Nederland naar derde plek medailleklassement dankzij Wüst, Schulting en De Jong
Tot zover Peking, over naar Amsterdam
We houden ermee op hier in Peking en schakelen over naar Amsterdam, waar Dione de Graaff straks in Studio Peking terugkijkt op de derde dag van de Olympische Spelen.
Met als gasten: Jorien ter Mors, Wieteke Cramer, Mireille Reitsma, Tobias Aalderink en Sonja Scholten, de arts die Sjinkie Knegt behandelde.
Kijk vanaf 21.25 uur op NPO 1 op via deze livestream.
Wat staat er vannacht en morgen op het programma?
Komende nacht komt snowboardster Michelle Dekker in actie op de parallelreuzenslalom. Vanaf 03.40 uur zijn de kwalificatieruns.
Ook vannacht: de korte kür in het kunstrijden bij de mannen (vanaf 02.20 uur) en de finale Big Air bij het freestyleskiën van de vrouwen (vanaf 03.00 uur).
Vanaf 11.30 uur schakelen we over naar de schaatsbaan, waar Marcel Bosker, Thomas Krol en titelhouder Kjeld Nuis in actie komen op de 1.500 meter.
Ook morgen overdag: biatlon (20 kilometer, mannen, vanaf 09.30 uur), langlaufen (sprint bij mannen en vrouwen, vanaf 11.30 uur) de curlingfinale gemengde teams (13.00 uur) en de derde en vierde run bij het rodelen van de vrouwen.
Gulle lach maakt zeldzame krachten los bij Wüst
Jarenlang zwoer Ireen Wüst bij het conflictmodel. Hoe groter de spanning om haar heen, hoe sneller de tijden, luidde het adagium. Op haar vijfde en laatste Winterspelen bleek evenwel dat ook een gulle lach bijzondere krachten in het tengere lijf kan losmaken.
Getergd of ontspannen, Wüst is het type schaatsster dat altijd levert zodra ze de vijf olympische ringen in haar nabijheid ontwaart. Sinds haar debuut, in 2006 in Turijn, stapte ze op de 1.500 meter nooit met lege handen van het ijs. En ook vandaag won ze goud.
Verslaggever Luuk Blijboom blikt in dit artikel vanuit Peking terug op de historische dag van Wüst.
Nuis voelt minder druk voor 1.500 meter: 'Je gaat het even doen daar? Dat is nu niet zo'
Kjeld Nuis werd vier jaar geleden olympisch kampioen op het koningsnummer. Morgen jaagt hij in Peking op zijn derde olympische medaille. Hij gaat rond 12.30 uur van start.
Krol bij olympisch debuut op twee afstanden favoriet: 'Weet wat ik kan onder druk'
Thomas Krol hoort bij zijn debuut op de Spelen op twee afstanden bij de favorieten. Morgen komt hij in rond 12.25 uur in actie op de 1.500 meter. "Ik weet wat ik kan onder druk."
Vallen en opstaan: crashen hoort bij de Winterspelen
Zeker bij de freestyle-skiërs is vallen geen onbekend fenomeen.
Nederland stijgt naar derde plek in medailleklassement
Nederland kon vandaag een gouden medaille van Ireen Wüst, een zilveren van Suzanne Schulting en een bronzen van Antoinette de Jong bijschrijven.
Favoriet Taubitz is leiding bij rodelen kwijt na crash
Bij het rodelen bij de vrouwen is de Duitse Julia Taubitz de leiding kwijtgeraakt door een crash tijdens de tweede run. Taubitz, wereldkampioene, ging hard onderuit en is daardoor naar plek dertien gezakt. Er zijn morgen nog twee runs te gaan.
De Duitse Natalie Geisenberger, olympisch kampioene van 2018, staat na twee runs aan de leiding, voor haar landgenote Anna Berreiter en de Russische Tatjana Ivanova.
Terugkijken: de enorme chaos bij het schansspringen
"Een grote poppenkast". Het zijn de woorden van Stefan Horngacher, bondscoach van de Duitse schansspringers, na de gemengde landenwedstrijd op de Winterspelen. Duitsland gold als topfavoriet voor goud, maar een diskwalificatie van een de schansspringsters gooiden voor de Duitsers roet in het eten.
Lees meer over alle toestanden tijden het schansspringen.
Terugkijken: Herrmann pakt goud op 15 kilometer biatlon
Denise Herrmann won eerder op de dag goud op de 15 kilometer individueel bij de biatlon. Het zilver was voor de Franse Anaïs Chevalier, het brons voor de Noorse Marte Olsbu Røiseland.
Fontana is opgetogen na tiende olympische medaille uit carrière
Arianne Fontana was Suzanne Schulting te snel af op de 500 meter en pakte zo haar tiende (!) olympische medaille: twee keer goud, drie keer zilver en vijf keer brons. De Italiaanse sprak (uiteraard) van een geweldige finale.
Titelverdediger Nuis op 1.500 meter tegen sterke Kim, Krol in de rit daarvoor
Titelhouder Kjeld Nuis rijdt morgen op de olympische 1.500 meter tegen de sterke Koreaan Kim Min-seok. Wereldkampioen Thomas Krol gaat in de rit daarvoor om 12.26 uur van start tegen de Noor Peder Kongshaug. Dat heeft de loting na de derde olympische schaatsdag uitgewezen.
De 1.500 meter begint om 11.30 uur in Peking. Marcel Bosker is om 11.42 uur de eerste Nederlander die in actie komt. Hij rijdt in de vierde rit tegen Cornelius Kersten, de in Nederland geboren schaatser die voor Groot-Brittannië uitkomt.
Schulting pakt zilver, maar baalt toch: 'Was zó dicht bij goud'
Suzanne Schulting werd op de 500 meter nét afgetroefd door Arianna Fontana en kon nog niet helemaal blij zijn met haar zilveren medaille.
Enorme chaos bij schansspringen gemengde teams, Slovenië wint
De olympische finale bij het schansspringen voor gemengde teams is uitgelopen op een grote chaos. Uiteindelijk ging het goud naar Slovenië. Topfavoriet Duitsland en outsider Japan vielen door een diskwalificatie buiten de boot. Rusland en Canada pakten respectievelijk zilver en brons.
De Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz, de Duitse Katharina Althaus en de Japanse Sara Takanashi werden allemaal na hun eerste sprong gediskwalificeerd omdat hun outfit niet aan de regels voldeed. De pakken waren volgens de jury niet strak genoeg. Met één springer minder (een team bestaat uit twee mannen en twee vrouwen) wist Duitsland zich net niet te plaatsen voor de finale.
Japan en Oostenrijk plaatsten zich wel, maar begonnen door de diskwalificaties met een achterstand aan het tweede finaledeel. Daarin werden opeens ook de Noorse vrouwen bestraft voor onreglementaire kleding. Zij kregen geen tweede score achter hun naam.
De Slovenen hadden hun outfits volgens de jury wel op orde en met name Ursa Bogataj maakte goede sier. Met al goud op zak (ze won bij de vrouwen op de normale schans) kwam ze met haar eerste sprong tot 106 meter en een score van 133,1. Uiteindelijk sprongen de Slovenen met gemak naar de titel.
Zo schaatste Schulting naar zilver op de 500 meter
Bekijk de finale van de 500 meter nog eens, met goud voor Arianne Fontana en zilver voor Suzanne Schulting.
Knegt baalt: 'Plan B was niet goed genoeg'
Sjinkie Knegt baalt van zijn uitschakeling op de 1.000 meter shorttrack, zo blijkt uit zijn reactie.
Ren pakt goud op 1.000 meter na penalty Liu
Na een enerverende finale op de 1.000 meter gaat de Chinees Ren Ziwei er met het goud vandoor. De Hongaar Shaolin Sandor Liu ging nipt als eerste over de finish, maar werd net als na de olympische finale van 2018 gediskwalificeerd.
De 24-jarige Ren geldt als een specialist op de 500 meter, de afstand waarop hij op WK's al zilver (2018) en brons (2019) won. Op de vorige Spelen werd hij zesde op de kortste afstand en liep hij op de 1.000 meter tegen een diskwalificatie aan.
Liu kreeg bovendien een gele kaart, waardoor De Laat nog een plaats opschuift en vijfde is geworden.
Het zilver is ook voor China en gaat naar Li Wenlong. Brons is er voor Shaoang Liu.
De Laat wint B-finale op 1.000 meter
Itzhak de Laat wint de B-finale op de 1.000 meter en dat is toch nog een troostprijs. Als er in de finale niemand wordt gediskwalificeerd, wordt De Laat zesde in de eindstand.
Zilver voor Schulting op 500 meter!
Het goud op de 500 meter gaat naar Arianna Fontana, Schulting eindigt als tweede en pakt zilver.
Schulting pakte vanaf de start de koppositie en hield die lang vast, maar twee rondes voor het einde glipte de ontketende Fontana erlangs. Het goud is voor de ervaren Italiaanse Fontana, die vier jaar geleden in Pyeongchang ook al de olympische titel op deze afstand veroverde. De Canadese Kim Boutin wordt derde en wint brons.
De finale van de 500 meter met Schulting gaat beginnen
De finale gaat beginnen, kijk nu live naar Schulting op jacht naar een medaille.
Dat begint al goed: binnen de eerste ronde gaat Fontana onderuit na een botsing met Schulting. Dat betekent: een herstart.
Velzeboer reageert na domper: 'Had geen rust meer in mijn hoofd'
Xandra Velzeboer werd uitgeschakeld op de 500 meter na een diskwalificatie. De shorttrackster baalt, vooral van haar mindere start.
De Laat sneuvelt in halve finale 1.000 meter
Jammer maar helaas: Itzhak de Laat redt het niet in zijn sterk bezette halve finale op de 1.000 meter.
Op twee rondes van het einde reed de Nederlander al op een kansloze vijfde plaats, en daar kwam hij niet meer vanaf. De Hongaar Shaolin Sandor Liu wint de race.
Door een straf voor Zuid-Koreaan Lee schuift De Laat nog wel op naar de vierde plek, maar dat maakt verder niet uit. Voor hem rest de B-finale.
Schulting naar finale 500 meter
Zonder problemen weet Suzanne Schulting de finale te halen van de 500 meter.
Schulting reed direct na de start van haar halve finale hard weg bij haar concurrenten en ze was niet meer bij te halen. De finale is straks live te zien bij de NOS.
Xandra Velzeboer en Selma Poutsma, de andere twee Nederlandse deelneemsters, strandden in de kwartfinales al.
Knegt gediskwalificeerd
Voor Sjinkie Knegt is het toernooi over 1.000 meter voorbij. Hij lag in zijn kwartfinales lang op de derde plaats en probeerde zich in de laatste bocht naar voren te knokken. Dat deed Knegt op een ongeoorloofde wijze, waardoor de jury besloot hem te diskwalificeren.
De Laat valt, maar gaat door
Itzhak de Laat is door naar de halve finales van de 1.000 meter. De Nederlander lag na een fraaie inhaalactie op de tweede plaats, wat voldoende zou zijn voor een plaats in de halve finales. Hij werd in de laatste meters van de race echter onderuit gekegeld. De jury besloot hem vervolgens alsnog een plaats in de halve finales te geven, omdat de valpartij niet door hem veroorzaakt werd.
Schulting naar halve finales
De kwartfinale van Suzanne Schulting begon met wat strubbelingen. Na twee valse starts, waren de shorttracksters bij de derde poging wel goed weg, maar al na enkele slagen wankelde Schulting. Ze ging bijna onderuit en de jury besloot tot een herstart.
Nadat het startschot voor de vierde keer geklonken had, waren de vrouwen wel goed weg en Schulting nam direct de leiding. Die stond ze de gehele 500 meter niet meer af en als winnares van haar kwartfinale is ze zeker van een plaats in de halve finales.
Velzeboer en Poutsma sneuvelen
Selma Poutsma lag lange tijd op de tweede positie in de kwartfinale van de 500 meter. In de slotfase ging het echter mis voor de Nederlandse. Zonder een tegenstander in de buurt, gleed ze onderuit. Xandra Velzeboer leek te profiteren van de val van haar landgenote, maar de jury besloot haar te diskwalificeren vanwege een ongeoorloofde inhaalactie.
Groenewoud blij met olympisch debuut
Biatlongoud voor Duitsland
Denise Herrmann heeft de olympische titel veroverd op de 15 km individueel. De Duitse biatlete miste slechts één van haar twintig schoten en bleef met haar tijd van 44.12,7 Française Anaïs Chevalier-Bouchet 9,4 voor.
Het waaide minder hard dan de voorbije dagen, maar de wind bleef verraderlijk. Dat leverde de nodige missers op bij het schieten. Alleen de Oekraïense Iryna Petrenko (elfde) en de Deense Ukaleq Slettemark (53ste) bleven foutloos.
Herrmann maakte haar enige fout tijdens de derde van vier schietbeurten. Ze leek daarmee genoegen te moeten nemen met de tweede plaats, want Markéta Davidová had op dat moment de beste papieren. Davidová, de wereldkampioen en de leidster in de wereldbeker, ging echter de mist in met haar allerlaatste schot. De strafminuut die dat opleverde, wierp de Tsjechische terug naar plaats zes.
Wüst houdt het niet droog bij interview
"Ik zit behoorlijk vol emotie en op dit moment denk ik nog dat ik in een droom zit." Ireen Wüst kan het nog maar moeilijk bevatten wat er deze ochtend heeft plaatsgevonden op de olympische ijsbaan van Peking. Voor de vijfde Spelen op rij pakt ze een gouden medaille. Ze is op de 1.500 meter al haar concurrenten te snel af. "Het voelt als een fantastische film. Langzaam daalt het in, dit is best wel uniek."
Naast de vreugde is er ook een gevoel van gemis bij Wüst. "Ze mist haar familie en vrienden, net als haar in 2019 overleden hartsvriendin Paulien van Deutekom. "Ik mis haar nog elke dag en op dit soort momenten extra erg. Misschien viert ze daarboven wel een feestje voor me."
Velzeboer vol vertrouwen
Xandra Velzeboer staat over ongeveer vijftig minuten aan de start van de kwartfinales van de 500 meter. De 20-jarige shorttrackster noteerde in de kwalificatieronde de tweede tijd achter Suzanne Schulting. "Ik denk dat ik wel op het beste van m'n kunnen zit", kijkt Velzeboer vol vertrouwen vooruit naar de finaledag. "Op de Spelen wil je in je allerbeste vorm zijn en ik denk dat ik daar wel in zit."
Wüst en De Jong op het podium
Ireen Wüst en Antoinette de Jong staan namens Nederland op het podium van de 1.500 meter. Wüst op de hoogste trede, De Jong op de laagste. Vandaag krijgen ze een olympische mascotte, dinsdag ontvangen ze op medal plaza hun olympische medaille.
Medailleoogst na drie schaatsdagen
Na drie dagen schaatsen op de langebaan staat Nederland op vier medailles. Irene Schouten (3.000 meter) en Ireen Wüst (1.500 meter) pakten goud, Patrick Roest (5.000 meter) sleepte zilver binnen en Antoinette de Jong (1.500 meter) veroverde brons.
Wüst houdt het niet droog
Wüst olympisch kampioen
Ze flikt het weer! Ireen Wüst is voor de zesde keer in haar carrière olympisch kampioen geworden. De 35-jarige routinier is de snelste op de 1.500 meter, haar laatste op de Spelen. In totaal heeft ze nu twaalf olympische medailles veroverd.
In de slotrit komt topfavoriete Miho Takagi heel dicht in de buurt van Wüst, maar de Japanse is op de streep 0,44 langzamer dan de Nederlandse. Takagi is wel sneller dan Antoinette de Jong, die nog wel op het podium eindigt en brons pakt.
Wüst zeker van olympisch eremetaal
Op haar vijfde Olympische Spelen haalt Ireen Wüst opnieuw een olympische medaille. Met nog 1 rit te gaan, staat ze nog op de eerste plaats.
Sato komt niet aan tijd Wüst
Met nog twee ritten te gaan, is de snelste tijd nog in handen van Wüst. Ayano Sato is in haar race langzamer. De Japanse is ook langzamer dan Antoinette de Jong, die nog tweede staat.
Olympisch record Wüst
Op haar laatste olympische 1.500 meter zet Ireen Wüst een sterke tijd neer. Ze rijdt met 1.53,28 een olympisch record en is de snelste tot nu toe.
De Jong nipt sneller
Ze heeft er diep voor moeten gaan, maar Antoinette de Jong duikt onder de tijd van landgenote Marijke Groenewoud. Ze zet 1.54,82 op de klok en is tot nu toe de snelste op de 1.500 meter. Nu verschijnt Ireen Wüst aan de start.
De Jong aan de start
Nu is het de beurt aan Antoinette de Jong. Zij rijdt tegen Nadezjda Morozova uit Kazachstan.
Groenewoud sneller dan Lalenkova
Een mooie prestatie van Marijke Groenewoud bij haar olympisch debuut. Ze duikt met 1.54,97 onder de tijd van Jevgenija Lalenkova.
Groenewoud aan de start
Marijke Groenewoud staat aan de start van de 1.500 meter. De 23-jarige Nederlandse, die in Peking haar olympische debuut maakt, rijdt tegen Yin Qi.
Programma na de dweilpauze
Ritten na de dweilpauze op de 1.500 meter
rit 9 | Marijke Groenewoud (Ned) | Yin Qi (Chi) |
rit 10 | Han Mei (Chi) | Nana Takagi (Jap) |
rit 11 | Antoinette de Jong (Ned) | Nadezjda Morozova (Kaz) |
rit 12 | Ireen Wüst (Ned) | Ivanie Blondin (Can) |
rit 13 | Ayano Sato (Jap) | Francesca Lollobrigida (Ita) |
rit 14 | Brittany Bowe (VS) | Ragne Wiklund (Noo) |
rit 15 | Elizaveta Goloebeva (Rus) | Miho Takagi (Jap) |
Poutsma gaat 'gewoon vechten' voor halve finales
Na het langebaanschaatsen staan ook op de shorttrackbaan de eerste individuele finales op het programma. Selma Poutsma is een van de Nederlanders die zich heeft geplaatst voor de kwartfinales van de 500 meter. Ze ziet een mooie uitdaging voor zichzelf op die afstand. "Ik ga proberen gebruik te maken van een goede start en in te halen waar het kan."
Snelste tijd Lalenkova
Na zeven ritten is de snelste tijd op de 1.500 meter voor Jevgeniia Lalenkova. De schaatsster uit Rusland zet 1.55,74 neer. Na de dweilpauze komt Marijke Groenewoud als eerste Nederlandse in actie. Zij rijdt tegen de Chinese Yin Qi. In rit 11 zien we Antoinette de Jong en een rit later staat Ireen Wüst aan de start.
1.500 meter begonnen
De olympische 1.500 meter voor vrouwen is onderweg. Ellia Smeding uit Groot-Brittannië en Yu Huang uit Taiwan zijn van start gegaan in rit 1 en zullen de eerste tijden neer gaan zetten in Peking.
De Nederlandse vrouwen komen na de dweilpauze in actie.
Zweedse Hector wint reuzenslalom
Sara Hector heeft het goud gepakt op de reuzenslalom. De Zweedse nummer één van de wereldbekerstand was in de eerste afdaling het snelste en hield die voorsprong met een gedurfd geskiede tweede race vast.
Het zilver was voor Federica Brignone, Lara Gut-Behrami sprong met een sublieme tweede race van plaats acht naar het podium. Andere favorieten verging het een stuk minder. Petra Vlhová werd 17de en Tessa Worley slechts 24ste. Titelhoudster en grote favoriete Mikaela Shiffrin viel in de eerste run al uit. Daarin gleed ze al snel onderuit.
Canadezen ijshockeyen met mondkapjes tegen Russinnen
Het olympische ijshockeyduel tussen de Canadese en Russische dames is met een vertraging van één uur gespeeld. Als officiële reden werden 'problemen met veiligheid' gegeven, maar Canadese media melden dat de Russinnen geen resultaten van hun coronatesten aan Canada konden laten zien.
Zes Russinnen zaten afgelopen week nog in isolatie vanwege een positieve test. Toen Canada geen recente testresultaten van de tegenstander kreeg, verzocht het om uitstel van de wedstrijd.
De speelsters van beide teams kwamen na een uur toch op het ijs met mondkapjes onder hun maskers. Die hinderden Canada niet. Het won de wedstrijd met 6-1.
Loting 1.500 vrouwen
Om 9.30 uur gaat het olympische schaatstoernooi verder met de 1.500 meter voor vrouwen. De drie Nederlandse vrouwen komen na de dweilpauze in actie. Marijke Groenewoud rijdt in rit 9 tegen de Chinese Yin Qi. Antoinette de Jong komt twee ritten later in actie tegen Nadezjda Morozova uit Kazachstan en in rit 12 is het de beurt aan Ireen Wüst. Op haar vijfde Spelen schaatst ze tegen Ivanie Blondin.
Belangrijkste ritten van de 1.500 meter voor vrouwen in Peking
rit 8 | Nikola Zdráhalová (Tsj) | Natalia Czerwonka (Pol) |
Dweilpauze | ||
rit 9 | Marijke Groenewoud (Ned) | Yin Qi (Chi) |
rit 10 | Han Mei (Chi) | Nana Takagi (Jap) |
rit 11 | Antoinette de Jong (Ned) | Nadezjda Morozova (Kaz) |
rit 12 | Ireen Wüst (Ned) | Ivanie Blondin (Can) |
rit 13 | Ayano Sato (Jap) | Francesca Lollobrigida (Ita) |
rit 14 | Brittany Bowe (VS) | Ragne Wiklund (Noo) |
rit 15 | Elizaveta Goloebeva (Rus) | Miho Takagi (Jap) |
Snowboarder Parrot bezorgt Canada eerste goud
Canada heeft het eerste goud van deze Olympische Spelen binnen en dat heeft het Noord-Amerikaanse land te danken aan snowboarder Max Parrot. De 27-jarige Canadees hield in de slopestyle-finale de tien jaar jongere Su Yiming net achter zich.
Het is niet het eerste olympische eremetaal voor Parrot. Hij sleepte in Pyeongchang al zilver in de wacht, maar het was allesbehalve vanzelfsprekend dat hij ook in Peking weer op het podium zou eindigen. Een jaar na de Spelen van 2018 werd hij namelijk getroffen door lymfeklierkanker. Eenmaal hersteld na zes maanden chemotherapie nam hij zijn plek in de wereldtop weer in.
Met een foutloze run en een score van 90,96 legde hij de lat hoog. Ook Su, die het publiek met een triple cork 1800 op de banken kreeg, kwam daar niet aan. Mark McMorris veroverde voor de derde Spelen op rij het brons. Redmond Gerrard, goud in 2018, belandde net naast het podium.
Feuz wint koningsnummer skiën
De olympische afdaling - het koningsnummer bij het skiën, waar de waaghalzen zich met ruim 130 kilometer per uur van de berg storten - is gewonnen door Beat Feuz. De Zwitser bleef de Fransman Johan Clarey (zilver op 0,10 seconde) en de Oostenrijker Matthias Mayer (brons op 0,16 seconde) voor.
Het zilver van Clarey is opvallend. De Fransman, nummer negen in het wereldbekerklassement, is 41 jaar oud. Hij doet voor de vierde keer mee aan de Winterspelen en kwam nooit verder dan plek achttien. Clarey is de oudste olympische medaillewinnaar bij het skiën ooit.
Kan Groenewoud meeliften op succes roomie Schouten?
NOS-verslaggever Bert Maalderink heeft al veel schaatswedstrijden gezien, maar zelden zag hij iemand voor zo'n grote race zó ontspannen op het middenterrein zitten als Marijke Groenewoud vanochtend. "Is dat zo?", lacht de schaatsster, die straks de 1.500 meter rijdt.
"Ik was vannacht wel een beetje zenuwachtig en vanmorgen ook", bekent ze wel. "Maar het schaatsen ging goed en nu voel ik mij ontspannen."
Groenewoud was de verrassing van het OKT en behoort niet tot de favorieten. Ze deelt een kamer met olympisch kampioene Irene Schouten. Kan Groenewoud meeliften op haar succes? "Daar krijg ik misschien wel moraal van. Als zij hard rijden, mag ik ervanuit gaan dat het met mijn programma ook goed zit."
Russische kunstrijders blijven VS voor
De Russische kunstrijders hebben in Peking de olympische titel voor teams in de wacht gesleept. De
Na de vrije dans was het goud al binnen. Toch werd uitgerekend op dat onderdeel een gevoelige nederlaag geleden. De wereldkampioenen Sinitsina en Katsapalov werden geklopt door Chock en Bates, die met hun interpretatie van de liefde tussen een astronaut en een alien hoge ogen gooiden.
Met het goud al op zak zorgde Kamila Valijeva voor de kers op de taart. De pas 15-jarige superster kon zich zelfs een val permitteren en dan nog won ze ruim.
Ontspannen Wüst heeft er zin in
Twee jaar lang is Ireen Wüst bezig geweest met deze dag, waarop ze de 1.500 meter gaat rijden op haar laatste Olympische Spelen. "Zin in!"
Ze rijdt in rit 12, vóór de topfavoriete. "Ik denk dat er één is: Miho Takagi. Daaronder zit een handjevol en daar hoor ik bij. Ik vind het wel lekker dat ik voor haar rij. Als er voor je iemand ontiegelijk hard gereden heeft, moet je het nog maar doen."
Op haar vijfde Winterspelen voelt Wüst zich meer ontspannen dan op de vier vorige. "Denk het wel. Er zijn Spelen bij geweest dat je torenhoog favoriet was en de druk enorm was. Nu heb ik niets te verliezen. Ik hoop dat ik nog één keer iets heel moois kan laten zien."
Verheijen over Jelinkova's onrustige voorbereiding
Volgens chef de mission Carl Verheijen zat Adriana Jelinkova afgelopen dagen in een 'close contact-regime', waarbij meer sociale afstand is vereist. Jelinkova kon volgens Verheijen wel gewoon trainen en zich voorbereiden op de wedstrijd, maar moest wel eten op haar hotelkamer.
"We hebben geprobeerd zoveel mogelijk begeleiding te doen. We hebben de arts hier constant bij gehad", zegt Verheijen. Ook haalde de olympische ploeg er iemand bij 'die wat meer naar de sociale kanten kijkt.'"
"Laten we eerst maar even bekijken hoe ze dit nu verwerkt komende middag en dan gaan we verder kijken", zegt de chef de mission op de vraag of Jelinkova nog in actie komt op de slalom over twee dagen.
'Klein beetje vertrouwen' bij Wüst
Om 10.34 uur klinkt het startschot voor Ireen Wüst. Dan begint voor de 35-jarige schaatsster haar race over 1.500 meter in Peking en daarmee ook haar vijfde Olympische Spelen.
Liefst elf medailles heeft ze al op zak, waarvan vijf gouden. "Als ik iets heel belangrijk maak, ik leef daar helemaal naartoe en er zoveel druk bij komt kijken, dat vind ik het allermooist", probeert Wüst haar olympische successen te verklaren. "Ergens zit er wel een klein beetje vertrouwen dat als het écht moet gebeuren ik wel iets extra's kan geven."
Jelinkova had veel coronastress in aanloop naar debuut
Jelinkova had een onrustige aanloop naar haar debuut. In januari had ze corona en in China gaf een paar dagen terug een coronatest bij haar opnieuw kritische waarden aan, waardoor ze veelal in isolatie moest. Ze testte niet officieel positief, maar sliep amper nog uit angst voor een positieve hertest. Dan zouden haar Spelen in een klap voorbij zijn geweest.
Pas vlak voor de eerste run kreeg Jelinkova het bericht dat ze mee mocht doen. "Het is enorme pech dat dit bij mij gebeurt. Enorm klote", zei Jelinkova, die ook nog eens met rugklachten kampt.
"Het was heel moeilijk om op het skiën te focussen." Jelinkova kon niet inskiën voor de race. "Ik had zowat paniekaanvallen, mijn lijf zat vol met stress en ik was duizelig."
Olympisch debuut Jelinkova duurt vijftig seconden
Het olympisch debuut van de Nederlandse alpineskiester Adriana Jelinkova heeft nog geen vijftig seconden geduurd. In de eerste run van de reuzenslalom hield ze een bocht niet in het tweede deel van het parcours, waardoor ze een poortje miste.
Jelinkova's Winterspelen zijn echter nog niet helemaal voorbij. Over twee dagen komt de eerste Nederlandse skiester op de Spelen in zeventig jaar ook in actie op de slalom.
Wanneer komen de Nederlanders in actie vandaag?
Welkom
Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de Olympische Spelen. Op deze derde dag is het op de schaatsbaan de beurt aan de vrouwen op de 1.500 meter. Voor Nederland komen Marijke Groenewoud, Antoinette de Jong en Ireen Wüst in actie. Vanaf 12.30 uur zijn er ook medaillekansen voor Nederland bij het shorttrack. De vrouwen beginnen met de kwartfinales van de 500 meter, waarbij we Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en Suzanne Schulting in actie zien. Bij de mannen maken Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt hun opwachting in de kwartfinales op de 1.000 meter. De medailles worden nog dezelfde middag verdeeld tijdens de finales, vanaf 13.46 uur (vrouwen) en 13.58 uur (mannen).