Feyenoord en Groningen spelen gelijk in De Kuip • Van Dijk vestigt record bij Liverpool

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijne avond!

FEY-GRO | Wedstrijdverslag

Feyenoorder Luis Sinisterra baalt

Feyenoord raakt verder achterop na tweede puntenverlies in zes dagen tijd

Feyenoord is in De Kuip niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen FC Groningen. Hartstochtelijk aangemoedigd door Het Legioen en vol op de aanval spelend lukte het de Rotterdammers na een vroege achterstand niet meer te winnen (1-1).

Invaller Cyriel Dessers was twintig minuten voor tijd met een rake kopbal de enige die tijdens de Rotterdamse stormloop kon scoren, waarmee een fraaie openingstreffer van Michael de Leeuw teniet werd gedaan.

Het elftal van Arne Slot staat nu vijf punten achter koploper Ajax en drie achter PSV, ook nog met een wedstrijd meer gespeeld.

Programma en uitslagen eredivisie

• NOS
  • NOS
    Stand eredivisie

FEY-GRO | 90+6' Afgelopen!

Einde wedstrijd in De Kuip. Feyenoord was heer en meester in de tweede helft, maar na de treffer en bal op de paal van Dessers creëerden de Rotterdammers niks meer. Groningen hield sterk stand en sleept zo een punt uit het vuur.

FEY-GRO | 88' Slotfase

Groningen houdt nog altijd stand in De Kuip terwijl bij Feyenoord ook de krachten wegvloeien. Dit duel stevent op een 1-1 eindstand af.

FEY-GRO | 78' Bijna weer Dessers

Na een goede actie van Walemark, die de bal panklaar op het hoofd van Dessers legt, maakt de spits bijna zijn tweede van de avond. De bal gaat echter via de paal naast.

FEY-GRO | 71' DOELPUNT FEYENOORD!

Daar is dan eindelijk de verdiende gelijkmaker voor Feyenoord en het is invaller Dessers die het doet voor de thuisploeg. De spits kopt raak uit een voorzet van Aursnes en maakt er 1-1 van.

FEY-GRO | 65' Druk Feyenoord neemt toe

De Rotterdammers zijn al de hele tweede helft veruit de bovenliggende partij. De druk neemt alsmaar toe, Groningen komt amper nog van de eigen helft, maar de voorsprong is er nog wel voor de bezoekers.

FEY-GRO | 57' Weer Sinisterra tegen Leeuwenburgh

De Colombiaan met een geweldige kans voor de thuisploeg, maar zijn harde kopbal wordt gepakt door Leeuwenburgh, die vanavond al een paar schitterende reddingen heeft verricht.

FEY-GRO | 55' Slot grijpt in, Linssen en Jahanbakhsh van het veld

FEY-GRO | 46' Tweede helft begonnen

De bal rolt weer in De Kuip. Geen wijzigingen bij beide ploegen.

FEY-GRO | 45+2' Grote kans Sinisterrra

Op slag van rust nog een grote kans voor Feyenoord om op gelijke hoogte te komen. Dit keer neemt Sinisterra van dichtbij het doel onder vuur, maar de bal gaat recht op Leeuwenburgh af. Daarna is het meteen rust.

Een slordig Feyenoord zag in de eerste 45 minuten Groningen een keer counteren en dat deden de bezoekers succesvol. De Rotterdammers moeten een stuk zorgvuldiger met de bal omgaan na rust wil het Groningen lastiger gaan maken. De bezoekers zullen blijven loeren op een gevaarlijke uitbraak. Nog alles om voor te spelen dus.

FEY-GRO | 44' Groningen met de schrik vrij

Feyenoord dicht bij de gelijkmaker. Eerst is het Til die van dichtbij kan inschieten, maar zijn inzet wordt gestopt. In de rebound kan Linssen ook de bal niet achter Leeuwenburgh krijgen. Groningen haalt opgelucht adem.

FEY-GRO | Mijlpaal voor De Leeuw

Michael de Leeuw maakt zijn 49ste eredivisiegoal voor FC Groningen, waarmee hij op gelijke hoogte komt met Hennie Meijer (49) en Erwin Koeman (49). Alleen Peter Houtman (62) en Jos Roossien (52) maakten meer eredivisiegoals voor Groningen.

FEY-GRO | 23' DOELPUNT FC GRONINGEN!

Groningen op voorsprong in De Kuip. Na een vlotte counter legt Meijer de bal terug op de geheel vrijstaande De Leeuw. Die glijdt fraai de bal in de bovenhoek.

FC Groningen viert de 0-1

FEY-GRO | Rotterdammers garantie voor goals

Feyenoord (15) scoorde in de voorgaande 5 eredivisiespeelrondes vaker dan elke andere ploeg. Feyenoord (56) heeft dit seizoen nog maar 8 eredivisie-goals minder gemaakt dan in geheel 2020/2021 (64).

FEY-GRO | 20' Nog weinig actie

Afgezien van de kansen van Strand Larsen en Sinisterra gebeurt er verder nog niet heel veel in De Kuip. Feyenoord heeft een licht overwicht, maar Groningen komt er af en toe gevaarlijk uit.

WIL-HEE | Samenvatting

Bekijk de samenvatting van Willem II - sc Heerenveen

FEY-GRO | 7' Ook eerste kans voor Feyenoord

Sinisterra krijgt de bal op de rand van de zestien, kan vrij uithalen, maar schiet daarna hoog over. Beide ploegen zijn al snel een keer gevaarlijk geworden.

FEY-GRO | 6' Eerste kans is voor Groningen

Strand Larsen geeft Senesi het nakijken en probeert daarna Bijlow te verschalken in de korte hoek. De keeper is attent en houdt de bal met zijn been eruit.

FEY-GRO | 1' Aftrap

De bal rolt in De Kuip. Feyenoord-Groningen is begonnen!

FEY-GRO | Wat feitjes op een rij

- Feyenoord was Groningen in 29 van de 41 eredivisie-ontmoetingen de baas in De Kuip. Groningen triomfeerde slechts drie keer. In 2007 voor het laatst, met goals van Goran Lovre en Koen van de Laak: 0-4.

- In Groningen werd het dit seizoen 1-1. Na de 0-1 van Marcos Senesi maakte Jorgen Strand Larsen gelijk.

- Nummer drie Feyenoord heeft zes punten minder dan koploper Ajax.

- Groningen-coach Danny Buijs (ex-Feyenoord) is na vier gele kaarten geschorst. Assistent Adrie Poldervaart neemt zijn taken over.

- Bij Feyenoord keren Marcus Pedersen en Alireza Jahanbakhsh terug in de basis. Ten opzichte van het duel met AZ van vorige week vervangen zij Lutsharel Geertruida en Jens Toornstra, die beginnen vanavond op de bank. Jorrit Hendrix maakt plaats voor Fredrik Aursnes, die geschorst was tegen AZ.

- Bij FC Groningen geen wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd van vorige week tegen Willem II (1-0 winst).

GAE-UTR | 90+5' Afgelopen

Go Ahead en Utrecht besluiten de wedstrijd met een 1-1 eindstand en daar kunnen beide ploegen gezien het spelbeeld tevreden mee zijn.

GAE-UTR | 76' DOELPUNT FC UTRECHT!

Utrecht weer op gelijke hoogte. Sylla schiet hard in, Noppert redt, maar daarna schiet Sylla alsnog raak. 1-1 in Deventer.

GAE-UTR | 70' Lidberg gevaarlijk

Tot twee keer toe is de Zweed gevaarlijk voor de thuisploeg. Eerst schiet hij uit de draai op de vuisten van De Keijzer, even later produceert hij een laag rollertje.

GAE-UTR | 61' Vuurwerk op het veld, wedstrijd even stil

En het is weer eens raak op een eredivisieveld. Dit keer wordt er vuurwerk gegooid vanuit het Utrecht-vak. Scheidsrechter Makkelie legt de wedstrijd even stil.

FEY-GRO | Opstelling FC Groningen

Opstelling FC Groningen

FEY-GRO | Opstelling Feyenoord

Opstelling Feyenoord

GAE-UTR | 46' Tweede helft onderweg

Met Douvikas voor Veerman begint Utrecht aan de tweede helft.

GAE-UTR | Brouwers on fire!

Luuk Brouwers maakt zijn 7de eredivisiegoal van het seizoen. Brouwers heeft daarmee nu meer goals gemaakt in dit eredivisieseizoen dan in zijn 6 seizoenen in de Eerste Divisie hiervoor. (6 goals in 125 wedstrijden).

GAE-UTR | 45+1' Rust

Het is rust in Deventer, waar Go Ahead een 1-0 voorsprong heeft. Verder is het een gelijk opgaand duel, want Utrecht kreeg via Maher ook een kans.

GAE-UTR | 39' Noppert redt Go Ahead

Een scrimmage voor het doel van Go Ahead levert een gevaarlijke situatie op voor de thuisploeg. Ter Avest schiet uiteindelijk hard op het doel, maar keeper Noppert kan er net een handje achter krijgen.

GAE-UTR | 33' DOELPUNT GO AHEAD EAGLES!

Brouwers slalomt door de Utrecht-verdediging om vervolgens de bal in de verre hoek te plaatsen. Wat een schitterende treffer.

Luuk Brouwers viert zijn goal tegen FC Utrecht

Ondertussen in Engeland

Kai Havertz scoorde twee keer voor Chelsea

Chelsea slaat na zwakke eerste helft bij Burnley alsnog toe met vier goals

Chelsea heeft na een zwakke eerste helft orde op zaken gesteld in de uitwedstrijd tegen Burnley, de nummer achttien van de Premier League. De Londenaren keerden na de 0-0 ruststand uiteindelijk met een 4-0 zege op zak huiswaarts.

Champions League-winnaar Chelsea, dat aantrad zonder Hakim Ziyech, liet voor de pauze niets zien en de enige echte kansen waren voor Burnley: Wout Weghorst zag zijn volley op de lijn gekeerd worden door verdediger Thiago Silva en Dwight McNeil schoot na halfslachtig ingrijpen van doelman Edouard Mendy van dichtbij over.

GAE-UTR | 16' Go Ahead ontsnapt

Ramselaar krult de bal op de paal waarna Veerman de rebound vergeet binnen te tikken. De thuisploeg ontsnapt aan een achterstand.

GAE-UTR | 1' Aftrap

Go Ahead, dat na de wedstrijd tegen Ajax van vorige week, ook nog de halve finale van de beker woensdag speelde tegen PSV, heeft de bal in het spel gebracht. We zijn begonnen in Deventer!

GAE-UTR | Wat feitjes op een rij

- Go Ahead stuurde FC Utrecht in acht van de 24 duels puntloos huiswaarts. Utrecht boekte elf zeges en won onder meer vier van de vorige vijf edities.

- Het duel in Utrecht eindigde in 0-0.

- Go Ahead steeg na de stunt tegen Ajax (2-1) van vorige week naar de twaalfde plaats. Utrecht staat zevende en pakte uit de laatste vijf wedstrijden tien punten.

- Joris Kramer (Go Ahead) is geschorst na z'n rode kaart in het bekerduel met PSV.

WIL-HEE | Wedstrijdverslag

Sven van Beek en Görkem Saglam

Willem II en Heerenveen bevestigen aanvallende onmacht in 0-0 gelijkspel

Dat Willem II-sc Heerenveen geen hoogstaande wedstrijd zou worden, was te verwachten. Het was in Tilburg een confrontatie tussen de twee eredivisieteams met de minste punten dit kalenderjaar. De uitkomst was conform verwachting: 0-0.

Daarmee kwam er voor Heerenveen wel een einde aan een reeks van acht nederlagen, waarvan zeven in de eredivisie.

GAE-UTR | Ook feest voor Brouwers

Luuk Brouwers speelt ook zijn 150ste competitieduel. Hij speelde 125 duels (6 goals) in de Eerste Divisie en 24 in de eredivisie (6 goals).

WIL-HEE | 90+4' Einde wedstrijd

Het was stiekem al een beetje te verwachten, maar Willem II en Heerenveen komen niet tot scoren in Tilburg. De wedstrijd eindigt zoals deze begon.

WIL-HEE | 85' Nog altijd geen goals

Met nog een paar minuten te spelen hebben beide ploegen nog altijd niet gescoord. Willem II maakt de meeste aansprak op een treffer, maar ook Heerenveen laat zich niet onbetuigd.

GAE-UTR | Opstelling Utrecht

Opstelling FC Utrecht

GAE-UTR | Opstelling Go Ahead

Opstelling Go Ahead Eagles

WIL-HEE | Brilstand niet zo gek

Heerenveen (2) en Willem II (3) zijn de clubs die het minste scoorden in 2022 in de eredivisie. Willem II scoorde al die goals in één duel (3-1 thuisoverwinning op RKC).

WIL-HEE | 71' Van Beek gevaarlijk

Poeh, daar kreeg Heerenveen ook zomaar een kans via Sven van Beek. De lange verdediger kopt hard in, maar Wellenreuther wordt geholpen door een verdediger die de bal van de lijn haalt.

Bakker volgt Schenkel op als trainer voetbalsters Ajax

Suzanne Bakker als jeugdtrainster van Ajax

Suzanne Bakker is vanaf komend seizoen hoofdtrainer van de voetbalsters van Ajax. De 35-jarige in Hensbroek geboren coach volgt Danny Schenkel op.

Bakker heeft nu bij de vrouwentak van Ajax, voor het vierde jaar op rij, het talententeam onder haar hoede. Daarvoor was ze assistent-trainer bij Excelsior Barendrecht en hoofdcoach van Wartburgia vrouwen 1.

"Suzanne kent haar werkveld, is enorm betrokken bij alle ontwikkelingen, de Ajax-filosofie is haar eigen en ze heeft ambitie. Toen we haar vier jaar geleden naar Ajax haalden, wist ik al dat ze veel kwaliteit heeft als trainer en ze Ajax goed begrijpt", aldus Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax.

WIL-HEE | 50' Willem II dicht bij 1-0

Het scheelde niet veel of Willem II was op een verdiende voorsprong gekomen. De thuisploeg, die de hele wedstrijd al het betere van het spel heeft, komt via Hornkamp bijna op 1-0. De spits ziet echter Erwin Mulder net aan redding brengen.

WIl-HEE | 46' Tweede helft onderweg

De bal rolt weer in Tilburg.

WIL-HEE | 45+1'

Op slag van rust een geweldige kans voor Willem II. Saglam haalt uit vanaf de rand van de zestien, maar Mulder kan de bal net over tikken. Meteen daarna is het rust.

WIL-HEE | Tilburgers aan de bal

Willem II had na 30 minuten speeltijd 71% balbezit in dit duel. De enige keer dit eredivisieseizoen dat Willem II meer dan 61% balbezit had in een duel was de heenwedstrijd tegen sc Heerenveen op 21 november (2-1 overwinning voor Heerenveen).

WIL-HEE | 41' Eerste kans voor Heerenveen

Halilovic probeert het eens van afstand. Willem II-doelman Wellenreuther duikt de bal uit de lange hoek.

WIL-HEE | 36' Willem II dringt aan

De thuisploeg blijft de bovenliggende partij en krijgt de eerste kansjes. Dit keer is het Mats Köhlert die gevaarlijk voor het doel komt, maar Heerenveen-verdediging ruimt op.

WIL-HEE | Houvast voor Heerenveen

Heerenveen scoorde in elk van zijn laatste 23 eredivisiewedstrijden tegen Willem II, sinds een 0-0 gelijkspel in Heerenveen op 17 augustus 2007. Tegen geen andere club was Heerenveen in zoveel eredivisieduels op rij trefzeker als tegen Willem II.

WIL-HEE | 15' Nog weinig actie

Na een kwartier spelen is het de thuisploeg met het meeste balbezit, maar grote kansen zijn er nog niet geweest. Jizz Hornkamp was net een beetje gevaarlijk met een schotje in de handen van Heerenveen-keeper Erwin Mulder.

WIL-HEE | 1' Aftrap!

De bal rolt in Tilburg.

WIL-HEE | Wat feitjes op een rij

- Willem II hield in twaalf van de 26 duels de punten in Tilburg. Heerenveen won achtmaal, voor het laatst in 2018.

- Heerenveen was in november met 2-1 te sterk. Na de 0-1 van Che Nunnely bogen Filip Stevanovic en Nick Bakker de score om.

- Beide zitten in een vormcrisis, maar staan nog boven de degradatiestreep. De Tilburgers verloren dertien van de vorige veertien duels, Heerenveen leed zondag zijn zevende nederlaag op rij.

- Thijs Oosting (Willem II) is geblesseerd.

- Che Nunnely is voor het eerst dit seizoen buiten de basis gelaten bij Willem II.

- Sven van Beek speelt zijn 150ste eredivisieduel. Hij speelde vorig seizoen voor Willem II (14 duels).

- Timon Wellenreuther speelt zijn 100ste duel voor Willem II in alle competities. Hij hield 19 keer zijn doel schoon in die duels.