liveblog
NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden lopen klimaatmars door Amsterdam • Ook acties in buitenlandse steden

  • Welkom in het liveblog over de zevende dag van klimaattop COP26 in Glasgow, en de klimaatmarsen in onder meer Amsterdam.
  • Een mensenmassa is vanaf de Dam in Amsterdam naar het Westerpark gelopen.
  • Ook in talloze buitenlandse steden zijn er klimaatprotesten, waaronder in Glasgow.
  • In de Schotse stad gaan vertegenwoordigers van heel veel landen opnieuw met elkaar om de tafel, hier lees je een tussenstand van COP26.
  • Dit artikel beschrijft wat er bij de klimaatconferentie op het spel staat.
liveblog gesloten

Klimaatmars voorbij, blog sluit

De klimaatmars in Amsterdam was na vijven afgelopen en dus sluit ook dit liveblog. Lees in onderstaand artikel een samenvatting van de dag.

Tienduizenden demonstranten in Amsterdam, niemand aangehouden

De klimaatmanifestatie in Amsterdam is voorbij. Volgens de organisatie hebben 40.000 mensen meegedaan.

De Amsterdamse politie geeft aan dat die inschatting van de opkomst redelijk klopt. Een exact cijfer wil een woordvoerder niet geven, omdat sommige betogers later zijn aangehaakt of mogelijk eerder naar huis zijn gegaan. Er zijn volgens hem verder geen noemenswaardige incidenten tijdens de klimaatmars geweest en er is dan ook niemand aangehouden.

Tienduizenden deelnemers in Glasgow

Een van de grootste klimaatmarsen van vandaag is gehouden in Glasgow, niet toevallig de plek van de klimaattop. Ondanks stevige buien liepen tienduizenden mensen mee.

Een van de deelnemers is jane, die met haar hele gezin meeliep:

Jane doet mét en voor haar kinderen mee aan de klimaatmars in Glasgow

De klimaatmars verliep overwegend rustig. Het werd even spannend toen agenten een groep actievoerders omsingelden en afsplitsten van de rest van de betogers. Volgens een aanwezige journalist ging het om leden van de jonge communisten, die al de hele mars door de politie in de gaten werden gehouden. Het is niet duidelijk waarom deze groep niet meer mag meelopen.

Ook werden betogers van Extinction Rebellion door de politie verwijderd. Ze hadden zich aan elkaar vastgeketend en bezetten een brug.

Zo liepen de klimaatbetogers door Amsterdam

Klimaatmars trekt door Amsterdam

Klimaatactivisten vullen Westerpark: '40.000 mensen op de been'

Veel deelnemers aan de klimaatmars zijn inmiddels aangekomen in het Westerpark. Daar staan nog tot uiterlijk 17.00 uur optredens en speeches gepland van vertegenwoordigers van onder meer Milieudefensie, Oxfam Novib en Fossielvrij Nederland. Ook (linkse) politieke partijen komen aan het woord.

Volgens de organisatie van het protest doen er 40.000 mensen mee. Dat aantal baseert de organisatie op eigen tellingen. De gemeente noch de politie heeft een deelnemersaantal bekendgemaakt.

Aankomst van demonstranten in het Westerpark

Zo begon de Klimaatmars in Amsterdam

'Goed dat we met heel veel zijn', zeggen deelnemers Klimaatmars

Tienduizenden demonstranten verwacht in Glasgow, ondanks het weer

Net als in Amsterdam is vandaag ook in de Schotse stad Glasgow een klimaatprotest. De organisatoren willen de druk op de ketel houden, nu wereldleiders voor de zevende dag op een rij overleggen over maatregelen om de uitstoot van fossiele energiebronnen aan te pakken.

"Er worden tienduizenden deelnemers verwacht, ondanks het weer", zegt correspondent Fleur Launspach in Glasgow. Het is een regenachtige dag in de stad van klimaattop COP26. "Als je hier mensen spreekt, hoor je vooral de zorg dat er veel gepraat, maar weinig gedaan wordt."

Later op de dag gaan 45 landen toezeggen natuurgebieden beter te beschermen en hun uitstoot fors te beperken, zeggen de Britse gastheren van de top. Er zouden enkele miljarden vrijgemaakt worden om de agrarische sector te innoveren, maar de details van het plan ontbreken nog.

Dam stroomt vol voor Klimaatmars

  • NOS
    De situatie op de Dam iets voor 13.00 uur
  • NOS

Demonstranten verzamelen op de Dam

Op de Dam in Amsterdam verzamelen demonstranten zich voor de zogenoemde Klimaatmars in Amsterdam. "Het staat al redelijk vol bij het monument en op het plein", zegt NOS-verslaggever Onno Beukers.

Naar verwachting duizenden mensen lopen vanmiddag mee in de tocht. De organisatie hoopt op het grootse klimaatprotest van Nederland, wat neerkomt op meer dan 40.000 deelnemers. Dat aantal werd gehaald bij de editie van maart 2019 in de hoofdstad.

De actie begint volgens het persbericht omstreeks 13.00 uur op de Dam. Vervolgens lopen deelnemers naar het Westerpark, waar de manifestatie rond 16.00 uur eindigt.

"De mooie beloftes van Nederland zijn bij lange na niet genoeg om de klimaatdoelen te halen", zegt een woordvoerder van de organisatie. "Wij maken ons grote zorgen over het klimaat, de gevolgen voor mensen wereldwijd, en de traagheid van de politiek."

Op sociale media melden mensen dat het druk is op de weg naar het protest, zoals hier op NS-station Bijlmer ArenA:

Van jong tot oud: zij gaan vandaag naar de Klimaatmars in Amsterdam

Hoeveel deelnemers er vanmiddag meedoen aan de Klimaatmars in Amsterdam durft de organisatie niet in te schatten, maar de verwachtingen zijn hoog. "Ik ga voor het eerst naar de Klimaatmars, want ik kan namelijk niet langer thuisblijven en niets doen", zegt een van de deelnemers.

In dit artikel vertellen drie deelnemers waarom ze vandaag meedoen en wat ze hopen te bereiken:

Klimaatmars in Glasgow en andere buitenlandse steden

Op verschillende plekken ter wereld worden vandaag klimaatmarsen gelopen. Bijvoorbeeld in Glasgow, waar vandaag de zevende dag van de grote klimaattop is.

Van Parijs tot Seoul staan er honderden manifestaties gepland. In Australië zijn de klimaatprotesten vanwege het grote tijdsverschil al voltooid. Daar deden zowel in Sydney als in Melbourne zo'n duizend mensen mee.

"Wat nu er nu gebeurt op de klimaattop lijkt niet zo goed uit te pakken voor Australië", zei een van de deelnemers tegen journalisten:

Klimaatmars in Sydney: 'Ik wil een toekomst voor onze generatie'

Waar staan we nu op de klimaattop in Glasgow?

Terwijl vanmiddag duizenden demonstranten door de straten van Glasgow lopen, maken landendelegaties de balans op van de eerste onderhandelingsweek op de wereldwijde klimaattop. "De 1,5 graad opwarming levend houden", is de uitdrukking die telkens voorbij komt. Alléén als nieuwe afspraken leiden tot een snelle uitstootdaling, kan de opwarming van de aarde nog worden beperkt tot 1,5 graad.

Maar of de onderhandelingen op de goede weg zijn? Het antwoord op die vraag hangt in Glasgow sterk af van aan wie je hem stelt:

Welkom

Welkom in het liveblog over de zevende dag van klimaattop COP26 in Glasgow, en de Klimaatmarsen in onder meer Amsterdam.