NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Azov-bataljon: Russen zetten gifgas in • Eerste buitenlander vervolgd voor 'nepnieuws'

Liveblog gesloten
 • Azov-bataljon: Russen gebruiken chemisch wapen in Marioepol

  Russische militairen hebben volgens het omstreden Azov-bataljon in de belegerde havenstad Marioepol een giftige stof ingezet. Oekraïense media maken melding van de beschuldiging van het bataljon. De stof zou met een drone vanuit de lucht zijn losgelaten. Oekraïense militairen zouden onder meer moeite hebben met ademhalen.

  The Kyiv Independent, een onafhankelijke Oekraïense krant, stelt dat het mogelijk gaat om de eerste inzet van chemische wapens door de Russen sinds de inval.

 • Oekraïense hoofdaanklager: Op zo'n 6000 plaatsen oorlogsmisdaden

  Op ongeveer 6000 plaatsen in Oekraïne hebben oorlogsmisdaden plaatsgevonden, zegt de Oekraïense procureur-generaal Iryna Venediktova tegen Nieuwsuur.

  Venediktova zegt dat er sprake is van het "uitroeien van Oekraïense volk." Ze zegt dat er onder het mom van 'denazificatie' burgers worden gedood. "We hebben reden om aan te nemen dat er in bepaalde gevallen van bovenaf het bevel gegeven werd om de burgerbevolking te bombarderen en te doden."

 • Witte Helmen nemen instructievideo's op voor Oekraïne

  Reddingswerkers uit Syrië nemen instructievideo's op voor hun collega's in Oekraïne. "Niemand heeft meer ervaring met Russische misdaden dan wij, de Witte Helmen. Die ervaring willen we graag delen met Oekraïne."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Witte Helmen nemen instructievideo's op voor Oekraïne
 • Russen vervolgen eerste buitenlander voor 'nepnieuws'

  In Rusland is de eerste buitenlander gearresteerd vanwege het verspreiden van 'nepnieuws' over de oorlog in Oekraïne. Een Colombiaanse man wordt vervolgd van het verspreiden van "valse informatie" op sociale media, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Het is niet duidelijk wat de man precies heeft geschreven.

  Volgens de krant riskeert hij een boete van 3 miljoen roebel (33.000 euro) of een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar. Rusland nam vorige maand een wet aan die het verspreiden van "valse informatie" over de oorlog in Oekraïne strafbaar stelt.

 • Rutte en Zelensky bespreken bewijs oorlogsmisdaden en sancties

  Premier Rutte heeft vanavond opnieuw met de Oekraïense president Zelensky gebeld. "Nederland rust niet totdat elke oorlogsmisdaad is onderzocht en de verantwoordelijken worden vervolgd", zegt Rutte. Hij benadrukt het belang van afspraken over standaarden waaraan bewijs moet voldoen, om te voorkomen dat bewijs niet kan worden gebruikt in rechtszaken.

  Zelensky zegt daarnaast dat verdere sancties zijn besproken. "We blijven doorgaan met het coördineren van de inspanningen om vrede te bereiken in Oekraïne", schrijft hij.

 • Oekraïense piloot: 'Ergste dagen moeten nog komen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit is hoe de Oekraïense luchtmacht het volhoudt tegen Rusland
 • Italiaanse premier tekent deal voor meer Algerijns gas

  Italië gaat definitief meer gas afnemen van Algerije. De Italiaanse premier Mario Draghi heeft daarvoor in Algiers een contract ondertekend. Daarmee vermindert het land de afhankelijk van Rusland sterk. Draghi noemt de deal "een belangrijke stap" in het vervangen van Russisch gas. "Andere landen zullen volgen", zegt hij.

  Italië ontving al gas van Algerije via een pijpleiding in de Middellandse Zee. Rusland is nu nog de grootste leverancier van gas voor Italië, maar met deze overeenkomst wordt Algerije dat.

  Europese landen zijn sterk afhankelijk van Rusland voor gas. Estland en Litouwen hebben als eerste landen toegezegd helemaal te stoppen met het Russische gas.

 • Burgemeester: meer dan 10.000 burgerdoden in Marioepol

  In Marioepol zijn sinds het begin van de oorlog meer dan tienduizend burgerdoden gevallen, zegt de burgemeester van de stad tegen persbureau AP. Volgens hem liggen lichamen verspreid in de stad op straat.

  De Oekraïense president Zelensky zei vanochtend dat er mogelijk tienduizenden doden zijn gevallen in de belegerde havenstad aan de Zee van Azov.

  Graven langs een weg in Marioepol Reuters
 • 'Pro-Russische separatisten hebben haven Marioepol ingenomen'

  Pro-Russische separatisten zeggen dat ze de haven van Marioepol hebben ingenomen, meldt het Russische persbureau RIA Novosti. Of de bewering klopt, is niet duidelijk.

  Het kapot gebombardeerde Marioepol is nog altijd niet gevallen. Militaire experts denken dat Rusland de verwoeste stad snel wil innemen met hulp van de separatisten. Marioepol is een belangrijke strategische schakel in de strijd om de Donbas-regio.

 • Nehammer: overleg met Poetin was 'open en lastig'

  Het overleg tussen de Oostenrijkse bondskanselier Nehammer en de Russische president Poetin in Moskou is afgelopen. Volgens Nehammer duurde het gesprek 75 minuten. Zijn belangrijkste boodschap aan Poetin was dat de oorlog in Oekraïne moet stoppen omdat er alleen maar verliezers zijn. Ook heeft hij in het "open en lastige gesprek" met Poetin gesproken over de oorlogsmisdaden in Boetsja en op andere plaatsen in Oekraïne.

  Verder heeft hij Poetin gezegd dat de sancties tegen Rusland verscherpt gaan worden, als er mensen in Oekraïne blijven omkomen. Een reactie van Poetin is er nog niet.

  Nehammer is de eerste westerse regeringsleider die Poetin ontmoet sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Andere leiders spraken Poetin alleen telefonisch.

  Nehammer na zijn overleg met Poetin in Moskou Reuters
 • Russisch konvooi rijdt richting de Donbas

  Een Russisch konvooi van meer dan vijftig voertuigen rijdt vanuit Rusland richting de Donbas, in het oosten van Oekraïne. Daar wordt binnen een paar dagen een groot Russisch offensief verwacht.

 • Oostenrijkse media: gesprekken Nehammer en Poetin begonnen

  Het overleg tussen de Oostenrijkse bondskanselier Nehammer en president Poetin in Moskou is begonnen, schrijven Oostenrijkse media.

  Nehammer is de eerste westerse regeringsleider die Poetin ontmoet sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. De Russische president heeft tot dusver alleen telefonisch contact met westerse leiders.

  De Oostenrijkse bondskanselier zei eerder dat hij zich realiseert "dat er waarschijnlijk geen wonderen zullen gebeuren". "Maar je moet alles proberen om de oorlog te beëindigen." Nehammer was zaterdag nog bij de Oekraïense president Zelensky in Kiev.

 • Bijna 28.000 Oekraïners in opvanglocaties overheid

  In de opvanglocaties van de overheid verblijven momenteel 27.842 mensen uit Oekraïne, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Sinds donderdag zijn er ruim 3100 Oekraïners in de locaties bijgekomen.

  Oekraïners die op een andere manier opvang hebben gevonden, bijvoorbeeld bij familie, zijn niet meegenomen in de cijfers.

  In totaal zijn er nu 41.743 bedden beschikbaar. De Veiligheidsregio's spraken vorige maand met het kabinet af dat ze zo snel mogelijk 50.000 opvangplekken zouden regelen. Dat zijn 2000 plekken per Veiligheidsregio.

  Een opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam ANP
 • Protesterende Russische journalist werkt nu voor Die Welt

  De Russische journalist die live in het Russische staatsjournaal protesteerde tegen de oorlog, werkt sinds kort voor de Duitse krant Die Welt. Marina Ovsjannikova hield vorige maand tijdens een uitzending een vel papier omhoog waarop "stop de oorlog" en "jullie worden hier voorgelogen" stond geschreven. Beelden van haar protestactie gingen de wereld over.

  De 43-jarige Ovsjannikova gaat als freelance correspondent verslag doen over Rusland en Oekraïne, maakt de Duitse krant bekend. Hoofdredacteur Ulf Poschardt schrijft dat de journalist met haar actie op de Russische televisie de "belangrijkste journalistieke waarden verdedigde, ondanks de dreiging van de staat".

  Ovsjannikova schrijft in haar eerste bijdrage voor de krant over haar protest. "Morele principes waren op een gegeven moment belangrijker dan welzijn, gemoedsrust en een ordelijk leven", schrijft ze. "Zwijgen was geen optie meer."

  Voor haar actie kreeg Ovsjannikova een boete van 3000 roebels (bijna 260 euro). De kans bestaat dat ze ook nog een celstraf krijgt.

 • Op bezoek bij Zelensky

  De Amerikaanse omroep CBS bracht een bezoek aan de Oekraïense president Zelensky in Kiev. Hij liet de verslaggever zijn commandocentrum zien, waar hij sinds het begin van de oorlog zit.

  Bekijk hieronder een deel van de reportage van CBS:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hier verblijft president Zelensky sinds het begin van de oorlog