liveblog

GB wil weer coronatest van reiziger • Gommers: druk op IC's, geen code zwart

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 4 december
  • 22.723 positieve tests, gemiddeld lichte daling
  • Prinses Beatrix positief getest op coronavirus.
  • 40.000 betogers in Wenen.
  • 18 van de 61 passagiers die vorige week na terugkomst uit Zuid-Afrika positief testten hebben de omikronvariant
liveblog gesloten

Prinses Beatrix positief getest op coronavirus

Prinses Beatrix is positief getest op het coronavirus, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Ze heeft zich vanwege milde verkoudheidsklachten laten testen en de uitslag bleek positief.

De 83-jarige prinses zit thuis in isolatie en houdt zich volgens de RVD aan de leefregels voor mensen die positief getest zijn. "Personen die in nauw contact zijn geweest met prinses Beatrix zijn geïnformeerd", aldus de RVD.

Beatrix was vorige week nog voor een werkbezoek op Curaçao. Daar vertelde ze aan de pers dat ze haar boosterprik al heeft gehad.

Groot-Brittannië eist opnieuw coronatest van reizigers

Iedereen die Groot-Brittannië in wil moet voor vertrek een coronatest doen. Dat heeft het Britse kabinet gemeld. Volgens minister van Volksgezondheid Javid is dat nodig vanwege de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.

Mensen moeten bij aankomst in Groot-Brittannië een negatieve coronatest kunnen tonen die niet ouder is dan 48 uur. De nieuwe maatregel gaat dinsdagochtend vroeg in.

Volgens Javid zijn er in het Verenigd Koninkrijk zo'n 160 gevallen van een besmetting met de omikronvariant gemeld.

GGD Hollands Midden stopt met boosterprik zonder afspraak

De GGD Hollands Midden stopt per direct met het aanbieden van de boosterprik zonder afspraak. Dat besluit is genomen vanwege de grote verkeersdrukte die is ontstaan. Er werden vandaag 2110 boosterprikken gezet bij mensen die geen afspraak hadden.

In Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden stonden lange rijen bij de locaties waar mensen een boosterprik konden krijgen. Omdat de grote toestroom tot gevaarlijke verkeerssituaties leidde, is op advies van de veiligheidsregio besloten om het prikken te stoppen. "Het is dus niet meer mogelijk om zonder afspraak langs te komen."

Als er komende tijd toch weer ruimte is, wil de GGD mensen uit de regio die nog geen afspraak hebben gemaakt voor een boosterprik een sms sturen. Zij moeten wel voldoen aan de leeftijdseis voor mensen die aan de beurt zijn voor de booster (geboren in of voor 1961).

Te druk voor vrije inloop boosterprik

Gommers: druk op de IC's, maar geen code zwart

Volgens Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care is er op dit moment geen sprake van 'code zwart' op de IC's, maar het is er wel erg druk. Tien dagen geleden waarschuwde hij nog dat code zwart in beeld kwam. In dat geval moeten ziekenhuizen besluiten welke nieuwe patiënt nog wordt geholpen en wie niet. Gommers waarschuwde in een hoorzitting in de Kamer dat er opgeschaald kon worden naar 650 IC-bedden voor coronapatiënten. "Bij 651 zit je op code zwart", zei hij op 23 november.

De afgelopen dagen schommelt het aantal coronapatiënten op de Nederlandse IC's rond de 600. "Op dit moment is dus geen sprake van code zwart. Maar 600 coronapatiënten is nog steeds enorm veel, verpleegkundigen hebben het zwaar, en er moeten ook vandaag weer patiënten worden verplaatst tussen ziekenhuizen omdat sommige overlopen", zegt hij nu tegen persbureau ANP.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen nam vrijdag en vandaag af. "Op de IC's merken we nu absoluut nog geen verschil", zegt Gommers. "Maar als dat verder afvlakt, dan ziet het er iets rooskleuriger uit. Komende week is een belangrijke week, waarin we gaan zien welke kant het op gaat: hebben we het gered of komt er toch nog een stijging? Ook gaan we mogelijk de effecten zien van de laatste maatregelen."

Duizenden mensen melden zich aan om te helpen bij prikken

Bij de GGD hebben zich inmiddels 6500 mensen gemeld die willen helpen bij het zetten van boosterprikken. Organisaties, mensen en bedrijven kunnen zich sinds vrijdag melden op de site GGDreservisten.nl en kort nadat die online was gegaan, waren er al 1500 aanmeldingen binnen.

GGD-koepelorgaisatie GGD GHOR Nederland zegt "geraakt" te zijn door de hoeveelheid mensen die willen helpen. "Het is fantastisch dat burgers en organisaties zich in zulke groten getale melden", aldus de organisatie. Volgens de GGD komen de aanmelders "vanuit alle hoeken van de samenleving".

40.000 mensen bij protestmars tegen coronaregels in Wenen

Bij een protestmars in Wenen tegen de coronamaatregelen hebben meer dan 40.000 mensen meegelopen, schat de politie. De betogers demonstreerden onder meer tegen de lockdown in Oostenrijk en de vaccinatieplicht, die vanaf februari ingaat.

Mensen droegen protestborden met leuzen als 'Ik besluit voor mijzelf', 'Nieuwe verkiezingen' en 'Mijn lichaam, mijn keuze'.

De politie zette 1200 agenten in om het protest in goede banen te leiden. Meerdere betogers zijn opgepakt, onder meer voor het gooien van vuurwerk naar de politie. Ook twee weken geleden werd er door tienduizenden mensen gedemonstreerd.

Protestmars in Utrecht voorbij, gemeente tevreden

In Utrecht hebben enkele duizenden mensen meegelopen met een protestmars tegen het coronabeleid. De betogers verzamelden in een park in het zuiden van de stad en liepen vervolgens een mars door de stad.

Volgens de gemeente Utrecht waren er zo'n 5000 demonstranten en is het protest rustig verlopen. Een betoger heeft een proces-verbaal gekregen vanwege een strafbare uiting.

De gemeente had vooraf gezegd dat er maximaal 5700 mensen bij de demonstratie aanwezig mochten zijn. De groep wilde in eerste instantie demonstreren op de Neude, in het centrum van de stad, maar dat mocht vanwege de coronamaatregelen niet.

  • ANP
  • ANP
  • ANP
    Protestmars in Utrecht

Ook Sint en Piet houden afstand: 'Je moet echt wel alert blijven'

In Eindhoven bereiden Sinterklaas en Pieten zich voor op een bezoek aan een winkelcentrum en op huisbezoeken. Bedrijfsbezoeken zien er door de coronamaatregelen anders uit dan in andere jaren, zegt een piet, bijvoorbeeld met een drive-through.

Ook Sint en Piet houden afstand: 'Je moet echt wel alert blijven'

22.723 positieve tests, gemiddeld lichte daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 22.723 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1142 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.666 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 3 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2670 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2728), van wie 597 op de intensive care (gisteren: 603), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 56 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 53 doden per dag, tegen 45 doden per dag een week eerder.

Protestmars tegen maatregelen in Utrecht

In Utrecht is een protestmars tegen de coronamaatregelen gaande. De stoet trekt door de wijken Transwijk en Rivierenwijk

Volgens RTV Utrecht verzamelden zich rond het middaguur een paar duizend demonstranten in Park Transwijk. De gemeente heeft toestemming gegeven voor maximaal 5700 deelnemers.

Voordat de massa begon te lopen, sprak de organisatie de demonstranten toe. "Ik hoop dat we een goede uitstraling naar buiten hebben. We maken er een goede en mooie dag van." Vooralsnog lijkt het allemaal zonder incidenten te verlopen.

Merkel zegt het nog één keer tegen de Duitsers: 'laat je vaccineren'

Scheidend bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste wekelijkse videoboodschap stilgestaan bij de verdrietige gevolgen van corona. Afgelopen 24 uur zijn 378 mensen overleden aan het virus: "Ieder van hen laat familie en vrienden achter, verbijsterd, sprakeloos en hulpeloos", zei Merkel. Ze vindt het bitter omdat het deels vermijdbaar is. Daarom hield ze opnieuw een pleidooi voor de Duitsers om een vaccin te halen. "Het maakt niet uit of het de eerste is of een booster. Elk vaccin telt."

Merkel wordt woensdag opgevolgd door SDP'er Olaf Scholz. Hij zei vandaag dat het de belangrijkste opdracht is van de nieuwe regering om "de coronapandemie te bestrijden met alle kracht die we hebben".

Donderdag werd duidelijk dat de Duitse regering voor invoering van een vaccinatieplicht, die zou dan per 1 februari ingaan. Dat was de uitkomst van overleg tussen de zestien deelstaten, Merkel en Scholz. Het Duitse parlement moet het voorstel nog wel goedkeuren.

Eerste coronamelding op Cookeilanden

Het coronavirus heeft ook de Cookeilanden bereikt. Vandaag heeft deze kleine eilandennatie in de Grote Oceaan de eerste coronabesmetting gemeld. Het gaat om een 10-jarige jongen die met zijn familie terugkeerde vanuit het buitenland. Hij zat daarom al in quarantaine.

Aan het begin van de coronapandemie hebben de Cookeilanden de grenzen op slot gedaan. Ook is de vaccinatiegraad er hoog, 96 procent is volledig gevaccineerd.

GGD Hollands Midden meldt drukte bij vrije inloop boosterpprik: alle plekken al vol

De GGD Hollands Midden meldt dat alle plekken voor de vrije inloop voor een boostervaccinatie vol zitten. Gisteren liet de GGD weten dat er meer capaciteit beschikbaar was dan er prikafspraken waren, waardoor er "onder strenge voorwaarden" plekken vrijkwamen voor 60-plussers zonder afspraak voor een boosterprik. Al vroeg in de ochtend stond er een lange rij voor de locaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden. Met als gevolg dus dat er vandaag geen plekken meer beschikbaar zijn.

De GGD Hollands Midden is de enige GGD die een boosterprik mogelijk maakt zonder afspraak.

Helemaal uit Sittard voor een boosterprik in Gouda

18 passagiers besmet met de omikronvariant op vluchten uit Zuid-Afrika

De omikronvariant van corona is bij achttien passagiers vastgesteld die vorige week vrijdag met de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika reisden. Het RIVM meldt dat het onderzoek onder de passagiers nu is afgerond. Een aantal van deze besmette mensen heeft milde klachten, de anderen niet of nauwelijks. Degenen die klachtenvrij zijn mogen vandaag uit isolatie.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de omikronvariant als zorgwekkend beoordeeld. Hij is waarschijnlijk besmettelijker dan andere varianten.

Braziliaans Hof onderzoekt uitspraken Bolsonaro over vaccins

Een rechter van het hoogste hof van Brazilië stelt een onderzoek in naar president Bolsonaro rond de uitspraken die hij in oktober deed over het coronavirus. Bolsonaro zei toen op verschillende sociale media dat coronavaccins de kans op het oplopen van aids vergroten.

Bolsonaro, die zelf niet gevaccineerd is, werd tijdelijk geschorst op Facebook en YouTube wegens het verspreiden van medische desinformatie. De video's werden verwijderd.

IMF: verslechterde vooruitzichten wereldeconomie door omikron

De vooruitzichten voor de wereldeconomie verslechteren nu de omikronvariant van het coronavirus in steeds meer landen opduikt. Topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft hier op een conferentie haar zorgen over geuit. Ze benadrukte dat nieuwe virusvarianten "zeer snel" het vertrouwen kunnen schaden, met mogelijke impact op de economie tot gevolg.

In oktober voorzag het IMF voor dit jaar nog 5,9 procent mondiale groei, gevolgd door een plus van 4,9 procent in 2022. Toen had het IMF al de indruk dat het wereldwijde economisch herstel uit de coronacrisis iets aan kracht inboette. Dat kwam onder meer door de snelle verspreiding van de deltavariant en de sterk oplopende prijzen in veel landen.

Wat de komst van omikron precies betekent voor de verwachtingen voor de wereldeconomie, kon Georgieva vrijdag nog niet zeggen. Wel gaf ze aan dat de laatste prognoses van het IMF waarschijnlijk naar beneden zullen moeten worden bijgesteld.

De Bulgaarse wees er ook weer op dat er grote verschillen zijn in hoe landen zich economisch herstellen. Dat komt onder meer omdat niet overal een even groot deel van de bevolking is gevaccineerd. Verder stipte Georgieva de toenemende inflatie opnieuw aan. Sinds de laatste ramingen van het IMF is dat probleem voor beleidsmakers volgens haar meer naar de voorgrond getreden.

NBA eist boostervaccin van spelers en ondersteunend personeel

De NBA eist van spelers en ondersteunend personeel dat ze uiterlijk 17 december een boostervaccin hebben gekregen. Spelers die niet aan de eis voldoen, moeten voor elke wedstrijd een test laten afnemen, zo meldt The Athletic.

Personeel dat niet aan de eis voldoet, mag geen contact meer hebben met spelers.

Vooralsnog eiste de NBA wel dat personeel van de teams gevaccineerd was, maar hetzelfde werd niet opgelegd aan de spelers. Toch is zo'n 97 procent van de NBA-spelers gevaccineerd.

Welkom!

Welkom in het blog met coronanieuws uit binnen- en buitenland van zaterdag 4 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.