liveblog
NOS NieuwsAangepast

Marengo-proces klaar voor vandaag • Vijf keer levenslang geëist voor 'ontwrichtend geweld'

Het Openbaar Ministerie maakte vandaag bekend welke straffen er worden geëist tegen Ridouan Taghi en een groot aantal medeverdachten in het Marengo-proces.

liveblog gesloten

Proces klaar voor vandaag, na de zomer verder

Nu alle strafeisen zijn geformuleerd, is het proces voor vandaag klaar. Na de zomer komt de verdediging aan het woord. De uitspraak wordt pas volgend jaar verwacht.

Een overzicht van de strafeisen: vijf keer levenslang (voor onder anderen hoofdverdachte Ridouan Taghi), vijf celstraffen van 20 tot bijna 27 jaar, vijf celstraffen van 10 tot 16 jaar (voor onder anderen kroongetuige Nabil B.) en één keer 5 jaar en 11 maanden. Deze laagste eis is voor Ricardo O., die geld en telefoons zou hebben rondgebracht.

OM eist tot slot ook levenslang tegen Taghi

De vijfde en laatste eis voor een levenslange gevangenisstraf is voor Ridouan Taghi (44). Hij was degene die aan alle touwtjes trok en verantwoordelijk voor een "ongekende reeks aan moorden", schetste de officier van justitie. "Hij bepaalt op welke manier de slachtoffers moeten worden doodgeschoten. Hij is degene die daadwerkelijk alle beslissingen neemt. Die beslissingen gaan over leven en dood."

Volgens het OM heeft Taghi "een spoor van verwoesting en verdriet achtergelaten". De hoofdverdachte hoorde het, net als de rest van de zitting, rustig aan. "Hij is zelf altijd op veilige afstand gebleven. Het risico heeft hij altijd bij zijn uitvoerders neergelegd. Mannen die bereid zijn om voor een klein bedrag iemand dood te schieten of te spotten."

Ook voor Taghi is volgens de officier geen andere straf gepast dan de maximale gevangenisstraf.

Nog drie keer levenslang geeist

Het OM eist ook levenslang tegen Mohamed R. (40), een jongere broer van Taghi's vermeende rechterhand Said R. Hij zette volgens het OM moordopdrachten van Taghi uit bij anderen, stuurde spotters aan, observeerde doelwitten en speelde informatie over hen door.

Levenslang wordt wat de officier van justitie betreft ook opgelegd aan Mao R. (47), een nauw contact van Taghi en een van de vermeende leiders van de organisatie. Ook hij zou moordopdrachten hebben uitgezet bij schutters.

Tegen Mario R. (42), de broer van Mao R., eist het OM ook levenslang. Ook hij staat te boek als een vertrouweling van Taghi. Hij zou spotters en schutters hebben aangestuurd en regelde vuurwapens, auto's en telefoons.

Eerste keer levenslang geeist

De eerste tegen wie het OM levenslang eist is Achraf B. (29). Hij werkte vooral als spotter, iemand die doelwitten observeerde. Volgens het OM was hij in tien maanden tijd betrokken bij drie moorden, twee moordpogingen en de voorbereiding van een moord.

Omdat zijn zaak om procesmatige redenen bij twee verschillende rechtbanken loopt, wordt ook de strafeis in tweeën gesplitst. In de ene zaak eist het OM 28 jaar, in de andere zaak levenslang. Het OM hoopt dat de rechtbank deze laatste straf oplegt als vervolg op de eerste.

Eis tegen kroongetuige: 10 jaar cel

Tegen kroongetuige Nabil B. eist het OM zoals afgesproken 10 jaar cel. Dat is de helft van wat normaal gesproken geëist zou worden. Het Openbaar Ministerie vindt dat de kroongetuige zich heeft gehouden aan de belangrijkste voorwaarden van zijn overeenkomst. Hij moest over een groot aantal zaken verklaringen afleggen en heeft dat volgens het OM naar waarheid gedaan.

Wel stopte hij soms tijdelijk zijn medewerking. Het OM wees erop dat achtereenvolgens zijn broer, advocaat en vertrouwenspersoon zijn vermoord. "Het kan niet anders dan dat deze moorden invloed hebben gehad op zijn mogelijkheden om te verklaren."

Dat Nabil B. loog over een telefoon die hij stiekem in de gevangenis had, hoeft volgens de officier van justitie geen gevolgen te hebben.

OM gaat levenslang eisen

De officier van justitie kondigt aan dat tegen sommige verdachten levenslang geëist zal worden. "Het is een misvatting dat levenslang alleen opgelegd kan worden bij meerdere moorden", zei ze. Wel blijkt uit jurisprudentie dat er 'terughoudend' mee om moet worden gegaan.

"Het geweld van deze organisatie is ontwrichtend gebleken. Het is mede om die reden dat het OM in een aantal gevallen levenslange gevangenisstraf zal eisen." De eis tegen de eerste verdachte is inmiddels uitgesproken: het OM vraagt ruim 25 jaar gevangenisstraf wegens zijn rol bij verschillende liquidaties.

OM: 'Een mensenleven was een wegwerpartikel'

De verdachten opereerden "kil en gewetenloos" en hadden volgens het OM een "totaal gebrek aan respect voor mensenlevens". Na een geslaagde liquidatie waren ze blij en gingen berichten rond met teksten als 'whoop whoop'. "Een mensenleven behandeld als een wegwerpartikel", aldus de officier van justitie.

De organisatie was erop uit om angst te zaaien, zei de officier van justitie. Allemaal om te voorkomen dat er gepraat zou worden.

De verdachten hebben tijdens het proces vooral gezwegen. Daarmee hebben ze volgens het OM geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor hun daden. "Levens zijn verwoest. Niet alleen van de slachtoffers, maar ook de levens van hun naasten die achter zijn gebleven. Geen van de verdachten heeft ook maar een begin van een blijk van medeleven geuit."

'Dat er een kind getuige was, maakte Taghi niets uit'

De verdachten die vandaag terechtstaan, vormen een dwarsdoorsnede van Taghi's organisatie. Van opdrachtgever tot tussenpersoon en van regelaar tot spotter: "Elke verdachte is een onmisbare schakel geweest", aldus de officier van justitie.

Het OM gaat de zes gepleegde moorden af. De reeks begon in 2015 met het doodschieten van een spyshophouder, die volgens de groep met de politie had gepraat. "Na de moord moest ook zo snel mogelijk een aanslag worden gepleegd op de spyshop, als er mensen in het pand aanwezig zouden zijn", schetste de officier van justitie. "Daar gingen de verdachten mee akkoord." De aanslag mislukte omdat zij onderweg werden aangehouden door de politie.

Na een andere liquidatie was onduidelijk of het slachtoffer nog leefde of niet. Taghi schreef volgens het OM dat daarom altijd 'headshots' gegeven moeten worden. "Dat er ook een kind bij de moord aanwezig was, maakte hem kennelijk niet uit."

Zitting hervat

De zitting wordt hervat. De rechtbank begint met een mededeling: het Algemeen Dagblad heeft vanochtend beelden uit de rechtbank live uitgezonden op hun site. Dat mocht niet, omdat in die livestream ook alle namen zijn genoemd. Of dat nog gevolgen krijgt voor het AD, moet het bestuur van de rechtbank Amsterdam bepalen.

Taghi hoort waslijst aan verdenkingen aan

Ridouan Taghi, gekleed in een grijs shirt, hoort ogenschijnlijk rustig aan hoe hij door het OM wordt gekoppeld aan een hele waslijst aan feiten. Hij zou alle moordopdrachten hebben uitgevaardigd. De rechtbanktekenaar, helemaal achter de zaal, houdt hem met een verrekijker in de gaten om zijn tekening te kunnen maken.

De meeste verdachten zitten al lange tijd in voorarrest, maar vier van de in totaal zeventien verdachten in het Marengo-proces zijn in de loop van het proces vrijgelaten. Zij zouden bijvoorbeeld geld, telefoons of wapens hebben bezorgd. Zo werd bij de arrestatie van een van deze verdachten bijna twee ton cash gevonden in een verborgen ruimte in de achterbank van zijn auto.

De zitting wordt tot uiterlijk 12.00 uur geschorst. Dan zullen de strafeisen worden uitgesproken.

Verdachten wisten dat ze bij een moordbende hoorden, zegt justitie

"Alle verdachten wisten dat zij deel uitmaakten van een organisatie die erop gericht was op moorden te plegen", zegt een van de drie officieren van justitie. Op meerdere plekken lagen wapens opgeslagen of stonden gestolen auto's geparkeerd om te kunnen gebruiken bij liquidaties. Uit in beslag genomen overzichten blijkt dat er grote geldbedragen heen en weer gingen tussen verdachten.

Het OM somt nu op welke verdachten bij welke feiten betrokken zouden zijn geweest. Waaronder kroongetuige Nabil B., die hielp bij verschillende liquidaties en plannen voor hij naar de politie stapte. Marokko heeft om uitlevering gevraagd van weer een andere verdachte, die in Nederland medeplichtig zou zijn aan meerdere moorden maar ook betrokken zou zijn geweest bij een vergismoord in Marokko.

OM: organisatie had veel corrupte contacten

Taghi's organisatie beschikte volgens het OM over meerdere corrupte contacten. Zo liet kroongetuige Nabil B. via zijn schoonzus bij de gemeente Amsterdam kentekens natrekken. Een medewerker van de gemeente Utrecht regelde valse paspoorten en ook was er een corrupte agent, die in een restaurant informatie verstrekte en werd betaald door de organisatie.

Verder zou een bewaker in de gevangenis zijn omgekocht. Zo zou Taghi in april 2016 hebben geschreven dat hij dacht dat hij daar wel een pgp-telefoon kon "afgeven". "Hebben bewaarder daar, hy zit met wat mensen van ons."

Een broer van Taghi schreef in diezelfde periode ook over betalingen aan een advocaat: "Die betalen we ook volop en ook onder de tafel snap je om snel meer info te krijgen."

'Drie verdachten hadden de leiding'

Het Openbaar Ministerie gaat in op de criminele organisatie die Taghi en zijn medeverdachten zouden hebben gevormd. Zij worden (in wisselende samenstelling) verantwoordelijk gehouden voor zes moorden, drie moordpogingen en het treffen van voorbereidingen om nog eens vier mensen om het leven te brengen. Volgens het OM vervulde iedere verdachte zijn eigen rol.

Naast Ridouan Taghi, worden ook Mao R. en Said R. verdacht van het leidinggeven aan de criminele organisatie. De kroongetuige in het proces wees hen eerder aan als Taghi's belangrijkste adjudanten. Mao R. was volgens hem een jeugdvriend van Taghi, Said R. een soort oudere broer.

Zitting gestart, ook Taghi in de zaal

De zitting in De Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, is gestart. De zaal zit vol met vrijwel alle verdachten en hun advocaten. Ook Ridouan Taghi is aanwezig. Een paar verdachten waren nog onderweg, waardoor de zitting wat later is begonnen.

Ook de top van het Openbaar Ministerie is aanwezig in De Bunker. Buiten is zoals gebruikelijk veel beveiliging van zowel de politie als defensie.

Het Openbaar Ministerie verwacht vandaag ongeveer twee uur aan het woord te zijn. De enige die vandaag geen strafeis te horen krijgt, is Said R. Zijn zaak heeft vertraging opgelopen omdat de uitlevering vanuit Colombia lang heeft geduurd.

Dit zijn de moorden waar het Marengo-proces om draait

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Welkom

Het Openbaar Ministerie maakt vandaag bekend welke straffen er worden geëist tegen Ridouan Taghi en een groot aantal medeverdachten in het Marengo-proces. De sleutelfiguren hangen lange gevangenisstraffen boven het hoofd.

Eerder deze maand begon het OM aan het requisitoir. De afgelopen weken hebben de officieren van justitie het bewijs nog eens op een rijtje gezet voor alle moorden en moordplannen waar het Marengo-proces om draait.

In dit verhaal lees je waar het vandaag om draait in het Marengo-proces: