liveblog
NOS SportAangepast

Russen en Finnen in ijshockeyfinale • Nederland klimt op medaillespiegel

liveblog gesloten

Tot morgen

Daarmee sluiten we het olympische liveblog van vandaag af. Morgen, op de voorlaatste dag van deze Spelen, zijn er nog volop kansen op Nederlands eremetaal.

Op de massastart doen Jorrit Bergsma, Sven Kramer, Marijke Groenewoud en Irene Schouten een gooi naar de medailles. Vanaf 8.00 uur zijn de halve finales. Vanaf 9.30 uur zijn de finales.

Bobsleeër Ivo de Bruin heeft morgen nog geen kans op een olympische plak. Voor zijn viermansbob, met verder Jelen en Janko Franjic en Dennis Veenker, staan de eerste twee runs op het programma. De medailles worden een dag later verdeeld.

Het programma van zaterdag 19 februari

Bergsma blikt vooruit op massastart

De langebaanschaatsers sluiten morgen het olympisch toernooi af met de massastart. Bij de mannen staan voor Nederland Jorrit Bergsma en Sven Kramer aan de start. Nog niet eerder reden zij samen een massastart. "Het helpt als je een ingespeeld team bent", weet Bergsma uit ervaring. "Dat is een vraagteken, want we hebben nog niet met elkaar gereden."

Bergsma en Kramer geen ingespeeld team: 'Hopelijk is geluk aan onze zijde'

Atleten moeten oppassen wat ze zeggen

Het blijft als een grauwe sluier boven de Winterspelen van Peking hangen. Censuur. Zoals de Duitse rodelaarster Natalie Geisenberger het verwoordde: "Je moet oppassen wanneer je wat zegt en waar je dat doet."

Geisenberger is de meeste succesvolle Duitse wintersporter ooit met zes gouden medailles, waarvan twee in Peking. Ze maakte diverse Winterspelen mee en bekritiseerde de omstandigheden in China al voordat de Spelen waren begonnen.

Hoe Orie van gouden Krol een 'pitbull' maakte

Hij had gegromd, zijn tanden laten zien, toegehapt en niet meer losgelaten. Het was het verhaal van Thomas Krol, kersvers kampioen op de kilometer. Opgetekend uit de mond van Jac Orie, zijn trainer.

De oefenmeester was empathisch, euforisch, opgelucht en verontwaardigd tegelijk. Het ging over de hooggespannen verwachtingen voorafgaande aan de Spelen. Het lang uitblijven van die felbegeerde gouden medaille.

Lees in onderstaand artikel hoe Jac Orie de olympische titel van zijn pupil Krol heeft ervaren:

Nederland klimt naar vijfde plaats medaillespiegel

De gouden medaille van Thomas Krol op de 1.000 meter heeft ervoor gezorgd dat Nederland is geklommen op de medaillespiegel. Met nu 7 gouden, 5 zilveren en 4 bronzen olympische plakken staat Nederland vijfde.

De medaillespiegel na 18 februari

Rusland na shoot-outs naar ijshockeyfinale

De Finse en Russische ijshockeyers spelen zondag de olympische finale. De Finnen versloegen Slowakije met 2-0 en de Russen hadden een shoot-out nodig om de Zweden (na 1-1) opzij te zetten.

Anton Slepyshev zette de Russen in de tweede periode op 1-0. De Zweed Anton Lander bracht met nog veertien minuten te gaan Zweden op gelijke hoogte: 1-1. Vervolgens viel er in de reguliere speeltijd en in de daaropvolgende extra speeltijd geen doelpunt. De Russen en Zweden maakten zich klaar voor shoot-outs.

Daarin ging het bij beide ploegen niet vanzelf. In totaal werden elf shoot-outs gemist. Zweden werkte één puck voor bij doelman Ivan Fedotov. De Russen twee langs de Zweedse doelman Lars Johansson. Rusland gaat zondag de olympische titel proberen te verdedigen.

Russische ijshockeyers

Curlingfinale tussen Groot-Brittannië en Japan

Groot-Brittannië is zondag in de curlingfinale de tegenstander van de Japanse vrouwen. De Britsen waren drievoudig winnaar Zweden met 12-11 de baas.

Een complexe ligging in het negende end leverde vier Britse stenen op (11-8). De Zweedsen sleepten er met drie stenen in het tiende end een verlenging uit, maar lieten daarin met de laatste steen de overwinning op een centimeter liggen.

Japanse curlingvrouwen naar finale

De Japanse curlingvrouwen hebben zich geplaatst voor de olympische finale. Zwitserland werd met 8-6 verslagen.

De andere finalist komt uit het duel tussen Zweden en Groot-Brittannië.

Duitse bobsters op medaillekoers

Bobsleester Laura Nolte heeft haar leidende positie in het olympische tweemansbobtoernooi behouden. De Duitse ging na de eerste run aan de leiding en zette ook in de tweede afdaling de snelste tijd neer. Ze vergrootte haar voorsprong op nummer twee Mariama Jamanka, eveneens afkomstig uit Duitsland.

De Amerikaanse Elana Meyers Taylor bezet na twee runs de derde plaats.

Chinees paar zet wereldrecord neer op korte kür

Sui Wenjing en Han Chan gaan na de korte kür aan de leiding bij het kunstschaatsen voor paren. Het Chinese paar verbeterde met een score van 84,41 zijn eigen wereldrecord. Ook het Russische paar, bestaande uit Jevgenia Tarasova en Vladimir Morozov, kreeg een hogere score dan het oude wereldrecord van de Chinezen, dat op 82,83 stond, maar kwam tekort om de leiding te pakken in de stand.

De afsluitende vrije kür wordt zaterdag geschaatst.

Het Chinese kunstschaatspaar Sui/Han

Leerdam heeft olympisch zilver binnen

Jutta Leerdam won gisteren zilver op de olympische 1.000 meter in Peking en kreeg vanmiddag haar medaille uitgereikt.

Leerdam gehuldigd op medal plaza: het zilver van de 1.000 meter is binnen

Skispringster Kramer voelde zich 'verschrikkelijk' na mislopen Spelen

Zes dagen voordat skispringster Sara Marita Kramer haar olympische debuut zou maken werd ze positief getest op het coronavirus. "Een levende nachtmerrie", zo omschrijft de 20-jarige Kramer de dagen na haar positieve test. "Ik heb een paar slapeloze nachten gehad."

De in Nederland geboren Kramer, die voor Oostenrijk uitkomt, laat tijdens een mediamoment van de Oostenrijkse skibond voor het eerst sinds 2,5 week weer van zich horen. "De eerste anderhalve week hing ik maar wat rond, wat voor mij nogal atypisch is. Ik zat echt in een gat en voelde me verschrikkelijk."

Inmiddels heeft Kramer de weg omhoog weer gevonden. "Qua gezondheid ben ik weer helemaal terug, ik ben sinds het begin van de week weer aan het trainen." Haar rentree in het wereldbekercircuit staat gepland voor 25 februari in het Oostenrijkse Hinzenbach.

Sara Marita Kramer

Verbij en Otterspeer balen

Waar de blijdschap en de opluchting na afloop van de olympische 1.000 meter overheersten bij winnaar Thomas Krol, droop bij verliezers Kai Verbij en Hein Otterspeer de teleurstelling van de gezichten. "De droom is op een behoorlijk wrede manier voorbij. Het is echt een doemscenario."

Wereldkampioen Verbij had in de slotrit tegen Laurent Dubreuil nog zicht op minstens een podiumplaats, maar in de laatste ronde stopte hij met rijden omdat hij anders op de kruising in botsing zou komen met de Canadese schaatser.

Lees in onderstaand artikel de uitgebreide reacties van Kai Verbij en Hein Otterspeer:

Goede start Duitse tweemansbobs

De eerste run van de tweemansbob bij de vrouwen zit erop en net als bij de tweemansbob voor mannen eerder deze Spelen domineren de Duitsers. Pilote Laura Nolte zette in de eerste afdaling met 1.01,04 de snelste tijd neer. Daarmee was ze 0,06 sneller dan haar landgenote Mariama Jamanka. De Amerikaanse Elana Meyers Taylor bezet de derde plaats op 0,22 van leidster Nolte.

De Duitse bobslee van pilote Laura Nolte

Schouten en Groenewoud blikken vooruit op massastart

Zaterdag is de laatste dag dat er op de langebaan geschaatst wordt in Peking. Het afsluitende onderdeel is de massastart. Bij de vrouwen staan voor Nederland Irene Schouten en Marijke Groenewoud aan de start. Zij blikken alvast vooruit.

Als Nederland maar wint, dan zijn Schouten en Groenewoud blij: 'Goud zou mooi zijn'

Landenwedstrijd alpineskiën met uur vervroegd, maar hoe werkt het?

De landenwedstrijd in het alpineskiën, met onder anderen de op revanche beluste Mikaela Shiffrin, is vanwege de harde wind in Peking met een uur vervroegd. Het laatste ski-onderdeel begint om 03.00 uur vannacht, in plaats van 04.00 uur, en is live te zien bij de NOS.

Maar hoe werkt dat nou precies, die landenwedstrijd? We leggen het uit in dit filmpje.

Kremlin boos over uitspraken Bach: 'Harde coach leidt tot succes'

Rusland is ontstemd over de kritiek van IOC-baas Thomas Bach op de begeleiders van de 15-jarige kunstschaatsster Kamila Valijeva. "De wijze waarop zij na haar oefening werd bejegend door haar begeleiders was er een van ongekende kilte", zei Bach onder meer. "Het was een verwerpelijke houding ten opzichte van een meisje van pas 15 jaar oud."

De Russen zijn het daar niet mee eens. Vice-premier Dmitri Tsjernisjenko noemde de uitspraken in gesprek met sportmedium Inside the games "ongepast en verkeerd". "Het is diep teleurstellend dat hij zijn eigen fictieve verhaal over de gevoelens van onze atleten vertelt en als officiële stem van het IOC presenteert", aldus Tsjernisjenko, in 2014 hoofd van het organisatiecomité van de Spelen in Sotsji.

Ook het Kremlin meldde het niet eens te zijn met de woorden van Bach. "Hij houdt niet van de hardheid van onze coaches, maar iedereen weet dat de hardheid van een coach een sleutel is voor overwinningen in topsport. En we zien dat onze sporters overwinningen vieren", aldus een woordvoerder.

Kamila Valijeva na haar mislukte vrije kür, met links haar omstreden coach Eteri Toeberidze

Krol behoorlijk versleten na spannende ontknoping: 'Tijd aftellen op het scorebord'

"Ik ben ziels-, ziels- zielsgelukkig met het goud", straalde de 29-jarige Thomas Krol nadat hij vrijdagmiddag in Peking zijn eerste olympische titel had veroverd op de 1.000 meter.

De nuchtere, analytische Krol staat niet bekend om zijn emotionele interviews, maar toen hij na zijn gouden race voor de NOS-camera verscheen, spatte het geluk van zijn gezicht.

"Dit was echt fantastisch. Het is een droom die uitkomt, ik heb er eigenlijk geen woorden voor", zei Krol. "Maar ik moet toch praten, anders wordt een heel saai interview."

Bø wint vierde goud in Peking en kan kwartetten met Bjørndalen

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft in Peking zijn vierde olympische titel veroverd. De Noor bleef op de massastart de Zweed Martin Ponsiluoma en en zijn landgenoot Vetle Christiansen voor.

Bø pakte ook al een gouden medaille op de twee estafettenummers en de 20 kilometer individueel. Met zijn kwartet evenaart hij de prestatie van zijn landgenoot Ole Einar Bjørndalen, die in 2002 ook vier keer goud won. Met de kanttekening dat er twintig jaar geleden slechts vier nummers op het programma stonden.

Voor de Noorse ploeg in Peking was het al de vijftiende gouden medaille en dat is een record. In 2018 wonnen Noorwegen en Duitsland veertien keer goud.

Bø ging bij zijn eerste schietbeurt een keer in de fout en lag een tijdje op de achtste plaats. Na een foutloze tweede beurt greep de twintigvoudig wereldkampioen echter de leiding en die stond hij niet meer af. Bij de laatste schietbeurt werd het nog heel even spannend. Bø miste twee keer en Quentin Fillon Maillet had met een foutloze ronde de leiding kunnen nemen. De Fransman schoot met de turbo aan, maar dat leverde drie missers op.

Fillon Maillet werd vierde en liep zo een unieke prestatie mis. Na twee keer goud en drie keer zilver was dit het eerste onderdeel in Peking waarop hij geen medaille in de wacht sleepte.

Het erepodium na de massastart van de biatlon, met goudsprokkelaar Johannes Thingnes Bø in het midden

Verbij baalt flink na moeilijke kruising: 'Echt een doemscenario'

De reactie van Kai Verbij na zijn teleurstellende rit op de 1.000 meter tijdens de Olympische Spelen in Peking. Hij eindigt als laatste na een moeilijke kruising, waarop hij moest inhouden en het vervolgens maar opgaf.

Verbij baalt flink na moeilijke kruising: 'Echt een doemscenario'

Otterspeer had nieuwe start moeten vragen: 'Het voelde als langlaufen'

De reactie van Hein Otterspeer na de 1.000 meter op de Olympische Spelen in Peking. Hij eindigt bij zijn debuut als tiende. Het ging al mis bij de start, zo vertelt hij.

Otterspeer had nieuwe start moeten vragen: 'Het voelde als langlaufen'

Het podium: goud Krol, zilver Dubreuil en brons Lorentzen

Thomas Krol volgt Kjeld Nuis dus op als olympisch kampioen op de 1.000 meter, met een winnende tijd van 1.07,92.

Het zilver is voor de Canadees Laurent Dubreuil (+0,40), het brons voor Haavard Lorentzen (+0,56).

Hein Otterspeer eindigt op een tiende plaats (+0,88). Kai Verbij, die tijdens zijn race ineens inhield, komt als laatste over de finish.

Het erepodium na de 1.000 meter, met Thomas Krol in het midden

Verbij haakt af, goud voor Krol

Kai Verbij komt als laatste over de finish. In zijn rit tegen Laurent Dubreuil komt de Nederlander in de problemen op de kruising, hij moet inhouden, komt overeind en geeft het op.

Dubreuil rijdt de tweede tijd, wat betekent dat Thomas Krol goud pakt!

Thomas Krol ziet dat hij goud wint en juicht

Otterspeer redt het niet

Hein Otterspeer komt nu in actie tegen de Chinees Ning. Maar de Nederlander redt het niet! Ning wint de rit, Otterspeer rijdt voorlopig de negende tijd.

Nog één rit te gaan: Kai Verbij tegen Laurent Dubreuil. Thomas Krol is zeker van het podium.

Krol rijdt snelste tijd

Thomas Krol is aan de beurt. En hij rijdt de snelste tijd: 1.07,92.

Michalski leidt nog steeds, de Nederlanders komen eraan

Nog vier ritten te gaan op de 1.000 meter. De Pool Piotr Michalski leidt nog steeds met zijn tijd van 1.08,56.

In de laatste drie ritten komen de Nederlanders: Thomas Krol (10.30 uur), Hein Otterspeer (10.33 uur) en Kai Verbij (10.36 uur).

Canada verschalkt VS en pakt curlingbrons

De Canadese curlingmannen hebben op de Olympische Spelen brons gepakt. De drievoudig olympisch kampioen won in de strijd om de derde plaats met 8-5 van titelverdediger de Verenigde Staten.

In de eerste acht ends pakte Canada een 6-5 voorsprong, waarna het in end negen een ferme tik uitdeelde. Waar de VS het voordeel van de laatste steen had, straften de Canadezen hun foutjes af en pakten twee punten. In de tiende end maakte de VS, wederom met het voordeel van de laatste steen, de achterstand van drie punten niet meer goed.

Skip Brad Gushue en Mark Nichols pakten na het goud in 2006 hun tweede medaille op de Olympische Spelen.

De finale tussen Groot-Brittannië en de Zweden is morgenochtend om 07.00 uur.

Canada juicht, de VS treurt na de strijd om brons

Pool Michalski leidt voor de dweilpauze

We gaan dweilen in Peking. De Pool Piotr Michalski gaat vooralsnog aan de leiding (1.08,56), voor de Rus Pavel Koelizjnikov (+0,31) en de Pool Damian Zurek (+0,52).

Na de dweil komen de echte kanonnen, onder wie drie Nederlanders: Thomas Krol (10.30 uur), Hein Otterspeer (10.33 uur) en Kai Verbij (10.36 uur).

Olympische enquête van de NOS

We zouden je graag wat willen vragen over de Olympische Spelen bij de NOS.

Als je vijf minuten de tijd hebt, zou je dan deze vragenlijst in willen vullen? Met jouw feedback kunnen we onze volgende websites nog beter proberen te maken.

Koelizjnikov valt tegen op olympisch debuut

Pavel Koelizjnikov kan geen potten breken op de 1.000 meter. De Rus rijdt een tijd van 1.08,87 en is daarmee 0,31 langzamer dan de nummer 1 tot nu toe, de Pool Piotr Michalski.

Het is het olympisch debuut van Koelizjnikov, die jarenlang heerste op de sprint maar door de dopingsancties tegen zijn land nooit op de Spelen uitkwam.

Pavel Koelizjnikov tijdens zijn olympische 1.000 meter

Biatlete Braisaz-Bouchet blijft Noorse vrouwen voor en pakt goud op massastart

Biatlete Justine Braisaz-Bouchet is op de Winterspelen in Peking olympisch kampioene op de massastart geworden. De Française hield de Noorse concurrentie knap van zich af.

De 25-jarige Braisaz boekte vlak voor de Spelen de derde wereldbekeroverwinning uit haar loopbaan, maar in Peking wilde het tot vandaag maar niet vlotten. Ze werd 40ste in de individuele race en 38ste op de sprint. De achtervolging liet ze maar lopen.

De Française ging dan ook zeker niet als favoriete van start en lag na de twee liggende schietbeurten slechts op de veertiende plaats. Bij het staande schieten richtte ze zich echter op. Op dat moment gingen Marte Olsbu Roiseland en Tiril Eckhoff aan kop. De Noorse vrouwen hadden bij de derde schietbeurt echter de grootst mogelijke moeite met de harde wind.

De twee stonden een halve minuut stil om het vizier recht te krijgen. En dan nog misten ze beiden twee keer. Braisaz bleef foutloos en nam de koppositie in handen. Bij de laatste beurt kon ze zich een misser permitteren, want de anderen deden het niet beter.

Eckhoff won uiteindelijk de strijd om het zilver van Roiseland, die desondanks de biatlonkoningin van de Spelen werd. De 31-jarige sleepte drie keer goud en twee keer brons in de wacht.

Biatlete Justine Braisaz-Bouchet is uitgeput na de finish

De 1.000 meter in Peking is begonnen

We zijn begonnen aan de laatste individuele afstand bij het langebaanschaatsen in Peking.

De Pool Damian Zurek zet als eerste de snelste tijd neer: 1.09,08. Hij is 0,92 sneller dan de Japanner Tatsuya Shinhama.

Het is nu nog een beetje stilte voor de storm, want over een klein uurtje zien we de Nederlanders: Thomas Krol (10.30 uur), Hein Otterspeer (10.33 uur) en Kai Verbij (10.36 uur).

Nu: vooruitblikken op de 1.000 meter bij de mannen

Vanuit de tent op de Jaap Edenbaan - die vooralsnog staat - blikt Henry Schut vooruit op de 1.000 meter met Stefan Groothuis, Annette Gerritsen en Mark Tuitert.

Thomas Krol en Kai Verbij tijdens een training

Regez regeert op olympische skicross en pakt goud

Freestyleskiër Ryan Regez heeft de olympische titel op de cross gewonnen. De 29-jarige Zwitser bleef in de finale zijn landgenoot Alex Fiva voor. De Rus Sergej Ridzik pakte brons.

Regez is de leider in de wereldbeker en startte als een van de favorieten aan de cross. Hij kwam vrij simpel de drie rondes op weg naar de finale door.

In de eindstrijd was hij als beste weg. Regez, Fiva, Ridzik en Erik Mobärg gingen in een treintje op de finish af en inhalen was zo goed als onmogelijk.

Fiva, die met Ridnik de finale haalde na een spectaculaire race vol inhaalacties en botsingen, is met 36 jaar en 20 dagen de oudste freestyleskiër met een plak.

Wennemars te laat voor live gesprek: 'Hij heeft niet op zijn telefoon gekeken'

Verslaggever Jeroen Stekelenburg blikt vooruit op de 1.000 meter mannen bij het schaatsen. Hij zou dat doen met Erben Wennemars, maar die kwam te laat opdagen. Gelukkig was Johan de Wit, de bondscoach van de Japanse schaatsploeg, toevallig in de buurt.

De Wit tipt overigens Kai Verbij als winnaar van de olympische 1.000 meter, die om 09.30 uur begint.

Wennemars te laat voor live gesprek: 'Hij heeft niet op zijn telefoon gekeken'

Bobsleester Hoenko derde dopinggeval op Winterspelen

Bobsleester Lidiia Hoenko uit Oekraïne is bij de Winterspelen betrapt op het gebruik van een verboden middel. Hoenko, die in Peking als twintigste eindigde in de monobob, leverde op 14 februari een positieve dopingtest in.

Hoenko is het derde dopinggeval tijdens deze Spelen. Haar landgenote Valentina Kaminska, een langlaufster, testte op drie verboden middelen positief. Hossein Saveh Shemshaki, een Iraanse skiër, was de eerste olympiër die in China betrapt werd op dopinggebruik.

Bobsleester Lidiia Hunko in betere tijden, poserend op de olympische bobbaan

En dan nu: freestyle-skiën, de cross van de mannen

Kijk nu live naar de skicross van de freestyle-skiërs, een van de leukste evenementen van de Winterspelen.

Finland maakt 2-0 en gaat naar olympische hockeyfinale

In de laatste minuut van de halve finale van het ijshockeytoernooi schuift Harri Pesonen de 2-0 in het lege doel. De Slowaken speelden zonder keeper in een laatste alles-of-niets-offensief, en het werd dus niets.

De Finnen staan daarmee voor de derde keer in de olympische finale. In 1988 en 2006 wonnen ze zilver. In de finale treft Finland de winnaar van het duel tussen ROC (Rusland) en Zweden. Die andere halve finale is vanmiddag om 14.10 uur.

Otterspeer vol zelfvertrouwen voor 1.000 meter: 'Ik denk dat ik kan winnen'

Hein Otterspeer kijkt vooruit naar de 1.000 meter, die vanaf 09.30 uur wordt verreden op de Olympische Spelen in Peking.

De zelfbenoemde 'oude man met een jongensdroom' rijdt tegen de Chinees Ning Zhongyan en rekent vooral op de eerste 600 meter, zijn sterke punt. "Als ik de eerste ronde naar mijn hand kan zetten, hoop ik dat hij me nooit meer terugziet."

De laatste tien minuten bij Finland-Slowakije

In de derde periode van de halve finale tussen Finland en Slowakije in het olympische ijshockeytoernooi zijn we in de laatste tien minuten beland.

De Finnen leiden nog altijd met 1-0. Kunnen de Slowaken daar nog iets aan doen?

Verbij blikt vooruit op de 1.000 meter

Een interview met Kai Verbij een dag voor de olympische 1.000 meter. Op die afstand is hij de regerend wereldkampioen.

IJshockey: Finland-Slowakije nog 1-0 na twee periodes

Er zitten twee periodes op bij de wedstrijd in de halve finale tussen Finland en Slowakije. Favoriet Finland staat nog altijd maar met 1-0 voor, alles is nog mogelijk.

Bach eist nader onderzoek naar begeleiders Valijeva

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, vindt dat er onderzoek moet komen naar de handel en wandel van het begeleidingsteam van de 15-jarige Russische kunstrijdster Kamila Valijeva. De Duitser vroeg zich vrijdag tijdens een internationale persconferentie tevens af of minderjarigen eigenlijk wel thuis horen de Olympische Spelen.

De Russin werd op Eerste Kerstdag tijdens een dopingcontrole betrapt op het middel trimetazidine, een hartmedicijn. Valijeva werd daarop geschorst door het Russisch dopingagentschap, een uitspraak waartegen de kunstrijdster in beroep ging.

Haar schorsing werd opgeheven omdat alleen de a-staal bleek te zijn gecontroleerd. Daarop ging het IOC bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep tegen de opheffing. Op technische gronden werd dat niet ontvankelijk verklaard.

Valijeva nam in de eerste week van de Winterspelen deel aan de gemengde landenwedstrijd. Ze mocht dinsdag onder voorbehoud ook starten op de korte kür. Daar behaalde ze een score van 82,16 punten, goed voor de eerste plaats.

Twee dagen later eindigde ze op de prestigieuze lange kür op de vierde plaats, nadat ze tijdens haar oefening een aantal maal ten val kwam.

Thomas Bach

Bobsleeërs hebben laatste training gehad

Morgennacht komen de Nederlandse bobsleeërs in actie. Zojuist hebben ze hun laatste training afgerond. Piloot Ivo de Bruin en zijn remmers zetten de twaalfde tijd neer (59,86), maar niet iedereen deed mee aan de laatste training.

Om 02.30 uur op zaterdagochtend starten De Bruin en co aan hun eerste run.

Finland op 1-0 in halve finale ijshockey

Sakari Manninen en Markus Granlund vieren de goal

Sakari Manninen zette Finland na 16 minuten spelen in de eerste periode op een 1-0 voorsprong tegen Slowakije.

Om 05.10 uur begonnen: halve finale ijshockey (m) tussen Finland en Slowakije

Het was een verrassing in de kwartfinale van het olympische ijshockeytoernooi bij de mannen: Slowakije schakelde de Verenigde Staten uit. De Amerikanen kwamen vier jaar geleden in Pyeongchang ook niet verder dan de kwartfinales.

Finland plaatste zich simpel voor de halve finales. De Finnen schudden zonder al te veel moeite Zwitserland van zich af. De Zwitsers deden hun best, zeker in de derde periode, maar de Finnen gaven geen krimp.

De andere halve finale gaat tussen ROC (Rusland) en Zweden. Die wedstrijd begint om 14.10 uur.

Bekijk via deze livestream de wedstrijd Finland-Slowakije.

De Slowaakse ijshockeyer Juraj Slafkovsky vlak voor het duel Finland-Slowakije

Om 09.30 uur: de 1.000 meter, met Krol als topfavoriet

De 29-jarige Thomas Krol is de topfavoriet. Hij start om 10.30 uur in rit 13 tegen de Noor Håvard Lorentzen. Krol won op deze afstand dit seizoen twee wereldbekerwedstrijden, leidt in het wereldbekerklassement, werd eerste bij het OKT in Heerenveen en won ook de 1.000 meter bij de EK afstanden.

Goud voor Nederland?

Met een tweede plaats, achter Nuis, op de 1.500 meter, heeft Krol al een medaille op zak. Verbij start om 10.36 uur in de slotrit tegen de Canadees Laurent Dubreuil. De 27-jarige regerend wereldkampioen, tweede op het OKT en derde op de EK, kan zijn eerste olympische medaille pakken.

Dat geldt ook voor de 33-jarige debutant Otterspeer, die Nuis aftroefde in een rechtstreeks duel op het OKT. De Spelen vormen voor Otterspeer "een jongensdroom voor een oude man", zoals hij zelf omschreef.

De 1.000 meter begint om 09.30 uur.

Nog drie medaillekansen voor Nederland

Weer goud voor Gu

Freestyle-skiester Eileen Gu

Freestyle-skiester Eileen Gu heeft op de Spelen in Peking haar tweede gouden medaille veroverd. De Chinese was op de halfpipe een klasse apart.

Uittredend kampioene Cassie Sharpe uit Canada werd tweede: 95,25 om 90,75. Het brons was voor Sharpes landgenote Rachael Karker.

Gu (18) won vorige week het goud op de big air en greep dinsdag het zilver op de slopestyle. Donderdag toonde ze in de kwalificatie al haar suprematie op de halfpipe door als enige de grens van 90 punten te slechten.

De wereldkampioene, die ook alle vier WB-wedstrijden won, was voor de slotrun al zeker van goud. Gu groeide op in de VS. Sinds 2019 komt ze uit voor haar moeders geboorteland.

Welkom!

Het is alweer dag 14 van de Olympische Winterspelen in Peking. Het einde van nadert, maar er zijn nog genoeg medailles te verdelen. Met vandaag voor Nederland weer schaatsen: de 1.000 meter voor mannen. Thomas Krol, Hein Otterspeer en Kai Verbij komen in actie.