liveblog
NOS NieuwsAangepast

Poetin voor het eerst in maanden naar het buitenland • 'Russen plunderen graanvoorraad'

liveblog gesloten

G7-top in Duitsland: Biden prijst bondskanselier Scholz

Op de top in Duitsland van de G7 (de grote industrielanden) wordt ook gesproken over de oorlog in Oekraïne. De Amerikaanse president Biden prees de eenheid van het Westen, al waarschuwde hij wel dat president Poetin zal blijven proberen die eenheid te ondermijnen en versplinteren.

Biden sprak met lof over de Duitse bondskanselier Scholz. "Zijn harde antwoord op de Russische agressie heeft ook de rest van Europa in beweging gebracht."

De waardering voor Scholz is opmerkelijk. In de eerste maanden van de oorlog kreeg hij in eigen land en ook daarbuiten veel kritiek, onder meer omdat hij zou aarzelen met het sturen van zware wapens naar Oekraïne.

Poetin voor het eerst in maanden naar het buitenland

President Poetin bezoekt volgens de Russische staatstelevisie komende week Tadzjikistan en Turkmenistan. Deze landen in Centraal-Azië maakten vroeger deel uit van de Sovjet-Unie en zijn nog steeds bondgenoten van Moskou.

Het is voor zover bekend de eerste keer sinds het begin van de oorlog dat Poetin naar het buitenland reist. Hij wil de banden aanhalen met landen die niet meedoen aan de sancties die vooral door westerse landen aan Rusland zijn opgelegd. Vlak voor de oorlog begon, was Poetin in Peking. Rusland en China sloten daar een vriendschapsverdrag zonder grenzen.

'Russen stelen graan uit bezet Berdjansk'

Een Russisch graanschip is zondag de haven van Berdjansk binnengevaren, vergezeld door vier Russische oorlogsschepen. Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie zegt dat de Russen het schip willen volladen met graan, zonder daarvoor te betalen.

"Onze stad zal waarschijnlijk de laatste graanvoorraad verliezen", zegt een woordvoerder van de gemeenteraad van Berdjansk tegen het Oekraïense persbureau Ukrinform.

Er zijn meer aanwijzingen dat Rusland graan steelt uit bezet Oekraïens gebied en dat via de Krim naar het bevriende Syrië transporteert. Vandaaruit zou het aangeboden worden aan hulpbehoevende landen. Zo zouden de Russen volgens Ukrinform iedere dag dertig tot vijftig vrachtwagens met graan uit Melitopol wegvoeren. De Russen ontkennen alle beschuldigingen over graandiefstal.

Woekerwinsten graanhandel, maar honger in Afrika: 'Perverse tegenstelling'

Terwijl het graan dreigt weg te rotten in silo's in Oekraïne, exploderen de prijzen voor brood in landen als Egypte en Libanon en verkeren mensen op de rand van hongersnood in de Hoorn van Afrika. De gevolgen van de voedselcrisis door de oorlog in Oekraïne zijn dramatisch. Maar is voedselcrisis wel de juiste term? Het is eerder een voedselprijzencrisis, zeggen experts. En aan die exploderende prijzen wordt door sommige partijen grof verdiend. Hoe zit dat?

Meisje gered uit puinhopen flat

Bij een van de getroffen gebouwen in Kiev is een meisje van 7 levend onder de puinhopen van de flat gehaald door hulpdiensten. De Oekraïense hoofdstad is getroffen door Russische raketaanvallen.

Meisje gered uit puinhopen flat

Politie Kiev: vijf gewonden bij Russische raketaanvallen

Bij de explosies in Kiev van vanochtend vroeg zijn zeker vijf mensen gewond geraakt. De chef van de politie in de Oekraïense hoofdstad heeft dat gezegd op de nationale televisie. Volgens hem vielen de slachtoffers toen een raket een gebouw in het centrum van Kiev raakte.

Het Oekraïense parlementslid Oleksi Hontsjarenko schrijft op Telegram dat er zeker veertien Russische raketaanvallen zijn uitgevoerd. Volgens persbureau AP gaat het om de zwaarste Russische luchtaanvallen op Kiev in enkele weken.

Meerderheid G7-landen stopt import Russisch goud

Het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada en Japan gaan stoppen met het importeren van Russisch goud. De nieuwe sancties worden aangekondigd op de G7-top die vandaag in Zuid-Duitsland begint, meldt de Britse regering.

De Russische goud-export was vorig jaar goed voor omgerekend zo'n 14,6 miljard euro. "Deze maatregelen zullen Russische oligarchen direct raken en het hart van Poetins oorlogsmachine treffen", zegt premier Johnson. Oligarchen hebben de afgelopen maanden goud gekocht in een poging om de financiële impact van westerse sancties te vermijden, zegt de regering.

De Amerikaanse president Biden zegt dat de nieuwe maatregel "ongekende kosten" voor Poetin met zich mee zal brengen.

Explosies in centrum Kiev, reddingswerkers in actie

Deze vroege ochtend is Kiev opgeschrikt door meerdere explosies, zo maakte burgemeester Vitali Klitsjko bekend via Telegram. Die vonden plaats in Sjevtsjenkivsky, een historisch district in het centrum van de hoofdstad met veel restaurants, universiteiten en cultuurinstellingen.

Over slachtoffers is nog niets bekend, maar volgens Klitsjko zijn ambulances en reddingswerkers aan het werk bij twee getroffen gebouwen. Journalisten van persbureau AFP melden dat een appartementengebouw is geraakt en in brand staat.

Wat de explosies veroorzaakte is niet bekend, maar Kiev blijft met regelmaat getroffen worden door Russische raketten, ook sinds de Russische troepen zich drie maanden geleden terugtrokken uit de omgeving van de hoofdstad.

Vanuit de stad komen de eerste beelden binnen van de schade:

Rookwolken boven Kiev na explosies

Rusland: evacuatie burgers Severodonetsk gestaakt na beschietingen

Rusland zegt dat Russische militairen de evacuatie van burgers hebben gestaakt die zich schuilhielden in een chemische fabriek in de inmiddels gevallen Oekraïense stad Severodonetsk. Volgens het Russische persbureau Tass moesten de militairen de evacuatie staken vanwege beschietingen door Oekraïne.

Een adviseur van de Oekraïense president Zelensky erkende gisteravond dat speciale troepen nog steeds in Severodonetsk zijn en daar beschietingen uitvoeren. Volgens de adviseur zijn er ook nog Oekraïense commando's in Severodonetsk die operaties leiden.

Zowel Oekraïne als Rusland meldden gisteren dat Severodonetsk is gevallen. De gevluchte burgemeester Strjoek vertelde dat de stad volledig in handen is van de Russen en het Oekraïense leger bevestigt dat het zich volledig uit de stad heeft teruggetrokken.

Veel burgers die nog in Severodonetsk waren, zijn gevlucht naar het complex van de Azot-chemiefabriek, waar schuilkelders zijn. Volgens het Oekraïense hoofd van de militaire inlichtingendienst wordt de stad van de kaart geveegd.

Russen ontkennen dat Poetin vannacht met spoed een toespraak wilde geven

Een woordvoerder van de Russische president Poetin heeft ontkend dat het staatshoofd vannacht met spoed naar het Kremlin is gebracht om een belangrijke toespraak te geven. De Russische autoriteiten zagen zich genoodzaakt te reageren op beelden die via Telegram werden gedeeld waarin een colonne van auto's te zien is die met hoge snelheid en zwaailichten richting het Kremlin rijdt. Op sociale media speculeerden mensen onder meer dat Putin een kernaanval zou aankondigen.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zegt tegen persbureau Tass dat er niets van de berichten klopt. Waarom de auto's met hoge snelheid richting het Kremlin reden, wordt niet in het bericht van Tass duidelijk.

Rusland levert Belarus raketten voor de middellange afstand

Rusland gaat Belarus Iskander-M-raketten leveren. Dat zijn ballistische raketten die vanaf een truck worden afgevuurd. Ze kunnen afstanden tot 500 kilometer afleggen en met een conventionele of nucleaire kop worden uitgerust. Elke truck kan er twee vervoeren.

President Poetin deed de belofte bij een ontmoeting met de Belarussische president Loekasjenko die op tv werd uitgezonden. Loekasjenko zei dat zijn land zich bedreigd voelt door Polen en Litouwen. "Ze zijn op een confrontatie uit. Dat voel je, vooral in Oekraïne. We weten dat de meeste huurlingen daar uit Polen komen." Hij wees ook op het tegenhouden door Litouwen van goederen die voor de Russische exclave Kaliningrad bedoeld zijn. "Dat is zoiets als een oorlogsverklaring. Het is onaanvaardbaar."

Loekasjenko vroeg Poetin of Rusland Belarussische gevechtsvliegtuigen geschikt wil maken kernwapens. Poetin zei dat hij daar geen reden voor ziet, maar dat de Belarussische Su-25's indien nodig in Rusland een update kunnen krijgen.

Iskander-raketsystemen bij een oefening in januari in West-Rusland

Welkom in dit liveblog

Het liveblog van gisteren vindt u hier.