NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Miljarden van oligarch Abramovitsj bevroren • Zelensky roept op meer wapens te leveren

Liveblog gesloten
 • Oekraïense media: Russisch oorlogsschip Moskva in brand na aanval

  Oekraïense media melden dat een Russisch oorlogsschip in de Zwarte Zee met raketten in brand is geschoten. Het nieuws is nog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen. Het zou gaan om de kruiser Moskva, met zo'n 500 militairen aan boord. "De Moskva staat flink in brand", zegt een adviseur van president Zelensky. Rusland heeft er nog niets over gezegd.

  De Moskva kwam aan het begin van de oorlog in Oekraïne in het nieuws. Het schip lag voor de kust van Slangeneiland in de Zwarte Zee en vroeg de Oekraïense grenswachten op het eiland om zich over te geven. Op vrijgegeven audiofragmenten was te horen dat de Oekraïners 'krijg de klere' naar de Russen riepen.

  De Moskva in de baai van Sebastopol op de Krim (2012) Wikimedia Commons / George Chernilevsky
 • Oekraïense reddingswerkers halen puppy onder puin vandaan

  Reddingswerkers hebben een puppy gered die onder het puin lag in de Oekraïense regio Donetsk, in het oosten van het land. Het lukte de eigenaar zelf niet om zijn hondje onder de brokstukken vandaan te halen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oekraïense reddingswerkers halen puppy onder puin vandaan
 • VS: nog eens 800 miljoen dollar aan militaire middelen voor Oekraïne

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft nog eens 800 miljoen dollar aan militaire middelen toegezegd aan Oekraïne. Daarmee heeft de VS in totaal ruim 2,5 miljard dollar aan militaire steun beschikbaar gesteld aan het land sinds het begin van de invasie.

  De nieuwe wapenzending omvat onder meer artilleriesystemen, munitie en 200 pantservoertuigen. Ook heeft Biden de Oekraïense autoriteiten elf helikopters toegezegd. Hij zei in een telefoongesprek met president Zelensky dat de uitrusting die aan Oekraïne werd geleverd "van cruciaal belang" was. De mededeling van Biden volgde vlak na de oproep van Zelensky aan het Westen om meer zware wapens aan zijn land te leveren.

  Voor het eerst worden er ook houwitsers aan Oekraïne geleverd. Het Pentagon heeft gezegd dat Oekraïense soldaten training nodig hebben voor een deel van de wapens die geleverd worden.

 • Zelensky zegt dat hij niet benaderd is over bezoek Duitse president

  De Oekraïense president Zelensky zegt dat hij niet officieel is benaderd over een bezoek van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier. In de Duitse politiek is met een mengeling van ergernis en onbegrip gereageerd omdat Oekraïne zijn bezoek zou hebben geweigerd. De president was al in Polen toen hij dat te horen kreeg.

  "We zijn niet officieel benaderd door de Duitse president of het kantoor van de Duitse president voor dit bezoek", zei Zelensky na zijn ontmoeting met de presidenten van Polen en de drie Baltische staten. Een adviseur van de Oekraïense president had eerder al ontkend dat een verzoek van de Duitse president was geweigerd.

  Steinmeier was voor zijn presidentschap twee keer minister van Buitenlandse Zaken. Volgens de Duitse krant Bild wees Oekraïne zijn bezoek af omdat hij destijds een te vriendelijk beleid jegens Rusland voorstond.

 • Moskou dreigt 'Oekraïense aanvallen op Rusland' te vergelden

  Het Russische ministerie van Defensie beschuldigt Oekraïne van aanvallen op grensregio's en dreigt met vergeldingsacties. Als de aanvallen op Russische doelen doorgaan, neemt het Russische leger de plekken onder vuur waar dergelijke beslissingen genomen worden, aldus het ministerie in Moskou. Dat zou ook gelden voor de hoofdstad Kiev.

  Russische autoriteiten zeiden eerder vandaag dat een grenspost in de regio Koersk was beschoten, maar die verklaring werd later weer ingetrokken.

  Russische grensregio's hebben aangekondigd de veiligheidsmaatregelen op te schroeven wegens "mogelijke provocaties" van Oekraïense zijde. Kiev geeft geen commentaar op de aantijging dat het Russische doelen zou aanvallen.

  Moskou heeft Oekraïne eerder al beschuldigd van sabotage en aanvallen op grensgebieden, zoals de vernietiging van een brandstofdepot in de stad Belgorod:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Olieopslag Rusland bestookt
 • Brits belastingparadijs bevriest miljarden van oligarch Roman Abramovitsj

  Het Britse Kanaaleiland Jersey bevriest voor 6,4 miljard euro aan vermogen dat met de Russische oligarch Roman Abramovitsj in verband wordt gebracht. Het gaat om bezittingen die zich op het eiland bevinden of die eigendom zijn van rechtspersonen die daar gevestigd zijn.

  Ook is een doorzoekingsbevel gegeven voor panden die met zakelijke activiteiten van de Rus in verband worden gebracht.

  Abramovitsj staat op de sanctielijst van de EU en het Verenigd Koninkrijk omdat hij als bondgenoot van de Russische president Poetin wordt beschouwd. Hij was onder andere aanwezig in Istanbul toen daar door Rusland en Oekraïne onderhandeld werd.

  Roman Abramovitsj (rechts) en zijn vriendin ANP
 • Rusland claimt dat troepen Marioepol zich massaal overgeven

  Meer dan 1000 Oekraïense mariniers hebben zich overgegeven in de belegerde havenstad Marioepol, meldt de BBC op basis van het Russische leger.

  Maar volgens de locoburgemeester van de stad leveren de Oekraïense militairen nog steeds strijd tegen de oprukkende Russen. Vooral bij de gigantische staalfabriek Azovstal in de haven lijkt nog gevochten te worden. Dat is een van de resterende gebieden die niet in handen van de Russen zijn.

  Bekijk hier de opmars van de Russen in Marioepol.

 • VN: gevaar bestaat dat arme landen zware economische problemen krijgen

  De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, waarschuwt dat arme landen "economisch geruïneerd worden" door de oorlog in Oekraïne. De problemen worden veroorzaakt doordat zich tegelijkertijd een voedselcrisis, een energiecrisis en een financiële crisis aandienen.

  Rusland is 's werelds grootste exporteur van olie en gas, en Rusland en Oekraïne zijn beide grote graanproducenten. Samen zijn ze goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde export. Zeker 36 landen zijn afhankelijk van Rusland en Oekraïne voor meer dan de helft van hun tarwe-import, waaronder enkele van de armste en meest kwetsbare landen ter wereld. Door de oorlog is de handel in energie en voedsel verstoord.

  De oorlog veroorzaakt verder stijgende grondstoffenprijzen wereldwijd. Ook dit kan landen problemen bezorgen, stelt de VN-chef op basis van een rapport dat is opgesteld door een crisisteam, kort na de Russische invasie. "De meest kwetsbare mensen wereldwijd mogen geen 'nevenschade' worden bij de zoveelste ramp waar ze geen schuld aan hebben", zei Guterres.

 • Prijzen in Rusland met bijna 11 procent gestegen

  De prijzen zijn in Rusland sinds begin dit jaar met 10,8 procent gestegen. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de prijsstijging 2,7 procent, meldt de statistiekendienst Rosstat.

  Vrijwel alles is fors duurder geworden sinds de Russische invasie van Oekraïne: van groenten en suiker tot kleding en smartphones. Het is een direct gevolg van de westerse sancties tegen Rusland.

  De inflatie in Rusland zou dit jaar uit kunnen komen tussen de 17 en 20 procent, zei het hoofd van de Russische rekenkamer. Andere analisten hebben volgens persbureau Reuters voorspeld dat de inflatie zelfs kan stijgen tot 23,7 procent.

 • Huisartsen: de zorg voor Oekraïense vluchtelingen is niet goed geregeld

  De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) zegt dat de huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen nog altijd niet goed op orde is. "De oplossingen zijn ongetwijfeld complex, maar de bewindspersonen moeten nu echt knopen doorhakken om te voorkomen dat de kwaliteit en continuïteit van zorg mogelijk in gevaar komt", zegt voorzitter Mirjam van 't Veld tegen het ANP.

  Er zijn onder meer problemen met medische dossiers en de beschikbaarheid van tolken. "Het is aan minister Kuipers en staatssecretaris Van der Burg om hierover een besluit te nemen", stelt de LHV. De organisatie zegt dat veel huisartsen graag hun steentje willen bijdragen, "zelfs al is de druk onverminderd hoog op de praktijk".

  Het is nog niet duidelijk welke status de Oekraïense vluchtelingen krijgen en die status heeft invloed op de manier waarop je zorg kan bieden, legt de LHV uit. Verder is het volgens de beroepsorganisatie belangrijk dat op de opvanglocaties systemen beschikbaar zijn waarin huisartsen medische gegevens kunnen verzamelen. "Anders bouwt een patiënt geen dossiers op, en dan kan die het ook niet meenemen als die verhuist. Dat kan risicovol zijn omdat een zorgverlener dan bepaalde cruciale informatie kan missen", zegt de LHV.

 • Poetin: Als Westen geen gas wil, sturen we het naar andere landen

  De Russische president Poetin heeft voor zijn eigen volk een optimistisch getoonzette toespraak gehouden over de Russische energieproductie en -export. Nu de "onvriendelijke" westerse landen "hun afspraken niet nakomen", zien we voldoende kansen om beter aan de binnenlandse vraag te voldoen en ook olie en gas te exporteren naar landen waar ze het hard nodig hebben, aldus Poetin.

  Hij zei dat het Westen kampt met een ingrijpende energiecrisis, die de landen volledig aan zichzelf te wijten hebben. In de EU wordt voorzichtig gesproken over het onafhankelijk worden van Russische energiebronnen, als ultieme sanctie tegen Rusland.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Poetin: 'Weigeren Russische energie raakt miljoenen Europeanen'
 • 'Zonder extra wapens wordt deze oorlog een eindeloos bloedbad'

  Oekraïne heeft snel straaljagers, pantservoertuigen en luchtafweersystemen nodig om de Russen tegen te houden. Die oproep doet de Oekraïense president Zelensky vandaag in een video gericht aan westerse landen.

  De president waarschuwt dat de Russen niet zullen stoppen bij de grens van zijn land. Polen, Moldavië, Roemenië en de Baltische staten zullen volgen als Poetin niet gestopt wordt, waarschuwt Zelensky. "De beelden uit Boetsja en Marioepol laten zien wat de echte intenties van Rusland zijn voor de hele wereld."

  Zelensky stelt in de video dat de vrijheid beter bewapend moet zijn dan tirannie. "Westerse landen hebben alles in huis om dat mogelijk te maken."

  Zelensky geeft een uitgebreide beschrijving van de wapens die het westen volgens hem moet leveren:

 • Kremlin noemt genocide-uitspraak van Biden onacceptabel en onjuist

  Het Kremlin vindt de uitspraak van president Biden dat Rusland genocide pleegt in Oekraïne onaanvaardbaar. Biden zei voor het eerst dat het gedrag van Rusland in Oekraïne in zijn ogen neerkomt op genocide.

  "Dit is nauwelijks acceptabel van een president van de Verenigde Staten, een land dat de afgelopen tijd bekende misdaden heeft begaan", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov in een telefonische vergadering met journalisten. Eerder noemde Biden zijn Russische ambtsgenoot Poetin een oorlogsmisdadiger.

  De uitspraak van Biden volgt op de ontdekking van massagraven met burgers in onder meer Boetsja, een Oekraïense stad die voor de invasie zo'n 36.000 inwoners had. Volgens Poetin zijn die mensen niet door de Russen gedood.

  In een massagraf naast de St. Andrewkerk zijn de lichamen van meerdere burgers ontdekt, stellen Oekraïense regeringsmedewerkers:

  Lichamen worden uit een massagraf in Boetsja gehaald EPA
 • Kabinet vindt toetreding Finland en Zweden tot NAVO een logische stap

  Het kabinet vindt het een logische stap als Zweden en Finland zich aanmelden om lid te worden van de NAVO. Eerder vandaag werd bekend dat de twee landen binnen enkele weken een besluit nemen over toetreding. Minister Ollongren benadrukt dat Zweden en Finland al belangrijke partnerlanden van de NAVO zijn: "Vanuit hun perspectief en de veranderde veiligheidssituatie zou ik het heel goed begrijpen." Ollongren zegt dat de "agressieve daad van Poetin" de inschatting van de veiligheid anders maakt.

  De minister wijst erop dat het landen zijn die allebei hun defensie goed op orde hebben en waar geen ingewikkelde problemen spelen op het gebied van rechtsstaat en democratie. Volgens Ollongren "brengen de twee echt wat voor de NAVO".

  Mochten Zweden en Finland zich inderdaad aanmelden, dan vindt Ollongren dat de andere NAVO-landen het lidmaatschap daarna zo snel mogelijk goed kunnen keuren. "Ik denk dat we wel iets sneller kunnen gaan dan in normale omstandigheden", voegt ze eraan toe.

 • Duitsers ontstemd dat president niet welkom was in Kiev

  De Duitse president Steinmeier wilde samen met de Poolse president Duda en hun ambtgenoten uit Estland, Letland en Litouwen in Kiev steun betuigen aan Oekraïne. Maar de Oekraiense president Zelensky zou duidelijk hebben gemaakt dat Steinmeier niet hoeft te komen vanwege zijn nauwe banden met Rusland in de afgelopen jaren, meldde Bild.

  Het 'nein' van Zelensky maakt het nodige los in Duitsland. Veel politici in de Bondsdag uiten vandaag hun onbegrip. Bondskanselier Scholz zei op de radio dat hij het "behoorlijk irritant" vindt dat het staatshoofd niet welkom is. Een woordvoerder van Zelensky ontkende vandaag dat Steinmeier geweigerd zou zijn.