liveblog
NOS NieuwsAangepast

Campagneblog 12/3: Wilders: reparatie koopkracht moet beter • Denk-leider Azarkan krijgt duw

liveblog gesloten

Fijne avond!

Wij sluiten voor vandaag dit liveblog over de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Morgen wordt een nieuw blog opgestart. Tot dan!

Lijsttrekkers op pad voor gemeenteraadsverkiezingen

Het was een druk dagje campagne voeren vandaag, ook voor de landelijke lijsttrekkers.

Politiek verslaggever Xander van der Wulp doet verslag van deze zaterdag in het NOS Journaal van 18.00 uur:

Lijsttrekkers op pad voor gemeenteraadsverkiezingen

Marijnissen: problemen mensen in buurt ook belangrijk

SP-leider Marijnissen heeft er "alle begrip" voor dat de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen veelal in het teken van de oorlog in Oekraïne staat, maar vindt het ook belangrijk om aandacht te hebben voor de problemen waarmee mensen in buurten kampen. Zoals woonproblemen of financiële problemen.

Veel mensen lopen daartegenaan en "komende week gaan mensen ook stemmen over vier jaar van hun toekomst", zo zei Marijnissen in Rotterdam. In die plaats sprak de partij op straat met mensen die getroffen zijn door het toeslagenschandaal.

De overheid is nu bezig met compenseren, zei Marijnissen, maar wat deze mensen in dit grote schandaal is aangedaan valt eigenlijk nooit meer te compenseren.

Nog volop twijfels op de verkiezingsmarkt in Winschoten: 'Ik ben nog zoekende'

In het laatste weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen proberen zowel landelijke als lokale partijen nog wat stemmen te winnen. Zo ook in Winschoten, in de Groningse gemeente Oldambt.

Nog volop twijfels op de verkiezingsmarkt in Winschoten: 'Ik ben nog zoekende'

Ploumen voert campagne in Utrecht

PvdA-leider Ploumen was in het laatste weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen op pad in Utrecht. Daar deelde ze volgens de PvdA-traditie rode rozen uit en ging ze in gesprek met bewoners.

Eerder op de dag presenteerden PvdA en GroenLinks samen een initiatiefwet om belastingsluiproutes voor vermogenden aan te pakken. Ook rijke mensen moeten een eerlijke bijdrage leveren aan collectieve voorzieningen zoals onderwijs en zorg, vinden de partijen.

PvdA-leider Ploumen in Utrecht

Segers bij inzamelingsactie voor Oekraïne

In het laatste weekend dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen campagne word gevoerd, heeft ChristenUnie-leider Segers in Ridderkerk meegeholpen bij een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Eigenlijk had de ChristenUnie het plan om vandaag twee grote advertenties in kranten te plaatsen, maar dat plan werd veranderd.

De partijleider schreef samen met de gemeentelijke kandidaten een open brief. Daarin schrijven ze boos en verdrietig te zijn over de situatie in Oekraïne en "te snakken naar vrede, wereldwijd".

Segers bij de inzamelingsactie voor Oekraïne

Politie: duw tegen Azarkan was voor veiligheid Wilders

De politie Den Haag zegt dat Denk-leider Azarkan vanmiddag op de Haagse Markt werd geduwd om de veiligheid te waarborgen van PVV-voorman Wilders, die ook op de markt was. Vanmiddag plaatste Denk een video online waarop te zien was dat Azarkan een duw kreeg van een agent. Daarop zei Azarkan dat hij van minister Yesilgöz van Justitie en de politie wilde weten wat ze daarvan vinden.

"Bij het betreden van de Haagse Markt door de fractievoorzitter van de PVV en zijn beveiligers was het erg druk en is door de politie gevraagd om even ruimte te maken. Hier is geen gehoor aan gegeven, waarna is opgetreden", reageert de politie nu.

Klaver kijkt naar grote steden

Ook GroenLinks-leider Klaver doet in het laatste campagneweekend een oproep aan iedereen om te gaan stemmen. Gezien de oorlog in Oekraïne is dit "nu juist het moment om te laten zien hoe vitaal de democratie is". Volgens Klaver valt Poetin onze democratische waarden aan. Hij zei erg te hopen op een hoge opkomst.

In bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht lijken GroenLinks en D66 in een strijd verwikkeld wie de grootste wordt. Dat kan volgens Klaver nog wel verschil maken bij bijvoorbeeld de aanpak van de woonproblemen.

Naar eigen zeggen heeft GroenLinks het "meest progressieve plan" om de problemen op te lossen en pandjesbazen aan te pakken. "Het gaat heel spannend worden in de grote steden", aldus Klaver.

Kaag roept op tot stemmen

D66-leider Kaag roept iedereen op vooral te gaan stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Ze deed dat al in een advertentie in landelijke ochtendbladen, maar deed dat vandaag ook nog eens vanaf de markt in Amsterdam.

Kaag begrijpt de somberte van veel mensen over de oorlog in Oekraïne. Ze hoopt dat iedereen zich realiseert dat mensen op veel andere plekken in de wereld moeten strijden voor vrijheid. Ze hoopt dat mensen beseffen "hoe gelukkig we hier zijn in een democratisch land" en daarom echt gaan stemmen.

Voor de Nederlandse gemeenten vindt D66 onderwijs, het klimaat en het bouwen van woningen heel belangrijke thema's waarop "we nu moeten handelen en doorpakken".

Wilders: reparatie koopkracht moet beter

PVV leider Wilders begaf zich aan het begin van de middag op een drukke Haagse markt (zie ook de post hieronder) onder de mensen om hen ervan te overtuigen te gaan stemmen. "Ik hoop natuurlijk dat mensen dat op mijn partij doen, maar belangrijker nog is dát ze gaan stemmen", zo zei hij tegen de NOS.

Wilders vindt de verslechterende koopkracht een groot probleem. "Wat het kabinet nu aan herstel doet is eigenlijk maar een kruimel." Zijn mailboxen en ook die van de partij stromen vol met bezorgde mails. Wat de PVV betreft moeten de btw en de accijnzen op benzine naar nul, "wat nu gebeurt is echt onder de maat".

PVV-leider Wilders voert samen met lijsttrekker Kruis campagne op de Haagse markt

Denk-leider Azarkan krijgt duw van politie in Den Haag

Denk-leider Azarkan is boos op de Haagse politie omdat hij tijdens het campagne voeren op de Haagse markt een duw van een politieman kreeg. Dat gebeurde toen het campagneteam van de PVV en partijleider Wilders ook over de markt kwamen lopen en de beveiligers schijnbaar ruimte wilden maken.

Op een filmpje dat Denk zelf twittert - en waarin een herhaling van de duw is gemonteerd - is te zien hoe Azarkan, die naar eigen zeggen met een kiezer over schuldenproblematiek stond te praten, een duw krijgt. Azarkan zegt dat op dreigende toon "aan de kant, aan de kant" tegen hem werd geroepen.

Azarkan zegt benieuwd te zijn wat minister Yesilgöz van Justitie en de politie hiervan vinden. Na het incident heeft de Denk-leider de markt verlaten en tegen de NOS gezegd naar Rotterdam te gaan om daar verder campagne te voeren. De politie Den Haag is op de hoogte van de beelden en komt mogelijk later met een reactie. zegt een woordvoerder.

Hoekstra: mensen spreken mij maar over één ding aan, en dat is de oorlog

CDA-leider Hoekstra heeft in het laatste weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen een Slavische supermarkt in Den Haag bezocht. Veel lokale CDA'ers zijn in het land met de campagne in de weer, zo vertelt hij, maar door zijn werkzaamheden als minister van Buitenlandse Zaken kon Hoekstra zelf niets bijwonen. "Het enige waar ik mee bezig ben, is de oorlog en de diplomatieke kant daarvan." Mensen spreken hem ook alleen maar daarover aan, zegt hij.

De CDA-politicus roept iedereen op vooral te gaan stemmen. "Wat de afgelopen weken maar weer eens laten zien, is het grote belang van democratie. Het is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Het is echt enorm de moeite waard om te gaan stemmen."

Baudet in Urk: Nederland heeft meer Urk nodig

In het laatste campagneweekend voor de gemeenteraadsverkiezingen deed Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vandaag Urk aan. Eerst ging hij met het campagneteam het water op om een rondje met een speedboot te varen, daarna bezocht hij het dorp en de Urker markt om te flyeren.

Al wandelend door het dorp liet hij zich ontvallen dat "dit de plek is waar nog de meeste mensen normaal zijn". "Nederland heeft meer Urk nodig", concludeerde Baudet. De Forum-leider ging met veel fans op de foto en op de vraag wat hij zou doen als de partij in Urk meer dan tien zetels haalt, zei hij dat hij dan "misschien wel in Urk gaat wonen". De gemeenteraad in Urk bestaat uit 19 raadsleden.

'Weinig jongeren in gemeentepolitiek Overijssel'

In de provincie Overijssel is slechts 5 procent van de raadsleden 30 jaar of jonger, blijkt uit een inventarisatie van RTV Oost. Twee jonge raadsleden, Romano Boshove (25) uit Hardenberg en Noortje Haarman (24) uit Tubbergen willen dat dat percentage hoger wordt. "Het is een cultuur die we moeten doorbreken", aldus Boshove, die vindt dat het stoffige imago van de gemeentepolitiek een rem is op het enthousiasme van jongeren.

Volgens het raadslid kan de politiek meer tijd steken in het aanmoedigen van jong politiek talent. Te vaak ziet hij dat jongeren sociale media moeten beheren. "Begrijpelijk, maar ontzettend jammer. Je kunt ze ook het vertrouwen geven om actief te worden binnen de raad door ze op een verkiesbare plek te zetten", zegt Boshove.

Haarman wijst erop dat jongeren op andere plekken komen dan oudere raadsleden, en weten wat er onder jongeren leeft. "Met onze frisse blik kunnen we advies geven."

Stemhokjes 'coronaproof' opgebouwd in Sittard-Geleen

Op sommige plaatsen worden de stembureaus al ingericht, zoals hier in het Limburgse Geleen, en dat gebeurt nog steeds met veel beschermende maatregelen:

Stemhokjes 'coronaproof' opgebouwd in Sittard-Geleen

FvD geeft fors minder uit aan online advertenties

Forum voor Democratie geeft voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen veel minder geld uit aan internetadvertenties dan in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, vorig jaar. Dat meldt persbureau ANP op basis van een eigen analyse van rapporten hierover van Google en Facebook-moederbedrijf Meta. De partij is wel heel actief op bijvoorbeeld YouTube, waar bijna elke dag een nieuwe video verschijnt.

Vorige week gaf FvD volgens het ANP 1000 euro uit aan advertenties op Google, YouTube, Facebook en Instagram. Tijdens dezelfde week in aanloop naar de Kamerverkiezingen was dat nog 24.000 euro. In de slotweken van de campagne in 2021 spendeerde de partij meer dan 100.000 euro.

Alle politieke partijen samen gaven afgelopen week naar schatting zo'n 290.000 euro uit aan internetadvertenties, een verdubbeling vergeleken met een week eerder. CDA gaf met 63.000 euro het meest uit. Daarna volgen VVD (34.000 euro), PvdA (33.000 euro) en Volt (29.000 euro). Lokale partijen gaven samen rond de 40.000 euro uit, meldt het ANP.

Fractievoorzitter PVV Terneuzen mishandeld

De fractievoorzitter van de PVV in Terneuzen, Patrick van der Hoeff, is gistermiddag mishandeld toen hij campagneposters aan het plakken was. Van der Hoeff was na een interview bij Omroep Zeeland bezig met het plakken van posters toen een voorbijganger op een fiets hem aanviel.

"De man werd gelijk furieus en trok de nog natte posters stuk", zegt Van der Hoeff tegen de lokale omroep GO-RTV. "Ik gaf aan dat ik op die plek mocht plakken en dat hij ervan af moest blijven. Toen duwde hij me en zei: 'Ik scheur ze er allemaal af'. Toen ik vervolgens een foto maakte sloeg hij me direct op mijn linker jukbeen."

Van der Hoeff heeft aangifte gedaan en de foto van de fietser is in handen van de politie. Burgemeester Merrienboer van Terneuzen noemt de mishandeling onacceptabel: "Onze raadsleden en deelnemers aan de verkiezingen moeten te allen tijde, in verkiezingstijd en daarbuiten, vrij voor hun standpunten en politieke kleur kunnen uitkomen. Die veiligheid is uiterst belangrijk voor de werking van de lokale democratie."

Wie, wat, waar, waarom: de gemeenteraadsverkiezingen uitgelegd

NOS op 3 legt aan de hand van een roadtrip door Nederland uit waar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag over gaan.

Wie, wat, waar, waarom: de gemeenteraadsverkiezingen uitgelegd

'Oorlog in Oekraïne heeft weinig invloed op keuze in stemhokje'

De oorlog in Oekraïne heeft nauwelijks invloed op de stemkeuze van Nederlanders bij de gemeenteraadsverkiezingen van komende week. Onderzoeksbureau Kantar heeft dat onderzocht.

In een representatieve steekproef onder bijna 1200 mensen zegt 20 procent van de mensen dat de oorlog invloed heeft op hun stemkeuze, maar bij slechts 5 procent van de ondervraagden heeft de oorlog redelijk veel of heel veel invloed. Bijna twee derde van de mensen (63 procent) zegt dat de oorlog geen invloed heeft op hun stemkeuze.

De rest van de ondervraagden is überhaupt niet van plan te gaan stemmen. Het is ook niet zo dat veel meer mensen naar de stembus gaan door de oorlog: 2 procent van de mensen die te kennen gaven eerst niet te gaan stemmen, gaat dat nu toch doen.

Weten hoe jouw gemeente stemde tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen 2022?

Wil je op het moment dat volgende week de uitslag in de gemeente van jouw keuze definitief bekend is een automatisch geschreven bericht ontvangen? Schrijf je dan in voor de NOS-verkiezingsdienst.

Welkom!

Welkom in dit blog over de gemeenteraadsverkiezingen, die op 16 maart worden gehouden. De komende dagen is in dit blog het laatste verkiezingsnieuws te volgen.