liveblog
NOS SportAangepast

Tweemansbob De Bruin in achterhoede • Nederland blijft vierde in medailleklassement

liveblog gesloten

Tot morgen

Daarmee sluiten we deze olympische dag af. Morgenvroeg zijn we er weer en dan zijn er volop medaillekansen voor Nederland.

Melissa Peperkamp en Niek van der Velden strijden in de Nederlandse nacht op het onderdeel big air om de olympische medailles. Ook de langebaanschaatsers staan al vroeg op het ijs. Vanaf 07.30 uur staan de halve finales van de ploegenachtervolging op het programma. Later op de ochtend, vanaf 09.22 uur, barst de strijd om de medailles los.

Verder maakt kunstschaatsster Lindsay van Zundert haar olympisch debuut en maakt bobsleeër Ivo de Bruin zich op voor de laatste twee heats in de tweemansbob.

NOS

De tweede afdaling van De Bruin

Bobsleeër Ivo de Bruin staat met zijn tweemansbob na de eerste dag op de 24ste plaats van de 30 deelnemers. Dinsdag zijn de afsluitende twee runs en worden de medailles verdeeld.

Bekijk in onderstaande video de tweede afdaling van de Nederlander:

Nederland blijft vierde in medailleklassement

Nederland pakte vandaag geen medailles, maar blijft wel op de vierde plaats staan in het olympische medailleklassement. De teller staat nog altijd op twaalf medailles, waarvan zes gouden, vier zilveren en twee bronzen.

Noorwegen voert het klassement aan met negen gouden plakken, één meer dan Duitsland en twee meer dan de Verenigde Staten dat via bobsleester Kaillie Humphries vandaag goud pakte in de monobob. De Noren zijn ook wat betreft het totale aantal medailles (21 stuks) vooralsnog het succesvolste land in China.

NOS
Medaillespiegel van de Spelen na 14 februari

Opnieuw finale tussen ijshockeysters Canada en VS

Na Canada is ook de Verenigde Staten doorgedrongen tot de olympische ijshockeyfinale in het vrouwentoernooi. Finland werd in de halve finales met 4-1 verslagen. Het is voor de zesde keer (in zeven edities) dat de twee toplanden elkaar treffen in de eindstrijd.

Titelhouder VS had in de voorronde met 5-2 van Finland gewonnen. Nu hield de Finse keepster Kisala aanvankelijk alles tegen en in de slotminuut van de eerste periode miste de Finse Karvinen de grootste kans tot dan toe. Finland, dat drie keer brons won op de Spelen, liet zich ook daarna niet wegspelen.

Na de 1-0 van Barnes misten Tulus en Nieminen een grote kans, waarna Knight de 2-0 langs Keisala prikte. De 3-0 was van Scamurra. Finland haalde in de slotminuut Keisala van het ijs en Tapani maakte de verdiende 3-1. Het slotakkoord was van Roque: 4-1.

De finale tussen Canada en de Verenigde Staten begint donderdag om 05.10 uur Nederlandse tijd.

Reuters
IJshockeysters van de VS en Finland in de halve finale van de Spelen

De Bruin stijgt paar plaatsen

Na twee van de vier heats staat Ivo de Bruin met zijn tweemansbob op de 24ste plaats. In de eerste heat noteerde De Bruin, die met Jelen Franjic in de bobslee zit, een tijd van 1.00,46. In de tweede heat wist hij die tijd iets te verbeteren en kwam hij uit op 1.00,36. Daardoor steeg de olympisch debutant van de 27ste naar de 24ste plaats in de tussenstand.

De leiding is nog altijd in handen van Francesco Friedrich uit Duitsland met een totaaltijd van 1.58,38. De Duitse tweemansbob heeft daarmee een voorsprong van 2,44 seconde op De Bruin.

Reuters
De tweemansbob met piloot Ivo de Bruin

De Bruin bijna aan de beurt in run 2

De top-20 van de eerste run bij de tweemansbob heeft inmiddels ook de tweede run achter de rug. De leiding is nog altijd in handen van Francesco Friedrich uit Duitsland met een totaaltijd van 1.58,38.

Ivo de Bruin gaat als 27ste naar beneden en zal proberen sneller te zijn dan de 1.00,46 die hij in de eerste run had neergezet.

Goud voor Oostenrijkste skispringers

De Oostenrijkse skispringers hebben de landenwedstrijd gewonnen. Op de grote schans van Zhangjiakou pakten de Oostenrijkers het goud voor Slovenië (zilver) en Duitsland (brons). Noorwegen, met olympisch kampioen Marius Lindvik in de ploeg, eindigde net naast het podium (vierde).

Slovenië ging na de eerste ronde aan de leiding, maar Jan Hörl bracht de Oostenrijkers tijdens de tweede ronde aan kop met een sprong van 137,5 meter. Manuel Fettner stelde als slotspringer het vijfde goud van zijn land in China veilig met een afstand van 128 meter. Oostenrijk, met verder Stefan Kraft en Daniel Huber, kwam daardoor uit op een totaal van 942,7 punten. Slovenië werd tweede met 934,4. De Duitsers hielden met 922,9 de Noren (922,1) net achter zich. Omgerekend was het verschil tussen brons en plek vier slechts 40 centimeter.

Reuters
De Oostenrijkse skispringers

Bobsleeër De Bruin in achterhoede na run 1

Ivo de Bruin staat in Peking na de eerste heat bij de tweemansbob op een 27ste plek. De Nederlandse tweemansbob, met piloot De Bruin en Jelen Franjic, noteerde een tijd van 1.00,46. Dat was 1,44 seconden langzamer dan klassementsleider Francesco Friedrich uit Duitsland. Hij daalde af in 59.02 seconden.

Pas na 27 van de 30 deelnemers kwam het Nederlandse duo van die laatste plek af, de Braziliaan Edson Bindilatti noteerde een tijd van 1.01,11. Bij de laatste twee afdalingen gingen Trinidad en Tobago en Jamaica nog over de olympische bobsleebaan, waardoor Nederland nog wat plekjes opschoof.

De tweede run start om 14.40 uur. Dinsdag staan de allesbeslissende laatste twee heats op het programma.

AFP
De tweemansbob met piloot Ivo de Bruin

Zevende olympische finale voor Canadese ijshockeysters

De Canadese ijshockeysters zijn voor de zevende keer doorgedrongen tot de olympische finale. Zwitserland was geen partij voor de viervoudig kampioen, die sinds de eerste editie (Nagano, 1998) in alle edities de finale haalde: 10-3.

De ongelijke strijd was na de eerste periode al beslist. Met Claire Thompson in de hoofdrol, met een treffer en twee assists, scoorde Canada binnen 3.24 minuten vijf keer, een olympisch record. De zesde zege voor Canada dit toernooi kwam daarna vanzelfsprekend niet meer in gevaar.

In de finale stuit Canada op de winnaar van het duel tussen titelhouder VS en Finland. In Pyeongchang verloor Canada in de finale na shoot-outs van de VS.

Cheesecake om olympisch goud te vieren

De shorttrackvrouwen doen met de gouden medailles om hun nek nog een keer hun verhaal over de olympische titel op de aflossing, die ze hebben gevierd met cheesecake.

Xu bezorgt China goud op aerials

Freestyle-skiester Xu Mengtao is in eigen land olympisch kampioene op de aerials geworden. De 31-jarige Chinese, zesde in 2010, tweede in 2014 en negende in 2018, hield titelhoudster Hanna Hoeskova net achter zich: 108,62 om 107,95.

Xu eindigde in de kwalificatie op de derde plek, achter wereldkampioene Laura Peel en Ashley Caldwell. De Australische vrouwen behoorden tot de zes skiesters die zich voor de derde finalesprong plaatsten, maar uitgerekend bij die laatste sprong was hun landing (met de houding en de hoogte bepalend voor de score) niet in orde.

Xu en Hoeskova hadden hun beste sprong voor het laatst bewaard.

Reuters
Xu Mengtao

Geen vlekkeloze eerste run van De Bruin en Franjic in tweemansbob

De Olympische Spelen zijn begonnen voor Ivo de Bruin en Jelen Franjic in de tweemansbob. Het Nederlandse duo kwam als derde in actie in de eerste run en noteerde ook de derde tijd. In totaal gaan er dertig teams van start.

Reuters
De Nederlandse tweemansbob in actie in Peking

Blijdschap bij Nederlandse shorttracksters op Medal Plaza

Het Wilhelmus klonk weer eens op Medal Plaza, waar de Nederlandse shorttracksters hun gouden medaille hebben gekregen voor hun prachtige zege op de aflossing.

Tranen bij Erin Jackson tijdens medailleceremonie

Erin Jackson kreeg eerder vandaag haar gouden medaille uitgereikt op Medal Plaza voor haar zege op de 500 meter. Dat liet de Amerikaanse schaatsster niet onberoerd.

AFP
Tranen bij Erin Jackson tijdens de medailleceremonie in Peking

Kijk live naar de finale aerials van de freestyleskiesters

Bij de freestyleskiesters is de finale aan de gang op het onderdeel aerials. Na de eerste ronde staat de Amerikaanse Ashley Caldwell aan de leiding, voor de Chinese vrouwen Xu Mengtao en Kong Fanyu.

Reuters
Ashley Caldwell staat na de eerste finaleronde aan de leiding

Ploeg die geen ploeg oogt is eensgezind: 'Geen paniekvoetbal gaan spelen'

Het leek een welhaast symbolisch moment. Terwijl Ireen Wüst en Antoinette de Jong klaarstonden voor het interview over de ploegenachtervolging, reed Irene Schouten nog rond op het ijs. Een tafereel dat naadloos past in het beeld van een verzameling schaatstoppers die samen geen ploeg vormen.

Hoe zat het ook alweer? Kort voor de Winterspelen werd Wüst, in de woorden van Schouten, "niet netjes neergezet" in een video-serie over Team Zaanlander, de ploeg van laatstgenoemde. Enige ophef ontstond, maar het beeld dat Schouten & co Wüst liever kwijt dan rijk zijn, werd ferm ontkracht. En een mogelijke rel daarmee in de kiem gesmoord. Maar zaterdag volgde een uiterst teleurstellende rit in de series van de ploegenachtervolging.

'Dat flik ik toch maar mooi', jubelt Peperkamp in dystopische betonnen jungle

De Olympische Spelen zijn een grote ontdekkingsreis voor snowboardster Melissa Peperkamp. In een dystopisch decor beleefde ze afgelopen nacht een aantal spannende minuten op de big air. Maar ze heeft haar finaleplaats binnen.

Verslaggever Luuk Blijboom was ook aanwezig in op het voormalige industrieterrein in het westen van Peking en schreef dit verslag.

AFP
Melissa Peperkamp in actie op het onderdeel big air

Na leven vol hindernissen staat Humphries met gouden medaille naast haar monobob

Kaillie Humphries heeft geschiedenis geschreven met haar gouden medaille bij het monobobben. Niet alleen omdat het onderdeel voor het eerst deel uitmaakt van het olympische programma. Het verhaal achter haar medaille maakt het speciaal.

Van der Velden na halen van finale big air: 'Laten zien hoe sick snowboarden is'

Niek van der Velden plaatste zich eerder op de dag voor de finale van de big air. Dit is zijn reactie.

Chef de mission dik tevreden met Nederlandse olympiërs: 'Een 8+'

De twaalf Nederlandse medailles in Peking, goed voor plek vier in het medailleklassement, maken van Carl Verheijen een dik tevreden man. Hij geeft de Nederlandse ploeg voorlopig een 8+.

De chef de mission van de olympische afvaardiging staat door de goede prestaties wel voor een lastige keuze, want wie van de Oranje-succesnummers mag het rood-wit-blauw dragen tijdens de sluitingsceremonie?

IOC: geen medailleceremonie als Valijeva een medaille wint

Het IOC laat inmiddels weten dat er geen medailleceremonie zal komen als Kamila Valijeva in het individuele toernooi een medaille wint. Ook de medailleceremonie van de landenwedstrijd, die vorige week op het laatste moment werd afgeblazen, zal voorlopig niet meer worden gehouden.

Pas als er een definitief oordeel over de dopingzaak rond de 15-jarige kunstschaatsster is, kunnen er medailles worden uitgereikt, aldus het IOC. Tot die tijd zou dat niet gepast zijn.

Het Kremlin zegt in een reactie op de CAS-uitspraak dat het hoopt dat Valijeva en haar teamgenoten snel hun gouden medaille zullen krijgen. Ook zegt de Russische regering te hopen dat het land bij de volgende Spelen weer onder de eigen vlag mag uitkomen.

Boze reacties na uitspraak CAS over dopingaffaire-Valijeva

Het besluit van internationaal sporttribunaal CAS dat de Russische kunstschaatsster Kamila Valijeva mag uitkomen in het individuele toernooi, heeft veel reacties losgemaakt in Peking.

De 15-jarige Miss Perfect was op 25 december positief getest op het verboden middel trimetazidine, zo bleek nadat Rusland vorige week goud had veroverd in de landenwedstrijd. Ze werd (pas) een week geleden geschorst, maar die schorsing werd door het Russische antidopingagentschap na één dag alweer opgeheven.

Valijeva mag na de CAS-uitspraak morgen dus uitkomen op de korte kür, waar ze normaal gesproken de grote favoriet is. Over de gouden medaille voor het landenteam heeft het CAS zich niet uitgesproken. Of ze haar (eventuele) medaille(s) mag behouden, is dus nog de vraag.

'Diepe minachting voor schone sport'

Het Amerikaanse olympisch comité is teleurgesteld over de uitspraak én in Rusland. "Dit lijkt een nieuw hoofdstuk te zijn in de systematische en diepgaande minachting voor schone sport door Rusland", zei voorzitter Sarah Hirshland.

En ook het Amerikaanse antidopingagentschap USADA haalde uit: "De tijd moet uitwijzen of Valijeva aan deze Spelen had mogen deelnemen en of haar resultaten al dan niet worden geschrapt. Hoe dan ook is de competitie voor de zesde opeenvolgende Spelen gekaapt door Rusland en gestolen van de schone atleten en het publiek."

Wereldantidopingorganisatie WADA zegt verbaasd te zijn dat het zes weken duurde voor er een uitslag was van de dopingtest van Valijeva. WADA heeft al aangekondigd ook het handelen van de entourage van de minderjarige kunstrijdster te gaan onderzoeken.

Reuters
Kamila Valijeva na haar kür op de landenwedstrijd

Het is genoeg, Van der Velden naar finale big air!

Jawel, Niek van der Velden gaat naar de finale van de big air! Hij eindigt in de kwalificatie als elfde, waar de beste twaalf zich voor de eindstrijd plaatsten.

De finale is morgen vanaf 06.45 uur in de ochtend. Eerder in de nacht, vanaf 02.30 uur, is Melissa Peperkamp al te bewonderen in de finale big air bij de vrouwen.

De drie runs van Niek van der Velde

Prima derde sprong Van der Velden, maar is het genoeg?

Niek van der Velden deed zijn tweede sprong in de derde poging over, en verbetert zich. Hij scoort 63,75 punten en komt op een totaal uit van 142,75.

Dat is voorlopig de elfde plaats. De beste twaalf plaatsen zich voor de finale, dus het blijft nog even spannend.

Veel snowboarders komen bij hun derde sprong overigens ten val, omdat ze veel risico nemen. Dat is alleen maar gunstig voor Van der Velden natuurlijk.

Reuters
Niek van der Velden is blij na een geslaagde sprong in Peking

Toutant kan olympische titel niet verdedigen op big air

Sébastien Toutant kan zijn olympische titel op de big air niet verdedigen. De Canadees stond er na twee sprongen niet al te best voor en gaat bij zijn derde lelijk onderuit bij landing.

Toutant verloor zijn bril, bleef even liggen en moest medisch worden verzorgd, maar krabbelde uiteindelijk toch weer overeind.

Reuters
Sébastien Toutant wordt medisch verzorgd na zijn val

Van der Velden ook na tweede sprong tiende op big air

Snowboarder Niek van der Velden is nog volop in de race voor een plek in de finale van de big air. Van der Velden staat na de eerste twee runs op de tiende plaats. De beste twaalf snowboarders plaatsen zich voor de finale.

Van der Velden scoorde 79 punten in de eerste run. Met een gedurfde switch backside triplecork 1620 en een redelijke landing maakte hij indruk op de jury. Zijn tweede sprong was al bijna even gewaagd, maar leverde wat minder op dan gehoopt: 60 punten. Die score zal hij bij zijn derde sprong proberen te overtreffen.

Bekijk de eerste sprong van Niek van der Velden.

IJshockeysters Canada opnieuw naar finale, met olympisch record

De Canadese ijshockeysters zijn voor de zevende keer doorgedrongen tot de olympische finale. Zwitserland was in de halve finale geen partij voor de viervoudig kampioen, die sinds de eerste editie (Nagano, 1998) in alle edities de finale haalde: 10-3.

De ongelijke strijd was na de eerste periode al beslist. Met Claire Thompson in de hoofdrol met een treffer en twee assists scoorde Canada binnen 3.24 vijf keer, een olympisch record.

De zesde zege voor Canada dit toernooi kwam daarna vanzelfsprekend niet meer in gevaar. In de finale stuit Canada op de winnaar van het duel tussen titelhouder VS en Finland. Die wedstrijd wordt om 14.10 uur gespeeld.

In Pyeongchang verloor Canada in de finale na shoot-outs van de VS.

Reuters
De Canadese ijshockeysters vieren een feestje na het bereiken van de olympische finale

IJsdansduo Papadakis/Cizeron revancheert zich na kostuumdrama en pakt goud

Het Franse paar Gabriella Papadakis/ Guillaume Cizeron heeft de olympische titel in het ijsdansen veroverd. Daarmee is het kostuumdrama van 2018, toen Papadakis' jurk vroeg in de korte kür losraakte, naar de achtergrond verdreven. Mede door dit incident werd het duo toen tweede.

Op de stemmige cello- en pianoklanken van Élégie van Gabriel Fauré bracht het duo het publiek in vervoering met een tango op het ijs. Nadat ze eerder in de ritmische dans al waren beloond met de hoogste score, was Papadakis/Cizeron ook in de vrije dans een echte eenheid.

Terugkijken: de olympische strijd in de monobob

Karlien Sleper heeft vannacht in Peking beslag gelegd op de zestiende plaats in het nieuwe olympische nummer monobob. Wereldkampioene Kaillie Humphries was een klasse apart en pakte olympisch goud.

Eindelijk olympisch debuut voor shorttrackster Rianne de Vries

Rianne de Vries mag eindelijk haar debuut maken op de Olympische Spelen. De 31-jarige shorttrackster is door bondscoach Jeroen Otter aangewezen als derde Nederlandse rijdster voor de 1.500 meter, die woensdag in Peking op het programma staat.

De Vries is er al voor de derde keer bij op de Olympische Spelen, maar ze kwam nog geen minuut in actie. Zowel in Sotsji in 2014, Pyeongchang in 2018 als nu in Peking was ze reserve voor de aflossingsploeg. Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof wonnen gisteren op dat onderdeel goud.

Van Schulting en Velzeboer was al bekend dat ze aan de 1.500 meter zouden meedoen, maar er was nog één startplek over. Die is dus voor De Vries.

ANP
Rianne de Vries mag eindelijk haar olympische debuut maken