liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Peking. Vanaf morgenochtend vroeg is er weer een olympisch liveblog. Maar gesport wordt er al eerder.

Kijk vanaf 02.25 uur op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app naar dag zeven van de Winterspelen. We beginnen dan met Kimberley Bos op de skeleton.

Kijk nu naar Studio Peking!

Dione de Graaff kijkt in Studio Peking terug op dag zes van de Winterspelen. Carien Kleibeuker en Mark Tuitert bespreken het schaatsen, Peter van Wees en Wouter Terra weten alles over skeleton.

Kijk nu op NPO 1 of via deze livestream.

De tafel van Studio Peking op donderdagavond

Vannacht en morgen in Peking

Op de zevende dag van de Winterspelen in Peking komen veel Nederlanders in actie. Vannacht zien we Kimberley Bos op de skeleton, 's ochtends zijn de langebaanschaatsers aan de beurt en 's middags de shorttrackers.

  • NOS
    Programma 11 februari 2022
  • NOS
    Programma 11 februari 2022

Onduidelijkheid over vermeende dopingzaak rond 'Miss Perfect' houdt aan

Er is nog altijd onduidelijkheid rond de medailleceremonie en een vermeend dopinggeval in het kunstschaatsen. De Russische ploeg won dinsdag goud in de landenwedstrijd, maar de medailleceremonie ging op het laatste moment niet door vanwege "een juridische kwestie", aldus het IOC.

Het IOC en schaatsbond ISU willen nog altijd niets over de kwestie kwijt, maar volgens diverse media gaat het om een dopinggeval in de Russische ploeg. De 15-jarige Kamila Valieva zou in aanloop naar de Spelen zijn betrapt op het gebruik van trimetazidine, dat wordt gebruikt als middel tegen angina. Het staat sinds 2015 op de WADA-lijst van verboden middelen.

Valieva, bijgenaamd Miss Perfect, is Europees kampioene en maakte als eerste vrouw tot twee keer toe een viervoudige sprong op de Spelen. Ze is ook de grote favoriet voor individueel goud.

'Kamila niet uitgesloten'

Een dopinggeval bij de Russische ploeg zou extra pijnlijk zijn, aangezien het land als straf voor eerdere dopingovertredingen niet onder de eigen vlag mag meedoen in Peking. Het is bovendien zo dat minderjarige sporters die op doping worden betrapt, volgens de WADA-regels extra moeten worden beschermd. Zo mag hun naam niet bekend worden gemaakt.

Volgens woordvoerster Olga Jermolina van de Russische schaatsbond is er al met al weinig aan de hand. "Kamila is niet uitgesloten van deelname aan de Spelen", liet zij aan het Russische persbureau TASS weten.

Kamila Valieva na haar kür tijdens de landenwedstrijd

Roest titelkandidaat op 10.000 meter? 'Hoe de vorm nu is, is het niet onmogelijk'

Ook schaatser Patrick Roest kijkt vooruit naar de tien kilometer bij de Olympische Winterspelen in Peking, waarop de Zweed Nils van der Poel de grote favoriet is.

Bergsma met 'Chinese coupe' op 10.000 meter: 'Mooi ritje neerzetten'

Jorrit Bergsma kijkt vooruit naar de tien kilometer bij de Olympische Winterspelen in Peking, die morgenochtend wordt verreden. De Fries vertelt ook dat hij naar de kapper is geweest.

Een zakje chips als beloning voor koorddanseres Schouten

Balanceren op het dunne koord tussen falen en succes. Tussen beter en best. Het is een edele kunst die Irene Schouten in Peking als geen ander blijkt te beheersen.

De vraag hoe ze er, na haar glorieuze zege op de 3.000 meter, als torenhoge favoriete op de vijf kilometer opnieuw in slaagde niet aan de druk te bezwijken, liet zich met verbluffende eenvoud beantwoorden. Schouderophalend en in het zangerig West-Fries: "Ik doe gewoon mijn best."

Verslaggever Luuk Blijboom verkeerde vandaag weer in de catacomben van The Ice Ribbon in Peking. Lees zijn verslag van de gouden dag van Schouten.

Irene Schouten viert haar tweede olympische titel

Nederland zakt weer een plaatsje in medailleklassement

In het medailleklassement is Nederland na de zesde dag van de Olympische Spelen een plaatsje gezakt. Irene Schouten behaalde weliswaar de vierde gouden medaille voor de Nederlandse ploeg, maar Oranje daalt op de lijst van vier naar vijf.

Duitsland blijft de lijst aanvoeren. De Duitsers kregen er vandaag ook één gouden plak bij, van de rodelaars.

Het schaatsprogramma in Peking

Op de 5.000 meter kon Nederland een nieuwe gouden medaille bijschrijven. Dit is het resterende schaatsprogramma in Peking, met morgen de 10.000 meter.

Duitse rodelaars grossieren in olympisch goud

De Duitse rodelaars hebben in Peking olympisch goud in de landenwedstrijd voor gemengde teams veroverd. Duitsland was na drie runs slechts 0,080 sneller dan wereldkampioen Oostenrijk.

De Duitsers traden met louter rodelaars aan die op de vorige én op deze Spelen ook al kampioen waren geworden: Natalie Geisenberger, Johannes Ludwig en rodelduo Tobias Wendl en Tobias Arlt. Het dubbel Wendl/Arlt dichtte in de slotrun het gat van 0,101 en zorgde voor titelprolongatie.

De 35-jarige Geisenberger won net als Wendl en Arlt voor de zesde keer goud. Dankzij haar bronzen medaille uit 2010 is ze nu de succesvolste Duitse olympische wintersporter aller tijden.

Nog één nachtje slapen voor Kimberley Bos

Komende nacht komt skeletonster Kimberley Bos voor het eerst in actie in Peking. De winnares van het wereldbekerklassement gaat vanaf 02.30 uur op voor de eerste run. Om 04.00 uur volgt de tweede run.

Coach Samplonius vond Schouten fantastisch: 'Ze gaat steeds beter schaatsen'

Bekijk de reactie van schaatscoach Arjan Samplonius na de gouden rit van Irene Schouten op de 5.000 meter tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Nog één medaille-evenement aan de gang: rodelen voor teams

In Peking is nu nog één sport bezig waar medailles worden verdeeld: het rodelen voor landenteams.

Rodelnatie Duitsland aast op meer goud op dit onderdeel. Kijk hier live naar de ontknoping.

In 't Hof debuteert met zevende plaats op Spelen: 'Dit is wat het is'

Bekijk de reactie van Sanne in 't Hof na de 5.000 meter tijdens de Olympische Spelen in Peking. Ze eindigt bij haar olympisch debuut als zevende. En ze is heel blij met het goud van Irene Schouten.

In 't Hof debuteert met zevende plaats op Spelen: 'Dit is wat het is'

Schouten: 'Ik ben in goeden doen, dat scheelt'

Irene Schouten is dolgelukkig en oogt opgelucht in het interview na het winnen van haar tweede olympische titel. "Ik ben in goeden doen, dat scheelt", zegt ze tegen Bert Maalderink.

Schouten is verbaasd als de NOS-verslaggever zegt dat ze naast het olympisch ook het Nederlands record heeft verbeterd. "Nederland record!? Dat heb ik me helemaal niet bedacht, dat was ik helemaal vergeten. Maar goud is belangrijker."

Het interview met Schouten wordt ook nog even onderbroken door een telefoontje van haar verloofde. Ze belt hem straks terug.

Goud voor Schouten!

De grote favoriet laat zien wat ze kan: Irene Schouten wint olympisch goud in een olympisch en Nederlands record van 6.43,51.

Schouten is daarmee de koningin van de lange schaatsafstanden in Peking. De 29-jarige schaatsster pakt op de 5 kilometer haar tweede gouden medaille door de Canadese Isabelle Weidemann voor te blijven. Zaterdag veroverde Schouten met overmacht haar eerste olympische titel op de drie kilometer.

Het brons is voor de Tsjechische Martina Sábliková. Sanne in 't Hof eindigde bij haar olympisch debuut als zevende.

Schouten is de derde Nederlandse vrouw die de olympische titel op de 5.000 meter wist te veroveren. Alleen Yvonne van Gennip (1988) en Esmee Visser (2018) gingen haar voor.

Irene Schouten juicht na het winnen van haar tweede olympische titel

Schouten onderweg naar goud op 5.000 meter

Irene Schouten is onderweg in de slotrit van de 5.000 meter. Haar tegenstander is Francesca Lollobrigida.

Lollobrigida moet Schouten laten gaan. De Nederlandse rijdt momenteel drie seconden sneller dan Weidemann.

Weidemann rijdt snelste tijd en is zeker van medaille

Isabelle Weidemann rijdt in de voorlaatste rit een puike 5.000 meter en noteert de snelste tijd: 6.48,18. De Canadese is daarmee al zeker van een medaille. Maar welke kleur?

Ragne Wiklund noteert de derde tijd (6.56,34). Sanne in 't Hof zakt naar de vijfde plek.

Sábliková rijdt snelste tijd

De dweilpauze is voorbij en Martina Sábliková (Tsjechië) en Misaki Oshigiri (Japan) zijn onderweg in de vierde rit.

En daarin gaat Sábliková als een raket over het ijs. De Tsjechische rijdt met 6.50,09 de snelste tijd. Ze is een kleine 7 seconden sneller dan Voronina. Oshigiri rijdt 7.01,17. Dat is de vierde tijd tot nu toe. Sanne in 't Hof zakt daardoor naar de derde plek in het tussenklassement.

Team USA troeft China af en pakt titel gemengde aerialsteams

De Amerikaanse freestyleskiërs hebben in Peking de eerste olympische titel voor gemengde aerialsteams voor de neus van China weggekaapt.

De finale op de Secret Garden Aerials Course bestond uit twee delen. Na het eerste deel (drie sprongen per team, bestaande uit één vrouw en twee mannen) vielen de nummers vijf en zes, de Russen en de Belarussen, af.

In het tweede deel (weer drie sprongen per team) begonnen de vier teams weer op nul. China was het beste in het eerste deel van de finale, maar toen het erop aankwam, viel Jia Zongyang tegen. De ervaren nummer drie van de WK van 2013 (hij is al 31) was in het eerste finaledeel nog goed voor een score van 124,78 maar kwam in het tweede deel niet verder dan 96,02.

De Amerikanen, die in het eerste deel 330,55 punten kregen (6 punten minder dan China), sloegen in het tweede deel toe en kwamen uit op 338,34 punten.

Voor Team USA sprongen Ashley Caldwell (WK-goud in 2017 en WK-zilver in 2021), Christopher Lillis (die vorig jaar ook WK-zilver pakte en nu met 135,00 een fenomenale sprong afleverde) en Justin Schoenefeld, de nummer 17 van de WK.

Het Amerikaanse team pakt goud op de aerials

Stabiele race In 't Hof

Sanne in 't Hof heeft een stabiele race over 5.000 meter neergezet bij haar olympisch debuut. De 24-jarige Nederlandse, die pas haar tweede internationale 5 kilometer reed, zag haar tegenstandster Natalja Voronina al snel een grote voorsprong pakken.

De Russische, vier jaar geleden winnares van olympisch brons, liet In 't Hof niet meer in de buurt komen en zette een snelle tijd neer: 6.56,99. Ook In 't Hof dook onder de zeven minuten: 6.59,77.

Voronina staat voorlopig eerste, In 't Hof tweede. Met nog drie ritten te gaan na de dweilpauze.

Sanne in 't Hof

Nu In 't Hof op het ijs

Han Mei en Magdalena Czyszczon komen in rit 2 niet in de buurt van de tijd van Marina Zoejeva. De Chinese rijdt met 7.08,37 wel een persoonlijk record. Czyszczon finisht in 7.21,98.

In de volgende rit komt Sanne in 't Hof in actie. Zij schaatst tegen wereldrecordhoudster Natalja Voronina.

Sanne in 't Hof

Zoejeva laat Horikawa achter zich

Marina Zoejeva en Momoka Horikawa hebben de eerste tijden neergezet op de 5 kilometer. De 26-jarige schaatsster uit Belarus wint van de 18-jarige Japanse en finisht in een tijd van 7.02,91. Horikawa zet 7.06,92 neer.

Schouten in slotrit 5 kilometer

Om 13.00 uur staan de eerste schaatssters aan de start van de olympische 5 kilometer. De eerste Nederlandse die in actie komt, is Sanne in 't Hof. Irene Schouten zien we in de slotrit tegen Francesca Lollobrigida.

Loting 5.000 meter

Rit 1 Momoka Horikawa (Jap) Marina Zoejeva (Blr)
Rit 2 Han Mei (Chi) Magdalena Czyszczon (Pol)
Rit 3 Sanne in 't Hof Natalja Voronina (Rus)
Dweilpauze
Rit 4 Martina Sáblíková (Tsj) Misaki Oshigiri (Jap)
Rit 5 Isabelle Weidemann (Can) Ragne Wiklund (Noo)
Rit 6 Irene Schouten Francesca Lollobrigida (Ita)

Coach Van der Poel reageert op uitspraken pupil

De Zweedse oud-schaatser Johan Röjler, tegenwoordig coach van Nils van der Poel, reageert op de gepeperde uitspraken van zijn pupil over mogelijke beïnvloeding van de ijskwaliteit door de Nederlandse delegatie.

Coach Van der Poel: 'KNSB wist van onze bezwaren, geen enkele spijt'

De dag van Glenn de Blois

Het had de dag van Glenn de Blois moeten worden, maar het olympische snowboardcrosstoernooi verliep niet zoals hij gehoopt had. Verslaggever Eline de Zeeuw volgde hem.

Goggia slaat super G over

De Italiaanse skiester Sofia Goggia slaat op de Olympische Spelen de super G van vrijdag over. De 29-jarige Goggia, een van de meest succesvolle skiesters dit seizoen in de wereldbeker, is herstellende van een knieblessure en voelt zich niet fit genoeg voor deelname aan de super G. De Italiaanse hoopt volgende week wel haar olympische titel op de afdaling te kunnen verdedigen.

Mikaela Shiffrin gaat na enige bedenktijd wel van start. De 26-jarige Amerikaanse viel deze week uit op zowel de reuzenslalom als de slalom en dat leidde tot twijfels over haar vorm. De tweevoudig olympisch kampioene en leidster in het algemene wereldbekerklassement besloot na de laatste training zich niet terug te trekken voor de super-G.

Sofia Goggia

Van der Poel na Bergsma op 10 kilometer

Vrijdag staat de 10 kilometer op het programma bij het langebaanschaatsen. Voor Nederland komen Patrick Roest en Jorrit Bergsma in actie. Grote favoriet is de Zweed Nils van der Poel, de olympisch kampioen op de 5 kilometer.

De eerste rit start om 09.00 uur.

Loting 10.000 meter

Rit 1 Peter Michael (NZl) Graeme Fish (Can)
Rit 2 Michele Malfatti (Ita) Patrick Roest
Rit 3 Ryosuke Tsuchiya (Jap) Patrick Beckert (Dui)
Dweilpauze
Rit 4 Alexander Roemjantsev (Rus) Jorrit Bergsma
Rit 5 Nils van der Poel (Zwe) Davide Ghiotto (Ita)
Rit 6 Ted-Jan Bloemen (Can) Bart Swings (Bel)

Kou nog niet uit de lucht

Corruptie. Onethisch en immoreel. Een gruweldaad. Het waren grote woorden, die schaatser Nils van der Poel gebruikte om het handelen van de Nederlandse schaatsdelegatie bij de Olympische Spelen in Peking te omschrijven.

Aanleiding was een artikel op schaatsen.nl, waarin de werkwijze van bewegingswetenschapper Sander van Ginkel in Peking ten tonele werd gevoerd. Van Ginkel zou een dagelijkse lobby voeren in een poging ijsmeester Mark Messer te beïnvloeden. Doel: de omstandigheden van de ijsvloer zo gunstig mogelijk te laten zijn voor de Nederlanders.

Van der Poel, olympisch kampioen op de 5.000 meter, las het artikel en trok zijn conclusies. "Het grootste schandaal in de schaatssport, erger nog dan doping", zo zei de Zweed, die zich zelfs afvroeg of er geen maatregelen genomen moeten worden tegen de Nederlanders.

Waarom uitte Van der Poel die beschuldigingen? En heeft hij een punt? In onderstaand artikel beantwoorden Beert Boomsma, voormalig ijsmeester van Thialf en Arie Koops, voormalig technisch directeur van de KNSB, vragen over deze kwestie.

Bergsma focust zich op zichzelf

Nils van der Poel haalde woensdag fel uit naar de KNSB. Hij beticht de Nederlandse ploeg van corruptie en spreekt van het grootste schandaal in de schaatssport. Jorrit Bergsma houdt zich bewust afzijdig van de opmerkingen van de Zweed. "Ik heb niks gelezen, geluisterd of gezien", is Bergsma, die zich voorbereidt op de olympische 10 kilometer, duidelijk.

"Het gaat al genoeg over Van der Poel. Ik moet gewoon zorgen dat ik met mezelf bezig ben. Het kan me nu weinig boeien."

Bergsma focust zich op zichzelf: 'Gaat al genoeg over Van der Poel'

Zenuwen beginnen weer te komen bij Schouten

Irene Schouten hoopt vanmiddag haar tweede gouden medaille van deze Olympische Spelen te pakken. Op de 5 kilometer is ze wederom topfavoriet en rijdt ze in de slotrit tegen Francesca Lollobrigida, net als afgelopen zaterdag op de 3 kilometer. Toen won Schouten. "Die gouden medaille geeft vleugels."

Zenuwen beginnen te komen bij Schouten: 'Maar gouden medaille geeft vleugels'

Opnieuw goud voor Johaug

Langlaufster Therese Johaug heeft bij de Winterspelen in Peking haar tweede gouden medaille veroverd. De 33-jarige Noorse won na de 15 km skiatlon ook de 10 km in de klassieke stijl.

Veertienvoudig wereldkampioene Johaug vocht een spannend duel uit met Kerttu Niskanen. De Finse had halverwege 11,0 voorsprong, maar de Noorse sloeg haar slag in het tweede gedeelte en won ternauwernood met 0,4 verschil.

Niskanens landgenote Krista Parmakoski pakte op 31,5 het brons, dat ze in 2018 deelde met de gestopte langlaufcoryfee Marit Bjorgen uit Noorwegen. Natalja Neprjajeva, leidster in de wereldbekerstand, werd vierde op slechts 0,1 van het brons.

Therese Johaug

Snowboardgoud voor Oostenrijker Hämmerle

De finishfoto moest eraan te pas komen om te zien welke snowboarder op de Olympische Spelen het goud had gewonnen op de cross. De Oostenrijker Alessandro Hämmerle bleek zijn board net iets eerder over de finishlijn te hebben gedrukt dan de 20-jarige Eliot Grondin uit Canada, die vallend over de streep kwam.

Omar Visintin en Julian Lüftner waren de verrassende andere twee finalisten. De Italiaan (twintigste op de WK en goed voor zes WB-zeges) klopte de Oostenrijker (die twee keer op een WB-podium stond) in de strijd om brons.

De finish van de snowboardcrossfinale

Familiegeschiedenis op de combinatie

De Oostenrijkse skiër Johannes Strolz heeft in Peking geschiedenis geschreven, olympische historie en familiegeschiedenis. In navolging van zijn vader Hubert in 1988 in Calgary won hij goud op de combinatie. Ze vormen nu de eerste vader en zoon met goud op hetzelfde olympische onderdeel.

Met het goud zorgde Strolz voor een verrassing. Alexis Pinturault, WK-goud in 2019, olympisch zilver in 2018 en zes keer winnaar van de WB op dit onderdeel, was de grote favoriet. De Fransman nam op de slalom echter te veel risico om zijn achterstand van 1,92 goed te maken en ging halverwege onderuit.

De 29-jarige Strolz is een laatbloeier en piekte op het juiste moment. Hij had in het WB-circuit maar een keer op het podium gestaan, maar dat was wel eerder dit jaar in Adelboden. Hij schreef daar een slalom op zijn naam.

Johannes Strolz met zijn gouden plak op de combinatie

Lollobrigida hoopt ook op 5 kilometer op medaille

Op de 3.000 meter pakte Francesca Lollobrigida achter Irene Schouten het zilver. Ook op de 5.000 meter geldt de Italiaanse als een van de favorieten voor de medailles. "Ik weet niet hoe het uitpakt, maar ik ga m'n best doen."

Lollobrigida rijdt in de slotrit tegen Schouten.

Lollobrigida denkt na zilver 3.000 meter ook aan medaille op 5.000: 'Ga m'n best doen'

Visser geniet nu pas van olympisch goud

Vier jaar geleden kon Esmee Visser haar geluk niet op. Ze pakte verrassend goud op de olympische 5 kilometer in Pyeongchang, maar in Peking is ze er niet bij om haar titel te verdedigen. In Studio Peking vertelt ze over de moeilijke periode die volgde na de Spelen van 2018.

Visser emotioneel: 'Kan nu pas genieten van mijn olympische titel'

De Blois reageert op vroege uitschakeling

De Blois strandde op de snowboardcross al in de achtste finales. "Het is natuurlijk niet goed. Het resultaat is slecht, maar wat doe je eraan", reageert de snowboarder. "Ik heb er alles aan gedaan om een goed resultaat neer te zetten."

De Blois na uitschakeling: 'Resultaat is slecht, maar wat doe je eraan?'

Kim prolongeert olympische titel op halfpipe

Snowboardster Chloe Kim heeft haar olympische titel op de halfpipe geprolongeerd. De Amerikaanse, tweevoudig wereldkampioene, was superieur in de finale. De 21-jarige Kim liet met haar eerste run al zien dat de concurrentie streed om het zilver. Ze begon en eindigde met een 1080-sprong en torende met 94,00 direct boven de anderen uit. Ze kwam ten val bij haar volgende sprongen, maar de buit was al lang binnen.

Queralt Castellet eindigde op de tweede plaats. De 32-jarige Spaanse deed voor de vijfde keer aan de Spelen mee, maar pakte voor het eerst een medaille. Ze bezorgde Spanje de vijfde plak ooit.

Goud voor kunstrijder Chen

Kunstrijder Nathan Chen heeft op de Winterspelen in Peking het goud gepakt. De 22-jarige Amerikaan had met zijn korte kür al een wereldrecord geschaatst en was ook op de vrije kür een klasse apart. De drievoudig wereldkampioen reed op een medley uit de film Rocket Man over Elton John en toonde met een lach op zijn gezicht de ene na de andere viervoudige sprong.

Zijn score van 218,63 was net geen wereldrecord, maar ruim genoeg om Yuma Kagiyama af te troeven. Het brons ging ook naar Japan, naar Shoma Uno.

Nathan Chen weet dat het goud binnen is na de vrije kür in Peking.

De Blois uitgeschakeld

De achtste finales zijn het eindstation voor snowboarder Glenn de Blois. De 26-jarige Nederlander, uitkomend op de snowboardcross, begon sterk aan de race en pakte snel na de start de koppositie. Hij kwam echter wat snelheid tekort en werd ingehaald door zijn concurrenten. De Blois kwam als vierde over de finish.

Glenn de Blois

Canadese ijshockey-ster met Nederlands tintje

Wederom moet het olympisch ijshockeytoernooi het stellen zonder de sterren uit de NHL. Toch brengt Canada een grote naam op het ijs, met een Nederlands tintje: Eric Staal, de achterneef van een Nederlandse verzetsheld.

Canada begint het olympisch ijshockeytoernooi vandaag om 14.10 uur Nederlandse tijd met een groepswedstrijd tegen Duitsland.

In 't Hof gaat voor medaille

Sanne in 't Hof maakt om 13.09 uur haar olympisch debuut op de 5 kilometer. De 24-jarige schaatsster kent geen enkele twijfel als er gevraagd wordt of ze ook direct voor een medaille gaat. "Uiteraard! Of het realistisch is weet ik niet, maar ik ga er wel alles voor doen." Met haar vorm zit het wel goed. "Ik voel me ontzettend goed. Ik schaats lekker en ik heb er zin in."

In 't Hof ziet in haar landgenote Irene Schouten de grote favoriete voor het goud. "Ze steekt er echt met kop en schouders bovenuit. Haar verslaan wordt heel moeilijk."

Olympisch debutant In 't Hof gaat voor medaille: 'Of het realistisch is weet ik niet'

De Blois mist snelheid

De start van snowboardcrosser Glenn de Blois aan de Winterspelen in Peking is niet om over naar huis te schrijven. In de plaatsingsruns zette hij van de 32 deelnemers de 27ste tijd neer. Om 7.00 uur zijn de achtste finales en dan betekent een minder optreden direct uitschakeling.

Als winnaar van een wereldbekerwedstrijd (vorig jaar in het Italiaanse Chiesa) zou de 26-jarige De Blois om de prijzen mee moeten kunnen doen, maar vooralsnog mist hij snelheid. Ter vergelijking: zijn snelste tijd van 1.19,68 is ruim drie seconden langzamer dan die van de Canadees plaatsingswinnaar Eliot Grondin (1.16,29).

Wopke de Vegt, technisch directeur van de Nederlandse Ski Vereniging, vermoedde na de eerste run dat De Blois met verkeerde wax op zijn board te maken heeft. De Blois ging daar zelf niet in mee.

De Blois: 'Om het gelijk op de wax gooien, dat doe ik sowieso nooit'

Hoe laat komen de Nederlanders vandaag in actie?

Welkom

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de Olympische Spelen in Peking. Op deze zesde dag staat onder meer bij het langebaanschaatsen de 5 kilometer voor vrouwen op het programma, met voor Nederland Sanne in 't Hof en topfavoriete Irene Schouten. Het eerste startschot valt om 13.00 uur.