst gezet.

Oekraïense ambassadeur: Turkije houdt Russisch schip met graan tegen

De Oekraïense ambassadeur in Turkije zegt dat de Turkse douane een Russisch vrachtschip met gestolen graan uit Oekraïne heeft tegengehouden. "We hebben volledige medewerking. Het schip ligt momenteel bij de ingang van de haven, het is aangehouden door de douane van Turkije", zei ambassadeur Vasyl Bodnar op de Oekraïense televisie.

Volgens Bodnar wordt morgen bepaald wat er met het schip gaat gebeuren. Afgelopen vrijdag schreef hij op Twitter dat het schip Zhibek Zholy dat vanuit de bezette Oekraïense havenstad Berdjansk was vertrokken de haven van het Turkse Karasu was binnengevaren. Ook schreef hij dat hij er vertrouwen in had dat Turkije beslissingen zou nemen om "pogingen om Oekraïne's territoriale integriteit te schenden, te voorkomen". Turkije onderhoudt goede banden met zowel Rusland als Oekraïne, en liet eerder blijken graag een bemiddelende rol te willen spelen.

'Zes doden bij raketaanvallen op Slovjansk'

Bij Russische raketaanvallen op de Oost-Oekraïense stad Slovjansk zijn zes doden en een onbekend aantal gewonden gevallen, zegt de burgemeester van die stad. Op vijftien plaatsen zou brand zijn uitgebroken. Meer details zijn niet bekend. Volgens de burgemeester waren het de zwaarste luchtaanvallen van de laatste tijd.

Slovjansk ligt 75 kilometer ten westen van Lysytsjansk in de regio Donetsk. De Russen claimden eerder vandaag de inname van Lysytsjansk.

Rusland: Lysytsjansk en daarmee regio Loegansk in handen

De Russische Defensieminister heeft president Poetin verteld dat Lysytsjansk is ingenomen en dat de Russen daarmee de hele regio Loegansk in handen hebben. Kiev heeft nog niet gereageerd op de bewering.

Sergej Sjojgoe heeft Poetin over de 'bevrijding' van de regio Loegansk geïnformeerd, zegt het ministerie van Defensie. "De Russische gewapende troepen, samen met eenheden van de volksmilitie van de Volksrepubliek Loegansk, hebben volledige controle over de stad Lysytsjansk gekregen", aldus een verklaring van het ministerie.

Loegansk verklaarde zich een onafhankelijke volksrepubliek, wat Poetin op 21 februari erkende. Loegansk en de regio Donetsk vormen samen een deel van de Donbas.

Russen claimen inname Lysytsjansk

Krementsjoek: de informatieoorlog rond een 'oorlogsmisdaad'

Bij een raketaanval maandag op een winkelcentrum in de Oekraïense stad Krementsjoek vielen tientallen doden en gewonden. Het gebeurt geregeld dat in het land burgerslachtoffers vallen bij een raketaanval op een niet-militair doel.

In de uren en dagen na de aanval volgden reacties en beelden elkaar gestaag op. Wat weten we wel en wat niet? Check de video:

Ingezoomd: de informatieoorlog rond de raketaanval in Krementsjoek

Stad Lysytsjansk in Donbas lijkt bijna gevallen

De Russen lijken de stad Lysytsjansk in de regio Loegansk bijna in handen te hebben. "De bezetters krijgen voet aan de grond", zegt gouverneur Serhi Hajdaj op Telegram, waarbij zij volgens hem gebruikmaken van "onbegrijpelijk wrede tactieken". Gisteravond zei een adviseur van president Zelensky dat Russische troepen voor het eerst de rivier tussen Severodonetsk en Lysytsjansk waren overgestoken, wat leidde tot een "dreigende" situatie, meldt persbureau AP.

Een Rusland-ambassadeur in de zelfverklaarde volksrepubliek Loegansk zegt dat Lysytsjansk "onder controle is gebracht", maar "nog niet bevrijd", meldt persbureau Reuters. Als de Russen ook deze stad in handen krijgen, zijn ze een stap dichter bij hun doel van bezetting van de Donbas.

De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) meldt dat Oekraïense troepen zo goed als weg zijn uit de stad. "Ze hebben zich waarschijnlijk opzettelijk teruggetrokken uit Lysytsjansk, wat resulteerde in de Russische inname van de stad op 2 juli." Op beelden heeft ISW Russische troepen gezien die "nonchalant rondlopen" in het noorden en zuidoosten van de stad, op een manier die "suggereert dat er weinig of geen Oekraïense troepen meer in de stad overblijven".

Oekraïne: Russische basis in Melitopol aangevallen

Oekraïne heeft luchtaanvallen uitgevoerd op een Russische basis in de zuidoostelijke stad Melitopol, die onder controle staat van de Russen. Dat heeft de burgemeester bekendgemaakt. Zelf is hij niet meer in de stad. Er zouden zo'n dertig raketten zijn afgevuurd.

Het Russische persbureau RIA bevestigt dat er aanvallen zijn geweest, naar verluidt vonden die plaats in de buurt van de lokale luchthaven. Er zouden appartementen zijn beschadigd maar geen slachtoffers zijn.

Melitopol ligt in het zuidoosten van het land, tussen Mairoepol en Mykolajiv.

'Drie doden bij explosies in Belgorod'

Door explosies in de Russische stad Belgorod, niet ver van de grens met Oekraïne, zijn minstens drie inwoners om het leven gekomen. Er zijn vijf huizen verwoest, 34 andere huizen en elf appartementencomplexen raakten beschadigd. Dat meldt de regionale gouverneur via Telegram. Hij suggereert dat het ging om een aanval vanuit Oekraïne en voegt toe dat "het luchtverdedigingssysteem heeft gewerkt".

Belgorod was al eerder in de oorlog doelwit van aanvallen, waarvan Rusland zegt dat Oekraïne erachter zat. Begin april vlogen helikopters de grens over om een oliedepot in de stad onder vuur te nemen, al is die aanval nooit door Kiev opgeëist. In de maanden daarna werden ook andere militaire doelen in de stad beschoten.

De stad is een strategisch belangrijke locatie voor de Russische troepen die actief zijn in Oekraïne. De oliedepots in Belgorod worden bijvoorbeeld gebruikt om Russische troepen te bevoorraden.

Via sociale media worden veel beelden gedeeld van explosies in Belgorod, vooralsnog niet geverifieerd:

Zowel Oekraïne als Rusland claimt controle over Lysytsjansk

Zowel de Russen als de Oekraïners claimen de strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lysytsjansk onder controle te hebben. Oekraïne stelt dat zijn troepen zwaar onder vuur liggen, maar houdt vol dat de laatste grote stad in de oostelijke regio Loegansk niet is ingenomen. Door Rusland gesteunde separatisten zeggen echter dat ze met succes de stad zijn binnengetrokken en het centrum hebben bereikt.

Russische media tonen beelden van separatisten of Russische troepen die door de straten van Lysytsjansk paraderen. Ook wordt door Russische bronnen via Twitter een video verspreid waarin een Sovjetvlag is te zien die naar verluidt op de ruïnes van het administratieve centrum van de stad is geplaatst. Die informatie kan niet worden geverifieerd.

Gisteren stelden de separatisten al de stad volledig te hebben omsingeld, maar ook dat werd door de Oekraïners tegengesproken. De naastgelegen stad Severodonetsk werd vorige week al door Russische troepen ingenomen.

Welkom

Goedemorgen, welkom in het liveblog van zondag 3 juli over de oorlog in Oekraïne. Het liveblog van gisteren vind je hier.