liveblog
NOS WielrennenAangepast

Van der Poel pokert met Pogacar en wint • Van Vleuten in de tang, zege Kopecky

Updates ontvangen op je telefoon? Klik op het belletje hierboven.

liveblog gesloten

Tot volgende week!

Het podium van de Ronde van Vlaanderen met Dylan van Baarle (tweede) en winnaar Mathieu van der Poel.

We besluiten dit liveblog met het podium bij de mannen. Mathieu van der Poel is opnieuw de winnaar van de Vlaamse Hoogmis en Dylan van Baarle is heel knap tweede.

Volgende week zondag zijn we weer terug met de enige klassieker (bij de mannen) op Nederlands grondgebied: de Amstel Gold Race. Bedankt voor het volgen en tot dan!

Pogacar ontgoocheld over missen podium, maar genoot van Kwaremont

Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel met zijn tweeën in de finale van de Ronde van Vlaanderen.

Tadej Pogacar kwam overeind en sloeg gefrustreerd op zijn stuur, toen hij in de laatste meters nog naar de vierde plaats werd verwezen. "Ik was teleurgesteld omdat ik niet kon sprinten. Ik zat ingesloten, maar dat is wielrennen. Ik was niet boos op iemand, maar alleen gefrustreerd."

Gevraagd naar zijn ervaring met zijn eerste Ronde van Vlaanderen, met name zijn raketaanval op de Oude Kwaremont, begonnen zijn ogen weer te glimmen. "Ik vind het echt een mooie klim. Je krijgt echt kippenvel van de sfeer daar. Ik houd echt van deze koers."

Van Vleuten heeft vrede met tweede plaats, Kopecky en Blaak stralen

Reacties Van der Poel en Van Baarle

En dan nog dit: activist op de streep

De laatste weken zagen we opeens klimaatactivisten, die zichzelf vastketenden aan doelpalen tijdens Premier League-duels. Ook de sprint om de zege in de Ronde van Vlaanderen werd bijna ontregeld door een activist. Gelukkig kwam het niet zover.

Een klimaatactivist vraagt aandacht op de streep van de Ronde van Vlaanderen.

Van Vleuten: 'Ik zat in de tang, maar Lotte was geniaal sterk'

Annemiek van Vleuten had vrede met de tweede plaats. "Ik was goed, mijn ploeg was verrassend goed en Lotte Kopecky was geniaal vandaag. Natuurlijk zat ik in de tang, maar Lotte verdient de zege."

Tweede Belgische winnares in 19 edities

Lotte Kopecky is pas de tweede Belgische winnaar in de 19 edities van de Ronde van Vlaanderen. In 2010 was Grace Verbeke de laatste Belgische winnares, een jaar voor de eerste zege van Van Vleuten.

Bekijk de slotfase van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen

Kopecky klopt Van Vleuten op waarde en wint Ronde van Vlaanderen

Toptien Ronde van Vlaanderen vrouwen

De toptien van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen.

Kopecky dankt Van den Broek-Blaak en hoopt op friet met mayo

Lotte Kopecky had moeite om woorden te vinden na haar zege: "Ik denk dat ik een hele dikke merci moet zeggen aan mijn ploeggenoten van SD Worx en Chantal in het bijzonder. Wat zij deed, was echt niet normaal. Ik denk dat ik het nog niet echt besef, pffffffff..."

Voor de Belgen maakt ze zo het gemis van Wout van Aert een beetje goed. "Ik was er zelf ook van geschrokken dat Wout niet kon starten. Misschien dat ik het nog een beetje heb kunnen goed maken. Hoe ik het ga vieren? Met friet en mayonaise? Daar houd ik van!"

RVV Vrouwen | KOPECKY WINT!

Lotte Kopecky wint de Ronde van Vlaanderen! Ze is duidelijk sneller dan Van Vleuten, die wel het uiterste eruit haalde. Van den Broek-Blaak wordt derde.

Lotte Kopecky klopt Annemiek van Vleuten in de sprint en wint de Ronde van Vlaanderen.

RVV Vrouwen 3 km | Blaak heeft het begrepen

Nog drie kilometer te gaan en we gaan naar een sprint in Oudenaarde. Van den Broek-Blaak, de winnares van twee jaar geleden houdt het tempo hoog, titelverdediger Van Vleuten zal van heel ver moeten aangaan. En Kopecky? Die wacht rustig af.

De kopgroep in de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen.

RVV Vrouwen 5 km | Kopecky in een zetel

Lotte Kopecky hikte jaren aan tegen die grote zege, maar dit jaar wist zij Van Vleuten al te kloppen in Strade Bianche. Als ze nu in haar Belgisch kampioenstrui de Ronde van Vlaanderen wint, dan zal Vlaanderen op zijn kop staan.

RVV Vrouwen 6 km | Kopecky, Blaak en Van Vleuten

Het lijkt een abc'tje voor SD Worx, maar toch probeert Van den Broek-Blaak Van Vleuten nog uit de tent te lokken. Ze houdt de benen stil, maar als Van Vleuten ook stopt moet Kopecky wel zelf gaan rijden. Opmerkelijk.

RVV Vrouwen 10 km | Twee tegen een

Van Vleuten houdt de benen stil en zo kunnen Niewisadoma, Chapman en Van den Broek-Blaak terugkeren. En dan hoef je Blaak niet uit te leggen wat je moet doen: aanvallen. Dat laat Van Vleuten niet gebeuren en rijdt het gat dicht, maar dan zit Kopecky weer in het wiel.

En dus zit Van Vleuten weer klem. nu zal Blaak zeker haar sprinter Kopecky naar de streep willen rijden.

RVV Vrouwen 12 km | Van Vleuten, Reusser en Kopecky

Op de top hebben we drie vrouwen over: Van Vleuten, Kopecky en Reusser.

Maar die laatste twee zijn ploeggenoten. Dus moet je dan doorrijden als Van Vleuten?

RVV Vrouwen 13 km | Wie kan er mee?

Op de Paterberg knalt Van Vleuten iedereen voorbij, maar een vrouw raakt ze niet kwijt: Kopecky.

En de Belgisch kampioene is heel rap.

RVV Vrouwen 16 km | Drie tegen een

Van Vleuten stoomt door en gaat richting de twee koplopers. Maar ze heeft een flinke tros voormalige koplopers en Kopecky en Blaak in het wiel. Het is drie tegen een: Reusser, Blaak en Kopecky (SD Worx) tegen Van Vleuten.

Hoewel, Reusser en Chapman hebben nog altijd een flinke voorsprong hoor.

RVV Vrouwen 17 km | Van Vleuten zonder bril

Op ruim 20 seconden gaat Van Vleuten zelf weer op de pedalen staan, maar Kopecky bijt zich vast in haar wiel. Ook Chantal van den Broek-Blaak is mee!

RVV Vrouwen 18 km | Reusser leidt de dans

Het is Brody Chapman die aangaat op de spekgladde keitjes van de Kwaremont, maar ze krijgt Reusser niet los. Sterker, de Zwitserse gaat erop en erover. Niewiadoma zit op een klein gaatje en Sierra kort daarachter.

RVV Vrouwen 20 km | Hagel valt in finale Ronde van Vlaanderen

De aanval van Van Vleuten, die vooral indruk maakte op de Oude Kwaremont, is gecounterd door Marlen Reusser en die weet wel aan te sluiten bij de kopgroep, waar Maike van der Duin helaas heeft moeten lossen. En dus zijn het nu de ploeggenoten van Van Vleuten van Movistar die nu het gat proberen dicht te rijden.

Nog 19 seconden. En nog 7 kilometer tot de Oude Kwaremont. Het begint trouwens flink te hagelen.

Kopgroep (10) : Sierra (Movistar), Majerus, Reusser (SD Worx), Henderson (Jumbo-Visma), Niewiadoma (Canyon), Chapman (FDJ), Bertizzolo (UAE), Confolonieri en Alessio (Ceratizit) en twee Nederlandse Marit Raaijmakers (Human Powered Health).

RVV VROUWEN 26 km | Van Vleuten gooit bommetje

We gaan snel door met de finale van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen, want daar is Annemiek van Vleuten net op de pedalen gaan staan op de Hotond. Maar ze ziet Lotte Kopecky en Grace Brown in haar wiel en dus houdt ze de benen stil.

Maar, dit gebeurt allemaal op 18 seconden van een kopgroep van 10 vrouwen: Sierra, Majerus, Henderson, Niewiadoma, Chapman, Bertizzolo, Confolonieri, Alessio en twee Nederlandsen Maike van der Duin en Marit Raaijmakers.

Van Baarle: 'Ze hadden niet door dat we eraan kwamen'

Dylan van Baarle werd al eens 10de, 8ste, 6de en 4de. Dan is het logisch dat hij ook een keer tweede zou worden in de Ronde van Vlaanderen. Maar dat het dit jaar was had hij niet verwacht. Of toch? "Je weet natuurlijk dat ze naar elkaar zullen kijken. De afgelopen jaren werd het bijna elke keer een surplace. We kwamen met heel veel snelheid en ze hadden niet helemaal door dat we eraan kwamen. Het ging zo snel ineens. En zo kon ik naar plek twee sprinten."

Van der Poel: 'Pogacar was beste in koers'

Van der Poel: 'Pogacar was de sterkste in koers, had hem zelfs de zege gegund'

Uitslag Ronde van Vlaanderen

Uitslag van de 106de Ronde van Vlaanderen.

Van der Poel: 'Had Pogacar zelfs de zege gegund

Mathieu van der Poel heeft dus zijn tweede zege in de Ronde van Vlaanderen in drie edities te pakken. "Ik was verrast dat Madouas en Van Baarle nog terug kwamen en dus moest ik wel sprinten."

Slachtoffer van de surplace werd Tadej Pogacar, die nog buiten het podium viel. "Ik had hem dat podium gegund. Zelfs de zege had ik hem gegund, hij was de sterkste in koers. Maar dan is het misschien een voordeel om dit al een paar keer gedaan te hebben."

Wat een finale!!

Van der Poel pokert met Pogacar en wint Ronde van Vlaanderen, Van Baarle tweede

VAN DER POEL WINT!

Van Baaerle is nog tweede, Madouas derde. En Pogacar heeft zich laten verrassen en wordt vierde. Hij is gefrustreerd!

400 m | Van Baarle en Madouas sluiten aan!

Van der Poel wacht en wacht en zo kunnen Van Baarle en Madouas nog aansluiten!

1 km | Toch surplace

Pogacar dringt Van der Poel de kop op.

1,5 km |

Van Baarle en Madouas hebben nog maar 20 seconden achterstand, maar vlak daarachter komen Wright, Teuns en Küng al.

2 km | Aftellen

Van der Poel lijkt iets lichter te rijden dan Pogacar, maar dat zegt niets natuurlijk.

3 km | Spanning

Wordt Tadej Pogacar de derde Tourwinnaar na Louison Bobet en Eddy Merckx die ook de Ronde van Vlaanderen op zijn erelijst bijschrijft? Wint hij zijn derde monument na Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije? Of wint Mathieu van der Poel voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen?

Wat een spanning!

6 km | Status quo

Status quo. Van der Poel en Pogacar rijden niet vol door, maar Van Baarle en Madouas komen nauwelijks dichterbij. Nog altijd 30 seconden.

11 km | Pogacar en Van der Poel werken goed samen

Mathieu van der Poel moet even bijkomen, maar neemt dan weer over van Pogacar. Ze gaan samen naar de finish rijden en sprinten voor de overwinning. Ze kunnen het goed vinden met elkaar, dus deze samenwerking zal wel goed gaan.

Van Baarle en Madouas rijden op 0.30, dus ze mogen ook niet gaan surplacen.

12 km | Van Baarle komt boven met Madouas

Achter de twee matadoren rijden Madouas en Van Baarle. Er lonkt weer een heel mooie ereplaats voor de Zoetermeerder uit Monte Carlo. Zijn beste resultaat tot nu toe was vierde.

13 km | Van der Poel houdt het wiel op Paterberg

De Paterberg! Pogacar zet aan en Van der Poel moet bijna passen, maar bijt op de tanden. Pogacar krijgt hem niet los!

15 km | Van der Poel en Pogacar samen

Gaat Van der Poel voor het derde jaar op rij sprinten met twee om de zege in de Ronde van Vlaanderen. Of schudt Pogacar zijn belager op de Paterberg nog af? Misschien durft hij wel op zijn sprint te vertrouwen, Pogacar was al eens de snelste in de sprint in Luik-Bastenaken-Luik.

Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel op de Oude Kwaremont.

18 km | Van Baarle en Wright moeten eraf

We zijn op de Oude Kwaremont met Pogacar op kop. Van Baarle en Wright moeten snel passen en Madouas meter voor meter. We hebben nog twee mannen over: Pogacar en Van der Poel!

19 km | Aftellen naar de Kwaremont

Met vijf koplopers gaan we de finale in. Küng, Benoot en Dylan Teuns zijn nog wel in de tegenaanval, maar de achterstand van 50 seconden is te groot. Zeker als je bedenkt dat we alleen nog de Kwaremont en de Paterberg krijgen.

Pogacar lijkt de sterkste, maar Van der Poel heeft een betere sprint. En wat kunnen Van Baarle, Madouas en Wright? We gaan het zien.

32 km | Kopgroep werkt goed samen

Nu is het zaak voor de vijf koplopers om het gat met de achtervolgers zo groot mogelijk te maken en alle vijf werken mee. Dus ook Dylan van Baarle, die met Pidcock en Turner nog twee toppers achter zich heeft.

Bij die achtervolgers wordt niet samengewerkt, maar een voor een gedemarreerd. En dus lijkt de beslissing gevallen: vijf kanshebbers, waaronder twee Nederlanders.

Kopgroep (5): Pogacar (UAE), Van der Poel (Alpecin), Van Baarle (Ineos), Madouas (Groupama) en Wright (Bahrain).

Achtervolgers: +01.02

38 km | Vijf koplopers

Van Baarle en Wright maken het de drie achtervolgers niet makkelijk om aan te sluiten. Ze moeten ervoor werken, maar het zal uiteindelijk wel lukken. Voor de rest lijkt het nu toch wel lastig te worden. Het verschil van de eerste groep, met Jumbo-Visma voorop, is zo'n 40 seconden.

Op de Taaienberg rijdt Pogacar naar het wiel van Van Baarle en dus hebben we vijf koplopers.

Vijf koplopers in de finale van de Ronde van Vlaanderen.

42 km | Balans opmaken

Even de balans opmaken. Op kop nog altijd het tweetal Van Baarle en Wright. Daarachter een sterk drietal met Pogacar, Van der Poel en Madouas.

En dan een gat. Titelverdediger Kasper Asgreen leek al niet zo sterk en had ook nog pech op de Koppenberg.

44 km | Pogacar valt aan, Van der Poel mee

Weer is Pogacar de sterkste, nu op de Koppenberg. Maar Van der Poel kan volgen, net als Madouas.

En Van der Poel neemt over en wil door! Is dit al de beslissing?

Aanval Pogacar op Koppenberg, Van der Poel en Madouas klampen en aan en gaan door

48 km | Van Baarle weg met Wright

In de afdaling van de Paterberg op weg naar de Koppenberg rijdt Van Baarle weg met Fred Wright. Ze hebben een klein gaatje.

Dylan van Baarle en Fred Wright

52 km | Paterberg

De actie van Pogacar heeft gezorgd voor een schifting. De voorste groep bestaat nog maar uit een man of twintig, met Van der Poel, Van Baarle en Van der Hoorn. Ze gaan nu voor het eerst de Paterberg op en daar leidt Pidcock opeens de dans.

Dan neemt Jan Tratnik het over en rijdt alleen weg, met Van der Poel op een gaatje. Asgreen lijkt te moeten passen.

53 km | Van der Poel terug

Van der Poel is terug in de groep met Pogacar en Asgreen, maar dat heeft wel pijn gedaan. En ook Taco van der Hoorn heeft het weer perfect uitgedacht: hij zit er gewoon bij. Nu de Paterberg.

55 km | Van der Hoorn alleen op kop, aanval Pogacar!

Van der Hoorn is de sterkste van de kopgroep een gaat alleen.

Tadej Pogacar gaat op de Oude Kwaremont en rijdt in een ruk naar de kop van de wedstrijd! Wie kunnen er mee? Asgreen, MAds Pedersen, Turner en Garcia Cortina.

Van der Poel en Laporte hebben voorlopig geen antwoord.

Pogacar ontbindt zijn duivels op de Oude Kwaremont en rijdt iedereen voorbij

56 km | Pogacar in de slipstream

Nog altijd is het Mathijs Paasschens die de dans leidt in de kopgroep, waar ook Taco van der Hoorn er nog best fris bijzit. Maar daarachter gaat het nu enorm snel: Matteo Trentin loodst Tadej Pogacar als tweede naar de voet van de Oude Kwaremont.

58 km | Weer op weg naar Oude Kwaremont

Nu gaat het in volle vaart richting de tweede keer Oude Kwaremont met de ploeg van Mathieu van der Poel aan kop. Is hij wat van plan?

Het gat met de ontsnapten wordt nu snel kleiner: nog 0.44 op de koplopers en 0.22 op de achtervolgers.

64 km | Verschil met peloton groeit

De vroege vlucht is bijna ingelopen door de achtervolgers. Interessanter is dat Pedersen en Bettiol en co al 1.10 voorsprong hebben op de favorieten. Dat rijd je niet zomaar dicht op zulke kleppers. Zeker niet nu Wellens, Swift en Geniets ook nog komen aansluiten.

Nils Politt en Johan Jacobs probeerden het gat op de vluchters ook te dichten, maar zitten in de chasse patate.

Zij vallen terug in de groep met favorieten.

Kopgroep (8): Van der Hoorn (Intermarché), Paasschens (Bingoal), Dewulf (AG2R), Grignard (Lotto-Soudal), De Vylder (Sport Vlaanderen), Boaro (Astana), Mozzato (B&B), Kanter (Movistar).

Achtervolgers (17) +0.26: Van Dijke en Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Koch en Haller (Bora-hansgrohe), M. Pedersen, Geniets en Kirsch (Trek), Stybar en Steimle (QuickStep), G. Vermeersch (Alpecin), Bettiol (EF), Le Gac (Groupama), Turner (Ineos) en Bohli (Cofidis), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Connor Swift (Arkéa).

Peloton: +1.12

70 km | Ook Turgis betrokken bij val Laporte

Niet een, maar twee Franse favorieten waren betrokken bij de valpartij van zojuist. Ook Anthony Turgis (Total) was betrokken bij de val van Laporte. Op de Kanarieberg is Laporte trouwens weer keurig voorin de groep met favorieten, waar Tim Wellens intussen is weggereden met Kevin Geniets en Connor Swift.

Turgis keert met moeite terug.

Laporte valt hard en moet uit de greppel gevist worden

74 km | Peloton valt helemaal uiteen

De groep met favorieten is flink groter geworden, maar daarachter valt alles uiteen. De groep met Van Dijke, Pedersen en Bettiol hebben toch nog een gat van een seconde of vijftien op de groep favorieten, waar het nu weer wat stilvalt. Bohli is trouwens de eerste vroege vluchter die wordt ingelopen.

Kopgroep (8): Van der Hoorn (Intermarché), Paasschens (Bingoal), Dewulf (AG2R), Grignard (Lotto-Soudal), De Vylder (Sport Vlaanderen), Boaro (Astana), Mozzato (B&B), Kanter (Movistar).

Achtervolgers (14) +0.54: Van Dijke en Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Koch en Haller (Bora-hansgrohe), M. Pedersen en Kirsch (Trek), Stybar en Steimle (QuickStep), G. Vermeersch (Alpecin), Bettiol (EF), Le Gac (Groupama), Turner (Ineos) en Bohli (Cofidis).

Peloton: +1.20

75 km | De favorieten gaan aan!

Ook de favorieten gaan aan op Berg Ten Houte en rijden het gat met de groep achtervolgers in no-time dicht. Dan hebben we het over Victor Campenaerts, Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar en Stefan Küng.

76 km | Berg Ten Houte weer?

De voorsprong van de koplopers verdwijnt als sneeuw voor de zon nu. De achtervolgers zitten inmiddels op Berg Ten Houte, de plek waar Dwars door Vlaanderen afgelopen woensdag werd beslist. Daar is het Mads Pedersen die aanvalt.

81 km | Laporte in de greppel!

Een grote valpartij achterin het peloton met Christophe Laporte als voornaamste slachtoffer. De Franse kopman van Jumbo-Visma is zelfs in de sloot beland en vervolgt zijn weg met een besmeurd shirt en misschien daaronder veel meer schade.

Ook Florian Vermeersch (Lotto-Soudal) ligt erbij en heeft pijn.

Christophe Laporte is gevallen in aanloop naar de Berg Ten Houte.

86 km | Achtervolgers bij Van Hooydonck en Koch

De achtervolgers zijn bij Van Hooydonck en Koch gekomen. We hebben dus 13 achtervolgers op de vroege vlucht, met grote namen!

Kopgroep (9): Van der Hoorn (Intermarché), Paasschens (Bingoal), Dewulf (AG2R), Grignard (Lotto-Soudal), De Vylder (Sport Vlaanderen), Boaro (Astana), Mozzato (B&B), Bohli (Cofidis), Kanter (Movistar).

Achtervolgers (13) +2.12: Van Dijke en Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Koch en Haller (Bora-hansgrohe), M. Pedersen en Kirsch (Trek), Stybar en Steimle (QuickStep), G. Vermeersch (Alpecin), Bettiol (EF), Le Gac (Groupama) en Turner (Ineos).

Peloton: +3.49

90 km | Serieuze tegenaanval met Pedersen

De aanval van Ivan Garcia Cortina levert een heel interessante groep achtervolgers op. Wie zien we? Garcia Cortina, Stybar, Steimle, Turner, Vermeersch, oud-winnaar Bettiol, Haller, Le Gac, Van Dijke en... Mads Pedersen!

Het lijkt erop dat vooral UAE, de ploeg van Pogacar, en Total (Turgis en Terpstra) de slag gemist hebben. Zij moeten in de achtervolging.

91 km | Eervolle vermelding voor Zeeuw Mick van Dijke

Yves Lampaert leidt de dans op de Berendries in het peloton, waar we graag even een complimentje geven aan Mick van Dijke. De Zeeuwse neoprof (tweelingbroer en ploeggenoot van Tim) van Jumbo-Visma is de vervanger van Wout van Aert en rijdt al de hele dag attent voorin.

Ook als Garcia Cortina in de aanval gaat! Dat is ontzettend knap!

94 km | De Berendries!

Nog zo'n naam die tot de verbeelding spreekt: de Berendries. Tussen massa's supporters klimmen Van der Hoorn, Paasschens en co naar boven op dit steile, maar geasfalteerde klimmetje.

Kopgroep (9): Taco van der Hoorn (Intermarché), Mathijs Paasschens (Bingoal), Stan Dewulf (AG2R), Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen), Manuele Boaro (Astana), Luca Mozzato (B&B), Tom Bohli (Cofidis), Max Kanter (Movistar)

Achtervolgers (2): Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma) en Jonas Koch (Bora-hansgrohe) +3.10

Peloton: +3.49

95 km | Pech Kristoff

Taco van der Hoorn ging mee met de vroege vlucht om Kristoff in de finale te kunnen helpen, maar de Noor staat stil achteraan met een probleem aan zijn fiets. Dat is een rotmoment, want stilvallen gaat het niet meer...

99 km | Jumbo-Visma schuift Van Hooydonck naar voren

Kijk eens aan! Krijgen we nu toch een serieuze aanval? Jumbo-Visma probeert een pion naar voren te schuiven en doet dat met Nathan Van Hooydonck. En dat is niet zomaar iemand, want hij is de neef van tweevoudig winnaar Edwig Van Hooydonck.

Nathan Van Hooydonck gaat ervandoor op de Molenberg en komt in het wiel bij Koch. Dat biedt perspectief!

Nathan Van Hooydonck in de aanval op de Molenberg.

102 km | Tegenaanval Koch

Terwijl de kopgroep bezig is aan de Molenberg, zien we de eerste tegenaanval vanuit het peloton. Jonas Koch van Bora-hansgrohe gaat op zoek naar...naar wat eigenlijk?

Achterin het peloton zien we opeens sprinter Dion Smith een duikeling maken in de berm. En ook Xandro Meurisse, een adjudant van Van der Poel, heeft pech en moet een nieuw voorwiel laten monteren. Want met de schijfremmen is dat geen sinecure.

Kopgroep (9): Taco van der Hoorn (Intermarché), Mathijs Paasschens (Bingoal), Stan Dewulf (AG2R), Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen), Manuele Boaro (Astana), Luca Mozzato (B&B), Tom Bohli (Cofidis), Max Kanter (Movistar)

Peloton: +4.11

107 km | Pech voor Gianni Moscon

Op de kasseien van de Jagerij moet Gianni Moscon van de fiets, want hij heeft een jasje in zijn achterwiel. En dat fiets niet zo lekker, ook niet voor een stoemper die bijna de zwaarste Parijs-Roubaix van zijn generatie had gewonnen.

Gianni Moscon moet een jasje uit zijn achterwiel pulken.

RVV Vrouwen 143 km | Internationaal kopgroepje

Bij de vrouwen hebben we na tien kilometer een kopgroep van vier, met een Nederlandse: Sofie van Rooijen van Parkhotel Valkenburg. Ze heeft gezelschap van de Canadese Olivia Baril, de Portugese Maria MArtins en de grootste naam in deze kopgroep, de Amerikaanse Clara Honsinger.

De voorsprong is nog wel klein (22 seconden).

110 km | Wat krijgen we nog?

114 km | Gedrang op de Holleweg

De mannen hebben inmiddels ook de Wolvenberg verteerd en zijn nu bezig aan de Holleweg. En daar zorgt het gedrang voor een valpartij van twee renners van Sport Vlaanderen. Ook zagen we eerder al een valpartij van Piet Allegaert (Cofidis) en Tobias Johannesen (Uno-X).

Johannesen is een outsider, maar heeft vooralsnog vooral pech deze Ronde.

Kopgroep (9): Taco van der Hoorn (Intermarché), Mathijs Paasschens (Bingoal), Stan Dewulf (AG2R), Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen), Manuele Boaro (Astana), Luca Mozzato (B&B), Tom Bohli (Cofidis), Max Kanter (Movistar)

Peloton: +3.23

RVV Vrouwen | Dit staat de vrouwen te wachten

Ook de vrouwen zijn van start gegaan voor hun Ronde van Vlaanderen! Dit staat ze vanmiddag te wachten.

130 km | Pech voor Van Baarle

Pech voor Dylan van Baarle op een vervelend moment. Hij wisselt van fiets en dan blijkt de reservefiets ook nog een lekke voorband te hebben. Hij moet best lang wachten op de hulp van zijn ploegleider Servais Knaven.

Dit komt nog wel goed, maar het kost extra energie.

Dylan van Baarle staat langs de kant van de weg met een lekke voorband.

Vos ook nerveus voor 9de Ronde

Vos voelt zenuwen voor 9de Ronde van Vlaanderen: 'Toch een van de grootste'

Vollering verwacht chaos

Vollering van de sneeuw naar de kasseien: 'Wat ik verwacht? Chaos!'

Vrouwen bijna van start: Van Vleuten heeft er zin in

Van Vleuten popelt om titel te verdedigen: 'Kijken hoe een koe een haas vangt'

138 km | Eerste keer Oude Kwaremont

Opgelet! De negen koplopers beginnen aan de Oude Kwaremont, de eerste van drie passages. Taco van der Hoorn geniet met volle teugen, hij rijdt met een brede grijns over de keitjes.

In het peloton is het sprinten, dringen en vechten geblazen naar de voet, met Bora-hansgrohe in gelid vooraan. Mathieu van der Poel zit opvallend ver achterin.

Kopgroep (9): Taco van der Hoorn (Intermarché), Mathijs Paasschens (Bingoal), Stan Dewulf (AG2R), Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen), Manuele Boaro (Astana), Luca Mozzato (B&B), Tom Bohli (Cofidis), Max Kanter (Movistar)

Peloton: +4.08

Taco van der Hoorn op de Oude Kwaremont.

Ook bij vrouwen pech voor DSM

Ook bij de vrouwen is er een late afmelding bij Team DSM. En niet zomaar eentje: de Duitse Liane Lippert is - net als Soren Kragh Andersen - ziek.

151 km | Oudenaarde!

De negen koplopers zijn in Oudenaarde, de plaats waar ook de finishlijn getrokken is. Over een kilometer of vijftien gaan ze voor het eerst de Oude Kwaremont op. En dan is het echt alle hens aan dek! De voorsprong: 4.42.

Kopgroep (9): Taco van der Hoorn (Intermarché), Mathijs Paasschens (Bingoal), Stan Dewulf (AG2R), Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen), Manuele Boaro (Astana), Luca Mozzato (B&B), Tom Bohli (Cofidis), Max Kanter (Movistar)

Peloton: +4.42

Van Dijk, Brand en Balsamo: het ijzersterke blok van Trek

Kampioenenteam Trek hoopt met 'rappe dame on fire' op zege in Vlaanderen

Ook vrouwen maken zich klaar voor hun Ronde van Vlaanderen

Intussen is het ook al bijna tijd voor de start van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Het peloton met titelverdediger Annemiek van Vleuten moet 158,6 kilometer afwerken van Oudenaarde naar Oudenaarde, de finale is exact hetzelfde als bij de mannen.

Om 13.25 uur is de officiële start, de finish is na de mannen tussen 17.30 en 17.58 uur.

Annemiek van Vleuten zegevierde vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen na een lange solo.

164 km | En meteen de Paddenstraat

De eerste kasseien gaan bijna meteen over in de tweede strook, de Paddenstraat. In het peloton is het oppassen geblazen. En dan zien we ook meteen bijna de voltallige ploeg van QuickStep op kop. Van der Poel heeft ploegmaat Vermote nog steeds helemaal vooraan, maar zit zelf een stuk verderop.

Als er geen ongelukken gebeuren kan dat ook, want het volgende obstakel (de eerste passage van de Oude Kwaremont) is pas over 30 kilometer.

167 km | De eerste kasseien!

Paasschens en Van der Hoorn en hun metgezellen zitten op de eerste kasseistrook van vandaag, de Lippenhovestraat.

De voorsprong van de kopgroep is al tijden stabiel rond 4.30 minuut.

De kopgroep op de Lippenhovestraat in de Ronde van Vlaanderen.

178 km | Nog tien kilometer tot het echte werk

Over tien kilometer beginnen de renners aan de eerste serieuze obstakels met de kasseien van de Lippenhovestraat en de Paddestraat. In totaal krijgen de renners 7 kasseistroken en 18 beklimmingen voor de wielen vandaag op weg naar de finish in Oudenaarde.

Even terug in de tijd: Pogacar betrokken bij eerste valpartij

Het is al even geleden, maar dit willen we je niet onthouden. Bij de eerste de beste valpartij op 249 kilometer van de finish ligt Tadej Pogacar op de grond. Zonder erg, zo te zien.

Het haviksoog van de Vlaamse commentator José De Cauwer ziet trouwens dat oud-prof en huidig wielerfotograaf Leon van Bon de fietscomputer van Pogacar van de straat raapt. Benieuwd wat daarop staat!

Pogacar ligt na amper 20 kilometer van de Ronde al op de grond

198 km | Beenstukken uit!

In veel sporten zeggen ze 'gloves off' als de strijd echt gaat beginnen. In deze Ronde van Vlaanderen gaan als eerste de beenstukken uit. Bijvoorbeeld bij Mathieu van der Poel (die nog wel zijn handschoenen aanheeft, trouwens...)

Van der Poel trekt zijn beenstukken uit als de zon doorbreekt in de Ronde van Vlaanderen.

200 km | Daar is de zon!

Met nog 200 kilometer te gaan breekt het zonnetje door in Vlaanderen. En ook voor de kopgroep, waar Taco van der Hoorn het prima naar de zin heeft. Hij houdt ervan om de touwtjes in handen te nemen en de taken te verdelen (rustige, gelijkwaardige kopbeurten, geen dubbel waaier...).

Voorlopig lijkt de verstandhouding prima in de kopgroep. Hun voorsprong op het peloton is 4.08.

Kopgroep (9): Taco van der Hoorn (Intermarché), Mathijs Paasschens (Bingoal), Stan Dewulf (AG2R), Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen), Manuele Boaro (Astana), Luca Mozzato (B&B), Tom Bohli (Cofidis), Max Kanter (Movistar)

Peloton: +4.06

Colbrelli uit ziekenhuis met defibrillator

Declercq was er op tijd bij met zijn hartproblemen. Voor Sonny Colbrelli geldt dat wellicht niet. De Italiaan zakte na de eerste etappe van de Ronde van Catalonië in elkaar na een hartritmestoornis. Zaterdag heeft hij het ziekenhuis verlaten, met defibrillator.

De vraag is of Colbrelli nog zal kunnen koersen met dat hulpmiddel. Maar hij is er gelukkig nog.

Wat kunnen we verwachten van QuickStep?

Normaal zouden alle ogen in de Ronde gericht zijn op QuickStep, de succesformatie van ploegbaas Patrick Lefevere. Maar dit voorjaar is het nog niet veel soeps bij de ploeg van titelverdediger Kasper Asgreen. Hoe komt dat? We vroegen het voor de start aan routinier Zdenek Stybar.

En kijk aan, precies op dit moment zien we Tim 'El Tractor' Declercq aan kop van het peloton! Declercq maakte woensdag pas zijn rentree, nadat hij een paar weken buiten strijd was met een ontstoken hartzakje.

Stybar verklaart minder voorjaar QuickStep: 'Door ziektes lopen we achter de feiten aan'

225 km | Roosen vertelt over plannen van Woutloos Jumbo-Visma

Na bijna 50 kilometer zien we toch wat gele mannen van Jumbo-Visma naar voren komen. Zij gaan een helpend handje bijsteken, want de voorsprong van de koplopers is al 3.27.

Hoe anders is het voor de Nederlandse ploeg zonder Wout van Aert? We vroegen het aan Nederlands kampioen Timo Roosen voor de start.

Roosen wil nog steeds winnen: 'Ook zonder Van Aert hebben we een supersterke ploeg'

234 km | Al drie minuten voor de koplopers

Aan kop van het peloton zien we trouwens geen Jumbo-Visma, maar de mannen van Van der Poel, Pidcock/Van Baarle en Pogacar. Julien Vermote (Alpecin) bepaalt het tempo, Ben Swift (Ineos) zit zijn wiel. Zij zorgen er voorlopig voor dat de kopgroep alle ruimte krijgt.

Kopgroep (9): Taco van der Hoorn (Intermarché), Mathijs Paasschens (Bingoal), Stan Dewulf (AG2R), Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen), Manuele Boaro (Astana), Luca Mozzato (B&B), Tom Bohli (Cofidis), Max Kanter (Movistar)

Peloton: +3.06

Kan Van Baarle weer voor een topklassering gaan?

Van Baarle verwacht vroege finale: 'We moeten niet wachten tot de laatste Patersberg'

245 km | Dit zei Taco van der Hoorn voor de start

Dat Taco van der Hoorn is meegeschoven in de vroege vlucht is geen verrassing, want dat kondigde hij al aan voor de start. Het doel is om vroeg aan te vallen en zo kopman Alexander Kristoff van dienst te kunnen zijn in het tweede deel van de koers.

De voorsprong van de negen koplopers is inmiddels opgelopen tot 1.52, dus hij zit er warmpjes bij. Figuurlijk dan he...

Wat is Van der Hoorn vandaag van plan?

254 km | Negen koplopers, waaronder Van der Hoorn en Paasschens

Ja hoor, ook Van der Hoorn is meegeschoven met de kopgroep. En dus hebben we negen koplopers, met twee Nederlanders.

Kopgroep (9): Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-WB), Stan Dewulf (AG2R-Citroën), Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise), Manuele Boaro (Astana Qazaqstan), Luca Mozzato (B&B), Tom Bohli (Cofidis), Max Kanter (Movistar)

Peloton: +0.27.

Mathijs Paasschens en Taco van der Hoorn in de vroege vlucht van de Ronde van Vlaanderen.

261 km | Daar is Paasschens!

Verwacht, voorspeld en gekomen. Daar is Mathijs Paasschens in de kopgroep! De Nederlander mengt zich vooraan met een man of acht.

En ook Taco van der Hoorn wil de oversteek nog maken.

265 km |

Boaro en Norsgaard zijn alweer ingelopen, maar het valt op dat Movistar bijzonder gretig is deze eerste kilometers. Wellicht komt dat door de verstoorde voorbereiding: de bus van de Spaanse ploeg ging stuk op weg naar de start en dus moesten de renners zich omkleden in de auto's.

En dat bij temperaturen rond het vriespunt...

268 km | Twee koplopers

Manuele Boaro van Astana slaat wel een kloofje en krijgt even later gezelschap van Matthias Norsgaard van Movistar. Norsgaard is trouwens de broer van Emma Norsgaard, die straks met Annemiek van Vleuten zal strijden om de zege bij de vrouwen.

En Emma Norsgaard is weer getrouwd met Mikkel Bjerg, een van de adjudanten van Tadej Pogacar (al is hij er vandaag niet bij). Fijne weetjes voor de vroege ochtend.

272 km | De Ronde is begonnen!

Wedstrijdleider (en oud-prof) Scott Sunderland heeft gezwaaid met zijn vlag. En dat betekent dat de 106de Ronde van Vlaanderen officieel is begonnen. De eerste aanval wordt gedaan door de Zwitser Johan Jacobs van Movistar, maar hij komt niet ver.

Ook geen Wesley Kreder

Behalve Kragh Andersen is er nog een opgave te melden voor de start. De Nederlander Wesley Kreder (Cofidis) stapt niet op vanochtend

Daar is Taco

De renners zijn vlak bij de officiële start en Taco van der Hoorn zit nu al vooraan!

Taco van der Hoorn voorin voor de start van de Ronde van Vlaanderen.

Op wie moeten we letten bij de start: Mathijs Paasschens!

Vorig jaar zat hij al in de vroege vlucht in de Ronde van Vlaanderen. De laatste drie jaar deed hij dat in Luik-Bastenaken-Luik. En ook dit jaar zat hij al drie keer bij de aanvallers van de eerste uren, onder meer in Dwars door Vlaanderen afgelopen woensdag.

Een prettige kennismaking met Mathijs Paasschens!

Vroegevlucht specialist Paasschens spreekt Vlaams, maar supportert voor Oranje

Rrrrenaat valt weg in de Konijnenpijp...de Ronde is begonnen!

Nu is de Ronde van Vlaanderen echt begonnen, want Renaat Schotte is op de motor de tunnel (bijgenaamd 'Konijnenpijp') ingereden. En uiteraard viel de verbinding op een cruciaal moment weg. Tradities moet je in ere houden.

De beelden vanuit de tunnel zijn er trouwens wel...

Van der Poel: 'Ik denk dat ik er klaar voor ben'

Van der Poel mist topfavoriet Van Aert: 'Ik denk dat ik er klaar voor ben'

NEUTRALISATIE | Renners vertrokken!

De renners zijn vertrokken in Antwerpen voor de eerste geneutraliseerde kilometers.

De 106de Ronde van Vlaanderen is begonnen. Officieus dan....

De officieuze start van de 106de Ronde van Vlaanderen.

Start om 10.00 uur

Over tien minuten gaan de renners van start voor de geneutraliseerde kilometers in Antwerpen. Voor die tijd brengen we je nog een paar interviews van onze eigen verslaggevers Han Kock en Steven Dalebout.

Vlaanderen smacht...

Het is bitterkoud in Antwerpen (rond het vriespunt), maar toch staat de Grote Markt vol. Logisch, want na twee jaar absentie mogen er vandaag weer mensen naar de koers komen. Een prachtig gezicht.

Titelverdediger Asgreen doet schimmig

Als laatste is QuickStep-Alpha Vinyl op het podium gekomen, de ploeg van titelverdediger Kasper Asgreen. De resultaten van de ploeg van Patrick Lefevere vallen tot nu toe niet mee en dus wordt nagedacht over alternatieve manieren om de koers te winnen.

Gaan ze vroeg aanvallen? "Wie weet", lacht de Deen.

Nu we het toch over Pogacar hebben...

Pogacars eerste stapjes als flandrien: 'Zet hem op een driewieler en hij wint'

Afgelopen woensdag maakte het Sloveense wonderkind zijn debuut in een profkoers over de Vlaamse kasseien met een tiende plaats in Dwars door Vlaanderen. Wij gingen langs bij zijn oude mentor Allan Peiper en zijn huidige kasseienleermeester Aart Vierhouten.

Daar is Mathieu van der Poel!

Ook Mathieu van der Poel is verschenen voor de camera van collega Ruben Van Gucht van Sporza. Die vraagt meteen of hij de topfavoriet is? "Het kan snel gaan, inderdaad. Het is jammer dat Wout is weggevallen, voor hem en voor de koers. Ik ben sowieso heel blij dat ik hier sta, dat had ik een paar maanden geleden niet gedacht."

Is Pogacar een bondgenoot? "Dat denk ik wel, hij hoort bij de favorieten."

Mathieu van der Poel voor de start van de Ronde van Vlaanderen.

Pogacar heeft alle bergjes op een rij

Ook Tadej Pogacar is op het podium verschenen en krijgt de vraag wanneer we hem aan kop zullen zien. Afgelopen woensdag miste hij de slag in Dwars door Vlaanderen, omdat hij achter een valpartij verzeild raakte. "Ik heb alle bergjes op mijn stuur", lacht de Sloveen. "Dus bij elk bergje wil ik vooraan zitten."

Pidcock geknipt en geschoren voor Vlaanderen

Tom Pidcock is inmiddels aan de tand gevoeld door de Belgische collega's op het podium. De wereldkampioen veldrijden is door een sterke Dwars door Vlaanderen met stip gestegen op de lijst met favorieten. "Ik voel me goed. Ik heb mijn benen geschoren en mijn nagels geknipt. Woensdag ging het goed en dat was belangrijk voor het vertrouwen."

"Vooral voor alle Belgische fans is het jammer dan Wout van Aert er niet is. Maar voor ons tactische plan verandert er niet veel denk ik. We hebben een van de sterkste ploegen.

Renners worden voorgesteld in Antwerpen

Niet, wel, niet: Kragh Andersen toch niet van start

De soap van Team DSM gaat verder. Søren Kragh Andersen, normaal gezien de grootste troef in de voorjaarsklassiekers mocht aanvankelijk niet van start in de Ronde van Vlaanderen. De ploeg wilde hem sparen voor de heuvelklassiekers, ondanks het feit dat de Deen zelf wel zin leek te hebben in de Ronde.

Gisteren meldde DSM opeens dat SKA toch van start zou gaan als vervanger van de niet-fitte Nils Eekhoff. En nu komt het bericht binnen dat Kragh Andersen toch niet van start zal gaan, hij is ziek.

Geen Van Aert

Wout van Aert verschijnt straks niet aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Een positieve coronatest houdt de Belgisch kampioen aan de kant.

De kopman van Jumbo-Visma heeft sinds donderdagochtend lichte klachten. Twee zelftesten bleken positief. Net als de daaropvolgende PCR-test. "Het goede nieuws is dat ik maar milde symptomen heb, enkel wat keelpijn en een verkouden gevoel", liet Van Aert weten op de site van zijn ploeg.

Nederlandse winnaars vrouwenkoers

Voor de recentste Nederlandse winnaar van de vrouwenkoers hoeven we slechts één jaar terug in de tijd. Annemiek van Vleuten won de Ronde van Vlaanderen namelijk vorig jaar. Ze volgde daarmee Chantal van den Broek-Blaak op, die in 2020 als winnaar over de streep kwam in Oudenaarde. Het was niet de eerste keer dat Van Vleuten Vlaanderens Mooiste won. Ook in 2011 was ze al de sterkste.

In totaal was de zege acht keer voor een Nederlandse. Anna van der Breggen (2018), Ellen van Dijk (2014), Marianne Vos (2013) en Mirjam Melchers-Van Poppel (2005 en 2006) konden de Ronde van Vlaanderen aan hun palmares toevoegen.

Bekijk in onderstaande video de winst van Van Vleuten in 2021:

Van Vleuten wint Ronde van Vlaanderen voor tweede keer

De Nederlandse winnaars

Deze Nederlanders wonnen de Ronde van Vlaanderen

2020 Mathieu van der Poel
2018 Niki Terpstra
1986 Adrie van der Poel
1984 Johan Lammerts
1983 Jan Raas
1981 Hennie Kuiper
1979 Jan Raas
1974 Cees Bal
1971 Evert Dolman
1965 Jo de Roo
1953 Wim van Est

Van der Poel vs. Van Aert

Elf keer schreef een Nederlander de mannenkoers van de Ronde van Vlaanderen op zijn naam. De recentste Nederlandse winnaar is Mathieu van der Poel. Hij zegevierde in 2020, toen vanwege de coronapandemie de voorjaarsklassieker eenmalig in de herfst werd verreden. De Nederlander bleef toen in de finale alleen over met Wout van Aert en in een eindsprint met zijn grote Belgische rivaal duwde hij zijn voorwiel net iets eerder over de eindstreep.

Ook vandaag staan beide heren weer aan de start.

Bekijk de ontknoping van de editie van 2020 nogmaals in onderstaande video:

Van der Poel wint Vlaanderens Mooiste met half wiel voorsprong op Van Aert

Waar en hoe is Vlaanderens Mooiste volgen?

NOS.nl en NOS-app: de hele dag dit liveblog, vanaf 13.10 uur livestream van de mannenkoers (commentaar van Joris van den Berg en Maarten Ducrot) en aansluitend de vrouwenkoers, waarbij Herbert Dijkstra en Roxane Knetemann het commentaar verzorgen.

Televisie: vanaf 13.10 uur in Studio Sport liveverslag van de mannenwedstrijd.

Radio: vanaf 14.00 uur doet Gio Lippens in Langs de Lijn op NPO Radio 1 verslag van de koers.

Teletekst: de hele dag updates van zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd.

Twitter: de hoofdpunten uit de wedstrijd zijn te volgen via @noswielrennen.

Welkom

Goedemorgen en welkom bij het liveblog van de 106de editie van de Ronde van Vlaanderen voor mannen en de 19de editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen.

We zijn er met dit liveblog van start tot finish bij en doen verslag van zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd.