liveblog
NOS SportAangepast

Russen en Finnen in ijshockeyfinale • Nederland klimt op medaillespiegel

liveblog gesloten

Tot morgen

Daarmee sluiten we het olympische liveblog van vandaag af. Morgen, op de voorlaatste dag van deze Spelen, zijn er nog volop kansen op Nederlands eremetaal.

Op de massastart doen Jorrit Bergsma, Sven Kramer, Marijke Groenewoud en Irene Schouten een gooi naar de medailles. Vanaf 8.00 uur zijn de halve finales. Vanaf 9.30 uur zijn de finales.

Bobsleeër Ivo de Bruin heeft morgen nog geen kans op een olympische plak. Voor zijn viermansbob, met verder Jelen en Janko Franjic en Dennis Veenker, staan de eerste twee runs op het programma. De medailles worden een dag later verdeeld.

NOS
Het programma van zaterdag 19 februari

Bergsma blikt vooruit op massastart

De langebaanschaatsers sluiten morgen het olympisch toernooi af met de massastart. Bij de mannen staan voor Nederland Jorrit Bergsma en Sven Kramer aan de start. Nog niet eerder reden zij samen een massastart. "Het helpt als je een ingespeeld team bent", weet Bergsma uit ervaring. "Dat is een vraagteken, want we hebben nog niet met elkaar gereden."

Bergsma en Kramer geen ingespeeld team: 'Hopelijk is geluk aan onze zijde'

Atleten moeten oppassen wat ze zeggen

Het blijft als een grauwe sluier boven de Winterspelen van Peking hangen. Censuur. Zoals de Duitse rodelaarster Natalie Geisenberger het verwoordde: "Je moet oppassen wanneer je wat zegt en waar je dat doet."

Geisenberger is de meeste succesvolle Duitse wintersporter ooit met zes gouden medailles, waarvan twee in Peking. Ze maakte diverse Winterspelen mee en bekritiseerde de omstandigheden in China al voordat de Spelen waren begonnen.

Hoe Orie van gouden Krol een 'pitbull' maakte

Hij had gegromd, zijn tanden laten zien, toegehapt en niet meer losgelaten. Het was het verhaal van Thomas Krol, kersvers kampioen op de kilometer. Opgetekend uit de mond van Jac Orie, zijn trainer.

De oefenmeester was empathisch, euforisch, opgelucht en verontwaardigd tegelijk. Het ging over de hooggespannen verwachtingen voorafgaande aan de Spelen. Het lang uitblijven van die felbegeerde gouden medaille.

Lees in onderstaand artikel hoe Jac Orie de olympische titel van zijn pupil Krol heeft ervaren:

Nederland klimt naar vijfde plaats medaillespiegel

De gouden medaille van Thomas Krol op de 1.000 meter heeft ervoor gezorgd dat Nederland is geklommen op de medaillespiegel. Met nu 7 gouden, 5 zilveren en 4 bronzen olympische plakken staat Nederland vijfde.

NOS
De medaillespiegel na 18 februari

Rusland na shoot-outs naar ijshockeyfinale

De Finse en Russische ijshockeyers spelen zondag de olympische finale. De Finnen versloegen Slowakije met 2-0 en de Russen hadden een shoot-out nodig om de Zweden (na 1-1) opzij te zetten.

Anton Slepyshev zette de Russen in de tweede periode op 1-0. De Zweed Anton Lander bracht met nog veertien minuten te gaan Zweden op gelijke hoogte: 1-1. Vervolgens viel er in de reguliere speeltijd en in de daaropvolgende extra speeltijd geen doelpunt. De Russen en Zweden maakten zich klaar voor shoot-outs.

Daarin ging het bij beide ploegen niet vanzelf. In totaal werden elf shoot-outs gemist. Zweden werkte één puck voor bij doelman Ivan Fedotov. De Russen twee langs de Zweedse doelman Lars Johansson. Rusland gaat zondag de olympische titel proberen te verdedigen.

Reuters
Russische ijshockeyers

Curlingfinale tussen Groot-Brittannië en Japan

Groot-Brittannië is zondag in de curlingfinale de tegenstander van de Japanse vrouwen. De Britsen waren drievoudig winnaar Zweden met 12-11 de baas.

Een complexe ligging in het negende end leverde vier Britse stenen op (11-8). De Zweedsen sleepten er met drie stenen in het tiende end een verlenging uit, maar lieten daarin met de laatste steen de overwinning op een centimeter liggen.

Japanse curlingvrouwen naar finale

De Japanse curlingvrouwen hebben zich geplaatst voor de olympische finale. Zwitserland werd met 8-6 verslagen.

De andere finalist komt uit het duel tussen Zweden en Groot-Brittannië.

Duitse bobsters op medaillekoers

Bobsleester Laura Nolte heeft haar leidende positie in het olympische tweemansbobtoernooi behouden. De Duitse ging na de eerste run aan de leiding en zette ook in de tweede afdaling de snelste tijd neer. Ze vergrootte haar voorsprong op nummer twee Mariama Jamanka, eveneens afkomstig uit Duitsland.

De Amerikaanse Elana Meyers Taylor bezet na twee runs de derde plaats.

Chinees paar zet wereldrecord neer op korte kür

Sui Wenjing en Han Chan gaan na de korte kür aan de leiding bij het kunstschaatsen voor paren. Het Chinese paar verbeterde met een score van 84,41 zijn eigen wereldrecord. Ook het Russische paar, bestaande uit Jevgenia Tarasova en Vladimir Morozov, kreeg een hogere score dan het oude wereldrecord van de Chinezen, dat op 82,83 stond, maar kwam tekort om de leiding te pakken in de stand.

De afsluitende vrije kür wordt zaterdag geschaatst.

Reuters
Het Chinese kunstschaatspaar Sui/Han

Leerdam heeft olympisch zilver binnen

Jutta Leerdam won gisteren zilver op de olympische 1.000 meter in Peking en kreeg vanmiddag haar medaille uitgereikt.

Leerdam gehuldigd op medal plaza: het zilver van de 1.000 meter is binnen

Skispringster Kramer voelde zich 'verschrikkelijk' na mislopen Spelen

Zes dagen voordat skispringster Sara Marita Kramer haar olympische debuut zou maken werd ze positief getest op het coronavirus. "Een levende nachtmerrie", zo omschrijft de 20-jarige Kramer de dagen na haar positieve test. "Ik heb een paar slapeloze nachten gehad."

De in Nederland geboren Kramer, die voor Oostenrijk uitkomt, laat tijdens een mediamoment van de Oostenrijkse skibond voor het eerst sinds 2,5 week weer van zich horen. "De eerste anderhalve week hing ik maar wat rond, wat voor mij nogal atypisch is. Ik zat echt in een gat en voelde me verschrikkelijk."

Inmiddels heeft Kramer de weg omhoog weer gevonden. "Qua gezondheid ben ik weer helemaal terug, ik ben sinds het begin van de week weer aan het trainen." Haar rentree in het wereldbekercircuit staat gepland voor 25 februari in het Oostenrijkse Hinzenbach.

EPA
Sara Marita Kramer

Verbij en Otterspeer balen

Waar de blijdschap en de opluchting na afloop van de olympische 1.000 meter overheersten bij winnaar Thomas Krol, droop bij verliezers Kai Verbij en Hein Otterspeer de teleurstelling van de gezichten. "De droom is op een behoorlijk wrede manier voorbij. Het is echt een doemscenario."

Wereldkampioen Verbij had in de slotrit tegen Laurent Dubreuil nog zicht op minstens een podiumplaats, maar in de laatste ronde stopte hij met rijden omdat hij anders op de kruising in botsing zou komen met de Canadese schaatser.

Lees in onderstaand artikel de uitgebreide reacties van Kai Verbij en Hein Otterspeer:

Goede start Duitse tweemansbobs

De eerste run van de tweemansbob bij de vrouwen zit erop en net als bij de tweemansbob voor mannen eerder deze Spelen domineren de Duitsers. Pilote Laura Nolte zette in de eerste afdaling met 1.01,04 de snelste tijd neer. Daarmee was ze 0,06 sneller dan haar landgenote Mariama Jamanka. De Amerikaanse Elana Meyers Taylor bezet de derde plaats op 0,22 van leidster Nolte.

Reuters
De Duitse bobslee van pilote Laura Nolte

Schouten en Groenewoud blikken vooruit op massastart

Zaterdag is de laatste dag dat er op de langebaan geschaatst wordt in Peking. Het afsluitende onderdeel is de massastart. Bij de vrouwen staan voor Nederland Irene Schouten en Marijke Groenewoud aan de start. Zij blikken alvast vooruit.

Als Nederland maar wint, dan zijn Schouten en Groenewoud blij: 'Goud zou mooi zijn'

Landenwedstrijd alpineskiën met uur vervroegd, maar hoe werkt het?

De landenwedstrijd in het alpineskiën, met onder anderen de op revanche beluste Mikaela Shiffrin, is vanwege de harde wind in Peking met een uur vervroegd. Het laatste ski-onderdeel begint om 03.00 uur vannacht, in plaats van 04.00 uur, en is live te zien bij de NOS.

Maar hoe werkt dat nou precies, die landenwedstrijd? We leggen het uit in dit filmpje.

Kremlin boos over uitspraken Bach: 'Harde coach leidt tot succes'

Rusland is ontstemd over de kritiek van IOC-baas Thomas Bach op de begeleiders van de 15-jarige kunstschaatsster Kamila Valijeva. "De wijze waarop zij na haar oefening werd bejegend door haar begeleiders was er een van ongekende kilte", zei Bach onder meer. "Het was een verwerpelijke houding ten opzichte van een meisje van pas 15 jaar oud."

De Russen zijn het daar niet mee eens. Vice-premier Dmitri Tsjernisjenko noemde de uitspraken in gesprek met sportmedium Inside the games "ongepast en verkeerd". "Het is diep teleurstellend dat hij zijn eigen fictieve verhaal over de gevoelens van onze atleten vertelt en als officiële stem van het IOC presenteert", aldus Tsjernisjenko, in 2014 hoofd van het organisatiecomité van de Spelen in Sotsji.

Ook het Kremlin meldde het niet eens te zijn met de woorden van Bach. "Hij houdt niet van de hardheid van onze coaches, maar iedereen weet dat de hardheid van een coach een sleutel is voor overwinningen in topsport. En we zien dat onze sporters overwinningen vieren", aldus een woordvoerder.

Reuters
Kamila Valijeva na haar mislukte vrije kür, met links haar omstreden coach Eteri Toeberidze

Krol behoorlijk versleten na spannende ontknoping: 'Tijd aftellen op het scorebord'

"Ik ben ziels-, ziels- zielsgelukkig met het goud", straalde de 29-jarige Thomas Krol nadat hij vrijdagmiddag in Peking zijn eerste olympische titel had veroverd op de 1.000 meter.

De nuchtere, analytische Krol staat niet bekend om zijn emotionele interviews, maar toen hij na zijn gouden race voor de NOS-camera verscheen, spatte het geluk van zijn gezicht.

"Dit was echt fantastisch. Het is een droom die uitkomt, ik heb er eigenlijk geen woorden voor", zei Krol. "Maar ik moet toch praten, anders wordt een heel saai interview."

Bø wint vierde goud in Peking en kan kwartetten met Bjørndalen

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft in Peking zijn vierde olympische titel veroverd. De Noor bleef op de massastart de Zweed Martin Ponsiluoma en en zijn landgenoot Vetle Christiansen voor.

Bø pakte ook al een gouden medaille op de twee estafettenummers en de 20 kilometer individueel. Met zijn kwartet evenaart hij de prestatie van zijn landgenoot Ole Einar Bjørndalen, die in 2002 ook vier keer goud won. Met de kanttekening dat er twintig jaar geleden slechts vier nummers op het programma stonden.

Voor de Noorse ploeg in Peking was het al de vijftiende gouden medaille en dat is een record. In 2018 wonnen Noorwegen en Duitsland veertien keer goud.

Bø ging bij zijn eerste schietbeurt een keer in de fout en lag een tijdje op de achtste plaats. Na een foutloze tweede beurt greep de twintigvoudig wereldkampioen echter de leiding en die stond hij niet meer af. Bij de laatste schietbeurt werd het nog heel even spannend. Bø miste twee keer en Quentin Fillon Maillet had met een foutloze ronde de leiding kunnen nemen. De Fransman schoot met de turbo aan, maar dat leverde drie missers op.

Fillon Maillet werd vierde en liep zo een unieke prestatie mis. Na twee keer goud en drie keer zilver was dit het eerste onderdeel in Peking waarop hij geen medaille in de wacht sleepte.

Reuters
Het erepodium na de massastart van de biatlon, met goudsprokkelaar Johannes Thingnes Bø in het midden

Verbij baalt flink na moeilijke kruising: 'Echt een doemscenario'

De reactie van Kai Verbij na zijn teleurstellende rit op de 1.000 meter tijdens de Olympische Spelen in Peking. Hij eindigt als laatste na een moeilijke kruising, waarop hij moest inhouden en het vervolgens maar opgaf.

Verbij baalt flink na moeilijke kruising: 'Echt een doemscenario'

Otterspeer had nieuwe start moeten vragen: 'Het voelde als langlaufen'

De reactie van Hein Otterspeer na de 1.000 meter op de Olympische Spelen in Peking. Hij eindigt bij zijn debuut als tiende. Het ging al mis bij de start, zo vertelt hij.

Otterspeer had nieuwe start moeten vragen: 'Het voelde als langlaufen'

Het podium: goud Krol, zilver Dubreuil en brons Lorentzen

Thomas Krol volgt Kjeld Nuis dus op als olympisch kampioen op de 1.000 meter, met een winnende tijd van 1.07,92.

Het zilver is voor de Canadees Laurent Dubreuil (+0,40), het brons voor Haavard Lorentzen (+0,56).

Hein Otterspeer eindigt op een tiende plaats (+0,88). Kai Verbij, die tijdens zijn race ineens inhield, komt als laatste over de finish.

Reuters
Het erepodium na de 1.000 meter, met Thomas Krol in het midden

Verbij haakt af, goud voor Krol

Kai Verbij komt als laatste over de finish. In zijn rit tegen Laurent Dubreuil komt de Nederlander in de problemen op de kruising, hij moet inhouden, komt overeind en geeft het op.

Dubreuil rijdt de tweede tijd, wat betekent dat Thomas Krol goud pakt!

ANP
Thomas Krol ziet dat hij goud wint en juicht

Otterspeer redt het niet

Hein Otterspeer komt nu in actie tegen de Chinees Ning. Maar de Nederlander redt het niet! Ning wint de rit, Otterspeer rijdt voorlopig de negende tijd.

Nog één rit te gaan: Kai Verbij tegen Laurent Dubreuil. Thomas Krol is zeker van het podium.

Krol rijdt snelste tijd

Thomas Krol is aan de beurt. En hij rijdt de snelste tijd: 1.07,92.

Michalski leidt nog steeds, de Nederlanders komen eraan

Nog vier ritten te gaan op de 1.000 meter. De Pool Piotr Michalski leidt nog steeds met zijn tijd van 1.08,56.

In de laatste drie ritten komen de Nederlanders: Thomas Krol (10.30 uur), Hein Otterspeer (10.33 uur) en Kai Verbij (10.36 uur).

Canada verschalkt VS en pakt curlingbrons

De Canadese curlingmannen hebben op de Olympische Spelen brons gepakt. De drievoudig olympisch kampioen won in de strijd om de derde plaats met 8-5 van titelverdediger de Verenigde Staten.

In de eerste acht ends pakte Canada een 6-5 voorsprong, waarna het in end negen een ferme tik uitdeelde. Waar de VS het voordeel van de laatste steen had, straften de Canadezen hun foutjes af en pakten twee punten. In de tiende end maakte de VS, wederom met het voordeel van de laatste steen, de achterstand van drie punten niet meer goed.

Skip Brad Gushue en Mark Nichols pakten na het goud in 2006 hun tweede medaille op de Olympische Spelen.

De finale tussen Groot-Brittannië en de Zweden is morgenochtend om 07.00 uur.

Reuters
Canada juicht, de VS treurt na de strijd om brons

Pool Michalski leidt voor de dweilpauze

We gaan dweilen in Peking. De Pool Piotr Michalski gaat vooralsnog aan de leiding (1.08,56), voor de Rus Pavel Koelizjnikov (+0,31) en de Pool Damian Zurek (+0,52).

Na de dweil komen de echte kanonnen, onder wie drie Nederlanders: Thomas Krol (10.30 uur), Hein Otterspeer (10.33 uur) en Kai Verbij (10.36 uur).

Olympische enquête van de NOS

We zouden je graag wat willen vragen over de Olympische Spelen bij de NOS.

Als je vijf minuten de tijd hebt, zou je dan deze vragenlijst in willen vullen? Met jouw feedback kunnen we onze volgende websites nog beter proberen te maken.

Koelizjnikov valt tegen op olympisch debuut

Pavel Koelizjnikov kan geen potten breken op de 1.000 meter. De Rus rijdt een tijd van 1.08,87 en is daarmee 0,31 langzamer dan de nummer 1 tot nu toe, de Pool Piotr Michalski.

Het is het olympisch debuut van Koelizjnikov, die jarenlang heerste op de sprint maar door de dopingsancties tegen zijn land nooit op de Spelen uitkwam.

Reuters
Pavel Koelizjnikov tijdens zijn olympische 1.000 meter